Jump to content

Αναβάθμιση Διαγώνιου σε Mak 127


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Έχω το Celestron Nextstar 127SLT και σκέφτομαι μια μικρή αναβάθμιση.

Αλλαγή του εργοστασιακού διαγώνιου με έναν William Optics 1.25" Dielectric Diagonal (http://www.williamoptics.com/diagonalPrism/dielectric125_features.php)

 

Αξίζει το έξοδο ή “πεταμένα” λεφτά?

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έκανα παρόμοια αναβάθμιση στα C4& C6 με τον μεγάλο αδερφό 2'' της WO (και άλλον ένα 2'' της OPT).

Είναι πιθανό να μην αντιληφθείς την οπτική διαφορά από 90% σε 99% και από 1/4 σε 1/10 του κύματος, ίσως κα να την δεις. Ωστόσο θα ικανοποιηθείς πλήρως από την εξαιρετική ποιότητα κατασκευής, τον μπρούτζινο δακτύλιο συμπίεσης, την εύχρηστη μεγάλη δακτυλόβιδα. Εκτός αυτού οι διαγώνιοι της WO είναι τα ομορφότερα αστρονομικά εξαρτήματα που έχω δει και από τα πρώτα που ανήρτησα στο σύμπαν της τέχνης.

Αν πρόκειται να προβείς σε έξοδο σκέψου την αναβάθμιση σε 2''. Θα μπορείς να εκτείνεις το πεδίο (χωρίς ενοχλητικό βινιετάρισμα με SWA 30mm) και θα έχεις σταθερότερη διαμόρφωση με κάθε φακό. Πέραν αυτών η σύνδεση SCT είναι θεμελιωδώς ασφαλέστερη και μου προσέφερε έναν προσαρμογέα 2''>1.25'' για όλα τα τηλεσκόπια και μία κάννη 2'' για χρήση με τον τροχό φίλτρων. Έχω αξιοποιήσει 100% αυτήν την επένδυση.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ γιά την απάντηση. Μου έβαλες νέα ιδέα τωρα.

Γιά την αναβάθμιση σε 2΄χρειάζομαι ενα αντάπτορα μετατροπής από MAK σε S/C, ένα διαγώνιο 2΄ και ένα ανταπτορα 2΄/ 1,25΄γιά να χρησιμοποιώ τα υπάρχοντα προσοφθάλμια με κάνη 1,25΄?

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

O προσαρμογέας 2''>1.25'' συμπεριλαμβάνεται και είναι ΑΑΑ ποιότητος.

Χρειάζεται να διαμορφώσεις την οπτική σου έξοδο. Έχεις 2 επιλογές:

1. SCT με ένα κατάλληλο δακτύλιο

2. 2" με βίδα ή δακτύλιο συγκράτησης (ή Baader Clicklock 2")

Αναλόγως της διαμόρφωσης θα επιλέξεις το SCT ή Push to μοντέλο διαγωνίου.

Εγώ διάλεξα το SCT ως ασφαλέστερο, επειδή βιδώνει. Ο άλλος τρόπος πλεονεκτεί όταν χρειάζεται να βγάζεις και να βάζεις και άλλα εξαρτήματα εκεί, δηλαδή σε όσους φωτογραφίζουν. Επίσης σε όσους θέλουν να βάλουν ένα φίλτρο 2" μόνιμα στο τηλεσκόπιο.

Αν το κάνεις βεβαιώσου για το ποιός προσαρμογέας είναι κατάλληλος. Εκείνος που έχει το Πλανητάριο δεν ήταν κατάλληλος για τα NexStar 4, C90 Mak & C130 Mak, υποθέτω πως είναι κατάλληλος για το 127, αλλά μπορείς να πας και να το δοκιμάσουν. http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1456

 

Αν τα έξοδα μαζεύονται και δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσεις φακούς 2" μην προχωρήσεις. Με έναν Baader Hyperion 24mm θα έχεις ικανοποιητικότατο αποτέλεσμα, λίγο επάνω από μία μοίρα πεδίο, 60 μεγεθύνσεις, 2mm exit pupil και εξαιρετική εικόνα στο f/12. Ένας Plossl 32mm επίσης, που θα δώσει και μεγαλύτερη κόρη εξόδου. Και τα 2 είναι 1.25".

Δεν θέλω να σε παρασύρω, εγώ είχα 2 τέτοια τηλεσκόπια και 2" φακούς που εξυπηρετούν και άλλα τέτοια τηλεσκόπια και ήθελα να χρησιμοποιήσω τον μειωτή εστιακού λόγου 0.63 που είναι μορφής SCT, οπότε άξιζαν τα έξοδα. Για το Mak 127 και μόνο ο Hyperion 24 (ή ανάλογος Panoptic, ES SWA, Meade SWA) νομίζω πως είναι η καλύτερη λύση, είτε στον διαγώνιο που έχεις, είτε σε έναν WO 1.25". Απλώς ήθελα να επισημάνω πως ίσως δεν δεις οπτική διαφορά και η αναβάθμιση αξίζει μόνο αν προκύψει και κάποια νέα λειτουργικότητα.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πολύ κατατοπιστική απάντηση. Μου ξεδιάλυνες τις σκέψεις.

Αφού τα προσοφθάλμια μου είναι όλα 1,25’ , η οπτική αναβάθμιση μικρή και δεν έχω άλλες ανάγκες θα παραμείνω στην τωρινή διαμόρφωση. (αν και η ποιότητα και εμφάνιση του WO είναι ικανός λόγος)

Η προσθήκη ενός ποιοτικού ερευνητικού προσοφθάλμιου 24-32mm έχει μετατεθεί για αργότερα.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η προσωπική μου γνώμη είναι για σιγουριά να μετρήσεις τη διάμετρο της οπής στο πίσω μέρος του τηλεσκοπίου αφού ξεβιδώσεις τον 1.25" προσαρμογέα.

-Αν είναι 24-25mm τότε δεν θα οφεληθείς από προσοφθάλμια 2",και μπορείς να έχεις το μέγιστο πεδίο όπως προανέφερε ο κ.Κοκκώλης με έναν 24mm hyperion, televue panoptic,explore scientific 68 μοιρών ή 32mm plossl.

-Αν είναι μεγαλύτερη από αυτό(πχ κάποια skywatcher 150 mak έχουν 30mm άνοιγμα πίσω) θα μπορείς να έχεις μεγαλύτερο πεδίο και κάποια 2" προσοφθάλμια θα είναι χρήσιμα.

Το πιθανότερο είναι να είσαι στην πρώτη κατηγορία, αλλά καλού κακού μέτρησε το.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μετά την μέτρηση της οπτικής εξόδου στα 28mm, η αναβάθμιση σε 2¨διαγώνιο νομίζω ότι θα είναι ανώφελη, αφού το αυξημένο field stop των 2¨προσοφθάλμιων θα περιορίζεται από την διάμετρο της οπτικής εξόδου του τηλεσκοπίου.

Άρα η προσθήκη ενός Hyperion 24mm ή κάποιου αντίστοιχου προσοφθάλμιου θα είναι η επόμενη αγορά μου.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ναι, ο Hyperion 24 έχει field stop 29mm οπότε σε υπερκαλύπτει. Το ίδιο και οι άλλοι 24ρηδες. Σε πρόσφατη δοκιμή ο ES68 24 βγήκε πρώτος http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=2729, ωστόσο στο MAK το θέμα των βελονονυγμόσχημων αστέρων στην περιφέρεια δεν θα διαφοροποιείται ούτως ή άλλως μεταξύ των 3 διαθέσιμων 24ρηδων SWA. Ο Hyperion 10 σου άρεσε;

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης