Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα σε όλους και χρόνια πολλά :)

Γυρίζω αρκετό καιρό στο forum σας αν και μέχρι στιγμής δεν είχα γράψει τίποτα (lurk νομίζω είναι η λέξη που το χαρακτηρίζει :P). Τον τελευταίο χρόνο η αλήθεια είναι ότι μου έχει μπει το μικρόβιο και έχω αρχίσει να διαβάζω ύστερα από τις συμβουλές που έχω πάρει από εδώ. Έχω διαβάσει τα δύο βιβλία του Dickinson, και τελευταία διαβάζω το Χρονικό του χρόνου.

Προχτές και ενώ ήμουν στο εξοχικό έπαιζα με ένα παιδικό τηλεσκόπιο (μάλλον της κακιάς ώρας) που είχαμε ξεχασμένο σε μια αποθήκη, και με τη βοήθεια του Star watch στο ipad το κατέυθυνα προς τον Κρόνο. Ύστερα από 40 λεπτά να προσπαθώ να τον κεντράρω τον πέτυχα και τον είδα για 5 δευτερόλεπτα. Περιττό να σας πω ότι τρελάθηκα. Έφαγα δύο ώρες μετά για να τον ξαναβρώ και την επόμενη μέρα, αλλά δεν μπορούσα με τίποτα.

Σε συνέχεια αυτού νομίζω ότι θέλω να βάλω ένα στόχο να πάρω ένα τηλεσκόπιο να μου ταιρίαζει. Αρχικά το μυαλό μου πήγαινε σε ένα Dob 10'' ή ακόμα και 12'' καθώς θα ήθελα να βλέπω deep sky objects, αλλά ύστερα από μια επίσκεψη που έκανα στο Πλανητάριο στην Αθήνα και μετά από μια καταπληκτική κουβέντα που έκανα με το παιδί εκεί (τον οποίο και ευχαριστώ, και αν διαβάζει συγγνώμη που έχω ξεχάσει το όνομα σου) προβληματίστηκα περισσότερο. Η αλήθεια είναι ότι οταν είδα το 8'' το dob διαπίστωσα ότι θα έχω θέμα φορητότητας. (Καθότι νέος πατέρας, και όπως ίσως αρκετοί να γνωρίζετε) έχω τόσα μπαγκάζια για τον μπόμπηρα στο κατα τα άλλα μικρό αμάξι μου που ένα πολύ μεγάλο τηλεσκόπιο δεν θα μπορούσα να το βολέψω.

Σε συνέχεια της συζήτησης μας τότε, μου πρότεινε ως λύση το Nexstar 127 SLT καθώς είναι φορητό, σε καλές συνθήκες θα μπορούσε να μου δώσει και DSO και ήταν σχετικά φτηνό με GOTO. Όντας εγώ βέβαια ανήσυχος άρχισα να το ψάχνω περισσότερο. Και άρχισα να βλέπω αρχικά το SE5 μετά το 6 και τώρα έχω σκεφτεί μέχρι και το 8. Διαβάζοντας είδα γενικά ότι η βάση του Nexstar μάλλον τελικά ζορίζεται με το 8'' ενώ το 5'' έχει και τον άξονα (δεν θυμάμαι πως το λένε) για την περιφορά της γής.

Τα δεδομένα μου εμένα είναι τα εξής. Μένω Μαρούσι στην Αθήνα, αλλά το χωρίο μου είναι στην ορεινή Αρκαδία (20klm από τη Δημητσάνα αν ξέρετε τα μέρη εκεί), ενώ έχουμε και ένα εξοχικό στην Αρχ. Επίδαυρο. Είναι λοιπόν σχετικά εύκολο να βρεθώ με το τηλεσκόπιο εκτός Αθήνας σε περιοχές που έχουν λιγότερη φωτορύπανση (ή και καθόλου, όπως το χωριό μου). Βέβαια τελικά πρέπει να είναι κάτι που να μπορώ να το έχω σχετικά εύκολα μαζί μου, αλλά θα ήθελα να μην πρέπει να θυσιάσω πολύ σε φωτοσυλλεκτικότητα. Το budget που σκεφτόμουν είναι ότι long run θα μπορούσα να διαθέσω μέχρι 1500 ευρώ, αν και με μια πρώτη έρευνα μάλλον είμαι οριακός στο ποσό. Καταλαβαίνω ότι σε δεύτερη φάση θα χρειαστώ θήκες, προσοφθάλμια, φίλτρα κλπ. Σε αυτή τη φάση δεν με ενδιαφέρει η αστροφωτογραφία.

Έχω αρχίσει να κοιτάω και λύσεις φωτοσωλήνα πάνω σε κάποια άλλη βάση (τύπου EQ5) αλλά νομίζω ότι θα με δυσκολέψει για αρχή να πρέπει να κάνω το alignment (καθώς δεν έχω field experience που λένε και στο χωριό μου :))

Αυτό που τέλος δεν μπορώ να καταλάβω είναι πως γίνεται να υπάρχουν τόσο μεγάλες διαφορές βέβαια στις τιμές. Το 8'' Nexstar το amazon.co.uk το δίνει 1200 λίρες περίπου (ήτοι 1500 ευρώ κοντά) ενώ εδώ στα 1200 ευρώ πέρνεις το 6''. Την ίδια στιγμή το 8'' έχει 1079$ στην Αμερική (840 ευρώ). Γενικά έχετε πάρει ποτέ τέτοιο εξοπλισμό από Αμερική;

Νομίζω ότι μπορεί να σας έμπλεξα με όλα αυτά που έγραψα και μπορεί να μην υπάρχει το ιδανικό τηλεσκόπιο στα λεφτά που κοιτάω και να πρέπει κάπου να κάνω κάποια έκπτωση. Πείτε μου αν θέλετε τη γνώμη σας.

Ευχαριστώ πολύ

Δημοσιεύτηκε

Χαιρόμαστε που αποφάσισες να γράψεις για πρώτη φορά, εύχομαι ανάλογη συνέχεια :cheesy:

Στο θέμα τώρα... Σωστοί σε γενικές γραμμές οι προβληματισμοί σου και όντως η δυνατότητα μεταφοράς ενός τηλεσκοπίου είναι καθοριστικός παράγοντας για την επιλογή σου. Ιδανικό τηλεσκόπιο με την έννοια που το θέτεις δεν υπάρχει καθώς κάποιο θα είναι πολύ μεγάλο, κάποιο πιο ακριβό, κάποιο πολύ μικρό.

Σωστά παρατήρησες πως οι τιμές των Nexstar 4, 5, 6 κλπ είναι πολύ υψηλές στην Ελλάδα. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στο "γιατί" οπότε δεν υπάρχει λόγος να τα ξαναπούμε, εξάλλου δε θα αλλάξει κάτι. Εν συντομία είναι συνδυασμός πολλών παραγόντων οι οποίοι είναι πολιτικές εταιρειών, υψηλοί δασμοί, μικρή αγορά, πολιτική εμπόρων με τον κάθε παράγοντα να συνεισφέρει σε ένα ποσοστό.

Κανονικά Celestron δεν μπορείς να αγοράσεις από Αμερική (απαγορεύει την εξαγωγή στους πωλητές λιανικής η εταιρεία) εκτός και αν χρησιμοποιήσεις κάποιο κόλπο. Όλα αυτά τα έχουμε συζητήσει σε αυτή την κατηγορία:

http://www.astrovox.gr/forum/viewforum.php?f=8

Προσωπικά, στην περίπτωσή σου θα σκεφτόμουν να αφήσω ένα τηλεσκόπιο μόνιμα στο χωριό. Με τέτοιο ουρανό ένα dob των 400 ευρώ θα σου έδειχνε πράγματα που κανένα τηλεσκόπιο στην πόλη σε θα σου δείξει ποτέ. Θα μπορούσες ταυτόχρονα να έχεις ένα άλλο μικρό τηλεσκόπιο για λίγο πλανήτες, λίγο φεγγάρι στην πόλη και να πηγαινοφέρνεις πόλη-χωριό μια μικρή βαλίτσα με τα κοινά αξεσουάρ.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε

Προσωπικά, στην περίπτωσή σου θα σκεφτόμουν να αφήσω ένα τηλεσκόπιο μόνιμα στο χωριό. Με τέτοιο ουρανό ένα dob των 400 ευρώ θα σου έδειχνε πράγματα που κανένα τηλεσκόπιο στην πόλη σε θα σου δείξει ποτέ. Θα μπορούσες ταυτόχρονα να έχεις ένα άλλο μικρό τηλεσκόπιο για λίγο πλανήτες, λίγο φεγγάρι στην πόλη και να πηγαινοφέρνεις πόλη-χωριό μια μικρή βαλίτσα με τα κοινά αξεσουάρ.

Συμφωνώ και επαυξάνω. Προτείνω ένα μεγαλύτερο dob των 400 ευρώ και μόνιμη εγκατάσταση.

ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗ

Οι κατασκευές του :

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα και ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας.

Μια λύση και είδικα μεταχειρισμένη, πχ για ένα dob 8'' μου είναι εύκολη αλλά το βλέπω πιο πολύ συμπληρωματικά. Θα ήθελα πέρα από αυτό να έχω το τηλεσκόπιο μου διαθέσιμο όλο το χρόνο. (Εκτός και αν φτιάξουμε ένα αστεροσκοπείο στο χωρίο με remote controlled τηλεσκόπιο :))

Το Nexstar 8'' η αλήθεια είναι ότι το βλέπω σαν χρυσή τομή μεταξύ aperture και features. Φοβάμαι για το αν η βάση του είναι αρκετά σταθερή, ειδικά αν πρέπει να βάλω κανά ultra wide προσοφθαλμο το οποίο από ότι διάβαζα μπορεί να είναι και σχεδόν ένα επιπλέον κιλό, και με χαλάει τελικά ότι θα χρειαστώ και κανά 200άρι επιπλέον για θήκη.

Από ότι έχω διαβάσει ο kkokkolis έχει το 6'' και από ότι κατάλαβα είναι γενικά χαρούμενος, μπορεί να μας δώσει την άποψη του για το 8''?

Δημοσιεύτηκε

Εαν θες να παρατηρήσεις θες ίντσες...οπότε εφόσον διαθέτεις μέχρι 1500 ευρω στόχος σου θα πρέπει να είναι να αποκτήσεις τις περισσότερες ίντσες με τη μεγαλυτερη δυνατη φορητότητα.

Κατά τη γνώμη μου τσαμπα λεφτα θα δωσεις εαν πάρεις κάτω από 8 ίντσες εαν θες να παρατηρήσεις.

Οπότε δες πχ αυτο http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p2490_Skywatcher-Skyliner-200PX-FlexTube-8--Truss-Tube-Dobson---very-transportable.html

όποτε σου δίνεται η δυνατότητα φορητότητας.

PixInsight 1.8 RC7

Δημήτρης Πλατής

Δημοσιεύτηκε

Αγαπητέ mobius

Αλλιώς είναι να σου λέει κάποιος πάρε αυτό το τηλεσκόπιο και αλλιώς να το έχεις δει από πρώτο χέρι.

Με άλλα λόγια θα σου πρότεινα ένα μικρό ταξιδάκι στον Πάρνωνα αυτό το ΣΚ ή μέσα στο καλοκαίρι στις εξορμήσεις που γίνονται. Εκεί είναι ένα μεγάλο σχολείο, θα δεις πολλά τηλεσκόπια και θα παρατηρήσεις μέσα από αυτά. Θα πάρεις μια πρώτη γεύση για το ποιο σου αρέσει. Αλλά το σημαντικότερο θα έχεις την ευκαιρία να θαυμάσεις τον έναστρο ουρανό από τον κατασκότεινο ουρανό του Πάρνωνα.

“The fault, dear Brutus, is not in our stars, but in ourselves, that we are underlings.”

― William Shakespeare, Julius Caesar

ALBIREO OBSERVATORY

Αlbireoobservatory

Δημοσιεύτηκε
Αγαπητέ mobius

Αλλιώς είναι να σου λέει κάποιος πάρε αυτό το τηλεσκόπιο και αλλιώς να το έχεις δει από πρώτο χέρι.

Με άλλα λόγια θα σου πρότεινα ένα μικρό ταξιδάκι στον Πάρνωνα αυτό το ΣΚ ή μέσα στο καλοκαίρι στις εξορμήσεις που γίνονται. Εκεί είναι ένα μεγάλο σχολείο, θα δεις πολλά τηλεσκόπια και θα παρατηρήσεις μέσα από αυτά. Θα πάρεις μια πρώτη γεύση για το ποιο σου αρέσει. Αλλά το σημαντικότερο θα έχεις την ευκαιρία να θαυμάσεις τον έναστρο ουρανό από τον κατασκότεινο ουρανό του Πάρνωνα.

Έχεις δίκιο, και μακάρι να τα κατάφερνα να πάω αυτό το ΣΚ αλλά δυστυχώς υποχρεώσεις μου το απαγορεύουν. Θα συνεχίσω να το ψάχνω. Έχω ήδη απομακρυνθεί από τη λύση του Nexstar 8'' και ψάχνομαι.

Ακόμα και το τηλεσκόπιο που προτείνει ο dp297 με δελεάζει (γιατί είναι και αρκετά μεγάλο, σχετικά φορητό και πολύ φθηνότερο) αν και φοβάμαι ότι με ένα καρεκλάκι πίσω δεν θα χωράει στο πίσω κάθισμα.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης