kookoo_gr Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 10, 2012 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 10, 2012 άποψη μου είναι ότι οποιαδήποτε ενέργεια γίνει καλό είναι να ξεκινήσει με στόχο το οικονομικό όφελος για ιδιώτες και δημόσιο και μετά να πάει στην φωτορύπανση. αν αρχίσει από το δεύτερο μέρος όλοι θα λένε ότι είναι κάποιοι τρελοί που θέλουν να βλέπουν τα άστρα. διαβάζοντας και σε ξένα φόρουμ για το θέμα της φωτορύπανσης αυτά που αναφέρονται και που γίνονται εδώ, γίνονται και στο εξωτερικό, δεν είμαστε μοναδικοί στις αναποδιές στο συγκεκριμένο θέμα, απλά έξω αρχίζουν και οργανώνονται και προοθούν το θέμα της φωτορύπανσης έσω του οικονομικού και μοδάτου οικολογικού σκέλους για να πετύχουν τον στόχο τους Φιλικά Κώστας http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/
vlahmapoutras Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 10, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 10, 2012 άποψη μου είναι ότι οποιαδήποτε ενέργεια γίνει καλό είναι να ξεκινήσει με στόχο το οικονομικό όφελος για ιδιώτες και δημόσιο και μετά να πάει στην φωτορύπανση. αν αρχίσει από το δεύτερο μέρος όλοι θα λένε ότι είναι κάποιοι τρελοί που θέλουν να βλέπουν τα άστρα. διαβάζοντας και σε ξένα φόρουμ για το θέμα της φωτορύπανσης αυτά που αναφέρονται και που γίνονται εδώ, γίνονται και στο εξωτερικό, δεν είμαστε μοναδικοί στις αναποδιές στο συγκεκριμένο θέμα, απλά έξω αρχίζουν και οργανώνονται και προοθούν το θέμα της φωτορύπανσης έσω του οικονομικού και μοδάτου οικολογικού σκέλους για να πετύχουν τον στόχο τους Aυτο ακριβως εννοουσα κι εγω με το παρακατω ποστ μου "Δεν μπορει να χαρακτηριστει πεσιμιστικη μια τετοια προβλεψη.Η μονη λυση ειναι να επηρρεαστει κατα καποιον τροπο αρνητικα η οικονομια απο την φωτορυπανση.Αλλιως μετρα δεν νομιζω να παρθουν,οσο μαζικα χρειαζονται τουλαχιστον ωστε να συμβαλλουν στην μειωση της .Και μην ξεχναμε την μελλοντικη αυξηση της απο τις αναδυομενες οικονομικες δυναμεις ανα την υφηλιο.Απο την πλευρα μας αυτο που μπορουμε να κανουμε ειναι να ενημερωνουμε (νηφαλια και με επιχειρηματα) τον περιγυρο μας." Επισης μην ξεχναμε οτι πολλοι τους φωτισμενους δρομους/σοκακια/παρινγκ,τους θεωρουν πιο ασφαλεις.Ο αριθμος τους αυξανεται οσο αυξανεται η ηλικια και οσο μειωνεται η μορφωση.Μπορει να κανουν λαθος,αλλα η πλειοψηφια ζητα φωτισμενους δρομους.Τελος το ξεβιδωμα,ακομα περισσοτερο το σπασιμο και οποιαδηποτε φθορα δημοσιας περιουσιας(ενα ειδος αστροσναιπερ δηλαδη) προς ικανοποιηση του ενος σε σχεση με την πλειοψηφια ειναι τουλαχιστον καταστροφικη για το χομπυ μας.Φανταστειται αν αρχισουν ολοι οι ερασιτεχνες να σπανε λαμπες επειδη ενοχλουνται(και οι περισσοτεροι απο εμας οντως ενοχλουμαστε).Εγω προσωπικα εχω 3 τεραστιες λαμπες γειτονα στραμενες προς τον κηπο μου,απο οπου παρατηρω.Προτιμω να παω να του μιλησω παρα να του σπασω τις λαμπες,οι οποιες,περα απο το ψευτοαισθημα της ασφαλειας,δεν εξυπηρετουν τιποτα αλλο.Και αν του μιλησω και δεν καταλαβει,παλι δεν μπορω να προβω σε οτι θεωρω προσωπικα "πρεπον".Πιστευω οτι το χομπυ μας ειναι αρκετα ευγενες ωστε τετοιες ενεργειες να με βρισκουν αντιθετο.Προτου αρχισει ο καθενας να σπαει/ξεβιδωνει κτλ. λαμπες,ας αρχισει να ενημερωνει τον περιγυρο του στην αρχη και μετα να απευθυνθει σε μεγαλυτερο πληθος.Και οσο δεν καταλαβαινουν,τοσο να επιμενει.Λαθος δεν ειναι μονο οσοι "φωτορυπαινουν" αλλα και οσοι "φωτοπαραφερονται". There is no knowledge that is not power...
draculas Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 10, 2012 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 10, 2012 Εγω προσωπικα εχω 3 τεραστιες λαμπες γειτονα στραμενες προς τον κηπο μου,απο οπου παρατηρω.Προτιμω να παω να του μιλησω παρα να του σπασω τις λαμπες Νομίζω οτι εννοείται, πως αν ενοχλεί ο γείτονας, μιλάς μαζί του, και δεν αρχίζεις να του πετάς πέτρες...Αλλα όταν έρχεσαι αντιμέτωπος, με το αργό στις αντιδράσεις ΚΑΙ στη σκέψη κράτος (βλέπε: δήμοι, ΔΕΗ, τοπική αυτοδιοίκηση, κτλ..) απλά δεν βγάζεις άκρη...Αν εξαιρέσεις το παράδειγμα της Κατερίνας (wereniki) η οποία κατάφερε οι καινούργιες λάμπες που μπαίνουν να τηρούν τα κρητήρια που θέλουμε, δε νομίζω να βρεις αλλη τέτοια περίπτωση!Και παραμένει το πρόβλημα που ακόμα και αυτή δεν εχει καταφέρει να λύσει: οι υπάρχουσες κολώνες!Πιστεύεις οτι κάποιος δήμος θα μπεί στον κόπο να αλλάξει τα καπάκια στις ηδη τοποθετημένες κολώνες? οι περισσότεροι δήμοι δεν εχουν λεφτά ούτε τα σκουπίδια να μαζέψουν!
vlahmapoutras Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 10, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 10, 2012 Εχοντας λοιπον ολα αυτα ως δεδομενα,η καλυτερη/λυση ειναι το σπασιμο/ξεβιδωμα?Το ποστ το ξεκινησα εγω ως "φωτορυπανση",ενω τεινει να μετονομαστει σε "η ανατομια της δημοσιας κολωνας και 100 τροποι να παρεμβετε" Εχεις ποτε παει προσωπικα να απευθυνθεις για το συγκεκριμενο θεμα στον δημο?Η Κατερινα δεν ειναι το μονο παραδειγμα,υπαρχουν και αλλα μελη που τα καταφεραν(βλεπε παλαιοτερα ποστ).Εσυ πιστευεις οτι οι περισσοτεροι συμπολιτες σου ενοχλουνται απο την φωτορυπανση?Αν συνεβαινε αυτο,θα αλλαζαν οι λαμπες,να εισαι σιγουρος.H απραξια/αδιαλλαξια των δημοσιων οργανισμων ειναι λιγο πολυ γνωστη σε ολους ((οπως και το οτι υπαρχουν αρκετες(μειοψηφικες) εξαιρεσεις)).Επισης ομως γνωστη ειναι και η απραξια και ο συμφεροντολογισμος των πολιτων.Aν ο δημος δεν παρεμβει (αφου του απευθυνθω),προτιμω να το θεωρησω αναγκαιο κακο,παρα να κανω οτι εξυπηρετει μοναχα εμενα.Η μοναδικη λυση για εμενα ειναι η ενημερωση/συζητηση.Οι κολωνες και οι λαμπες τους δεν ανηκουν σε κανενα ερασιτεχνη αστρονομο ωστε να επεμβαινει οπως νομιζει. There is no knowledge that is not power...
draculas Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 10, 2012 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 10, 2012 Εχεις ποτε παει προσωπικα να απευθυνθεις για το συγκεκριμενο θεμα στον δημο? Εσυ πιστευεις οτι οι περισσοτεροι συμπολιτες σου ενοχλουνται απο την φωτορυπανση?Αν συνεβαινε αυτο,θα αλλαζαν οι λαμπες,να εισαι σιγουρος. Aν ο δημος δεν παρεμβει (αφου του απευθυνθω),προτιμω να το θεωρησω αναγκαιο κακο,παρα να κανω οτι εξυπηρετει μοναχα εμενα. Στην δική μου περίπτωση, το σβησιμο της λάμπας, ναι, είναι η καλύτερη λύση.Επίσης και οι λακούβες στους δρόμους ενοχλούν όλους μας, αλλα τείνουν να αυξάνονται παρά να μειώνονται αναλυτικοί τρόποι για να σβήσει μια λάμπα υπάρχουν στο πρώτο θέμα εδω:http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=3680&postdays=0&postorder=asc&start=0 Και έρχομαι στο θέμα:Μα άν δεν βγάλουμε άκρη, και η κατάσταση μείνει ως έχει, ποιός ο λόγος να ασχολούμαστε πλέον με την αστρονομία?Κατα 80% μένω Καλαμάτα, έξω απο το σπίτι έχω 2 λάμπες της ΔΕΗ οι οποίες (ειδικά το καλοκαίρι, επειδή τα παντζούρια είναι ανοιχτά) δε με αφήνουν ούτε να κοιμηθώ -δεν τις εχω σπάσει ποτέ, αν κι εχω προσπαθήσει-Γι'αυτό το λόγο λοιπόν το τηλεσκόπιο μετακόμισε μόνιμα στο σπίτι στο χωριό, το οποίο είναι 800μέτρα μακριά απο την είσοδο του χωριού, και για 9 μήνες το χρόνο (τον χειμώνα) ο κοντινότερος γείτονας είναι στα 500 μέτρα. υπήρχε μόνο μια λάμπα που ενοχλούσε, και αυτή ήταν στον απέναντι λόφο 200μέτρα μακριά, και ξαφνικά το καλοκαίρι, μπήκαν 4 νέες λάμπες σε ενα δρόμο που δεν υπάρχει ψυχή, η πιο κοντινή απο αυτές είναι στα 10 μέτρα απο το τηλεσκόπιο...Ο λόγος της φωταγώγησης? Μα αυτός που αναφέρεις! όλοι οι 50ρηδες και πάνω το θεωρούν πρόοδο! μια μικρή κουβέντα με τον υπεύθυνο του "πολιτιστικού" συλλόγου (και δημοτικού συμβούλου) που είχα (το έφερα πολύ πλαγιως, για να μην εκτεθώ ) έδειξε οτι μικρός είχε στερηθεί το φώς, και τώρα στα γεράματα εχει απωθημένα... Ναι, είμαστε μειοψηφία, αλλα τυχαίνει να έχουμε δίκιο! και επειδή στους στραβούς, ΔΕΝ βασιλεύει πάντα ο μονόφθαλμος.. η τελική λύση είναι η αυτοδικία..Για να κλείσω: Αν παραμείνουμε παθητικοί, είτε με τον ένα τρόπο είτε με τον άλλο, προτείνω να κλείσουμε το forum, να πουλήσουμε τα τηλεσκόπια, και να ασχοληθούμε με κάτι άλλο..
vlahmapoutras Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 10, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 10, 2012 Εχεις ποτε παει προσωπικα να απευθυνθεις για το συγκεκριμενο θεμα στον δημο? Εσυ πιστευεις οτι οι περισσοτεροι συμπολιτες σου ενοχλουνται απο την φωτορυπανση?Αν συνεβαινε αυτο,θα αλλαζαν οι λαμπες,να εισαι σιγουρος. Aν ο δημος δεν παρεμβει (αφου του απευθυνθω),προτιμω να το θεωρησω αναγκαιο κακο,παρα να κανω οτι εξυπηρετει μοναχα εμενα. Στην δική μου περίπτωση, το σβησιμο της λάμπας, ναι, είναι η καλύτερη λύση.Επίσης και οι λακούβες στους δρόμους ενοχλούν όλους μας, αλλα τείνουν να αυξάνονται παρά να μειώνονται αναλυτικοί τρόποι για να σβήσει μια λάμπα υπάρχουν στο πρώτο θέμα εδω:http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=3680&postdays=0&postorder=asc&start=0 Και έρχομαι στο θέμα:Μα άν δεν βγάλουμε άκρη, και η κατάσταση μείνει ως έχει, ποιός ο λόγος να ασχολούμαστε πλέον με την αστρονομία?Κατα 80% μένω Καλαμάτα, έξω απο το σπίτι έχω 2 λάμπες της ΔΕΗ οι οποίες (ειδικά το καλοκαίρι, επειδή τα παντζούρια είναι ανοιχτά) δε με αφήνουν ούτε να κοιμηθώ -δεν τις εχω σπάσει ποτέ, αν κι εχω προσπαθήσει-Γι'αυτό το λόγο λοιπόν το τηλεσκόπιο μετακόμισε μόνιμα στο σπίτι στο χωριό, το οποίο είναι 800μέτρα μακριά απο την είσοδο του χωριού, και για 9 μήνες το χρόνο (τον χειμώνα) ο κοντινότερος γείτονας είναι στα 500 μέτρα. υπήρχε μόνο μια λάμπα που ενοχλούσε, και αυτή ήταν στον απέναντι λόφο 200μέτρα μακριά, και ξαφνικά το καλοκαίρι, μπήκαν 4 νέες λάμπες σε ενα δρόμο που δεν υπάρχει ψυχή, η πιο κοντινή απο αυτές είναι στα 10 μέτρα απο το τηλεσκόπιο...Ο λόγος της φωταγώγησης? Μα αυτός που αναφέρεις! όλοι οι 50ρηδες και πάνω το θεωρούν πρόοδο! μια μικρή κουβέντα με τον υπεύθυνο του "πολιτιστικού" συλλόγου (και δημοτικού συμβούλου) που είχα (το έφερα πολύ πλαγιως, για να μην εκτεθώ ) έδειξε οτι μικρός είχε στερηθεί το φώς, και τώρα στα γεράματα εχει απωθημένα... Ναι, είμαστε μειοψηφία, αλλα τυχαίνει να έχουμε δίκιο! και επειδή στους στραβούς, ΔΕΝ βασιλεύει πάντα ο μονόφθαλμος.. η τελική λύση είναι η αυτοδικία..Για να κλείσω: Αν παραμείνουμε παθητικοί, είτε με τον ένα τρόπο είτε με τον άλλο, προτείνω να κλείσουμε το forum, να πουλήσουμε τα τηλεσκόπια, και να ασχοληθούμε με κάτι άλλο.. Aπλα διαφωνω στον τροπο αντιδρασης.Αν θεωρησουμε ως υψιστο σκοπο της υπαρξης μας την βελτιωση μας και της κοινωνιας στην οποια ζουμε,τοτε η αποφαση μεμονωμενηs δρασης,ειδικα τετοιας που καταστρεφει δημοσια περιουσια χωρις την εγκριση της πλειοψηφιας,ειναι ο ορισμος της παθητικοτητας ως κοινωνικα οντα. There is no knowledge that is not power...
draculas Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 11, 2012 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 11, 2012 Aπλα διαφωνω στον τροπο αντιδρασης.Αν θεωρησουμε ως υψιστο σκοπο της υπαρξης μας την βελτιωση μας και της κοινωνιας στην οποια ζουμε,τοτε η αποφαση μεμονωμενηs δρασης,ειδικα τετοιας που καταστρεφει δημοσια περιουσια χωρις την εγκριση της πλειοψηφιας,ειναι ο ορισμος της παθητικοτητας ως κοινωνικα οντα. Καταλαβαίνω τι θες να πεις.. αλλα θα διαφωνήσω!Επειδή κάτι είναι αποδεκτό απο το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας (οχι απαραίτητα μόνο η φωτορύπανση) δεν σημαίνει σε καμμία περίπτωση οτι είναι πάντα σωστό ή ηθικό! (άπειρα παραδείγματα στην ιστορία..)Και εφόσον φτάσουμε στο "τέρμα" και εξαντλήσουμε όλες τις επιλογές που διαθέτουμε, τότε σίγουρα η παθητικότητα δεν θα φέρει τη λύση.. το πρόβλημα οχι μόνο θα παραμείνει, αλλα θα αυξηθεί. άρα τί κάνουμε? πουλάμε τα τηλεσκόπια? ξεκινάμε το ψάρεμα? Η φωτορύπανση είναι αποδεδειγμένα λάθος, όχι μόνο για εμάς που κοιτάμε ψηλά, αλλα για την οικονομία, τη φύση, την υγεία, την οδηγική ασφάλεια, την αισθητική του τοπίου, κτλ..εάν η πλειοψηφία το αγνοεί, δε σημαίνει οτι θα το αγνοήσουμε και εμείς που είμαστε οι "άμεσα ενδιαφερόμενοι" ο καθένας θα κάνει ότι μπορεί να βελτιώσει τις συνθήκες γύρω του, είτε με προτάσεις στον δήμο, με δημοσιεύσεις σε εφημερίδες (το εχω κανει ΚΑΙ αυτό..), είτε με το σπάσιμο της λάμπας! ερώτηση: τραβηγμένο παράδειγμα, αλλα για τη συγκεκριμένη περίπτωση μας κάνει..Πες οτι είναι κοινωνικά αποδεκτό, να εχω βάλει ενα τρίποδο με ενα δυνατό πράσινο λεϊζερ, να σημαδεύει μόνιμα το παράθυρο του σπιτιού σου, και φυσικά οτι και να μου λες, εγώ δεν το σβήνω.. τι κάνεις? το αποδέχεσαι? αναγκάζεσαι να βάλεις μόνιμα μια κουρτίνα στερώνας σου έτσι το παράθυρο? αποφεύγεις να κοιτάς απο το παράθυρο αυτό? μετακομίζεις? ή.. με κάποιο τρόπο χωρίς να το καταλάβω, σβήνεις το λεϊζερ?
vlahmapoutras Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 11, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 11, 2012 Καταλαβαίνω τι θες να πεις.. αλλα θα διαφωνήσω! Επειδή κάτι είναι αποδεκτό απο το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας (οχι απαραίτητα μόνο η φωτορύπανση) δεν σημαίνει σε καμμία περίπτωση οτι είναι πάντα σωστό ή ηθικό! (άπειρα παραδείγματα στην ιστορία..) Den nomizw oti i fotoripansi einai kati apodekto apo tin koinwnia mas,alla kati agnwsto sto megalytero meros tis.Otan enimerwthei swsta o kosmos tote mporeis na ton katigoriseis gia tin krisi tou (apeira paradeigmata stin istoria) .Paradeigmatos xari i douleia.Stis xwres pou ipirxe,epapse na ifistatai otan oi perissoteroi katalavan poso lathos itan kai antedrasan mazika.Den stamatise epeidi kapoios/oi arxisan na skotwnoun tous doulemporous.To idio kai stin India tou Gadhi,stin galliki epanastasi ktl.Panta i pleiopsifia fernei tin riziki allagi,ola ta alla einai imimetra. Και εφόσον φτάσουμε στο "τέρμα" και εξαντλήσουμε όλες τις επιλογές που διαθέτουμε, τότε σίγουρα η παθητικότητα δεν θα φέρει τη λύση.. το πρόβλημα οχι μόνο θα παραμείνει, αλλα θα αυξηθεί. άρα τί κάνουμε? πουλάμε τα τηλεσκόπια? ξεκινάμε το ψάρεμα? Afto akrivws,den exoume ftasei sto terma,den exoume exantlisei oles tis apiloges mas.Isa-isa,pou pistevw oti eimaste stin arxi.Oso gia to ti tha kanoume?Enimerwsi,sizitisi,vouno. Η φωτορύπανση είναι αποδεδειγμένα λάθος, όχι μόνο για εμάς που κοιτάμε ψηλά, αλλα για την οικονομία, τη φύση, την υγεία, την οδηγική ασφάλεια, την αισθητική του τοπίου, κτλ.. εάν η πλειοψηφία το αγνοεί, δε σημαίνει οτι θα το αγνοήσουμε και εμείς που είμαστε οι "άμεσα ενδιαφερόμενοι" ο καθένας θα κάνει ότι μπορεί να βελτιώσει τις συνθήκες γύρω του, είτε με προτάσεις στον δήμο, με δημοσιεύσεις σε εφημερίδες (το εχω κανει ΚΑΙ αυτό..), είτε με το σπάσιμο της λάμπας! Ennoeitai oti i pleiopsifia to agnoei kai ennoeitai oti einai lathos.An omws arxisoume oloi oi erasitexnes na spame tis lampes pou anikoun se OLOUS kai tis plirwnoun oloi,afto mono kako mporei na kanei sto hobby mas.Prepei na katalaveis oti oso proklitiko einai mia lampa na sou katastrefei to seeing sou,allo toso proklitiko einai enas "trelos pou koitaei ta astra" na spaei tin lampa pou nomizw oti mou prosferei asfaleia. ερώτηση: τραβηγμένο παράδειγμα, αλλα για τη συγκεκριμένη περίπτωση μας κάνει.. Πες οτι είναι κοινωνικά αποδεκτό, να εχω βάλει ενα τρίποδο με ενα δυνατό πράσινο λεϊζερ, να σημαδεύει μόνιμα το παράθυρο του σπιτιού σου, και φυσικά οτι και να μου λες, εγώ δεν το σβήνω.. τι κάνεις? το αποδέχεσαι? αναγκάζεσαι να βάλεις μόνιμα μια κουρτίνα στερώνας σου έτσι το παράθυρο? αποφεύγεις να κοιτάς απο το παράθυρο αυτό? μετακομίζεις? ή.. με κάποιο τρόπο χωρίς να το καταλάβω, σβήνεις το λεϊζερ? To paradeigma einai kai travigmeno kai se lathos vasi.Kat' arxin to laser pou anaferesai den einai dimosia periousia.Episis i dimosia lampa den exei topothetithei wste epitides na enoxlei kapoion.An to kanei epitides o geitonas,kai afou ton exw enimerwsei,tha apefthinthw allou.Meta apla tha valw ena kathrepti me katallili klisi wste na anakla tin desmi,opote tha xasei ton ipno tou o idios. Sorry gia ta greeklish,alla grafw apo ipologisti pou den ipostirizei ellinikous xaraktires. There is no knowledge that is not power...
draculas Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 11, 2012 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 11, 2012 Den nomizw oti i fotoripansi einai kati apodekto apo tin koinwnia mas,alla kati agnwsto sto megalytero meros tis.Otan enimerwthei swsta o kosmos tote mporeis na ton katigoriseis gia tin krisi tou .Panta i pleiopsifia fernei tin riziki allagi,ola ta alla einai imimetra. Γνώμη μου είναι οτι η κοινωνία δεν δίνει δεκάρα για τη φωτορύπανση (τουλάχισον η τεράστια πλειοψηφία της) και ακόμα και αν γίνει σωστή ενημέρωση (πράγμα που ηδη εχει γίνει απο συλλόγους, ομάδες, εκπομπές, εφημερίδες, εκδηλώσεις κτλ..) εξακολουθεί ενα πολύ μεγάλο μέρος της να μη δίνει δεκάρα..παράδειγμα: όλοι ξέρουν οτι οι σωλήνες νερού με αμίαντο είναι καρκινογόνες, στο χωριό μου όμως και σε εκατοντάδες άλλα χωριά υπάρχουν ακόμα αρκετές, δεν παραπονιέται κανείς! δεν εχει ανοίξει μύτη!Συμφωνώ μεν οτι σκοπός της κοινωνίας είναι η βελτίωση, αλλα δυστηχώς για μας είμαστε μειοψηφία, και δεν μπορούμε άμεσα να φέρουμε τόσο μεγάλη άλλαγή, ειδικά στους καιρούς που έρχονται..οσο για τα ημίμετρα, εδω συμφωνώ, αλλα μέχρι να αλλάξει η κατάσταση, είναι η μόνη λύση. den exoume ftasei sto terma,den exoume exantlisei oles tis apiloges mas.Isa-isa,pou pistevw oti eimaste stin arxi.Oso gia to ti tha kanoume?Enimerwsi,sizitisi,vouno. Και εδω συμφωνώ, αλλα σε μαζικό επίπεδο, ναι είμαστε στην αρχή, πρέπει να ενημερώσουμε με οτι τρόπο μπορεί ο καθένας.Σε ατομικό επίπεδο όμως, (εξω απο το σπίτι μου) κάποιος που εχει εξαντλήσει τις επιλογές που έχει, λυπάμαι, αλλα το σπάσιμο είναι η μόνη λύση, εχω μετακομίσει ηδη μια φορά στο χωριό λόγω φωτορύπανσης, και μετά απο λίγο καιρό με βρήκε και εκεί!Κανείς δεν εχει δικαίωμα να μου στερήσει την θέα του ουρανού, όποιος και αν είναι αυτός, και φυσικά δεν εχω την υπομονή να αλλάξουν οι καιροί ωστε να ενημερωθούν όλοι, και να κάνουν κάτι για τη μείωση της φωτορύπανσης, θέλω απόψε να δώ γαλαξίες και νεφελώματα, απο το σπίτι μου, τέλος! δεν με ενδιαφέρει αν ο δήμαρχος που τελείωσε την 6η δημοτικού, και οι σύμβουλοι που έβοσκαν πρόβατα γελάνε όταν ακούνε τη λέξη φωτορύπανση!Πρέπει ο ίδιος να λάβω "ημίμετρα" ωστε να βελτιώσω εδώ και τώρα την θέση μου. δεν εχω άλλη επιλογή! θελω όποτε γουστάρω, να βγάζω το τηλεσκόπιο στην αυλή μου και να κοιτάω ψηλά, όποιος με εμποδίζει.. λυπάμαι έχασε! Και έρχομαι στο επόμενο που θίγεις..Η λάμπα αυτή ανήκει και σε εμένα, επίσης η λάμπα αυτή είναι τοποθετημένη λάθος, και το ρεύμα που καίει το πληρώνω επίσης και εγώ.. τέλος η λάμπα αυτή όπως λες (και πολύ σωστά) δίνει την εντύπωση της ασφάλειας!που καταλήγω: επειδή ο δήμαρχος θέλει ψήφους, επειδή η ΔΕΗ είναι άσχετη, και επειδή ο παππούς εχει ψυχολογικά.. απαγορεύεται να σβήσω τη λάμπα που δεν θα έπρεπε να βρίσκεται εκεί αρχικα?! δε νομίζω!δε θα ρίξω εγώ το κράτος έξω.. εχω πληρώσει και με το παραπάνω τις λάμπες που εχω σπάσει, ούτε θα γεμίσουν τα ταμεία του δήμου αν σταματάει να αγοράζει λάμπες.. θα γεμίσουν όταν επιτέλους ρυθμίσουν μια φορά σωστά τους χρονοδιακόπτες για να μην μενουν τα φώτα αναμένα το μεσημέρι (άλλο αυτό: στην εποχή του χαλκού που ζούμε, δε ξερουμε τι ειναι το φωτοκύτταρο ακόμα!!) οι μίζες σε εργολάβους, και η φωταγώγηση λαγκαδιών χωρίς κάτοικο στα 500 μέτρα! (αυτή ακριβώς είναι η περίπτωσή μου..) Οσο για το παράδειγμα, εφόσον υποτίθεται οτι είναι κοινωνικά αποδεκτό, δεν εχει σημασία αν το κάνω επίτηδες.. άρα δε μπορείς να απευθυνθείς και αλλού.Μακάρι να λύναμε το πρόβλημα της φωτορύπανσης με ενα καθρέφτη.. [/u]
vlahmapoutras Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 11, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 11, 2012 Κατανοώ την άποψη σου,διαφωνώ στον τρόπο δράσης.Ίσως είναι θέμα διαφορετικής φιλοσοφίας.Απλά πιστεύω ότι με τον τρόπο σου λυνεις ενα ατομικό πρόβλημα, χωρίς να συμβαλλεις στην καθολική λύση του.Το ίδιο που σκέφτεσαι εσύ, σκέφτονται και οι πολιτικοί.Εσύ θεωρείς ότι είναι χαζοί/αγροικοι/αμόρφωτοι, και αυτοί νομίζουν το ίδιο για εμάς.Προτιμώ με τον τρόπο μου να τους διαψεύδω. There is no knowledge that is not power...
draculas Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 12, 2012 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 12, 2012 Μα το ξεκαθαρίζω πιο πάνω...η λύση αυτή βολεύει έμενα σαν άτομο, όχι το συνολο.αν αδιαφορούσα για το σύνολο, δεν θα είχα κάνει κουβέντα με τον σύμβουλο, ούτε θα είχα γράψει σε εφημερίδα, επίσης δεν θα είχα μετακομίσει και το τηλεσκόπιο αφού δεν θα είχα αφήσει λάμπα αναμενη ούτε στην καλαμάτα. Η διαφορά μου με τον πολιτικο, είναι ότι εγώ προσπαθώ να σώσω ένα κομμάτι προσωπικής ελευθερίας που έχω κάνοντας το αυτονοητο, ενώ ο πολιτικός βιάζει το περιβάλλον με γνώμονα το προσωπικό του οφελος... με απλά λόγια, εγώ θέλω από τη βεράντα μου να βλέπω το λαγκαδι κάτω από το σπίτι, τον Ταυγετο στο βάθος, τη θάλασσα πιο περα, και όλα αυτα κάτω από τον σκοτεινό ουρανό..ο πολιτικός θέλει να βάλει λάμπες σε ακατοίκητο δρόμο, χωρίς μελέτη, για να λέει ότι κάνει πρόοδο, και να ξαναβγεί στις εκλογές.Άρα λυπάμαι, αλλά όταν καταλαβαίνεις ότι τα πράγματα γίνονται χειρότερα για ηλίθιους λόγους, η μόνη λύση είναι να αναλαβεις δραση, και όχι να κάθεσαι και να παρακαλας πότε θα αποκτήσουν παιδεία οι γύρω σου για να μπει απλά ενα καπάκι πάνω από τη λάμπα έξω από το σπίτι σου!
vlahmapoutras Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 12, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 12, 2012 Δεν εχω βιωσει την εμπειρια σου,οποτε αν εσυ θεωρεις οτι εκανες οτι περισσοτερο μπορουσες τοτε ενταξει.Απλα δεν μπορω να διανοηθω να καταστρεψω κατι που ανηκει και σε αλλον,μονο και μονο για να διευκολυνω το χομπυ μου.Με το ιδιο σκεπτικο μπορει καποιος να ενοχλειται απο τις κουδουνες των προβατων το βραδυ,και να παει μονος του να τις βγαλει απο ολα τα προβατα.Αλλος να ενοχλειται απο τον θορυβο που παραγει ενας σταθμος ηλεκτρικης ενεργειας και να τον καταστρεψει,αδιαφορωντας για τις επιπτωσεις.Αλλος να ενοχλειται απο την ανεγερση καινουριας πολυκατοικιας διπλα του που να του κοβει την θεα και καθε βραδυ να πηγαινει και να σπαει τις κολωνες.Σκεψου ποσα πολλα πραγματα ενοχλουν τον καθενα μας,λογω της συνυπαρξης μας με αλλους.Αν ο καθενας εκανε οτι θεωρουσε σωστο,αδιαφορωντας για το τι σκεφτονται οι αλλοι,θα σε ενοχλουσαν πολλα περισσοτερα απ'οτι μια λαμπα. There is no knowledge that is not power...
christopherPAPA Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 12, 2012 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 12, 2012 Ρε παιδιά , συγνώμη που παρεμβαίνω , αλλά σοβαρά τώρα , έχουμε το δικαίωμα να σπάμε δημόσιες ή ιδιωτικές λάμπες επειδή γουστάρουμε να βλέπουμε σκοτεινότερο τον ουρανό ; Αν ναι , να το κάνω και εγώ και όλοι οι φίλοι της αστρονομίας , ώστε να ξεμπερδευουμε μια και καλή με τη φωτορύπανση . MASTERED by desire impulsive By a mighty inward urging I am ready now for singing Ready to begin the chanting
vlahmapoutras Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 12, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 12, 2012 Δεν υπαρχει λογος να ζητας συγνωμη.Η συζητηση ειναι δημοσια γι αυτο ακριβως τον λογο,ωστε να μπορουν και αλλοι να παρεμβαινουν. There is no knowledge that is not power...
draculas Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 12, 2012 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 12, 2012 Αν ο καθενας εκανε οτι θεωρουσε σωστο,αδιαφορωντας για το τι σκεφτονται οι αλλοι,θα σε ενοχλουσαν πολλα περισσοτερα απ'οτι μια λαμπα. Μιλώντας γενικά, με ενοχλούν πάρα πολλά πράγματα, αλλα επειδή στο forum αυτό μιλάμε για τη φωτορύπανση, δεν θεωρώ απλά οτι είναι λάθος μια λάμπα να με στραβωνει, ΞΕΡΩ οτι είναι λάθος, και εφόσον κανένας άλλος τρόπος δεν μου δίνει τη λύση, την δίνω εγω..! έχουμε το δικαίωμα να σπάμε δημόσιες ή ιδιωτικές λάμπες επειδή γουστάρουμε να βλέπουμε σκοτεινότερο τον ουρανό ; Ναι! και δεν ειναι επειδή γουστάρουμε να δούμε τον ουρανό, είναι επειδή ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ να δούμε τον ουρανο!
Efstathios Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 12, 2012 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 12, 2012 Μπορούμε να παρέμβουμε σε κάποια λάμπα που είναι κοντά μας, βάζοντας καλύπτρα ή ακόμη και διακόπτη σε συννενόηση με κάποιον ηλεκτρολόγο, παράνομα βέβαια, αλλά καλό είναι να ερωτούνται πρώτα οι γείτονες για οποιαδήποτε απο τις 2 περιπτώσεις αφου τους εξηγήσετε γιατί το κάνετε. Όμως draculas έτσι και αλλιώς στην καλαμάτα τί παρατήρηση να κάνεις? Καλώς έκανες και τα πήγες στο χωριό. Γενικά απο πόλεις παρατήρηση ξεχάστε την, ακόμη και απο χωριά, εκτός αν είναι για πιό φωτεινούς στόχους ή αστροφωτογράφηση. Επομένως draculas αυτό που σε πειράζει εσένα συγκεκριμένα είναι το φώς που είναι μπροστά στο εξοχικό σου, τα υπόλοιπα 4-5 δεν νομίζω να είναι θέμα. Σε αυτό μπορείς να κάνεις κάτι απο αυτά που είπα παραπάνω, άν δεν το έχεις ρημάξει ήδη . starrynights.blog
draculas Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 12, 2012 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 12, 2012 Στάθη, αυτή ακριβώς ειναι η περίπτωση.. το ξεκαθάρισα αρκετά νωρίς άλλωστε!επίσης η συγκεκριμένη λάμπα είναι άθικτη!...απλά δεν ανάβει!
kookoo_gr Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 27, 2012 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 27, 2012 http://www.buglife.org.uk/Resources/Buglife/Impact%20of%20artificial%20light%20on%20invertebrates_docx.pdf ένα άρθο σχετικά με την επίδραση της φωτορύπανσης στα έντομα και στην ζωή της υπαίθρου. το βρήκα απο το cloudynights Φιλικά Κώστας http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα