vlahmapoutras Δημοσιεύτηκε Μάιος 3, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάιος 3, 2012 Καλησπερα σε ολους. Πριν καποιες μερες αποφασισα να αντικαταστησω το τωρινο μου τηλεσκοπιο (GSO Dob 10") με ενα ιδιων ιντσων αλλα με autotracking και goto.Ο λογος ειναι η ανεση στην παρατηρηση πλανητων, η ταχυτητα στην ευρεση αντικειμενων,η δυνατοτητα μεταβολης της εστιασης και η δυνατοτητα μεταφορας με το αυτοκινητο με μεγαλυτερη ευκολια.Θα ηθελα την γνωμη οσων εχουν το συγκεκριμενο τηλεσκοπιο (οι αποψεις και αλλων μελων ειναι ευπροσδεκτες) οσον αφορα 1)Την ακριβεια στην ευρεση αντικειμενων με την χρηση του goto 2)Tην ακριβεια του auto-tracking ειδικα στην παρατηρηση πλανητων 3)Την ποιοτητα πρωτευοντος/δευτερευονος και συνολικη ποιοτητα κατασκευης. 4)Την σχεση τιμης/αποδοσης 5)Την "αισθηση" της κινησης με η χωρις το goto Ενας απο τους μεγαλυτερους λογους που με επεισαν για την αλλαγη ειναι το review του αξιοσεβαστου Alan Dyer http://www.skynews.ca/PDFs/Sky-Watcher-review-SD10-skynews.pdf Απλα επειδη μονο θετικα πραγματα εχω αποκομισει απο τα μελη του φορουμ θα ηθελα και την γνωμη σας.Ευχαριστω εκ των προτερων. Δημητρης There is no knowledge that is not power...
Τάσος Βράτολης Δημοσιεύτηκε Μάιος 4, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάιος 4, 2012 Ο κύριος Alan Dyer όμως Δημήτρη...λέει και τις μπουρδίτσες του!Συγκεκριμένα... But be warned:As with any large telescope,this is a hefty item.Yes, it breaksdown into the rocker box and tube, butthese weigh 23 and 20 kilograms (50 lb/44 lb), respectively. On top of that, theyare large and unwieldy.This is not a telescopefor spur-of-the-moment backyardsessions.Nor for anyone with back problems!It is best used in an observatory orat a dark-sky site,where it can be left setup or easily wheeled out from a shed orgarage. If you have to carry your gear upand down stairs and through many doors,the 12.5-inch SynScan is not the scopefor you. Cool your aperture fever, andsettle for an 8-inch ($1,200) or a 10-inch($1,400) model instead. Τα υπογραμμισμένα και σε έντονους χαρακτήρες σημεία...είναι απλώς μπούρδες! Μάλλον για το 16" μιλάει ότι θέλει μόνιμο setup σε παρατηρητήριο κλπ. Είναι δυνατόν να θεωρεί ως πολύ βαρύ το 12" ;;; Θα τρελαθούμε εντελώς τώρα;;; Δεν είμαστε και τίποτα ανήμπορες γριούλες πια ρε παιδιά...ο τύπος είναι ΕΚΤΟΣ τόπου και χρόνου! Το έχω ανεβοκατεβάσει από όροφο ΚΑΙ κουβαλήσει στους περισσότερους σκοτεινούς ουρανούς της Ελλάδας από τον Ιανουάριο του 2009 που το έχω, τι να λέμε τώρα... Σιγά τα αυγά...από τις 14" και πάνω, ΝΑΙ είναι θέμα! Επίσης, δεν το συζητάω για τις 16" σε αυτό το τηλεσκόπιο, είναι σοβαρό βάρος. Έχω την χειροκίνητη βάση και όχι την Goto, όμως και η goto είναι 3 κιλά βαρύτερη, δεν είναι και καμιά διαφορά απαγορευτική!Επίσης δηλώνω υπεύθυνα πως δεν είμαι ξάδερφος του Σουγκλάκου, ούτε έχω τη δύναμη και τα κιλά του! (Βαγγέλη (evansg), χωρίς παρεξήγηση, είσαι απλή συνωνυμία με το εν λόγω πρόσωπο!) Συμπέρασμα: η 12" έκδοση είναι η ΧΡΥΣΗ τομή για ίντσες και μεταφορικότητα σε αυτό το τηλεσκόπιο με αυτή τη νόηση (flextube) και με το goto. Από εκεί και πάνω...ο καθένας φέρει την αποκλειστική ευθύνη για την επιλογή του. Για τα υπόλοιπα Δημήτρη, ας απαντήσουν οι έχοντες την goto έκδοση ή την νέα goto βάση με το upgrade kit...ελπίζω να είμαι και εγώ σύντομα ένας από τους τελευταίους! Σου τονίζω απλώς να μην λάβεις υπόψη τα λεγόμενα του βλαξ Dyer για το θέμα της μεταφορικότητας.. Άκου εκεί μόνιμο setup!! Ειδικά το 10" που θες εσύ είναι ΠΑΙΧΝΙΔΑΚΙ συγκριτικά...Τα έχει μπλέξει και μιλάει για το 16"!!! Πάρτε μια ιδέα για το 16" και το μέγεθος! «Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Johnny Who Δημοσιεύτηκε Μάιος 4, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάιος 4, 2012 Το έχω, αλλά χωρις το GOTO. Στήνεται πανεύκολα, η κίνησή του είναι ακριβής (μιλώ για το χειροκίνητο). Ο σωλήνας (ΟΧΙ Η ΒΑΣΗ) χωρά όρθια στο κάθισμα ενός μικρού αυτοκινήτου. Όμως, παρα το μικρό του μέγεθος, είναι τόσο βαρύ όσο το κλειστού σωλήνα, και εγω προσωπικά βαριέμαι να το στήσω εάν δεν έχω πολύ χρόνο ή η νύχτα δεν έχει προοπτικές. FLEXTUBE ή όχι, παραμένει ογκώδες και μεγάλο. Ναι, στήνεται εύκολα, η μεταφορά του δεν είναι πρόβλημα, αλλά δεν θα το έλεγα ακριβώς Grab `n go,όπως συχνά παρουσιάζεται... Αν το πάρεις, φορτωσέ του και τον εστιαστή του GSO, που είναι dual speed. \"Έρχομαι από την έρημο των άστρων/Στερεύουν οι πηγές της πλάνης τα πάντα ξηραίνονται/Πλούσια απλώνεται η άμμος και μονάχα η άμμος...\" Γ. Υφαντής, Χαρούμενο Τραγούδι
astrovox Δημοσιεύτηκε Μάιος 4, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάιος 4, 2012 Το πόσα κιλά είναι "φορητά" είναι υποκειμενικό με την έννοια ότι μετράει η ηλικία, η σωματοδομή και τα ενδεχόμενα προβλήματα υγείας. Για παράδειγμα, η μέση "χτυπάει" πολύ κόσμο, δεν είναι ένα σπάνιο πρόβλημα. Έχω ακούσει κάποιοι να βάζουν τη διαχωριστική γραμμή όπου τα dob αρχίζουν να ζορίζουν στη μεταφορά στις 10 ίντσες, άλλους στις 12, άλλους στις 16. «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
PanJi Δημοσιεύτηκε Μάιος 4, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάιος 4, 2012 Εγώ το πήρα χθες αλλά δεν το έχω λειτουργήσει ακόμα με το goto. Είχε συννεφιά με μικρά κενά και (για άλλους λόγους) δεν πρόλαβα να ασχοληθώ πολύ. Η πρώτη εντύπωση πάντως είναι πολύ καλή . ___________________________________________...εκεί που υψώνομαι να μάθω ότι κείμαι.______________________________________
Τάσος Βράτολης Δημοσιεύτηκε Μάιος 4, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάιος 4, 2012 Το πόσα κιλά είναι "φορητά" είναι υποκειμενικό με την έννοια ότι μετράει η ηλικία, η σωματοδομή και τα ενδεχόμενα προβλήματα υγείας. Για παράδειγμα, η μέση "χτυπάει" πολύ κόσμο, δεν είναι ένα σπάνιο πρόβλημα. Έχω ακούσει κάποιοι να βάζουν τη διαχωριστική γραμμή όπου τα dob αρχίζουν να ζορίζουν στη μεταφορά στις 10 ίντσες, άλλους στις 12, άλλους στις 16. Ανδρέα θεωρώ προσωπικά ότι ηλικίες στο εύρος 18 έως 50 χονδρικά χονδρικά, δεν έχουν πρόβλημα να σηκώσουν τα συγκεκριμένα κιλά. Το διαπίστωσα όταν το σωλήνα αλλά και την βάση (ξεχωριστά το καθένα) το σήκωσαν και ο μικρός μου αδερφός (19 ετών) και ο πατέρας μου (60 ετών). Τους ρώτησα μάλιστα εκείνη την φορά γιατί ήθελα να μάθω αν τους φάνηκε βαρύ και μου είπαν, ο δε μικρός όχι μονομιάς (αναμενόμενο), ο δε μεγάλος "βάρος που αντιμετωπίζεται, όχι πανάλαφρο, αλλά ούτε και απαγορευτικό". Να σου πω απλά, πως ο περισσότερος κόσμος δεν έχει ιδέα πως να σηκώνει ΣΩΣΤΑ τα βάρη, γενικά ότι και να είναι αυτά, όχι μόνο τηλεσκόπια. Δηλαδή πολλοί έχω δει ότι σκύβουν λάθος, τα πιάνουν λάθος, δεν γονατίζουν για να χρησιμοποιήσουν δυνατότερους μύες (π.χ. μηριαίους) με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η μέση 100% και το χειρότερο, κάνουν βεβιασμένα κάποιες απότομες κινήσεις τη στιγμή εκείνη που το κουβαλάνε. Με αυτό το σκεπτικό και ύστερα και από παλιότερες συζητήσεις με ορθοπαιδικό ιατρό, διαπίστωσα το ότι η μέση "χτυπάει" πολύ κόσμο, έχει να κάνει και με την αμάθεια του κόσμου (στο ηλικιακό εύρος που λέμε, όχι πιο μεγάλους) και γενικά, στην κακή μεταχείριση των βαρών! Όχι με αυτά καθεαυτά τα βάρη. Εντάξει μιλάμε φυσικά για λογικά νούμερα, δεν είπαμε να σηκώσει κάποιος μόνος του 40 και 50 κιλά μονομιάς!!Είμαι παθών από βάρος με την τσάντα της δουλειάς η οποία παραλίγο να μου προκαλέσει σοβαρή πάθηση στην μέση κουβαλώντας την..στον ώμο! Σώθηκα ύστερα από σύσταση του ιατρού να την κάνω τροχήλατη. Μέχρι τότε είχα και εγώ το γνωστό θέμα: κακή διαχείριση κάποιου βάρους. Το 10" που θέλει ο Δημήτρης το έχω δει από κοντά, το έχω σηκώσει και είναι ιδανικό. Το 12" είναι το όριο σε αυτό το μοντέλο τηλεσκοπίου, πάντα μιλώντας. Στα Obsession κλώνους όργανα, εκεί μιλάμε για άλλα μέτρα και σταθμά, μιλάμε για rocker boxes, trusses, UTAs και πολλά ξεχωριστά κομμάτια αλλά και...άλλα χρήματα! «Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
vlahmapoutras Δημοσιεύτηκε Μάιος 30, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 30, 2012 Τασο διακρινω μια εμπαθεια προς τον Dyer,αδικαιολογητη κατα την γνωμη μου (τουλαχιστον ο χαρακτηρισμος βλαξ για καποιον με την δικη του εμπειρια και συμβολη στην ερασιτεχνικη αστρονομια) .Επειδη πηγα προσφατα σε μια εκθεση αστρονομικου εξοπλισμου,για τα δικα μου στανταρντς το 12αρι ειναι το μεγιστο που μπορω να σηκωσω ενω το 10αρι ειναι σαφως πιο ανετο.Με αλλα λογια θα επαιρνα με κλειστα ματια το 10 αλλα θα το σκεφτομουν παρα πολυ για το 12. PanJi το δοκιμασες τελικα το καινουριο σου αποκτημα? Οσον αφορα τα αρχικα μου ερωτηματα,εξακολουθω να περιμενω απαντησεις,ειδικα οσον αφορα την ακριβεια του goto στην ευρεση αντικειμενων και του autotracking στην πλανητιkη. Επισης εχει κανεις υποψη του καποιο συγκριτικο τεστ για goto Dobs στις 10" ή για συγκριση μεταξυ Sky-watcher kai Orion Goto? There is no knowledge that is not power...
Τάσος Βράτολης Δημοσιεύτηκε Μάιος 30, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάιος 30, 2012 Τασο διακρινω μια εμπαθεια προς τον Dyer,αδικαιολογητη κατα την γνωμη μου (τουλαχιστον ο χαρακτηρισμος βλαξ για καποιον με την δικη του εμπειρια και συμβολη στην ερασιτεχνικη αστρονομια) . Δημήτρη σωστά την διακρίνεις. Αυτή όμως είναι η δική μου γνώμη και δεν θα αλλάξει. Δεν μπορώ να βλέπω να γράφονται τόσο λανθασμένα πράγματα από τόσο έμπειρο κόσμο όπως αυτός και ειδικά για κάτι για το οποίο έχω προσωπική εμπειρία. Ειδικά αυτός με το όνομα που έχει στην κοινότητα, μπορεί να επηρεάσει πάρα πολλούς στις τελικές τους αποφάσεις και να δημιουργήσει λάθος εντυπώσεις που κανείς δεν θα αμφισβητήσει γιατί..."εφόσον το λέει ο Dyer έτσι θα είναι!" Το να είναι κάποιος έμπειρος, αυτό από μόνο του αντιλαμβάνεσαι ότι δεν τον κάνει απαραίτητα αλάνθαστο και όπως εδώ παραπάνω, μπορεί να φτάσει να λέει πράγματα ατεκμηρίωτα και να τα παρουσιάζει δημόσια κιόλας. Είτε τον λένε Dyer είτε όπως αλλιώς.Δηλαδή και μόνο που αναφέρει πως ένα τέτοιο όργανο καλύτερα είναι να το έχεις ως μόνιμο setup λόγω βάρους.. αυτό τα λέει όλα..ένας υποψήφιος αγοραστής πάει, με την μια πήρε την λάθος εντύπωση για το εν λόγω τηλεσκόπιο! Τέλος πάντων, ας συνεχίσουμε στο ωραίο θέμα που άνοιξες. Σκέφτεσαι να έβαζες κάποιο σύστημα DSC όπως αυτό www.skyeng.com και να είχες ξεχωριστά μια πλατφόρμα για tracking; Δηλαδή, να γινόταν push to με encoders και tracking με την ισημερινή πλατφόρμα όπως η παρακάτω...προσωπικά το σκέφτομαι ΠΟΛΥ σοβαρά.. http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p5419_Dobson-EQ-Plattform-1---Nachfuehrung-fuer-Ihren-Dobson-bis-60kg.html Καλή τιμή δεν έχει; «Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
vlahmapoutras Δημοσιεύτηκε Μάιος 30, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 30, 2012 Tασο το ειχα ψαξει πολυ για αυτον τον συνδυασμο στην αρχη αλλα επειτα απο εκτενη ερευνα και μελετη κατεληξα στο συμπερασμα οτι οσον αφορα DSC το Argo-Navis ειναι οτι καλυτερο (επισης καποια reviews αφηνουν αρνητικα υπονοουμενα για το SkyCommander).Ειχα στειλει και μειλ στη Wildcard Innovation και μου ειχαν πει για το GSO "For the GSO Dobs with the aluminium altitude bearing trunnions, we require that you ship us one of the trunnions so that we can modify it. To understand which part I mean, please refer to these installation instructions for the altitude axis - http://www.wildcard-innovations.com.au/images/gso16_alt.pdfPlease see Fig. 1a and Fig. 1b in the Altitude instructions above.Do not ship the screws that hold the trunnion on. Fasten them back onto the square nuts that are inside the slots so you do not lose them. The encoder can be installed on either side of the telescope, but I recommend the same side as the eyepiece holder."Οποτε 600 ευρω για το Argo και 300 για την πλατφορμα και εξοδα αποστολης στην Αυστραλια κτλ κτλ επρεπε να δωσω 1000+ ευρω μονο για να κανω το Dob μου ολα αυτα που προσφερει η Skywatcher με το Skyliner.Συνολο δηλαδη 1700 ευρω αντι 1200.Επισης προτιμω να ειναι all-in-one απο το να πρεπει να μεταφερω και το τηλεσκοπιο και την πλατφορμα . There is no knowledge that is not power...
vlahmapoutras Δημοσιεύτηκε Μάιος 30, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 30, 2012 Eξακολουθω να περιμενω απαντησεις (ειδικα απο προσωπικη εμπειρια) οσον αφορα την ακριβεια του goto στην ευρεση αντικειμενων και του autotracking στην πλανητικη για το Sky-watcher Skyliner 250 Go To. There is no knowledge that is not power...
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάιος 30, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάιος 30, 2012 Eξακολουθω να περιμενω απαντησεις (ειδικα απο προσωπικη εμπειρια) οσον αφορα την ακριβεια του goto στην ευρεση αντικειμενων και του autotracking στην πλανητικη για το Sky-watcher Skyliner 250 Go To. PanJi το δοκιμασες τελικα το καινουριο σου αποκτημα? Επειδή ρωτήσαμε και εμείς όσο έλειπες, η απάντηση είναι εδώ Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
vlahmapoutras Δημοσιεύτηκε Μάιος 31, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 31, 2012 Κωστα για αλλη μια φορα σε ευχαριστω πολυ.Αν το astrovox ηταν το Microsoft Word εσυ θα ησουν σιγουρα ο Office Assistant. There is no knowledge that is not power...
vlahmapoutras Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 3, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 3, 2012 Τελικα επειτα απο αρκετες ωρες ψαξιματος στο ιντερνετ,μετα απο συμβουλες μελων και αφου πουλησα το προηγουμενο μου τηλεσκοπιο,θα παραγγειλω μες στην εβδομαδα το SW Skyliner 10" GoTo.Υπαρχουν ομως καποιες αποριες... 1)Ο εστιαστης του τηλεσκοπιου μου φαινεται "περιεργος".Δεν δειχνει αρκετα στιβαρος,τουλαχιστον σε σχεση με τον GSO Focuser του προηγουμενου Dob μου.Επισης η παρουσια ανταπτορα 2" σε 1.25" με χρηση set screws αντι για τουλαχιστον brass compression rings μου φαινεται απαρχαιωμενη.Οποιος χρησιμοποιει τον συγκεκριμενο εστιαστη μπορει να μου πει εντυπωσεις απο την χρηση του?Συνισταται η αντικατασταση του απο καποιον αλλον (προτασεις?) οταν προκειται να χρησιμοποιηθει μονο για οπτικη παρατηρηση? 2)Οσον αφορα τον αναπτορα 2" σε 1.25"(ολα τα προσοφθαλμια που χρησιμοποιω ειναι 1.25") σκεφτομουν να αγορασω εναν Howie Glatter Parallizer.Τον εχει δοκιμασει κανενας,ειναι οσο καλος υποστηριζουν τα διαφορα reviews?Στο προηγουμενο τηλεσκοπιο χρησιμοποιουσα εναν Orion Precision Centering Adapter και ημουν ικανοποιημενος,απλα ο Parallizer μου φαινεται καλυτερος.Μια συγκριση με τον Baader ClickLock θα ηταν χρησιμη,αλλα δεν μπορεσα να βρω καμια. 3)Οσον αφορα το φωτοχιτωνιο (Αstrozap),γνωριζει καποιος καταστημα στην Ευρωπη που να το προσφερει στην καλυτερη δυνατη τιμη? 4)Για την τροφοδοσια,οταν χρησιμοποειται σπιτι,μπορει να συνδεθει σε κανονικη πριζα η χρειαζεται αγορα extra?Για εξορμησεις ποια λυση θεωρειται καλυτερη για παροχη ρευματος (Power Tank?,κατι αλλο?) και απ οπου μπορει να αγοραστει? 5)Οποιαδηποτε αλλη συμβουλη/προταση/παρατηρηση για το συγκεκριμενο τηλεσκοπιο ειναι ευπροσδεκτη. Για αλλη μια φορα ευχαριστω εκ των προτερων για τις απαντησεις σας. Φιλικα Δημητρης There is no knowledge that is not power...
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 3, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 3, 2012 1. Ο εστιαστής είναι επαρκέστατος και ας μην του φαίνεται. Σηκώνει άνετα τον ES100 20mm με Barlow (>1250gr). Ο αντάπτορας είναι ανόητος και ο καθένας έχει δώσει δική του λύση:- Βaader Click lock 2'' τορναρισμένο για να βιδώνει στον εστιαστή- TS 2'' adaptor for SW Newtonians με brass ring και 35mm 2'' extension με brass ring ή ο σωλήνας ενός GSO ή SW 2'' Barlow ED ή το Baader Clicklock 2'' 47mm- Κρατάς το 2'' προσαρμογέα και πετάς τον 1.25'' (ή τον κρατάς για το Τ2). Χρησιμοποιείς ένα 2'' to 1.25'' προσαρμογέα της προκοπήςΕγώ έχω τον προσαρμογέα της TS και βάζω επάνω την επέκταση 35mm, ή Clicklock (47mm) ή τροχό φίλτρων (56mm). Ελευθερία επιλογών.2. Howie Glatter Parallizer έχει ο Admin αλλά δεν μας λέει πως τον βρίσκει 3. Η Telescope Service αλλά μπορείς και από ΗΠΑ (Scopestuff)4. Το Powertank είναι ακριβό. Πάρε από κατάστημα Auto-Moto έναν εκκινητή μπαταρίας 12V. Να έχει μπρίζες 12V (ο δικός μου έχει και USB, χρησιμότατο).5. Έχουμε συζητήσει για το θέμα εδώ: http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=15047&highlight=%D0%F1%EF%F3%E1%F1%EC%EF%E3%DD%F2Υπάρχουν και 2 κείμενα για τα 12'' GOTO από csot και mathmike. Όταν έχω υπολογιστή θα τα βρω και θα σου τα δείξω.Το 10'' ίσως χρειάζεται και ένα τραπεζάκι ή ο χειριστής του μια αστροκαρέκλα (εγώ έχω σιδερώματος, κάνει μια χαρά). Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
PanJi Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 3, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 3, 2012 4) Επειδή έχει μόνο πρίζα για αναπτήρα αυτοκινήτου, χρειάζεσαι αυτό http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1872 ___________________________________________...εκεί που υψώνομαι να μάθω ότι κείμαι.______________________________________
Τάσος Βράτολης Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 3, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 3, 2012 Δημήτρη σχετικά με το φωτοχιτώνιο, εκτός από τον ίδιο τον Joe Golias που το φτιάχνει στο astrozap.com, μπορείς να το πάρεις και από Αγγλία στην First Light Optics http://www.firstlightoptics.com/dew-prevention/astrozap-light-shroud-for-skywatcher-flextube.html Επίσης, αν θες ένα Α-Ρ-Ι-Σ-Τ-Ο αστροκαρεκλάκι για το οποίο μπορούν να σου πούμε 3 άνθρωποι εδώ μέσα τα καλύτερα για αυτό (εγώ ήμουν αυτός που το πρωτοπήρα και ανακάλυψα και είναι Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ μου αγορά EVER!), είναι το ακόλουθο: http://www.buyastrostuff.com/store/Metal-astro-chair-frame-page.htm Πίστεψε με, είναι ότι καλύτερο κυκλοφορεί σε ασυναγώνιστη τιμή συγκριτικά με αυτά που προσφέρει και είναι καραδοκιμασμένο ότι είναι ποιοτικό, Seiko, made in Japan ΚΑΙ με ανταλλακτικά αν ποτέ χρειαστείς. Το ύψος του καθίσματος αλλάζει με κλειστά τα μάτια και σε λιγότερο από δευτερόλεπτο! Χωρίς καν να πάρεις το μάτι σου από το προσοφθάλμιο! Για τα υπόλοιπα με κάλυψε ο Κώστας πλήρως. Τονίζω και εγώ ότι ο εστιαστής είναι υπέρ του δέοντος καλός και αν αλλάξεις τον εργοστασιακό αντάπτορα (τον οποίο όλοι αλλάξαμε, λίγο ή πολύ) δεν θα αντιμετωπίσεις κανένα απολύτως πρόβλημα. Δεν χρειάζεται να δώσεις μια μικρή περιουσία για Moonlite, Feathertouch (πανάκριβοι!) ή ακόμη και τους φθηνότερους Baader Steeltrack. Κάνει αυτό που πρέπει μια χαρά. Ο Parallizer πρέπει να είναι φανταστικός, άντε βρε Ανδρέα γράψε κάτι να μάθουμε και εμείς! «Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
vlahmapoutras Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 15, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 15, 2012 Ευχαριστω για ολες τις απαντησεις/συμβουλες.Τελικα εφτασε η ωρα της κρισης.Το προηγουμενο τηλεσκοπιο πουληθηκε και οι επιλογες που εχω ειναι δυο.Ειτε το 10ιντσο Goto καινουριο ειτε το 12ιντσο Goto μεταχειρισμενο στην ιδια πανω κατω τιμη.Κατα τον πωλητη του μεταχειρισμενου το τηλεσκοπιο ειναι σε αριστη κατασταση.Ειναι ο δευτερος ιδιοκτητης (αγοραστηκε το 2010 απο τον πρωτο ιδιοκτητη,φιλο του).Θα ηθελα (ειδικα απο κατοχους Skyliner Goto) να μου πουν για τυχον επιπλεον ερωτησεις που θα πρεπει να του κανω και τυχον ελαττωματα που θα πρεπει να προσεξω αν υπαρχουν οταν θα παω να το δω απο κοντα.Παραθετω τις ερωτησεις που του εχω κανει και τις απαντησεις του. Ok.Some more questions > > 1)When did you buy the telescope?2011> > 2)You bought it new or used?i bought it from a friend, who bought it in 2010> > 3)Are the primary and secondary mirror in perfect condition?Did you ever > wash/clean them?perfect, never washed/cleaned> > 4)Are there any scratches/bumps/dents on the body?not that i am aware of> 5)Is the movement of the base smooth?yes> 6)Is the Goto working perfectly?yes, but you also need good setup> 7)Is there generally something else I should know about the telescope > because in case we agree I wouldn't like to come pick it up and observe > anything not mentioned?cant think of anything There is no knowledge that is not power...
vlahmapoutras Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 16, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 16, 2012 Κάποιος κάτοχος ή κάποιος που να γνωρίζει για τι πρέπει να κοιτάξω/προσέξω; There is no knowledge that is not power...
vlahmapoutras Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 17, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 17, 2012 Τελικα αποφασισα να αγορασω καινουριο το 10ιντσο Goto.Ενας λογος ειναι οτι αφου ειδα το 12" απο κοντα πραγματικα το μεγεθος του μου φαινεται σχετικα αποθαρρυντικο για καθημερινη ή τουλαχιστον συχνη χρηση(εννοειται φυσικα οτι μιλαω για τα δικα μου μετρα και σταθμα).Αν και θα χασω σε ιντσες τουλαχιστον θα ειμαι σιγουρος οτι τα ηλεκτρονικα του δουλευουν σωστα.Μες στην επομενη εβδομαδα λογικα θα μου εχει παραδοθει.Οσο για το ποτε θα το πρωτο-χρησιμοποιησω ειμαι αρκετα απαισιοδοξος.Στην Ολλανδια διανυουμε τον πιο "κρυο" Ιουνιο των τελευταιων 20 ετων,οποτε η νεφωση καλα κρατει.Ιδωμεν... There is no knowledge that is not power...
vlahmapoutras Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 1, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 1, 2012 Επειτα απο αρκετο καιρο και μετα απο διαφορες ασυνεννοησιες,κατεφθασε!Ειναι πολυ περιεργη (ανατριχιαστικη θα ελεγα) η αισθηση να βλεπεις ενα τηλεσκοπιο τετοιων διαστασεων να κινειται μηχανικα και να ψαχνει στοχους μονο του.Η βαση δεδομενων του ειναι τοσο μεγαλη που πιστευω οτι θα με κρατησει απασχολημενο για πολυ καιρο.Επισης η πλανητικη αποκτα αλλο νοημα.Το να εχεις τον πλανητη στο κεντρο του πεδιου σου για οση ωρα θες,σε υψηλη μεγενθυση,χωρις τρεμουλο ειναι ο ορισμος της πλανητικης παρατηρησης (aναφερομαι σε λεπτομερεις που δεν φανηκαν ποτε λογω χειροκινησης).Highly recommended upgrade!!!Οσον αφορα την αιωνια διαμαχη ρομποτικου/χειροκινητου και το επιχειρημα οτι με το ενα γνωριζεις τον ουρανο και με το αλλο οχι,η απαντηση ειναι τοσο σχετικη που το ζητημα δεν επρεπε να τιθεται καν.Το αν καποιος θα γνωρισει τον ουρανο ειναι θεμα καθαρα χαρακτηρα/προσωπικοτητας/κινητρου/ελευθερου χρονου κτλ. κτλ. παρα τηλεσκοπιου.Ειναι το ιδιο με οταν χρησιμοποιουσα το χειροκινητο GSO Dob μου.Για καθε στοχο που παρατηρουσα εκτος απο την οπτικη επαφη σχεδον παντα αναζητουσα εξτρα πληροφοριες για τα μεγεθη,τις αποστασεις,τις συστασεις και αρκετα αλλα στοιχεια της ταυτοτητας του καθε αντικειμενου.Ειναι καθαρα θεμα προσωπικο το σε τι βαθμο θελει ο καθε αστροπαρατηρητης να εμβαθυνει.Για να μην υπαρξουν παρανοησεις το συγκεκριμενο τηλεσκοπιο μπορει καποιος να το χρησιμοποιησει και χειροκινητα,δεν ειναι πανακεια η χρηση της μηχανικης κινησης.Το μονο μειονεκτημα που βρηκα στο συγκεκριμενο τηλεσκοπιο ειναι ο απογοητευτικοτατος εστιαστης του,ειδικα συγκρινομενος με τον εστιαστη του GSO Dob Deluxe που ειχα.Η αισθηση του ειναι πολυ "σκληρη" σε σχεση με την "βουτηρενια" κινηση του GSO (συν η υπαρξη μικροεστιασης που αν και δεν την χρησιμοποιουσα συχνα,σε ορισμενες περιπτωσεις προσεφερε αυτο το εξτρα "κλικ" για καλυτερο ειδωλο).Επισης η απουσια compression rings και η αντικατασταση τους με βιδες συσφιξης εν ετη 2012 ειναι απαραδεκτη.Εδω θα ηθελα την βοηθεια σας.Επειδη διαβασα σχετικα θεματα για τροποποιησεις/βελτιωσεις του εστιαστη ειδα οτι απαιτειται ενα σεβαστο ποσο για να γινει ετσι οπως θα τον ηθελα(clicklock,extensions,adapters,μηχανουργειο κτλ.).Οποτε απο το να προβω σε ολες αυτες τις βελτιωσεις αποφασισα να δωσω καποια χρηματα παραπανω και να προχωρησω στην αγορα αλλου εστιαστη.Αν καποιος εχει καποια καλη προταση για εστιαστη για το συγκεκριμενο τηλεσκοπιο ας απαντησει(με link αν ειναι ευκολο).Θα ηθελα παντως το κοστος να μην ξεπερνα τα 250-300 ευρω και φυσικα οσο φθηνοτερα τοσο καλυτερα(κατι γυρω στα 170 ευρω θα ηταν το ιδανικο).Επσης ο θορυβος της μηχανικης κινησης αν και δεν ειναι ενοχλητικος "καταστρεφει" την απολυτη ησυχια της νυχτας και σιγουρα θα κανει καποιους γειτονες να αναρωτηθουν ποιος ειναι ο "terminator" της γειτονιας αν εχουν ανοιχτα παραθυρα και ευαισθητη ακοη. There is no knowledge that is not power...
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 1, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 1, 2012 Καλορρίζικο.Χμ! Όσοι με χλεύαζαν προ ετών για την γνώμη μου επί του GOTO σήμερα έχουν ή NEQ 6 ή κάποιο GOTO Dob (εξαιρούνται ένας που ετοιμάζεται να πάρει και άλλος ένας, αν δεν μας λέει ψέμματα). Μόνο εγώ δεν έχω κάτι από τα δύο πλέον. Δεν ακούω πια κανέναν ανακόλουθο, θα κάνω του κεφαλιού μου (και) από εδώ και πέρα.Ο εστιαστής δεν είναι άσχημος. Αν και δεν έχει την αίσθηση εκείνου της William Optics που έχω δοκιμάσει, είναι σταθερός και ακριβής. Η ιδέα σου πάντως είναι σωστή, αλλαγή μια κι έξω αντί για σταδιακή βελτίωση που δεν θα φτάσει στο ίδιο επίπεδο με εκείνο που χαρακτηρίζει έναν καλό εστιαστή. Η επισήμανσή μου είναι η εξής: Πάρε εστιαστή χαμηλού προφίλ. Είναι πιο εύκολο να χρησιμοποιήσεις έναν προσαρμογέα για επέκταση όταν χρειάζεσαι μεγάλη διαδρομή, παρά το αντίθετο. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
vlahmapoutras Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 1, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 1, 2012 Να 'σαι καλα Κωστα.Για μενα το να σε χαλαει η αυτοματη ευρεση ειναι το ιδιο με το να λες δεν χρησιμοποιω navigator για να μαθω καλυτερα τους δρομους!!!Η διαφορα στην πλανητικη παρατηρηση ειναι πραγματικα αλλη αισθηση.Τερμα τα κυνηγια,τερμα το τρεμουλο,τερμα η ερωτηση αν οντως ειδα κατι αλλα λογω χειροκινησης να μην ειμαι σιγουρος,τερμα το max 5 λεπτα παρατηρησης γιατι μετα αρχιζω να εκνευριζομαι και να κουραζομαι απο το κυνηγι με BGO 5mm.Οσον αφορα το Goto εμενα οχι απλα δεν με χαλαει αλλα με κανει να αναρωτιεμαι γιατι τοσο καιρο απεριπτα κατι τοσο προηγμενο.Το να μην μαθω τον ουρανο λογω χρησης του θα ειναι καθαρα θεμα δικο μου παρα του τηλεσκοπιου.Αν στην τελικη δεν θελει καποιος να μαθει τον ουρανο κακο δικο του.Τωρα αν δεν σε χρησουν "αστρονομικο ιπποτη" οι καθε λογης "αστροβασιλιαδες" μικρο το κακο,οι τιτλοι ειναι κατι για το οποιο δεν ενδιαφερθηκα ποτε,ποσο μαλλον στο συγκεκριμενο χομπυ.Για να μην παρεξηγηθω,την πρωτη μου αγαπη δεν θα την ξεχασω και θα την σεβομαι για παντα.Τρομερο εργαλειο,εμαθα παρα πολλα και ειμαι ευγνωμων.Ισως αν επαιρνα κατευθειαν Goto να μην μαθαινα οσα εμαθα μαζι του (με ευθυνη δικια μου,οχι του τηλεσκοπιου).Απλα επειδη η απορριψη κατι προηγμενου (ειδικα αν δεν το εχουμε καν δοκιμασει) εμπεριεχει καποιο ειδος σκοταδισμου και η επιστημη της αστρονομιας πολλες φορες εχει βιωσει τα αρνητικα του,θα ηταν καλυτερο να ξερουμε τι λεμε.Οσον αφορα τον εστιαστη ισως με κακομαθε το GSO.Τωρα για τις τροποποιησεις(clicklock,adaptors,extenders,microfocus,μηχανουργειο) προτιμω να παρω κατι στοιβαρο και καλο που πανω κατω στα ιδια λεφτα θα παει.Σιγουρα κοιταω για low profile αφου ο τροχος φιλτρων 1.25 θα ειναι μονιμα πανω του.Περιμενω προτασεις.Αν παντως Κωστα σκεφτεσαι αντικατασταση/αναβαθμιση για μενα προχωρα.Θα το καταχαρεις.Οσον αφορα να μην ακους αλλους απο δω και περα,θα διαφωνησω.Εμενα το astrovox μου εχει μαθει περισσοτερα απο οποιαδηποτε αλλη πηγη.Απλα θελει καλο φιλτραρισμα,ειδικα αν εχεις καποια προυπηρεσια στο χομπυ.Και στην τελικη δεν ειναι δυνατον να αρεσει σε ολους το ιδιο. There is no knowledge that is not power...
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 1, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 1, 2012 Ήμουν έτοιμος να κάνω την αναβάθμιση, είχα και τα χρήματα αλλά προτίμησα να πάρω ένα μικρό Petzval και να ολοκληρώσω την συλλογή φακών μου με 2 Delos, εκ των οποίων ο ένας δεν έφθασε ποτέ στα χέρια μου και τα χρήματα πήγαν χαμένα. Δεν βαριέσαι, δεινόν ευκαρτέρητον και θα αναβαθμιστώ μετά το καλοκαίρι. Προς το παρόν θα κάνω τα τελευταία μου αδέξια αστροάλματα με τα Νευτώνια, ή θα καταφύγω στο μικρό, πιστό μου Nexstar. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Efstathios Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 1, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 1, 2012 Υπάρχουν κάποιοι που δεν τους ενδιαφέρει να μάθουν τον ουρανό απ'έξω και ανακατωτά και δεν είναι βέβαια και προαπαιτούμενο για να είσαι ερασιτέχνης αστρονόμος. Τον ουρανό σιγά σιγά μπορεί να τον μάθεις και με goto αν θές. Αλλά κανείς δεν μπορεί να κοιτάει υποτιμητικά τον άλλον διότι πάει στους στόχους με goto και όχι με αστροάλματα. Σε κάποιους αρέσει και η διαδικασία των αστροαλμάτων. Είναι τι αρέσει στον καθένα και τι ευκολία θέλει να έχει. Διότι πολλές φορές δεν έχεις πολύ χρόνο για να πηγαίνεις στους στόχους με αστροάλματα. Εμπασιπεριπτώσι τα θετικά κλπ του goto τα έχουμε ξαναπεί και για το tracking δεν το συζητάω δεν νομίζω οτι υπάρχει κανείς που να μή θέλει tracking στο dob του. Απο κει και πέρα το άν θές να ξέρεις να κάνεις και κάποια ουρανογραφία για να δείχνεις σε κόσμο ή και στα ανήψια σου στην τελική, αυτό είναι στον καθέναν να το μάθει. Αλλά ακόμη και με τη φωτογράφηση μαθαίνεις τον ουρανό, είναι θέμα εμπειρίας από κει και πέρα. starrynights.blog
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα