scaff Δημοσιεύτηκε Μάιος 20, 2013 Δημοσιεύτηκε Μάιος 20, 2013 Καλησπέρα σε όλους. Εδώ και καμποσο καιρό προσπαθώ να δουλέψω ενα 9.25 δανεικό απο εναν φίλο.Το πρόβλημα της εστίασης με την qhy9 και με την κανον λύθηκε ( Ηλία σ'ευχαριστώ). Το ερώτημα μου , αν μπορεί κάποιος αστρόφιλος να απαντήσει, είναι , γιατί σε πολλά sc αλλάζουν-τοποθετούν εστιαστή ? αλλάζει κατι στην εστίαση ?οσοι βάζουν καινουργιο εστιαστή χρειάζεται να τοποθετήσεις και τον microfocuser ? Ευχαριστώ προκαταβολικάΓιώργος ATLAS TEAM OBSERVATORYhttp://atlasobs.blogspot.gr/
stelios_STI Δημοσιεύτηκε Μάιος 20, 2013 Δημοσιεύτηκε Μάιος 20, 2013 γιατί σε πολλά sc αλλάζουν-τοποθετούν εστιαστή ? αλλάζει κατι στην εστίαση ?οσοι βάζουν καινουργιο εστιαστή χρειάζεται να τοποθετήσεις και τον microfocuser ? Φιλε Γιωργο εχω στην κατοχη μου ενα C8 με εξτρα εστιαστη EV της JMI.Οι εστιαστες αυτοι εχουν μια διαδρομη απο 1/2" εως 1" και παιζει το ρολο του microfocucer. Αφου οπως θα παρατηρησες (?) οτι αργει να κρυωσει ο σωληνας, με αποτελεσμα να χρειαζεται συχνα διορθωσεις στην εστιαση.
astrovox Δημοσιεύτηκε Μάιος 20, 2013 Δημοσιεύτηκε Μάιος 20, 2013 Στα SCT ο εστιαστής λειτουργεί μετακινώντας το κάτοπτρο. Αυτό έχει ένα μειονέκτημα που θα το βρεις στο διαδίκτυο ως "Mirror flop" ή "Mirror shift" και έγκειται στη μικρή μετατόπιση του κατόπτρου και έτσι να αλλάζει ελαφρά το πεδίο του τηλεσκοπίου. Επίσης, συχνά η αίσθηση των εστιαστών των SCT δεν είναι πολύ καλή και ένας ακριβός crayford με μικρομετρικές κινήσεις έχει καλύτερη αίσθηση. Μπορεί να σου πει αναλυτικές εντυπώσεις ο takis63 που το έκανε στο C-11 του (νομίζω πάντως δεν είναι ευχαριστημένος). «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
KOSTAKIS Δημοσιεύτηκε Μάιος 20, 2013 Δημοσιεύτηκε Μάιος 20, 2013 δεν νομιζω να υπαρχει καταδιοπτρικο χωρις μετακινηση του ειδωλου κατα την εστιαση (οπως πολυ σωστα αναφερε ο Ανδρεας).Προσωπικα θεωρω σαν απολυτη λυση το συστημα της Meade στα LX200, στα οποια ειχε εφαρμωσει και το συστημα "mirror lock", σταθεροποιωντας στην ουσια το πρωτευον κατοπτρο, και εστιαζοντας με εναν ηλεκτρικο crayford. Με το συστημα αυτο δε, δεν υπηρχε και το προβλημα μετατοπισης του πρωτευοντως (και κατα συνεπεια μετακινησης του στοχου στο πεδιο), λογω αλλαγης θεσης του σωληνα.Τα προβλήματα αυτα ποικιλουν ακομα και μεταξυ ομοιων τηλεσκοπιων, μια που ειναι προβληματα καθαρα μηχανικα, και εχουν να κανουν με ακριβεια/ανοχες κατα την παραγωγη.Οσο αφορα την εστιαση, θα επελεγα (και επελεξα) μικροεστιαστη feathertouch με μειωτηρακι 1:10 αντι του επιπροσθετου crayford, καθαρα για λογους ευκολιας και ογκου (C11).Τουλαχιστον σε απλη παρατηρηση, με καλυπτει 100%, ακομα και σε δυσκολες περιπτωσεις διπλων αστρων ή πλανητων, κατα τις οποιες η οριακη εστιαση ειναι σημαντικος παραγοντας ποιοτικης εικονας.Αν ομως καποιος σωληνας εχει αυξημενο προβλημα μετακινησης του πρωτευοντος, τοτε η λυση ειναι ενας extra crayford, τουλαχιστον για την εστιαση (διοτι σε αυτες τις περιπτωσεις προκυπτουν και αλλα προβληματακια οσο αφορα την γεωμετρια και ευθυγραμμιση των οπτικων στοιχειων κλπ κλπ).Αξιζει δε να αναφερουμε ενα ακομα πλεονεκτημα των μικροεστιαστων:Λογω του μειωτηρα, απαιτειται ελαχιστη δυναμη στο κομβίο εστιαστης, με αντιστοιχα μειωμενο φαινομενο κραδασμων στο σωληνα, κατα την εστιαση (ιδιαιτερα ενοχλητικο φαινομενο στις οριακες μεγενθυνσεις)
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Μάιος 22, 2013 Δημοσιεύτηκε Μάιος 22, 2013 Γειά σου Γιώργο! +1 για τον Feather microfocuser που ανέφερε ο Κώστας παραπάνω! Έχω βάλει τον ίδιο στο δικό μου C11 και η αίσθηση στην εστίαση είναι βούτυρο! Γενικά για παρατήρηση δεν θα χρειαστείς κάτι παραπάνω. Όμως αν σκοπεύεις να το χρησιμοποιήσεις φωτογραφικά και φυσικά ανάλογα με το βαθμό που εμφανίζεται το πρόβλημα, ένα σύστημα σταθεροποίησης του καθρέφτη θα ήταν προτιμότερο από ένα σύστημα καλύτερης εστίασης. Ρίξε μια ματιά εδώ για κάτι τέτοιο: http://www.sciencecenter.net/hutech/misc/focuslk/ Προσωπικά δεν μου αρέσουν καθόλου οι εξτρά crayford στα καταδιοπτρικά: Αυξάνουν τη συνολική εστιακή απόσταση, δημιουργούν προβλήματα στην τοποθέτηση στη σωστή απόσταση τυχόν focal reducer και φέρνουν το πρωτεύον σε μία θέση σε σχέση με τη διορθωτική πλάκα που δεν είναι η βέλτιστη. Αν δε μιλάμε για crayford της σειράς ή έστω κάτι απλά αξιοπρεπές και όχι κορυφαίο, τότε εισάγουμε όλα τα προβλήματα που έχουν αυτού του τύπου οι εστιαστές στο συνολικό πρόβλημα: όρια στο βάρος που μπορούν να σηκώσουν, γλυστρίματα, στρεβλώσεις στο σωλήνα του εστιαστή κλπ. Εν κατακλείδι: αν παρατηρείς και μόνο, ένας Feathertouch microfocuser που αντικαθιστά το εργοστασιακό χειριστήριο είναι καλή επένδυση. Αν ο σωλήνας σου δεν έχει μεγάλο πρόβλημα μετατοπίσεων του πρωτεύοντος, μπορείς να δοκιμάσεις άνετα και να αστρο-φωτογραφίσεις , έχοντας όμως το νου σου μετά από κάποιο meridian flip να ελέγξεις ότι παραμένεις σωστά εστιασμένος . Σε άλλη περίπτωση προτίμησε κάποια λύση σαν το focus lock της Hutech και συνέχισε να ζεις με τον εργοστασιακό εστιαστή του σωλήνα σου..
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα