βολιωτης Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 16, 2012 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 16, 2012 Καλημέρα σε όλους! Θέλω να σας δείξω τις πρώτες μου φωτογραφίες από το ηλιακό φάσμα που ''τράβηξα'' με τον νέο μου φασματογράφο!Πρόκειται για έναν φασματογράφο υψηλής ανάλυσης με τον οποίο θα μπορώ να ανιχνεύω τα χημικά στοιχεία σε αστέρια, νεφελώματα, πλανήτες και κομήτες, αλλά και να μετράω (όταν το επιτρέψει ο καιρός) μετατοπίσεις Doppler λόγω προσέγγισης ή απομάκρυνσης του αντικειμένου που παίρνω το φάσμα του. Ο φασματογράφος είναι σχεδιασμένος για εστιακό λόγο f/5-f/7. Με τον συγκεκριμένο φασματογράφο και τη κάμερα μου έχω διασπορά 0.27Å/pixel.Δείτε αρκετές από τις γραμμές απορρόφησης Fraunhofer που οφείλονται στα στοιχεία της Χρωμόσφαιρας του Ηλίου (επίσης πρέπει να καθαρίσω και τη κάμερα!) Φασματική περιοχή πέριξ της Ηα 6562.8Å H διπλή του Νατρίου Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
βολιωτης Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 16, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 16, 2012 Οι γραμμές απορρόφησης του Μαγνησίου Τελουριακές γραμμές απορρόφησης ατμοσφαιρικού οξυγόνου στα 6867.2Å Τελουριακές γραμμές απορρόφησης ατμοσφαιρικού οξυγόνου στα 7593.7Å (εγγύς υπέρυθρο) Κι εδώ είναι ο φασματογράφος μου Ο φασματογράφος σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από την ομάδα pentalunex και έχει αύξοντα αριθμό 3 (το 2 κατασκευάστηκε για το αστεροσκοπείο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης). Έχει μεταλλικό κουτί (σκελετό). Έχω βάλει έναν 135αρη τηλεφακό για συγκεντρωτή (έτσι σχεδιάστηκε). Πάνω από τον φακό βλέπετε το μικρόμετρο με το οποίο περιστρέφω το ανακλαστικό φράγμα περίθλασης. Επειδή η διασπορά είναι μεγάλη δε μπορώ να έχω όλο το ορατό φάσμα σε ένα καρέ, οπότε το φωτογραφίζω σε τμήματα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να περιστρέφω το φράγμα περίθλασης ώστε να βλέπω διαφορετικές περιοχές του φάσματος και σε αυτό με βοηθάει το μικρόμετρο που βλέπετε πάνω από τον τηλεφακό. Από την άλλη μεριά βλέπετε έναν μεταλλικό υποδοχέα-εστιαστή. Εκεί βάζω μια οδηγητική κάμερα και κεντράρω τον στόχο μου πάνω στη σχισμή του φασματογράφου. Τη σχισμή μπορώ και τη βλέπω διότι είναι ανακλαστική. Αυτό σημαίνει ότι απλοποιείται η σκόπευση και η οδήγηση, αφού μπορώ να βλέπω συνεχώς τον στόχο μου και ταυτόχρονα να παίρνω φάσμα μόνο από αυτό το στόχο. Η ανακλαστική σχισμή του φασματογράφου έχει εύρος (πλάτος) 31.6μm (μικρόμετρα). Το φράγμα περίθλασης είναι 1200 γραμμών ανά χιλιοστό. Το μόνο που περιμένω τώρα είναι να καθαρίσει ο καιρός για πάρω τα πρώτα φάσματα από αστέρια. ΚΑΘΑΡΟΥΣ ΟΥΡΑΝΟΥΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!!!! Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
scott Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 16, 2012 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 16, 2012 Αλέξανδρε σου εύχομαι φάσματα ξυράφια και καθάρους ουρανούς Κων/νος Σιδηρόπουλος Το πεπρωμένο μας είναι τ''άστρα.
βολιωτης Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 16, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 16, 2012 Ευχαριστώ Κώστα! Και στα δικά σου Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
scott Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 16, 2012 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 16, 2012 Κων/νος Σιδηρόπουλος Το πεπρωμένο μας είναι τ''άστρα.
cptfurz Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 16, 2012 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 16, 2012 Αλεξανδρε καλορίζικος.Θέλουμε αναλυτική παρουσίαση του φασματογράφου σου και της λειτουργίας του (εξω απο το κουτί του). Δεν βλέπουμε κάθε μερα τετοια καλουδια. Φιλικά Μιχάλης - CptFurz Μιχάλης - CptFurzwww.michael-stephanou.comLunt LS100THA DS PTSkylight 100 / f15Meade Lightbridge 12” HiLuxCelestron Nexstar 8SEIN ED 70/420Mod PST102/1000, CaK module
evansg Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 16, 2012 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 16, 2012 Ζηλεύω. Βαρύ πράμα δείχνει! http://celestialpixels.com
βολιωτης Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 16, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 16, 2012 Κύριε Μιχάλη τον καιρό περιμένω για περισσότερα.Το γράψα και πιο πάνω ότι θα μπορώ να πέρνω φως από οτιδήποτε και να αναλύω! Βαγγέλη δεν είναι τόσο βαρύς όσο φαίνεται! Κι εγώ το φοβούμουν το βάρος του αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα! Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
KonstantinosM Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 16, 2012 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 16, 2012 Αλέξανδρε καλορίζικος. Πολύ όμορφο εργαλείο! Συγχαρητήρια και καλές ανιχνεύσεις. Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος *Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.Prem Rawat
βολιωτης Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 16, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 16, 2012 Σε ευχαριστώ Κωνσταντίνε Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 16, 2012 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 16, 2012 Χο, χο, χο, νωρίς - ή άργησε, όπως το δεις... - ο Αη Βασίλης φέτος!!!! ΜΕΓΕΙΕΣ!!! Περιμένουμε φάσματα και φάσματα (και όχι μόνο από αστέρια... )Καλορίζικος Αλέξανδρε και καλές λήψεις!!!!
ikoms Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 16, 2012 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 16, 2012 Καλορίζικος Αλέξανδρε και καλές ανιχνεύσεις! Sequence Generator Pro v2.3, Pixinsight 1.8
βολιωτης Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 16, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 16, 2012 Σας ευχαριστώ παιδιά Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
stavrakis Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 16, 2012 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 16, 2012 Καλορύζικος και απο εμένα καλλές φασματοσκοπήσεις και γενικότερα καλή δύναμη! ΣΤΑΥΡΟΣ ΧΙΟΣ
βολιωτης Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 16, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 16, 2012 Σας ευχαριστώ και τους 2.Να 'στε καλά Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
kyrstef Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 16, 2012 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 16, 2012 Η αξία αυτού του ραφιού σε εκείνη τη γωνίτσα του δωματίου στη Ζελόνα Γκούρα αυξήθηκε κατακόρυφα Το μόνο που απομένει είναι να σου ευχηθούμε καθαρούς ουρανούς λεβεντάκο! Και θα τις χρειαστείς τις προσευχές και τις ευχές με τον καιρό εκεί πάνω Καλό λιώσιμο Well let''s see... the Universe is a pretty big place... And the one thing I know about nature is it hates to waste anything. So I guess I''d say if it is just us, an awful lot of space is going to waste. Jodie Foster (THE CONTACT)
vtsamis Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 17, 2012 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 17, 2012 Καθαρούς ουρανούς και καλές παρατηρήσεις Αλέξανδρε!Πολύ καλό εργαλείο φαίνεται. Είμαι βέβαιος ότι θα το αξιοποιήσεις στο έπακρο, με αγάπη και πάθος για το φως! Βαγγέλης https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."Πλάτων
B.D. Foxmoor Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 17, 2012 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 17, 2012 Καλές καταγραφές Αλέξανδρε.Καλορίζικος! Άγγελος Μακρής www.aggelosmakris.comwww.facebook.com/aggelosmakrisnightscapeswww.instagram.com/aggelos_makris
astrovox Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 17, 2012 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 17, 2012 Εντυπωσιακό εργαλείο φαίνεται! Καλορίζικος!! «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
βολιωτης Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 17, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 17, 2012 Σας ευχαριστώ παιδιά Κυρίως θέλω να τον χρησιμοποιήσω για Be αστέρες.Κυριάκο αυτό το ντουλάπι το έχεις πάρει με φόβο Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
Bi2L Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 17, 2012 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 17, 2012 Καλορίζικο Αλέξανδρε!! Καλές φασματοφωτογραφίσεις και φασματοαναλύσεις να έχεις!! Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
βολιωτης Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 17, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 17, 2012 Σε ευχαριστώ Βασίλη Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
GALEX Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 17, 2012 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 17, 2012 Αλέξανδρε, καλορίζικο. Καθαρούς ουρανούς και καλές παρατηρήσεις!!! Γιώργος Αλεξίου
βολιωτης Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 17, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 17, 2012 Ευχαριστώ Γιώργο! Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα