Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Αγαπητοί μου.... για ακόμα μία φορά θα χρειαστώ τη βοήθειά σας. Ίσως το ερώτημα να έχει καλυφθεί σε άλλο thread αλλά δεν βρήκα κάτι όσο και αν έψαξα :?

Προσπαθώ από χθες να βγάλω τα πολυπόθητα dark και flat frames που χρειάζονται για το calibration.

Στο manual της AVAT αναφέρεται πως η λήψη τους πρέπει να γίνει με κλειστό το κλείστρο!

Πως γίνεται αυτό σε μία DSLR??? Όσο και αν έψαξα δεν βρήκα κάποιον οδηγό, tutorial, θέμα σε forum που να εξηγεί πως κάνεις λήψη φωτογραφίας με κλειστό το κλείστρο!!!!

Για να βοηθήσω έχω την Nikon D7000 (στο μενού της δεν βρήκα κάτι παρόμοιο)

Ευχαριστώ

Δημοσιεύτηκε
Αν δεν κλείνει το κλείστρο, κλείνεις το καπάκι του τηλεσκοπίου ώστε να μη φτάνει φως στον αισθητήρα.
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε
Αντρέα σε ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντησή σου. Για να αναφέρεται όμως πως κλείνει το κλείστρο λογικά θα υπάρχει τρόπος και θέλω να το κάνω όσο πιο σωστά γίνεται :(
Δημοσιεύτηκε
Για DSLR ο τροπος ειναι οπως λεει ο Αντρεας. με κλειστο καπακι του τηλεσκοπιου. ή αν εχεις κανει τα υπολοιπα calibration frames μπορεις να βγαλεις την μηχανη απο το τηλεσκοπιο, να βαλεις το καπακι της και να παρεις τα dark σου.
Δημοσιεύτηκε
Ok Στέλιο! Η αλήθεια είναι πως νόμιζα πως κάποιος τρόπος υπάρχει από την στιγμή που η ίδια η DSLR βγάζει dark frames αυτόματα για το NR.
Δημοσιεύτηκε

Μπερδεύτηκα επειδή στον οδηγό της AVAT αναφέρει το παρακάτω

Τρόπος λήψης

Dark Frame

Με κλειστό το κλείστρο της κάμερας και το καπάκι του τηλεσκοπίου (ιδανικά και σε σκοτεινό χώρο για την περίπτωση που η κάμερα έχει κάποιο άνοιγμα) κάνουμε από 15 έως 35 λήψεις στην ίδια διάρκεια και θερμοκρασία όπως και τα Light Frames.

αλλά από ότι κατάλαβα μάλλον μόνο με κλειστό το καπάκι του τηλεσκοπίου γίνεται!

Σας ευχαριστώ όλους για τις άμεσες απαντήσεις σας! :D

Δημοσιεύτηκε
τα dark μπορείς να πάρεις είτε με κλειστό το καπάκι από το τηλεσκόπιο σου είτε αν σκεπάσεις την κάμερα σου με το καπάκι της. πρϋπόθεση για την δεύτερη περίπτωση είνα να έχεις βγάλει πρώτα τα flat frames, να αφαιρέσεις την κάμερα να βάλεις το καπάκι της και να αρχίσεις να βγάζεις dark έτσι έχεις και χρόνο να ξεστήσεις το τηλεσκόπιο σου. όσον αφορά για το κλείστρο νομίζω πως το maximdl έχει την δυνατότητα να βγάζει dark με κλειστό το κλείστρο αν στην επιλογή autosave επιλέξεις το καρέ σου να είναι dark (με το maximdl Μπορείς να χριριστείς και dslr)

Φιλικά Κώστας

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Δημοσιεύτηκε
τα dark μπορείς να πάρεις είτε με κλειστό το καπάκι από το τηλεσκόπιο σου είτε αν σκεπάσεις την κάμερα σου με το καπάκι της. πρϋπόθεση για την δεύτερη περίπτωση είνα να έχεις βγάλει πρώτα τα flat frames, να αφαιρέσεις την κάμερα να βάλεις το καπάκι της και να αρχίσεις να βγάζεις dark έτσι έχεις και χρόνο να ξεστήσεις το τηλεσκόπιο σου. όσον αφορά για το κλείστρο νομίζω πως το maximdl έχει την δυνατότητα να βγάζει dark με κλειστό το κλείστρο αν στην επιλογή autosave επιλέξεις το καρέ σου να είναι dark (με το maximdl Μπορείς να χριριστείς και dslr)

Κώστα, στο Maxim DL εννοείς στην λειτουργία "Expose" στο Camera Control tab? Χθες το εγκατέστησα και δεν έχω προλάβει να το μάθω

Δημοσιεύτηκε
ναι στο expose θα δεις διπλα απο το ISO και τον τύπο του frame που θα πάρεις, για να βγάλεις όμως καμια 20αρια που θες θα πας στο πλήκτρο autosave και εκεί μπορείς να ρυθμίσεις την ακολουθία και τον τύπο των εκθέσεων που θες.

Φιλικά Κώστας

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Δημοσιεύτηκε

Ναι.. εκεί μου αναφέρει να καλύψω τον φακό με το καπάκι για να βγάλει dark frame. Οπότε μάλλον μόνο έτσι γίνεται!

Ευχαριστώ πολύ

Δημοσιεύτηκε

Παιδιά κολλήσατε σε λεπτομέρεια. Φίλλιπε όπως σου είπε και ο ανδρέας άσε την κάμερα επάνω στο σκόπιο όπως είναι απλά κλείσε το καπάκι του και τράβα σε ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΜΕΡΟΣ darks.

Η αναφορά στο κλείστρο έγινε για τις ccd με μηχανικό κλείστρο. Και μιας και στο nebulosity αλλά και στο Maxim υπάρχει η επιλογή τότε ακόμη καλύτερα να βγάζεις darks με κλειστό το κλείστρο χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα βγάλεις καλύτερα ή χειρότερα darks. Αυτό που πρέπει απλά να προσέχεις είναι (όπως ανέφερα και παραπάνω ) να μην έχεις φώτα τριγύρω διότι όλο και θα μπάζει φως απο κάποια σχισμή -τρύπα κλπ και παίρνοντας εκθέσεις / darks θα περάσει μέσα στο καρέ σου και δεν το θες αυτό.

Δημοσιεύτηκε
Αφού έχεις Nikon καλό θα είναι να έχεις απενεργοποιημένη την λειτουργία NR όταν τραβάς light frames και να τραβάς ξεχωριστά dark frames.Αλλιώς αν το έχεις ενεργοποιημένο δεν χρειάζεται να πάρεις dark frames γιατί τα ενσωματώνει η μηχανή αυτόματα στα light frames που έχεις πάρει.

ΑΛΗΘΙΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ!!!!!!!](*,)

«Δύο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία. Και για το σύμπαν δεν είμαι απόλυτα σίγουρος ...» Άλμπερτ Αϊνστάιν. :-$

Δημοσιεύτηκε

Παιδιά σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας!!!!! Λογικά θα σας πρήξω ξανά σύντομα γιατί τώρα ξεκινάω με την αστροφωτογράφιση...

σας ευχαριστώ και πάλι πολύ!

Δημοσιεύτηκε
Και κατι αλλο. Μη ξεχασεις να καλυψεις το σκοπευτρο της dslr γιατι μπαινει φως κι απο πισω. Οι Canon εχουν στο λουρακι τους ενα πλαστικο που μπαινει συρταρωτα στο σκοπευτρο αφου βγαλεις το μαλακο προστατευτικο του σκοπευτρου. Οι nikon δεν ξερω αλλα μια μονωτικη κανει τη δουλεια της.
Δημοσιεύτηκε
Και κατι αλλο. Μη ξεχασεις να καλυψεις το σκοπευτρο της dslr γιατι μπαινει φως κι απο πισω. Οι Canon εχουν στο λουρακι τους ενα πλαστικο που μπαινει συρταρωτα στο σκοπευτρο αφου βγαλεις το μαλακο προστατευτικο του σκοπευτρου. Οι nikon δεν ξερω αλλα μια μονωτικη κανει τη δουλεια της.

+1 :wink:

είχα σκοπό να το κάνω.... στη συσκευασία της Nikon είχε πλαστικό καπάκι για να σκεπάζει το σκόπευτρο.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης