Jump to content

siouxwwss

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    68
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Όλα αναρτήθηκαν από siouxwwss

  1. Αν ειδικά θες τους χάρτες, υπάρχουν καλύτερες, οικονομικότερες και σίγουρα πιο εύοσμες λύσεις. Το ποιο απλό παράδειγμα, είναι ένα επιπεδόσφαιρο από το Πλανητάριο, που πηγαίνοντας από εκεί θα ακούσεις και θα δεις και δυο πράγματα παραπάνω. Αν θες ακόμα ποιο οικονομικά, εντελώς δωρεάν το ερασιτεχνικό πρόγραμμα Stellarium (googlαρέ το και θα το βρεις). Το κατεβάζεις free (τουλάχιστον όταν ήταν στην έκδοση 0.8.1 πριν ένα χρόνο περίπου).
  2. siouxwwss

    Βαλιτσάκι προσοφθαλμίων

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Ξέχασα κάτι βασικό προς όλους. Πολλά από τα αφρώδη αυτά υλικά έχουν το πρόβλημα ότι θρίβουν και επικάθονται πολύ εύκολα στα οπτικά λόγω του ότι είναι πλαστικά υλικά συνήθως και άρα επιδεκτικά σε στατικό ηλεκτρισμό. Το πολυαιθυλένιο που έβαλα εγώ είδα ότι δεν θρίβει ιδιαίτερα. Λίγο μόνο από τις κομμένες επιφάνειες, τις οποίες πέρασα πολύ απαλά (σαν χάδι) με ένα κολλητήρι ηλεκτρονικών (ξέρετε αυτό που ζεσταίνει), για να φύγουν τα ξέφτια, όπως κάνουμε σ΄την άκρη σε ένα πλαστικό κορδόνι με ένα αναπτήρα. Είπαμε να φτιάξουμε θήκη για προστασία. Μην καταστρέφει η ίδια τα οπτικά μας.
  3. siouxwwss

    Βαλιτσάκι προσοφθαλμίων

    Bi2L: Συμφωνώ με τον astrovox. Παραπάνω έχω δώσει πλήρη λίστα με τα υλικά μου από το praktiker, αλλά όντως μπορείς να τα βρεις σαφώς φθηνότερα. ελλείψει χρόνου τα πήρα από εκεί.
  4. siouxwwss

    Pick and Pluck foam

    http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?p=68137#68137
  5. siouxwwss

    Βαλιτσάκι προσοφθαλμίων

    Ζήλεψα και έκανα και εγώ την Mastovoxia μου. Υλικά και τιμές από το Praktiker: -Θήκη Αλουμινίου για CD (60CD) AITEC 42x24.5x16cm (εσωτ 40x22.5x10.5+3.5cm) €24.90 -Teknofon P-50 Κυμ. Πλάκες 50mm 500x1000 €11.90 -Teknolen CLR-10 Αφρώδες Πολυαιθυλένιο 10mm 500x1000 €5.90 x2 -Κόλλα BISON SUPER MONTAFIX 150GR (ΔΙΑΦΑΝΗ) €4.90 ΣΥΝΟΛΟ €53.50 (Δεν προσπαθώ να κάνω διαφήμιση, απλά προσπαθώ να βοηθήσω.) ΠΡΟΣΟΧΗ: Η κόλλα θέλει προσεκτική επιλογή ανάλογα με το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί για να μην το κάψει και να μπορεί να "δέσει". Ξέρω ότι ίσως να μπορούσα να το καταφέρω και φτηνότερα, αλλά δυστυχώς δεν έχω επαρκή χρόνο για έρευνα αγοράς. Η δουλειά έγινε με πατρόν που πέρασα με κοπίδι σε 8 επίπεδα πολυαιθυλενίου, για να πετύχω έυκολη διαμόρφωση των χώρων σε βάθος. Ειδικά η διπλή θήκη για finder και φακό, δεν γινόταν αλλιώς. Προφανώς το κυματιστό πολυαιθυλένιο στο καπάκι είναι αποσπώμενο (διαστάσεις λίγο μεγαλύτερες από το εσωτερικό του καπακίου για να "κουμπώνει") για να μπορώ να βάζω από πίσω σημειωματάριο κλπ. Πατρόν Προ συναρμολόγησης Τελική μορφή Λεπτομέρεια διπλής θήκης Γεμάτη και ετοιμοπόλεμη Λεπτομέρεια διπλής θήκης με φακό
  6. siouxwwss

    HEQ5 - GSO 200/800 750e

    Σκέτη τη βάση με τον τρίποδα γίνεται; Αν ναι, πόσο;
  7. siouxwwss

    EQ6 vs EQ5

    Χαιρετώ τους πάντες μετά από ένα χρόνο παρά κάτι απουσία (απόλυση από το στρατό και πρόσληψη σε δουλειά γαρ...). Λοιπόν, έχω ένα SkyWatcher 1309EQ2 και σκέφτομαι να κοιτάξω για μία σοβαρή στήριξη-τρίποδα. Κοιτάω με την προοπτική πρώτον χρήσης στον συγκεκριμένο σωλήνα που διαθέτω, ο οποίος φορτώμένος με Hyperion και προσαρμογέα για φωτογραφική, γίνεται υπέρβαρος για την EQ2. Κατά δεύτερο λόγο, όταν μπορέσω θα φροντίσω για μεγαλύτερο σωλήνα (Newton ή Mak ίσως), οπότε θέλω να αντέχει και κάτι μεγαλύτερο. Κοιτούσα τις HEQ5 και EQ6 της σειράς Pro από την SkyWtahcer και έχω τις εξής απορείες: 1) Ποια η διαφορά γενικά μεταξύ EQ5 και EQ6; 2) Από την εμπειρία σας, σε τι σωλήνα ή σε τι βάρος καλύτερα μπορώ να φτάσω με τις παραπάνω (άσχετα με τις "ονομαστικές" αντοχές); 3) Μεταξύ των δύο ποια προτείνετε; (Δεκτές και άλλες προτάσεις, αν είναι δυνατόν με ένα link για να έχω και ιδία γνώμη.) Ευχαριστώ εκ των προτέρων όλους σας.
  8. Ευχαριστώ για τη δικαίωση της προ ημερών αγανάκτησής μου. Συμφωνώ με τους προλαλύσαντες. Ας κλείσει εδώ και ας διδαχτούμε από την συμπαντική αρμονία. Δεν νομίζω πως αυτή η ρήση πρέπει να λαμβάνεται απλά ρομαντικά ή αφελώς...
  9. Thanx Kostakis, Οπότε με βλέπω για το 6'' όπως τα είπες. Όντως υπολογίζω πως από στήριξη είναι αντίστοιχα. Απλά την ποιότητα του "άγνωστου" φοβάμαι. Αλλά όπως τα λές είναι τα ίδια.
  10. Προσοχή παιδιά, γιατί με τέτοια προγράμματα κουράζεται ο υπολογιστής. Με ένα γερό σετ από τέτοια είναι εύκολο να κρασάρει το σύστημα. Συν τοις άλλοις, πρέπει να ξέρει κανείς από που τα παίρνει γιατί είναι κλασσικές φωλιές για worms, trojans και dialers. Οπότε συνιστώ μία προσεκτική επιλογή των απαραίτητων τέτοιων βοηθημάτων και ακόμα πιο προσεκτική συλλογή τους.
  11. KOTS σε ευχαριστώ για την απάντηση. Αφού μπορείς να είσαι κύριος και σωστός γιατί παρουσιάζεις το άλλο σου πρόσωπο; Σ'ευχαριστώ λοιπόν και συγγνώμη αν σε χαρακτήρισα αδίκως. Στο θέμα μας τώρα. Μία τέτοια απάντηση ήθελα. Γνωρίζω αρκετά μην ανησυχείς και έχω επίγνωση του τι κοιτάζω. Απλά τα έχω βρει σε ευκαιρία (130ΕΥΡΩ το Bresser και 190 το Optrons). Και εγώ ανάμεσα στα δύο, τείνω προς το Bresser, λόγω πλήρους άγνοιας για το άλλο (το γνωστό μοτίβο: για να μην έχει ακουστεί είναι επίφοβο τι θα είναι). Το Bresser από την άλλη είναι αρκετά κοντά στο δικό μου (SkyWatcher 130EQ2) και έτσι ξέρω που κυμαίνεται και ότι για την κατηγορία του και τα λεφτά του είναι ικανοποιητικό γιαυτό και το σκέφτομαι. Νομίζω δεν κάνω λάθος λέγοντας ότι το Bresser Messier N-130 είναι αντίστοιχο του SkyWatcher 130EQ2, έτσι δεν είναι;
  12. Ευχαριστώ για τις απαντήσεις (πλυν τον KOTS ) ), αλλά μήπως θα μπορούσατε να γίνεται πιο συγκεκριμένοι στο γιατί όχι;
  13. Κοιτάζω τα εξής: "Bresser Messier N-130" και "Optrons 1400-150 Reflector-Telescope". Ποια η γνώμη σας; Με ενδιαφέρει ό,τι ξέρετε για κάποιο από τα δύο ή και μία συγκριτική γνώμη. Σημειωτέον ότι θέλω ιδέες και απόψεις ΜΟΝΟ για αυτά τα δύο, οπότε please μην κουράζεστε να μου πείτε για κάποιο άλλο παρόμοιο ή μεγαλύτερο. Θα εκτιμήσω οποιαδήποτε γνώμη γιαυτά. Έχω ήδη ένα SkyWatcher 130EQ. Με λίγες βόλτες σε καθαρούς ουρανούς, κόλλησε και το μεγάλο μου αδερφάκι. Επειδή η αντιβίωση δεν τον έπιασε ( ) είπα να κοιτάξουμε κάτι. Κοιτάω λοιπόν για λόγους χώρου και οικονομικούς (μόλις πήρε σπίτι το αδερφάκι) τα δύο αυτά. Ευχαριστώ πολύ.
  14. Συγγνώμη φίλε smitil που θα καταχραστώ λίγο από το χώρο του topic σου. Καλέ μου άνθρωπε KOTS. Έτυχε να παρακολουθήσουμε αρκετά κοινά topic τις τελευταίες μέρες και παρατηρώ ότι φαίρεσαι ιδιαίτερα αγενώς και με ένα ύφος και τουπέ που σε καμμία περίπτωση δεν συμπορεύει με το γενικότερο ύφος του astrovox και σίγουρα δεν ταιριάζει στην ηλικία σου. Δηλαδή, όποιος νέος του site μπει, πρέπει να τον αποθαρύνεις και να τον κατακεραυνώσεις; Θλίβομαι πάρα πολύ, γιατί υπάρχουν και άλλοι μέσα στο site με τα ίδια χαρακτηριστικά με εσένα. Τουλάχιστον δεν είναι πολύ και η πλειοψηφία κρατάει ψηλά το επίπεδο. Προσπάθησε να έχεις λίγο πιο μετριασμένες απόψεις και να είσαι λίγο πιο συγκαταβατικός με τους νεότερους και ίσως ασθενέστερους από το δικό σου γνωστικό επίπεδο. Γιατί αν και μάλλον είναι καλό, το επισκιάζει η αλαζονική σου συμπεριφορά. Συγγνώμη ειλικρινώς για τους χαρακτηρισμούς, αλλά ένιωσα πλέον μεγάλη ανάγκη να τα πω.
  15. Πώς και το πουλάς τόσο γρήγορα; Για ποιο μοντέλο ακριβώς πρόκειται (να υποθέσουμε Bresser Messier N-130); Αν γινεται ανέβασε και μια φωτογραφία.
  16. Μήπως είναι έυκολο να πεις γιατί το πουλάς; Σε τι κατάσταση είναι, πότε αγοράστηκε κτλ; Δείνεις μαζί και στήριξη-προσοφθάλμια κτλ; Τι βάρος έχει (για να ξέρω τι στήριξη θέλει);
  17. Δεν θα επεκταθώ στην αψιμαχία. Είμαι κάθετα αντίθετος. Εγώ τουλάχιστον θα φροντίσω να δείχνω το σεβασμό που θα ήθελα. Για τους προσοφθάλμιους, καλύφθηκα και ευχαριστώ και πάλι.
  18. Ευχαριστώ και πάλι όλους. Θα προσπαθήσω να κάνω την τσέπη να "χωρέσει" έστω 2 Baader Hyperion και ας μείνει απέξω και ο Barlow, αν και μάλλον κλείνω προς Super Plossl της SkyWatcher ή Plossl της Celestron (E-Lux ή Omni). Τι λέτε μεταξύ αυτών των μοντέλων; Οι SkyWatcher αξίζουν; Τώρα επί αυτών που απαντήθηκαν: 1) Ευχαριστώ ιδιαιτέρως geobalt και MARINOS για τις τόσο καίριες και περιεκτικές απντήσεις. Θα τα λάβω υπόψη. 2) filiatra το τηλεσκόπιο αν κατάλαβες και από τις μεγεθύνσεις, έχει εστιακή απόσταση 900mm και άρα εστιακό λόγο f7. 3) Nodens, χωρίς να θέλω να φανώ αυταρχικός, νομίζω ότι είναι καλό να μην αλλάζουμε το θέμα ενός forum προς δική μας κατεύθυνση. Με ένα καινούργιο θα έχεις καλύτερα αποτελέσματα. Δεν λέω για μία απλή διευκρίνηση όπως αυτή του gohan. Νομίζω ότι καλό θα είναι να εισηγηθούμε μία τέτοια προτροπή και στους χειριστές του συστήματος. Ευχαριστώ πολύ και ελπίζω να μην πρόσβαλα κανέναν με το τελευταίο.
  19. Πρώτον ευχαριστώ όλους σας για την βοήθεια. Χαίρομαι γιατί τουλάχιστον δεν υπάρχει λόγος να νιώθω βλάκας. Αν κατάλαβα καλά είμαι σε σωστό δρόμο. Διευκρινιστικά: 1) Είπαμε για τον Μ31 τον είδα και τον θαύμασα. Αυτά τα βασικά τα κατέχω όπως και αποστάσεις κτλ (Φυσικός είμαι και εγώ όπως πολλοί από εσάς). Όσο για δέος το έννιωσα σαν ριγος από την ουρά ως το κεφάλι κι ας ήταν σαν ένα νέφος. Έχω επίγνωση του τι πάω να δω και δεν βαυκαλίζομαι με αυταπάτες από φωτογραφίες βιβλίων. Η ουσία άλλωστε σε όλα αυτά είναι δεν είναι ο εύκολος εντυπωσιασμός με χρωματάκια και φωτάκια (αν και σίγουρα είναι εντυπωσιακά). Αν Κανείς ψάχνει κάτι τέτοιο καλό είναι να πάει στα Village να γλυτώσει και χρόνο και χρήμα. 2) Προφανώς έχω εντοπίσει Δία και χωρίς παρεξήγηση, θα έπρεπε να ντρέπομαι αν χρειαζόμουν βοήθεια για να τον βρω. 3) Για σκοτεινό οθρανό, προφανώς δεν κάθομαι στην Αθήνα. Για κοντά προτιμώ Σούνιο ή Ωρωπό. Και τα δύο έχουν κάτι γωνιές...!!! Έχω επίγνωση βέβαι ότι δεν είναι και τα καλύτερα, αλλά είπαμε για κοντά. Ευελπιστώ να σας ακολουθήσω παραέξω κάποια φορά. Αυτά και πάλι ευχαριστώ γιατί είσαστε μία σανίδα σωτηρίας στο απέραντο πέλαγος του ουρανού.
  20. Έχω ένα SkyWatcher 130EQ2. Δυστυχώς έχω μόνο το βασικό εξοπλισμό του πακέτου και έτσι ξέρω πως παλεύω με άνισους όρους. Μόλις προχθές έκανα την πρώτη βόλτα πως κάποιος ποιο σκοτεινές τοποθεσίες. Ως τώρα ακόμα συνήθιζα χειρισμό από την ταράτσα και μάθαινα αστέρια (Nightwatch, καθαρός εξοχικός ουρανός και τα ματάκια μου). Τώρα που τα συνδύασα, χάθηκα. Επειδή με δυσκόλεψε πολύ ακόμα και το να βρω τον Μ31 (δεν μιλάω για νεφελώματα), μήπως υπάρχει καμμία συμβουλή να μου δώσετε; Δυσκολεύομαι ακόμα και να σιγουρέψω αν το άστρο που βλέπω από μέσα είναι αυτό του χάρτη, πλυν ελαχίστων εξαιρέσεων (Vega, Alcor-Mizar κτλ). Και μόλις βρω, δυσκολεύομαι αρκετά να πάω προς εκεί που θέλω (θεωρητικά) να πάω για να βρω το ζητούμενο. Είναι απλά θέμα εμπειρίας ή υπάρχουν κάποια μυστικά που δεν γνωρίζω; Από όρεξη και κέφι άλλο τίποτα. Όσο κόπο και χρόνο θέλει να τον διαθέσω με μεγάλη χαρά. Απλά να ξέρω αν τα δίνω στη σωστή κατεύθυνση. Κύρια προβλήματα όπως είπα:αναγνώριση παρατηρούμενου μέσω τηλεσκοπίου και μετακίνηση κατά συγκεκριμένη κατέυθυνση,απόσταση. Ευχαριστώ τους πάντες. ΥΓ:Μήπως μπορείτε να προτείνετε κάποιους πρώτους εύκολους-δύσκολους στόχους για εξάσκηση;
  21. Έχω ένα SkyWatcher 130EQ2. Τα προσοφθάλμια που είχε στο πακέτο είναι αρκετά "μέτρια", οπότε καθίσταται πλέον μεγάλη ανάγκη να πάρω ένα σετάκι, τώρα που μάλλον ξαναμάζεψα λίγα χρήματα. Επειδή δεν έχω εμπειρία, αν μπορείτε βοηθείστε. Σκέφτομαι να πάρω τρία προσοφθάλμια: 40mm(22x),15mm(60x) και 10mm(90x) και ένα Barlow 2x. Όσο για τύπο, μάλλον Plossl. Τι λέτε πρώτον για το σετ και δεύτερον τι έχετε να προτείνετε για τύπο/εταιρία/κατάστημα. Οποιαδήποτε άλλη επείσης πρόταση είναι ευπρόσδεκτη. Ακόμα λέω και για ένα φίλτρο νεφελωμάτων και ένα Red Dot finder. Αξίζουν;
  22. Σχετικά με το θέμα μεγέθυνσης, αν θυμάμαι καλά από την γραμμική οπτική που είχα κάνει, η λογική λέει ότι το κάτοπτρο του φίλου Νίκου είναι μάλλον αφεστιακό, δηλ ακριβώς το αντίθετο του παραβολοειδούς. Οπότε σίγουρα δεν κάνει. Φίλε Νίκο, η μεγέθυνση στα τηλεσκόπια, όπως ίσως ήδη έχεις πληροφορηθεί, είναι θέμα προσοφθάλμιου σε συνδυασμό με το κάτοπτρο και όχι θέμα κατόπτρου. Αν σε ενδιαφέρει η κατασκευή ενός τηλεσκοπίου γενικά, κάνε ένα απλό search στο δίκτυο και θα βρεις πολλά πράγματα. Όπως σου είπαν όμως, μάλλον δεν αξίζει, εκτός και αν είσαι ρομαντικός εραστής του χειροποίητου, οπότε σε επικροτώ και σε ζηλεύω. Αν θες μπορώ να σου στείλω κάποια πρόχειρα σχέδια (όχι και τα καλύτερα) που έχω βρει στο δίκτυο. Στείλε πμ με email.
  23. Γι'αυτο μ'αρέσει αυτό το site. Γιατί είστε όλοι humor-ώδης! Μπράβο, μπράβο, σπάστε πλάκα μαζί μου. Επί του θέματος, ευχαριστώ για την απάντηση. Μήπως υπάρχει κάποια πρόταση σχετικά με τα μοντέλα που ανέφερα εκτός των 15x70, τα οποία προφανώς αποκλείονται; Τείνω κάπως προς τα KONUS γιατί εμπιστεύομαι το Πλανητάριο Θεσσαλονίκης που τα διαθέτει. Ποιο κυάλι προτείνετε για μέχρι 150ΕΥΡΩ; Κάποιο κατάστημα; (Κυρίως για Αθήνα)
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης