Heal Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 29, 2002 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 29, 2002 Γεια χαρά σε όλους,Προσφατα διάβασα σε ένα άρθο περί της περίφημης Αντιβαρύτητας σε ένα άρθρο στο www.physics4u.gr έχει κανείς υπόψιν του τί ακριβώς είναι; Γιατί τα πράγματα μπλέκουν αρκετά με την ύπαρξη μιας "πέμτης δύναμης" και μήπως ξέρει κανείς κάποια εξειδικευμένη βιβλιογραφία ή ιστοσελίδες σχετικά με αυτό το θέμα; Η "δύναμη" αυτή εκφράζεται από κάποιον μαθηματικό τύπο; Περιμένω τις απαντήσεις σας μήπως και βρούμε μια άκρη με αυτό το μυστήριο. Ελπίζω να μας δοθει και η ευκαιρια να συζητήσουμε από κοντά και στην ετήσια συνάντηση μας στο κρυονέρι. C U! [ 30 Ιουλίου 2002: Το μήνυμα τροποποιήθηκε από: Kostas Gourgouliatos ] Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
memos Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 2, 2002 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 2, 2002 Αγαπητέ Κώστα, Η ιδέα της αντιβαρύτητας ή πιο σωστά ηλεκτροβαρύτητας είναι μάλλον πάρηβη, για ορισμένες κοινωνίες τουλάχιστον. Πρόκειται για υπαρκτή δύναμη που μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της π.χ. μαγνητικής επίδρασης ενός υπεραγώγιμου υλικού που κινείται εξαιρετικά γρήγορα. Έχουν κατασκευαστεί ήδη συσκευές που χρησιμοποιούν δακτυλίους πλάσματος υδραργύρου ή κάποιου υπεροξειδίου του χαλκού, οι οποίες καταργούν εώς και το 80% της επιτάχυνσης της βαρύτητας. Το θέμα ύλη αντι-ύλη, βαρύτητα-αντιβαρύτητα, βρίσκει ρίζες στη (γενική) θεωρία της σχετικότητας, όπου περιγράφεται σαφώς η γένεση δυνάμεων κάτω από συνθήκες κίνησης της ύλης, φορτισμένης ή μη. Η σημερινή του μελέτη βέβαια κινείται μάλλον με παρωπίδες, περιορισμένη στα θέματα προώθησης αεροσκαφών(εκεί είναι τα φράγκα). Για πιο λεπτομερή άρθρα μπορείς να κάνεις μια αναζήτηση στο www.google.com με keyword τη λέξη Anti-gravity. Είμαι σίγουρος πως θα βρείς πολλά ενδιαφέροντα άρθρα πάνω στο θέμα. Με εκτίμηση. Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
Heal Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 6, 2002 Συγγραφέας Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 6, 2002 Δεν μιλούσα ακριβώς για δυνάμεις που προκύπτουν λόγω μαγνητικών πεδίων και είναι απωστικές ή άλλες δυνάμεις που εξηγούνται φυσικά με την αναγωγή τους στις γνωστές 4, αλλά για την εξήγηση φαινομένων όπως αυτό που πρόσφατα παρατηρήθηκε και αναφέρεται στην επιταχυνόμενη διαστολή του σύμπαντος. Μία από τις εξηγήσεις αυτού του φαινομένου ήταν η ύπαρξη μιας απωστικής βαρυτικής δύναμης που εμφανίζεται σε συστήματα μεγάλης κλίμακας. Τι γνώμη έχετε επί αυτού; Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
memos Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 7, 2002 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 7, 2002 ΟΚ. Θα προσπαθήσω να εξηγήσω καλύτερα χωρίς να σε πρήξω στο μπλα μπλα. Σορυ αλλά επειδή δεν ξέρω και το εύρος των γνώσεών σου θα τα πω απλα. Αν βαρεθείς, έχω βάλει και link κάτω με πιο επιστημονικά γραμμένα άρθρα. Ορεκτικό: Για τις δυναμεις αντιβαρύτητας θα πω μόνο πως δεν έχουν εξηγηθεί με βάση το μαγνητισμό ούτε τον ηλεκτρισμό. Είναι γνωστό πως το μαγνητικό πεδίο μπορεί να παράγει ηλεκτρικό και τούμπαλιν. Ανακαλύφθηκε λοιπόν ότι το μαγνητικό μπορεί να παράγει βαρυτικό με την πόλωση του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου. Ρίχνεις δηλαδή μικροκύμματα και παίρνεις "ταχυκύμματα" η "βαρυτοκύμματα". Επίσης δεν είναι δυνάμεις που προκύπτουν απ'τα μαγνητικά πεδία. Απ'τη μάζα προκύπτουν. Απλώς εγώ το είπα βιαστικά.Ακόμα και η γή, λόγω της κίνησής της απωθεί σώματα (όχι λόγω μαγνητισμου, λόγω βαρύτητος) κι αυτό το απέδειξαν με πειράματα πάνω στις τροχιές δορυφόρων. ...ή άλλες δυνάμεις που εξηγούνται φυσικά με την αναγωγή τους στις γνωστές 4... Οι τύποι όμως και η φυσική είναι μέσο έκφρασης. Όχι μέσο εξήγησης.Ίσως μέσο εξήγησης της συμπεριφοράς και των αποτελεσμάτων καμιά φορά. Σίγουρα όμως δεν εξηγούν καμιά δύναμη. Άρα, πως να εξηγηθεί η βαρυτική (είτε η κανονική είτε αυτή που έφτιαξαν με τα μηχανήματά τους) με βάση κάποιες άλλες αφού ούτε αυτές έχουν εξηγηθεί? (By the way ποια λες 4η δύναμη?) Κυρίως πιάτο: Λοιπόν. Ας αρχίσουμε με τη γνωστή αναλογία των εξισώσεων του Μαξουελ (ηλ) και του Αϊνσταϊν (βαρ). Ότι ρόλο παίζει το φορτίο στις εξισώσεις του Μαξουελ παίζει η μάζα στις εξισώσεις του Αϊνστάϊν. Η κουραστική διαφορά είναι πως, τότε, το φορτίο έπαιρνε τιμές 0==0 ενώ η μάζα όχι. Έτσι όλα ήταν απλά κι ωραία. Μετά, κατι Γάλλοι τη δεκαετία του 90 φτιάξανε λίγα αντιπρωτόνια και τα κάνανε όλα σαλάτα. Όλα καταλήγουν τελικά, στο τί σημαίνει αρνητικό φορτίο, θετικό φορτίο, αρνητική μάζα και θετική μάζα. Αν μια μάζα θετική με έλκει μια μάζα αρνητική με απωθεί? Η φαινομενικά ρητορική αυτή ερώτηση γίνεται λίγο πιο πολύπλοκη αν προσθέσουμε ότι κι εγώ είμαι αρνητικής μάζας δημιούργημα. Τί κάνει μια αρνητική μάζα σε μια αρνητική μάζα? Κι ακριβώς εδώ κολλάει και η θεωρία του εκθετικά αυξανόμενου σύμπαντος. (η γραμμική πέθανε πρόπερσυ) Μαύρες μάζες, αντιύλες κι αντιβαρύτητες είναι μαζεμένες όλες στο σύμπαν και σε μια αναλογία 90 με 95% της ολικής μας ύλης. Όπως καταλαβαίνεις αυτή η μάζα δεν έχει ιδιότητες βαρυτικές όμοιες με την κλασσική μάζα.Μας απωθεί και ζει και λίγο. Και δεδομένου ότι η βαρύτητα δίνεται απο σχέση που γραφικά δίνει καμπύλη γραμμή(υπερβολή) το σύμπαν πρέπει να αλληλοαπωθείται εκθετικά. Όντως έχουν ανακαλυφθεί αστέρες γίγαντες που 'χτύπησαν κόκκινο' στα ντόπλερ. Οι μετατοπίσεις τους δείχνουν ταχύτητες απομάκρυνσης απο το "κέντρο του κόσμου", τη γή, που πλησιάζουν μέχρι και το 1/32 της ταχύτητας του φωτός.Απ΄την άλλη όμως ο Ευκλείδης πάλι την έκανε τη ζημιά του κι έστειλε τους υπέρμαχους της εκθετικής άυξησης του σύμπαντος για απιρίνες..(Euclidean 2-torus). Μετά όμως ο Αϊνστάιν έδωσε πορεία στη σκέψη για υπερβολικό σύμπαν το οποίο μπορούσε να ΄δεχτεί άυξηση. Ακόμα κι αυτό όμως το υπερβολικό σύμπαν μπορεί να έχει όρια, το γνωστό οκταράκι, εκείνο το ακαταλαβίστικο σχήμα που βλέπουμε σε κάτι βιβλία αχτένιστων ιδιοφυϊων... Με τον έναν και με τον άλλο καταλλήγουμε στο σήμερα, όπου ΤΙΠΟΤΑ δεν έχει αποδειχτεί σωστό και ΤΙΠΟΤΑ λάθος. Αν θες την επιστημονική γνώμη μου, πιστεύω ότι το σύμπαν ακόμη μεγαλώνει στο χώρο και το χρόνο. Σε λίγο καιρό θα αρχίσει να "ζαρώνει" στο χώρο συνεχίζοντας να μεγαλώνει στο χρόνο. ψόφια φωτόνια και εξαντλημένα νετρίνα θα γεμίσουν τις παρυφές του, εως ότου τελικά πεθάνει από γηρατειά.(τα άλλα δεν θα υπάρχουν αφού μ'αυτά θα τρακάρουν τα αντισωματίδια και θα γίνονται φωτόνια) Αν θες την ανθρώπινη (22 ετών) γνώμη μου, πιστέυω ότι το σύμπαν χέστηκε αν εγώ μικραίνω ή μεγαλώνω, άρα γιατί να κάτσω να σκάσω εγώ γι'αυτό? Αν δε βοήθησα μ'αυτά που έιπα τότε προτείνω να απισκεφτείς το δικτυακό τόπο ενός πολύ ενδιαφέροντος περιοδικού του οποίου, άνθρωποι σαν κι εσένα θα έπρεπε να είναι συνδρομητές. www.sciam.com Ότι θες θα το βρείς εκεί. Αυτά. [ 07 Αυγούστου 2002: Το μήνυμα τροποποιήθηκε από: memos ] [ 07 Αυγούστου 2002: Το μήνυμα τροποποιήθηκε από: memos ] Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
Heal Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 7, 2002 Συγγραφέας Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 7, 2002 Otan milaw gia tis 4 dynameis ennow tis: bartytiki, ilektromagnitiki, pyriniki isxyri kai pyriniki astheni pou einai se xamiles energies aneksartites metaksy tous. Thanks gia tin apantisi, itan arketa katatopistiki. Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
Raven Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2005 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2005 Ξέρω ότι έχουν περάσει 3 χρόνια περίπου από την τελευταία απάντηση αλλάνοιώθω χρέος να απαντήσω. Σύμφωνα με νέες μελέτες η αντι-βαρύτητα (όπως είπατε) παίζει ρόλο με την μάζα του σώματος και δημιουργείται όταν εισχωρεί πχ. στο βαρυτικό πεδίο της γης ένα σώμα το οποίο αποτελείται από (την λεγόμενη) <εξωτική ύλη>. Η εξωτική ύλη δεν έχει σχέση με την αντι-ύλη . Ξέρουμε ότι στηναντι-ύλη υπάρχουν πρωτόνια τα οποία είναι αρνητικά φορτισμένα αντί για θετικά. Και όταν ύλη και αντι-ύλη έρθουν σε επαφή τότε καταστρέφονται αμοιβαία. Στην εξωτική ύλη δεν συμβαίνει τίποτα τέτοιο. Ο μικρόκοσμος της εξωτική ύλη είναι ίδιος με της ύλης η διαφορά είναι ότι οι φυσικές ιδιότητές της έχουν αρνητικό αποτέλεσμα όταν οι συγκρίσεις γίνονται σε ύλη.Δηλαδή, όταν ένας μετεωρίτης εξωτικής ύλης διαπεράσει το βαρυτικό πεδίο της γης αντί να έλκεται απωθείται. Αλλά άμα η γη ήταν και αυτή από εξωτική ύλη τότε αυτός ο μετεωρίτης θα έλκονταν. Τέλος θα ήθελα να κάνω μια διευκρίνηση ή διόρθωση στο κείμενο του memos οποίος γράφει: < Όλα καταλήγουν τελικά, στο τι σημαίνει αρνητικό φορτίο, θετικό φορτίο, .>Το αρνητικό και θετικό φορτίο δεν έχει καμία σχέση με αρνητική και θετική μάζα Άλλο το ένα και άλλο το άλλο μην τα συγχέεις. Ευχαριστώ Raven Θα σας παρακαλούσα να με συχωρέσετε για τυχόν λάθη ορθογραφικά γιατί είμαι 14,5 χρόνων. Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
Tsaprazi Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 14, 2007 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 14, 2007 τι είναι αντιβαρυτητα; ειμαι καινουρια και μολις 11 χρονων! και ποιες ειναι οι 4 ''δυναμεις'' για να υπάρξει και πεμπτη; Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving.Albert Einstein Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
Σάββας Χανλαρίδης Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 14, 2007 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 14, 2007 τι είναι αντιβαρυτητα; ειμαι καινουρια και μολις 11 χρονων! και ποιες ειναι οι 4 ''δυναμεις'' για να υπάρξει και πεμπτη; Οι 4 δυνάμεις που υπάρχουν στη φύση είναι: Ηλεκτομαγνητική, Βαρυτική, Ασθενής πυρηνική και Ισχυρή πυρηνικη αλληλεπίδραση. Απ΄οτι έχω διαβάσει η αντιβαρύτητα είναι ακριβώς το ίδιο με τη βαρύτητα. Αλλάζει μόνο η σχετικότητα της έλξης.Το σύμπαν έχει τηντάση να διαστέλλεται και αυτό προϋποθέτει τη δράση μιας ξεχωριστής δύναμηςμε χαρακτηριστικά αντίθετα από αυτά της βαρύτητας! Η διαστολή του σύμπαντος δηλαδή,επιταχύνεται χάρη σε μια δύναμη που δρα ενάντια στη βαρύτητα Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
xmavidis Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 14, 2007 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 14, 2007 Η διαστολή του σύμπαντος δε μπορεί να οφείλεται σε απωστική δύναμη αλλά σε αρχική έκρηξη (big bang). Science is the belief in the ignorance of the expertsRichard Feynman Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
George Makris Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 15, 2007 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 15, 2007 Η διαστολή του σύμπαντος δε μπορεί να οφείλεται σε απωστική δύναμη αλλά σε αρχική έκρηξη (big bang). Όχι μόνο γιατί η διατολή είναι επιταχυνόμενη. Heal τα περί πέμπτης δύναμης είναι (από όσο ξέρω) εικασίες, οπότε ούτε καν λόγος για μαθηματικό φορμαλισμό. Αμφιβάλλω, άρα ίσως υπάρχω. Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
Heal Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 15, 2007 Συγγραφέας Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 15, 2007 Heal τα περί πέμπτης δύναμης είναι (από όσο ξέρω) εικασίες, οπότε ούτε καν λόγος για μαθηματικό φορμαλισμό. Γιώργο στα πέντε χρόνια που μεσολάβησαν από όταν είχα αυτή την απορία βρήκα μερικές παραπανω πληροφορίες και ενημερώθηκα σχετικά. Η ερώτηση μου αναφερόταν στην κοσμολογική σταθερά που εξηγεί την επιταχυνόμενη διαστολή του σύμπαντος όπως αυτή παρατηρήθκε με τη μελέτη του "χρυσού δείγματος" των σουπερνόβα στα τέλη της δεκαετείας του '90 και έφερε στο προσκήνιο τα μοντέλα ΛCDM, όπου το Λ αναφέρεται στην κοσμολογική σταθερά και το CDM στην ψυχρή σκοτεινή ύλη. Μαθηματικός φορμαλισμός πλέον υπάρχει και πολλά μοντέλα επιχειρούν να δώσουν μια απάντηση σε αυτό το φλέγον θέμα, αλλά ακόμη το τοπίο είναι θολό και φυσικά αν ξέραμε τι ακριβώς είναι δε θα μιλούσαμε για σκοτεινή ενέργεια. Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
Ιωάννης Γογωνάς Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 15, 2007 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 15, 2007 Γειά!Καλησπέρα σε όλους!Θα'θελα να σας πω και εγω τι πιστεύω σε σχέση με την αντιβαρύτητα.Χωρίς να θέλω να βιαστώ πιστεύω πως το σύμπαν έχει αρχίσει να μειώνει επιταχύνση του λόγω κάποιων καταστάσεων που έχουν δημιουργηθεί.Δεν θέλω να είμαι ακραίος αλλά, θεωρώντας πως η δύναμη αυτή υπάρχει μήπως η αντιβαρύτητα αντί να το επιταχύνει τελικά μειώνει την επιτάχυνση του σύμπαντος?Βέβαια αυτή η δύναμη είναι αρκετή για κάτι τέτοιο?Μάλλον όχι.... αλλά εγώ έθεσα το ερώτημα. Γιάννης << Το θάρρος μας ενώνει, το θάρρος μας πάει μπροστά >> Σ.Ε.Α.Α. ( Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Αργολίδας ) << Αφιερωμένο σε αυτούς που θυσιάστηκαν για να φτάσουμε στα Άστρα >> Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
MARIA ARGYRIOU Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 15, 2007 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 15, 2007 Θα'θελα να σας πω και εγω τι πιστεύω σε σχέση με την αντιβαρύτητα.Χωρίς να θέλω να βιαστώ πιστεύω πως το σύμπαν έχει αρχίσει να μειώνει επιταχύνση του λόγω κάποιων καταστάσεων που έχουν δημιουργηθεί.Δεν θέλω να είμαι ακραίος αλλά, θεωρώντας πως η δύναμη αυτή υπάρχει μήπως η αντιβαρύτητα αντί να το επιταχύνει τελικά μειώνει την επιτάχυνση του σύμπαντος?Βέβαια αυτή η δύναμη είναι αρκετή για κάτι τέτοιο?Μάλλον όχι.... αλλά εγώ έθεσα το ερώτημα. Γιάννης Πιστεύω ότι η αντιβαρύτητα επιταχύνει το σύμπαν να διαστέλλεται και όχι να συστέλλεται. Απλά λόγω της βαρυτικής έλξης επιβραδύνθηκε η διαστολή, που αναπτύχθηκε από τους νεοσύστατους γαλαξίες. Κατόπιν, μετά από πέντε δισεκατομμύρια χρόνια, ο ρυθμός διαστολής άρχισε πάλι ν’ αυξάνει εξαιτίας μιας νέας δύναμης με αντιβαρυτικές επιπτώσεις.Αυτή είναι η λεγόμενη και γνωστή μας ''πεπτουσία'' η οποία αποτελεί το 65% του Σύμπαντος. Ενδιαφέρον άρθρο για την αντιβαρύτητα είναι το παρακάτω: http://www.focusmag.gr/articles/view-article.rx?oid=713 Το σύμπαν δεν είναι μια μηχανή.Είναι μια ατέρμονη μετουσίωση του ορατού σε αόρατο,του κενού σε πλήρες, του αδύνατου σε δυνατό και τανάπαλιν. Μάνος Δανέζης, Στράτος Θεοδοσίου Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα