Jump to content

Απρίλιος - Παγκόσμιος Μήνας Αστρονομίας


Προτεινόμενες αναρτήσεις

528973_10150651984122087_749577086_9458768_387546440_n.jpg

 

Οι Αστρονόμοι Χωρίς Σύνορα, μέλος των οποίων είναι και ο Σ.Φ.Α.Κ. διοργανώνει για 3η συνεχόμενη χρονιά τον Παγκόσμιο Μήνα Αστρονομίας. Μετά τις επιτυχημένες εκδηλώσεις για το Έτος αστρονομίας 2009 αυτός ο παγκόσμιος οργανισμός που φέρνει μαζί συλλόγους αστρονομίας, επιστήμονες, πλανητάρια, αστεροσκοπεία και απλούς ανθρώπους με φιλοσοφία: Μία Ανθρωπότητα, Ένας Ουρανός.

 

Ο Σ.Φ.Α.Κ. συμμετέχει στις εκδηλώσεις με ένα πλούσιο πρόγραμμα διαλέξεων, εκθέσεων, διαγωνισμών αλλά και με ένα τεράστιο αστροπάρτι στο τέλος του μήνα.

 

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Σ.Φ.Α.Κ. οι οποίες είναι ανοιχτές για το κοινό. Μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε ζωντανά κάποιες από τις εκδηλώσεις μέσα από το κανάλι μας στο livestream. Όλες οι εκδηλώσεις είναι προσβάσιμες σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα.

 

1-30 Απριλίου 2012, σε ολόκληρη την Κρήτη

Διαγωνισμός Αστρομαντινάδας

 

mantinada.gif

 

Στα πλαίσια του Παγκόσμιου Μήνα αστρονομίας στον οποίο ο Σ.Φ.Α.Κ. συμμετέχει από το 2009 θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός μαντινάδας με θέμα «Ο Έναστρος Ουρανός». Μπορείτε να συμμετέχετε με μία μόνο μαντινάδα την οποία θα αποστείλετε από 1 -30 Απριλίου 2012 με e-mail στο info@sfak.org, συμπληρώνοντας την φόρμα για τον διαγωνισμό μαντινάδας στην ιστοσελίδα μας www.sfak.org ή με φαξ στο 2825083274. Μην ξεχάσετε να συμπεριλάβετε το όνομα σας και ένα αριθμό κινητού τηλεφώνου. Μετά την λήξη του διαγωνισμού, η καλλιτεχνική και επιστημονική επιτροπή θα επιλέξει τις καλύτερες μαντινάδες οι οποίες θα διαβαστούν σε τηλεοπτική εκπομπή σε τοπικό κανάλι παγκρήτιας εμβέλειας σε μία πρωτότυπη μουσική βραδιά με πολούς καλεσμένους.

 

1 - 8 Απριλίου 2012, Τάφοι Βενίζελων, Χανιά, 9.00μ.μ.

Διεθνής Εβδομάδα Σκοτεινών Ουρανών

 

logolateral.jpg

 

 

Στα πλαίσια της Διεθνής εβδομάδας σκοτεινών ουρανών ο Σ.Φ.Α.Κ. διοργάνωσε εκδήλωση για την φωτορύπανση στους Τάφους των Βενιζέλων στα Χανιά. Έγινε ενημέρωση για τα προβλήματα και τις συνέπειες της φωτορύπανσης και παρουσίαση του νυχτερινού ουρανού μέσω του Stellarium. Επίσης δημιουργήθηκε ειδική έκδοση της αστερόσκονης με θέμα την Φωτορύπανση. Δημιουργήσαμε παρουσίαση powerpoint με θέμα την φωτορύπανση η οποία εκτέθηκε πάνω από 1000 φορές στο slideshare

 

 

8 Απριλίου 2012, 11.00π.μ. Χανιά, Πύλη της Άμμου

SUNday - Ημέρα αφιερωμένη στον Ήλιο

 

gam2012-sunday-200.png

 

Η μέρα είναι αφιερωμένη στο κοντινότερο άστρο στην Γη, τον Ήλιο μας. Το πρόγραμμα έχει ως σκοπό να πληροφορήσει το ευρύ κοινό για τον Ήλιο Τι είναι; Πως μας επηρεάζει Τι είναι η ηλιακή δραστηριότητα (κηλίδες, εκλάμψεις, ηλιακός άνεμος κλπ διαστημικός καιρός, παραγωγή ενέργειας, ηλιακή σεισμολογία - όλα αυτά και ακόμα περισσότερα περιμένουν εσάς για να τα ανακαλύψετε. Ο Σ.Φ.Α.Κ. θα έχει στήσει τηλεσκόπια και κιάλια με ειδικά φίλτρα για την παρατήρηση του, θα προβάλει ένα εντυπωσιακό powerpoint με θέμα τον Ήλιο, θα μοιράσει ένα ενδιαφέρον φυλλάδιο με δεκάδες στοιχεία για τον Ήλιο που πιθανόν να μην γνωρίζατε και πολλές ακόμα δραστηριότητες. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό, με εύκολη πρόσβαση και θα υπάρχει τηλεσκόπιο που θα εξυπηρετεί ανθρώπους με ειδικές ανάγκες και κινητικά προβλήματα.

 

 

10 Απριλίου 2012, 9.00μ.μ., online

Online Μαραθώνιος Messier

 

logo.gif

 

Για όσους δεν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν τον Μαραθώνιο αντικειμένων Messier, τώρα έχουν την ευκαιρία να τον παρακολουθήσουν με την άνεση τους από το σπίτι τους. To Virtual Telescope διοργανώνει τον Μαραθώνιο. συνδεθείτε λοιπόν μέσω Ίντερνετ και παρακολουθήστε με τα ρομποτικά τηλεσκόπια τους τον μαραθώνιο, σχολιάστε, και κουβεντιάστε με άλλους φίλους του νυχτερινού ουρανού. Συνδεθείτε στην διεύθυνση: http://virtualtelescope.bellatrixobservatory.org/mm2012.html

 

 

11 - 20 Απριλίου 2012, σε ολόκληρο τον κόσμο

Globe at Night - Καταγραφή της παγκόσμιας φωτορύπανσης

 

GaN2.png

 

Ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης συμμετέχει για πολλοστή φορά στην καταγραφή του Globe At Night (H Γη μας την Νύχτα), μία διεθνή επιστημονική εκστρατεία για την ενημέρωση του κοινού για τις συνέπειες της φωτορύπανσης κάνωντας τους πολίτες επιστήμονες για να μετρήσουν την φωτορύπανση και να καταθέσουν τις μετρήσεις τους στην ιστοσελίδα της GAN από ένα υπολογιστή ή το κινητό τους τηλέφωνο. Η φωτορύπανση δεν απειλεί μόνο "το δικαίωμα μας στον νυχτερινό ουρανό" αλλά επιρρεάζει την υγεία μας, την άγρια ζωή και την παγκόσμια οικονομία . Το πρόγραμμα τρέχει εδώ και 6 χρόνια με ανθρώπους απο 115 χώρες να έχουν στείλει πάνω από 65,000 μετρήσεις κάνωντας το Globe at Night μία από τις πιο επιτυχημένες εκστρατείες κατά την φωτορύπανση στον πλανήτη. Μπορείτε να κατεβάσετε το βασικό πακέτο οδηγιών από την ιστοσελίδα τους http://www.globeatnight.org/ το οποίο είναι μεταφρασμένο και στα Ελληνικά.

 

 

15 Απριλίου 2012, 9.00μμ, Χανιά (ακριβή τοποθεσία θα ανακοινωθεί)

30 ΝΥΧΤΕΣ ΑΣΤΡΟ-ΕΙΡΗΝΗΣ

 

30nsp2012_cut.jpg

 

Οι 30 Νύχτες Αστρο-ειρήνης είναι ένα παγκόσμιο πρόγραμμα που βασίζεται στην ιδέα Μία Ανθρωπότητα, Ένας Ουρανός. Η ιδέα είναι αστρονομικές ομάδες από χώρες που γειτονεύουν σε ολόκληρο τον κόσμο να επικοινωνούν μεταξύ τους τμηματικά συγκεκριμένες ημερομηνίες μέσα στον Απρίλιο. Είναι ένας τρόπος να εστιάσουμε στο πνεύμα της συντροφηκότητας, επικοινωνίας και της αγάπης για τον ανοιχτό, χωρίς σύνορα, ανοιχτό ουρανό.

 

Η ζώνη που περιλαμβάνει την Ελλάδα είναι η 5η και οι ημερομηνίες συμμετοχής συμπίπτουν με την Μεγάλη Παρασκευή, Μεγάλο Σάββατο και Κυριακή του Πάσχα. Εξαιτίας της μεγάλης γιορτής της Χριστιανοσύνης επιλέξαμε την Κυριακή του Πάσχα για την συνάντηση αυτή. Η επικοινωνία γίνεται μέσω Skype ή μέσω τηλεφώνου.

 

Προς το παρόν έχουμε κλείσεi επικοινωνία με τον Vasil Vasilev από την Βουλγαρία και σε λίγες μέρες θα ανακοινώσουμε την επικοινωνία και με άλλους αστρονομικούς συλλόγους στην ζώνη μας. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ: http://www.starpeace.org

 

 

15 Απριλίου 2012, 9.00μμ, τοποθεσία θα ανακοινωθεί σύντομα

Παγκόσμια Ημέρα Παρατήρησης του Κρόνου

 

gam2012-SaturnWatch-200.png

 

Ήρθε η ώρα να καλωσορίσουμε ξανά τον Κρόνο, τον "άρχοντα των δαχτυλιδιών" ακριβώς στα μέσα του Παγκόσμιου Μήνα Αστρονομίας που συμπίπτει φέτος με το Πάσχα της Ορθοδοξίας και με το πρόγραμμα 30 Νύχτες Άστρο-ειρήνης (βλέπε παραπάνω). Οπουδήποτε και να βρίσκεστε στον κόσμο βρείτε τους αστροπαρατηρητές και ελάτε να μοιραστούμε και να θαυμάσουμε μαζί τον πανέμορφο Κρόνο. Γιατί ο Κρόνος έχει δακτύλιους; Γιατί αν τον βάζαμε σε μία τεράστια μπανιέρα με νερό θα επέπλεε; Αυτά και άλλα πολλά μαζί με φωτογραφικό υλικό και ζωντανές συνδέσεις με πολλές χώρες στην Μεσόγειο όπως και ειδική σύνδεση για την παρατήρηση των δακτυλίων από το Εικονικό Διαστημικό Τηλεσκόπιο.

 

 

19 Απριλίου 2012, 11.30μμ, online

Κοσμικά Βάθη

 

logo.gif

 

Το Εικονικό Τηλεσκόπιο για να αποχαιρετήσει τον Παγκόσμιο Μήνα Αστρονομίας διεξάγει ένα ταξίδι που αφήνει πίσω του την Σελήνη για του γαλαξίες και ταξιδεύοντας πίσω στο χρόνο φτάνει στα πιο απόμακρα αντικείμενα του Σύμπαντος. Μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά από το σπίτι σας αυτό το μαγευτικό ταξίδι αρκεί να συνδεθείτε στο Εικονικό Τηλεσκόπιο την ημέρα και ώρα της εκδήλωσης. Συνδεθείτε πατώντας εδώ: http://virtualtelescope.bellatrixobservatory.org/cd2012.html

 

 

21 Απριλίου 2012, 10.00μμ, (εκδήλωση για τα μέλη)

Λυριήδες Διάτοντες Αστέρες

 

lyrids_watch-200.png

 

Ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης διοργανώνει παρατήρηση του μέγιστου των Λυριήδων Διαττόντων Αστέρων, ένα φαινόμενο που οφείλεται στην διέλευση του κομήτη C/1861 G1 Thatcher, ενός περιοδικού κομήτη, τακτικού επισκέπτη από την γειτονιά της Γης. Όπως κάθε χρόνο, μέλη του συλλόγου θα καταγράψουν τους διάττοντες με οπτική παρατήρηση, βιντεοκάμερα με υψηλή ευαισθησία και για πρώτη φορά θα επιχειρήσουμε καταγραφή ραδιοσημάτων από τΟυς ήχους που αφήνουν οι ιονισμένες ουρές των διαττόντων. Η εκδήλωση επειδή έχει επιστημονική σημασία είναι ανοιχτή μόνο για τα μέλη του Συλλόγου.

 

 

28 Απριλίου 2012, 9.30μμ, Κάστρο Αρχαίας Απτέρας, μεγάλα Χωράφια, Χανιά

Παγκόσμιο Αστροπάρτι

 

global_star_party-200.png

 

Το απόλυτο γεγονός του Παγκόσμιου Μήνα Αστρονομίας δεν είναι άλλα από το Παγκόσμιο Αστροπάρτι. Το ίδιο βράδυ σε ολόκληρο τον κόσμο ερασιτέχνες αστρονόμοι και κοινό μοιράζονται το μεγαλείο του νυχτερινού ουρανού. Ο Σ.Φ.Α.Κ. κλείνει τις εκδηλώσεις του μήνα με ένα μεγάλο πάρτι στο Κάστρο Κουλές στην Αρχαία Άπτερα στα μεγάλα Χωράφια. Φέρτε το τηλεσκόπιο σας, το κέφι σας και το ενδιαφέρον σας για τον νυχτερινό ουρανό και ελάτε να ξεκλειδώσουμε μαζί τους θησαυρούς του σύμπαντος και να περάσουμε το μήνυμα "Μία ανθρωπότητα, Ένας Ουρανός."

Χρίστος "WorkaholiC" Σωτηρόπουλος

Εθνικός Συντονιστής για τους Αστρονόμους Χωρίς Σύνορα & για τους Αστρονόμους των Πεζοδρομίων

Έφορος Εκπαιδευτικών Θεμάτων του Σ.Φ.Α.Κ.

http://www.sfak.org Facebook: www.facebook.com/groups/sfakorg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πολύ ωραία δουλειά Χρήστο! Μπράβο!

 

Να προσθέσω ακόμα ότι ανάμεσα στις διάφορες εκδηλώσεις για τον μήνα αυτό υπάρχει και η συμβολή του Andrei Dorian Gheorghe (υπεύθυνος του astroshow που πραγματοποιείται κατά την διάρκεια των International Meteor Conferences) και αντίστοιχης δράσης στην Ρουμανία, δραστηριοποιύμενοι με ποιήματα, κείμενα και φωτογραφίες.

 

Μπορείτε να δείτε σχετικά στα παρακάτω links και να συμμετέχετε αν θέλετε.

 

http://www.cosmopoetry.ro/the15thannualastropoetryshowattheimc/

http://www.astronomerswithoutborders.org/component/content/article/166-programs/1030-olympicosmopoetriada-for-gam2012.html [ official program of the Global Astronomy Month 2012 - Olympicosmopoetriada]

http://www.cosmopoetry.ro/gam2012/

 

 

Γρηγόρης

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ολόκληρο το πρόγραμμα του Global Astronomy Month

 

http://www.astronomerswithoutborders.org/gam2012-programs/program-schedule.html

Χρίστος "WorkaholiC" Σωτηρόπουλος

Εθνικός Συντονιστής για τους Αστρονόμους Χωρίς Σύνορα & για τους Αστρονόμους των Πεζοδρομίων

Έφορος Εκπαιδευτικών Θεμάτων του Σ.Φ.Α.Κ.

http://www.sfak.org Facebook: www.facebook.com/groups/sfakorg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

1-30 Απριλίου 2012, σε ολόκληρη την Κρήτη

Διαγωνισμός Αστρομαντινάδας

 

mantinada.gif

 

Στα πλαίσια του Παγκόσμιου Μήνα αστρονομίας στον οποίο ο Σ.Φ.Α.Κ. συμμετέχει από το 2009 θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός μαντινάδας με θέμα «Ο Έναστρος Ουρανός». Μπορείτε να συμμετέχετε με μία μόνο μαντινάδα την οποία θα αποστείλετε από 1 -30 Απριλίου 2012 με e-mail στο info@sfak.org, συμπληρώνοντας την φόρμα για τον διαγωνισμό μαντινάδας στην ιστοσελίδα μας www.sfak.org ή με φαξ στο 2825083274. Μην ξεχάσετε να συμπεριλάβετε το όνομα σας και ένα αριθμό κινητού τηλεφώνου. Μετά την λήξη του διαγωνισμού, η καλλιτεχνική και επιστημονική επιτροπή θα επιλέξει τις καλύτερες μαντινάδες οι οποίες θα διαβαστούν σε τηλεοπτική εκπομπή σε τοπικό κανάλι παγκρήτιας εμβέλειας σε μία πρωτότυπη μουσική βραδιά με πολούς καλεσμένους.

 

Αν έχει κάποιος την καλοσύνη ας καταγράψει μια-δυό από τις καλές μαντινάδες.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έτσι δε θα αφήσουμε του astrovox τα μέλη,

να τα ενημερώσουμε, με μαντινιάδες, θέλει!

 

Μ' αν θέλουνε ας πιάσουνε χαρτί και καλαμάρι,

να κάτσουνε να γράψουνε με σύνεση και χάρη!

 

Να πάρουν μέρος σε αυτήν την όμορφη παρέα,

να πουν, τι νιώθουν τις νυχτιές στου ουρανού τη θέα...!

 

Να μας εξιστορήσουνε όλη τη δυσκολία,

πώς στήνεις τηλεσκόπιο χειμώνα μες στα κρύα...

 

Και πώς αλλάζεις τους φακούς στις κορυφές - στα όρη,

αφού η λαχτάρα τ' ουρανού μας διώχνει απ' την πόλη!

 

Κι αφού, στ' αλήθεια, είμαστε όλοι το ίδιο πράγμα,

που κουζουλούς μας βάφτισαν οι..."συνετοί" αντάμα,

 

ας δείξουμε το μέγεθος, που κρύβει η ψυχή μας,

τον πλούτο που ο ουρανός χαρίζει στη ζωή μας!!! :D

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έλα να βλέπω ενδιαφέρον και συμμετοχή στο διαγωνισμό μαντινιάδας!

Έχουμε ήδη συμμετοχές, και από μέλος του forum, και είναι όλες εξαιρετικές!

Κάτι μου λέει, ότι με τόσο ανεβασμένο επίπεδο, θα δυσκολευτούμε πολύ τα μέλη της κριτικής επιτροπής, να επιλέξουμε την καλύτερη, αφού όλες είναι...εμπνευσμένες!!! =D>

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

580841_10150665598037087_749577086_9511431_1741081970_n.jpg

 

και σε pdf παρακάτω

han-nea sunday.pdf

Χρίστος "WorkaholiC" Σωτηρόπουλος

Εθνικός Συντονιστής για τους Αστρονόμους Χωρίς Σύνορα & για τους Αστρονόμους των Πεζοδρομίων

Έφορος Εκπαιδευτικών Θεμάτων του Σ.Φ.Α.Κ.

http://www.sfak.org Facebook: www.facebook.com/groups/sfakorg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

και ένα μικρό βιντεάκι από την εκδήλωση:

 

Χρίστος "WorkaholiC" Σωτηρόπουλος

Εθνικός Συντονιστής για τους Αστρονόμους Χωρίς Σύνορα & για τους Αστρονόμους των Πεζοδρομίων

Έφορος Εκπαιδευτικών Θεμάτων του Σ.Φ.Α.Κ.

http://www.sfak.org Facebook: www.facebook.com/groups/sfakorg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

και ένα μικρό βιντεάκι από την εκδήλωση:

 

Συγχαρητήρια σε όλους =D> =D>

Μπράβο ΣΦΑΚ πάντα τέτοια!!

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Αύριο Πέμπτη το βράδυ στις 9 θα γίνει τελικά ο Online Μαραθώνιος Messier:

 

http://virtualtelescope.bellatrixobservatory.org/mm2012.html

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης και οι Αστρονόμοι Χωρίς Σύνορα σας προσκαλούν στο κορυφαίο γεγονός του Παγκόσμιου Μήνα Αστρονομίας που δεν είναι άλλο από το Παγκόσμιο Αστροπάρτι. Το ίδιο βράδυ σε ολόκληρο τον κόσμο ερασιτέχνες αστρονόμοι και κοινό μοιράζονται το μεγαλείο του νυχτερινού ουρανού. Ο Σ.Φ.Α.Κ. κλείνει τις εκδηλώσεις του μήνα με ένα μεγάλο πάρτι στο Κάστρο Κουλές στην Αρχαία Άπτερα στα Μεγάλα Χωράφια. Φέρτε το τηλεσκόπιο σας ή ένα ζευγάρι κιάλια (αν έχετε), το κέφι σας και το ενδιαφέρον σας για τον νυχτερινό ουρανό και ελάτε να ξεκλειδώσουμε μαζί τους θησαυρούς του σύμπαντος και να περάσουμε το μήνυμα "Μία ανθρωπότητα, Ένας Ουρανός." Σάββατο 28 Απριλίου 9.30 μ.μ. Είσοδος: Ελεύθερη Εμπειρία: Ανεκτίμητη

Χρίστος "WorkaholiC" Σωτηρόπουλος

Εθνικός Συντονιστής για τους Αστρονόμους Χωρίς Σύνορα & για τους Αστρονόμους των Πεζοδρομίων

Έφορος Εκπαιδευτικών Θεμάτων του Σ.Φ.Α.Κ.

http://www.sfak.org Facebook: www.facebook.com/groups/sfakorg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης