kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 11, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 11, 2012 Θα προτιμησω μαλλον τα Nikon διοτι το στενο FOV των Pentax θα με ενοχλει. Προτιμω το ευρυ FOV των Nikon εστω και αν στις ακρες του πεδιου εχει μια μικρη θολοτητα. Δεν ξερω ισως το βλεπω λαθος.Ποια ειναι η γνωμη σου? Υπάρχουν 2 τρόποι να χρησιμοποιήσεις τα κιάλια.1. Τα κρατάς στο χέρι, οι κόρες σου είναι ευθυγραμμισμένες στο κέντρο των φακών, οι άκρες του οπτικού σου πεδίου λαμβάνουν εικόνες από τις άκρες των φακών. Όταν θέλεις να δεις κάτι παραδίπλα κινείς όλο το σώμα ή το κεφάλι και τα κιάλια για να το φέρεις στο κέντρο του οπτικού πεδίου. Συχνό με μικρά κιάλια, στα σπορ, την φυσιολατρεία και το κυνήγι.2. Τα βάζεις σε τρίποδα και επειδή δεν είναι εύκολο να κάνεις μικρές ρυθμίσεις θέσεως (εκτός αν έχεις βάση με μικρομετρικά χειριστήρια) οι βολβοί σου κινούνται δεξιά αριστερά και παρατηρείς αντικείμενα στα άκρα του οπτικού πεδίου. Συχνό με μεγάλα κιάλια και στην αστρονομία. Αν παρατηρείς με τον πρώτο τρόπο δεν θα σε ενοχλήσει ιδιαίτερα το άκρο του πεδίου αφού στέλνει εικόνα στο άκρο του οπτικού σου πεδίου όπου η διακριτική ικανότητα είναι ελάχιστη. Οι περιοχές αυτές είναι ευαίσθητες στην κίνηση κυρίως. Δεν παρατηρείς ένα αντικείμενο με την άκρη του ματιού στην καθημερινότητα, γιατί να το κάνεις με τα κιάλια; Θα το φέρεις στο κέντρο και θα απολαύσεις.Αν παρατηρείς με τον δεύτερο τρόπο τότε το φως από τα άκρα του οπτικού συστήματος θα περάσει από το κέντρο του φακού σου και θα ερεθίσει την απαιτητική ωχρά κηλίδα. Τότε ο αστιγματισμός θα είναι ενοχλητικός. Ειδικά αν η βάση σου δεν επιτρέπει εύκολες ρυθμίσεις της θέσης. Αλλά και αυτός ο τρόπος προκαλεί κόπωση των οφθαλμοκινητικών οφθαλμών και νυσταγμό θέσεως, ειδικά σε μεγαλύτερες ηλικίες. Δεν θα παρατηρήσεις για πολύ έτσι αν αγαπάς τα μάτια σου, θα το φέρεις στο κέντρο και θα το δεις με την άνεσή σου.Λάβε τα και αυτά υπ' όψιν πριν αγοράσεις.Μπορείς να διαβάσεις για την φυσιολογία της όρασης αν έχεις την όρεξη, ώστε να καταλάβεις γιατί πράγμα μιλώ. http://en.wikipedia.org/wiki/Visual_system, http://en.wikipedia.org/wiki/Visual_perception Δεν σε αφήνουν να τα δοκιμάσεις στο Adorama ώστε να δεις και μόνος; Σχετικά με τα Nikon, δες τα οπτικά πεδία του φυσιολογικού οφθαλμούΔεξιός οφθαλμόςΧρωματικά πεδία Δεξιού οφθαλμούΔιόφθαλμη όρασηΒλέπεις πως στα άκρα ούτε το χρώμα είναι αντιληπτό αφού εκεί δεν υπάρχουν κωνία. Και κάτω αλλά κυρίως επάνω και ρινικά το μάτι είναι σχεδόν τυφλό. Η φύση γνωρίζει τις αδυναμίες του ζωϊκού φακού και αξιοποιεί κυρίως το κέντρο του. Γιαυτό μας έδωσε ένα πολύπλοκο σύστημα προσήλωσης και έβαλε τα μάτια στο κεφάλι, δηλαδή σε μια υψαζιμουθιακή στήριξη με ταχεία κίνηση (σώμα- αυχένας) και μικρομετρικές ρυθμίσεις (οφθαλμοκινητικοί μυς). Αν έχουν αδυναμίες τα οπτικά συστήματα είναι έξυπνο να τις κρύψεις σε αυτές τις τυφλές περιοχές. Βέβαια, όπως είπαμε, αυτό είναι πρακτικό μόνο όταν χρησιμοποιείς τον πρώτο τρόπο. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
nikk2875 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 11, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 11, 2012 Κυριάκο, Αν είχαμε την ευκαιρία να αγοράσουμε κιάλια από τη Νέα Υόρκη (σε τιμές Αμερικής), θα είμασταν πολύ τυχεροί! Δυστυχώς δεν είμαστε γιατί στο Ελλάντα, η τιμή των 12Χ50 Nikon Action Extreme είναι γύρω στα 200 ευρώ (πηγή μου το Skroutz). Νομίζω πάντως ότι σε αυτή την κλίμακα τιμών μπορείς να έχει καλές επιλογές (τουλάχιστον για μικρά κιάλια). Κώστα (Κοκκόλης γιατί είστε και πολλοί οι συνονόματοι!), Ωραία παραπομπή, νομίζω όμως πως όταν μιλάμε για κιάλια θα υπάρχει μια μικρή διαφοροποίηση. Κάνω τον εξής συλλογισμό: το πεδίο που βλέπουμε μέσα από τα κιάλια δεν ταυτίζεται με το 100% του πεδίου που βλέπει το μάτι. Στην πραγματικότητα έχουμε περιοριστεί ίσως και σημαντικά (δεν ξέρω πως θα μπορούσα να το μετρήσω αυτό). Αν λοιπόν το ήδη περιορισμένο πεδίο περιορίζεται περισσότερο (από την ποίοτητα των κιαλιών), μήπως τελικά αρχίζουμε να έχουμε απώλεια στην περιοχή που το μάτι "αποδίδει"? Πάντως η ουσία δεν είναι η περιφέρεια του πεδίου. Αν ρώτησα για το FOV, είναι γιατί κάπου διάβασα για τα Nikon, πως λόγω μεγάλου FOV έχουν σημαντική καμπυλότητα πεδίου που επηρεάζει τη συνολική εικόνα (ειδικά για ημερήσια παρατήρηση). Δεν είμαι σίγουρος, δεν μπορώ να βρω το link, οπότε το αναφέρω με μεγάλη επιφύλαξη. Πάντως αν αυτό έχει σημασία, με μια απλή ματιά και δοκιμή πριν τα αγοράσεις νομίζω θα το διαπιστώσεις εύκολα. Αυτό που έχει μεγαλύτερη ίσως αξία είναι η καθαρότητα της εικόνας, η οξύτητα, το contrast, η φωτεινότητα των ειδώλων (για νυχτερινή παρατήρηση). Αν αξίζει να δώσεις το κάτι παραπάνω είναι γιαυτά. Νίκος Κουρούνης Celestron C8 XLTHelios Apollo 15X70Vixen Ultima 7X50
Kiriakos1 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 12, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 12, 2012 Υπάρχουν 2 τρόποι να χρησιμοποιήσεις τα κιάλια.1. Τα κρατάς στο χέρι, οι κόρες σου είναι ευθυγραμμισμένες στο κέντρο των φακών, οι άκρες του οπτικού σου πεδίου λαμβάνουν εικόνες από τις άκρες των φακών. Όταν θέλεις να δεις κάτι παραδίπλα κινείς όλο το σώμα ή το κεφάλι και τα κιάλια για να το φέρεις στο κέντρο του οπτικού πεδίου. Συχνό με μικρά κιάλια, στα σπορ, την φυσιολατρεία και το κυνήγι.2. Τα βάζεις σε τρίποδα και επειδή δεν είναι εύκολο να κάνεις μικρές ρυθμίσεις θέσεως (εκτός αν έχεις βάση με μικρομετρικά χειριστήρια) οι βολβοί σου κινούνται δεξιά αριστερά και παρατηρείς αντικείμενα στα άκρα του οπτικού πεδίου. Συχνό με μεγάλα κιάλια και στην αστρονομία. Αν παρατηρείς με τον πρώτο τρόπο δεν θα σε ενοχλήσει ιδιαίτερα το άκρο του πεδίου αφού στέλνει εικόνα στο άκρο του οπτικού σου πεδίου όπου η διακριτική ικανότητα είναι ελάχιστη. Οι περιοχές αυτές είναι ευαίσθητες στην κίνηση κυρίως. Δεν παρατηρείς ένα αντικείμενο με την άκρη του ματιού στην καθημερινότητα, γιατί να το κάνεις με τα κιάλια; Θα το φέρεις στο κέντρο και θα απολαύσεις.Αν παρατηρείς με τον δεύτερο τρόπο τότε το φως από τα άκρα του οπτικού συστήματος θα περάσει από το κέντρο του φακού σου και θα ερεθίσει την απαιτητική ωχρά κηλίδα. Τότε ο αστιγματισμός θα είναι ενοχλητικός. Ειδικά αν η βάση σου δεν επιτρέπει εύκολες ρυθμίσεις της θέσης. Αλλά και αυτός ο τρόπος προκαλεί κόπωση των οφθαλμοκινητικών οφθαλμών και νυσταγμό θέσεως, ειδικά σε μεγαλύτερες ηλικίες. Δεν θα παρατηρήσεις για πολύ έτσι αν αγαπάς τα μάτια σου, θα το φέρεις στο κέντρο και θα το δεις με την άνεσή σου.Λάβε τα και αυτά υπ' όψιν πριν αγοράσεις.Μπορείς να διαβάσεις για την φυσιολογία της όρασης αν έχεις την όρεξη, ώστε να καταλάβεις γιατί πράγμα μιλώ. http://en.wikipedia.org/wiki/Visual_system, http://en.wikipedia.org/wiki/Visual_perception Δεν σε αφήνουν να τα δοκιμάσεις στο Adorama ώστε να δεις και μόνος; Kωστα στα πρωτα σε επιασα. Στο δευτερο μερος με εχασες. Παντως ευχαριστω για το κοπο.Επειδη μενω στο Long Island και το Adorama ειναι στο Μανχαταν μακρυα, θα περιμενω το Σαββατοκυριακο εκτος απροοπτου να πεταχτω εκει και πιθανον να παω και στο B&H που θεωρειται ο ναος των φωτογραφικων.
Kiriakos1 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 12, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 12, 2012 Κυριάκο, Αν είχαμε την ευκαιρία να αγοράσουμε κιάλια από τη Νέα Υόρκη (σε τιμές Αμερικής), θα είμασταν πολύ τυχεροί! Δυστυχώς δεν είμαστε γιατί στο Ελλάντα, η τιμή των 12Χ50 Nikon Action Extreme είναι γύρω στα 200 ευρώ (πηγή μου το Skroutz). Νομίζω πάντως ότι σε αυτή την κλίμακα τιμών μπορείς να έχει καλές επιλογές (τουλάχιστον για μικρά κιάλια) Νικο ειδα τα Νikon στο Skroutz sta 170 ευρω που ειναι 40% ακριβοτερα και τα Pentax στα 210 ευρω που ειναι 75% ακριβοτερα. Στα τηλεσκοπια και καμερες οι διαφορες ειναι ακομη μεγαλυτερες. Απλα ειναι δυσκολη η μεταφορα τους και σιγουρο το τελωνειο. Αν ειχα καταληξει σε τηλεσκοπιο θα επαιρνα τουλαχιστον τα αξεσουαρ απο δω. Ισως του χρονου.
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 12, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 12, 2012 Το καλύτερο είναι πάντα καλύτερο. Κυριάκο, στο άρθρο για τα Nikon που ανήρτησες αναφέρεται πως τις αδύναμες περιοχές τις έβαλαν επάνω:However, Nikon did another clever thing (and I checked a couple of pairs of these Nikon binos to see if this was true generally, and it was): at this price point you can't possibly have the whole field of view perfectly sharp. No binocular is perfectly sharp at the edges. Here is what Nikon did, best as I can tell: they put the sloppiest edges at the outside and top of the field of view. Wow! Think about it: if you had to compromise somewhere, you want to compromise AWAY from the center and bottom. Why? Because, the inside edge of the FOV of each barrel is where the object will be. And, most likely (especially for terrestrial viewing), the object or its environment will also be resting on or near the bottom (think of a bird in a tree or an animal on the ground) So, Nikon seems to have made sure that the bottoms and inside edge of the FOV was as sharp as possible, while allowing the far outside and top edges to be a little worse. Smart! Σου έβαλα τα οπτικά πεδία για να παραστήσω το σκεπτικό τους. Αλλά υπάρχουν δύο επίφυλάξεις:1. Οι φακοί είναι κυκλικοί και τόσο η καμπυλότητα πεδίου όσο και ο αστιγματισμός εμφανίζονται σε όλη την περιφέρειά τους2. Τα Nkon ''Action'' προορίζονται για χρήση με τον 1ο τρόπο, όπως δηλώνει και το όνομά τους. Εκεί οι αναφερόμενες αδυναμίες τους θα κρύβονται, σε τρίποδα θα εκσημαίνονται. Εσύ είπες πως θα τα χρησιμοποιήσεις με τρίποδα Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Kiriakos1 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 12, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 12, 2012 Σου έβαλα τα οπτικά πεδία για να παραστήσω το σκεπτικό τους. Αλλά υπάρχουν δύο επίφυλάξεις:1. Οι φακοί είναι κυκλικοί και τόσο η καμπυλότητα πεδίου όσο και ο αστιγματισμός εμφανίζονται σε όλη την περιφέρειά τους2. Τα Nkon ''Action'' προορίζονται για χρήση με τον 1ο τρόπο, όπως δηλώνει και το όνομά τους. Εκεί οι αναφερόμενες αδυναμίες τους θα κρύβονται, σε τρίποδα θα εκσημαίνονται. Εσύ είπες πως θα τα χρησιμοποιήσεις με τρίποδα Σε καταλαβαινω. Οποτε ποια ειναι η προταση σου? Τι μου συστηνεις?
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 12, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 12, 2012 Να τα δοκιμάσεις και να δεις μόνος σου. Αν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσεις χωρίς τρίποδα να προτιμήσεις το ευρύ πεδίο. Αν πρόκειται να να τα χρησιμοποιήσεις με τρίποδα να προτιμήσεις το σωστότερο οπτικά πεδίο. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Kiriakos1 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 12, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 12, 2012 Να τα δοκιμάσεις και να δεις μόνος σου. Αν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσεις χωρίς τρίποδα να προτιμήσεις το ευρύ πεδίο. Αν πρόκειται να να τα χρησιμοποιήσεις με τρίποδα να προτιμήσεις το σωστότερο οπτικά πεδίο. Μου προτεινεις δηλαδη τα Pentax η καποιο αλλο?Μηπως το οτι θα περιστρεφονται πανω στο τριποδο λυνει ελαφρα το προβλημα?
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 12, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 12, 2012 Δεν γνωρίζω τα 2 κιάλια. Δεν ξέρω πόσο στενό είναι το πεδίο των φακών. 40 μοίρες; 50 μοίρες; 60 μοίρες; Αυτό πρέπει να το δεις μόνος σου. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Kiriakos1 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 12, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 12, 2012 Δεν γνωρίζω τα 2 κιάλια. Δεν ξέρω πόσο στενό είναι το πεδίο των φακών. 40 μοίρες; 50 μοίρες; 60 μοίρες; Αυτό πρέπει να το δεις μόνος σου. Pentax 50 μοιρες η 5 μοιρες RFOV η 87 m/1000mNikon 59 μοιρες η 6.5 μοιρες RFOV η 125m/1000m (αν κανω σωστα τη μετατροπη γιαρδες σε μετρα)Σαφως πιο ευρυγωνια τα Nikon και πιο ευκολα να εντοπιζεις το στοχο. Και να σου πω κατι? Τι να τα κανω τα Pentax οταν οχι μονο σε δυσκολευουν να βρεις στοχο αλλα και δεν εχουν τη περιφερειακη εστω και ελαφρια θολη θεαση? Νομιζω θα ειναι κουραστικα. Ειμαι σωστος σε γενικες γραμμες η τελειως off?http://www.pentaximaging.com/sport-optics/products/PCF_WP_II_10x50#!product-specshttp://shop.nikonusa.com/store/nikonusa/en_US/pd/ThemeID.18145600/productID.213481100 Aν σε κουραζω σταματα με. ΥΓ. Καποιος φιλος μιλησε επαινετικα για τα Pentax. Δεν διαφωνω καθολου αλλα νομιζω οτι εχει τα 8Χ40 που εχουν ευρυτερο παιδιο (6.3 μοιρες RFOV) και ως εκ τουτου συμπεριφερονται σαν τα Nikon. Εδω μιλαμε για τα τα 10Χ50. Δεν θυμαμαι ποιος ειναι ο φιλος αλλα ας βγει να επιβεβαιωσει οτι εχει αυτα τα κυαλια. Ειμαι περιεργος.Αν τα συγκεκριμμενα εχουν και καθαρη εικονα απο ακρον σε ακρον, τοτε αυτα μαλλον ειναι εξαιρετικα αν και 8Χ. Ας μας πει ο φιλος τι εχει και ποια ειναι η γνωμη του.
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 12, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 12, 2012 50 μοίρες μου φαίνονται tunnel vision. Για άλλους είναι αρκετά ίσως. Μιλάμε για πεδια Plossls vs Erfles για όσους έχουν δει από τέτοιους φακούς τηλεσκοπίων. ΥΓ: Τα Pentax έχουν ενδιαφέροντα μηχανικά χαρακτηριστικά. Ειδικά για adventure hobbies μάλιστα. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Kiriakos1 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 14, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 14, 2012 ΥΓ. Καποιος φιλος μιλησε επαινετικα για τα Pentax. Δεν διαφωνω καθολου αλλα νομιζω οτι εχει τα 8Χ40 που εχουν ευρυτερο παιδιο (6.3 μοιρες RFOV) και ως εκ τουτου συμπεριφερονται σαν τα Nikon. Εδω μιλαμε για τα τα 10Χ50. Δεν θυμαμαι ποιος ειναι ο φιλος αλλα ας βγει να επιβεβαιωσει οτι εχει αυτα τα κυαλια. Ειμαι περιεργος.Αν τα συγκεκριμμενα εχουν και καθαρη εικονα απο ακρον σε ακρον, τοτε αυτα μαλλον ειναι εξαιρετικα αν και 8Χ. Ας μας πει ο φιλος τι εχει και ποια ειναι η γνωμη του. Θυμηθηκα οτι ο Νικος Κουρουνης εχει τα Pentax 8Χ40. Νικο μιας και ειναι ευρυγωνια οπως ειναι και τα Nikon 10Χ50 μπορεις να μας πεις αν εχουν το ιδιο προβλημα με αυτα? Δηλαδη καλη κεντρικη θεαση και λιγο θολη περιφερειακη? Αν ισχυει αυτο, τοτε ειναι ενα κοινο χαρακτηριστικο των ευρυγωνιων γενικα και οχι μονο των Nikon 10χ50. Προφανως ειναι επιλεγμενο ετσι, ωστε να παρεχουν ξεκουραστη θεαση οταν ψαχνεις τον σκοτεινο ουρανο για να εντοπισεις κατι συγκεκριμμενο. Οποιος ειναι πεπειραμενος και ξερει που να ψαξει προφανως θα διαλεξει αυτα με τη οξεια κεντρικη θεαση.
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 14, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 14, 2012 Ένα πρόβλημα με τα κιάλια σε σχέση με τα τηλεσκόπια είναι το γεγονός πως δεν δίνονται πληροφορίες -μεταξύ άλλων- και για τους προσοφθαλμίους. Αυτοί πρέπει να ακολουθούν τις γνωστές σχεδιάσεις και υποθέτω πως όταν έχουμε 50 μοίρες πεδίο θα πρόκειται για Symetrical "Plossl" 4 στοιχείων και όταν έχουμε 60 μοίρες θα πρόκειται για Erfle 5 στοιχείων, ή κάποια ήπια παραλλαγή αυτών, περί τα 30- 20mm πάνω κάτω, αν κρίνουμε από την διάμετρο και το eye relief. Έτσι είναι λογικό τα κιάλια με Plossl να έχουν καλύτερη περιφέρεια από εκείνα με Erfle, ή αλλιώς, όταν οι αντικειμενικοί και τα πρίσματα είναι ανάλογης ποιότητας και συναρμογής να έχουμε διαφορές αναλόγως των προσοφθαλμίων. Αν σε ένα κιάλι μεγάλου πεδίου χρησιμοποιούντο καλώς διορθωμένοι φακοί τύπου Radian ή Panoptic θα περίμενες να μεγαλώνει το βάρος και μέγεθος των φακών και, το σημαντικότερο, η τιμή. Αλλά τα μοντέλα που λες Κυριάκο κοστίζουν ολόκληρα λιγότερο από έναν και μόνο Radian, οπότε στην κατηγορία αυτή δεν αναμένεται να βρεις κιάλι 60 μοιρών που να είναι καλά διορθωμένο στην περιφέρεια. Αν υπήρχε περίπτωση να συμβαίνει κάτι τέτοιο (κιάλι με 2 καλούς φακούς σε τιμή χαμηλότερη από έναν καλό φακό) θα τα αγοράζαμε μόνο και μόνο για να αφαιρέσουμε τους φακούς και να τους χρησιμοποιήσουμε στα τηλεσκόπια και τα διοφθάλμιά μας. Σωστά συνάδελφοι; Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 16, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 16, 2012 Δεν είχα δει τι σημαίνει 50 μοίρες αλλά τώρα μπορώ να δω, καθώς αγόρασα κάποια παλαιά Asahi Pentax 8x30 Model 561. Τα είδα σε ένα παλαιοπωλείο, είναι αχτύπητα, αχρησιμοποίητα, θέλουν μια ελάχιστη ευθυγράμμιση σύμφωνα με ένα πρόχειρο τεστ που έκανα (αλλά το μάτι μου αντιρροπίζει άνετα), μου θύμισαν τα παιδικά μου χρόνια και τα πήρα. Είναι ίδια με αυτά: Λοιπόν Κυριάκο, όντως είναι εντυπωσιακό το στενό πεδίο σε συνδυασμό με το περιορισμένο eye relief. Ουσιαστικά κολλάς τα μάτια επάνω και κινείς όλο το σύστημα. Δεν έχει νόημα να κοιτάζεις δεξιά- αριστερά καθώς 50 μοίρες τις προσλαμβάνεις με την μία. Δεν το δοκίμασα το βράδυ ακόμη αλλά στην βιβλιοθήκη απέναντι δεν διαπίστωσα σοβαρές διαφορές ευκρίνειας από τα άκρα στο κέντρο.Οι φακοί έχουν διάμετρο 16mm και μοιάζουν με Plossl (ή άλλη σχεδίαση 4 στοιχείων) με ωραίες ιώδεις επιστρώσεις. Οι κόρες εξόδου είναι στρογγυλές και κάτι λιγότερο από 4mm και το πεδίο αναφέρεται σαν 7.5 μοίρες. Φυσικά τα πήρα σαν Vintage και τα σημερινά θα είναι πολύ καλύτερα, αλλά το αναφέρω σαν υλοποίηση στενού πεδίου. Φαίνεται πως η Pentax έχει ιστορία με αυτό. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Kiriakos1 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 16, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 16, 2012 Δεν είχα δει τι σημαίνει 50 μοίρες αλλά τώρα μπορώ να δω, καθώς αγόρασα κάποια παλαιά Asahi Pentax 8x30 Model 561. Τα είδα σε ένα παλαιοπωλείο, είναι αχτύπητα, αχρησιμοποίητα, θέλουν μια ελάχιστη ευθυγράμμιση σύμφωνα με ένα πρόχειρο τεστ που έκανα (αλλά το μάτι μου αντιρροπίζει άνετα), μου θύμισαν τα παιδικά μου χρόνια και τα πήρα. Είναι ίδια με αυτά: Λοιπόν Κυριάκο, όντως είναι εντυπωσιακό το στενό πεδίο σε συνδυασμό με το περιορισμένο eye relief. Ουσιαστικά κολλάς τα μάτια επάνω και κινείς όλο το σύστημα. Δεν έχει νόημα να κοιτάζεις δεξιά- αριστερά καθώς 50 μοίρες τις προσλαμβάνεις με την μία. Δεν το δοκίμασα το βράδυ ακόμη αλλά στην βιβλιοθήκη απέναντι δεν διαπίστωσα σοβαρές διαφορές ευκρίνειας από τα άκρα στο κέντρο.Οι φακοί έχουν διάμετρο 16mm και μοιάζουν με Plossl (ή άλλη σχεδίαση 4 στοιχείων) με ωραίες ιώδεις επιστρώσεις. Οι κόρες εξόδου είναι στρογγυλές και κάτι λιγότερο από 4mm και το πεδίο αναφέρεται σαν 7.5 μοίρες. Φυσικά τα πήρα σαν Vintage και τα σημερινά θα είναι πολύ καλύτερα, αλλά το αναφέρω σαν υλοποίηση στενού πεδίου. Φαίνεται πως η Pentax έχει ιστορία με αυτό. ΚωσταΔεν εχω αντιρρηση για την ποιοτητα τους. Παρ¨ολα αυτα ακομη και με τοσο στενο πεδιο εχουν προβλημα περιφερειακα. Διαβασε την προτελευταια πραγραφο σε αυτη τη κριτικηhttp://www.cloudynights.com/item.php?item_id=2475Να ηταν τουλαχιστον 6 μοιρες το πεδιο κουβεντιαζοταν. Το 5 ειναι πολυ δυσχρηστο για μενα, ειδικα τη νυκτα.
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 16, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 16, 2012 Αυτά τα παλιά Pentax σε καμμία περίπτωση δεν μπορώ να υποθέσω πως συμπεριφέρονται σαν τα καινούρια, αλλά βλέπω πως αν στρέψω το μάτι μου στην άκρη του πεδίου δεν μπορώ να διαβάσω κάποια γράμματα που διαβάζονται με άνεση στο κέντρο και ως περίπου 60-80% από αυτό. Πάντως αν δεν το προσέξεις δεν το αντιλαμβάνεσαι, καθώς τα μάτια είναι φτιαγμένα με έναν συγκεκριμένο τρόπο και δουλεύουν μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια έτσι. Στρέφεις το κέντρο του ματιού (με κιάλια ή χωρίς) προς το αντικείμενο παρατήρησης και εξαφανίζεται το μειονέκτημα. Με κιάλια του χεριού αυτό γίνεται ασυναίσθητα, με μεγάλα κιάλια σε τρίποδα είναι όμως δυσκολότερο από το να στρέψεις τα μάτια σου στο πλάι. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα