titi Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 17, 2012 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 17, 2012 κάθε φορά που παρατηρώ αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα: θολώνει η εικόνα μέσα από το προσοφθάλμιο. βασικά επειδή φοράω φακούς επαφής πίστευα οτι οφείλεται στο οτι ξεραίνονται οι φακοί και γιαυτό θολώνουν. μόλις ανοιγοκλήσω λίγο τα μάτια επανέρχεται, αν και είναι κουραστικό λιγάκι.αποφάσισα λοιπόν να φτιάξω γιαλιά (που δεν είχα ως τώρα) ωστε να μην φοράω καθόλου φακούς οταν παρατηρώ. και δεν μπορούσα να δοκιμάσω να τους βγάλω γιατί λόγω αρκετής μυωπίας (3,5 και στα 2 μάτια) είναι δύσκολο να διακρίνω τους στόχους μου με γυμνό μάτι (όσοι εχουν μυωπία με κατανοούν). προχθές το βράδυ λοιπόν άρχισα να παρατηρώ τι άλλο , τον κρόνο, που έχει και την τιμητική του αυτόν τον καιρό (με φακούς επαφής). ακόμα και η εστίαση ήταν κάτι πολύ δύσκολο να το επιτύχω (μιλάω για 8" dob με 11άρι φακό και με 6,7 φακό). πραγματικό σπάσιμο. μια να βλέπω καθαρά, και στο επόμενο δευτερόλεπτο θολούρα. βγάζω λοιπόν τους φακούς και ξαναδοκιμάζω. τα πρώτα 5 λεπτά ηταν καλά τα πράγματα. μετά πάλι τα ίδια. τι συμβαίνει βρε παιδια, ειναι φυσιολογικό αυτό? μηπως είναι κατα καποιο τρόπο "κουρασμένα" τα μάτια μου? κάπως ετσι το νοιώθω. η μήπως ειναι κατι φυσιολογικό που το αντιμετωπίζουν όλοι? μπορώ να κάνω κάτι? κάποιο κολλύριο ας πούμε... υπάρχει κάποιος ειδικός να μου απαντήσει? (κάποιος οφθαλμίατρος στην παρέα μήπως?) " αν θελεις να γινεις πραγματικος επιστημονας πρεπει να σκεφτεσαι τουλαχιστον μιση ωρα την ημερα με τροπο αντιθετο απο τους συναδελφους σου "Albert Einstein
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 17, 2012 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 17, 2012 Κυκλοφορεί μια απύρετη ίωση με επιπτώσεις στον κερατοειδή και τους επιπεφυκότες. Ο υιός μου, που φορά φακούς επαφής, την έπαθε σε μεγάλο βαθμό, εμένα ήταν πιο ήπια αλλά διαρκεί περισσότερο. Πέραν αυτού την Άνοιξη (ας την πούμε άνοιξη) η γύρη προκαλεί αλλεργικές επιπεφυκίτιδες. Σε εμένα άρχισε ως εξής. Μετά από 7 ημέρες ήπιων συμπτωμάτων (καταρροή, πεπτικές ανωμαλίες, ρίγη) και ενώ οδηγούσα ένα βράδυ, άρχισε να θολώνει το αριστερό μου μάτι. Ήταν δύσκολο να οδηγήσω, τα φώτα είχαν μια μεγάλη άλω. Καθάριζε και ξαναερχόταν. Την άλλη μέρα όλα ήταν φυσιολογικά και το βράδυ ξανά τα ίδια. Την επόμενη ξανά. Το βράδυ χειροτέρευε μάλλον επειδή η μυδρίαση επέτρεπε να περνά φως από πειραγμένες περιοχές του κερατοειδή. Επεκτάθηκε και δεξιά. Υπάρχουν αυξημένες εκκρίσεις με εξιδρωματικά στοιχεία (δεν είναι δηλαδή διαυγείς, αλλά ούτε και πυώδεις).Η οφθαλμίατρος βρήκε μεικτά στοιχεία λοίμωξης και αλλεργίας (πιθανώς σε στοιχεία του ιού) και μου έδωσε τεχνητά δάκρυα και κορτιζονούχα κολλύρια.Έχει βελτιωθεί και έκανα 2 ημερήσιες παρατηρήσεις (ιστιοπλοϊκά και πουλιά που άρπαζαν ψάρια από τον αφρό του κύματος) το βράδυ όμως εξακολουθεί να υπάρχει κάποια άλως (πάλι σε επίγεια καθώς ο ουρανός εδώ νομίζει πως είναι Οκτώβριος).Το σωστό είναι να σε δει οφθαλμίατρος καθώς παρόμοια συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε διαφορετικούς αιτιολογικούς παράγοντες. Και μην φοράς τους φακούς επαφής όσο έχεις αυτά τα συμπτώματα. Η επίσκεψη θα σου δώσει την ευκαιρία να κάνεις και τονομέτρηση αλλά και να μετρηθεί η οπτική οξύτητα εκ νέου. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
scott Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 17, 2012 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 17, 2012 Τον τελευταιο καιρο μου συμβενει κ'εμενα αυτο στην παρατηρηση!Στο τημονι δεν εχω καποιο προβλημα.Δεν πιστευω ομως να εχω να κανω με ιωση,ισως το cnc LAISER που δουλευω να κουραζει τα ματια μου.Αλλα παραλληλα εχω και την απορρεια οι ακτινοβολειες που εκπεμπει τι ζημεια μπορει να κανει στα ματια με τον καιρο?Μηπως γνωριζεις κατι γι'αυτο Κωστα? Κων/νος Σιδηρόπουλος Το πεπρωμένο μας είναι τ''άστρα.
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 17, 2012 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 17, 2012 Η έμμεση έκθεση προκαλεί φωτοκερατίτιδα, από την υπεριώδη ακτινοβολία. Η άμεση, όπως συμβαίνει και με την θέαση του ηλίου, μπορεί να νεκρώσει τον αμφιβληστροειδή. Αν πρέπει να το κοιτάζεις για αρκετή ώρα θα πρέπει να φορέσεις γυαλιά. Την ίδια φωτοκερατίτιδα προκαλεί και το Black Light, το οποίο εκπέμπει υπεριώδη ακτινοβολία. ΥΓ: Έκανα μια δοκιμή με τα καραβάκια στον ορίζοντα. Τα φώτα τους θυμίζουν άστρα λόγω της απόστασης. Δεν είχα φαινόμενο της άλω από οποιοδήποτε μάτι και όχι μόνο αυτό, η ατμόσφαιρα είναι σταθερότατη. Αν δεν υπήρχαν αυτά τα παλιοσύννεφα θα ήταν μια υπέροχη νύκτα. Με τα μάτια μας δεν πρέπει να παίζουμε. Πρέπει να τα προσέχουμε σαν... τα μάτια μας. Ειδικά εμείς που τα χρειαζόμαστε για έναν ακόμη λόγο. Στον οφθαλμίατρο λοιπόν. Και μετά τα 60 παρακολουθούμε και τον καταρράκτη, αλλά και το γλαύκωμα. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
scott Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 17, 2012 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 17, 2012 Nα εισαι καλα Κωστα Κων/νος Σιδηρόπουλος Το πεπρωμένο μας είναι τ''άστρα.
titi Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 19, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 19, 2012 πολύ φοβάμαι οτι σας παραπλάνησα. δεν υπαρχει περίπτωση να μιλάμαι για ίωση, γιατί πρώτον τα φαινόμενο του θολώματος το έχω καθε φορά που παρατηρώ, και δεύτερον μόνο κατά την παρατήρηση μέσα από προσοφθάλμιο. ούτε κατά την διάρκεια της ημέρας , ούτε στην οδήγηση ούτε πουθενά αλλού.μιλάμαι μόνο για την περίπτωση που εχω κολλημένο το μάτι μου στο προσοφθάλμιο, το αριστερό πάντα, το δεξί είναι κλειστό και έχω σταθερά ανοιχτό το μάτι για κάποια δευτερόλεπτα, χωρίς να ανοιγοκλέινω το βλέφαρο. και είναι το ίδιο και με φακούς επαφής και χωρίς αυτούς. επίσης και κάτι ακόμα ενοχλητικό (που μάλλον το συναντάτε όλοι) είναι οτι με την άκρη του ματιού μου βλέπω και έξω από το προσοφθάλμιο. μπορεί να γίνει κάτι για αυτό ή απλά συνηθίζεται? " αν θελεις να γινεις πραγματικος επιστημονας πρεπει να σκεφτεσαι τουλαχιστον μιση ωρα την ημερα με τροπο αντιθετο απο τους συναδελφους σου "Albert Einstein
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 19, 2012 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 19, 2012 πολύ φοβάμαι οτι σας παραπλάνησα. δεν υπαρχει περίπτωση να μιλάμαι για ίωση, γιατί πρώτον τα φαινόμενο του θολώματος το έχω καθε φορά που παρατηρώ, και δεύτερον μόνο κατά την παρατήρηση μέσα από προσοφθάλμιο. ούτε κατά την διάρκεια της ημέρας , ούτε στην οδήγηση ούτε πουθενά αλλού.μιλάμαι μόνο για την περίπτωση που εχω κολλημένο το μάτι μου στο προσοφθάλμιο, το αριστερό πάντα, το δεξί είναι κλειστό και έχω σταθερά ανοιχτό το μάτι για κάποια δευτερόλεπτα, χωρίς να ανοιγοκλέινω το βλέφαρο. και είναι το ίδιο και με φακούς επαφής και χωρίς αυτούς. επίσης και κάτι ακόμα ενοχλητικό (που μάλλον το συναντάτε όλοι) είναι οτι με την άκρη του ματιού μου βλέπω και έξω από το προσοφθάλμιο. μπορεί να γίνει κάτι για αυτό ή απλά συνηθίζεται? Άρα ενδέχεται να είναι ένα φαινόμενο που προκαλείται από την αλληλεπίδραση φακού- οφθαλμού. Ποιόν φακό χρησιμοποιείς; Υπάρχουν 2 είδη φακών1. Εκείνοι που έχουν αρκετή ανακουφιστική απόσταση για τον οφθαλμό (eye relief) άνω των 15mm. Υπάρχει χώρος για τους σκαρδαμυγμούς (οι οποίοι είναι αυτόματες κινήσεις των βλεφάρων που επαλείφουν τον κερατοειδή και τον επιπεφυκότα με δακρυϊκές εκκρίσεις, απαραίτητες για την προστασία του από μικρόβια, ξένα σώματα και αφυδάτωση) και η κυκλοφορία του αέρα είναι ελεύθερη. Παράδειγμα οι Hyperions, οι Radian, οι Plossl 32 & 25mm.2. Εκείνοι που η ανακουφιστική απόσταση είναι μικρή, κάτω από 15mm. Ο αέρας δεν κυκλοφορεί ελεύθερα σε μακρές παρατηρησιακές συνεδρίες, με αποτέλεσμα εγκλωβισμό της υγρασίας (υπάρχει περίπτωση να θολώσει ο φακός). Οι βλεφαρίδες συχνά ακουμπούν στο παρέκταμα, ή ακόμη και στον φακό, με κίνδυνο να μεταφέρουν ξένα σώματα (σκόνη) στον επιπεφυκότα. Τα φαινόμενα κόπωσης του οφθαλμού είναι εντονότερα και εκδηλώνονται ως ασθενοπία. Ένα από τα συμπτώματα είναι η θολή όραση. Παράδειγμα, Nagler, Panoptic, Plossl 15mm και κάτω.Όταν κάποιος λαμβάνει κάποια φάρμακα που έχουν επίδραση στον σφιγκτήρα της ίριδας είναι ευκολότερο να προκληθούν τέτοια φαινόμενα. Και οι φακοί επαφής προκαλούν θάμβος οράσεως, ειδικά αν δεν χρησιμοποιούνται σωστά (με τα ειδικά υγρά κλπ).Ως εκ τούτου προτείνεται να χρησιμοποιείς φακούς με μεγάλο eye relief. Να μην εμποδίζεις τους σκαρδαμυγμούς. Να αφήνεις να κυκλοφορεί αέρας στο μάτι σου. Ενόχληση από το παράπλευρο φως. Αν το ελαστικό παρέκταμα δεν αρκεί για να περιορίσεις το φως αυτό, τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις το χέρι σου, μια ασπίδα φωτός (ένα πέτασμα που να αποκόπτει το φως) ή ακόμη και μια κουκούλα όπως αυτή που διαθέτει το περίφημο αστρογιλέκο. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΦΟΥΛΗΣ Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 19, 2012 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 19, 2012 Αφροδίτη, κάνε κάτι απλό. Την επόμενη φορά, έχε μαζί σου και ένα μικρό φακό. Μόλις θολώσει, φώτισε το πρόσοφθάλμιο να δεις εάν έχει μαζέψει υγρασία. Αν όχι τότε φταίει το μάτι (γυαλιά, φακοί κλπ) αν ναί, κάνε αυτό που σου λέει ο Κώστας με το υψηλό Eye Relief, ή καλύτερα να τραβιέσαι κάθε λίγο ώστε να αποκαθιστάς την ισορροπία.Δημήτρης Δημήτρης
titi Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 19, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 19, 2012 Άρα ενδέχεται να είναι ένα φαινόμενο που προκαλείται από την αλληλεπίδραση φακού- οφθαλμού. Ποιόν φακό χρησιμοποιείς; Υπάρχουν 2 είδη φακών1. Εκείνοι που έχουν αρκετή ανακουφιστική απόσταση για τον οφθαλμό (eye relief) άνω των 15mm. Υπάρχει χώρος για τους σκαρδαμυγμούς (οι οποίοι είναι αυτόματες κινήσεις των βλεφάρων που επαλείφουν τον κερατοειδή και τον επιπεφυκότα με δακρυϊκές εκκρίσεις, απαραίτητες για την προστασία του από μικρόβια, ξένα σώματα και αφυδάτωση) και η κυκλοφορία του αέρα είναι ελεύθερη. Παράδειγμα οι Hyperions, οι Radian, οι Plossl 32 & 25mm.2. Εκείνοι που η ανακουφιστική απόσταση είναι μικρή, κάτω από 15mm. Ο αέρας δεν κυκλοφορεί ελεύθερα σε μακρές παρατηρησιακές συνεδρίες, με αποτέλεσμα εγκλωβισμό της υγρασίας (υπάρχει περίπτωση να θολώσει ο φακός). Οι βλεφαρίδες συχνά ακουμπούν στο παρέκταμα, ή ακόμη και στον φακό, με κίνδυνο να μεταφέρουν ξένα σώματα (σκόνη) στον επιπεφυκότα. Τα φαινόμενα κόπωσης του οφθαλμού είναι εντονότερα και εκδηλώνονται ως ασθενοπία. Ένα από τα συμπτώματα είναι η θολή όραση. Παράδειγμα, Nagler, Panoptic, Plossl 15mm και κάτω.Όταν κάποιος λαμβάνει κάποια φάρμακα που έχουν επίδραση στον σφιγκτήρα της ίριδας είναι ευκολότερο να προκληθούν τέτοια φαινόμενα. Και οι φακοί επαφής προκαλούν θάμβος οράσεως, ειδικά αν δεν χρησιμοποιούνται σωστά (με τα ειδικά υγρά κλπ).Ως εκ τούτου προτείνεται να χρησιμοποιείς φακούς με μεγάλο eye relief. Να μην εμποδίζεις τους σκαρδαμυγμούς. Να αφήνεις να κυκλοφορεί αέρας στο μάτι σου. Κωνσταντινε ευχαριστω πολυ κατ'αρχήν για την εκτενή ανάλυση.Ας ξεκινήσουμε από τα εύκολα.κάποια φαρμακευτική αγωγή δεν ακολουθώ αυτόν τον καιρό, και όσο για τους φακούς μπορώ να πω οτι τους προσέχω ιδιαίτερα μιας και τους φοράω από 15αετίας. κάθε βράδυ καθάρισμα και τα σχετικά, και κάθε χρόνο επίσκεψη στον οφθαλμίατρο. όσο για τα προσοφθάλμια που χρησημοποιούσα προχθές (που το φαινόμενο ήταν έντονο) ήταν ο ES 6.7mm 82 μοιρών και ο 11mm 82 μοιρών επίσης με Eye Relief 14mm αμφότεροι. το οποίο βλέπω οτι θεωρείται μικρό. υπάρχουν δηλαδή φακοί που να δίνουν τέτοιες μεγεθύνσεις με μεγαλύτερο Eye Relief? μήπως ο συνδυασμός κάποιου με έναν barlow? δεν μπορώ να το δοκιμάσω γιατί δεν διαθέτω ακόμη (είναι η επόμενη αγορά που προγραμματίζω να κάνω). ακόμη έχω παρατηρήσει οτί οι βλεφαρίδες μου (που είναι αρκετά μεγάλες ομολογουμένως) συχνά ακουμπούν στους φακούς ή στο προέκταμα... Ενόχληση από το παράπλευρο φως. Αν το ελαστικό παρέκταμα δεν αρκεί για να περιορίσεις το φως αυτό, τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις το χέρι σου, μια ασπίδα φωτός (ένα πέτασμα που να αποκόπτει το φως) ή ακόμη και μια κουκούλα όπως αυτή που διαθέτει το περίφημο αστρογιλέκο αυτά ακριβώς σκεφτόμουν και εγώ σαν λύσεις... βέβαια δεν εννοώ μόνο το παράπλευρο φώς που χαλάει την όραση. μιλάω για το οπτικό κομάτι οπου πέρα από το είδωλο μέσα από το προσοφθάλμιο βλέπεις ταυτόχρονα και τα πέριξ από το τηλεσκόπιο. . αυτό λογικά διορθώνεται μόνο με το αστρογιλέκο " αν θελεις να γινεις πραγματικος επιστημονας πρεπει να σκεφτεσαι τουλαχιστον μιση ωρα την ημερα με τροπο αντιθετο απο τους συναδελφους σου "Albert Einstein
titi Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 19, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 19, 2012 Αφροδίτη, κάνε κάτι απλό. Την επόμενη φορά, έχε μαζί σου και ένα μικρό φακό. Μόλις θολώσει, φώτισε το πρόσοφθάλμιο να δεις εάν έχει μαζέψει υγρασία. Αν όχι τότε φταίει το μάτι (γυαλιά, φακοί κλπ) αν ναί, κάνε αυτό που σου λέει ο Κώστας με το υψηλό Eye Relief, ή καλύτερα να τραβιέσαι κάθε λίγο ώστε να αποκαθιστάς την ισορροπία.Δημήτρης Δημήτρη ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές. θα τα δοκιμάσω και τα δύο " αν θελεις να γινεις πραγματικος επιστημονας πρεπει να σκεφτεσαι τουλαχιστον μιση ωρα την ημερα με τροπο αντιθετο απο τους συναδελφους σου "Albert Einstein
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 19, 2012 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 19, 2012 ο ES 6.7mm 82 μοιρών και ο 11mm 82 μοιρών Ναι, έχουν περιορισμένο eye relief, αλλά δεν θα βρεις τόσο καλούς φακούς με καλό eye relief στην τιμή αυτή. Οι Pentax 10 & 7mm κοστίζουν το 3πλάσιο, οι Delos και ο Nagler 12 T4 το ίδιο. Οι Baader Hyperions και οι όμοιοι είναι πιο άνετοι αλλά κάπως κατώτεροι από τους ES (μικρότερο πεδίο και λίγο χειρότερη εικόνα στα άκρα). Οι Vixen LVW κοστίζουν ακριβά γιαυτό που προσφέρουν (κατά την γνώμη μου), εκτός αν βρεις μεταχειρισμένους.Μείνε με αυτούς που έχεις (εφόσον είσαι ευχαριστημένη), αλλά άφηνε να κυκλοφορεί και ο αέρας.Ίσως θα βοηθούσε να μην έκλεινες σφιχτά και το άλλο σου μάτι. Μπορεί η ένταση που προκαλείται να σε κουράζει. Ένας πειρατικός επίδεσμος μπορεί να βοηθήσει, αν τον ανέχεσαι. Πήρα έναν για να τον δοκιμάσω, αλλά με το αστρογιλέκο νιώθω απείρως πιο άνετα.Αν πάρεις έναν Barlow και τον χρησιμοποιήσεις με τον 11mm (με τον 6.7 προκύπτει υπερβολική μεγέθυνση) θα λάβεις ένα συνδυασμό ανάλογο με 5-5.5mm και το eye relief θα μεγαλώσει λίγο. Αυτό είναι προτιμότερο από το να αγόραζες τον ES82 4.7 ο οποίος έχει ακόμη μικρότερο φακό και ακόμη μικρότερο eye relief, περί τα 10-12mm. Φθάνει να είναι καλός ο Barlow.Όπως και να έχει οι ES82 είναι απείρως πιο άνετοι από Plossl ανάλογης εστιακής απόστασης. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα