Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Μετα απο καιρο που παρελαβα το Protostar, τα δυο κομματια 20x28" ιντσων , βρηκα χρονο να το εφαρμωσω στο τηλεσκοπιο. Μετα απο επικοινωνια με τον Τασο (Βρατολη) θεωρησα ως καλυτερη επιλογη να βγαλω ολα τα οπτικα και βιδες απο το τηλεσκοπιο καθως και οτι θα χρειαζομουν και ενα ακομη ατομο να με βοηθησει, γιατι ο ιδιος παιδευτικε χωρις να βγαλει το πρωτευον.

Το τηλεσκοπιο μου ειναι το 10" flextube της skywatcher. Απο τα δυο κομματια protostar που ειχε η συσκευασια περισσεψε ενα μεγαλο κομματι 50x30cm και πεταχτηκαν και περισσευματα και εχω καλυψει ολο το τηλεσκοπιο.

Το υλικο απο πισω εχει ενα χαρτι λευκο, βοηθαει στο να σημαδεψουμε οταν θελησουμε να το κοψουμε.

Η εφαρμογη εγινε σε μικροτερα κομματια και οχι με τη μια ολο το κομματι. Οταν εβαλα δοκιμαστικα χωρις να βγαλω το χαρτι απο πισω για να δω πως θα κινηθω μεσα στο σωληνα ειδα οτι το μεγαλο κομματι θα με δυσκολευε. Ετσι το εκοψα περιπου σε τρια κομματια. Τα τρια κομματια καλυψαν το μεγαλυτερο μερος του σωληνα και χρειαστηκε να "δανειστω" ενα κομματι ακομη 25cm απο το αλλο. Για το κατω μερος χρειαστηκα και δευτερο ατομο. Το επανω ειναι ευκολη δουλεια για εναν. Μεγαλη προσοχη. Το υλικο κολλαει παρα πολυ δυνατα. Μην βγαλετε ολο το χαρτι απο κατω και προσπαθησετε να το κολλησετε με τη μια. Σιγα σιγα απο τις ακρες και το τραβατε απο κατω το χαρτι καθως εφαρμοζετε το υλικο. Οπως ειπε και ο Τασος, το υλικο αυτο το παντρευσαι. Δεν νομιζω να βγαινει πλεον απο το τηλεσκοπιο χωρις να αφησει κολλες ,κομματια και βγαλμενη μπογια... Μην σας απασχολει αν τα κομματια "πεφτουν" το ενα πανω στο αλλο. Μεχρι 1cm οπως λενε και οι οδηγιες δεν θα εχει προβλημα. Προσωπικα προσπαθησα τη μικροτερη δυνατη επαφη, αλλα ειναι αρκετα δυσκολο. Μετα με ενα καρφακι ανοιξα παλι τις τρυπες. Επισης τα μεγαλα κομματια οπως αναφερει και στις οδηγιες τα χαρασουμε με ενα κοπιδι ανα 8-10cm λογω διαφορας στη συστολη και διαστολη που εχει το υλικο με το μεταλλικο σωληνα. Στο κατω μερος αν σας περισσεψει οπως περισσεψε και σε εμενα , υπολογιστε να κοψετε το υλικο 1cm πιο μεσα στον OTA γιατι δεν θα μπαινει η βαση του κατοπτρου αφου θα εχουμε προσθεσει παχος εσωτερικα. Η ολη διαδικασια μαζι με την απαραιτητη ευθυγραμμιση των οπτικων μου πηρε 4 ωρες.

Ακολουθουν τα βηματα εφαρμογης.

100_3432.thumb.JPG.5c387891fcf4f1731c54b0fa8ac095ab.JPG

100_3431.thumb.JPG.28983f89c6210627f94d693452fb79b9.JPG

100_3429.thumb.JPG.05c95fb9bd533604cdda71ddfc5c9804.JPG

100_3419.thumb.JPG.96e99612f015d9532eff0e805dc46484.JPG

100_3420.thumb.JPG.837ab5eab93ac919e4725ced46e1b3ae.JPG

100_3421.thumb.JPG.d32f9bfa3969a18e050b601eb9adb981.JPG

100_3417.thumb.JPG.6dd2d1ac99d3ddca5a7080f26803dbab.JPG

100_3416.thumb.JPG.db805b29ca40c8221c7f2f309a34e911.JPG

100_3415.thumb.JPG.cb46deeb58e21d59acc90c6e3ef141f0.JPG

100_3413.thumb.JPG.3a543af7bd6f0e1ef7b91e1b4d141f7f.JPG

100_3412.thumb.JPG.a90de735c9cf1473c5c566d6ed9f373d.JPG

100_3411.thumb.JPG.b8fa5a69170fdaa0859224f3fddb12e0.JPG

100_3409.thumb.JPG.3d7926db72475431e143693dac0b93ea.JPG

100_3407.thumb.JPG.1048a1945ab62d0a7867a17570261a26.JPG

100_3406.thumb.JPG.2c09dc8d7d9f742cf72f3e990c704d6b.JPG

Θα σβήσουμε τα φώτα της πόλης των σπιτιών

θα έχουμε απόψε Γιορτή των αστεριών...

Η Πούλια θ’ αναλάβει το μπαρ και τα ποτά

και η Μεγάλη Αρκούδα θα φτιάχνει παγωτά

Δημοσιεύτηκε

Μπράβο Δημήτρη! Πολύ καλή και δομημένη δουλειά! Το εφάρμοσες με απόλυτη ασφάλεια... =D> :D

Εμένα μου πήρε περισσότερες ώρες γιατί δεν έβγαλα τίποτα, ούτε οπτικά, ούτε εστιαστή! Βέβαια οι κινήσεις μου ήταν απόλυτα "γατίσιες" και αργές, ευλαβικές σχεδόν! :lol: #-o Είχα να προσέξω περισσότερα πράγματα μιας και τα οπτικά ήταν εκεί και εγώ σε απόσταση αναπνοής από αυτά. Ευτυχώς όμως, δεν ακουμπήθηκαν ούτε από εμένα ούτε από το υλικό. To πλεονέκτημα που είχα είναι απλώς ότι ο 12" σωλήνας είναι μεγαλύτερος σε διάμετρο και χωράς να μπεις πιο εύκολα μέσα!! :lol:

Βλέπεις τι ωραία διαφορά έχει το εσωτερικό σε σχέση με πριν;; Φαίνεται και στο φλας της φωτογραφίας σου. Η φωτοπαγίδα protostar αιχμαλωτίζει με απόλυτη επιτυχία κάθε φωτόνιο και πλέον, δεν έχεις εκείνες τις ανεπιθύμητες αντανακλάσεις. Στην πλανητική είδα αισθητή διαφορά!

Να πούμε εδώ πως ΔΕΝ έχει σημασία που έχουμε τηλεσκόπιο με ανοικτό σωλήνα και όχι ενιαίο, όπως ίσως σκεφτούν κάποιοι. Είναι αρκετά μεγάλο το κυλινδρικό κάτω κομμάτι με το πρωτεύον. Σίγουρα επωφελείται κάποιος από αυτή την αλλαγή, δεν το συζητάμε!

Επίσης, να προσθέσω πως από τον Ιούλιο του 2010 που το έχω εφαρμόσει, τις πολλαπλές εξορμήσεις που έχει πάει ο Cosmas και τις αμέτρητες θερμοκρασιακές μεταβολές που έχει υποστεί το άριστο protostar...ΔΕΝ έχει ξεκολλήσει ούτε μισό πόντο, ούτε έχει ανασηκωθεί ή παραμορφωθεί το υλικό!

Με άλλα λόγια θεωρώ πως είναι το ΚΑΛΥΤΕΡΟ υλικό για αυτή τη δουλειά, ότι σωλήνα και να έχετε! Φτάνει να το χαράξετε (μετά την εφαρμογή) όπως είπε και ο Δημήτρης κατά μήκος με κοπίδι, δημιουργώντας σημεία συστολής-διαστολής. Αυτά δεν φαίνονται στο μάτι, όμως η ύπαρξή τους είναι απαραίτητη για την τέλεια διατήρηση του υλικού. Δεν επηρεάζει την θερμική προσαρμογή του σωλήνα, δεν λειτουργεί ως μονωτικό!!

Ωραία παρουσίαση Δημήτρη, λύση που αξίζει να εφαρμοστεί από τους μυριάδες κατόχους dobsonian.

Υ.Γ. Όντως το υλικό είναι για μόνιμη εγκατάσταση!! Μην θεωρήσετε ότι το βγάζουμε αφού μπει, γιατί όμως να βγει;;; Ο σωλήνας κερδίζει πόντους σε απόδοση!

Η κολλητική δύναμη του υλικού, για την ιστορία να πούμε πως είναι εφάμιλλη με την δύναμη που έχει η βάση του telrad...καταλαβαίνετε για τι μιλάμε! 8-[

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Δημοσιεύτηκε

Τασο ειχα ενδιασμους τοσο καιρο. Αλλα πραγματικα τελειωμενο νομιζω οτι ειναι αλλο τηλεσκοπιο :D Το υλικο φτανει ανετα για 10" flex ισως και 12" αλλα δεν ξερω αν θα καλυψεις ολα τα μερη οπως το επανω. Παντως η κολλα του ειναι απιστευτα δυνατη. Μια μικρη διορθωση που επρεπε να κανουμε μας βασανισε. Ως υλικο μοιαζει με ενα χαρτονι που χρησιμοποιουμε σε χειροτεχνιες, αλλα δεν θα εβαζα εκεινο μεσα στο τηλεσκοπιο σε καμια περιπτωση :lol: Εχει ενδιαμεσα ενα υλικο σαν χαρτι και τελος την κολλητικη του βαση. Δεν νομιζω αν καποιος θελει να το βγαλει μετα απο καιρο θα το βγαλει ανεπαφο.

Οντως που εκανε εντυπωση που ακομη και με φλας η φωτογραφικη δεν μπορουσε να πιασει τις λεπτομεριες πανω στο υλικο. Θα χαρακτηριζα τον σωληνα μου picth black πλεον. Και μαλλον ετσι θα τον βαφτισω

:mrgreen:

Θα σβήσουμε τα φώτα της πόλης των σπιτιών

θα έχουμε απόψε Γιορτή των αστεριών...

Η Πούλια θ’ αναλάβει το μπαρ και τα ποτά

και η Μεγάλη Αρκούδα θα φτιάχνει παγωτά

Δημοσιεύτηκε
Εγώ 2 φύλλα είχα πάρει Δημήτρη! Έφτασαν για όλο το 12άρι. Πάνω και κάτω... :mrgreen: \:D/
«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης