Jump to content

sRGB, AdobeRGB, color gamut, bit depth κλπ κλπ


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Είμαι στο στάδιο να πάρω μια πιο σοβαρή οθόνη η οποία να με βοηθάει καλύτερα στην χρωματική επεξεργασία, αυτές που έχω είναι για τα μπάζα (TN).

 

Από μια μικρή έρευνα κατάλαβα πως αυτό που χρειαζόμαστε για επεξεργασία φωτογραφίας είναι ένα IPS panel το οποίο αποδίδει καλύτερα τα χρώματα (και τις σκιές ) και δεν πάσχει τόσο πολύ από contrast/hue shift όταν κουνάμε το κεφάλι πάνω-κάτω ή δεξιά-αριστερά.

 

Επίσης κατάλαβα πως τα panels αυτά χωρίζονται σε δυο κατηγορίες, τα standard gamut και τα wide gamut, με τα τελευταία να έχουν ως και διπλάσια τιμή.

 

Π.χ. standard gamut είναι τα

Dell UltraSharp U2212HM 21.5" http://www.dell.com/ed/business/p/dell-u2212h/pd?~ck=anav

Dell UltraSharp U2312HM 23" http://www.dell.com/ed/business/p/dell-u2312h/pd?~ck=anav

Dell UltraSharp U2412M (24") http://www.dell.com/ed/business/p/dell-u2412m/pd?~ck=anav

με ανάλυση 1080p-1200p και κοστίζουν από ~ 200ευρώ και πάνω

 

ενώ wide gamut τα

Dell U2413 (24") http://www.dell.com/ed/business/p/dell-u2413/pd?~ck=anav

με ανάλυση 1200p (~500ευρώ !!) καθώς και

Dell U2713H (27") http://www.dell.com/ed/business/p/dell-u2713h/pd?~ck=anav

με ανάλυση 2560 x 1440 το οποίο ξεκινά από 700 (!!) ευρώ (εντελώς πληροφοριακά να πούμε πως έχει το ίδιο ips panel με τα iMac 27" το οποίο φυσικά κατασκευάζει και για τους 2 η LG :) )

 

Ως standard gamut φέρονται εκείνα που καλύπτουν το sRGB και το ~80% του CIE 1976 και έχουν 8-bit color depth ενώ τα wide gamut καλύπτουν επιπλέον το Adobe RGB κατά 99% και το CIE 1976 κατά 120% και έχουν 10-bit color.

 

Σε σχετικό review διάβασα πως τα wide gamut/10-bit color έχουν νόημα μόνο για επεξεργασία "end to end 10-bit (application, operating system, graphics card, interface etc)" (http://www.tftcentral.co.uk/reviews/dell_u2413.htm), πράγμα πολύ σπάνιο.

 

Δεν γνωρίζω την πραγματική σημασία της "πλήρους" κάλυψης ή όχι του AdobeRGB έναντι του απλού sRGB και ούτε έχω εμπειρία από 10-bit color panel. Θα ήθελα τα φώτα και την άποψη όποιου φίλου κατέχει περισσότερο αυτές τις έννοιες και φυσικά το φλέγον ερώτημα είναι:

 

Αξίζει κανείς να πληρώσει ώστε να πάρει ένα τέτοιο μόνιτορ ή στην πράξη η διαφορά δεν θα είναι διακριτή;

Ηλίας Νταγιόγλου

Μια φωτογραφία = 10^3 λέξεις = 10^6 σκέψεις

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το έχουμε κουβεντιάσει πάλι και σου έφερα σαν παράδειγμα την μουσική που φτιάχνουμε στο studio μας με τα monitor ηχεία μας τα οποία είναι απόλυτα στην απόδοση τους. Μιξάρεις λοιπόν και όλα ακούγονται σωστά στο σουπερ τέλειο στουντιακό μας σύστημα οπότε ήρθε η ώρα να βγάλουμε το κομμάτι προς τα έξω. Ο κόσμος που θα το ακούσει θα το βάλει στο stereo ή στο αμάξι ή στα αρχαία ηχεία του σπιτιού που έχουν λιώσει απο την παραμόρφωση και μεταβίας βγάζουν ακόμη ήχο. Ξαφνικά σου λέει "χμ ωραίο το κομμάτι αλλά να τα drums χάνονται με το μπάσο και τα πλήκτρα κρύβονται στο βάθος και μπλα μπλα μπλα". Σκέψου λοιπόν ίδια περίπτωση όπου έχεις ένα σουπερ ντούπερ Ips monitor και έχεις προσέξει ιστογράμματα στην φωτογραφία σου κάνεις και κάθε βδομάδα το απαραίτητο calibration στο Monitor και είσαι σίγουρος ότι δεν θα σου βάλει κανείς χέρι διότι πλέον "βλέπεις σωστά". Ανεβάζεις λοιπόν φώτο και σου γράφει ο άλλος απο κάτω που έχει μάπα οθόνη (με ρυθμίσεις στο saturation και το contrast στο θεό ) "καλή η φώτο όμως το υπόβαθρο είναι καμένο και η φώτο πρασινίζει και μπλα μπλα μπλα"

Τι κάνεις τότε ; :-note :-k

Γνώμη μου πάρε μια των 200+ ευρώ και θα κάνεις μια χαρά δουλειά έτσι θα είσαι σίγουρος γι΄αυτό που βλέπεις μιας και μέχρι τώρα ήσουν στο περίπου με τις οθόνες που χρησιμοποιούσες.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Την απάντηση μου την ξέρεις Ηλία καθώς επίσης την είδες και όλας :wink: :wink:

Εκτός από την αστροφωτογραφία για επεξεργασία, θα δεις μεγάλη διαφορά και στα μάτια σου από την ξεκούραση

που σου προσφέρει με ώρες στο PC!!! Επίσης όλα τα πανελ IPS είναι της LG :twisted:

Απλά φανταστικό δεν το αλλάζω με κανένα!

http://www.lg.com/us/monitors/lg-IPS277L-BN-led-monitor

 

Καλές αγορές!!! :cheesy:

Gazing at the universe through the ΄Eyes΄ of an astrophotographer...!!!

http://www.astrothemis.gr

 

Greek Astrophotography Discord Chat!

https://discord.gg/2DUPacrNfM

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ξέχασα να αναφέρω ένα λάθος που κάνουν οι περισσότεροι. Στο photoshop μιας και έχουμε κάνει calibration την οθόνη μας είτε με λογισμικό είτε με βεντούζα θα πρέπει να αλλάξουμε το proof setup σε monitor rgb διότι θα βλέπουμε άλλα ντι άλλων.

monitor-rgb.jpg.5678dbf1ef255b3179ba96ed98f0ac5e.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ξέχασα να αναφέρω ένα λάθος που κάνουν οι περισσότεροι. Στο photoshop μιας και έχουμε κάνει calibration την οθόνη μας είτε με λογισμικό είτε με βεντούζα θα πρέπει να αλλάξουμε το proof setup σε monitor rgb διότι θα βλέπουμε άλλα ντι άλλων.
Άγγελε και πολλές φορές πρέπει να πατήσουμε και το "Proof Colors" ( ctrl+y )

 

Ηλία συμφωνώ με τον Άγγελο για τα της οθόνης.

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η ερώτησή σου κρύβει μια άλλη ερώτηση:

 

κάνεις επεξεργασία για........τι;

 

 

για να ανεβάσεις στο φόρουμ (γενικά, στο ιντερνετ) ; και σε τι αναλύσεις; γιατί σε ΚΣ και τα 200 είναι πολλά και το sRGB υπερ-αρκετό.

Για να εκτυπώσεις; ξανα με τι ανάλυση και σε τι χαρτί και με τι εκτυπωτή; στο 99% των περιπτώσεων, για ερασιτεχνική χρήση, πάλι ειναι πολλά τα 200.

 

ΙΜΗΟ 150-200 ειναι το μέγιστο που θα έδινα.

Και από εκεί και πέρα υπάρχει το ιστόγραμμα και τα στατιστικά και το ζουμ σε μεγάλη ανάλυση.

 

just my 2 cents

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νομίζω παραέγιναν φτηνά τα μόνιτορ στην εποχή μας και διστάζουμε να δώσουμε αρκετά λεφτά βλέποντας πόσα φτηνά υπάρχουν. Παλιότερα τα 200-300 ευρώ ήταν για φτηνά μόνιτορ, όχι για τα πολύ καλά.

 

Εγώ θα συμφωνήσω απόλυτα στο να αγοράσεις ένα τέτοιο μόνιτορ. Αν δεν το αγοράσει ένας άνθρωπος που ασχολείται σε υψηλό επίπεδο με την επεξεργασία εικόνας τότε ποιος θα το αγοράσει; (Μη μου πείτε επαγγελματίας γραφίστας, για αυτούς υπάρχουν πιο ακριβά ακόμα). Όταν επεξεργάζεσαι μια φωτογραφία θες το τελικό αποτέλεσμα να είναι σωστό. Αν είναι σωστό δεν εξασφαλίζει πως θα φανεί καλά σε όλες τις άλλες οθόνες αλλά αυξάνει την πιθανότητα. Και στο κάτω κάτω φαντάζομαι ένας αστροφωτογράφος αρχειοθετεί για κάθε φωτογραφία του μια τελική έκδοση. Δε θα ανατρέξεις στο μέλλον να ξαναεπεξεργαστείς όλες τις εκατοντάδες φωτό σου οπότε καλό θα είναι κάθε φωτό σου να βγει όσο πιο καλή γίνεται. Μέρα με τη μέρα οι οθόνες γίνονται καλύτερες, σε λίγο δε θα υπάρχει πολύ κακή οθόνη.

 

Το 27άρι της Dell είναι το πιο ωραίο monitor που έχω δει ποτέ, το είχε ένας φίλος μου (όχι βέβαια πως θεμελιώνω άποψη με τις 2-3 φορές που το δούλεψα). Είναι ωραιότατο και έχει τη σωστή ανάλυση για 27άρι, νομίζω τα 1080 κάθετη ανάλυση είναι λίγα για 27 ίντσες.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης