Jump to content

Μεγάλες μπαταρίες


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Σε συνέχεια αρκετών online και offline συζητήσεων με διάφορους φίλους του forum σχετικά με την κατασκευή power pack για χρήση (κυρίως) εξοπλισμού αστροφωτογράφησης στο βουνό, θέλω να σας ενημερώσω για κάποια ενδιαφέρουσα περίπτωση που πέτυχα πρόσφατα.

Eπί της κεντρικής Λεωφόρου Ηρακλείου ακριβώς δίπλα στο κατάστημα της Τράπεζας Κύπρου (δεν είμαι σίγουρος αν είναι εντός των ορίων του Νέου Ηρακλείου ή της Νέας Ιωνίας) υπάρχει ένα κατάστημα που πουλάει κάθε είδους μπαταρίες.

Ρωτώντας για μπαταρίες μεγάλης χωρητικότητας για χρήση σε τροχόσπιτο, ο ευγενικότατος καταστηματάρχης με ενημέρωσε ότι διαθέτει μπαταρίες χωρητικότητας 125Ah σε τιμή μόνο €80!!!

Οι συγκεκριμένες μπαταρίες είναι σχεδόν τετράγωνες (με πλευρά περίπου 35-40cm όπως το εκτίμησα πρόχειρα με το μάτι) και το βάρος τους με εξέπληξε ευχάριστα, καθώς ήταν πολύ λογικό για την χωρητικότητά τους. Φυσικά θα προστεθούν και 5 λίτρα υγρά (!), αλλά και πάλι το βάρος τους ήταν πολύ λογικό.

Αν κάποιος ενδιαφέρεται να φτιάξει ένα μεγάλο powerpack, και να δουλεύει όλη τη νύχτα laptop, φωτογραφικές μηχανές κλπ σε συνδυασμό με inverter από 12v DC σε 220v AC, συστήνω ανεπιφύλακτα τις μπαταρίες αυτές.

Εγώ πάντως θα πάρω μία-δύο για χρήση σε τροχόσπιτο αλλά και σε εξορμήσεις για αστρονομία, παρά το γεγονός ότι έχω ήδη φτιάξει ένα powerpack με παραπάνω από 100Ah…

Αγγελος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πολύ ενδιαφέρον ακούγεται. Θυμάσαι μήπως κάποιο νούμερο στη λεωφόρο Ηρακλείου; Δεν πολυκυκλοφορώ προς Ηράκλειο-Νέα Ιωνία και δεν έχω υπόψιν μου την τράπεζα Κύπρου. Ευχαριστώ, Ηλίας.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγγελε,

 

Σ'ευχαριστω για την ενημερωση ... ειναι κατι που με ενδιαφερει ιδιαιτερα. Οταν εχεις παρει ενα δειγμα στα χερια σου, θα ημουν ευγνωμων αν μπορουσες να μας αφησεις ενα μηνυμα περι ποιοτητα κτλ.

Φιλικά,

 

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Λοιπόν, βρήκα την διεύθυνση:

είναι Λεωφ.Ηρακλείου 317 στο Νέο Ηράκλειο,

και το τηλέφωνο είναι 210-2826704.

Όπως ανέφερα, ακριβώς δίπλα υπάρχει κατάστημα της Τράπεζας Κύπρου.

Αγγελος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Inverter από 12V σε 220V; Αστιεύεστε σίγουρα. Ευκολότερο δεν είναι να δημιουργήσεις 12-24V συνεχούς που χρειάζεται και με ένα βισματάκι να τα δώσεις κατευθείαν στο φορητό (ή και στο τηλεσκόπιο αν χρειαστεί);

Βρείτε το σωστό βίσμα και υπολογίστε τις αντιστάσεις που χρειάζετε να παρεμβάλετε για να πάρετε την απαιτούμενη τάση του φορητού.

 

Φιλικά,

Νίκος.

Save the darkness

Let it never fade away!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νίκο,

για τον περισσότερο κόσμο δεν είναι εύκολο να βρεί τις κατάλληλες τάσεις που χρειάζεται ο εξοπλισμός του, και να κάνει τις απαραίτητες κατασκευές.

Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος λάθους, με αποτέλεσμα να καταστραφεί εξοπλισμός μεγάλης αξίας.

Η παροχή του τυποποιημένου ρεύματος 220 σε συνδυασμό με τον τυποποιημένο μετασχηματιστή για κάθε συσκευή προλαμβάνει τέτοια προβλήματα.

Εξ' άλλου, ακόμη και η απλή ανόρθωση σε 20v περίπου χρειάζεται αρκετά πολύπλοκα κυκλώματα switching, τα οποία καλύτερα να τα αγοράσει κανείς έτοιμα μιάς και το κόστος είναι λογικό.

Βέβαια, μία καλή εναλλακτική *αλλά μόνο για laptop* είναι το τροφοδοτικό 12-σε-19 που έχουν αγοράσει μερικοί φίλοι και δουλεύει περίφημα.

Το inverter στα 220v έχει το πλεονέκτημα οτι έχει ενεργειακή απόδοση περίπου 90% και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την τροφοδοσία πολλών συσκευών, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε όσους κάνουν camping/τροχόσπιτο, (πχ τηλεόραση, φούρνος μικροκυμάτων σε χαμηλή ισχύ, μικρά ηλεκτρικά εργαλεία, κολλητήρι, "φραπεδιέρα"! κλπ)

Είναι επομένως καθαρά θέμα χρηστικότητας και ασφάλειας.

Αγγελος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γειά σου φίλε Άγγελε,

Δεν εννούσα να μετασχηματίσεις τα 220 βόλτ. Αντί αυτού, μπορείς από δύο μπαταρίες 12 βόλτ να υποβιβάσεις την παραγόμενη τάση τους (22 βολτ σε σειρά) στα 20 που χρειάζεται ο φορητός σου με αρκετή ακρίβεια. Δεν γνώριζα ότι χρησιμοποιούνται και σε τροχόσπιτα για άλλες συσκευές. Νόμιζα ότι χρειαζόσουν τάση απλά για το φορητό ή το τηλεσκόπιο.

 

Φιλικά,

Νίκος.

Save the darkness

Let it never fade away!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γειά σας και πάλι για το θέμα με τις μεγάλες μπαταρίες.

Έχω νεώτερα για την μπαταρία των 125Ah, μιάς και πήγα και αγόρασα μία.

Επειδή δεν την χρειάζομαι άμεσα, πρότεινα να την αγοράσω "ξερή" χωρίς υγρά ώστε να την αποθηκεύσω για λίγους μήνες.

Ο καταστηματάρχης μου έκανε την σχετική έκπτωση και την πήρα σε τιμή €75.

Οι διαστάσεις της είναι 23cm ύψος, και 25cm X 33cm πλάτος/μήκος.

Είναι δηλαδή και μικρότερη από όσο την είχα εκτιμήσει αρχικά. Μόνο που τώρα που την μετέφερα αρκετά, διαπίστωσα οτι δεν είναι ακριβώς πούπουλο...!

Ενημέρωσα τον καταστηματάρχη οτι μπορεί να υπάρξουν κι άλλοι ενδιαφερόμενοι και οτι μπορεί να δεχθεί ερωτήματα τηλεφωνικώς, και μου είπε οτι διαθέτει αρκετές μπαταρίες αυτού του τύπου και είναι άμεσα παραδοτέες (το γέμισμα των υγρών είναι απλή διαδικασία).

Για την μεταφορά της, η μπαταρία διαθέτει δύο χερούλια από σκοινί στα δύο άκρα της.

Υπόψη οτι το κατάστημα διαθέτει τεράστια ποικιλία από μπαταρίες, σε περίπτωση που κάποιος θέλει άλλου τύπου ή μεγέθους μπαταρίες.

Αγγελος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μαγκες,

 

Να αφησετε μια για μενα! Σ'ευχαριστω Αγγελε για την εμηνερωση και βοηθεια.

 

Σε περιπου μια εβδομαδα με δεκα μερες θα λαβω επισημα και ιδοποιηση απο την Astro-Physics για την βαση που περιμενω εδω και 20 μηνες (AP1200GTO) και θα ειμαι πληρης εξοπλισμενος για "μαχη" στον Παρνωνα και τον βαθυ ουρανο.

Φιλικά,

 

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης