Jump to content

Φως από τα πρώτα αντικείμενα στο Σύμπαν


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Επιστήμονες βλέπουν φως που μπορεί να είναι από τα πρώτα αντικείμενα στο Σύμπαν

Πηγή: NASA, 2 Νοεμβρίου 2005

 

 

http://www.physics4u.gr/news/2005/scnews2174.html

firststarsinuni.jpg.d183e1bfd42d1a2a56ac979ae9e144c7.jpg

Θοδωρής Αραμπατζόγλου

 

www.arasteo.blogspot.com

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Arasteo, συμφωνα με το αρθρο που μας παραπεμπεις η φωτογραφια που εχεις παραθεσει ειναι αποτελεσμα της επικαλυψης των αστρων και επειτα επεξεργασιας, για να ενισχηση.

Αυτο που βλεπουμε δεν θα μπορουσε να ειναι καποιο μεσοαστρικο υλικο πολυ αμυδρο το οποιο με την ενισχυση να εδωσε αυτα τα αποτελεσματα;

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αν και υπάρχουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για το αποτέλεσμα, οι οποίες αναφέρονται και στο άρθρο (βλέπε τη φράση "νομίζουμε πως βλέπουμε..."), ο κύριος λόγος είναι ότι το φως από το διαγαλαξιακού υλικού φωτοβολεί δημιουργόντας αυτό που ονομάζεται δάσος Lyman alpha και όχι κάτι άλλο όπως μικροκυματική ακτινοβολία.

 

Δηλαδή το υλικό που πράγματι υπάρχει μεταξύ των γαλαξιών (και αποτελεί το 90% της βαρυονικής ύλης του σύμπαντος, δηλαδή της ύλης στη μορφή των γνωστών σωματιδίων χωρίς να συμπεριλαμβάνουμε τη σκοτεινή ύλη που είναι άγνωστη) δέχεται το φως των κβάζαρ που υπάρχουν στο βάθος του σύμπαντος, ιονίζεται και εκπέμπει στην γραμμή Lyman άλφα του υδρογόνου (μια γραμμή μήκους κύματος περίπου 1200Α). Ανάλογα με το πόσο μακριά βρίσκεται το κομμάτι του μεσογαλαξιακού υλικού που ιονίζεται και επανεκπέμπει το φως έχει και ένα χαρακτηριστικό z (δηλαδή μια μετατόπιση doppler λόγω της διαστολής του σύμπαντος και του νόμου του Χαμπλ), οπότε όταν θα πάρουμε το φάσμα ενός μακρινού αντικειμένου πχ κβάζαρ θα δούμε ότι

 

α) θα υπάρχει μια φασματική γραμμή στο μήκος κύματος που θα είναι 1200 επί z του αντικειμένου πηγή (δηλαδή η γραμμή όπως δημιοργείται στην περιοχή σχετικά κοντά στην πηγή του ιονίζοντος υποβάθρου, η οποία θα είναι πολλαπλασιασμένη επί το z λόγω της ερυθρής μετατόπισης)

β) πλήθος φασματικών γραμμών απορρόφησης που προέρχονται από αυτή τη δευτερογενή διαδικασία, δηλαδή τον ιονισμό του μεσοαστρικού υλικού, οι οποίες θα εμφανίζονται σε μήκος κύματος 1200 επί z' (όπου z' αναφέρεται στην ερυθρή μετατόπιση της περιοχής όπου βρίσκεται το νέφος).

 

Η ακτινοβολία αυτή όμως βρίσκεται στην περιοχή του υπεριώδους τους ορατού φωτός (δηλαδή πάνω από 1200Α και για ένα κβάζαρ με z=5 που είναι ήδη μια πολύ μεγάλη ερυθρή μετατόπιση δεν θα ξεπερνάει τα 1200 επί 5=6000Α). Οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος συγχισης με την ακτινοβολία στα μικροκύματα που αναφέρεται το συγκεκριμένο άρθρο. Τώρα αν υπάρχει κάποιος άλλος μηχανισμός που δημιουργεί ακτινοβολία μικροκυμάτων από το διαγαλαξιακό υλικό και τον αγνοούμε είναι κάτι που δεν μπορούμε να ξέρουμε.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ΜΠΡΑΒΟ Μr.Heal!!! :D

Και για να βοηθήσω λίγο,οι γραμμές που αναφέρονται δεν είναι παρά μήκη κύματος ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας(ο.κ. μπορούμε να τη πούμε και ΦΩΣ)η οποία εκπέμπεται οταν τα ατομα αποδιεγείρονται ή μήκη που απορροφώνται όταν ... διεγείρονται(σ'αυτά ακριβώς αναφέρεται ο Heal!)

Η αποδιέγερση μπορεί να γίνει με ένα ή περισσότερα διαδοχικά άλματα.

Οσο μεγαλύτερη τώρα είναι η διαφορά ανάμεσα στις ενεργειακές στάθμες που λαμβάνει χώρα το άλμα,τοσο μεγαλύτερη είναι και η ενέργεια του φωτονίου που εκπέμπεται!

Μη ξεχνάμε βέβαια οτι για να συμβεί αποδιέγερση προηγείται κάποια... διέγερση!Διέγερση που συμβαίνει όταν φωτόνια(Φως φίλοι!) ή κάποια "κλασσικά" σωματίδια "συγκρουστούν" με άτομα κάποιου αερίου.

H διάταξη τώρα του φάσματος των ηλεκ.μαγν ακτινοβολιων εχει ως εξης

ακτίνες γ>ακτίνες χ>υπεριώδεις>ορατές>υπερυθρες>μικροκύματα>ραδιοκύματα.

Οσο προχωράμε, τόσο αυξάνεται το μήκος κύματος, μικραίνουν ομως η συχνότητα και η ενέργεια(Ε=h*F,όπου h:σταθερά Planck!)

........................................................................

Αν νομίζετε οτι όλα αυτά συμβαινουν στο... υπερδιάστημα και μόνο, χμμ, κάνετε... λάθος!!!

Για κοιτάξτε λίγο τους λαμπτήρες φθορισμού,ναι,ναι, ακριβώς απο πάνω σας!Διεγέρσεις και αποδιεγέρσεις πάνε καπνός κι αντάρα!!! :D

energy_levels.gif.24aa1bf34c5639f755fa4dc264ea397e.gif

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

αυτο θα πει τεχνολογια!

να μπορω να απολαμβανω φως απο τα δαση του Lyman αραχτος στο γραφειο μου. (αν καταλαβα το υπονοουμενο MaxPlanc)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Eυ-γε Μάξιμε, σε ευχαριστώ που έφερε πιο κοντά στην Γη τα λεγόμενα μου... Γιατί είναι σημαντικό να βλέπουμε πως ότι γίνεται στο μακρινό σύμπαν αλλά και ότι γινεται εδώ κάτω τελικά κυβερνώνται από τους ιδιους νόμους!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης