Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Εχω ενα καινουριο dob 8 απο το πλανηταριο Θεσσαλονίκης , πως μπορώ να ξέρω αν έχει όντως κάτοπτρο Pyrex ;;;και όταν λέτε να το αφήνουμε έξω καμια ώρα για να αποκτήσει την θερμοκρασία του περιβάλλοντος …πρέπει να είναι ανοιχτό το καπάκι του και το καπάκι απο το προσοθφάλμιο???(το λέω γιατί θα μαζεύει σκόνη σε 1 ώρα-υποθέτω)
Δημοσιεύτηκε

Ε και σκόνη να μαζέψει δεν παθαίνει απολύτως τίποτα.Δεν επηρρεάζει καθόλου την απόδοση λίγη σκόνη.

Μετά, δεν νομίζω να σε κοροίδεψε το πλανητάριο ,σχετικά με το κάτοπτρο pyrex.

12923506513ffaeef0ecd23.gif
Δημοσιεύτηκε
Καλοριζικο φιλε,για να παρει θερμοκρασια περιβαλλοντος πρεπει να αφησεις το καπακι του τηλεσκοπιου ανοιχτο,μην φοβασε για την σκονη,δεν παθαινει κατι και για να εισαι απολυτως σιγουρως παρε ενα πινελακι και προσεκτικα σκουπισε τα κατοπτρα. :wink: (Εξαλλου αμα αφησεις το καπακι του τηλεσκοπιου ανοιχτο θα μπει αερας και εκει που ειναι ο φακος,δηλαδη εν θα χρειαστεις να ανοιξεις και εκει το καπακι)Τωρα γιατι πρεπει να το κανουμε αυτο δεν το γωριζω καλα,μηπως για πληρη αποδοση σε χρωμα? :-k :-k

Tο προφίλ του προσωπικού μου αστεροσκοπείου στο Instagram:

https://www.instagram.com/specca_observatory

Η Σελίδα μου στο Facebook.

https://www.facebook.com/dailyastronomy1/

Specca Observatory,Ioannina

Λέκκας Γεώργιος.

Δημοσιεύτηκε
Καλοριζικο φιλε,για να παρει θερμοκρασια περιβαλλοντος πρεπει να αφησεις το καπακι του τηλεσκοπιου ανοιχτο,μην φοβασε για την σκονη,δεν παθαινει κατι και για να εισαι απολυτως σιγουρως παρε ενα πινελακι και προσεκτικα σκουπισε τα κατοπτρα. :wink: (Εξαλλου αμα αφησεις το καπακι του τηλεσκοπιου ανοιχτο θα μπει αερας και εκει που ειναι ο φακος,δηλαδη εν θα χρειαστεις να ανοιξεις και εκει το καπακι)Τωρα γιατι πρεπει να το κανουμε αυτο δεν το γωριζω καλα,μηπως για πληρη αποδοση σε χρωμα? :-k :-k

ΔΕΝ θα το πρότεινα.

Δημοσιεύτηκε

ΔΕΝ θα το πρότεινα.

Συγνωμη τοτε,με ποιο τροπο θα μπορουσε να καθαρισει τα κατοπτρα,για να ειναι σιγουρος?

Λέκκας Γεώργιος.

Δημοσιεύτηκε
Οχι πινελα, αν χρειαστεί μετα απο πολλες παρατηρησεις πλυσιμο το κατοπτρο υπαρχει ειδικός τρόπος
I''ve seen things you people wouldn''t believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams glitter in the dark near the Tannhäuser Gate. All those moments will be lost in time, like tears... in rain. Time to die.
Δημοσιεύτηκε
Υπαρχουν οι οδηγίες του κ. Άρη Μυλωνά
I''ve seen things you people wouldn''t believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams glitter in the dark near the Tannhäuser Gate. All those moments will be lost in time, like tears... in rain. Time to die.
Δημοσιεύτηκε

Για τον καθαρισμό των κατόπτρων,όπως είπε και ο minaskar ,υπάρχει πολύ συγκεκριμένος τρόπος.

Υπάρχουν οδηγίες απο τον κ.Άρη Μυλωνά.Αλλά μέχρι εκείνη την στιγμή θα περάσουν πολλές βραδιές.

Προς το παρών ευχαριστηθείτε τα τηλεσκόπια σας. :mrgreen:

Δημοσιεύτηκε

όταν λέμε να είναι έξω με τα καπάκια ανοικτά για να πιάσει θερμοκρασία περιβάλλοντος, αυτό θα μας βοηθήσει ώστε να μην έχουμε θερμικά ρεύματα αέρα μέσα στον σωλήνα και η εικόνα να είναι όσο πιο καθαρή γίνεται χωρίς να βράζει (το ίδιο φαινόμενο που βλέπεις το καλοκαίρι στην άσφαλτο που βράζει μόνο που δεν το θέλουμε αυτό). βέβεαια αυτό δεν σε περιορίζει στην χρήση του τηλεσκοπίου σου, δηλ. απο την στιγμή που θα το βγάλεις έξω μπορείς να κάνεις παρατήρηση αλλά η εικόνα που θα βλέπεις γύρω στην μισή ώρα δεν θα είναι και η καλύτερη της βραδιάς, η εικόνα θα βελτιώνεται σταδιακά μιας και το τηλεσκόπιο θα αποκτάει θερμοκρασια περιβάλλοντος. όσον αφορά την σκόνη να μην σε ανησυχεί καθόλου αφού σκόνη θα μαζεύει και κατα την διάρκεια της παρατήρησης, η ανακλαστικότητα των κατόπτρων δεν εππηρεάζεται καθόλου, αυτό που δεν θες είναι να πιάσουν τα κάτοπτρα σου υγρασία και να στεγνώσουν αφήνοντας σημάδια από άλατα στα κάτοπτρα ή να πίασουν μούχλα. γι'αυτο λοιπόν ακολούθα αυτές τις βασικές οδηγίες που κανουν όλοι και δεν θα έχεις πρόβλημα.

1. όταν βγάζεις το τηλεσκόπιο αν δεν πρόκειται να παρατηρήσεις αμέσως βγάλε όλα τα καπάκια, ακόμα και από τον εστιαστή και γύρε το τηλεσκόπιο σε μια γωνία περίπου 45 μοιρών έτσι ο ζεστος αέρας θα κυλάει προς τα πάνω και φεύγει πιο γρηγορα. μπορείς αν θες να βάλεις και τον σωλήνα κάθετα με ανοικτό το καπάκι. αν φοβάσαι για σκόνες ή αν φυσάει αέρας και δεν θες να μπουν στον σωλήνα χώματα ή άλλες βρωμιές μπορείς να τοποθετήσεις τον σωλήνα οριζόντια με το άνοιγμα του σωλήνα αντίθετα από τον άνεμο, αν θες να γίνεις και πιο παρανοϊκος μπορείς να ανοίξεις το ένα μικρό καπάκι που υπάρχει στο μεγάλο καπάκι του σωλήνα.

2. οταν μαζεύεις το τηλεσκόπιο στο σπίτι και ιδιαίτερα σε βραδυές που έχουν πολύ υγρασια (η οποία είναι πιο έντονη στην φύση, δάσος, βουνο) άσε το καπάκι από τον εστιαστή ανοικτό και αν μπορείς το μεγάλο καπάκι απο τον σωλήνα ή το μικρότερο καπάκι που έχει όπως ανέφερα πιο πριν με τον σωλήνα σε οριζόντια θέση και μακρια από καλοφιρέρ ή άλλη πηγη θερμότητας για να μην πάθει ζημιά. τυχόν υγρασία που θα έχουν μαζέψει τα κατοπτρα θα εξατμιστεί φυσικά, το επόμενο πρωι κλείσε τα καπάκια. αν δεν θες να πίασουν τα κάτοπτρα σου υγρασία κατα την παρατήρηση μπορείς να βάλεις ή να φτιάξεις μια ασπίδα δρόσου (δες μαστροβοξ). όταν δεν χρησιμοποιείς τα προσοφθάλμια ή τα φίλτρα σκέπαζε τα για να μην πίασουν υγρασία και όταν τα μαζέψεις άστα και αυτά όπως και το τηλεσκόπιο να στεγνώσουν.

3. αν δεις σκόνη στα κάτοπτρα ΠΟΤΕ ΜΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ θα τα σκουπίσεις με βούρτσα ή πανί θα γρατσουνιστούν και θα γίνουν σχεδόν άχρηστα, θα πάρεις ένα πουάρ (για κλείσμα) από φαρμακείο ή από κατάστημα με φωτογραφικά είδη και θα φυσήξεις την σκόνη με αυτό ώστε να φύγει χωρίς να ακουμπάνε τα οπτικά σου, επίσης ποτέ δεν φυσάς με το στόμα τα οπικά ή τους φακούς μιας και η υγρασία από το στόμα σου μπορεί να αφήσει σημάδια. για τα προσοφθάλμια υπάρχουν κιτ καθαρισμού τους. βέβαια για να διώξεις την σκόνη από τα οπτικά του τηλεσκοπίου σημαίνει πως θα πρέπει να τα αφαιρέσεις και μετά να κάνεις την ευθυγράμμιση των οπτικών και γι'αυτο είναι ένας λόγος που δεν πολυασχολουμαστε με το συγκρκριμένο θέμα της σκόνης τόσο πολύ

σαν συμπέρασμα να είσαι προσεκτικός με τα οπτικά σου αλλά όχι και παρανοϊκός μιας και έτσι θα χάσεις το νόημα απο το χόμπι

Φιλικά Κώστας

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Δημοσιεύτηκε
:o Φιλε koo_koo σε ευχαριστω πολυ,πολυ καλη απαντηση και με γλιτωσες απο πολλες αποριες. Σε ευχαριστω πολυ και παλι. :)

Λέκκας Γεώργιος.

Δημοσιεύτηκε
ενα ακόμα σχετικά με το πλύσιμο των κατόπτρων καλό είναι να μην γίνονται συνέχεια μιας και μπορεί να χαλάσαουν απο υπερβολική φροντίδα (τα οπτικά μπορεί να χαλάσουν είτε από παραμέληση συντήρησης είτε από υπερβολική συντήρηση). στο δικό μου ντομπ πουτο έχω απο το 2008 έπλυνα για πρώτη φορά τα κάτοπτρα περυσι, το επόνο πλύσημο μπορεί να το κάνω σε 5-6 χρόνια ανάλογα με την κατάσταση των οτπικών. πρωτού κάνετε οτιδήποτε καλό είναι να δείτε σε τι κατάσταση είναι τα κάτοπτρα και αν έχουν βρωμιές που δεν φεύγουν με φύσημα και πάλι τότε θα πρέπει να δείτε αν επηρεάζουν την ποιότητα των οπτικών και να προβείτε στην στίστοιχη ενέργεια αφού κατανοήσετε πλήρως τις οδηγίες.

Φιλικά Κώστας

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Δημοσιεύτηκε
Οκ φιλε μου πολυ χρησιμα αυτα που λες καλο και αυτο με το φυσιγμα με πουαρ αλλα τα προσοφθαλμια ρωταω αν εχουνε δαχτιλιες στο γιαλι μπορω να τις καθαρισω με βαμβακι και οινοπνευμα η νερο ?
Δημοσιεύτηκε
Υπάρχουν ειδικά πανιά (με μικροϊνες) και ειδικά υγρά (πχ της baader, διαθέσιμο στο πλανητάριο).
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε

Εγώ δεν θα πρότεινα οινοπνεύματα και νερά.Ειδικά άμα οι φακοί είναι κατηγορίας Nagler κτλπ,δηλαδή ακριβοί φακοί.

Υπάρχουν συγκριμένα προιόντα, όπως για παράδειγμα αυτό (δεν είναι ανάγκη να είναι της celestron).

Γενικά συμβουλεύσου ένα κατάστημα με είδη φωτογραφίας.

Δημοσιεύτηκε

Φίλε βαβούρα μην το ψάχνεις πολύ με τον καθαρισμό φακών, η λύση είναι απλή και αποτελεσματική 100%, θα με θυμηθείς!

Πάρε τα 2 παρακάτω προϊόντα από το Πλανητάριο, όπως έκανα και εγώ και θα λύσεις μια για πάντα το θέμα καθαρισμού φακών. Δοκίμασα πάμπολλες λύσεις, σαν τα 2 παρακάτω μαζί δεν έχει καμία τόσο καλό αποτέλεσμα, τέλος!!

http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1393

http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1394

και καθάρισες κυριολεκτικά! Απλώς πριν καθαρίσεις με το πανί θα φυσάς τους φακούς με αυτό που θα πάρεις από φωτογραφικά είδη

http://www.e-tsalikis.gr/store/index.php?page=shop.product_details&product_id=70&flypage=flypage.tpl&pop=0&option=com_virtuemart&Itemid=53&lang=el

_________________4cfa7896db3e0.jpg

Τώρα πήρες το τηλεσκόπιο φίλε μου!!!

Ψάχνεσαι πως θα καθαρίσεις κάτοπτρα από τώρα;;; Θα με τρελάνεις;; :lol: :lol: :lol:

Τίποτα, πέρα από την πλάκα, απλά ακολούθησε ότι λέει ο φίλος μας ο kookoo για τα καπάκια μετά την παρατήρηση, μια στο τόσο θα καθαρίζεις τους φακούς με το παραπάνω ζεύγος προϊόντων και μην μπλέκεις με κανένα καθαρισμό κατόπτρων για τουλάχιστον 2 χρόνια! Έχει να κάνει ΠΟΛΛΑ χιλιόμετρα το όργανο για να χρειαστεί καθάρισμα το κάτοπτρο...σε εργοτάξιο θα το αποθηκεύεις μήπως;; :cheesy:

:wink:

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Δημοσιεύτηκε
Το υγρό είναι καλό για το πανί (και για κανένα πανί) δεν συμφωνώ! Τείνει να μαζέψει σκόνη αλλά και υπολείμματα από προηγούμενους καθαρισμούς φακών όσο και καλά να το έχεις αποθηκεύσει. Προτιμότερες οι απλές μπατονέττες που τις πετάς κάθε φορά. Προσοχή το υγρό καθαρισμού φακών το ρίχνουμε στην μπατονέττα και όχι επάνω στο φακό του προσοφθαλμίου που υπάρχει κίνδυνος να εισχωρήσει ανάμεσα στους φακούς! Τινάζουμε την μπατονέττα να φύγει το πολύ υγρό, καθαρίζουμε προσεχτικά τον φακό και τον στεγνώνουμε με νέα μπατονέττα.
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε
Οκ ευχαριστώ πολύ αλλα εγω ρώτησα για καθαρισμό προσοθφαλμίων και οχι κατόπτρον......(θα πάω να ρωτήσω και σε κανα φωτογραφείο για υγρό και πανάκι αλλιώς την άλλη φορά που θα πάω Σαλόνικα)για καθαρισμο κατόπτρου ξέρω τι πρέπει να κάνω αλλα ξέρω οτι θα το κάνω σε κανα 4-5 χρόνια.........
Δημοσιεύτηκε
Το υγρό είναι καλό για το πανί (και για κανένα πανί) δεν συμφωνώ! Τείνει να μαζέψει σκόνη αλλά και υπολείμματα από προηγούμενους καθαρισμούς φακών όσο και καλά να το έχεις αποθηκεύσει. Προτιμότερες οι απλές μπατονέττες που τις πετάς κάθε φορά.

Έχεις ένα δίκιο, όμως λιγοστό και εν μέρει. Δηλαδή, μετά από καιρό αν το έχεις χρησιμοποιήσει πολλές φορές όντως δεν έχεις το βέλτιστο αποτέλεσμα.

ΟΜΩΣ το πανάκι της Baader..ΔΕΝ είναι όποιο κι όποιο! Διορθώνεται πανεύκολα!

Το βάζεις σε ένα λεκανάκι, με χλιαρό νερό και λίγο Τide ή Persil σκόνη και το πλένεις κανονικά, ξεβγάζεις και τέλειο πάλι!! Το έκανα και έγινε σαν καινούργιο! Μάλιστα έχει και ταμπελάκι για οδηγίες πλυσίματος (σαν τα ρούχα).

Το πανί αυτό Γιώργο είναι το μοναδικό το οποίο δεν χαράζει ακόμη και στεγνό να το περάσεις, μετά το υγρό καθάρισμα, το λέει και ο ίδιος ο γεροBaader και έχει δίκιο!! Το είδα με τα μάτια μου, ισχύει! Άφοβα το χρησιμοποιείς και κάνει τους φακούς τζάμι ενώ οι μπατονέτες πολλές φορές αφήνουν κάνα χνουδάκι ή ινίδιο, το πανί ΑΥΤΟ..ποτέ!

Είναι ΥΠΕΡαπαλό για τα οπτικά και αν έχω καθαρίσει όλα αυτά τα χρόνια τους πανάκριβους φακούς με αυτό, το αποτέλεσμα είναι πάντα αξιοθαύμαστο. Οπότε αν δεν το έχεις δοκιμάσει μπορεί το συγκεκριμένο να σου αλλάξει γνώμη...αξίζει τα λεφτά του.

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Δημοσιεύτηκε
Θα το πω ωμά. Στο τηλεσκόπιο ΜΗΝ πλύνει; τίποτα. Όσο η σκόνη καλύπτει επιφάνεια μικρότερη του δευτερεύοντος, δεν πειράζει καθόλου. :twisted: Όσο για τους φακούς, εχω πειραματιστεί αρκετά ](*,) ](*,) . Έχω δοκιμάσει οινόπνευμα, μπατονέτες κλπ κλπ κλπ. Το οινόπνευμα του φαρμακείου αφήνει μια μεμβράνη πάνω από φακούς (αιθυλική αλκοόλη). Με επιφύλαξη θα σου σύστηνα ισοπροπυλική αλκοόλη, αλλά είναι ακριβή και δεν ξέρω αν βλάπτει τισ επιστρώσεις. Καλύτερα πάρε από έναν οπτικό καθαριστικό για γυαλιά ή ακόμη καλύτερα το υγρό της Baader. :) In the meantime, μην κάνεις τίποτα. δεν χρειάζεται.
\"Έρχομαι από την έρημο των άστρων/Στερεύουν οι πηγές της πλάνης τα πάντα ξηραίνονται/Πλούσια απλώνεται η άμμος και μονάχα η άμμος...\" Γ. Υφαντής, Χαρούμενο Τραγούδι

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης