Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Ραντεβού για το σούπερ τηλεσκόπιο. :cheesy:

Στις 3 Απριλίου θα συναντηθούν στο Αμστερνταμ οι επιτελείς του SKA, ενός νέου σούπερ επίγειου τηλεσκοπίου, για να συζητήσουν τις τελικές λεπτομέρειες της κατασκευής του. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για ένα (μονό) τηλεσκόπιο αλλά για ένα παρατηρητήριο που θα συνδυάζει την ισχύ χιλιάδων ραδιοτηλεσκοπίων.

Στην κατασκευή του συμμετέχουν 67 οργανισμοί και πανεπιστήμια από 20 χώρες και, αν όλα πάνε σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η κατασκευή της εγκατάστασης θα ξεκινήσει το 2016 με τη Νότιο Αφρική και την Αυστραλία να είναι οι επικρατέστερες περιοχές για να την φιλοξενήσουν.

Το νέο τηλεσκόπιο.

Το SKA θα αποτελείται από μια συστοιχία περίπου 3 χιλιάδων ραδιοτηλεσκοπίων διαμέτρου 15 μέτρων το καθένα.

Τα τηλεσκόπια θα είναι τοποθετημένα το ένα δίπλα στο άλλο σε μια έκταση ίση με 200 γήπεδα ποδοσφαίρου. Το συνολικό άνοιγμά τους θα είναι ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο και γι αυτό το σούπερ τηλεσκόπιο που θα προκύψει τελικά έλαβε την ονομασία Square Kilometer Array (SKA).

Στο SKA θα είναι συνδεδεμένοι περί τους 100 σταθμούς παρατήρησης. Από αυτούς οι 25 θα βρίσκονται συγκεντρωμένοι σε έναν πυρήνα διαμέτρου 5 χιλιομέτρων, άλλοι 25 σε έναν μεγαλύτερο κύκλο 50 χιλιομέτρων και οι υπόλοιποι 50 σε μια μεγάλη περιοχή ακτίνας 3.000 χιλιομέτρων. Το SKA θα επιτρέψει στους επιστήμονες να εντοπίσουν και να μελετήσουν δισεκατομμύρια γαλαξίες αλλά και να ελέγξουν την ακρίβεια των θεωριών του Αϊνστάιν.

Τα τηλεσκόπια θα είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους με ένα πανίσχυρο σύστημα τηλεπικοινωνιών, που θα αποτελείται από οπτικές ίνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ποσότητα των καλωδίων που θα απαιτηθούν για να λειτουργήσει το τηλεσκόπιο είναι τόσο μεγάλη που αν ξεδίπλωναν θα μπορούσαν να «τυλίξουν» τη Γη και μάλιστα δύο φορές! Εξίσου εντυπωσιακή θα είναι και η παραγωγή δεδομένων.

Το SKA θα παράγει πολλά Petabits/δευτερόλεπτο, ένα petabit ισούται με ένα τετράκις εκατομμύρια bits.

Η ποσότητα των δεδομένων που θα παράγει ημερησίως το SKA θα είναι 100 φορές μεγαλύτερη από εκείνη της κίνησης στο Internet σε παγκόσμιο επίπεδο και αρκετή για να γεμίζουν 15 εκατομμύρια iPod 64GB.

Οπως είναι ευνόητο ο υπολογιστής που θα υποδέχεται και θα επεξεργάζεται αυτό τον καθημερινό ωκεανό δεδομένων θα είναι ένας υπερυπολογιστής. Οι επιτελείς του εγχειρήματος στοχεύουν στη δημιουργία του πιο ισχυρού υπολογιστή στον κόσμο που θα μπορεί να πραγματοποιεί ένα τρισεκατομμύριο υπολογισμούς/δευτερόλεπτο.

(Να η ανάγκη για κβαντικούς υπολογιστές!!!)

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=13757

 

Σχόλιο:Παρα πολύ μεγάλο εργο και εδω φαίνεται η αξια της συνεργασίας (συμμετέχουν 67 οργανισμοί και πανεπιστήμια από 20 χώρες )και τα θετικά της παγκοσμιοποιήσης στην ερευνα.(Βλέπε και CERN)

http://www.skatelescope.org/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Η ΙΒΜ κατασκευάζει τον ισχυρότερο υπολογιστή του κόσμου. :cheesy:

Η ΙΒΜ αναπτύσσει έναν πανίσχυρο υπολογιστή ο οποίος θα επεξεργάζεται τον ωκεανό των δεδομένων που θα παράγει καθημερινά το επίγειο διαστημικό παρατηρητήριο SKA που θα τεθεί σε λειτουργία σε περίπου μια δεκαετία. Ο υπολογιστής ή καλύτερα το γιγάντιο υπολογιστικό σύστημα που ονομάζεται Dense Apperture Array θα αποτελείται από πολλές υπομονάδες και όταν τεθεί σε λειτουργία θα είναι ο ισχυρότερος υπολογιστής στον κόσμο.

O υπολογιστής του … διαστήματος.

Το SKA θα παράγει πολλά Petabits/δευτερόλεπτο, ένα petabit ισούται με ένα τετράκις εκατομμύρια bits. Η ποσότητα των δεδομένων που θα παράγει ημερησίως το SKA θα είναι 100 φορές μεγαλύτερη από εκείνη της κίνησης στο Internet σε παγκόσμιο επίπεδο, 100 φορές μεγαλύτερη από την ετήσια παραγωγή δεδομένων του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων στο CERN και αρκετή για να «γεμίσουν» 15 εκατομμύρια iPod 64GB.

Στόχος των κατασκευαστών είναι ο σούπερ υπολογιστής του να μπορεί να πραγματοποιεί ένα τρισεκατομμύριο υπολογισμούς/δευτερόλεπτο! Ενδεικτικό της ισχύος του υπολογιστή είναι ότι αν ενώναμε τους ένα εκατομμύριο ισχυρότερους υπολογιστές στον κόσμο και πάλι ο υπολογιστής που αναπτύσσει η IBM θα εξακολουθούσε να είναι ισχυρότερος.

http://cordis.europa.eu/documents/documentlibrary/118296681EN6.pdf

800px-SKA_dense_array_big.jpg.b0847794686ddc91efe9a793f39563c3.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

  • 1 μήνα αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Μοιρασμένο σε τρεις χώρες το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο του κόσμου. :cheesy:

Μοιρασμένο ανάμεσα στη Νότιο Αφρική, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία θα είναι τελικά το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο του κόσμου, η λεγόμενη Συστοιχία Τετραγωνικού Χιλιομέτρου, ή SKA.

Η απόφαση για τις τοποθεσίες που θα φιλοξενήσουν τις επιμέρους κεραίες της συστοιχίας ελήφθη την Παρασκευή στο Άμστερνταμ, κατά τη συνάντηση των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

http://www.skatelescope.org/news/dual-site-agreed-square-kilometre-array-telescope/

Η συστοιχία, της οποίας το κόστος υλοποίησης εκτιμάται στο 1,5 δισ. ευρώ, θα αποτελείται από 3.000 «πιάτα», διαμέτρου 15 μέτρων το καθένα, τα οποία θα αναπτυχθούν στις τρεις χώρες και θα προσφέρουν συνολική επιφάνεια ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου -περίπου όσο 200 γήπεδα ποδοσφαίρου.

Όταν ολοκληρωθεί το 2024, η συστοιχία θα μπορεί να σαρώνει τον ουρανό 10.000 φορές ταχύτερα από τα σημερινά ραδιοτηλεσκόπια και με ευαισθησία 50 φορές υψηλότερη.

Το SKA θα συλλέγει ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία με μήκος κύματος από ένα εκατοστό έως ένα μέτρο.

http://www.skatelescope.org/

Μεταξύ των πηγών τέτοιας ακτινοβολίας περιλαμβάνονται τα αρχέγονα νέφη υδρογόνου από τα οποία σχηματίστηκαν τα πρώτα άστρα στο Σύμπαν, ή ακόμα και εξωγήινοι πολιτισμοί που χρησιμοποιούν ραδιοεπικοινωνίες.

Ακόμα, το SKA θα χαρτογραφήσει τις θέσεις ενός δισεκατομμυρίoυ γαλαξιών που βρίσκονται στη γειτονιά του Ηλιακού Συστήματος -ένα ερευνητικό έργο που ίσως προσφέρει νέα στοιχεία για τη λεγόμενη σκοτεινή ενέργεια, τη μυστηριώδη δύναμη που δρα αντίθετα από τη βαρύτητα και επιταχύνει τη διαστολή του Σύμπαντος..

Η γιγάντια εγκατάσταση θα εστιάσει επίσης στα πάλσαρ, πυκνούς πυρήνες νεκρών άστρων που εκπέμπουν παλμούς ραδιοκυμάτων σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η μελέτη των σωμάτων αυτών θα προσέφερε νέα στοιχεία για την κατανόηση της βαρύτητας πέρα από τις θεωρίες του Αϊνστάιν.

Η απόφαση να μοιραστεί η εγκατάσταση ανάμεσα σε τρεις χώρες έρχεται ως αποτέλεσμα των ισχυρών πιέσεων που άσκησαν από τη μία η Νότιος Αφρική, από την άλλη η κοινή πρόταση Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας.

Και οι τρεις χώρες διαθέτουν μεγάλες ερημικές εκτάσεις στις οποίες δεν υπάρχουν παρεμβολές από επίγειες πηγές ραδιοκυμάτων.

Στην Αυστραλία, οι κεραίες της συστοιχίας θα στηθούν γύρω από τον Σταθμό Μπούλαρντ, περίπου 500 χιλιόμετρα από το Περθ, ενώ στη Νότιο Αφρική η κεντρική τοποθεσία βρίσκεται στο Καρού του Νότιου Ακρωτηρίου.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ακόμα η Βρετανία, η Ολλανδία, η Ιταλία, η Κίνα, ο Καναδάς και η Ινδία.

Όλες οι χώρες-μέλη θα προσπαθήσουν τώρα να εξασφαλίσουν τα επικερδή συμβόλαια για την κατασκευή του εξοπλισμού.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης