Jump to content

Pavlos

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    32
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Όλα αναρτήθηκαν από Pavlos

  1. Το διαστημικό σκάφος Voyager 1 της NASA εξέρχεται από το ηλιακό μας σύστημα Πηγή:www.capital.gr http://www.capital.gr/News.asp?id=1755629 θα ψαξω καποια στιγμη και το site της NASA, να δω αν το αναφερει.
  2. Εξαιρετικης ποιοτητας φωτογραφιες Στελλα. Και μιας και ο Ηλιας θυμηθηκε τη Γη (παντα με συγκινουν οι αποστολες Voyager ), εδω ειναι σταδιακα μερικες φωτογραφιες της Γης. http://www.livescience.com/20369-earth-pictures-space.html Αν και δεν ειναι HD της εποχης μας, ειναι ομως εκλπηκτικες.
  3. Ενα εξαιρετικο video, σε μια προσπαθεια ερμηνειας του τι ειναι συμπαν.
  4. To "κοκκινο κοτοπουλο" ειναι ψευδης εκφραση γιατι δεν υπαρχει (δεν εννοουσα κοκκινο κρεας) και το "ειναι ανοστο" ειναι αληθης γιατι δεν υπαρχει κοκκινο κοτοπουλο να φας. (οποτε και εγω ειπα λαθος, η εκφραση θα ηταν ... δεν τρωγεται). Τελος παντων, ολοι εχουμε τις αποψεις μας. Διαφωνω μαζι σου στο θεμα αυτο, μεχρι εκει. Κατα τα αλλα η αγαπη για την αστρονομια ειναι κοινο σημειο. Και απο τη στιγμη που εχουμε κοινο σημειο, καπου συμφωνουμε.
  5. Αν σου πω οτι το κοκκινο κοτοπουλο ειναι ανοστο, δεν ειναι σωστο;
  6. Ξεφευγουμε βεβαια απο την ενοτητα, αλλα Δημητρη θα μου επιτρεψεις να διαφωνησω καθετα. Για μενα δεν υπαρχει σωστη ή λάθος ερωτηση. Η ερωτηση ειναι παντα ερωτηση και θελει μια πειστικη απαντηση. Αρα υπρχουν μονο σωστες ή λαθος απαντησεις. Ακριβως επειδη οι ανα τους αιωνες ανησυχοι επιστημονες εθεταν ερωτησεις περα απο τα στερεοτυπα,τις αντιληψεις και προκαταληψεις της εκαστοτε εποχης, φτασαμε ως εδω που ειμαστε. Αν κανεις λοιπον τη σωστη ερωτηση για μια δεδομενη θεωρια, θα λαβεις συνεχως δεδομενες στερεοτυπες απαντησεις, αλλα καποια στιγμη θα οδηγηθεις σε αδιεξοδο γιατι δε θα μπορουν αν εξηγηθουν νεες καταστασεις ή γιατι καποιος απλα θα αποδειξει ενα αντιπαραδειγμα. Μια ερωτηση διχως νοημα για εναν επιστημονα, μπορει να ειναι για καποιον αλλον ενα θαυμασιο πεδιο ερευνας και διαλογισμου. Η απορια λοιπον που με διακατεχει, μπορει να μην εχει επι του παροντος νοημα, γιατι απλα δεν ειναι σε θεση το παρον ανθρωπινο ειδος να απαντησει, δε σημαινει οτι ειναι λαθος. Απο τη στιγμη που δεν υπαρχει απαντηση, η ερωτηση παραμενει και ισχυει.
  7. Πολυ καλο ντοκιμαντερ. Βεβαια ο Χοκινγκ καταληγει οτι δεν εχει νοημα πως προκληθηκε η Μεγαλη εκρηξη, καθως οι εννοιες ενεργεια-χωρος-χρονος εκφυλιζονται. Ομως η δικη μου απορια μενει αναπαντητη. Ακομη και αν ολο το συμπαν ειναι συγκεντρωμενο σε ενα σημειο μεγεθους πρωτονιου, ΤΙ υπηρχε εξω και περα απο αυτο το σημειο; Δε μπορω με τιποτα να κατανοησω την εκ των προτερων ανυπαρξια χωρου. Την συγκεντρωση ενεργειας, αρα και μαζας σε ενα σημειο σε μεγεθος πρωτονιου την κατανοω, οπως και την ανυπαρξια χρονου. Αλλωστε θα μπορουσε αυτο το αρχικο σημειακο συμπαν να θεωρηθει ως μια μαυρη τρυπα που σε παρελθον χρονο καταβροχθησε τοση υλη και ενεγρεια και συμπιαστηκε τοσο πολυ, .... που τελικα εσκασε ( πως λεμε εσκασα απο το πολυ φαϊ). Ομως η ανυπαρξια χωρου μου ειναι ακατανοητη. Εν τελει το συμπαν ειναι πεπερασμενο ή απειρο;
  8. Πω πω. Ατυχια. Εδω ριχνει καρεκλες και δε νομιζω να καθαρισει ο ουρανος για καμια 10ρια μερες. Ωραιο θεαμα ειναι παντα ο Ερμης στο λυκοφως. Ποσο μαλλον μαζι με τον αρη.
  9. Pavlos

    Στροφή στα κιάλια

    Γιατι τα 30x50 δεν προσφέρονται; Εννοείς οτι εχουν μικρή μεγέθυνση ή υπάρχει κάποιος άλλος παράγοντας; πχ τα 15x70 κάνουν δουλεία για αρχη τουλάχιστον; Ισως ο αστροβοξ εννοει, οτι εχουν πιο χαμηλη φωτεινοτητα, αναλογικα με τη μεγεθυνση, σε αντιθεση πχ με τα 20χ80, που σιγουρα παρεχουν μικροτερη μεγεθυνση αλλα καλυτερη φωτεινοτητα. Τωρα βεβαια δεν ξερω αν ισχυει στην περιπτωση που ανεφερα, γιατι ειναι νευτωνια, αρα λιγοτεροι γυαλινοι φακοι, λιγοτερες χρωματικες ατελειες. Οπως και να εχει, θελει ψαξιμο ή να εχεις προσωπικη πειρα.
  10. Σκαλιζοντας λιγο παραπανω, βρηκα και αυτη την εφαρμογη στο Google Earth. Εξερευνηση του διαστηματος. Ομως να πω την αληθεια, ενω ειναι σουπερ υπηρεσια και καταπληκτικες εικονες, προσωπικα με ξυνιζει η ιδεα να κανω εξερευνηση διαστηματος ετσι απλα. Χανεται η μαγεια της αστρονομικης παρατηρησης. Οσοι ομως ενδιαφερονται ....
  11. Pavlos

    Στροφή στα κιάλια

    Μπορεις να ριξεις μια ματια και σε αυτα τα νευτωνια κιαλια. Βεβαια δεν εχω εμπειρια αυτων, αλλα καποια στιγμη με ενδιεφεραν. Απλα δεν τα αγορασα, γιατι εχω ηδη δυο κιαλα. Στην τιμη παντως ειναι κοντα με αυτα που εχεις ξεχωρισει. Εχουν καλυτερη μεγεθυνση και ειναι νευτωνια. Ισως αξιζουν. Περισσοτερες λεπτομερειες στην ιστοσελιδα της κατασκευαστικης εταιριας. http://www.smart-tech.com.gr/details2.php?lang=1&wh=1&the1id=149&the2id=151&theid=151&open1=149&open2=151&thepid=1135&page=1
  12. Για οσους αγαπουν τον Αρη, τωρα και Mars in google Erth.
  13. Μια αρειανη ημερα. http://www.youtube.com/watch?v=JTXWT4sWA-g
  14. Εγω παντως περιμενα ως τις 2.00 πμ. για την εκπομπη.Τιποτα. Οπως το επιασε ο Παπαδοπουλος, το ξημερωσε.
  15. Η μουσικη επενδυση δινει μια ατμοσφαιρικη διασταση στο ντοκιμαντερ. Πολυ καλο wereniki. Εμενα τα αγαπημενα μου βιντεο ειναι οι αποστολες του Voyager. Η διελευση απο τον Ουρανο ειναι απο αυτα που πλεον μου αρεσουν. http://www.youtube.com/watch?v=DrKQaDupdWQ Ειδικα στο σημειο που το Voyager ξεκινα και περναει πισω απο τον Ουρανο (στο αργο βιντεο), φαινεται η Πουλια και ο αστερισμος του Ταυρου (Υαδες). Η εικονα των αστερισμων, που εμεις βλεπουμε απο τη Γη, αλλα απο αλλη οπτικη γωνια του ηλιακου συστηματος, παντα με συγκινουσε. Οπως πχ η εικονα της Γης με τη σεληνη, οπως φαινεται απο τον ΑΡΗ.
  16. Και αλλες φορες βαζουν τετοιες εκπομπες μεταμεσονυχτια. Χαθηκε να τις προβαλουν σε φυσιολογικες ωρες!
  17. Δεν ξερω Νικο για διδακτορικο στην αστροφυσικη, αλλα στον τομεα σου υπαρχει μια σπουδαια ειδικοτητα, η διαστημικη ρομποτικη. Τεραστιες προοπτικες, αν σκεφτεις οτι η εξερευνηση του διαστηματος, με τις νεες τεχνολογιες προσφερουν νεες, συνεχως αναπτυσσομενες,προοτπικες. Επισης οι τεχνητοι δορυφοροι, εναι ο ακρογονιαιος λιθος της σημερινης μας εποχης. Διχως αυτους, φανταζεσαι πως θα ημασταν.
  18. 3 Δεκεμβρίου 2010, 12:29 | Εμφανίσεις: 2519 NASA : Καμία ανακοίνωση περί εξωγήινων – Ανακαλύφθηκε βακτήριο σε λίμνη της Καλιφόρνια H ΝΑSA λυπάται πολύ που δεν ανακοίνωσε την ύπαρξη εξωγήινης ζωής “εκεί έξω”. Αυτό που ανακοίνωσε, όμως, είναι πως ανακάλυψε πως η ζωή όπως την ξέραμε μπορεί να αλλάξει, στο DNA (δεσοξυριβονουκλεϊκό οξύ), δηλαδή στις βασικές αρχές του. Το βακτήριο που ανακαλύφθηκε στη λίμνη Μόνο της Καλιφόρνια έχει μία πολύ όμορφη ιδιότητα: Να αντικαθιστά το φώσφορο (το οποίο είναι ένα από τα βασικά στοιχεία για την ύπαρξη ζωής μαζί με τον άνθρακα, το υδρογόνο, το άζωτο, το οξυγόνο και το θείο) με το αρσενικό, ένα χημικό στοιχείο που είναι κατά βάση δηλητηριώδες και κανείς μέχρι τώρα δεν μπορούσε να φανταστεί πως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βάση ζωής. Η ανακάλυψη αυτή έγινε από την επιστήμονα Felisa Wolfe Simon και την ομάδα της, και μετά από συνεργασία με χημικούς, βιολόγους, μικροβιολόγους και άλλου είδους επιστήμονες της NASA, ανακάλυψαν κοντά στην “εξωγήινα” πανέμορφη λίμνη στην οποία δεν ευδοκιμεί τίποτα, οργανισμούς που μπορούν και ζουν σε μεγάλη συγκέντρωση δηλητηριώδους αρσενικού. Παίρνοντας δείγματα από το μικρόβιο και αφήνοντας τα να ευδοκιμήσουν σε ένα επιστημονικό εργαστήριο σε φιάλες με αρσενικό και τα υπόλοιπα “θρεπτικά” στοιχεία, φαίνεται πως οι επιστήμονες ανακάλυψαν κάτι το επαναστατικό. Ο μικροοργανισμός αυτός αντικατέστησε το φώσφορο στον ίδιο του τον οργανισμό, με αρσενικό, και έτσι ήκμασε. Είναι εύλογο το ερώτημα μετά από μία τέτοια ανακάλυψη η οποία μπορεί να αλλάξει την οπτική μας προς τη μαγεία και τη δύναμη της ζωής, να ερωτηθούμε επηρεασμένοι από την ανθρώπινη ανάγκη να καταλάβουμε εάν είμαστε μόνοι μας. Εάν ένας οργανισμός δεν ακολουθεί τους “φυσικούς”, όπως τους γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, νόμους, τότε αναγνωρίζουμε πως αυξάνουν κατακόρυφα οι πιθανότητες, για την ύπαρξη οργανισμών οι οποίοι να επιβιώνουν υπό συνθήκες άγνωστες σε εμάς “εκεί έξω”. Σύμφωνα δε με ορισμένους επιστήμονες, η ύπαρξη “εξωγήινων” μικροοργανισμών στη Γη σημαίνει ότι η ζωή -σε διάφορες μορφές- μπορεί να έχει εμφανιστεί κι εξαφανιστεί αρκετές φορές στην ιστορία της Γης. Πηγή : Πρώτο Θέμα
  19. Οι περισσοτεροι ενδομυχα πιστευουμε οτι υπαρχει ζωη και αλλου στο συμπαν. Μεταξυ αυτων και εγω, με το σκεπτικο οτι αφου υπαρχει ζωη εδω, γιατι οχι και αλλου. Το ερωτημα που τιθεται, τι μορφη εχει η ζωη αλλου και προπαντως η ζωη με νοημοσυνη. Οι ανακοινωσεις της ΝΑΣΑ πριν λιγο καιρο, για ευρεση μικροοργανισμων, που χρησιμοποιουν αρσενικο στο DNA αντι για φωσφορο ή μικροοργανισμοι που ζουν σε ακραια περιβαλλοντα, μας δινουν την αφορμη να σκεφτουμε , οτι η ζωη αλλου μπορει να εχει αλλες μορφες. Αν παλι θεωρησουμε οτι υπαρχει ανεπτυγμενος πολιτισμος, που χρησιμοποιει τεχνολογια σαν εμας, θα επρεπε μεσα στα 60 χρονια που χρησημοποιουμε ραδιοτηλεσκοπια, να ειχαμε συλλαβει ραδιοκυμματα ανεπτυγμενου πολιτισμου, σε αποσταση περιπου 60 ετων φωτος. Οποτε θα ημασταν καπως κοντα σε εξελιξη και θα υπαρχει δυνατοτητα επικοινωνιας, για τις μελλοντικες γενιες. Αν τωρα συλλαμβανανε ραδιοκυματα απο μια περιοχη που απεχει πχ 100.000 ετη φωτος, τοτε αφενος δεν υπαρχει δυνατοτητα επικοινωνιας, τουλαχιστον για το παρον ανθρωπινο ειδος, αφετερου σημαινει οτι αυτος ο πολιτισμος ειναι πλεον τοσο εξελιγμενος, που εμεις θα φαινομαστε σαν τους πρωτους πιθηκανθρωπους που εμφανιστηκαν στη Γη. Σε αυτη την περιπτωση, οπως λεει και ο Χοκινγκ, καλο θα ηταν να μην επιδιωξουμε επικοινωνια (ασε που μεχρι να φτασουν εκει τα δικα μος σηματα, θελουμε 100.000 χρονια - ψιλοπραμματα δηλαδη). Μπορει επισης αυτος ο πολιτισμος να μην υπαρχει. Ο μονος τροπος να ερθουμε σε επαφημε αλλους πολιτισμους, αν υπαρχουν φυσικα, ειναι να μπορεσουμε να παρακαμψουμε τον χρονο και την αποσταση. Σε θεωρητικο επιπεδο μπορει να γινει, σε πρακτικο ..... ειναι ακομη ονειρο. Επι του παροντος ζουμε στη μοναξια της απεραντοσυνης. ΥΓ: η εισαγωγη απο την ταινια Contact ειναι πολυ πολυ πολυ παραστατικη, οπου οσο απομακρυνεται η εικονα απο τη γη, ακουγονται τα ραδιοκυμματα του παρελθοντος προς τα πισω μεχρι την απολυτη σιωπη.
  20. Φιλοι μου διακρινω μια συγχυση στα οσα εγραψα. Κατ' αρχην δεν ανεφερα ποτε οτι οι μετρησεις που εγιναν στο Λας Παλμας, εδειξαν ταχυτητες μεγαλυτερες του φωτος. Δεν αναφερομαι λοιπον στην υπαρξη σωματιδιων , οπως τα νετρινα που ελεγαν οι ιταλοι, με ταχυτητες μεγαλυτερες του φωτος. Ενα τετοιο γεγονος, ειναι οντως για να γινεται πολυς ντορος, μιας και η ταχυτητα του φωτος ειναι παγκοσμιως γνωστη και δημοφιλης. Αυτο που μετρηθηκε στο Λας Παλμας ειναι οτι φωτονια μεγαλυτερης και χαμηλοτερης συχνοτητας, προερχομενα απο τον γαλαξια Markarian 501, εφταναν με διαφορα χρονου 4 min. Δηλ υπηρχε μια υστερηση χρονου, οπου τα φωτονια χαμηλοτερης ενεργειας εφταναν μετα απο 4 λεπτα. Δεν σημαινει λοιπον οτι τρεχει το ενα με μεγαλυτερη ταχυτητα του φωτος, αλλα το αλλο τρεχει με μικροτερη ταχυτητα. Η θεωρια ομως του Αϊνσταϊν δεχεται οτι η ταχυτητα του φωτος ειναι σταθερη (300.000 km/sec). Ουτε μεγαλυτερη. ουτε μικροτερη. Αυτο ειναι που τεκμηριωθηκε λοιπον επιστημονικα, με οτι μπορει να συνεπαγεται. Πως να γινει λοιπον ντορος απο τα μμε, για ενα γεγονος που δε μπορουν να κατανοησουν; Αντιθετα αν καταρριπτονταν το οριο ταχυτητας, θα πουλαγε σιγουρα.
  21. Εχω μεινει ακομη στην μετρηση του αστεροσκοπειου Magic του Λας Παλμας, τον Σεπτεμβριο του 2007, οπου φωτονια διαφορετικης ενεργειας εφταναν με διαφορα χρονου 4 min, απο τον γαλαξια Markarian 501. Προσωπικα δεν εχει πεσει στην αντιληψη μου καποια διαψευση. Αν οντως ισχυει, οτι η μετρηση του Λας Παλμας ηταν λαθος, τοτε συγγνωμη για την αστοχια.
  22. Προφανως προκειτε για δημοσιογραφικες υπερβολες. Η θεωρια του Αϊνσταϊν σε καμια περιπτωση δεν ειναι λαθος. Ακομη και αν βασικες της αρχες , οπως η σταθερη ταχυτητα του φωτος αμφισβητουνται τεκμηριωμενα, δε σημαινει οτι η θεωρια ειναι λαθος, αλλα αποτελει μερος μιας ευρυτερης θεωριας. Μιας ευρυτερης θεωριας που χρειαζεται ενα ακομη μεγαλυτερης ευφυϊας ανθρωπινο μυαλο να τη συλλαβει και να την προσφερει. Η τεχνολογια προσφερει βεβαια τεραστια ωθηση, αλλα πισω απο αυτην χρειαζονται τεραστια μυαλα. Ενα απο αυτα ειναι ο Νανοπουλος και δικαιωνεταιι πλεον η αποψη του, οτι η ταχυτητα του φωτος εξαρταται απο την συχνοτητα των φωτονιων. Αυτο βεβαια δεν ακυρωνει,για μενα, τη θεωρια του Αϊνσταϊν. Απλα τη βελτιωνει.
  23. Οταν ημουν ακομη μαθητης και ηδη με ειχε συνεπαρει η αστρονομια, ηθελα να ακολουθησω τον τομεα αυτο. Δεν το ακολουθησα (γονεις γαρ - με δικη μου ευθυνη υπεκειψα, να μη τα ριχνουμε ολα σε αυτους τους δολιους) και μου εχει μεινει η νοσταλγια. Αν σου αρεσει , προχωρα. Θυμαμαι ο καθηγητης μου (τι καθηγητης, μεντορας .... αν το ακουγα θα ημουν ΠΛΗΡΗΣ) , ελεγε οτι για αστρονομια τουλαχιστον, επρεπε να περασω μαθηματικος και απο εκει να ακολουθησω κλαδο αστρονομιας. Ισως θα μπορουσες να κοιταξεις να υπαρχει καποιο σχετικο μεταπυχιακο και στο μαθηματικο.
  24. Χμ , πως μου κολλησε η αστρονομια. Ωραια αναμνηση. Ξεκινησα απο μικρος δημοτικο. Τα καλοκαιρια καθομουν στον ξαστερο ουρανο μαζι με τα ξαδερφια μου, στην ταρατσα του σπιτιου, οπου ημασταν μακρυα απο φωτα πολης. Για ωρες ατελειωτες εβλεπα διαττοντες αστερες, ειχα και το βιβλιο αστρονομιας του λυκειου, απο την αδερφη μου και μαθαινα τους αστερισμους. Με ειχε συναρπασει τοσο πολυ, που ηθελα να ακολουθησω την αστρονομια και επαγγελματικα. Δυστυχως δεν το ακολουθησα. Ως συνηθως, επηρρεαστηκα απο τους γονεις. Ακομη ομως και τωρα στα 40 μου, ο εναστρος ουρανος ειναι πηγη εμπνευσης και τοπος ηρεμιας.
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης