Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα

Ύστερα από πολύ καιρό, ενώ έχοντας στην κατοχή μου τη νέα στήριξη Skywatcher HEQ5 Pro Synscan, αποφάσισα να πειραματιστώ με την παλιά στήριξη (από το 2004) που έχω. Την Vixen GP με το Skysensor 2000 pc. Αυτή τη φορά δεν προσάρμοσα κάποιο τηλεσκόπιο πάνω στη στήριξη αλλά απευθείας την φωτογραφική μηχανή Canon EOS 450D. Χρησιμοποίησα για το πείραμα μου δυο φακούς της Canon. Ένα 200 αρη τηλεφακό και ένα zoom φακό 24-85.

Στείνοντας το σύστημα στο μπαλκόνι που δεν βλέπει τον βορρά παρα μόνο τη δύση, έκανα 2 star alignment. Μετά πήρα μερικές δοκιμαστικές λήψεις που όπως βλέπεται έχουν startrails.

Θα επαναλάβω το πείραμα κάνοντας κανονική πολική ευθυγράμμιση την επόμενη φορά.

Επίσης θα κάνω τα ίδια με την άλλη στήριξη της Skywatcher για σύγκριση.

Θέλω να ρωτήσω τους έμπειρους εδω μέσα αν υπάρχει κάποιο ελεύθερο πρόγραμμα όπως το pempro με το οποίο να μπορώ να ελέγξω την ορθή λειτουργία της Vixen στήριξης.

Ευχαριστώ

Vixen-GP-skysensor-fail.thumb.jpg.55fc277957956fa7034c9086d3dc2e5a.jpg

“The fault, dear Brutus, is not in our stars, but in ourselves, that we are underlings.”

― William Shakespeare, Julius Caesar

ALBIREO OBSERVATORY

Αlbireoobservatory

• Απαντήσεις 52
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Δημοσιεύτηκε

Τελικά βρήκα αυτό το πρόγραμμα που είναι δωρεάν.

http//eqalign.net/e_index.html

“The fault, dear Brutus, is not in our stars, but in ourselves, that we are underlings.”

ALBIREO OBSERVATORY

Αlbireoobservatory

Δημοσιεύτηκε
Παραπέμπω μια φωτο στην οποία φαίνεται η κάμερα με το 200 αρη φακό προσαρμοσμένη στη στήριξη.

DSC02124.jpg.6902899550378c8ddd07cc8158a2337d.jpg

ALBIREO OBSERVATORY

Αlbireoobservatory

Δημοσιεύτηκε

Κανε οσο καλύτερη πολική μπορεις. Το ιδιο και ζυγισμα και στους δυο αξονες. Ετσι οπως κοβω την καμερα μαλλον εχεις προβλημα ζυγισματος τουλαχιστον στο DEC, πρεπει να εχεις ασυμμετρες ροπες. Δεν θα επρεπε ομως να πολυεπιρεαζει, μια καμερα ειναι μονο (ποσα κιλά με τον φακο ; )

Βαλε πανω ενα οδηγητικο (πχ ενα finder) με μια οδηγητικη καμερα.

Συνέδεσέ τα με το PHD, ενεργοποιησε τα log στο PHD, κανε κανονικά οδηγηση καμια 20ρια λεπτα.

Περνα τα logs του PHD απο το PECPrep (ισως χρειαστει να τα κανεις edit με ενα text editor και να αφησεις μονο τις γραμμες τις οδηγησης μεσα τους). Δωσε εικονες απο το Periodic Error Analysis και το Frequency spectrum (1ο και 4ο tab) και για RA και για DEC, ισως ετσι σε βοηθησει κανεις ΠΟΥ να ψαξεις το προβλημα

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα Γιάννη

Σε ευχαριστώ πολύ για τις οδηγίες που έγραψες. Είμαι στη διαδικασία εκμάθησης του pempro τώρα.

Μόλις τελειώσω θα κάνω αυτά που είπες και θα ανεβάσω τα logs στο astrovox για να τα δεις και εσύ.

Κώστας

ALBIREO OBSERVATORY

Αlbireoobservatory

Δημοσιεύτηκε

Μια και βρήκαμε παπά να κάνουμε κάνα 2 κηδείες.:D

Ας βοηθήσει κάποιος για την διαδικασία εισαγωγείς των δεδομένων απο το PHD για να δούμε το γράφημα.Η βάση είναι η Celestron ASGT που έχω την εντύπωση οτί είναι κλώνος τις EQ5 όπως και η vixenGP.Ευχαριστώ.

PHD_log_19Mar12.txt

PHD_log_17Mar12.txt

ΑΛΗΘΙΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ!!!!!!!](*,)

«Δύο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία. Και για το σύμπαν δεν είμαι απόλυτα σίγουρος ...» Άλμπερτ Αϊνστάιν. :-$

Δημοσιεύτηκε

Για να σε βοηθήσει κανεις κατευθειαν απο τα logs του PHD πρεπει να ξερει με τι καμερα τραβας, τι bin, μεγεθος πιξελ σε μικρα κλπ και με τι τηλεσκοπιο (FL κλπ).

Παντως αν τα εχεις ολα αυτα, για να διαβασεις το αρχειο στο PecPrep πρεπει πρωτα να το κοψεις, και να αφησεις απο εκει που λεει "Guiding begun" μεχρι την τελευταια γραμμμη με νουμερα οδηγησης (πχ στο πρωτο σου απο την γραμμη 34 ως την 850)

(Αλλα μηπως χαλαμε το θεμα του Κωστα και θα επρεπε να παει σε αλλο τοπικ ; )

Δημοσιεύτηκε
Παντως αν τα εχεις ολα αυτα, για να διαβασεις το αρχειο στο PecPrep πρεπει πρωτα να το κοψεις, και να αφησεις απο εκει που λεει "Guiding begun" μεχρι την τελευταια γραμμμη με νουμερα οδηγησης (πχ στο πρωτο σου απο την γραμμη 34 ως την 850)

ακυρο αυτο, ειχα παλια εκδοση του PecPrep. μολις εβαλα την καινουργια και διαβαζει τα logs χωρις το ποιο πανω κολπο

Δημοσιεύτηκε

Αγαπητέ Γιάννη

Μόλις τελείωσα το διάβασμα του manual για το Pempro. Το επόμενο βήμα είναι να κάνω πράξη τη θεωρία.

Στην απάντηση που έδωσες πριν μερικές ημέρες προτείνεις να πάρω τα logs του PHD και να τα περάσω στο PECPrep το οποίο όμως είναι ένα άλλο πρόγραμμα.

Αυτό που θέλω να σε ρωτήσω τώρα είναι αν έχεις δουλέψει και τα δυο προγράμματα Pempro και PECPrep. Τα αποτελέσματα που βγάζουν είναι συγκρίσιμα λαμβάνοντας υπόψη ότι ο εξοπλισμός μας είναι ο ίδιος; Ποιο πρόγραμμα είναι το περισσότερο αξιόπιστο όσον αφορά τη μέτρηση του Periodic Error της στήριξης;

Στα ερωτήματα που σου έθεσα θα προσπαθήσω και εγώ να δώσω λύσεις περνώντας στην πράξη.

Σε ευχαριστώ πολύ

Κώστας

ALBIREO OBSERVATORY

Αlbireoobservatory

Δημοσιεύτηκε

Ο λόγος που θέλω να ελέγξω τη στήριξη αυτή είναι ότι δε συμπεριφέρεται σωστά στη διάρκεια του PHD calibration. Δεν ανταποκρίνεται δηλαδή σωστά στις εντολές που τις στέλνει το PHD για μετακίνηση του αστέρα κατα RA και DEC. Ο αστέρας πάντα μετακινείται προς την ίδια κατεύθυνση.

Δεν ξέρω γιατί γίνεται αυτό και προσπαθώ να βρω τι φταίει..

phd.jpg.f93013a4f1a029f051c7efc7207ac680.jpg

Πρόβλημα με PHD calibration - Vixen GP

ALBIREO OBSERVATORY

Αlbireoobservatory

Δημοσιεύτηκε

Και παλι τα Logs του PHD θα βοηθουσαν.

Υποθετω οτι η βαση κανει tracking και οτι το goto του S2KPC δουλευει ;

Πως κανεις οδηγηση ; μεσω ascom ή μεσω ST4 πορτας ; αν ascom ποια version ascom και ποια s2kpc driver ; Η κινηση μηπως ειναι στον αξονα του RA και στην κατευθυνση που κανονικα θα εκανε drift με κλειστο το tracking ;

s2kpc.jpg.5a009c72807b877d38591b57a07f9f28.jpg

s2kpc drivers

Δημοσιεύτηκε

Αγαπητέ Γιάννη

Έκανα τα παρακάτω. Έβαλα το διοπτρικό με την οδηγητική κάμερα επάνω στη GP με το Skysensor 2000 pc. Έκανα 1 star alignment έχοντας κάνει πριν χοντρική πολική ευθυγράμμιση (το setup ήταν στο μπαλκόνι χωρίς να βλέπει τον πολικό).

Άνοιξα το PHD και το calibration έδειξε να δουλεύει αυτή τη φορά (μάλλον την τελευταία φορά είχα 'παραφορτώσει' τη στήριξη). Μετά το PHD έκανε οδήγηση για κανά λεπτό περίπου και διαπίστωσα ότι ο οδηγητικός αστέρας έφευγε από το κέντρο. Το log του PHD το πέρασα μέσα από το pecprep.

Παραπέμπω τις αντίστοιχες φώτο καθώς και τα logs.

Μπορούμε να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα από τα αποτελέσματα; Από ότι φαίνεται έχω πρόβλημα στην απόκλιση..

PE-ra.jpg.9c20c7c9c96d2e2eb17889ad5f7585fc.jpg

Periodic Error Analysis - RA

ALBIREO OBSERVATORY

Αlbireoobservatory

Δημοσιεύτηκε

Κωστα, εχουμε και λεμε:

το λαθος στο RA δεν ειναι ομαλό και -βαση της δικιας μου εμπειριας με την GPD2- ειναι καπως υπερβολικό, με αποτομες κορυφες. Αν δεις το διαγραμμα συχνοτητων (βαλε Vixen_SP στο Mount για να εφανιστει το πινακακι με τις Significant Mount Periods), φενεται οτι το προβλημα δεν πρεπει να ειναι στο worm gear ή το worm (που ειναι οι συνηθεις υποπτοι) αλλα σε αυτο που λεει Gear 5 to transfer Gear. Δεν ειμαι σιγουρος αλλα νομιζω οτι αυτο δειχνει λανθασμενη (μη ευθυγραμμισμενη ; ) τοποθετηση του μοτερ + γραναζια πανω στον αξονα του worm.

Οσο αφορα το DEC, δεν εχει κανει οδηγηση. Εφυγε αλλου για αλλου. (το Linear Regression ειναι μονο για το RA για να αφιαρει το drift στο DEC). Θα πρεπει να αναφερεις τι settings ειχε το PHD για το DEC. Μπορει να ειναι πολλα πραγματα. Ζυγιση (πιθανο, μια φωτο θα βοηθουσε) ; λασκα γραναζια ; λασκα αξονας ατερμονα ; side play ; καλωδιο που σκαλωσε ; θελει ψαξιμο ενα-ενα. Για δες http://arnholm.org/astro/gpdx/index.htm και http://www.astronomyboy.com/cg5/ να παρεις ιδεες που να κοιταξεις (οχι ντε και καλά να κανεις εγχειρισεις, οι ρυθμισεις στα γραναζια/ατερμονα μπορουν να γινουν χωρις σοβαρες επεμβασεις)

Clipboard01.jpg.77b6be3a3b3976938d824561c88aec65.jpg

Δημοσιεύτηκε

Αγαπητέ Γιάννη

Όλα αυτά που μου έγραψες για τη GP με έχουν βάλει σε σκέψεις και άπτοντε περεταίρω διερεύνησης.

Δες και τα αποτελέσματα τεσσάρων κύκλων με την HEQ5 στήριξη. Το setup ήταν ακριβώς το ίδιο όπως με τη GP-skysensor αλλά ο χρόνος οδήγησης στη δεύτερη περίπτωση ήταν περίπου μισή ώρα.

Όπως βλέπεις η HEQ5 τα πηγαίνει μια χαρά και είναι η στήριξη που χρησιμοποιώ για αστροφωτογράφιση μεγάλων εκθέσεων.

HEQ5.thumb.jpg.3d8a4123f928ceeab1efdfef50639499.jpg

HEQ5- δεδομένα από PecPrep

ALBIREO OBSERVATORY

Αlbireoobservatory

Δημοσιεύτηκε

Θα ελεγα να ξεκινησεις απο απλα πραγματα. Ειναι τα γραναζια και το μοτερ σωστα τοποθετημενα και καθετα στον αξονα του ατερμονα (worm) ; Μεταξυ τους εχουν καλή συνδεση (και ελαφρια λιπανση), αλλα να μην μπλοκαρουν ουτε να χοροπηδανε ; Στο ΜΤ4 τα γραναζια ειναι τα ιδια με το ΜΤ1; Αν ναι, κοιτα πως τα γραναζια πιανουν πανω στους αξονες, η 3mm βιδουλα λασκαρει για ψυλου πηδημα και γλυστρανε. Ο ατερμονας ειναι χαλαρος ; (κοιτα για worm side play στα λινκς που σου εστειλα, εμενα ειχε αρκετο στο DEC και μεχρι να το παρω χαμπαρι δεν μπορουσα να κανω οδηγηση στο DEC). Αν γυριζεις τον αξονα στους ατερμονες με το χερι, με το δακτυλο στο γραναζι, νοιωθεις αντισταση ; νοιωθεις να κανει πηδηματακια ; μπορεις να γυρισεις τον αξονα με ολο το οφελιμο φορτιο πανω του (μαζι και τα αντιβαρα) ζυγισμενο ή δυσκολευεσαι ; Τα settings του PHD στο DEC τι λενε; resist switch πχ και μονο στην μια κατευθυνση (του drift) ; Αν βαλεις τα μοτερ να γυριζουν χωρις φορτιο σε διαφορες ταχυτητες, βλεπεις και ακους να γυριζουν ομαλα ή κανουν περιεργους θορυβους ; (σαν ξυσιματα κλπ, που θα σημαινει οτι εχεις προβλημα στον μειωτηρα) ;

Και προπαντων τα ζυγισματα. Δεν θελω να προκαταβαλω, αλλα απο τις δυο φωτογραφιες που εχεις βαλει (που πιθανων κανω λαθος να κρινω απο αυτες) δεν πρεπει να ειναι καλα ζυγισμενο. Πρεπει να ζυγισεις οπως λεει το μανουαλ στο RA και στο DEC αλλα μετα πρεπει να δεις αν υπαρχουν ροπες στον DEC που τον περιστρεφουν σε διαφορετικες θεσεις του RA, αρχιζοντας με την ΟΤΑ στο ζενιθ και ανεβαινοντας.

Τα διαγραμματα της HEQ5 ειναι αξιοπρεπη αλλα πιστευω οτι μπορει να παει και καλυτερα.

Αλλα και η GP μπορει να πετυχει τετοιες επιδωσεις (αληθεια ποσο βαρος της βαζεις ; η HEQ5 σηκωνει περισσοτερα κιλα)

Δημοσιεύτηκε

Γιάννη

Σκέφτομαι η GP στήριξη να ξαναλύθει και να λειανθεί από την αρχή. Μετά να κάνω όλα αυτά που λες.

Αυτό που έχω παρατηρήσει είναι όταν τα μοτερ δεν είναι σε λειτουργία και λύνω τα κομβία της ορθής αναφοράς ή της απόκλισης, παρατηρούνται τριβές κατά την περιστροφή των ατερμόνων είτε κατά ορθή αναφορά είτε κατά απόκλιση. Σαν να έχει "ξεραθεί" το γράσο που είχα βάλει την προηγούμενη φορά. Τι γράσο θα μου πρότεινες εσύ που να μπορώ να το βρω στην ελληνική αγορά; Το διθειούχο μολυβδένιο θα μπορούσε να δώσει καλύτερα αποτελέσματα έναντι του λευκού λιθίου;

Το βάρος που έβαλα επάνω στην GP ήταν

Vixen ED81s 2.31 kg

Canon EOS 450d body 475 g

Canon EF 200mm lens 765 g

DMK21AU04 265 g

Σύνολο 3.81 = 4 kg

Αν και δεν κάνω αστροφωτογράφιση πια με τη GP και εφόσον δεν υπήρξε ανταπόκριση στην αγγελία που είχα βάλει, σκέφτομαι να τη χρησιμοποιώ στις εξορμήσεις μου για φωτογράφιση αστερισμών ή ουρανίων σωμάτων όπως Ήλιος και Σελήνη.

ALBIREO OBSERVATORY

Αlbireoobservatory

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης