Bi2L Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 26, 2012 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 26, 2012 Μέγιστο Τετραντίδων Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
astrovox Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 2, 2013 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 2, 2013 Οι Τετραντίδες κορυφώνονται το διήμερο 3-4 Ιανουαρίου. Παίρνουν το όνομά τους από τον παλαιό αστερισμό του Τετράντα, όπου βρίσκεται το ακτινοβόλο σημείο τους, που σήμερα ανήκει στον αστερισμό του Βοώτη. Το ακτινοβόλο σημείο θα ανατείλει μεταμεσονύχτια, το ίδιο θα κάνει όμως και η Σελήνη στο τελευταίο τέταρτο η οποία θα είναι κοντά και αναμφίβολα θα περιορίσει τον αριθμό των ορατών διαττόντων. Σε κάθε περίπτωση, οι περισσότεροι διάττοντες θα είναι ορατοί τα ξημερώματα και αφού το ακτινοβόλο σημείο έχει ανέβει ψηλά. Δυστυχώς το μέγιστο υπολογίζεται να πέσει το μεσημέρι ώρα Ελλάδας στις 3 Ιανουαρίου και συνεπώς μάλλον θα χάσουμε τη σύντομη κορύφωση δραστηριότητας που είναι χαρακτηριστικό των Τετραντίδων και που τους κατατάσσουν στους πιο ενδιαφέροντες διάττοντες του έτους. Φυσικά, μικρότερη δραστηριότητα θα είναι ορατή τα ξημερώματα τόσο της Πέμπτης όσο και της Παρασκευής. Εικόνα από το Sky and Telescope «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Bi2L Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 3, 2013 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 3, 2013 Σήμερα το βράδυ όποιος έχει όρεξη μπορει να απολαύσει ορισμένους Τετραντίδες.Εδω αν και ο καιρός είναι σχετικά καλός δυστυχώς λόγο κούρασης δεν βλέπω να βγαίνω εξω, αλλά όποιος βγει ας γράψει μια περιγραφή Εδω υπάρχει ένα σχετικό αρθρο στο in.gr όπου αξίζει να το αναφέρουμεΟι διάττοντες αστέρες Τεταρτίδες κάνουν «ποδαρικό» στο νυχτερινό ουρανό Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
Pavlos Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 4, 2013 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 4, 2013 Επεστρεφα τη νυχτα απο τα Γιαννενα στο σπιτι μου στην Πρεβεζα, μαζι με τη συζυγο μου. Στις 00.36 Παρασκευης ειδαμε κατι, που προσωπικα δεν εχω ξαναδει στη ζωη μου, ουτε προκειτε.Βρισκομασταν εκεινη την ωρα στα τοιχοι της αρχαιας Νικοπολης και το σκοταδι ευνοησε αυτο που ειδαμε.Επισης υπηρχε στον ουρανο αρκετη καταχνια, που εκανε το φαινομενο ακομη πιο εντυπωσιακο. Ξαφνικα ο ουρανος πλημμυρισε με ενα εκτυφλωτικο γαλαζοπρασινο φως, θυμιζοντας ταινια με ουφο (καμια σχεση βεβαια). Βλεπωντας ομως προς νοτο, βγηκε μεσα απο αυτο το εκτυφλωτικο φως μια τεραστια πυρινη μπαλλα, αφηνοντας πισω της μια επισης παχια εκτυφλωτικη ουρα, με απιστευτη ταχυτητα και κατακορυφη τροχια. Για να καταλαβετε το παχος της ουρας, τεντωστε το χερι σας και ανοιξτε τον αντιχειρα.Σε κλασμα δευτερολεπτου νομισα οτι ειναι φωτοβολιδα ανιχνευσης αγνοουμενων στη θαλασσα, αλλα ειχε πολλαπλασια πιο εντονο φως. Μετα καταλαβα. Αστεροειδης ; Τραβηγμενο απο τη φαντασια μου. Μετεωρο λοιπον, που απο λιγο να γινει μετεωριτης. Πρεπει να εφτασε παρα πολυ πολυ χαμηλα και πραγματικα μου κοπηκε η ανασα. Φαινονταν μεχρι και ο φλεγομενος πυρηνας του μετεωρου. Απο παιδακι θυμαμαι τον εαυτο μου να παρατηρω μετεωρα, τον εναστρο ουρανο, τους πλανητες,αστερισμους,νεφελωματα. Εχω δει και εναν κομητη (χειμωνα του 1996 αν θυμαμαι καλα), αλλα σαν αυτο ποτε. Σου κοβεται η ανασα, λες και ηρθε η συντελεια. Εμπειρια 4 δευτερολεπτων, που σου μενει για παντα. Απο οτι διαβαζω εδω στο astrovox ειναι σημερα-αυριο οι Τετραντιδες (βορειο ομως ακτινοβολο σημειο και οχι στο νοτο που ειδα εγω). Δεν τις ηξερα, τωρα τις εμαθα.
quendi Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 4, 2013 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 4, 2013 Καλημερες! Το ιδιο μετεωρο ειδαν λογικα την αναφερομενη ωρα κ οι σκοποι κ η περιπολος στο στρατοπεδο του Γυθειου. Για αυτο μπηκα στο αστροβοξ. Εχουν παθει πλακα το λενε σε ολους κ εγω εξηγω απ το ξημερωμα τι ειδαν κ διαφορες μεταξυ μετεωρων, κομητων, αστεριων κλπ. Πρωτη φορα σπαστηκα που δεν ειχα νυχτερινη υπηρεσια!!! χαχαχα! Η περιγραφη απο την Πρεβεζα ταιριαζει με επιπλεον οτι στο τελος εσκασε στον αερα με λαμπρη λαμψη οποτε μαλλον ηταν μια απιστευτα εντυπωσιακη βολιδα (?)! Το τελευταιο βεβαια δεν μπορω να το επιβεβαιωσω! Φιλικά,Παναγιώτης Αντωνόπουλος
krisgym Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 4, 2013 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 4, 2013 Γύρω στις 12 με 12-30 χτες βραδύ ειμασταν με ένα φίλο για ψάρεμα στα Ν .Μ ουδανια Χαλκιδικής και είδαμε ένα μετέωρο νότια το οποίο ήταν κοκκινοπρασινο με τεράστια ουρά….στην αρχή ο φίλος νόμιζε ότι ήτανε φωτοβολίδα….πολύ σπάνιο φαινόμενο. Να τονίσω ότι ο ουρανός ήτανε εξαιρετικά καθαρός…τρελαθήκαμε Φιλικα Χρηστοs.
Pavlos Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 4, 2013 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 4, 2013 Φιλοι μου, το φαινομενο ηταν πραγματι εντυπωσιακο και σπανιο. Ακομη δεν εχουμε συνηδειτοποιησει τι εγινε. Τουλαχιστον απο την πρεβεζα με τις συνθηκες που επικρατουσαν και την οπτικη γωνια που ειχαμε σαν περιοχη ηταν βγαλμενο απο ταινια επιστημονικης φαντασιας. Να τονισω οτι δεν ηταν ορατο απο την εναρξη της πτωσης, λογω καταχνιας και αραιης συννεφιας στο σημειο εκεινο.Ξεκινησε φωταγωγιζοντας γαλαζοπρασινα απο πανω ολα τα συννεφα και την καταχνια. Για να παρεται μια ιδεα, σιγουρα εχετε δει πως φωτιζονται τα λευκα κυριως συννεφα, απο τα κιτρινα φωτα των πολεων. Ετσι λοιπον φωταγωγηθηκε ολος ο ουρανος της περιοχης μας, αλλα με εντονο και διαπεραστικο φως.Στα σημεια που υπηρχαν κενα απο τα συννεφα περναγε αστραπιαια η λαμψη, οπως καμια φορα περναει το φως του ηλιου τα πυκνα συννεφα και φαινεται σαν δεσμη φωτος λεϊζερ.Αυτο κρατησε περιπου 1-2 δευτερολεπτα.Αμεσως μετα εμφανιστηκε κατω απο τα λευκα συννεφα η τεραστια πυρινη μπαλλα, οπου φαινοταν ευδιακριτα ο φλαιγομενος πυρηνας και μια παχια ουρα. Αν ηταν μακρυα η ουρα δεν ξερω γιατι κρυβωνταν πισω απο τα συννεφα ενα μερος της.Το μεγεθος της πυρινης μπαλλας, οπτικα τουλαχιστον , φαινοταν σαν ενα μηλο που το κραταω με το χερι τεντωμενο και η ουρα σε παχος οσο ο αντιχειρας μου.Για να καταλαβαιτε τη διαπεραστικοτητα του φωτος, φανταστειτε πως ειναι οταν βλεπεται απο πολυ κοντα ηλεκτροκοληση. Μονο ετσι περιγραφεται.Τελος η τροχια ηταν κατακορυφη, δηλ με πορεια προς τη γη για πτωση. Ισως ακουγεται υπερβολικη η περιγραφη, αλλα ηταν και το φαινομενο υπερβολικο. Σιγουρα μου εκοψε την ανασα, ακομη και τωρα που το σκεφτομαι.
akisn Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 4, 2013 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 4, 2013 Εγώ θα προσπαθήσω να παρατηρήσω την βροχή σήμερα αν και τα σύννεφα μέχρι στιγμής δεν λένε να φύγουν.. Sky Watcher 60/700 Skywatcher Dobsonian 10''''
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα