Jump to content

Βοήθεια με ευθυγράμμιση του 10'' Dob της GSO


irapan

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Χαιρετε,

 

πριν από 3 μέρες παρέλαβα το 10'' Dob της GSO από την telescope-service

 

http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p1192_GSO-Dobsonian-880---10----250-1250mm-Telescope---Deluxe.html

 

Βγάζοντάς το από το κουτί παρατήρησα ότι ήταν εντελώς εκτός ευθυγράμμισης.Μάλιστα, για λόγους

ασφαλείας, υποθέτω, είχαν βιδώσει εντελώς το δευτερεύον κάτοπτρο στην κεντρική βίδα στην αράχνη

και ξεβιδώσει τελείως τις βίδες του collimation. Και καταπιάστηκα με την ευθυγράμμισή του...

 

Μετά από αρκετή ώρα προσπάθειας, παρατήρησα οτί με καμμία δύναμη δεν μπορούσα να κεντράρω

το αυτοκόλλητο donut του πρωτεύοντος στο δευτερεύον κάτοπτρο. Ενώ δηλαδή το δευτερεύον ήταν κεντραρισμένο κάτω από τον εστιαστή, δεν μπορούσα με τίποτα να κεντράρω σε αυτό το πρωτεύον.Πριν από όλα είχα τσεκάρει και την αράχνη, τα πόδια της να απέχουν το ίδιο από τα τοιχώματα του σωλήνα.

 

Σκέφτηκα οτί μπορεί να έχουν κεντράρει λανθασμένα το πρωτεύον. Έβγαλα το κελί και τσέκαρα αν είχαν κολλήσει σε λάθος σημείο το αυτοκόλλητο. Ήταν στην σωστή θέση δυστυχώς. Κάποια στιγμή, κοιτώντας από το άνοιγμα του σωλήνα παρατήρησα ότι το διάκενο ανάμεσα στο κελί και τον σωλήνα δεν είναι ομοίομορφο σε όλη την περιφέρεια. Και συνειδητοποίησα ότι οι τρύπες των collimation και lock βιδών στο πίσω μέρος του κελιού δεν έχουν τρυπηθεί στις σωστές θέσεις και δεν είναι κεντραρισμένες στον σωλήνα. Που σημαίνει ότι για να καταφέρω να κάνω ευθυγράμμιση σωστή έπρεπε πρώτα να δώσω μια κλίση στο πρωτεύον κάτοπτρο αρκετά (ξεσφίγγοντας τις collimating βίδες στο δεξί μέρος όπως κοιτάμε από το πίσω μέρος του σωλήνα). Δηλαδή εν τέλει η γωνία που σχηματίζει το κέντρο του πρωτεύοντος με το κέντρο του δευτερεύοντος και το κέντρο του εστιαστή είναι αρκετά αμβλεία. Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι, η αναγκαίοτητα αυτή επηρεάζει την αποτελεσματικότητα της ευθυγράμμισης και κυρίως την ποιότητα της οπτικής παρατήρησης? Σε αυτήν την περίπτωση με to offset του δευτερεύοντος τι γίνεται?

 

Μπορεί κάποιος να με βοηθήσει?

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ακολούθησε αυτές τις οδηγίες:

 

http://www.andysshotglass.com/Collimating.html

 

Το offset του τηλεσκοπίου λογικά είναι μια χαρά, όπως και το donut. Χρησιμοποίησε το cheshire και παίξε με τις βίδες του δευτερεύοντος (σκεψου πως 3 σημεία ορίζουν ένα επίπεδο). Καθε τηλεσκόπιο έχει "τα δικα του"... \:D/ Φροντισε για τη σωστη ευθυγράμμιση γιατί αλλιώς μειώνεται το contrast και τονίζεται η κώμη.

 

Καλορίζικο το νέο εργαλείο... ΚΑΘΑΡΟΥΣ ΟΥΡΑΝΟΥΣ :cheesy: !!!

\"Έρχομαι από την έρημο των άστρων/Στερεύουν οι πηγές της πλάνης τα πάντα ξηραίνονται/Πλούσια απλώνεται η άμμος και μονάχα η άμμος...\" Γ. Υφαντής, Χαρούμενο Τραγούδι
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης