Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σε όλους!

Είμαι νέος στο...άθλημα τις αστρονομίας και μετά από αρκετή ερευνα, κυρίως σε ξένα forums, αλλα και σε εσάς εδώ (προσπάθησα να διαβάσω τα πιο πολλά threads!) αποφάσισα να διαθέσω ένα ποσο για τηλεσκόπιο.

Θέλω την γνώμη σας για αυτό: http://www.orionoptics.co.uk/VX/vx10.html

 

Επίσης, με τι βάση είναι καλύτερο να το συνδυάσω? Προτιμώ να πάρω κάτι έστω και λίγο ακριβό, αλλα να μου κρατήσει αρκετά χρονια, παρα κάτι φτηνό και μετά να κάνω upgrades

 

Ευχαριστώ :cheesy:

Δημοσιεύτηκε

Καλώς ήρθες στο astrovox.

Πολυ καλη η επιλογή σου, η ORION OPTICS είναι πολυ ποιοτική και απο τους καλύτερους κατασκευαστές.

Για στήριξη θα σου προτείνω την Skywatcher NEQ6 pro.

Βέβαια εάν δεν είχες εμπειρία με κάποιο τηλεσκοπιο ξανά ίσως σου φανεί ογκώδες το σύνολο, οπότε καλο είναι να πας σε κάποιο αστρομαγαζο στην περιοχή σου να έχεις μια ιδέα για το τι πρόκειται.

Δημοσιεύτηκε

Η επιλογή σου είναι πολύ καλή και φαίνεται να έχεις κάνει αρκετά καλό ψάξιμο. Η στήριξη που σου προτείνει ο φίλος Στέλιος είναι επίσης πάρα πολύ καλή επιλογή, αλλά ίσως και η απλή Dob της OO να ήταν καλύτερη για αρχή. Ο λόγος που το λέω είναι το βάρος της ισημερινής και ο χρόνος που θα φας στο στήσε-ξεστήσε. H EQ6 θα σου δώσει 2 πλεονεκτήματα:

 

1) Δυνατότητα tracking και φωτογράφησης (πλανητικής σίγουρα, για φωτογράφηση DSO δεν είμαι σίγουρος λόγω βάρους του σωλήνα). Αν σου αρέσει η πλανητική παρατήρηση, φοβάμαι ότι η ισημερινή θα γίνει μονόδρομος κάποια στιγμή.

 

2) Το goto που μπορεί να το βρεις πολύ χρήσιμο.

 

Όμως στον τομέα ευκολία στο στήσιμο η ισημερινή έρχεται δεύτερη.

Νίκος Κουρούνης

 

Celestron C8 XLT

Helios Apollo 15X70

Vixen Ultima 7X50

Δημοσιεύτηκε

Για την neq6 μπορω να σου πω , πως θα αντεξει αυτα τα κιλα για φωτογραφηση και δεν θα ειναι στα ορια της .

 

Πολυ καλη η επιλογη σου απλα αν το ανεβασεις σε ισημερινη θα σε συσκολεψει λιγο στην παρατηρηση

λογω των περιεργων κλισεων που θα παιρνει ο σωληνας . Αλλα και αυτο λυνεται με καποια πατεντα που ομως δεν θυμαμαι που το εχω διαβασει και δεν μπορω να σου το γραψω.

 

Ας γραψει και καποιος φιλος που χρησιμοποιει νευτωνιο σε ισημερινη και ξερει πως να αντιμετωπισει το προβλημα που περιγραφω.

Γεια χαρα και ευχαριστω για τα ψαρια!
Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας! Έχω μερικές ερωτήσεις ακόμα, σαν αρχάριος...

 

-Τι διαφορα έχει το HEQ6 από το HEQ5? Τα κιλά που μπορεί να σηκώσει? Γιατί με το HEQ6 ξεφεύγω αρκετά στο διαθέσιμο budget...

 

-Η dobsonian βάση τις orion μπορεί να γίνει GOTO μετά?

 

Γενικά ποια βάση είναι πιο εύκολη για κάποιον που δεν έχει εμπειρία η dobsonian ή μια ισημερινή? Άσχετα με τον χρόνο στησίματος

 

Βασικά σκεφτόμουνα να πάρω μια manual ισημερινή βάση και αργότερα να την αναβαθμίσω σε GOTO, καθώς δεν με ενδιαφέρει τόσο η φωτογράφιση. Το τηλεσκόπιο μονο ζυγίζει 12 κιλά

 

Thanks και πάλι! :cheesy:

Δημοσιεύτηκε

Ακριβως η διαφορα τους ειναι τα κιλα που μπορουν να σηκωσουν.

 

Η ντοπσονιαν βαση μπορει να γινει push to με την προσθηκη πχ ενος sky comander , inteliscope

αλλα δεν θα εχεις tracking και δεν θα μπορεις να φωτογραφησεις με αυτην .

 

Πιστευω πως ο τροπος λειτουργιας μιας ντοπσονιαν βασης ειναι πιο ευπεπτος

για εναν αρχαριο αλλα με αυτην δεν μπορεις να φωτογραφησεις.

 

Λογω του βαρους του τηλεσκοπιου θα σου προτεινω αν επιμενεις στην χρηση ισημερινης την λυση

της neq6 και μονο.

Γεια χαρα και ευχαριστω για τα ψαρια!
Δημοσιεύτηκε

Η διαφορά της HEQ5 με την EQ6 αφορά βασικά τα κιλά που μπορεί να σηκώσει η κάθε μια. Ανεξάρτητα από τα νούμερα που θα δεις ψάχνοντας, η επιλογή σου θα πρέπει να είναι η EQ6 και μόνο. Δεν συνηθίζω να είμαι απόλυτος, αλλά αν είναι να πάρεις ισημερινή πήγαινε καρφί για EQ6 γιατί απλώς μετά θα το μετανιώσεις.

 

Σαν αρχάριος παρατηρητής μπορεί να θέλεις ευκολία. Να πεις "θέλω να δω το τάδε NGC", να αράξεις στην καρέκλα, να πληκτρολογήσεις τον αριθμό στο χειριστήριο και ...αβάδιστα :cheesy: να έχεις το στόχο σου στο προσοφθάλμιο! Αυτά είναι τα καλά του GOTO. Μπορεί όμως να θέλεις να "βρέξεις λίγο ποπό για να πιάσεις ψάρι" και να βρεις χάρτες (κυρίως τυπώνοντας κι όχι αγοράζοντας), να πάρεις τον κλασσικό κόκκινο φακό και να προσπαθήσεις να βρεις τους στόχους σου μόνος σου. Δεν υπάρχει "καλύτερη" επιλογή, ανάμεσα στα 2 διάλεξε αυτό που θα σε κάνει να απολαύσεις το χόμπυ περισσότερο.

Προσωπικά μιλώντας επιλέγω το δεύτερο γιατί προτιμώ να γνωρίσω καλύτερα τον ουρανό. Επιπλέον επιμένω στην ευκολία στησίματος, γιατί το στήσιμο του dob απαιτεί τον ίδιο χρόνο είτε από τον αρχάριο, είτε από τον παλιό (όχι περισσότερο από 5 λεπτά). Η ισημερινή ενδέχεται να σε ταλαιπωρήσει λίγο στην αρχή.

 

Στο budget καλό θα ήταν να προσθέσεις 1-2 καλά προσοφθάλμια για αρχή. Μην θεωρήσεις ότι αγοράζοντας σωλήνα και στήριξη έχεις "καθαρίσει". Η εμπειρία δείχνει πως όλο και κάτι ψιλό θα χρειαστείς και "φασούλι το φασούλι, γεμίζει το σακκούλι"! :cheesy:

Νίκος Κουρούνης

 

Celestron C8 XLT

Helios Apollo 15X70

Vixen Ultima 7X50

Δημοσιεύτηκε
Για να καταλάβω πιο καλά, μια GOTO βάση, οποιαδήποτε και να είναι αυτή (dobsonian ή ισημερινή) δεν έχει ας πούμε manual mode?
Δημοσιεύτηκε
Πάρε τη Dobsonian βάση της orion... Τόσο μεγάλη ισημερινή θα σε παιδέψει αφάνταστα στο στήσιμο, θα είναι κατα πολύ πιο βαρια και ογκώδης και πιθανότατα θα σε αποθαρρύνει να χρησιμοποιείς το τηλεσκόπιο συχνά.
\"Έρχομαι από την έρημο των άστρων/Στερεύουν οι πηγές της πλάνης τα πάντα ξηραίνονται/Πλούσια απλώνεται η άμμος και μονάχα η άμμος...\" Γ. Υφαντής, Χαρούμενο Τραγούδι
Δημοσιεύτηκε

Γενικά ποια βάση είναι πιο εύκολη για κάποιον που δεν έχει εμπειρία η dobsonian ή μια ισημερινή? Άσχετα με τον χρόνο στησίματος

 

Βασικά σκεφτόμουνα να πάρω μια manual ισημερινή βάση και αργότερα να την αναβαθμίσω σε GOTO, καθώς δεν με ενδιαφέρει τόσο η φωτογράφιση. Το τηλεσκόπιο μονο ζυγίζει 12 κιλά

 

Thanks και πάλι! :cheesy:

 

Αφού δεν σ ενδιαφέρει η φωτογραφία τότε έχεις δύο επιλογές.Dobsonian ή όπως είπες κ εσύ μία manual ισημερινή.

Ευκολότερη για έναν αρχάριο είναι η dobsonian.

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Δημοσιεύτηκε

Η πλακα είναι ότι έστειλα email στην Orion και ορίστε η απάντηση (sorry στα αγγλικά)

 

You are much better using an equatorial mounting and not a Dobsonian. Dobsonian mounts are OK for visual, low power work. It is not possible to do any photography and it is very difficult to steer the telescope to follow planets on high power due to it being difficult to move the telescope small amounts to track the planet.

 

My advice is, if you want to use the telescope at all on planets and possibly photography later on, definitely go for an equatorial mounting. If you just want to view low power deep sky galaxies etc, a Dobsonian mount is fine. when you have set up your equatorial mount all tracking can be done for you automatically if you have drives fitted. This makes viewing extremely simple.

 

We do not have any drives or tracking equipment for Dobsonian mounts, sorry.

 

 

Τώρα μπερδεύτηκα λίγο! :roll:

Δημοσιεύτηκε
H dobsonian της Orion τηε μπορεί να αυτοματοποιηθεί. Ακόμη και να μπορύσε, όμως, δεν θα έκαν για αστροφωτογραφία λόγω της περιστροφής πεδίου. Το αν είναι βολικό το Tracking σε υψηλές μεγεθύνσεις είναι καθαρά υποκειμενικό. Εγώ με βάση SW dobson, πολύ κατώτερη από την Orion, παρακολουθώ με άνεση πλανήτη στα 400Χ με τηλεσκόπιο ίδιου μεγέθους. Άλλοι δυσκολεύονται περισσότερο. Φυσικά και μπορείς να δεις πλανήτες με Dob, απλώς η εξειδίκευση του τηλεσκοπίου δεν είναι η πλανητική παρατήρηση. \:D/ (Μην μου πεις πως σκοπεύεις να πάρεις τέτοιο θηρίο μόνο για πλανητική). Η εξειδίκευσή του είναι βαθής ουρανός... :twisted:
\"Έρχομαι από την έρημο των άστρων/Στερεύουν οι πηγές της πλάνης τα πάντα ξηραίνονται/Πλούσια απλώνεται η άμμος και μονάχα η άμμος...\" Γ. Υφαντής, Χαρούμενο Τραγούδι
Δημοσιεύτηκε

Ας πούμε 70% galaxies & nebula's και 30% planets.

Επειδή θέλω να πάρω ένα set που να το κρατήσω χρόοονια τελικά έχω σχεδόν καταλήξει σε βάση HEQ6, γιατί σίγουρα κάποια στιγμή θα θέλω να τραβήξω και καμια φωτό!

Όταν λέτε ότι η HEQ6 θέλει ώρα να στηθεί, για ποσο λέμε? καμια ώρα?

Δημοσιεύτηκε

1)ανοιγμα τρίποδα/στήσιμο.

2)τοποθέτηση της στήριξης στον τρίποδα.

3)τοποθέτηση του σωλήνα στη στήριξη.

4)πολική ευθυγράμμιση

5)ζύγισμα σωλήνα

 

φαντάζομαι ότι δεν θες πάνω από 20 λεπτά(χωρίς το goto).

 

παρόλα αυτά...απ'το grab n'...observe του dobson είναι 20 φορές πιο χρονοβόρο(αν θες 20 λεπτά..)

 

 

εσύ ξέρεις όμως αν αυτό είναι τελικά θετικό ή αρνηνικό.

στο backyard's λέει: ιδανικό τηλεσκόπιο είναι αυτό που θα χρησιμοποιηθεί περισσότερες φορές (περίπου-δεν το'χω μαζί μου!).

Δημοσιεύτηκε

Βασικά δεν έχω την EQ6, αλλά νομίζω ότι δεν είσαι υποχρεωμένος να χρησιμοποιείς το GOTO. Μπορείς με το χειριστήριο να κινείς τη στήριξη προς την κατεύθυνση που θέλεις.

 

Οι τύποι της Orion απάντησαν πολύ σωστά, ως προς τι προσφέρει η κάθε στήριξη: σε μικρές-μεσαίες μεγεθύνσεις (κυρίως δηλ. DSO) η Dob είναι καλύτερη, σε μεγάλες μεγεθύνσεις (κυρίως πλανήτες) είναι πολύ καλύτερη η ισημερινή λόγω του tracking (δηλ. επειδή ακολουθεί την κίνηση του στόχου σου). Θα υπάρξουν σίγουρα στιγμές που θα εύχεσαι να είχες την άλλη στήριξη από αυτή που αγόρασες! :cheesy: Το ζήτημα είναι με ποια στήριξη θα είναι αυτές οι στιγμές λιγότερες, δεν υπάρχει η "τέλεια" επιλογή.

 

Η δικιά μου ταπεινή εμπειρία δείχνει πως αν δεν υπάρχει εξειδικευμένη ανάγκη (φωτογραφία ή ισχυρή προτίμηση στην πλανητική παρατήρηση), η στήριξη που θα προτιμήσεις (αν είχες αγοράσει και τις 2) είναι η ευκολότερη στο στήσιμο. Επιπλέον όπως είπα και παραπάνω το budget θα πρέπει να χωρέσει κι άλλα πράγματα που τώρα δεν τα έχεις σίγουρα λόγω απειρίας υπολογίσει (π.χ. μπαταρία για την EQ6).

Νίκος Κουρούνης

 

Celestron C8 XLT

Helios Apollo 15X70

Vixen Ultima 7X50

  • 2 εβδομάδες αργότερα...
  • 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σε όλους!

Προχτές ήριε το VX-10 (θα βάλω φωτό μολις παω σπίτι :mrgreen: ) σε βάση Ντομπ, το παρήγγειλα από το teleskop-express.de, μου κάνανε πολύ καλύτερη τιμή απο την Οριον Αγγλίας (περίπου 400 ευρω!).

Το μόνο πρόβλημα ήταν ότι στείλανε το τηλεσκόπιο σε...κομμάτια και έπρεπε να το συναρμολογήσω! (καθρεφτες, βαση & finder). Η διαδικασία εύκολη (γενικά το έχω με το DYI), αλλά στο collimation δυσκολευτικα αρκετά! Νομίζω το έχω πετύχει και αυτό (διαβαζοντας εδω), όχι τέλεια βέβαια...Η μόνη μου απορία εως τώρα είναι:

Από το μπαλκόνι μου χτες βράδυ, προσπαθόντας να ευθυγραμμήσω το finder, στόχευσα ένα φως δρόμου, γύρω στα 400-500 μέτρα. Ενώ στο finder φαινόταν κανονικά, στο τηλεσκόπιο δεν μπορούσα να καθαρίσω την εικόνα και φαινόταν θολή, όποιο eyepiece και αν έβαζα. Κάνω κάτι λάθος? Υπάρχει περίπτωση να έκανα βλακεία την ώρα της συναρμολόγησης?

Δημοσιεύτηκε
Αυτό με τη συναρμολόγηση δεν μου πολυάρεσε... :-k Νομίζω ότι θα χρειαστεί να δώσεις περισσότερες λεπτομέρειες κι ακόμα καλύτερα κάποια φωτογραφία. Τοποθέτησες εσύ και τους 2 καθρέφτες (πρωτεύοντα και δευτερεύοντα)? Σίγουρα έχουν μπει καλά?

Νίκος Κουρούνης

 

Celestron C8 XLT

Helios Apollo 15X70

Vixen Ultima 7X50

Δημοσιεύτηκε

Ναι και οι 2 καθρευτες έπρεπε να μπουν από εμένα. Και οι 2 μπήκαν εύκολα χωρίς να ακουμπήσω τον καθρεύτη.

Ο πρωτεύον είχε 4 βίδες, δεν υπήρχε άλλος τρόπος να μπει.

Για τον δευτερεύον, μια μεγάλη βίδα και μετα οι μικρές για την ευθυγράμμιση. Γενικά μου φάνηκε πολύ απλό, αν και πριν είχα περάσει μια ολοκληρη νύχτα να βλέπω βιντεάκια στο youtube οπότε είχα μια ιδέα πως γίνεται η όλη φάση. :mrgreen:

Παρ όλα αυτά, στην στόχευση στην λάμπα δεν μπορουσα να εστιάσω...μήμπως ήταν πολύ κοντα?

Δημοσιεύτηκε
Όχι δεν είναι πολύ κοντά. Γενικά η τοποθέτηση του πρωτεύοντος δεν θα με προβληματιζε και δεν νομίζω να είναι εκεί το λάθος. Αν έχει πάει κάτι στραβά θα υποψιαζόμουν τον δευτερεύοντα. Έχεις κάνει ευθυγράμμιση του δευτερεύοντα με το φιλμοκαπάκι? Μπορείς να βγάλεις μια φώτο μέσα από τον εστιαστή (να βλέπει προς τον δευτερεύοντα) μήπως βοηθήσει?

Νίκος Κουρούνης

 

Celestron C8 XLT

Helios Apollo 15X70

Vixen Ultima 7X50

Δημοσιεύτηκε

ναι μόλις μπορέσω θα ανεβάσω μια φωτό.

Το manual που είχε η συσκευασία έδειχνε πως να κάνεις ευθυγράμμιση χωρίς κανένα βοήθημα (ούτε το καπάκι), έλεγε πως κεντράρωντας τους...κύκλους να είναι στην ίδια ευθεία με το σταυρόνημα και το μάτι σου γίνεται η ευθυγράμμιση. Θα το ξανακάνω με το καπάκι (μόλις βρω ένα :mrgreen: ) για να είμαι 100% σίγουρος.

Τελικά λες να είναι ο δευτερεύον?

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα. Συνεχίζω να έχω προβληματα...εκανα την ευθυγραμμιση με το καπακι του φιλμ. Δειτε και τις φωτο, νομιζω ειναι αρκετα καλο...παρ ολα αυτα, η εικονα καθαρισε μονο οταν εκανα τερμα πισω το focus και εβγαλα το eyepiece απο τον focuser και κρατησα τον φακο ακομα πιο πισω!

Τι σημαινει αυτο? Πρεπει να μετακινησω καποιον απο τους 2 καθρεφτες μπροστα 'η πισω?

IMG_0803.thumb.JPG.42ccf505d604870e5f3d704e4855b3df.JPG

IMG_0802.thumb.JPG.0b64de5f3d205265fc5dd6cf46c3c6fa.JPG

Δημοσιεύτηκε

Αν κατάλαβα καλά είχες δηλ. κάποια βελτίωση διορθώνοντας το δευτερεύοντα. Πάντως αν αυτό είναι που βλέπεις μέσα από τον εστιαστή, η ευθυγράμμιση σου είναι λίγο ...όχι ιδιαίτερα καλή! Θα πρέπει ο δευτερεύων είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ κεντραρισμένος όταν βλέπεις μέσα από το φιλμόκουτο. Δηλ. τα 3 clips που πιάνουν τον πρωτεύοντα θα πρέπει να φαίνονται το ίδιο να το πω απλοϊκά. Δες ξανά στα βιντεάκια για την ευθυγράμμιση του δευτερεύοντα ή ακόμα καλύτερα τσέκαρε το thread:

 

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=3261

Νίκος Κουρούνης

 

Celestron C8 XLT

Helios Apollo 15X70

Vixen Ultima 7X50

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης