Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Ειμαι Νεος και εγω εδω.

Θα ηθελα μερικες συμβουλες για μερικους φακους για το τηλεσκοπιο μου.

Πιο πολυ με ενδιαφερη η επιγεια παρατηρηση οταν ειναι σκοταδι με αστρα(οχι απολυτο εννοειτε).

Μετα απο διαφορες ερευνες πηρα το SKYWATCHER 102/500 με ΑΖ-3.

(Τα spotting scope πανε μεχρι Χ77 μεγενθυνση και τα καλα ειναι πανακρυβα εξαλου θελω να ασχοληθω και με τα αστρα και την φωτογραφηση!)

Μαζι με το τηλεσκοπιο ηταν και φακοι SUPER 25MM, SUPER 10MM ,BARLOW 2X , ENA PRISMA.

Οι ερωτησεις μου ειναι οι εξης.

1. θελω να καλυψω πληρες την μεγιστη μεγενθυση που μπορει να κανει το τηλεσκοπιο, τι φακο πρεπει να παρω? 2mm(?) ή κανενα 5Χ Barlow ωστε να εχω δυο φακους(5 mm,2mm) σε συνδυασμο με το 25 και το 10.

(Εαν τι μεγιστη την κανω με 2 mm φακο).

2. Επειδη ειναι σπαστηκο να αλλαζεις συνεχεια φακους , ενα ΖΟΟΜ φακος (7-21χ) ή (8-24χ) μου κανει τι δουλεια σε συνδιασμο με ενα Barlow 3x(σκοπος ειναι και εδω να εχω την μεγιστη μεγενθυση).

ή θα χαλασω την ευκρηνεια?

3. Για το τυπο του τηλεσκοπιου μου, πιο φακους να προτημησω(Υπαρχουν διαφοροι τυποι και δεν βγαζω ακρη)ι

Φιλικα Νικος.

SKYWATCHER 102/500 AZ3, 45° Amici-Prisma , SUPER 20mm,SUPER 10mm, Seben zoom Possl(8-24mm), Digital camera Adaptor, Digital Camera Canon IXUS 75.
Δημοσιεύτηκε
Οι πραγματικά καλοί φακοί κοστίζουν πολύ περισσότερο από το τηλεσκόπιό σου και δεν αξίζει να επενδύσεις. Η μέγιστη μεγέθυνσή του είναι και πολύ πιο κάτω από το θεωρητικό 200Χ. Με 4mm ορθοσκοπικό ο Δίας φαίνεται μια ξεπλυμένη μπάλα σε μπλε βιολέ φόντο με το τηλεσκόπιο αυτό το οποίο προορίζεται για χαμηλές μεγεθύνσεις και μεγάλα πεδία. Πάρε έναν ζουμ 8-24 που είναι πιο πρακτικός από οποιονδήποτε άλλο. Ο barlow μια και δεν είναι και ό,τι καλύτερο όπως προείπα για μεγάλες μεγεθύνσεις το τηλεσκόπιο αυτό δεν θα σου ειναι ιδιαίτερα χρήσιμος εκτός και τον έχεις και σαν επένδυση για το μέλλον.
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε
1. θελω να καλυψω πληρες την μεγιστη μεγενθυση που μπορει να κανει το τηλεσκοπιο, τι φακο πρεπει να παρω? 2mm(?) ή κανενα 5Χ Barlow ωστε να εχω δυο φακους(5 mm,2mm) σε συνδυασμο με το 25 και το 10.

(Εαν τι μεγιστη την κανω με 2 mm φακο).

Θεωρητικά οι μεγεθύνσεις που μπορείς να χειριστείς με αυτό το τηλεσκόπιο επιτυγχάνονται με φακούς περίπου 35 έως 5mm. 15-100x είναι μια χαρά για επίγεια και ουρανό με ένα 100ρι αχρωματικό. 20-50x θα έλεγα πως είναι οι καλύτερες επιλογές.

Ξέχνα τον Barlow 5x. Απίθανο να τον χρησιμοποιήσεις. Ένας 2x είναι ο συνήθης.

2. Επειδη ειναι σπαστηκο να αλλαζεις συνεχεια φακους , ενα ΖΟΟΜ φακος (7-21χ) ή (8-24χ) μου κανει τι δουλεια σε συνδιασμο με ενα Barlow 3x(σκοπος ειναι και εδω να εχω την μεγιστη μεγενθυση).

ή θα χαλασω την ευκρηνεια?

Καλή ιδέα. Ένας zoom 24-8, αλλά και ο Barlow αρκεί (και περισσεύει) αν είναι 2x. O Hyperion Zoom δουλεύει μια χαρά με το τηλεσκόπιο αυτό, όπως αρκετά καλά και ο SW 21-7, ο οποίος όμως έχει στενό πεδίο.

3. Για το τυπο του τηλεσκοπιου μου, πιο φακους να προτημησω(Υπαρχουν διαφοροι τυποι και δεν βγαζω ακρη)ι

Φιλικα Νικος.

Όλοι οι τύποι θα δουλέψουν. Φακοί SWA με καλό eye relief ή ο zoom θα ήταν η επιλογή μου αν ήθελα και επίγεια. Και οι μεγάλοι Plossl, 32 & 25mm είναι εντάξει και τον δεύτερο τον έχεις ήδη.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Το τηλεσκόπιο αυτό είναι αχρωματικό, αυτό σημαίνει οτι έχει χρωματικό σφάλμα σε φωτεινούς στόχους, δηλάδή π.χ σε ένα φωτεινό άστρο θα βλέπεις λίγο μωβέ και σε έναν πλανήτη π.χ τον Δία κάτι σε μώβ ή κίτρινο στην περιφέρειά του. Επίσης και σφαιρική εκτροπή, αλλά αυτή με σε απασχολεί τόσο τώρα. Τηλεσκόπια που δεν έχουνε αυτά τα σφάλματα, σε διοπτρικού τύπου είναι τα αποχρωματικά αλλά κοστίζουν πολύ περισσότερο. Θα έλεγα πάντως οτι μπορείς να κινηθείς και γύρω στα 120-140Χ μεγέθυνση και απο κεί και πέρα θα δείς και ο ίδιος άν δίνει καλή ή όχι. Το τηλεσκόπιο αυτό είναι καλό για grab and go και για βαθύ ουρανό θα σου δείξει αρκετά πράγματα και σε πλανήτες επίσης απλά μην περιμένεις την απόδοση άλλων πιο ακριβών τηλεσκοπίων όσο αφορά τις μεγεθύνσεις, διότι εκεί είναι που το αχρωματικό πάσχει κυρίως. Π.χ το ED80 που είναι αποχρωματικό το πάω μέχρι και 260Χ και δεν χάνει καθόλου σε εικόνα, απλά λόγω της μεγέθυνσης και του οτι το τηλεσκόπιο είναι μόνο 3 ίντσες βλέπεις πιό σκοτεινό τον στόχο.

Δές με αυτό τώρα και αργότερα με το καλό βλέπεις και για κάτι άλλο, παίζουνε και τα νευτώνεια που είναι καθρέφτες και δεν έχουν χρωματικά σφάλματα και τέτοια και είναι πολύ πιο φτηνά από καλά διοπτρικά, απλά τα νευτώνεια δεν είναι για επίγεια παρατήρηση, θές διορθωτές επάνω. Άν το πάθος σου είναι να εντοπίζεις πουλιά κλπ τότε ένα διοπτρικό αποχρωματικό θα σου ταίριαζε περισσότερο.

starrynights.blog
Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστω φιλοι μου για τις πληροφοριες.

Κυριως για επιγεις παρατηρησεις το χρειαζομαι, ενας πωλητης μεταξυ πολλων(ειχε στη γκαμα του τα παντα) μετα απο πολλα e-mails μου συστησε αυτο .

Φυσικα η τιμη επαιξε το βασικο της ρολο(250Ε)!

Συμφωνα με το πωλητη μπορω να παω μεχρι μεγενθυηση 250Χ-280Χ ανετα και χωρις να χασω ποιοτητα.

Εκανα χτες νυχτα τη πρωτη δοκιμη σε ενα φωτεινο επιγειο στοχο με Barlow 2x + 25mm και εντυπωσιαστηκα με την καθοροτητα και την φωτεινοτητα της εικονας.

(Ισως γιατι προηγουμενος ειχα ενα spotting scope της πλακας!)

Οπως και να εχει , σιγουρα στο μελλον θα εχω ερωτησεις και κυριως οταν ασχοληθω με τα αστρα.

και ξερω οτι στο Forum εδω θα βρω την απαντηση.

Βλεπωντας και κανοντας.

SKYWATCHER 102/500 AZ3, 45° Amici-Prisma , SUPER 20mm,SUPER 10mm, Seben zoom Possl(8-24mm), Digital camera Adaptor, Digital Camera Canon IXUS 75.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης