g.moralis Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 26, 2012 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 26, 2012 Εδώ και λίγο καιρό έχω καταπιαστεί με την συγγραφή μιας web εφαρμογής για την δημιουργία αστροχαρτών. Επειδή στις διακοπές δεν είχα τι να κάνω, κάθισα και έγραψα αρκετές γραμμές κώδικα σε Perl (επέλεξα Perl γιατί θα είναι πιο γρήγορη από PHP για το εν λόγω εγχείρημα και εκτός αυτού ήθελα να εξασκηθώ σε Perl) αρχικά ως command line εργαλείο και στην συνέχεια με τροποποιήσεις και προσθήκες το μετέφερα στο χώρο του διαδικτύου. Επειδή είναι στα αρχικά στάδια της δημιουργίας, δεν είναι πλήρης. Μπορείτε να πάρετε μια ιδέα στον παρακάτω σύνδεσμο http://astromap.heliohost.org/ Μερικά πράγματα για την εφαρμογή:Στηρίζεται στον κατάλογο HIC (Hipparcos Input Catalog)Υποστηρίζει μόνο έξοδο σε SVG αρχεία (vector αρχεία με δυνατότητα editing πχ με Inkscape) σε μέγεθος Α4 σελίδας όπου στην μεγάλη πλευρά βρίσκεται ο άξονας των ορθών αναφορών.Οι συντεταγμένες των άστρων είναι σε τιμές για J2000.0 - μελλοντικά θα υπολογίζονται οι θέσεις των άστρων κατά τακτά χρονικά διαστήματα (όχι σε κάθε query ή καθημερινά γιατί θα δημιουργούσε φόρτο στον server και μάλιστα για κάτι που θα ήταν χρήσιμο μόνο για λεπτομερείς εργασίες)Οι τιμές για τα RA/DE μπορούν να εισαχθούν είτε ως δεκαδικές ώρες/μοίρες ή υπό την μορφή HH'MM"SS.S/DDD'MM"SS.S (χωρίς να είναι αυστηρή πχ μπορεί να εισαχθεί ως 5'33.3) Στο μέλλον θα προστεθεί κατάλογος με γαλαξίες, legend για τα μεγέθη των άστρων και λοιπών επεξηγήσεων, σήμανση των ωρών και των μοιρών στους άξονες των ορθών αναφορών/αποκλίσεων, καθώς και υποστήριξη για πολλαπλούς τύπους σελίδων (πχ Β1,letter κτλ) και ίσως προστεθούν και διαφορετικά projections. Τα ονόματα των αστέρων προς το παρόν δεν μπορώ να τα κάνω να δουλέψουν όπως στην command line έκδοση πιθανόν λόγω του SQL query όπου το join των πινάκων αργεί κι έτσι διακόπτεται το script για λόγους ευστάθειας του server. Επίσης το εύρος της απόκλισης δεν έχει τόσο νόημα γιατί η διαδικτυακή έκδοση είναι ρυθμισμένη να κρατάει το aspect ratio μεταξύ των ευρών της ορθής αναφοράς και της απόκλισης. Ίσως και με την χρήση του MPC θα μπορούσα να κάνω απεικόνιση τροχιών ενδιαφέροντων αντικειμένων, αλλά ας τελειώσω όλα τα υπόλοιπα πρώτα. Skywatcher 8" DOB Pyrex
stefanos-mavros Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 26, 2012 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 26, 2012 Πολύ ενδιαφέρον το project sou g.moralis! Σκέφτεσαι καθόλου να ανοίξεις τον κώδικα? Η υλοποίηση μιας τέτοιας εφαρμογής δεν θα μπορούσε να γίνει με χρήση html5? ΦιλικάΣτέφανος twitter: @s_mavrosblog: stefanos.xyz
Bi2L Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 26, 2012 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 26, 2012 Μπράβο για την προσπάθεια!! Καλή συνέχεια να έχεις!!! Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
giannis60 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 26, 2012 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 26, 2012 Στέλνω κι εγώ ένα δήγμα από τις δικές μου προσπάθειες χαρτογράφησης.Η δική μου μέθοδος στηρίζεται στην φωτογράφιση του ουρανού και μετά επεξεργασία στο photo shoap.Η μέθοδος είναι υπό διερεύνηση. Περισσότερα μάλλον θα προκύψουν τις παγωμένες κι ανιαρές νύχτες του χειμώνα. Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου. Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.
giannis60 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 26, 2012 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 26, 2012 Και εδώ είναι με μαύρο ουρανό άσπρα αστέρια. Το δοκίμασα στην πράξει και με τον κόκκινοφακό πἀνω στο χάρτη δεν μου χαλά καθόλου την νυχτερινή μου όραση. Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου. Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.
g.moralis Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 27, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 27, 2012 Πολύ ενδιαφέρον το project sou g.moralis! Σκέφτεσαι καθόλου να ανοίξεις τον κώδικα? Η υλοποίηση μιας τέτοιας εφαρμογής δεν θα μπορούσε να γίνει με χρήση html5? ΦιλικάΣτέφανος Καλησπέρα, δεν έχω ασχοληθεί με HTML5 που απ' όσο ξέρω έχει στον βασικό πυρήνα της τα SVG, αλλά το βλέπω δύσκολο καθότι χρειάζεται η συνδεσιμότητα με την βάση δεδομένων. Επίσης μελλοντικά θέλω να μπορώ να απεικονίζω τις τωρινές θέσεις των άστρων που θα απαιτεί υπολογισμούς πάνω στην βάση δεδομένων (στον κατάλογο HIC υπάρχει η ακτινική ταχύτητα που μαζί με τις γωνιακές ταχύτητες που δίνονται μπορούν να δώσουν την καινούργια θέση του άστρου), βέβαια όχι με συνεχή ανανέωση σε κάθε query όπως σε μια desktop εφαρμογή, ενώ σκέφτομαι πως θα μπορούσα να προσθέσω δυνατότητα απεικόνισης τροχιάς από τις εφημερίδες του MPC, κάτι σαν τους χάρτες που βγάζει συχνά το Sky & Telescope. Ίσως μελλοντικά ξεκινήσω την ανάπτυξη desktop εφαρμογής με ανοιχτό κώδικα, όχι όμως σε Perl. Πιθανότερο θα ήταν σε C# με Mono framework για να είναι multiplatform εφαρμογή. Skywatcher 8" DOB Pyrex
g.moralis Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 27, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 27, 2012 Μπράβο για την προσπάθεια!! Καλή συνέχεια να έχεις!!! Thanks! Skywatcher 8" DOB Pyrex
g.moralis Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 27, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 27, 2012 Στέλνω κι εγώ ένα δήγμα από τις δικές μου προσπάθειες χαρτογράφησης.Η δική μου μέθοδος στηρίζεται στην φωτογράφιση του ουρανού και μετά επεξεργασία στο photo shoap.Η μέθοδος είναι υπό διερεύνηση. Περισσότερα μάλλον θα προκύψουν τις παγωμένες κι ανιαρές νύχτες του χειμώνα. Καλησπέρα, ενδιαφέρουσα η προσπάθεια σου και τώρα αναρωτιέμαι αν αργότερα καταφέρω να υπολογίζω τις τωρινές θέσεις των άστρων, αν θα μπορούσα να αντιπαραθέσω φωτογραφικά δεδομένα με αυτά που θα υπολογίζονται για να δω κατά πόσο μπορούν να ταυτιστούν τα υπολογισμένα με τα πραγματικά. Πάντως τα Stellarium και Cartes du Ciel δίνουν διαφορετικές θέσεις για τα ίδια άστρα, οπότε δεν μπορώ να τα λάβω ως μέτρα σύγκρισης. Skywatcher 8" DOB Pyrex
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα