Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα,

Θα ηθελα αν γίνεται την βοηθεια σας για επιλογή τηλεσκοπιου.

Εχω διαβασει εδω και καιρο το Nightwatch και προσπαθησα να κανω την θεωρία πραξη με κατι κυαλια που είχα.

Υστερα απο αρκετους μηνες αποχης λογω δουλειας σκεφτομαι να κανω μια επαναληψη το βιβλιο αλλα αυτη τη φορα να παρατηρω με ενα καλο τηλεσκόπιο ωστε να γίνει πολυ πιο ενδιαφέρον το χομπι.

Επειδη στο θεμα των τηλεσκοπιων ειμαι ασχετος θα ηθελα την βοηθεια σας η εστω να με παραπέμψετε σε καποιο βιβλιο η site για τηλεφσκοπιο.

Τα βασικα κρητηρια για την επιλογη τηλεσκοπιο ειναι τα εξης:

1) Ειμαι σε περιοχη εκτος θεσσαλονίκης χωρις καθολου φωτισμο γυρω ( σε κατι χωραφια στη μεση του πουθενα :P )

2) Δεν με ενδιαφερει η μεταφορα του τηλεσκοπιου καθολου

3) Τριποδας ειναι απαραιτητος!

4) Χρηματικο ποσο που διαθετω ειναι 300-400 ευρω. 400 σκοπευω να δωσω σε καποια εξαιρετικη value for money περιπτωση.

Πολυ πιθανο να υπαρχει και καποιος αλλος παραγοντας που να μη γνωριζω. :wink:

Ευχαριστώ :D

Δημοσιεύτηκε

Μάλλον δεν έχεις δοκιμάσει να σηκώσεις την κεφαλή του τριπόδου...γιαυτό τα λες αυτά.

Η καλλίτερη σου επιλογή είναι ένα dobsonian 8 ιντσών.

PixInsight 1.8 RC7

Δημήτρης Πλατής

Δημοσιεύτηκε
Φιλε μου το 8αρι dob ειναι που λεμε το must για σενα... ασε τους τριποδες, με το dob θα βρισκεις ποιο ευκολα αντικειμενα απ οτι με τριποδο με πολικη ευθυγραμμιση, αξονες κτλ. Τωρα κατω απο 8 ιντσες δεν θα σου πρωτεινα με τπτ αφου μολις πριν 2 βδομαδες εγινα κατοχος 10ιντσου και μπορω να πω οτι και 10 λιγες ειναι... Και στην τελικη στο μελλον παιρνεις ξεχωριστα μια EQ5 η HEQ5 PRO βαση με τριποδα και βαζεις πανω το 8ιντσο και καθαρισες... Εγω εφτιαξα ξυλινη dobsonian για το 10ιντσο γιατι αλλιως χρειαζομαι HEQ5 που κανει 1000ευρω... και ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΦΡΙΑ.

Celestron 10" σε homemade dobsonian βαση.

HEQ5 Pro synscan

Bresser skylux 70/700.

Logitech webcam.

A3 webcam

Samsung pl70 12mp. compact camera

Acer Aspire One.

Δημοσιεύτηκε

Η αληθεια ειναι οτι ημουν πολυ λαθος για το τριποδα... το φανταζομουν αρκετα διαφορετικο :o

Το 8αρι dob μ'αρεσε αρκετα μπορω να πω και η τιμη του ειναι πολυ καλη!

Δημοσιεύτηκε
Ειναι φανταστικο σου λεω, και αν εχεις τον ουρανο που λες, θα βλεπεις οπως σαν 12ιντσο απο την πολη, ετσι υπολογιζω, εγω δεινοπαθουσα προχθες για να δω με το 10αρι αντικειμενα με φαινομενο μεγεθος 7. Και σου λεω το κανεις ρομποτικο ειτε με τριποδο ειτε με ρομποτικη dobson οποτε θες.

HEQ5 Pro synscan

Bresser skylux 70/700.

Logitech webcam.

A3 webcam

Acer Aspire One.

Δημοσιεύτηκε
+1 για dob 8 στα λεφτά που μπορείς να διαθέσεις + την αγορά ενός telrad για εύκολη αναζήτηση των στόχων. Βέβαια αν κοιτάξεις στο astronomy.gr στα κατοπτρικά υπάρχουν λύσεις με ισημερινή βάση στα λεφτά που διαθέτεις αλλά πέφτεις σε ίντσες στις 6'' με βάσεις που είναι αμφίβολης σταθερότητας. αφού έχεις και σκοτεινό ουρανό τότε πήγαινε σε ίντσες. επίσης αφού υπάρχει και πρόβλημα μέσης και λογικά δεν θα μπορείς να σκύβεις κάθε τρείς και λίγο ένα σκαμπό είναι must, αλλά αν κοιτάξεις στο μαστροβοξ μπορε΄ςι να κάνεις και μια κατασκευή ώστε να το υψώσεις και μην έχεις και θέμα στο σκύψιμο. επίσης με το dob δεν μπλέκεις με ρυθμίσεις κτλ. μέσα σε 5 λεπτά είσαι έτοιμςο για παρατήρηση μιας και σπαει σε δυο τεμάχια

Φιλικά Κώστας

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Δημοσιεύτηκε
Δες και στις αγγελιες, εχει πολυ καλες ευκαιριες....

HEQ5 Pro synscan

Bresser skylux 70/700.

Logitech webcam.

A3 webcam

Acer Aspire One.

Δημοσιεύτηκε

Με πείσατε απολυτα μπορω να πω :lol:

Kookoo για το σκαμπο/καρεκλα το ειχα σκεφτει και εγω αλλα θα παρω μετα το τηλεσκοπιο για να δω το καταλληλο υψος.

Δημοσιεύτηκε
Εγω εβαλα το τηλεσκοπιο με την βαση πανω σε τραπεζακι, για να ξεπερασω τα καγκελα στο μπαλκονι αλλα και να ειμαι ορθιος...

HEQ5 Pro synscan

Bresser skylux 70/700.

Logitech webcam.

A3 webcam

Acer Aspire One.

Δημοσιεύτηκε

Απλά να ξέρεις πως με το 8ιντσο (1200mm εστιακή) θα δυσκολευτείς(δεν είναι βολικό να το θέσω αλλιώς) να παρατηρήσεις πολύ κοντα (ή και) στο ζενίθ,εάν δεν το υψώσεις σε ένα τραπεζάκι.Τώρα τελευταία έχω αρχίσει να παρατηρώ όρθιος βάζοντας το τηλεσκόπιο σε ένα τραπεζάκι 40 εκατοστών.Μπορεί να φανεί περίεργο αλλά με βολεύει πολύ περισσότερο από όταν κάθομαι σε μια καρέκλα.Έπειτα μπορείς να προμηθευτείς ένα αστροκαρεκλάκι που έχει κατασκευαστεί για να είναι άνετη η παρατήρηση (περισσότερες λεπτομέρειες μπορούν να σου πουν τα παιδιά που το έχουν) .

Φυσικά και εγώ προτείνω να επιλέξεις ένα 8άρι σε dob βάση.Είναι εξαιρετικό value for money και εάν έχεις 5.5+ mag ουρανούς τότε θα το ευχαριστηθείς πάααρα πολύ.Να προσθέσω μόνο πως θα χρειαστείς κάποια στιγμή στο μέλλον να αναβαθμίσεις τους προσοφθάλμιους φακούς που θα σου έρθουν με το τηλεσκόπιο.

Καθαρούς ουρανούς.

12923506513ffaeef0ecd23.gif
Δημοσιεύτηκε

Όταν λες πως ο τριποδας είναι απαραίτητος, φυσικά θεωρείς δεδομένο πως δεν κρατάς αστρονομικά τηλεσκόπια με το χέρι, σαν κυάλια, έτσι δεν είναι :^o :^o :^o :^o ;;;

Κατά τα άλλα, ένα Dob 8 ή 10, ή ίσως ισημερινό 6άρι, αφού θέλεις... τρίποδα :lol: . Καθαρούς ουρανούς!!! :cheesy:

\"Έρχομαι από την έρημο των άστρων/Στερεύουν οι πηγές της πλάνης τα πάντα ξηραίνονται/Πλούσια απλώνεται η άμμος και μονάχα η άμμος...\" Γ. Υφαντής, Χαρούμενο Τραγούδι
Δημοσιεύτηκε

Γεια σου φιλε,ενα dob 8 ή 10 θα ηταν το καλυτερο για εσενα ειδικα με τετοιο σκοτεινο ουρανο που μας λες. :) Καλη συνεχεια και καθαρους ουρανους.

Υ.Γ. Σαν κατοχος ενος 8ιντσου ειμαι πολυ ευχαριστημενος,οπως ειναι και πολλοι αλλοι κατοχοι του. :D

Tο προφίλ του προσωπικού μου αστεροσκοπείου στο Instagram:

https://www.instagram.com/specca_observatory

Η Σελίδα μου στο Facebook.

https://www.facebook.com/dailyastronomy1/

Specca Observatory,Ioannina

Λέκκας Γεώργιος.

Δημοσιεύτηκε

Ειχα την εντυπωση οτι τηλεσκοπια σε τετοιο μεγεθος με βαση θα ειχαν αστρονομικες τιμες , οποτε θα επερνα κατι πιο "μικρο" :oops:

Θα προτιμησω το 8αρι γιατι το 10αρι δυστυχως ξεφευγει αρκετα στην τιμή και δεν νομιζω οτι θα το αξιοποιήσω με τις γνωσεις που εχω ( τουλάχιστον στην αρχη).Για αρχη θα δοκιμάσω να το βαλω πανω σε τραπεζακι οπως υποθηκε πιο πριν μιας και εχω ηδη ενα που καθεται στην αποθηκη!

Ισως και απο εβδομαδα να εχω και τις πρωτες μου εντυπώσεις :cheesy:

Ευχαριστώ πολυ ολους :mrgreen:

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης