giorgos83 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 15, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 15, 2012 Θα ηθελα , με αφορμη καποια πραγματα που εχω διαβασει στα πλαισια των ενδιφεροντων μου , να θιξω ενα θεμα που με εχει απασχολησει ιδιαιτερα.Εχω μια ιδιαιτερη αγαπη προς την Αρχαια Ελλαδα.Διαβαζω οσο μπορω αρχαιους συγγραφεις,βιβλια που μιλανε για εκεινα τα χρονια,μελετω χαρτες,εχω διαβασει τα Ομηρικα επη αρκετες φορες,εχω μαθει την εκστρατεια του Αλεξανδρου βημα προς βημα σχεδον Γενικα η Αρχαια Ελλαδα και αυτο που -κατα τη γνωμη μου λανθασμενα- αποκαλουμε μυθολογια , με γοητευουν και παντα ηταν στα πρωτα ενδιαφεροντα μου απο παιδι.Μικρος ηθελα να γινω αρχαιολογος αλλα τελικα οι θετικες επιστημες και δη τα Μαθηματικα με κερδισαν , ισως επειδη κατα βαθος το να μαθω αρχαια ηταν βασανο για μενα Αυτο που με εκανε να ανοιξω το συγκεκριμενο τοπικ , το οποιο ελπιζω να το βρειτε ενδιαφερον και να μην το αποπαρετε αμεσως , ειναι τα οσα εχω διαβασει περι αστρονομιας και Αρχαιας Ελλαδας. Οι αρχαιοι Ελληνες φαινεται οτι ειχαν αρκετα προχωρημενες γνωσεις αστρονομιας για την εποχη τους.Ηξεραν να αναγνωριζουν αστερισμους,πλανητες,ειχαν μελετησει τις κινησεις τους,τις κινησεις της Σεληνης.Ειχαν ανακαλυψει ακομα και το φαινομενο της μεταπτωσης των ισημεριων.Πολλα αστρα που ηταν εμφανη τα προηγουμενα χρονια , οι επομενοι μελετητες δεν μπορουσαν να τα δουνε επομενως υπεθεσαν οτι ο αξονας της Γης πρεπει να κινειται.Επισης , εκεινα περιπου τα χρονια εγινε το "περασμα" απο την εποχη του Ταυρου στην εποχη του Κριου.Γι'αυτο υπαρχουν πολλοι μυθοι( που αναφερονται σε μυθικους ταυρους-τυρρανους οι οποιοι φονευονται απο ηρωες της εποχης.Ειναι ενας συμβολισμος οτι η εποχη του Ταυρου τελειωσε.Φυσικα ηταν οι πρωτοι που ειχαν διαπιστωσει το σχημα αλλα και το μεγεθος της Γης.Ο Ερατοσθενης ο Κυρηναιος και ο Ποσειδωνιος ο Ροδιος αναφερουν την περιμετρο 252.000 σταδια δηλαδη 39.690.000 μετρα αντι του 40.000.000 χλμ.Πραγματικα εκπληκτικο!Το σχημα το ειχαν υποθεσει σωστα απο το σχημα της σκιας της Γης πανω στη Σεληνη κατα τις εκλλειψεις.Μια σφαιρα ειναι το μονο στερεο που σχηματιζει κυκλικη σκια απο οποια μερια και αν το φωτισεις.Αρα η Γη ειναι σφαιρικη υπεθεσαν και το πετυχαν.Στον Ομηρο υπαρχουν τοσες αναφορες σε αστερισμους που σε κανει να πιστεψεις οτι τελικα η Ιλιας ειναι αστρονομικος καταλογος.Αυτο ομως που διαβασα και με εξεπληξε πιο πολυ ειναι οτι οι Αρχαιοι Ελληνες ηθελαν να επιτυχουν μια πιστη αναπαρασταση των αστερισμων στη Γη.Για παραδειγμα , οι πολεις της Αθηνας , της Ελευσινας , των Μεγαρων , της Αιγινας και της Ταναγρας ταιριαζει με το σχημα της Παρθενου.Ομοιως , η διασπορα των ιερων-ναων των αρχαιων Ελληνων στην περιοχη του Μαραθωνα φαινεται να αναπαριστα τον αστερισμο του Σκορπιου.Επισης να αναφερω και την συσχετιση των τριων μεγαλων πυραμιδων της Γκιζας με τα αστερια στη ζωνη του Ωριωνα , ενω ο Γαλαξιας φαινεται να αποτελει συνεχεια του Νειλου επι του ουρανου οταν κοιτας προς αυτη την κατευθυνση και εισαι διπλα στο Νειλο.Η αναφορα στην Αιγυπτο ας μην παρεξενεψει γιατι ειναι πολυ γνωστες οι σχεσεις-δεσμοι Ελληνων-Αιγυπτιων εκεινη την εποχη και γινεται αναφορα σε πολλα κειμενα για τις γνωσεις των Ελληνων που μεταλαμπαδευτηκαν στους Αιγυπτιους.Τελος θα ηθελα να αναφερω οτι ειχαν "χωρισει" τον Ελλαδικο χωρο σε 12 ζωνες συμφωνα με τους 12 αστερισμους του ζωδιακου.Με κεντρο τους ιερους Δελφους και ξεκινοντας απο την περιοχη της Κεφαλλονιας με τον αστερισμο του Κριου και κινουμενοι αριστεροστροφα , χωρισαν την Ελλαδα σε 12 κυκλικους τομεις 30 μοιρων ο καθενας , απο τους οποιους ο καθε τομεας εποπτευοταν-εκυβερνητω απο εναν αστερισμο τον οποιο πολλες φορες τον τιμουσαν και με την αναπαρασταση του σε νομισματα της περιοχης αυτης.Για παραδειγμα η περιοχη της Σπαρτης κυβερναται απο τον αστερισμο των Διδυμων πραγμα λογικο αφου εκει εζησαν οι Διοσκουροι Καστορας και Πολυδευκης , αδερφια της ωραιας Ελενης.Ο Λεων κυβερνα την περιοχη της Αργολιδας-Κορινθιας στην οποια υπηρξε και ο θρυλικος Λεων της Νεμεας.Υπαρχουν ακομα πολλες αναφορες σε διαφορα εργα αρχαιων συγγρεαφεων.Ελπιζω να μην σας κουρασα,να το βρηκατε ενδιαφερον και πολυ θα χαρω να υπαρξουν κι'αλλοι να εμπλουτισουν ή και να (κατα)κρινουν το αρθρο μου. Στη νεα ταξη πραγματων,τα πραγματα ειμαστε εμεις...
george0 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 9, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 9, 2012 πριν αναφέρω και εγώ με την σειρά μου κάποια πράγματα,να σε συγχαρώ γιωργο για αυτήν σου την αναφορά στους κλασικούς ελληνες φιλοσόφους! οι περίοδοι της αρχαίας ελληνικής αστρονομίας. οι σχολες! 1η περίοδος: η αυγή της ελληνικής αστρονομίας!.προιστορικη εποχή (7.000πχ εως 800πχ) με τους ύμνους του ορφεως και τα ποιήματα του ομηρου και του ησιοδου!. 2η περίοδος: η προσωκρατική.απο τον 7ο πχ.αιωνα μεχρι τον 5ο πχ αιωνα με κύριους εκπρόσωπους τους ιωνες και τους πυθαγορειους φιλόσοφους. 3η περίοδος: η σωκρατικη.απο τον 5ο πχ εως τον 4ο πχ αιωνα.εκπρόσωποι της περιόδου αυτής ειναι ο πλατων,ο αριστοτελης και ο ευδοξος. 4η περίοδος: η αλεξανδρινη,απο τον 4ο πχ αιωνα εως τον 5ο μχ αιωνα.εκπροσωποι της περιόδου ειναι ο αρισταρχος,ο απολλωνιος,ο ιππαρχος και ο πτολεμαιος. 5η περίοδος: η περίοδος των σχολιαστων,απο τον 4ο εως τον 6ο αιώνα.εκπρόσωποι της περιόδου ειναι ο θεων ο αλεξανδρευς,η υπατια,ο προκλος και ο σιμπλικιος. οι σχολες! οι σχολές που ακμάζουν κατα τους κλασικούς και τους αλεξανδρινούς χρόνους και που αναπτύσσουν τις διάφορες κοσμολογοαστρονομικες ιδεες,θεμελιώνοντας,συγχρόνως,την αστρονομία,ειναι: 1 η ιωνικη σχολη με αρχηγο τον θαλη.2 η πηθαγορειος του κροτωνα.3 η ελεατικη σχολη με ιδρυτη τον ξενοφανη τον κολοφωνιο.4 η νεα ιωνικη σχολη με μελη τον εμπεδοκλη,τον λευκιππο,τον δημοκριτο και τον αναξαγορα.5 η σχολη της κυζικου.6 η σοφιστικη η ελευθερη σχολη των αθηνων.7 η ακαδημια του πλατωνος.8 η περιπατητικη του αριστοτελους.9 η σχολη των στωικων με αρχηγο τον ζηνωνα τον κιττιεα.10 η σχολη του επικουρου.11 η αλεξανδρινή σχολη. θα ακολουθήσουν σύντομα,αναφορές για της αστρονομικες εργασίες των αρχαιων ελληνων καθώς και για τα αστεροσκοπεία τους και τα αστρονομικά όργανα τους!..
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα