Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Συνάντησα το εξής πρόβλημα και θα ήθελα να ξέρω με ποιον μαθηματικό τύπο συνδυάζονται τα μεγέθη της λαμπρότητας, της επιφανειακής λαμπρότητας, της φωτεινότητας και της απόστασης.

Πρόβλημά:

Ένας σφαιρικός αστέρας ακτίνας R φωτεινότητας L. Αν Fr είναι η φαινόμενη λαμπρότητά του αστέρα και F0 η επιφανειακή λαμπρότητα, δηλαδή σε απόσταση r=R. Ποιά είναι η απόσταση του αστέρα από την Γη?

I''ve seen things you people wouldn''t believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams glitter in the dark near the Tannhäuser Gate. All those moments will be lost in time, like tears... in rain. Time to die.
Δημοσιεύτηκε

Αν λέγοντας επιφανειακή λαμπρότητα εννοείες την απόλυτη λαμπρότητα τότε:

F0=4*π*Fr*(R^2) και μετά λύνεις ως προς R :)

π = ΑΕΙ Ο ΘΕΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ ΓΕΩΜΕΤΡΕΙ ΤΟ ΚΥΚΛΟΥ ΜΗΚΟΣ ΙΝΑ ΟΡΙΣΗ ΔΙΑΜΕΤΡΩ ΠΑΡΗΓΑΓΕΝ ΑΡΙΘΜΟΝ ΑΠΕΡΑΝΤΟΝ ΚΑΙ ΟΝ ΦΕΥ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΟΛΟΝ ΘΝΗΤΟΙ ΘΑ ΕΥΡΩΣΙ... :-k
Δημοσιεύτηκε
Υπαρχει και αυτη η σχεση > m - M= 5logr - 5. m=φαινομενο μεγεθος. M=απολυτο μεγεθος και r=αποσταση απο τον παρατηριτη σε parsec.(1 parsec=3,26 l.y.).

Who are we? We find that we live on an insignificant planet of a humdrum star lost in a galaxy tucked away in some forgotten corner of a universe in which there are far more galaxies than people.

Carl Sagan

Δημοσιεύτηκε
Αν λέγοντας επιφανειακή λαμπρότητα εννοείες την απόλυτη λαμπρότητα τότε:

F0=4*π*Fr*(R^2) και μετά λύνεις ως προς R :)

Το πρόβλημα το βρήκα έτσι όπως το εγραψα, δεν ξέρω αν με τον όρο επιφανειακή λαμπρότητα εννοεί την απόλυτη, για αυτό και δεν ξέρω αν ο παραπάνω τύπος είναι αυτός που χρειάζεται, ευχαριστώ πάντως.

Υπαρχει και αυτη η σχεση > m - M= 5logr - 5. m=φαινομενο μεγεθος. M=απολυτο μεγεθος και r=αποσταση απο τον παρατηριτη σε parsec.(1 parsec=3,26 l.y.).

Μπάμπη τον γνωρίζω τον τυπο και δεν είναι αυτό που ζητάω, ευχαριστώ και εσένα πάντως.

Φιλικά,

Μηνάς

I''ve seen things you people wouldn''t believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams glitter in the dark near the Tannhäuser Gate. All those moments will be lost in time, like tears... in rain. Time to die.
Δημοσιεύτηκε
Φίλε Μηνά, βρήκες τη λύση του προβλήματος ή το παλεύεις προς το παρόν;

Δεν ξέρω αν με τον όρο επιφανειακή λαμπρότητα εννοεί την απόλυτη, αν οντως αυτό εννοει η λυση είναι προφανης, τι αλλο μπορεί να είναι?

Φιλικά,

Μηνάς

Δημοσιεύτηκε

Βλέποντας ότι χρησιμοποιεί το γράμμα F, ως επιφανειακή λαμπρότητα μάλλον εννοεί τη ροή ακτινοβολίας στην επιφάνεια δηλαδή σε απόσταση R από το κέντρο του άστρου:

F0=L/4πR^2

και αν η Γη απέχει χ από την επιφάνεια του αστέρα τότε έχουμε

Fr=L/[4π (R+x)^2]

Λύνεις το σύστημα και βρίσκεις το x.

Πάντως, νομίζω ότι ο όρος λαμπρότητα (που εδώ χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη ροή ακτινοβολίας) πρέπει να αποφεύγεται. Νομίζω ότι η λαμπρότητα των άστρων (brightness) είναι μια γενική έννοια η οποία μπορεί να περιγραφεί με πολλούς τρόπους όπως η φωτεινότητα L (luminosity), η ροή ακτινοβολίας F (radiant flux), τα φαινόμενο και απόλυτο μέγεθος m και M (apparent / absolute magnitude) και άρα δε θα έπρεπε να χρησιμοποιείται ο όρος λαμπρότητα για να εκφράσει τη ροή παρόλο που όπως φαίνεται γίνεται. Βέβαια, αυτή είναι απλά η ταπεινή μου γνώμη.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε
Πάντως, νομίζω ότι ο όρος λαμπρότητα (που εδώ χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη ροή ακτινοβολίας) πρέπει να αποφεύγεται.

Συμφωνώ μαζί σου, και ευχαριστώ πολύ

Φιλικά,

Μηνάς

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης