giovanist Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 27, 2012 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 27, 2012 καλησπερα σε ολους...και ευχαριστω εκ τον πρωτερον για την υπομονη σας..και την καλοσηνη σας να απαντατε σε απορειες λιγοτερο εμπειρων, οπως εγω! Σκεφτομαι να αγορασω τον hyperion 24 mm ,ερευνητικο φακο..., εχω τον 17 mm και 2χ b . Θα ειναι μια ασκοπη αγορα.??? ο 24 θα εχει θεμα κομης πιο πολυ απο τον 17μμ , αξηζει κανεις να διαθεσει ακομα παραπανω χρηματα...απο οτι κοστιζει ο hyperion.?? για ενα dob 8''. θα ελεγα και για ενα φακο 2ιντσων ,αλλα δεν νομιζω οτι θα ειναι τοσο χρισιμο.., η θα πρεπει κανεις να ξοδεψει πολλα χρηματα., για καλυτερη εικονα στα ακρα του πεδιου..?? Ευχαριστω για την υπομονη σας ,και καθαρους ουρανους σε ολους.!!!
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 27, 2012 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 27, 2012 καλησπερα σε ολους...και ευχαριστω εκ τον πρωτερον για την υπομονη σας..και την καλοσηνη σας να απαντατε σε απορειες λιγοτερο εμπειρων, οπως εγω! Σκεφτομαι να αγορασω τον hyperion 24 mm ,ερευνητικο φακο..., εχω τον 17 mm και 2χ b . Θα ειναι μια ασκοπη αγορα.??? ο 24 θα εχει θεμα κομης πιο πολυ απο τον 17μμ , αξηζει κανεις να διαθεσει ακομα παραπανω χρηματα...απο οτι κοστιζει ο hyperion.?? για ενα dob 8''. θα ελεγα και για ενα φακο 2ιντσων ,αλλα δεν νομιζω οτι θα ειναι τοσο χρισιμο.., η θα πρεπει κανεις να ξοδεψει πολλα χρηματα., για καλυτερη εικονα στα ακρα του πεδιου..?? Ευχαριστω για την υπομονη σας ,και καθαρους ουρανους σε ολους.!!! Δεν έχει ο Hyperion 24 περισσότερη κόμη από τον 17, έχει περισσότερο αστιγματισμό στην περιφέρεια καθώς δεν υπάρχει στον 24 στοιχείο Smythe που να ευθυγραμίζει τις οπτικές ακτίνες όπως υπάρχει στον 17. Ωστόσο ο 24 διαθέτει το μεγαλύτερο field stop της αγοράς (29mm) και άρα το μεγαλύτερο δυνατό πεδίο στη διαμόρφωση 1.25", ενώ είναι και κάπως φωτεινότερος και οξύτερος, όχι μόνο επειδή αποδίδει μεγαλύτερη κόρη εξόδου αλλά και επειδή διαθέτει λιγότερα οπτικά στοιχεία. Για τους λόγους αυτούς σπανίως χρησιμοποιούσα τον 17mm όσο είχα και τους δύο και περνούσα από τον 24 απευθείας στον 13mm για να διπλασιάσω την μεγέθυνση. Το ίδιο μου συμβαίνει και με τους Nagler 22, 17 και 12, o 17 μένει παραπονεμένος και ας θεωρείται ο καλύτερος από τους 3.Η δυνατότητα του μέγιστου πεδίου είναι υψίστης σημασίας, ειδικά αν χρησιμοποιείς τον φακό σαν ερευνητικό και για να δεις τα εκτεταμένα αντικείμενα. Έτσι διατήρησα τον Hyperion 24 μέχρι να τον αντικαταστήσω με τον ES68 24 ο οποίος χαρακτηρίζεται από τις ίδιες ιδιότητες και απλώς πλεονεκτεί στον αστιγματισμό της περιφέρειας. Το ίδιο συμβαίνει με τον Panoptic 24 ο οποίος είναι ένας από τους πλέον επιτυχημένους φακούς της ιστορίας. Από τους 3 (δεδομένου του ότι ο Meade 24 του οποίου εξέλιξη είναι ο ES δεν παράγεται πλέον) ο φθηνότερος είναι ο Hyperion για εμάς στην Ευρώπη, χώρια που ο ES24 είναι σε έλλειψη ακόμη και στις ΗΠΑ.Τώρα σχετικά με τον αστιγματισμό: Στο f/10 και πάνω δεν γίνεται αντιληπτός. Στο f/4 είναι ιδιαίτερα εμφανής. Στο f/5 δεν με ενοχλούσε (ο συνδυασμός κόμης, αστιγματισμού και σφαιρικής εκτροπής δίνει ίδιο αποτέλεσμα με του Nagler 22 στο 12" Νευτώνιο, ο Nagler βέβαια έχει μεγαλύτερο πεδίο) ενώ στο f/6 είναι σαφώς μικρότερο το φαινόμενο και εξαρτάται από την προσωπική σου σχολαστικότητα η εκτίμηση του αν σε ενοχλεί ή όχι. Εμένα όπως είπα δεν με απασχολούσε ούτε στο f/5 και κυρίως αντιλήφθηκα την διαφορά όταν έκανα σύγκριση με ακριβότερους φακούς, τον Panoptic, τον ES και τον Vixen 22 LVW.Τώρα, σχετικά με την εγγύτητα του 24 στον 17, αυτό αποτελεί προσωπική επιλογή. Ο λόγος τους είναι ακριβώς ρίζα του 2, το διάστημα που επιλέγει η Pentax για την διασπορά των εστιακών της (εκεί είναι 20 και 14). Αν ήταν περισσότερο απλωμένα σε ακολουθία παραFibonacci (2xF, δηλαδή 42, 26, 16, 10, 6, 4) με λόγο sectio aurea, φ, θα ακολουθούσα από τον 26 στον 16. Αλλά δεν βρίσκω νόημα σε αύξηση της μεγέθυνσης λιγότερο από 1.5 φορές. Από τον 24 θα πήγαινα σε έναν 15 ευχαρίστως. ΥΓ: Μου διέφυγε το φλέγον ερώτημα. Αν αξίζει να διαθέσει κανείς περισσότερα χρήματα. Η απάντηση είναι πως εξαρτάται από το αν σου περισσεύουν ή σου λείπουν αυτά τα παραπάνω χρήματα. Αν δεν σου περισσεύουν δεν αξίζει να χολοσκάς, τα χόμπυ υπάρχουν για να διασκεδάζουμε, όχι για να αρρωστήσουμε. Μια χαρά είναι ο Hyperion 24, ακόμη και μεταχειρισμένος. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
giovanist Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 27, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 27, 2012 Σ ευχαριστω φιλε κωστα..με βοηθησες πολυ με την αναλιτικοτατη περιγραφη σου..! και επειδη οπως πολυ σωστα..ειναι ενα χομπι..που πρεπει να ευχαριστιομαστε.., κι εγω αυτο προσπαθω να κανω.., αφου ειμαι ευχαριστιμενος κατα πολυ απο το 17 hyperion.. ,θα παρω τον 24 μαλλον για να εχω και 12mm με τον 2χ b μια πολυ βολικη μεγενθηση , για μενα τουλαχιστον! Απλως θα μεινει..λιγο στην ακρη ο 17mm ,αν και το εχω βολευτη πολυ αυτο το 70χ που δεινει , σε πολλα αντικειμενα., ακομα και σαν ερευνητικο το χρεισημοποιουσα. Ισως τον χρεισημοποιο πιο πολυ με τον 2χ b , τον 17mm, αν παρω τον 24mm που θα μπορεις να δεις καλυτερα τα μεγαλυτερα αντικειμενα! παντος καποια στιγμη θα ηθελα να δω μεσα απο ακριωοτερους φακους για να συγκρινω, μεχρι τοτε..,,,, οι hyperion..., για την ευχαριστηση της παρατηρισης...μου κανουν για τα λεφτα τους..., και λιγο αστιγματισμος δεν νομιζω οτι θα με ενοχληση..ι αλλωστε οταν οι συνθηκες ειναι καλες , τη στιγμη που ολα μιαζουν με φοτογραφια μεσα απο το προσοφθαλμιο.., ακομα και πιο φθηνο να ειναι..απο hyperion , kαι φυσικα να ειναι σε καλη κατασταση το τηλεσκοπιο.,πιστεβω οτι θα δεις καλη εικονα.. Και παλι σε ευχαριστω για το χρονο σου., καλες παρατηρησεις
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 27, 2012 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 27, 2012 Κανένα πρόβλημα! Πάρε ένα fine tune ring 14mm http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1379 και ο Hyperion 17mm αποκτά νέα καριέρα σαν 13mm (ή 11mm με το δακτύλιο 28mm) φλερτάροντας τα 100x & 2mm κόρη εξόδου, ό,τι πρέπει για DSO's. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
giovanist Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 28, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 28, 2012 καλο ακουγετε αυτο.!! δεν το ηξερα, και οικονομικο, και αν κανοντας τον 17mm , 13 η 11 και βαλεις και τον 2x barlow, γινετε αντιστιχα 6,5 και 5,5 ??? εαν γινετε και αυτο ε τοτε ειναι πολυ καλο.., λεω.., δεν ξερω κιολας! βεβαια αν παρω τον 24 με 2χ θα εχω 12mm , αλλα θα υπαρχει περισσοτερο γυαλι ενδιαμεσα, ειναι και αυτο! αλλα για να μην μπει στο ραφι.., και επειδη δεν σκεφτομαι και να τον πουλησω, γιατι θα χρειαστη .. ειναι μια πολυ καλη λυσει αυτο που προτηνεις! και για να μη σε ζαλιζω με της αναζητησεις μου..., απλως ηθελα να σε ρωτησω για τον MEADE ULTRA WIDE . νομιζω οτι τον βγαζει σε 26mm αν δε κανω λαθως .και εχει και την ιδια τιμη..νομιζω.., ειναι στην ιδια κατηγορια??
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 28, 2012 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 28, 2012 Οι Meade Ultrawides (UWA) είναι φακοί 82 μοιρών, με μικρότερο eye relief και αρκετά καλοί αλλά ακριβότεροι. https://www.astronomics.com/meade-series-5000-ultra-wide-angle-eyepieces_c75.aspx Μερικοί υποστηρίζουν πως η παλαιότερη σειρά 4000 είναι καλύτερη από την σειρά 5000. Επίσης οι Explore Scientific είναι παρόμοιοι με τους Meade αλλά καλύτερης σχεδίασης στα μη οπτικά μέρη. Γενικά οι σειρές των 68, 82 και 100 μοιρών των δύο εταιριών είναι ίδιες (παράγονται στο ίδιο κινεζικό εργοστάσιο), με τους ES να είναι νεότεροι, αδιάβροχοι, με πρακτικότερο σώμα, κλασσικότερης αισθητικής, κάπως χαμηλότερης τιμής (με τις προσφορές που κάνει η εταιρία συνήθως), με πιο έξυπνη κάννη και ίσως με πιο σύγχρονες επιστρώσεις. Οι Αμερικάνοι έχουν εγκαταλείψει τους Meade και αγοράζουν ES σαν τρελλοί.Η σχεδίαση τύπου μανιταριού των Meade μπορεί να δυσκολεύει επειδή συγκρούεται η μύτη με την εξωτερική επιφάνεια του φακού. Είχα έναν παλαιότερο ES82 14 τέτοιου τύπου και το παρατήρησα. Ο Meade 24mm που λες θεωρείται καλός αλλά είναι 2", βαρύτερος και ακριβότερος. Αν πρόκειται να πάρει κάποιος φακό 2" με το 8" γιατί να μην πάει παραπάνω, στον 30mm ώστε να μεγιστοποιήσει το πεδίο και την κόρη εξόδου; Τότε όμως θα πληρώσει περισσότερα και θα βρεθεί με έναν τεράστιο και βαρύ φακό. Έχω στα σχέδιά μου και έναν τέτοιο αλλά σαφώς θα προτιμούσα τον ES83 30mm. Μπορείς να πάρεις και εσύ οποιονδήποτε από τους Meade ή ES, 30 ή 24 και δεν θα απογοητευτείς, αλλά θα πληρώσεις 2.5-3 φορές περισσότερα χρήματα από τον Hyperion και θα πρέπει να ζυγίζεις καλύτερα το Dob σου.Αν από την άλλη βρεις τον Meade 24mm SWA (Superwide) μεταχειρισμένο σε καλή κατάσταση προχώρα. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
giovanist Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 28, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 28, 2012 meade series 5000 plossl 60 '' 110 euro.. sorry δικο μου το λαθος , τους εχω δει και τους αλλους..που αναφερεις , ακριβοι..και μεγαλοι οπως λες. για τον 2'' αργοτερα με εναν μεταχειρισμενο σε καλη τιμη., αφου και προς το καλοκαιρι λεω να κανω μια αναβαθμιση τηλεσκοπιου...ισως με ενα μεγαλητερο dob go to..εως τοτε νομιζω οτι τις επομενες μερες θα παρω τον hyperion..24 απλος λεω να κανω λιγο υπομονη ,μηπως βρεθει καποιος μεταχηρισμενος στο forum....Σε υπερ ευχαριστω ηταν πολυτημη η βοηθεια σου
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 28, 2012 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 28, 2012 Με 110€ αγοράζεις Plössl Televue. Ο αντίστοιχος Plössl με τον 24mm SWA είναι ο 32mm. Ίδιο πραγματικό πεδίο αλλά με μικρότερο φαινομενικό και μικρότερη μεγέθυνση. Επίσης καλύτερα άκρα. Και φωτεινότερος λόγω μεγαλύτερης κόρης εξόδου. Είναι μία καλή επιλογή. Μόνο στο φαινομενικό πεδίο υπολείπεται. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα