Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

γεια σας φιλοι.χτες παρελαβα το πρωτο μου τηλεσκοπιο ενα 8ιντσο dob

της gso με ενα προσοφθαλμιο 25mm plossl.ετσι εχτες το βραδυ αποφασιζω

να κανω την πρωτη μου παρατηρηση.ο ουρανος ειναι σχετικα καλος προβλημα φωτορυπανσης δεν υπαρχει και αρχειζω να στοχευω τον πλανητη αρη (το οργανο ειναι ευθυγραμισμενο)με απογοητευση διαπιστωνω

οτι με φουλ μεγενθυση ο αρης φαινεται ακομα σαν αστερι, χαμηλωνοντας

την μεγενθυση δεν βλεπω τιποτα παρα μονο ενα φωτεινο ειδωλο της χιαστι

βασης στο μπροστινο μερος του σωληνα.η σεληνη φανηκε πολυ καλα αλλα και παλι με φουλ μεγενθυση δεν μπορεσα να δω απο πολυ κοντα τους κρατηρες, τι φταιει?μηπως το προσοθφαλμιο αυτο ειναι πολυ χαμηλων

δυνατοτητων?ο καταστηματαρχης μου ειπε πως ειναι super plossl αλλα μαλλον αυτο δεν ευσταθει.φταιει κατι αλλο, η απλως χρειαζομαι καλα

προσοφθαλμια και ενα barlow 2x για παρατηρηση πλανητων και deep sky.

ευχαριστω πολυ για τον χρονο που θα μου διαθεσετε.

BLOODY SHADOWS
Δημοσιεύτηκε

Φίλε Hammer ο προσοφθαλμιος που χρησιμοποιείς είναι πάρα πολύ χαμηλός για πλανήτες σου δίνει μόνο 1200/25=48x μεγέθυνση οπότε φυσικό ειναι να βλέπεις τον Άρη σαν αστέρι αφού η παρατήρηση πλανητών γίνεται κοντά στα 200x. Θες οπότε ένα προσοφθάλμιο στα 5 η 6 mm για να πάρεις μια καλή απόδοση των πλανητών κυρίως του Αρη και του Κρόνου που θα δεις αυτή την εποχή τα βράδυα..

Μην απογοητεύεσαι και καλή παρατήρηση..

"Όποιοι κι άν είστε σας χαιρετάμε..."
Δημοσιεύτηκε
Για να δεις αξιόλογη λεπτομέρεια στους πλανήτες θέλεις μεγέθυνση τουλάχιστο 200Χ. Βέβαια με την προϋπόθεση να υπάρχουν καλές συνθήκες ορατότητας. Πάντως και τότε μην περιμένεις να δεις αυτά που φαίνονται στις φωτογραφίες.
Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα

Φίλε Hammer αν και δεν καταλαβαινω τι εννοείς φουλ μεγεθυνση με τον 25αρι σου αφου σου δίνει μονο 48Χ , δεν θα έπρεπε παντως να τον δείς σαν ενα απλό αστέρι εστω και με 25 προσοφθαλμιο αλλα μεγαλύτερο απο το κεφάλι της καρφίτσας σίγουρα . Η χθεσινη βραδιά ήταν πολύ καλή για τον Άρη. Εχω ένα celestron 8" dob άρα ιδίων δυνατοτήτων με το δικό σου με τον 25αρι μου διέκρινα μια μαύρη γραμμή σε όλο το επάνω ημισφάιριο. Οταν χρησιμοποίησα 9,7 τότε άρχιζα να διακρίνω καθαρά --Syrtis major - mare sirenum - mare cimmerium. Με τον 6αρι δε είδα και την Hellas-και μια ιδέα απο την utopia χαμηλά κάτω, μέχρι τις 12,00 περίπου που άρχισαν να μαζεύονται σύννεφα και τελέιωσε η παρατήρηση. Μην απογοητεύεσαι τώρα αρχίζεις!!

572084407_The2005-2006ApparitionofMars.jpg.e8fab25b5393d35c58ad740ecb308c15.jpg

"blackjanuaryout"
Δημοσιεύτηκε
γεια σας φιλοι.χτες παρελαβα το πρωτο μου τηλεσκοπιο ενα 8ιντσο dob

της gso με ενα προσοφθαλμιο 25mm plossl.ετσι εχτες το βραδυ αποφασιζω

να κανω την πρωτη μου παρατηρηση.ο ουρανος ειναι σχετικα καλος προβλημα φωτορυπανσης δεν υπαρχει και αρχειζω να στοχευω τον πλανητη αρη (το οργανο ειναι ευθυγραμισμενο)με απογοητευση διαπιστωνω

οτι με φουλ μεγενθυση ο αρης φαινεται ακομα σαν αστερι, χαμηλωνοντας

την μεγενθυση δεν βλεπω τιποτα παρα μονο ενα φωτεινο ειδωλο της χιαστι

βασης στο μπροστινο μερος του σωληνα.η σεληνη φανηκε πολυ καλα αλλα και παλι με φουλ μεγενθυση δεν μπορεσα να δω απο πολυ κοντα τους κρατηρες, τι φταιει?μηπως το προσοθφαλμιο αυτο ειναι πολυ χαμηλων

δυνατοτητων?ο καταστηματαρχης μου ειπε πως ειναι super plossl αλλα μαλλον αυτο δεν ευσταθει.φταιει κατι αλλο, η απλως χρειαζομαι καλα

προσοφθαλμια και ενα barlow 2x για παρατηρηση πλανητων και deep sky.

ευχαριστω πολυ για τον χρονο που θα μου διαθεσετε.

φιλε hammer..μν απογοητευεσαι!κ γω ετσι ελεγα,αλλα σιγα σιγα με επιμονη κ αγορα των καταλληλων εξαρτηματων καταφερα πολλα πραγματα.επισης θα πρεπει να διαβασεις το nightwatch για να καταλαβεις καποια πραγματα. :wink:

με τον 25mm οπως ειπε κ ο φιλος πιο πανω,δν προκειται να δεις πλανητες.

σου δινει πολυ λιγες μεγενθυνσεις.. 1200/25=48Χ

θα πρεπει να αγορασεις δυο καλους προσοφθαλμιους: εναν 6mm κ εναν 4mm που δινουν 200Χ κ 300Χ αντιστοιχα.

οτι αποριες εχεις...εδω ειμαστε! :wink:

και καλοριζικο το καινουργιο σου τηλεσκοπιο!!!!! :D :D :D :D :D

καθαρους ουρανους..... :wink:

BRESSER-GALAXIA(114/900)

K-6mm,K-25mm,barlow 2x

celestron kit : 5 plossl fully multicoated(32mm,15mm,9mm,6mm,4mm,barlow 2x) +7 planet filters.

Δημοσιεύτηκε

Φίλε hammer καλωσήρθες και από εμένα (ουάου! είναι η πρώτη φορά που το λέω αυτό στο forum!μπαινω στο τριπάκι;).Νέος είμαι και εγώ και ελπίζω να σε καταλαβαίνω λίγο καλύτερα από τους άλλους τους παμπαλέ στο άθλημα...

Συμφωνώ πλήρως με τους προλαλήσαντες (χαμηλό προσοφθάλμιο, κατέβα προς τα 10mm, υπομονή και επιμονή και μην απογοητεύεσαι κτλ). Πάνω από όλα η ερασιτεχνική αστρονομία θέλει εκτός από καθαρούς ουρανούς, καθαρό μυαλό. Και εννοώ καθαρό από προσμονές. Δηλ. μην προκαταβάλεσαι για το τι θα δεις από φωτογραφίες άλλων πχ εδώ. Οι άνθρωποι έχουν φάει ώρες για να το καταφέρουν και σίγουρα, αυτό που θα δεις σιγά σιγά, είναι ότι σε μία φωτογραφία βλέπεις πολύ διαφορετικά το ίδιο αντικείμενο από ότι απλά με το μάτι.

Τώρα, προς διευκρίνηση του:

με φουλ μεγενθυση
αν και δεν καταλαβαινω τι εννοείς φουλ μεγεθυνση

Υποθέτω υπάρχει μία συνήθης αν και μη λογική παρεξήγηση: άλλο μεγέθυνση και άλλο εστίαση. Με την ρύθμιση που κάνεις στον εστιαστή (μέσα-έξω) απλά εστιάζεις την εικόνα και λογικό είναι να βλέπεις το στήριγμα του δευτερεύοντως αν κάνεις εστίαση πολύ κοντινή. Μεγέθυνση, όπως σου είπαν και οι άλλοι αλλάζεις μόνο με προσοφθάλμια και barlow για παρατήρηση με το μάτι. Συγκεκριμένα Μ=ΕΑ/δ, όπου Μ=μεγέθυνση, ΕΑ=εστιακή απόσταση και δ=διάμετρος προσοφθαλμίου.

Αυτά λοιπόν και καθαρούς ουρανούς.

ΥΓ: Ελπίζω να μη σας κουράζω με τους τύπους που συνυθίζω να βάζω, αλλά νομίζω εξηγούν πολύ καλύτερα και άλλωστε είναι συνήθεια χρόνων στα κατατόπια της Μαμάς Φυσικής... :?

\" Today the Wolf Silences ... For Man howls \"

\" Ένας άνθρωπος παίρνει τον δρόμο της γνώσης όπως ακριβώς πηγαίνει στον πόλεμο, με πλήρη συνείδηση γεμάτος φόβο, σεβασμό και με απόλυτη αυτοπεποίθηση \"

(Don Juan διά πένας Carlos Castaneda)

Δημοσιεύτηκε
Συγκεκριμένα Μ=ΕΑ/δ, όπου Μ=μεγέθυνση, ΕΑ=εστιακή απόσταση και δ=διάμετρος προσοφθαλμίου.

:shock: :shock: :shock: :?: :?: :?:

To σωστό:

Μ=F/s όπου F η εστιακή απόσταση του τηλεσκοπίου και s η εστιακή απόσταση του προσοφθαλμίου.

Πολύ σωστή η παρατήρηση για τη διαφορά της εστίασης από τη μεγέθυνση. Γυρνώντας τις ρόδες του εστιαστή δεν αλλάζει η μεγέθυνση αλλά ρυθμίζεται η εστίαση. Η μεγέθυνση αλλάζει με αλλαγή προσοφθαλμίου φακού.

Φιλικά, Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε
ευχαριστω παρα πολυ για τις απαντησεις σας μεσα απο αυτες καταλαβα καποια πραγματα που ισως τα ειχα παρει λαθος.τωρα τι μου προτεινετε για προσοφθαλμια, θα χρειαστω barlow?
BLOODY SHADOWS
Δημοσιεύτηκε
αρχειζω να στοχευω τον πλανητη αρη (το οργανο ειναι ευθυγραμισμενο)

Hammer, στα σωστά που έγραψαν τα παιδιά, θα ήθελα να συμπληρώσω:

Ευθυγράμμιση (Collimation): Το Α και το Ω στην πλανητική παρατήρηση. Τα dobsonian, αν και απλές κατασκευές με μεγάλες δυνατότητες, έχουν την τάση να απευθυγραμμίζονται ως προς τα οπτικά τους, ανάλογα με την χρήση και τις ταλαντώσεις που δέχονται (π.χ. μεταφορά, τοποθέτηση, αποθήκευση τηλεσκοπίου). Κι αν στα DSO συγχωρούνται ελαφρά λάθη στην ευθυγράμμιση, στην πλανητική παρατήρηση δεν συμβαίνει το ίδιο, γιατί εκεί παρατηρούμε με υψηλές μεγεθύνσεις. Αυτά, χωρίς να γνωρίζω αν τα ξέρεις ήδη, αλλά προσπαθώντας να σε προστατεύσω από ενδεχόμενες μελλοντικές «απογοητεύσεις».

Δώσε χρόνο στον εαυτό σου και στο τηλεσκόπιό σου.

Φιλικά

PapGeo

Δημοσιεύτηκε

άλλο μεγέθυνση και άλλο εστίαση. Με την ρύθμιση που κάνεις στον εστιαστή (μέσα-έξω) απλά εστιάζεις την εικόνα και λογικό είναι να βλέπεις το στήριγμα του δευτερεύοντως αν κάνεις εστίαση πολύ κοντινή. Μεγέθυνση, όπως σου είπαν και οι άλλοι αλλάζεις μόνο με προσοφθάλμια και barlow για παρατήρηση με το μάτι.

χαιρομαι που καποιος το ξεκαθαρισε..:wink:

ημουν ετοιμος να το πω,απλα δν ειχα αρκετο χρονο να το γραψω.

συμφωνω οτι το collimation απο τις 150Χ κ πανω ειναι απαραιτητο!

καλο ειναι να παρει 3 προσοφθαλμιους μικρης,μεσαιας κ μεγαλης μεγενθυνσης(εναν για την καθε κατηγορια),μαζι με εναν barlow για να αρχισει σιγα σιγα να παιζει με τις μεγενθυνσεις κ το χειρισμο του τηλεσκοπιου.

κ το ξαναλεω!εμενα το nightwatch μου ανοιξε τα ματια σε πολλα που ειχα παρεξηγησει...θα το προτεινω οπως μου το προτειναν κ μενα οι βετερανοι του αθληματος...

:D

BRESSER-GALAXIA(114/900)

K-6mm,K-25mm,barlow 2x

celestron kit : 5 plossl fully multicoated(32mm,15mm,9mm,6mm,4mm,barlow 2x) +7 planet filters.

Δημοσιεύτηκε
To σωστό:

Μ=F/s όπου F η εστιακή απόσταση του τηλεσκοπίου και s η εστιακή απόσταση του προσοφθαλμίου.

Τhanx Στέφανε, μου ξέφυγε εν τη ρήμει του λόγου.

\" Today the Wolf Silences ... For Man howls \"

\" Ένας άνθρωπος παίρνει τον δρόμο της γνώσης όπως ακριβώς πηγαίνει στον πόλεμο, με πλήρη συνείδηση γεμάτος φόβο, σεβασμό και με απόλυτη αυτοπεποίθηση \"

(Don Juan διά πένας Carlos Castaneda)

Δημοσιεύτηκε

Διαφωνω!

ΠΑΝΤΑ ειναι απαραιτητο,οχι μονο πανω απο 150x.Θα το πω 100στη φορα:

Παντα πριν αρχισουμε παρατηρηση ελεγχουμε την ευθυγραμμιση και την διορθωνουμε εαν χρειαζεται!

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε

Διαφωνω!

ΠΑΝΤΑ ειναι απαραιτητο,οχι μονο πανω απο 150x.Θα το πω 100στη φορα:

Παντα πριν αρχισουμε παρατηρηση ελεγχουμε την ευθυγραμμιση και την διορθωνουμε εαν χρειαζεται!

Δν το διατυπωσα σωστα... :oops:

ηθελα να πω πως στις μεγαλυτερες μεγενθυνσεις αν δν ειναι collimated τοτε η παραμορφωση ειναι μεγαλυτερη,ενω στις μικρες μπορει κ να μν το καταλαβεις κ καθολου αν δν ειναι ευθυγραμμισμενο.(μιλαμε για μικρες αποκλεισεις..οχι το ενα κατοπτρο να κοιταει στο θεο κ το αλλο σε μενα :D )

οπως κ να χει το τηλεσκοπιο πρεπει να ναι παντα σωστα ευθυγραμμισμενο!!οπως ειπε κ ο Γιωργος.

εγω ακομα δν ξερω αν το χω ευθυγραμμισει εντελως σωστα :oops:

(εχω κανει το κολπακι με το φιλμ)

BRESSER-GALAXIA(114/900)

K-6mm,K-25mm,barlow 2x

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης