Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Τα Huygens συνοδεύουν φτηνά τηλεσκόπια για αρχάριους. Από εμπειρία μπορώ να ξέρω πως έχουν στενότατο φαινόμενο πεδίο, "χτυπητό" αστιγματισμό σε όλο το πεδίο](*,) ](*,) ](*,) , αλλα ικανοποιητικό eye relief. Ξέρει κανεί αν υπάρχουν πουθενά ΠΟΙΟΤΙΚΑ προσοφθάλμια αυτού του τύπου; :-k
\"Έρχομαι από την έρημο των άστρων/Στερεύουν οι πηγές της πλάνης τα πάντα ξηραίνονται/Πλούσια απλώνεται η άμμος και μονάχα η άμμος...\" Γ. Υφαντής, Χαρούμενο Τραγούδι
  • 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Κώστα έχω την εντύπωση ότι αυτά είναι για Μικροσκόπιο, αν και λογικά κάνουν και για τηλεσκόπιο όπως και τα προσοφθάλμια του Τηλεσκοπίου κάνουν στο Μικροσκόπιο.

Αλήθεια γιατί να πάρει κανείς αυτά τα προσοφθάλμια με 55$ και να μην αγοράσει κάτι καλύτερο στα *ιδια λεφτά;

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε
Δεν υπάρχει λόγος βέβαια. Ίσως στο μικροσκόπιο να έχουν κάποια ειδική εφαρμογή. Με 55 αγοράζεις Plossl και Orthos που υπερτερούν στην αστροπαρατήρηση. Αλλά ο φίλος μας περίμενε μια απάντηση.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

Μια που μιλάμε για ΑΧΡΗΣΤΑ προσοφθάλμια, έχει κανείς δει να κυκλοφορούν RAMSDEN;;;

\"Έρχομαι από την έρημο των άστρων/Στερεύουν οι πηγές της πλάνης τα πάντα ξηραίνονται/Πλούσια απλώνεται η άμμος και μονάχα η άμμος...\" Γ. Υφαντής, Χαρούμενο Τραγούδι
Δημοσιεύτηκε

Πας γυρεύοντας.

Σε ένα τηλεσκόπιο της πεντάρας από το Jumbo είχε φακούς Ramsden. Τους έχω ακόμη.

Μπορείς να φτιάξεις και μόνος σου. Βάλε 2 κυρτούς φακούς σε ένα φιλμόκουτο και έτοιμος.

ramsden.gif

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Συμφωνώ πως τα προσοφθάλμια αυτά είναι στην καλύτερη περίπτωση κακά και στη χειρότερη φρικτά ή εφιαλτικά. Έχω 2 Huygens μαζί με το 60mm και πάσχουν:

1. Μικροσκοπικό πεδίο, 15-20 μοιρών για μία προχειρη εκτίμηση

2. Αστιγματισμό ΠΑΝΤΟΥ

3. Καθόλου επιστρώσεις

4. Eye relief 5-6mm

Το χειρότερο είναι το (1). Ο κρόνος σε μεγέθυνση 140x έφευγε από το πεδίο σε 2-3sec.

Στο μικροσκόπιο δεν παίζει ρόλο ούτε το πεδίο ούτε τα οπτικά σφάλματα σε τόσο μεγάλο βαθμό. Θα τα δοκιμάσω στο δικό μου... :-note :cheesy:

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Οι προσοφάλμιοι Huygenian παρά την απλή τους σχεδίαση μπορεί να είναι καλοί. Αν χρησιμοποιούνται σε τηλεσκόπια με μεγάλο εστιακό λόγο πχ διοπτρικά με εστιακό λόγο f/15 η απόδοσή τους είναι πολύ καλή. Έχω έναν Huygenian 12.5mm 0.96" της Vixen που δίνονταν μαζί με το διοπτρικό 80mm που έχω από παιδί. Η απόδοσή του σε πλανήτες ειναι εξαιρετική. Το 2003 στον Πάρνωνα τον είχα βάλει σε ένα Meade 12" SC και παρατηρούσαμε τον Άρη που ήταν σε αντίθεση και πολύ κοντά στην Γη. Κανείς δεν αντελήφθη πως ήταν προσοφθάλμιος τόσο απλής σχεδίασης. Ο Vixen είναι για την ακρίβεια Hyugenian Mittenzwey (δες εδώ http://www.quadibloc.com/science/images/eyevar34.gif τον δεύτερο πάνω δεξιά) που έχει φακό πεδίου μηνίσκο και όχι επιπεδόκυρτο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο προσοφθάλμιος να έχει μεγαλύτερο πεδίο από τον απλό Huygenian.

Τέτοιος προσοφθάλμιος καλής ποιότητας καινούργιος δεν μπορεί να βρεθεί και δεν έχει νόημα γιατί οι απλοί Plossl πλέον είναι τόσο φτηνοί. Ούτε καλός προσοφθάλμιος τριών στοιχείων δεν βρίσκεται πια καινούργιος. Ένα άλλο πλεονέκτημα που έχουν οι Huygenian είναι το ότι δεν έχουν συγκολημένα στοιχεία και είναι κατάλληλοι για ηλιακή προβολή. Οι Ransden θεωρούνταν ως καλύτερη σχεδίαση αλλά δεν είμαι της ίδιας γνώμης. Είναι εύκολοι στην κατασκευή τους γιατί αποτελούνται από δυο ίδιους επιπεδόκυρτους φακούς με τις κυρτές επιφάνειες προς τα μέσα αλλά το εστιακό επίπεδο είναι πάνω στο φακό πεδίου με αποτέλεσμα να βλέπεις κάθε κόκο σκόνης που υπάρχει επάνω του. Το πρόβλημα αυτό λύνονταν στην πράξη βάζοντας τους δύο φακούς σε απόσταση μικρότερη της βέλτιστης αλλά αυτό ειχε ως παρενέργεια να υπεισέρχεται αυξημένο χρωματικό σφάλμα στα είδωλα. Επίσης οι Ramsden δούλευεαν καλύτερα και σε εστιακούς λόγους κάπως μικρότερους (f/8 ας πούμε).

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης