Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Πριν αρκετο καιρο αγορασο τον παρακατω τροχο φιλτρων

http://www.astroshop.de/omegon-filterrad-1-25-/p,12312

για χρηση με το τηλεσκοπιο μου

http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p1192_GSO-Dobson-880---10----250-1250mm-Teleskop---Deluxe-Version.html

Το προβλημα ειναι οτι οποιο προσοφθαλμιο και αν χρησιμοποιησα (XW,Nagler,Panoptic,Baader ortho),δεν μπορεσα με κανενα να εστιασω.Εστειλα ενα mail στην teleskop-service και μου απαντησαν με το παρακατω

Hello Dimitrios,

Thank you very much for your request!

I am afraid that the only possible solution is that you could shorten the tube of the telescope so that the primary mirror moves further up towards the secondary mirror. This will move the focus position further out. In addition you could use a Baader Steeltrack focuser instead of the original focuser. This provides about 1cm of extra back focus.

Dobsonians, like most Newtonian telescopes, do not have sufficient back focus to be operated with such a long extra accessory like a filter wheel.

Best regards,

Patrick Woitala

Telescope-Service

Κατοπιν του εγραψα

Dear Mr Woitala

First of all thanks you for the quick reply.It just confirmed what everyone says about your after-sale suppport.

By saying shortening the distance between primary/secondary mirror are you implying to tighten the screws behind the primary?Is there any other way to shorten the distance?

Regards

για να λαβω την απαντηση

There are two ways to shorten the distance:

- You can use the adjustment screws to move the mirror further up. For that the actual adjustment screws need to be turned counter-clockwise and the locking screws need to be turned clockwise.

This method will only move the mirror by a few millimetres and is very dangerous. When you reach the end of the adjustment range the entire mirror cell will suddenly become loose!

- The way that I meant was to actually saw off some of the tube length. For this the mirror cell needs to be removed (after removing the six screws on the outside of the tube). Then the tube is sawed off as much as you need and six new holes are drilled. After that the mirror cell is put back in.

This method sounds a bit harsh, but it is actually not dangerous and reasonably easy to do.

Best regards,

Patrick Woitala

Telescope-Service

Σε αναλογη συνομιλια που ειχα με αλλο καταστημα ατρονομικου εξοπλισμου μου απαντησαν με το παρακατω

there are 2 solutions:

-lift up the primary mirror

-or put a barlow in front of the filter weel

Also helpfull is a low profile focuser:

http://www.astroshop.eu/manual-focusing-devices/skywatcher-dual-speed-2--low-profile-crayford-focuser-for-newtonian-reflectors/p,16119

Υπαρχει καποιος που να γνωριζει κανεναν αλλο τροπο,τετοιον που δεν χρειαζεται να κοψω μερος του σωληνα η να αγορασω καινουριο εστιαστη?Ευχαριστω εκ των προτερων για τις απαντησεις.

There is no knowledge that is not power...
Δημοσιεύτηκε

Μπορείς να περιγράψεις ή και να φωτογραφήσεις την διάταξη που χρησιμοποιείς; Και να μετρήσεις το πλάτος του τροχού φίλτρων (γύρω στα 20mm θα είναι) και του υποδοχέα προσοφθαλμίων επάνω σε αυτόν. Και αν μπαίνει ολόκληρη η κάννη μέσα στον εστιαστή. Και φυσικά αν χρησιμοποιείς τον προσαρμογέα 35mm ή άλλον όταν βάζεις τον τροχό (δεν πρέπει να χρησιμοποιείς).

Έχω χρησιμοποιήσει με επιτυχία έναν τροχό Attik 1.25" (ίδιος με τον δικό σου) και τώρα έναν BS 2" σε Νευτώνια 5.1", 8" και 12". Σε κάθε περίπτωση εστίαζαν οι περισσότεροι φακοί και δυσκολίες είχα κυρίως με τον zoom και τους γίγαντες 2" των ~20mm (και τους BGO στον 2"). Με το 12" που είναι flextube η βράχυνση είναι παιχνίδι, το ίδιο και με το 5" (όπου δεν είναι χρήσιμο λόγω ελικοειδούς εστιαστή).

Ο Barlow δουλεύει αλλά χάνεις τα μεγάλα πεδία (αντίο Veil Nebula).

Επίσης, ποιοί είναι οι φακοί σου;

Δες τα αποτελέσματά μου:

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=13691&start=60

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=15047&postdays=0&postorder=asc&highlight=%F4%F1%EF%F7%FC%F2&start=90

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Η διαταξη που χρησιμοποιω ειναι orion precision centering adapter 2" to 1.25"+Bs-astro filter wheel+eyepiece.To πλατος του τροχου ειναι 20-21 mm,ενω του υποδοχεα προσοφθαλμιου ειναι 29mm.H καννη μπαινει ολοκληρη και φυσικα δεν χρησιμοποιω τον προσαμογεα 35mm.

Tα προσοφθαλμια που χρησιμοποιω ειναι

1)Baader Genuine Ortho 5mm

2)Pentax XW 7mm

3)Nagler T6 9mm

4)Nagler T4 12mm

3)Nagler T5 16mm

4)Panoptic 24mm

PS.Oλα καλα με τον οφθαλμο γιατρε?

Δημοσιεύτηκε
Η διαταξη που χρησιμοποιω ειναι orion precision centering adapter+Bs-astro filter wheel+eyepiece.To πλατος του τροχου ειναι 20-21 mm,ενω του υποδοχεα προσοφθαλμιου ειναι 29mm.H καννη μπαινει ολοκληρη και φυσικα δεν χρησιμοποιω τον προσαμογεα 35mm.

Tα προσοφθαλμια που χρησιμοποιω ειναι

1)Baader Genuine Ortho 5mm

2)Pentax XW 7mm

3)Nagler T6 9mm

4)Nagler T4 12mm

3)Nagler T5 16mm

4)Panoptic 24mm

PS.Oλα καλα με τον οφθαλμο γιατρε?

Ναι, καλύτερα (3 κολλύρια)

Ο εστιαστής έχει κάποιο αφαιρούμενο τμήμα, όπως εκείνος των Skywatcher;

Η σύνδεση του προσαρμογέα 1.25" στον τροχό είναι Τ2; Εάν ναι, ίσως βρεις κάποιον βραχύτερο κατά 1cm.

Αυτός είναι 15mm http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p209_Visual-Back-T2-to-1-25----with-additional-T2-male-thread---short.html

Προσοχή όμως, οι φακοί δεν θα (πρέπει να) τερματίζουν για να γυρνά ο τροχός. Ο Nagler 12 και ο Pentax ίσως δεν στέκονται καλά έτσι.

Το Orion σου κλέβει 1cm (το έχω και εγώ από Antares). Ένας χωνευτός προσαρμογέας θα φέρει πιο μέσα όλη την διάταξη. Σαν και αυτόν http://www.scopestuff.com/ss_npea.htm. Αλλά ενώ δουλεύει με φακούς 1.25" σαν τον Nagler T6, ο τροχός δεν χωρά σε αυτόν. Το δείχνω σαν ιδέα, για brainstorming.

Μπορείς να κερδίσεις τα 10mm πάντως με έναν zero profile μειωτή, ή με μία κάννη 2" σε T2.

TSFA2.jpg

Θα είχε ενδιαφέρον να μελετήσεις την χρήση ενός διορθωτή κόμης με τον τροχό. Αυτό σκοπεύω να πράξω και εγώ σύντομα. Δεν αποκλείεται να μετατοπίζει το εστιακό πεδίο με ωφέλιμο τρόπο.

Μέτρησε και το ύψος του εστιαστή σου. Αυτός ο Baader είναι μόλις 50mm

BASTN2.jpg

Και η τιμή του δεν είναι κακή, σε σχέση με Moonlight, JMI και σία.

Με το μάτι φαίνεται 20mm βραχύτερος του GSO

Auszug.jpg

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

t_dsc03262_137.jpgt_dsc03263_190.jpgΤροχός 2"

t_dsc03054_191.jpg

t_dsc03057_176.jpgΤροχός 1.25"

Τελικά το σύστημα της SW με τον χαζοπροσαρμογέα των 35mm εξυπηρετεί, αφού αφαιρώντας τον κερδίζεις την απόσταση αυτή και ο τροχός εξέχει μόνο κατά 20 περίπου mm. Ακόμη και αυτά όμως εμποδίζουν κάποιους φακούς.

Γιατί είχε επέκταση 35mm το GSO αφού με αυτήν δεν εστιάζουν οι φακοί; Κάποιος λόγος θα υπάρχει.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Κώστα να δοκιμάσουμε τον τροχό και σε μένα, όταν κάποια στιγμή βρεθούμε κάπου με όλα αυτά μαζί, που έχω το 2" clicklock κατευθείαν πάνω. Όλοι αυτοί οι συνδυασμοί με έχουν μπερδέψει τόσο πολύ!

:? :? :?

Να δω τι θα χρειαστεί να γίνει για να αποκτήσω κάποτε και εγώ τον πολυπόθητο αυτόν τροχό για 2" φίλτρα. Ο μόνος λόγος που δεν τον αγοράζω ακόμη είναι η αβεβαιότητα για το αν και πως θα παίξει με όλους αυτούς τους φακούς!

#-o

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Δημοσιεύτηκε

Με το Clicklock είναι αδύνατο να εστιάζουν οι φακοί σου, αφού και χωρίς αυτό ο 17mm εστιάζει οριακά, ενώ οι BGO καθόλου. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που διάλεξα την διάταξη με τον αφαιρούμενο Clicklock. Τώρα εστιάζουν τα πάντα με διάφορους συνδυασμούς του τροχού (57-67mm), του Clicklock (47-57mm) και του TS extension (35-45mm, οι δεύτερες τιμές με τον προσαρμογέα Twistlock 1.25'').

Στα νευτώνια ο τροχός είναι σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες. Πόσο διαφορετικά ήταν τα πράγματα με το C6 και το C4: Plug n' Play! Όσοι έχουν ένα μεγάλο SCT με ένα Denk Powerswitch και έναν τροχό 2'' αποκτούν απροβλημάτιστα πολλαπλές επιλογές, όπου εστιάζουν τα πάντα. Στην θεωρία, με ένα C11, ένα Powerswitch και έναν τροχό αρκεί να έχεις έναν ES100 20 ή Ethos 21 για να δεις ό,τι επιθυμείς, ειδικά αν διαθέτεις και έναν μεγάλο οπτικό ερευνητή σαν τους Baader Vario ή Stellarvue 60-80. Όσα θα σου κοστίσουν αυτά τα εξοικονομείς από τους φακούς.

Από την άλλη το Νευτώνιο είναι ένα καλό υποκατάστατο για τα Meccano και τα Lego που παίζαμε μικροί. Και αν θέλεις να πέσεις στα σκληρά: DIY, όπως κάνει ο kookoo.

Φίλε Vlahmapoutras, τι απέγινε τελικά; Νομίζω πως μπορείς να δοκιμάσεις έναν προσαρμογέα 2''->1.25'' μηδενικού προφίλ πριν εγκαταλείψεις την προσπάθεια, ειδικά αν οι φακοί σου χρειάζονταν λίγη μόνο εσεστίαση. Αυτό το 1cm ίσως σε σώσει.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Στα νευτώνια ο τροχός είναι σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες. Πόσο διαφορετικά ήταν τα πράγματα με το C6 και το C4: Plug n' Play!

Κώστα ισχύουν αυτά που λες αλλά πιστεύω πως δε θα έπρεπε να είναι έτσι απαραίτητα. Προφανώς οι κατασκευαστές των περισσότερων dob κάνουν την επιλογή να βάλουν εστιαστές σχετικά υψηλού προφίλ (φθηνότεροι;) ενώ οι θέσεις των κατόπτρων είναι υπολογισμένες απλά για να εστιάζουν οι συνήθεις προσοφθάλμιοι χωρίς επιπλέον αξεσουάρ. Πόσοι και πόσοι ιδιοκτήτες dob δεν απογοητεύτηκαν όταν είδαν πως δεν μπορούσε καν να εστιάσει η DSLR τους αν δεν έκαναν πατέντα (αλλαγή εστιαστή, τρύπημα σωλήνα, barlow κτλ). Στο δικό μου dob είχαν κάνει μια σχεδιαστική επιλογή η οποία αποδείχτηκε πολύ χρήσιμη. Οι θέσεις των πάντων είναι υπολογισμένες ώστε να απαιτείται ένας μικρός extender (που ήρθε μαζί με το τηλεσκόπιο) ώστε να εστιάζουν οι προσοφθάλμιοι. Απλή οπτική παρατήρηση κάνεις με τον extender. Βγάζοντας τον extender, εστιάζουν άνετα φωτογραφικές μηχανές και άλλα δύσκολα setup που θέλουν διαδρομή προς τα μέσα (πλην binoviewer χωρίς καθόλου barlow αλλά εστιάζει με το μικρό barlow που σε άλλα νευτώνεια δεν εστιάζει ούτε αυτός). Βέβαια, εγώ πλέον έχω αλλάξει όλη τη διάταξη προκειμένου να φιλοξενήσω paracorr + click lock αλλά η σχεδιαστική επιλογή μού ήταν πολύ χρήσιμη στην αρχή διότι εστίαζαν τα πάντα εύκολα. Πιστεύω πως η όποια επίδραση έχει αυτή η επιλογή σε κεντρική παρεμπόδιση, φωτισμό πεδίου κτλ είναι αμελητέα και είναι κρίμα να μην έχουν προνοήσει οι κατασκευαστές για αυτά τα μερικά εκατοστά που μετά ταλαιπωρούν τους χρήστες και δεν τους αφήνουν να δοκιμάσουν κάποια setup

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε

Να σου πω Κώστα...το συγκεκριμένο σταυρόλεξο ύστερα από όλα αυτά που διάβασα, δεν έχω και τόσο διάθεση να το λύσω...άσε, θα το προσπεράσω μάλλον αν και θέλω να το δοκιμάσουμε μια φορά και σε μένα τον τροχό, όταν βρεθούμε μαζί.

Όπως είμαι εστιάζουν όλα και το να μπω σε αυτή την περιπέτεια μου δημιουργεί άγχος και έγνοια! Μάλλον θα προτιμήσω την χειροκίνητη αλλαγή φίλτρων παρόλο που η ευκολία του τροχού είναι...τουλάχιστον μαγική! :roll:

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Δημοσιεύτηκε
Εννοειται οτι δεν τα παραταω Κωστα.Αφιερωσα πολυ καιρο και αρκετα χρηματα για να αποκτησω τα φιλτρα που εχω (Lumicon OIII,DGM Optics NPB Nebula filter,Orion Skyglow,Orion Variable Polarizing filter,Οrion Red,Green,Yellow,Blue filters),οποτε δεν παραδινομαι αμαχητι.Απλα ειμαι ηδη στη σκεψη για αναβαθμιση (απο GSO 10'' Dob σε Skywatcher 10" GoTo Dob),oποτε θα ηθελα να ξερω αν υπαρχει καποιος που εχει δοκιμασει τροχο φιλτρων με το συγκεκριμενο τηλεσκοπιο και αν εστιαζει με τι προσοφθαλμια.Οσον αφορα τις επιλογες για το τωρινο τηλεσκοπιο,η ΑΤΤ πλησιαζει ( http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=16236 ) οποτε θα ρωτησω και εκει για τις επιλογες μου και θα αγορασω την "βελτιστη" λυση.
Δημοσιεύτηκε
Προφανώς οι κατασκευαστές των περισσότερων dob κάνουν την επιλογή να βάλουν εστιαστές σχετικά υψηλού προφίλ (φθηνότεροι;)

Ίσως επειδή είναι φθηνότεροι, αλλά και για έναν άλλον λόγο. Τα τηλεσκόπια που προορίζονται για οπτική παρατήρηση χρειάζονται περισσότερο επαρκές back focus παρά in focus, λόγω της φύσης των περισσότερων προσοφθάλμιων φακών. Οι εστιαστές χαμηλού προφίλ έχουν κοντύτερο σωλήνα και δεν παρέχουν αρκετό back focus. Βέβαια εσταστές σαν τους στάνταρ στα deluxe dob της GSO είναι σχεδόν "υβριδικοί", ούτε υψηλού προφίλ, ούτε εντελώς χαμηλού προφίλ.

\"Έρχομαι από την έρημο των άστρων/Στερεύουν οι πηγές της πλάνης τα πάντα ξηραίνονται/Πλούσια απλώνεται η άμμος και μονάχα η άμμος...\" Γ. Υφαντής, Χαρούμενο Τραγούδι
Δημοσιεύτηκε

Το μόνο που μπορώ να σου πω είναι πως το 12" μας έχει τον ίδιο εστιαστή με το 10". Όπως περιγράφει ο Ανδρέας για το ΟΟ, έτσι και τα SW διαθέτουν μια προέκταση 35mm (από μνήμης) που αν αφαιρεθεί και προστεθεί η τροχός το πρόβλημα στην εστίαση με ορισμένους φακούς προκύπτει από την διαφορά του ύψους του τροχού από αυτό.

t_dsc03076_145.jpg

Εμένα περισσεύουν περί τα 30mm και ορισμένοι φακοί δεν εστιάζουν. Αν ολόκληρος ο τροχός προεξείχε κατά 35mm δεν θα είχαμε πολλά προβλήματα. Ακόμη και με τα 12mm που είναι μακρύτερος ο δικός μου προσαρμογέας Clicklock ο Baader Zoom δεν εστιάζει, ενώ με του Τάσου που είναι βραχύτερος (νομίζω) δεν εστιάζει ο ES100 9 και με του Μάνου που είναι σχεδόν ίσο το ύψος με του μητρικού δεν εστίαζε ένας φακός που δεν θυμάμαι, κάποιος Nagler T4 ή ο Hyperion 31 νομίζω.

Όπως και να έχει οι πιθανότητες είναι καλύτερες με τα SW. Όλο και κάποιο θα εστιάζει.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης