Παντελής 1978 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 12, 2012 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 12, 2012 Καλησπέρα σε όλους,είμαι νέο μέλος στο φόρουμ,άσχετος με την αστρονομία,κάπως καλύτερα με την επίγεια παρατήρηση.Έχω κιάλια της Olympus 8x40. Θα ήθελα να με διαφωτίσετε σχετικά με το τι να πάρω για επίγεια παρατήρηση,θα γίνω ποιο συγκεκριμένος. Έχω εξοχικό στον Κορινθιακό και θα ήθελα να μπορώ να δω στις απέναντι κωμοπόλεις (μέγιστη απόσταση 10 μίλια - ελάχιστη 5,5 μίλια) λεπτομέρειες όπως το πρόσωπο κάποιου ή τι κρατάει στα χέρια του (π.χ κάποια τσάντα κτλ). Το θέμα όμως είναι ότι δεν γνωρίζω τι ακριβώς χρειάζομαι,τηλεσκόπιο,κιάλια ή κάποια διόπτρα?Τα χρήματα που σκοπεύω να δώσω θα είναι μεταξύ 300 - 400 ευρώ μέγιστο. Αναμένω απαντήσεις,ευχαριστώ εκ των προτέρων!
MARINOS Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 12, 2012 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 12, 2012 Καλησπέρα σε όλους,είμαι νέο μέλος στο φόρουμ,άσχετος με την αστρονομία,κάπως καλύτερα με την επίγεια παρατήρηση.Έχω κιάλια της Olympus 8x40. Θα ήθελα να με διαφωτίσετε σχετικά με το τι να πάρω για επίγεια παρατήρηση,θα γίνω ποιο συγκεκριμένος. Έχω εξοχικό στον Κορινθιακό και θα ήθελα να μπορώ να δω στις απέναντι κωμοπόλεις (μέγιστη απόσταση 10 μίλια - ελάχιστη 5,5 μίλια) λεπτομέρειες όπως το πρόσωπο κάποιου ή τι κρατάει στα χέρια του (π.χ κάποια τσάντα κτλ). Το θέμα όμως είναι ότι δεν γνωρίζω τι ακριβώς χρειάζομαι,τηλεσκόπιο,κιάλια ή κάποια διόπτρα?Τα χρήματα που σκοπεύω να δώσω θα είναι μεταξύ 300 - 400 ευρώ μέγιστο. Αναμένω απαντήσεις,ευχαριστώ εκ των προτέρων! Απο την Αρχαία Κόρινθο, με κυάλια 15X70, δεν μπορώ να δω λεπτομέρειες στην απέναντι όχθη, π.χ. Περαχώρα.Αμφιβάλω αν βελτιώνεται με τηλεσκόπιο, καθώς η ατμόσφαιρα παίζει σημαντικό ρόλο στην επίγεια παρατήρηση. Χρήστος Μαρινός
Παντελής 1978 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 12, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 12, 2012 Απο την Αρχαία Κόρινθο, με κυάλια 15X70, δεν μπορώ να δω λεπτομέρειες στην απέναντι όχθη, π.χ. Περαχώρα.Αμφιβάλω αν βελτιώνεται με τηλεσκόπιο, καθώς η ατμόσφαιρα παίζει σημαντικό ρόλο στην επίγεια παρατήρηση.Καλησπέρα φίλε μου,με τα 15χ70,μπορείς να ξεχωρίσεις κάποιον και αν κρατάει κάτι?Δεν έχω δει μέσα από 15χ70 και δεν τα γνωρίζω.
MARINOS Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 12, 2012 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 12, 2012 Απο την Αρχαία Κόρινθο, με κυάλια 15X70, δεν μπορώ να δω λεπτομέρειες στην απέναντι όχθη, π.χ. Περαχώρα.Αμφιβάλω αν βελτιώνεται με τηλεσκόπιο, καθώς η ατμόσφαιρα παίζει σημαντικό ρόλο στην επίγεια παρατήρηση.Καλησπέρα φίλε μου,με τα 15χ70,μπορείς να ξεχωρίσεις κάποιον και αν κρατάει κάτι?Δεν έχω δει μέσα από 15χ70 και δεν τα γνωρίζω.Όχι, δεν βλέπεις λεπτομέρειες, ίσως με μεγαλύτερη μεγέθυνση και καλή ατμόσφαιρα. Χρήστος Μαρινός
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 12, 2012 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 12, 2012 10 μίλια είναι 17600 γιάρδες. Ένας άνθρωπος είναι 5-6 πόδια. Άρα θες να βλέπεις 23 πόδια στις 1000 γιάρδες, δηλαδή κάτι λιγότερο από μισή μοίρα. Με φακό Plössl μιλάμε για 100 μεγεθύνσεις. Η τσάντα του χρειάζεται ίσως 3πλάσιες, το πρόσωπο 6πλάσιες. 300-600x σε οριζόντια γραμμή είναι αδύνατο. Χρειάζεσαι 6" για κόρη εξόδου 0.5mm και η εικόνα άθλια (για την τσάντα). Μιλάμε για Maksutov 125mm προκειμένου να διακρίνεις πως υπάρχουν άνθρωποι αλλά όχι ποιοί είναι αυτοί. Φυσικά είναι παράνομο να παρατηρείς ανθρώπους εν αγνοία τους. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Παντελής 1978 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 12, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 12, 2012 10 μίλια είναι 17600 γιάρδες. Ένας άνθρωπος είναι 5-6 πόδια. Άρα θες να βλέπεις 23 πόδια στις 1000 γιάρδες, δηλαδή κάτι λιγότερο από μισή μοίρα. Με φακό Plössl μιλάμε για 100 μεγεθύνσεις. Η τσάντα του χρειάζεται ίσως 3πλάσιες, το πρόσωπο 6πλάσιες. 300-600x σε οριζόντια γραμμή είναι αδύνατο. Χρειάζεσαι 6" για κόρη εξόδου 0.5mm και η εικόνα άθλια (για την τσάντα). Μιλάμε για Maksutov 125mm προκειμένου να διακρίνεις πως υπάρχουν άνθρωποι αλλά όχι ποιοί είναι αυτοί. Φυσικά είναι παράνομο να παρατηρείς ανθρώπους εν αγνοία τους.Φίλε μου ευχαριστώ.Μια διευκρίνιση,δεν θέλω να παρατηρώ ανθρώπους ως μπανιστήρι,έβαλα τα παραδείγματα απλά.Θέλω κάτι δυνατό αλλά απ' ότι κατάλαβα στην επίγεια δεν είναι τόσο εύκολο.
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 12, 2012 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 12, 2012 Δεν είναι καθόλου εύκολο επειδή όταν παρατηρείς οριζόντια διαπερνάς μια μεγάλη ατμοσφαιρική στήλη, η οποία διαθέτει την μέγιστη πυκνότητα, κορεσμό σε υδρατμούς, σκόνη, αιθάλη (στις πόλεις κυρίως), άλλους ρύπους αλλά κυρίως θερμικά ρεύματα (ορατά με γυμνό μάτι στην θερινή άσφαλτο και με τηλεσκόπιο σχεδόν πάντοτε). Έχεις απορρόφηση αλλά και σκεδασμό οπτικών ακτινοβολιών. Επίσης τα περισσότερα οπτικά συστήματα προκαλούν παραμορφώσεις που δεν γίνονται αντιληπτές στην παρατήρηση του ουρανού (όπου υπερτερούν οι σημειακές πηγές φωτός) αλλά βγάζουν μάτι στην επίγεια παρατήρηση (όπου υπάρχουν πολλά γραμμικά αντικείμενα τα οποία κάμπτονται από την μαξιλαροειδή ή βαρελοειδή παραμόρφωση). Ούτως ή άλλως η χαρά της επίγειας παρατήρησης μπορεί να συνοψισθεί ως εξής:1) Θέαση τοπίων (θάλασσα, βουνά, ο,τιδήποτε με φυσική ομορφιά) όπου υπάρχει κάποια δραστηριότητα (κύματα, νερά που τρέχουν, φύλλα που σείονται, πουλιά που πετούν, καράβια, αεροπλάνα κλπ). Τα κιάλια σε τρίποδα και μικρά κοντά (f/5-f/6) διοπτρικά 60-80mm είναι τα ιδανικά. Υπάρχουν εξειδικευμένες διόπτρες από Zeiss, Leica, Swarovski, Kowa, αλλά και Celestron, Skywatcher κλπ. Η φθηνότερη λύση είναι το περίφημο 80ST (Orion ή Skywatcher) και ποιοτικότερες τα διοπτρικά 66-80 της William Optics, καθώς και οι ακριβές διόπτρες. Τα κιάλια προσφέρουν και το αίσθημα 3D το οποίο εκτοξεύει την απόλαυση.2) Μελέτη δραστηριότητας από απόσταση, όπως την φωλιά πουλιών ή τα Φλαμίγκο στην Βιστωνίδα κλπ. Εκεί δεν πρέπει να πλησιάσεις ώστε να μην διαταράξεις την ησυχία των ζώων, ή δεν επιτρέπεται να πλησιάσεις. Από το παλιό μου σπίτι παρατηρούσα με κιάλια την Ακρόπολη, από το τωρινό τους ιστιοπλόους και τους κωπηλάτες του Φαληρικού όρμου, ακόμη και τον στόλο όταν αγκυροβολεί (φέτος ήρθε το Enterpize και δε με κάλεσαν, το μπάνισα λοιπόν εξ αποστάσεως). Οι ίδιες διόπτρες με φακούς μικρής εστιακής σε μεγεθύνσεις 50-60x αρκούν συνήθως και όταν δεν αρκούν γίνεται χρήση ενός μικρού Maksutov ή ενός μεγαλύτερου διοπτρικού, με το πρώτο να είναι περισσότερο πρακτικό. Όταν δεν υπάρχει δραστηριότητα καλύτερα να δεις μια φωτογραφία. Live παρατήρηση σημαίνει πως παρατηρείς κάποια δραστηριότητα.Όπως και να έχει, όταν πέφτεις κάτω από κόρη εξόδου 2-1mm η εικόνα χειροτερεύει ραγδαία. Ένα τυπικό 80ST δίνει κόρη εξόδου 1mm με φακό 5mm και η μεγέθυνση είναι 80x, αρκετά μεγάλη. Ένα τυπικό Maksutov 102mm δίνει 1mm με φακό 13mm και η μεγέθυνση είναι 100x. Μπορείς να ανέβεις και παραπάνω αλλά θα συμβεί αυτό που συμβαίνει όταν χρησιμοποιείς το ψηφιακό zoom σε μια κάμερα. Μπορεί να σε βοηθήσει να διακρίνεις κάτι, αλλά η εικόνα επιδεινώνεται.Δεν είμαι ειδικός, σου μεταφέρω την πτωχή μου εμπειρία. Αν θέλεις τη γνώμη κάποιου ειδικού, προτείνω να ρωτήσεις ερασιτέχνες ορνιθολόγους. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Παντελής 1978 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 12, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 12, 2012 Σαν να κατάλαβα περισσότερα,ίσως επειδή είμαι στην αρχή ακόμη είμαι και μπερδεμένος και δεν ξέρω τι ακριβώς χρειάζομαι.Θα απολαύσω προς το παρόν τα 8χ40 κιάλια μου και θα κάνω κάποια αγορά αργότερα με περισσότερες γνώσεις. Ευχαριστώ πολύ.
OMOTESANDO Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 13, 2012 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 13, 2012 Nομίζω ένα διοπτρικό 70-90μμ με καλά οπτικά κ φακούς με ήρεμη ατμόσφαιρα κ πάνω από ήρεμη θάλασσα είναι πολύ καλή επιλογή.Σε τέτοιες συνθηκες με κυάλι 23 επι 70 έχω δει ανθρώπους στα 15 χιλιόμετρα.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα