Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Εδω και αρκετό διάστημα σκεφτομουν να στησω εναν πυλωνα στο μπαλκονι για να γλυτωσω τον χρόνο στησίματος κάθε φορά που ηθελα να κάνω μια παρατηρηση η φωτογράφιση.

Αρχικά επισκέφτηκα ενα μηχανουργείο στον Πειραιά, οπου μια πανέμορφη κυρία με πληροφόρησε με αστραφτερο χαμόγελο οτι 1 μέτρο σωλήνας με δυο φλαντζες κολλημένες θα μου στοίχιζε μόλις 200 ευρω ... Δεν γραφω τι αρχισα να σκεφτομαι γιατι θα με κόψει ο Παπαλάμπρου.

Αποφάσισα να πάρω τα πόδια μου, να συγκεντρωσω τα απαραίτητα υλικά και να τον φτιάξω μόνος μου εξ' ολοκλήρου.

- Μια επίσκεψη στην Arenal μου εξσφάλισε για 20 ευρω ενα κομμάτι διάτρητο αλουμινιο φ50-100 και μια πλάκα αλουμινιου 10 mm 20Χ20 cm για την κατασκευή του ποτηριού της στηριξης της HEQ5 και της πλάκας ευθυγράμισης.

- Μιά βόλτα σε μια μάντρα με παλιοσίδερα στην Μαγουλα μου εξασφάλισε για 25 ευρω ενα κομματι σωλήνα βαρέος τυπου, μηκους 120 cm φ125 και δυο φλάντζες για τις δυο βάσεις του πυλωνα. Οι άνθρωποι είχαν την καλοσύνη να μου ανοιξουν με οξυγόνο τις θυρίδες που χρειαζόμουν χωρίς χρέωση.

- Με 10 ακόμα ευρω ενας σιδεράς μου κόλησε τις φλάντζες στον σωληνα

Τα υπόλοιπα υλικά του πυλώνα ηταν:

- ανοξείδωτη ντιζα 10mm, ανοξειδωτα παξιμάδια ασφαλείας για το αλφάδιασμα της πλάκας επανω στην οποία στηρίζεται η HEQ5, μεταλικά ουπα κ.λ.π. με κόστος 25 περίπου ευρω

- Πλέξιγκλας για την κατασκευη μιας βάσης για τους προσοφθάλμιους 10 Ευρω

Στην διαρκεια της κατασκευής αποφάσισα να βάλω μια μόνιμη τροφοδοσία ρεύματος ετσι το εσωτερικό του σωλήνα φιλοξενεί τωρα έναν αντάπτορα 12V - 6A ο οποίος δίνει ρεύμα σε ενα "πολυμπριζο" δικής μου κατασκευής με τρεις παροχές. Για την αποφυγή ατυχημάτων ασφάλισα τις παροχές με ασφάλεια 5Α.

- Αυτη η κατασκευη μου στοιχισε συνολικά 30 ευρω.

Εφτασα λοιπόν το συνολικό κόστος των 120 ευρω ....

Οπωσδήποτε χρειάστηκε αρκετός κόπος, δουλειά στον τόρνο για την κατασκευη του ποτηριου της στήριξης, τρέξιμο, ψάξιμο και κάποιες φορες παρακάλια (ειδικά στην Arenal) για να μαζεψω τα υλικά που ηθελα.

Νομιζω ομως οτι τελικά άξιζε τον κόπο.

PILAR2.thumb.jpg.9006c6d6bc5fa77cf3ca5a1526d67455.jpg

PILAR1.thumb.jpg.e31408877c369662a4921374863104e0.jpg

HEQ5.thumb.jpg.197718dc05ce8772fb2281245afdd34b.jpg

HEAD2.thumb.jpg.acf816a88386ed0f62004768991ad9cd.jpg

HEAD.thumb.jpg.7dd642dbc35395bd3c7ed6bdd1961b8a.jpg

Μιχάλης - CptFurz

www.michael-stephanou.com

Lunt LS100THA DS PT

Skylight 100 / f15

Meade Lightbridge 12” HiLux

Celestron Nexstar 8SE

IN ED 70/420

Mod PST102/1000, CaK module

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστω πολύ παιδιά

Mars1980: Απο Αθηνα κάνω ηλιακή φωτογράφηση και πλανητική παρατήρηση. Το μπαλκόνι μου εχει καλό προσανατολισμό αλλά μια ωρα στησιμο πριν το χαραμα ειναι πολύ ακόμα και για την Αφρό :D :D

Μιχάλης - CptFurz

Lunt LS100THA DS PT

Skylight 100 / f15

Celestron Nexstar 8SE

IN ED 70/420

• 1 έτος αργότερα...
Δημοσιεύτηκε
Συγνυμη για την ίσως χαζή ερώτηση αλλα η κεφαλή της EQ6 βηδωνει πως θα βιδωνε πανω στα πόδια της βάσεις με την μεγάλη βιδα απο κάτω?

Who are we? We find that we live on an insignificant planet of a humdrum star lost in a galaxy tucked away in some forgotten corner of a universe in which there are far more galaxies than people.

Carl Sagan

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα

Ναι με τον ιδιο τρόπο. Γι' αυτο υπάρχει η θυρίδα με το πορτάκι στο επανω μέρος του σωλήνα - για να μπορείς να βάλεις το χέρι σου και να σφίξεις την βίδα.

Μιχάλης - CptFurz

Lunt LS100THA DS PT

Skylight 100 / f15

Celestron Nexstar 8SE

IN ED 70/420

Δημοσιεύτηκε
Ωραία και περιποιημένη κατασκευή. Θέλει πολύ κόπο αλλά αξίζει.....

ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗ

Οι κατασκευές του :

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150

Δημοσιεύτηκε
Ευχαριστω πολύ παιδιά. Να 'στε καλά.

Μιχάλης - CptFurz

Lunt LS100THA DS PT

Skylight 100 / f15

Celestron Nexstar 8SE

IN ED 70/420

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης