Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Εχτές είδα 1η φορά Κρόνο , 'Αρη και Στάχυ. Ο Κρόνος ήτανε πανέμορφος αλλά πολυ μικρός ρε παιδιά ακόμη και με το 10mm.Ο Άρης κόκκινος και μίκρος και αυτός και ο Στάχυς ένα μπλέ φωτεινό αστέρι
Δημοσιεύτηκε

Οχι, δεν ειναι μικρος ο Κρονος, απλα ειναι μακρια. Το ιδιο πχ και ο Ουρανος. Ο Αρης ειναι σχετικα μικρος. Τα 10mm δεν ειναι συνηθως πλανητικα προσοφθαλμια (αναλογα την εστιακή αποσταση της ΟΤΑ σου φυσικα). Συνηθως πρεπει να παιξεις με μικροτερα.

Το θεμα ειναι οτι απο αυτο που περιμενεις να δεις (συνηθως εικονες του hubble) μεχρι αυτο που μπορεις να δεις με ερασιτεχνικο εξοπλισμο, υπαρχει ενα χαος. Φταινε για αυτο και οι διαφημισεις στα μαγαζια που δειχνουν αλλα των αλλων για να τσιμπησουν πελατες. Χαλαρωσε και απολαυσε το. Μια και εισαι στο χωρο της πληροφορικής, ψαχτο με προγραμματα ρεαλιστικης εξομειωσης (starry night, stellarium κλπ). Υπολογισε το FOV που σου δινει καθε προσοφθαλμια και μετα βαλε το προγραμμα να σου δειξει την ιδια εικονα. Θα παρεις μια καλη ιδεα τι θα δεις (το εχω κανει πολλες φορες στο stellarium στις αρχες). Και κατι αλλο, το ματι γυμναζεται. Και προσοχη στην εστιαση (και στην ευθυγραμμιση αν εχεις κατοπτρικο). Καλή συνεχεια.

Δημοσιεύτηκε

Καταρχήν ο Κρόνος είναι τεράστιος

Saturn_Earth_comparison.jpg

είναι ο δεύτερος μεγαλύτερο ςπλανήτης στο Ηλιακό Σύστημα, έχει 9,5 φορές την διάμετρο της Γης έχει 83 φορές της επιφάνεια της Γης και 764 φορές τον όγκο της Γης και με μάζα 95 φορές αυτήν της Γης.

Από την άλλη είναι πάρα πολύ μακριά με μία μέση απόσταση από τον Ήλιο 1,400,000,000 χμ το οποίο σημαίνει ότι ένα ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο δεν μπορεί να τον δείξει τόσο μεγάλο όσο οι διαστημικές βολίδες, δορυφόροι, διαστημικά τηλεσκόπια κ.α.

Άρα έχει να κάνει με την μεγέθυνση και το μέγεθος του τηλεσκοπίου

saturn-size.jpg

Αν π.χ. έχεις ένα μικρό 70mm refractor με εστιακό μήκος 700mm μέσα από ένα 12mm προσοφθάλμιο θα πάρεις 56χ μεγέθυνση οπότε ο Κρόνος θα είναι πάρα πολύ μικρός

Με ένα 9.25" Cassegrain (Celestron CPC), με εστιακό μήκος 2350mm με 3x Barlow 450x μεγέθυνση

Ενώ αν έχεις το Hubble :cheesy:

Όλα τα παραπάνω έχουν σημασία όπως επίσης και η φωτορύπανση. Σε σκοτεινό ουρανό ακόμα και σε πολύ χαμηλή μεγέθυνση η εικόνα του Κρόνου σου κόβει την ανάσα. Άλλος ένας παράγοντας είναι και πόσο ψηλά είναι κατά την διάρκεια της παρατήρησης. Τώρα που δύει νωρίς είναι χαμηλά, όπου η ατμόσφαιρα είναι πυκνή και η εικόνα του πλανήτη φτωχή και είσαι αναγκασμένος να τον δεις νωρίς την νύχτα που έχει ακόμα φως.

Χρίστος "WorkaholiC" Σωτηρόπουλος

Εθνικός Συντονιστής για τους Αστρονόμους Χωρίς Σύνορα & για τους Αστρονόμους των Πεζοδρομίων

Έφορος Εκπαιδευτικών Θεμάτων του Σ.Φ.Α.Κ.

http://www.sfak.org Facebook: www.facebook.com/groups/sfakorg

Δημοσιεύτηκε
Ναι Οντως είναι πολύ ωραίος και μικρός δεν αντιλέγω,εχω ενα dob8 πάντος.Απλά πρέπει να πάρω και έναν barlow x2.Το stellarium τ'ωρα άρχισα να το δουλεύω αλλά πως σου δείχνει την ίδια εικόνα του πλανήτη με αυτήν που θα δείς στο προσοφθάλμιό?
Δημοσιεύτηκε

Ψαξε βρες ενα FOV calculator πχ http://www.csgnetwork.com/telefov.html

Βαλε τα στοιχεια που εχεις και κανε υπολογισμο. Κατω κατω σου λεει Calculated True Field Of View . Πχ με το 10mm και 1200 εστιακή εχεις 0,43 μοιρες FOV. Ανοιξε το stellarium, βρες το στοχο σου και κλειδωσε τον με space και μετα πατα PGUP μεχρι το FOV που λεει στο κατω μερος να συμφωνει με το υπολογιζομενο.

Ψαξε για εισαγωγικα αρθρα / βιβλια, πχ http://www.astrovox.gr/intro.php , και θα βρεις πολυ πραγμα στο Ιντερνετ.

• 11 μήνες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Να ρωτήσω ρε παιδιά . Έχω ένα Dobsonian 8αρι και μπορω και βλέπω πλανήτες όπως Δίας/Κρονος αλλά το θέαμα δεν με ικανοποιει από θέμα μεγέθους.

Αν δώσω 1200€ περίπου που ζητάει ένα 12ιντσο Dobs , θα έχω αρκετά μεγάλη διάφορα στην εικόνα ως προς το μέγεθος ;

Σαν πρόσθετο εξοπλισμό έχω 2xBarlow teleview και διάφορα προσοφθαλμια από 25 μέχρι 5

Δημοσιεύτηκε

Η μεγέθυνση που σου δινει ο 5άρης φακός με το 8άρι dob είναι ικανή (240Χ) και σίγουρα δεν είναι η μεγέθυνση που σου λείπει. Αν έπαιρνες μεγαλύτερο τηλεσκόπιο, θεωρητικά θα σήκωνε μεγαλύτερη μεγέθυνση αλλά λάβε υπόψη πως η μέγιστη μεγέθυνση περιορίζεται και από το seeing και όχι μόνο από το τηλεσκόπιο. Προς το παρόν δε χρειάζεσαι άλλο τηλεσκόπιο, θες καλή ευθυγράμμιση, να πετύχεις βραδιά με καλό seeing και να αφιερώσεις κάποιο χρόνο στην παρατήρηση. Έτσι θα διακρίνεις πολλές λεπτομέρειες στον Κρόνο ανεξάρτητα από το γεγονός πως η εικόνα δεν σου δίνει την αίσθηση πως είναι μεγάλη. Ο στόχος είναι οι λεπτομέρειες που διακρίνονται, όχι το μέγεθος.

ΥΓ: Τι φακός είναι ο 5άρης;

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε

Να φανταστείς μόνο ότι εγώ έχω καταφέρει να δω το χώρισμα cassini μέσα από το 5ιντσό μου στα 257χ χρησιμοποιώντας φακό 7mm Genuine Ortho και φακό barlow 2χ και υπό συνθήκες ΆΡΙΣΤΟΥ seeing.

Και αμέσως μετά τον ξαναπροσπάθησα χρησιμοποιώντας τον ίδιο φακό χωρίς τον barlow δηλαδή στα 128χ και όχι μόνο κατάφερα να δω πάλι το cassini αλλά αυτή την φορά δεν χρειαζόταν να αλληθωρίσω για να το δω.

• 6 μήνες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε
Στην παρατήρηση πλανητών το Α και το Ω είναι το Seeing. Ειδικά όταν μιλάμε για χαρακτηριστικά τύπου Ερυθρά κηλίδα και νεφικές ζώνες του Δία, Χώρισμα Κασίνι και Ένκε, όπως και τα Polar caps Του Άρη με τις μαυριδερές περιοχές του... Αν το Seeing είναι για τον γάιδαρο και νομίζεις πως ο πλανήτης πλατσουρίζει κάτω από την επιφάνεια νερού, οτι και να κάνεις είναι μάταιο........ #-o #-o #-o #-o #-o #-o #-o #-o

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης