Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Έχω ένα Celestron Nextsar 127 SLT με τον ερευνητή κόκκινης κουκίδας , που για τις συνθήκες παρατήρησης από την Αθήνα (φωτορύπανση) είναι οκ αφού τα εμφανή άστρα είναι λίγα και η χρήση του GOTO μονόδρομος.

Για χρήση όμως σε σκοτεινούς ουρανούς θέλω ένα νέο ερευνητή που θα μου επιτρέψει την αναζήτηση αντικειμένων χωρίς τη χρήση του GOTO. Ο RDF δεν είναι καταλληλος γιά τέτοια χρήση.

Οι SV50F & Baader Vario που έχουν προταθεί είναι κορυφαίοι μεν, πολύ ακριβοί δε.

Ο TS 10x50 90° RA finderscope - with 1,25" είναι καλή περίπτωση? ή λόγω βάρους πρέπει να δω κάτι μικρότερο 8x50 χωρίς δυνατότητα εναλλαγής προσοφθάλμιου?

Δημοσιεύτηκε

Μιας και το τηλεσκόπιό σου είναι σχετικά μικρό, σου προτείνω αυτόν τον πολύ οικονομικό και ελαφρύ 30άρι με ορθό είδωλο:

http://www.optcorp.com/product.aspx?pid=105-166-168-15209

Τον έχω βάλει σε ένα 5άρι εδώ στην Πάτρα και ταιριάζει γάντι σε τηλεσκόπιό τέτοιου μεγέθους.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε
Κι εγω, δεν πιστεύω ότι χρειάζεσαι κάτι "τρομερό", νομίζω ότι μέχρι 9x50(και πολύ λέω) είσαι καλά και δεν αξίζει να χαλάσεις πολλά χρήματα...

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε
To GOTO δουλεύει και σε σκοτεινό ουρανό πάντως και ακόμη καλύτερα. Εκεί ο ερευνητής ίσως σε βοηθήσει αν δεν επιτυγχάνεις μεγάλη ακρίβεια και το αντικείμενο βρίσκεται έξω από το κάπως στενό πεδίο του Maksutov. Με έναν φακό που θα δίνει 1 μοίρα πεδίου δεν θα χρειάζεσαι καν ερευνητή. Τέτοιοι είναι ο 32mm Plossl ο φακός 68 μοιρών 24mm.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Εφ' όσον σκέφτεσαι την αγορά ερευνητή, η δική μου εμπειρία έχει καταγράψει τα εξής "must":

- Ορθό είδωλο αφού δεν έχει νόημα να χρησιμοποιείς διαγώνιο στην παρατήρηση και να στραβολεμιάζεις για να εντοπισεις αυτό που θέλεις να δείς.

- Φωτειζόμενο σταυρόνημα. Ιδιαίτερα χρήσιμο λόγω της διαφοράς αναμεσα στην εστιακή απόσταση του ερευνητή και του τηλεσκοπίου.

Θα σου πρότεινα τον εξής ερευνητη της TS παρ' ολο που ειναι ακριβούτσικος:

http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p1399_TS-10x50-90--RA-finderscope---with-1-25--crosshair-eyepiece.html

Σκέψου όμως οτι ακόμα και αν αλλάξεις τηλεσκόπιο ο ερευνητής θα σου μείνει.

Επίσης να πώ οτι παράλληλα με τον ερευνητή βάζω στο τηλεσκόπιο ενα red dot finder ή ενα rigel. Ο συνδιασμός των δύο κάνει τον εντοπισμό αντικειμένων σχετικά ευκολη υπόθεση.

Μιχάλης - CptFurz

www.michael-stephanou.com

Lunt LS100THA DS PT

Skylight 100 / f15

Meade Lightbridge 12” HiLux

Celestron Nexstar 8SE

IN ED 70/420

Mod PST102/1000, CaK module

Δημοσιεύτηκε

Από τις απαντήσεις σας συμπεραίνω ότι για το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο ένας ερευνητής 8x50 με ορθό είδωλο είναι η καλύτερη λύση.

@ cptfurz Αυτόν είχα δει και εγώ και μπήκα στην διαδικασία της έρευνας. Επειδή όμως η αλλαγή του τηλεσκοπίου δεν είναι κάτι που σκέφτομαι και η τιμή του είναι ακριβή νομίζω ότι θα τον απορρίψω.

@ kkokkolis Συμφωνώ με αυτά που λες . Ένα προσοφθάλμιο σαν αυτά που προτείνεις (Hyperion 24 ή Panoptic 24 , ES 24) είναι στα άμεσα σχέδια. Αλλά με 1 μοίρα πεδίο γιατί δεν χρειάζεσαι ερευνητή?

Πως κάνεις αστροάλματα μόνο με RDF?

Δημοσιεύτηκε
@ kkokkolis Συμφωνώ με αυτά που λες . Ένα προσοφθάλμιο σαν αυτά που προτείνεις (Hyperion 24 ή Panoptic 24 , ES 24) είναι στα άμεσα σχέδια. Αλλά με 1 μοίρα πεδίο γιατί δεν χρειάζεσαι ερευνητή?

Πως κάνεις αστροάλματα μόνο με RDF?

Με έναν τέτοιο φακό και GOTO δεν χρειάζεσαι ερευνητή. Έχεις GOTO, έτσι δεν είναι;

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Ναι GOTO εχω και μέχρι τωρα έτσι το χρησιμοποιώ. Η προσθήκη του ερευνητή γίνεται για να αρχίσω να ψάχνω στόχους χωρίς το GOTO.
Δημοσιεύτηκε

Η πράξη θα δείξει. Αν είναι τόσο δυσκολο, το GOTO θα είναι εκεί.

Όσο γιά τον Hyperion 10mm που ρώτησες, είναι τόσο καλός που σχεδόν έχει γίνει το βασικό μου προσοφθάλμιο. Δεν βοηθάει και ο καιρός για πολλές δοκιμές.

Δημοσιεύτηκε

Με το τηλεσκόπιο σου, έχεις ενα "μειονέκτημα" όσον αφορά την εύρεση αντικειμένων και μόνο - την μεγάλη εστιακή του απόσταση. Ακόμα και με 32αρι προσοφθάλμιο έχεις περίπου μεγέθυνση 46Χ.

Αν σκέφτεσαι την χειροκίνητη ανεύρεση αντικειμένων κανε υπομονή, μάζεψε χρήματα και πάρε εναν αξιόλογο ερευνητη. Αν οχι της ts κατι ανάλογο. Δεν θα το μετανιώσεις.

Το goto είναι μεν καλό αλλά μια μικρή ολίσθηση, στο συγκεκριμένο τηλεσκόπιο, σε πετάει εκτός στόχου και παιδεύεσαι να βρεις αυτό που θέλεις να δείς.

Εχω το 8"SCT με 2000 εστιακή απόσταση f10 σε παρόμοια στήριξη και το πρωτο πράγμα που έκανα ήταν να του βρω ερευνητη.

Μιχάλης - CptFurz

Lunt LS100THA DS PT

Skylight 100 / f15

Celestron Nexstar 8SE

IN ED 70/420

Δημοσιεύτηκε

χμμ, θα το σκεφτώ που λέει και ο Θεοφράστου...

Αλλά με το βάρος πως θα συμπεριφέρεται η βάση? 750gr ο ερευνητής και 350gr o Hyperion πολλά δεν είναι?

Δημοσιεύτηκε

Με το βαρος δεν εχεις προβλημα.

Κατα τ' άλλα εσυ ξέρεις τι χρειάζεσαι ...

Μιχάλης - CptFurz

Lunt LS100THA DS PT

Skylight 100 / f15

Celestron Nexstar 8SE

IN ED 70/420

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης