Jump to content

Συμβουλή για την αγορά τηλεσκοπίου για πλανητική φωτογράφηση


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Αγαπητοί φίλοι

 

Ζω εδώ και μερικά χρόνια στις Βρυξέλλες. Από το μπαλκόνι μου μπορώ να δω τον πολικό αστερα (δηλαδή να ευθυγραμμίσω) και ενίοτε πλανήτες στον ανατολικό ουρανό.

 

Το μόνο αστρονομικό που μπορώ να κάνω είναι να τους βιντεοσκοπώ όταν δεν έχει συννεφιά, καθώς το Βέλγιο είναι τίγκα στη φωτορύπανση.

 

Για το λόγο αυτό σκοπεύω να ανεβάσω πάνω την HEQ5 βάση μου και σκέφτομαι να αγοράσω ένα σωλήνα τηλεσκοπίου.

 

Θα ήθελα λοιπόν να σας ρωτήσω τι σωλήνα θα μου προτείνατε να αγοράσω:

 

ξέρω ότι για τη βιντεοσκόπηση / φωτογράφηση πλανητών χρειάζεται μεγάλο D. Το πρόβλημα είναι ότι δεν θέλω να έχω κάτι πολύ βαρύ γιατί είναι πολύ δύσκολο στο χειρισμό (πχ όταν βάζω στη βάση το κατοπτρικό μου Skywatcher 8'', F 1000 που έχω δυσκολεύομαι πολύ και να ζυγίσω και να το χειριστώ γενικώς.

 

Είμαι λοιπόν μεταξύ ενός διοπτρικού καλού (πχ ΕD 120 της Skywatcher) ή ενός καταδιοπτρικού. Κάποιος φίλος μου το Richey Chrettien της Οrion: http://www.telescope.com/Telescopes/Astrophotography-Telescopes/Orion-8-f8-Ritchey-Chretien-Astrograph-Telescope/c/1/sc/19/p/8958.uts

 

ενώ ένας άλλος ως καλή λύση ένα 5'' Maksutov.

 

Εσείς τι θα μου προτείνατε?

 

Σας ευχαριστώ πολύ!

"We are all in the gutter, but some of us are looking at the Stars"
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα Άρη, καλωσόρισες στο Astrovox

 

Με το Ed120 δεν είμαι σίγουρος ότι μπορείς να κάνεις καλή δουλειά στους Πλανήτες, για Deepsky ναι. Σκέψου ότι είναι ελαφρός πιο γρήγορο (f7.7) απ'το Orion8 f/8 Ritchey-Chretien μόνο που έχει μικρότερη εστιακή αλλά και διάμετρο.

Το Orion8 υπερτερεί και του 5"Mak λόγο διαμετρήματος, τώρα δεν είμαι και τόσο ειδικός σε αυτό το θέμα αλλά ας δούμε τι μπορούν να μας πουν και αυτοί που ασχολούνται καθαρά με την πλανητική φωτογράφιση.

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η κλασικότερη λύση για φωτογράφιση πλανητών είναι ένα SCT. Πάρα πολλοί πλανητικοί φωτογράφοι χρησιμοποιούν τα Celestron C-8, C-9.25 & C-11 για φωτογράφιση πλανητών με πολύ καλά αποτελέσματα. Αφού δε θες να είναι πολύ βαρύ, δες το 8-άρι που είναι μόλις πεντέμισι κιλά και σχετικά οικονομικό:

 

http://www.optcorp.com/celestron-c8-schmidt-cassegrain-ota-91024.html

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.

 

To ερωτήματα είναι: 1) αν ένα RC από όπως πχ αυτό:

 

http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p2445_GSO-6--f-9-RC---Ritchey-Chr-tien-152-1370mm---Metalltubus.html , υπερτερεί από ένα αντίστοιχης διαμέτρου Μaksutov ή ενα SCT.

 

και επίσης 2) αν ένα διοπτρικό 4'' μπορεί και να ναι ακόμα καλύτερο. Ας μην ξεχνούμε ότι τα διοπτρικά δεν έχουν δευτερεύοντα κάτοπτρο, που κόβει λίγο όπως και να το κάνεις, ενώ έχω πληροφορηθεί ότι προσφέρουν πιο οξύ είδωλο.

 

Φυσικά αν πάμε στις 8'' η πλάστιγγα γέρνει προς τα καταδιοπτρικά φαντάζομαι, αλλά και η τιμή ανεβαίνει πολύ...

"We are all in the gutter, but some of us are looking at the Stars"
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εγώ θα το θέσω σε άλλο επίπεδο το δίλημμα. Τα SCT είναι αποδεδειγμένα κατάλληλα για τη δουλειά που θες (δες φωτό και εδώ αλλά και κορυφαίων παγκόσμια πλανητικών φωτογράφων όπως Christopher Go, Thierry Legault, Damian Peach κ.ά) και προφανώς κάποιος λόγος θα υπάρχει που τα προτιμούν. Με τα RC πιστεύω θα είσαι σε πιο αβέβαια νερά όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα, δεν τα έχουν χρησιμοποιήσει εξίσου στην πλανητική και δεν ξέρω αν η ακόμα μεγαλύτερη από τα SCT κεντρική παρεμπόδιση θα παίξει ρόλο. Εγώ στη θέση σου θα επέλεγα την ασφαλή λύση.
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το RC είναι η χειροτερη επιλογή για πλανητική φωτογράφιση καθότι η κεντρική του παρεμπόδιση ειναι μεγάλη. Είναι κατάλληλα για φωτογράφιση βαθέως ουρανού επειδή φωτίζουν καλύτερα όλο το πεδίο και επειδή έχουν μειωμένες αποπλανήσεις στα άκρα του. Αυτό ΔΕΝ σε ενδιαφέρει δεν θα τοποθετείς τον πλανήτη που φωτογραφίζεις στην άκρη του πεδίου σου. Το καλύτερο θεωρητικά ειναι ένα διοπτρικό με μηδενική παρεμπόδιση ακολουθούμενο από ένα νευτώνιο με μεγάλο εστιακό λόγο και μικρή κεντρική παρεμπόδιση (τέτοιο τηλεσκόπιο ειναι και δύσκολο να το βρεις έτοιμο και δύσκολο να το στηρίξεις επαρκώς).

Τα SC ως γνωστόν κάνουν για όλα χωρίς να έχουν κανένα δυνατό σημείο. Επίσης κάτι που δεν αναφέρεται σχεδόν ποτέ ένα τέλειο SC και τα περισσότερα του εμπορίου δεν ειναι τέλεια, ισοδυναμεί με απαρεμπόδιστο σύστημα λ/4! Επίσης ο τρόπος που εστιάζουν τα SC αλλά και τα maksutov είναι ως επί το πλείστον μετακινώντας το πρωτεύον κάτοπτρο. Αλλά η διόρθωση ειναι πλήρης για μια δεδομένη απόσταση των κατόπτρων όχι για οποιαδήποτε... Αυτό γίνεται για να μπορούν να εστιάσουν αοπ μερικά μέτρα μακριά ως το άπειρο που δεν ειναι εφικτό αν δεν μετακινείται το πρωτεύον. Λάβε επίσης υπόψιν σου πως σε πολλά υπάρχει και εκνευριστικό 'image shift" που σημαινει πως το είδωλο μετακινείται στο πεδίο όπως εστιάζεις (ω ναι ειμαι εχθρός των SC παρότι έχω ένα. Είναι το τηλεσκόπιο που θα απέφευγα να αγοράσω πλέον). Προτιμότερο αν θέλεις καταδιοπτρικό ειναι ένα maksutov που έχει και μικρότερη παρεμπόδιση.

Τι θα έκανα προσωπικά στη θέση σου; θα έμενα με το 8" νευτώνιο κι ας ειναι f/5 :cheesy:

Το "μεγάλο D" (μάλλον εννοείς μεγάλο F) δεν έχει να κάνει όσο έχει να κάνει η οπτική ποιότητα του τηλεσκοπίου, η κάμερα που έχεις αλλά και το seeing. Αν είσαι σε περιοχή που δεν έχει καλό seeing όσο και να προσπαθήσεις δεν θα επιτύχεις το "κάτι παραπάνω".

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γιώργο σ' ευχαριστώ για την εμπερειστατωμένη ανάλυση

 

Δεν ανεφέρομαι στο F αλλά όντως στο D. Όσο πιο μεγάλο το D τόσο περισσότερες λεπτομέρειες από τον πλανήτη μπορεί να "συλλάβει"...Γι' αυτό δεν ξέρω αν το διοπτρικό είναι εφικτό αφού δεν μπορείς να βρεις ένα διοπτρικό πάνω από 5'' και είναι και πάρα πολύ ακριβά... :(

 

Όμως δεν κατάλαβα πως ακριβώς μετακινείται το είδωλο ενώ εστιάζεις....(image shift)...εννοείς έχει τάση να φύγει από το πεδίο?

 

Και τέλος, τι είναι το λ/4 ?

"We are all in the gutter, but some of us are looking at the Stars"
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

H πλανητική είναι το κυρίως θέμα μου και εχω επενδύσει χιλιάδες ώρες στο θέμα.Οσα διάβασες παραπάνω είναι πολύ σωστά, όλοι έμπειροι και σε συμβούλεψαν με τον καλύτερο τρόπο.Η διάμετρος/ποιότητα οπτικών πάιζει καθοριστικό ρόλο.Κάτω απο 8" μην περιμένεις πολλά.Το ότι τα διοπτρικά έχουν οξύ είδωλο είναι σωστό αλλά έπαιζε πολύ μεγάλο ρόλο κάποτε που τα διαμετρήματα ήταν μικρά.Αν έιχα να διαλέξω ανάμεσα σε ένα 8" διοπτρικό και ένα καταδιοπτρικό και δεν έιχα θέμα με τον όγκο θα διάλεγα το διοπτρικό.Αλλά τέτοια λύση είναι ανέφικτη και ανούσια σε ένα βαθμό.Η λύση στο προβλημά σου είναι ένα τηλεσκόπιο 8 SCT με μικρό βάρος και δυνατότητα για πολύ καλά αποτελέσματα.Αν μπορέις να αντέξεις βάρος και λεφτά πήγαινε στο 9.25.Oι άλλες λύσεις είναι ακυρες για μένα.

 

 

Μανος

Μάνος Καρδάσης

http://kardasis.weebly.com/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Σας ευχαριστώ πολύ παιδιά, νομίζω με κατατοπίσατε πολύ καλά. Καλές παρατηρήσεις.
"We are all in the gutter, but some of us are looking at the Stars"
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παιδιά ποια είναι η γνώμη σας γι' αυτό το τηλεσκόπιο?

 

http://www.astroshop.eu/skywatcher-maksutov-telescope-mc-180-2700-skymax-ota/p,4927#tab_bar_1_select

 

Είναι 7'' μεν και Μaksutov αλλά αρκετά φτηνότερο από το SCT που κάνει αρκετά πάνω από 1000 στην Ευρώπη.

 

Το SCT 8'' το βρήκα με 950 $ αλλά αν βάλεις και το τελωνείο πάλι πάει πάνω από 1000.

"We are all in the gutter, but some of us are looking at the Stars"
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φιλε μου αυτο το τηλεσκοποιο ειναι αρκετα καλο για πλανητικη και για <πολυ>> deep sky φωτογραφηση ,αλλα μεχρι εκει και για οχι αλλο ειδος φωτογραφησης λογο μεγαλου F.Εγω εχω το ιδιο και στις 6 ιντζες μπορει να δωση λιγο παραπανω ακομα σε καλες ατμοσφαιρικες συνθηκες.Αυτο που παραθετεις σιγουρα θα σου δωσει ακομα καλυτερες εικονες απο το δικο μου.Δες την σελιδα μου για περισσότερες φωτογραφιες με αυτο το ειδος τηλεσκοποιου. Ελπιζω να σε βοηθησα λιγο.

 

www.artemisastronomy.gr

saturm1.jpg.91250ed2dd5eb95cb5cf85aa93faf8ec.jpg

m57MAKB.jpg.c54149c3437645906a621666900c4416.jpg

JUP20-11-2011C.jpg.f847eec7baa24a7a80787838a91e9689.jpg

73 SV1EIH

Δεληγεωργόπουλος Δημήτριος

www.edsro.eu

sw1eih@yahoo.gr

GSO 6\" RC-CCD67 FR

ATIK 16 HR

ASI 120 mc ccd

NIKON D-7000

CANON EOS 500D(mod)

HEQ5 SKYSCAN PRO GOTO

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημήτρη σ' ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σου και για το δείγμα της δουλειάς σου που μου έστειλες.

Οφείλω να ομολογήσω ότι οι φωτογραφίες σου είναι πραγματικά καταπληκτικές, πραγματικά διαφημίζεις το τηλεσκόπιο.

 

Αυτό μου δίνει "κουράγιο" να πιστέψω ότι είναι πολύ καλή επιλογή.

 

Στο μεταξύ, ενώ οι συνάδελφοι στο φόρουμ λένε ότι το SCT γενικά είναι εξαιρετικά τηλεσκόπια για πλανητική (και είμαι σίγουρος) ένας άλλος φίλος, επίσης εξαιρετικός ερασιτέχνης θεωρεί ότι τα όμοιας διαμέτρου Μaksutov είναι καλύτερα από τα SCT. Δεν ξέρω γιατί για να μαι ειλικρινής...

 

Έτσι έχω λιγάκι μπερδευτεί...

 

Εν πάσει περιπτώσει η τιμή του 7'' μου φαίνεται λογική στα 620. Τα SCT 8'' ξεφεύγουν νομίζω... Ήθελα να σε ρωτήσω ...στις deep sky φωτογραφίσεις παρατήρησες κανένα πρόβλημα? Γιατί οι πλανητικές είναι εξαιρετικές....

 

Να σαι καλά και καλές παρατηρήσεις!

"We are all in the gutter, but some of us are looking at the Stars"
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως τα Maksutov είναι όντως άριστα για πλανήτες ως οπτικός σχεδιασμός. Από εκεί και πέρα εγώ τουλάχιστον δεν είχα πληροφορίες για το τι αποτελέσματα δίνουν στην πράξη τα maskutov της skywatcher ενώ για παράδειγμα ξέρουμε πολύ καλά τι έχουν κάνει τα SCT ειδικά της Celestron στην πλανητική. Έτσι προέκυψε και η πρόταση.

 

Όσον αφορά τη φωτογράφιση βαθύ ουρανού, η φωτογράφιση με τηλεσκόπιο τόσο μεγάλης εστιακής είναι δύσκολη υπόθεση. Οι απαιτήσεις σε στήριξη, οδήγηση, ευθυγραμμίσεις κτλ αυξάνονται κατακόρυφα άσε που παρουσιάζονται τα γνωστά προβλήματα όπως mirror shift. Επίσης, θα είναι κατάλληλο μόνο για ορισμένα αντικείμενα καθώς θα έχεις πολύ μικρό πεδίο (πλανητικά νεφελώματα κτλ). Τα μεγάλα νεφελώματα διάχυσης είναι πολύ μεγαλύτερα από το πεδίο που θα έχεις.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

+1 με οτι ειπε ο Ανδρεας παραπανω.Παντα ενα mc ιδιας διαμετρου με ενα sc,το mc θα δινει καλυτερες εικονες στην πλανητικη λογο μικροτερης κεντρικης παρεμπόδισης .Αλλα δυστηχως στην ωραια αυτη τιμη που βρηκες το maksutov ειναι 7 ιντζες και δεν υπαρχει αλλο με πιο μεγαλη διαμετρο.Ενω SC βρισκεις μεχρι 14 + ιντζες,εξου και η μεγαλες μεγενθυσεις κατω βεβαια απο εξαιρετικες νυχτες που βλεπεις στις διαφορες φωτογραφιες.Αν εχεις ενα νευτωνιο η εστω ενα μικρο διοπτρικο ed,για να κανεις και αλλου ειδους πραγματα τοτε να το παρεις.Αν θελεις μονο πλανητικη για ξεκινημα τοτε παλι να το παρεις. :D.

θα σου πουν και αλλες γνωμες εδω οι αστροφιλοι μου.

73 SV1EIH

Δεληγεωργόπουλος Δημήτριος

www.edsro.eu

sw1eih@yahoo.gr

GSO 6\" RC-CCD67 FR

ATIK 16 HR

ASI 120 mc ccd

NIKON D-7000

CANON EOS 500D(mod)

HEQ5 SKYSCAN PRO GOTO

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παιδιά μία τελευταία ερώτηση:

 

Γνωρίζετε αν υπάρχει focal reducer για Μaksutov όπως υπάρχει για τα SCT ώστε να μπορούμε να βγάζουμε και deep sky ?

 

 

Σας ευχαριστώ πολύ όλους!

"We are all in the gutter, but some of us are looking at the Stars"
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μην υπολογιζεις μονο την εστιακη ενος τηλεσκοπιου αλλα τον λογο διαμετρου ως προς την εστιακη(f).Το skywatcher einai f15 ενω to celestron ειναι f10.Δηλαδη το celestron εχει μεγαλυτερο πεδιο και ειναι ποιο (φωτεινο).Δυστηχως τα maksutov αυτο το ιδιο πλεονεκτημα (που εχουν μικροτερο δευτερευων) εχει και το μειονεκτημα λογο του οτι το δευτερευων ακολουθει την κυρτοτητα της διορθωτικης πλακας του δινει πολυ μεγαλη εστιακη.Δες ποσο μικρη διαφορα σε f εχουν τα SC οταν ανεβενουν οι διαμετρος τους σε σχεση με τα MC.To skywatcher απο 6 ιντζες σε 7 παει απο f12 σε f15!!Γενικα ειναι αυτο που βλεπεις απο τις φωτογραφειες στον χωρο μας.Τα MC ειναι ΜΟΝΟ για πλανητες και μικρα deep sky αντικειμενα (φωτογραφηση και οπτικη παρατηρηση) σε βολικο κοστος και βαρος.

 

Ελπιζω να βοηθησα.

 

:D

73 SV1EIH

Δεληγεωργόπουλος Δημήτριος

www.edsro.eu

sw1eih@yahoo.gr

GSO 6\" RC-CCD67 FR

ATIK 16 HR

ASI 120 mc ccd

NIKON D-7000

CANON EOS 500D(mod)

HEQ5 SKYSCAN PRO GOTO

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

το F 2032 που έχει το SCT 8'' δεν είναι επίσης πάρα πολύ?

 

Να φανταστώ ότι χρειάζεται άλλο τηλεσκόπιο για deep sky φωτογραφήσεις , ε?

 

 

 

 

](*,)

Μην ξεχνας οτι με την προσθηκη ενος reducer πας αμεσως σε f6,3.

Δυστυχως δεν υπαρχει ενα τηλεσκοπιο γιαολα και πιστευω οτι και να παρεις θα το ευχαριστηθεις

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μην υπολογιζεις μονο την εστιακη ενος τηλεσκοπιου αλλα τον λογο διαμετρου ως προς την εστιακη(f).Το skywatcher einai f15 ενω to celestron ειναι f10.Δηλαδη το celestron εχει μεγαλυτερο πεδιο και ειναι ποιο (φωτεινο).

 

 

 

 

Δημήτρη, αν κατάλαβα καλά αυτό σημαίνει ότι γενικώς τα καταδιοπτρικά δεν είναι τόσο καλά για παρατήρηση σε σχέση με νευτώνια ίδιας διαμέτρου λόγω της υψηλής τιμής του f (πιο σκοτεινά, άρα χαμηλότερο contrast) ?

"We are all in the gutter, but some of us are looking at the Stars"
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εγώ θα το πώ μια φορά ακόμα και τελευταία... Το τηλεσκόπιο το έχεις... Επένδυσε σε κάμερα!

Η ανάγκη για οδήγηση δεν ειναι τόσο σημαντική στους μικρούς χρόνους έκθεσης για πλανητική φωτογράφιση. Ούτε η φορητότητα παίζει ιδιαίτερο ρόλο όταν ο κύριος στόχος σου ειναι πλανήτες που και μέσα απο την φωτορύπανση μπορείς να τους φωτογραφίσεις μια χαρά.

Επενδύοντας σε κάμερα και βελτιώνοντας τα αποτελέσματά σου θα διαπιστώσεις αν τελικά σου χρειάζεται και καλύτερο τηλεσκόπιο. Όπως και να έχει η κάμερα θα σου μείνει.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης