Jump to content

Σταμάτης Κριμιζής(στο πλανητάριο Θεσσαλονίκης)


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Εχθές 11-11-05 παραβρέθηκα στη διάλεξη του δρ. Σ.Κριμιζή σχετικά με την αποστολή του Cassini-Haygens στο πλανητάριο.Η διάλεξη ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και αναφέρθηκε σε αρκετούς τομείς της αποστολής καθώς και στην εξερεύνηση των δορυφόρων του και ιδιαίτερα του Τιτάνα όπου και "προσγειώθηκε" η κάψουλα Haygens.

 

παρουσίασε κάποια στοιχεία σχετικά με τη σύσταση του πλανήτη και πολλών από τους δορυφόρους του.Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε η παρουσία νερού με τη μορφή "παγωμένων ποταμιών"(γεωλογικές ροές) στην επιφάνεια του Τιτάνα,και η ύπαρξη ενός μυστηριώδους αντικειμένου που έμοιαζε με ηφαίστειο αλλά απαιτείται παραπάνω έρευνα για να πάρουμε περισσότερες πληροφορίες.

 

πραγματικά εντυπωσιάστηκα... :o

 

 

παραβρέθηκε κάποιος άλλος?? :?:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Την ιδια μερα ελαβε χωρα και η προγραμματισμενη του ομολια για τα Voyager στα οποια ο ομιλητης επαιξε σημαντικοτατο ρολο.Η διαλεξη εγινε στο Α.Π.Θ. και το κοινο ηταν πολυ μεγαλο κατα πλειοψηφια φοιτητες ,οχι αποκλειστικα του Φυσικου αλλα και απο αλλα τμηματα καθως και μονιμοι κατοικοι της Θεσ/νικης
Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πραγματικα Εντυπωσιακο....!!!!

Και για να ξερουμε τι λεμε ιδου.....

 

Bιογραφικο Δρος Σταματίου Μ. Κριμιζή

Γεννήθηκε στο Βροντάδο της Χίου, όπου και συμπλήρωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στη συνέχεια, φοίτησε στα Πανεπιστήμια της Μιννεσότα και Aϊόβα των ΗΠΑ και απέκτησε Διδακτορικό Δίπλωμα Διαστημικής Φυσικής, υπό την επίβλεψη του καθηγητή James Van Allen, που ανακάλυψε τις ζώνες ραδιενεργίας γύρω από τη γη, που φέρουν το όνομά του (Van Allen Belts). Η πρώτη συμβολή του Δρ Κριμιζή στην επιστήμη του διαστήματος, ενώ ήταν ακόμα φοιτητής, υπήρξε η δημοσίευση της «θεωρίας διάχυσης πρωτονίων από ηλιακές εκρήξεις», που έγινε γνωστό στην επιστημονική κοινότητα ως «Krimigis Diffusion Model». Πριν ακόμα αποφοιτήσει εξελέγη συνερευνητής του Van Allen στο πρόγραμα της ΝΑΣΑ Mariner 4 (η πρώτη αποστολή στον πλανήτη Άρη), για το οποίο κατασκεύασε το πείραμα μέτρησης ραδιενεργίας στο διάστημα.

Ξεκίνησε την καριέρα του ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Aϊόβα και σύντομα εξελέγη από τη ΝΑΣΑ Επικεφαλής Ερευνητής επιστημονικής ομάδας για την κατασκευή μετρητών ηλιακής και μαγνητοσφαιρικής ακτινοβολίας (διαστημόπλοια IMP 7 & 8). Τρία χρόνια αγότερα, προσελήφθη στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, ως ηγέτης της ομάδας Διαστημικών Ερευνών. Εξελέγη επανειλημένως από τη ΝΑΣΑ ως Επικεφαλής Ερευνητής πολλαπλών επιστημονικών ομάδων για το σχεδιασμό και την κατασκευή συσκευών για τα πρωτοποριακά διαστημόπλοια της ΝΑΣΑ στην εξερεύνηση του πλανητικού μας συστήματος, όπως τα Voyager-1 και –2, Galileo, Cassini και πολλά άλλα.

Ως Διευθυντή Διαστημικών Προγραμμάτων στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins από το 1991, η ΝΑΣΑ του ανέθεσε την κατασκευή διαστημικών αποστολών σε διάφορους πλανήτες (Ερμή και Πλούτωνα) και άλλα ουράνια σώματα του ηλιακού μας συστήματος, όπως το NEAR, το οποίο εξερεύνησε και προσεδαφίσθη στο αστεροειδές ΕΡΩΣ, σε απόσταση 200 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη γη, στις 12 Φεβρουαρίου 2001.

Ο Δρ Κριμιζής είναι ο μόνος επιστήμων στον κόσμο, που έχει εξερευνήσει, ως Επικεφαλής Ερευνητής ή Συνερευνητής, επτά από τους εννέα πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος και το μοναδικό αστεροειδές. Με την ανάθεση από τη ΝΑΣΑ των αποστολών MESSENGER, New Horizons και το Solar Probe για την εξερεύνηση του Ερμή, του Πλούτωνα και του Ηλιου αντιστοίχως, ο Δρ Κριμιζής θα έχει συμμετάσχει στην εξερεύνηση όλων των σωμάτων του ηλιακού μας συστήματος.

Εχει δημοσιεύσει πάνω από 345 μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά και βιβλία και υπηρετεί σαν επιστημονικός σύμβουλος της ΝΑΣΑ τα τελευταία τριάντα- πέντε χρόνια.

Έχει εκλεγεί Fellow της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ενωσης(1980) και της Αμερικανικής Εταιρείας Φυσικής(1984), αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών(1995) και μέλος της Διεθνούς Αστροναυτικής Ακαδημίας(1996).

Eχει τιμηθεί δύο φορές με το χρυσό μετάλλιο της ΝΑΣΑ (1981, 1986), και με διάφορα διπλώματα για εξαιρετική επιστημονική επίτευξη απο τη ΝΑΣΑ και από άλλες Διαστημικές Εταιρείες. Εχει ακόμα τιμηθεί με το χρυσό Σταυρό του Ταξιάρχη του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας(1995) και το χρυσό μετάλλιο του Δήμου Ομηρούπολης(1996). Για την επιτυχία της αποστολής του διαστημοπλοίου ΝΕΑR, έχουν απονεμηθεί διακρίσεις, όπως το Βραβείο για Εξαιρετική Επίτευξη της ΝΑΣΑ (3 φορές), το Τρόπαιο Επίτευξης του Μουσείου Αεροναυτικής και Διαστήματος του Smithsonian Institution (Smithsonian Trophy for Achievement, 2002) και το Βραβείο του Ινστιτούτου Αστροναυτικής της Γαλλίας (2002). Eχει ακόμα τιμηθεί για το ΝΕΑR με τις «Δάφνες στο Διάστημα» του επιστημονικού περιοδικού Aviation Week and Space Technology (1996 & 2001). Με την ίδια διάκριση τιμήθηκε και το 2001 για την επινόηση σχεδίου για την αποστολή στον πλανήτη Πλούτωνα. Τον Οκτώβριο του 2002, στο Παγκόσμιο Συνέδριο Διαστήματος, του απενεμήθη το Βραβείο Διαστημικής Επιστήμης COSPAR, το οποίο είναι η ανώτερη τιμή που μπορεί να δοθεί σε διαστημικό επιστήμονα από την διεθνή διαστημική επιστημονική κοινότητα. Σημειωτέον ότι ο πρώτος τιμηθείς με το βραβείο COSPAR ήταν ο πρώην καθηγητής του Δρ Κριμιζή James Van Allen, το έτος 1984.

Το 1999, η Διεθνής Αστρονομική Ένωση ετίμησε τον κ. Κριμιζή ονομάζοντας έναν αστεροειδή με το όνομά του. Ο αστεροειδής <<8323 Krimigis>> βρίσκεται σε ελλειπτική τροχιά μεταξύ των πλανητών Άρη και Δία.

O Δρ Κριμιζής ανθολογείται στο Who is Who in America, Who is Who in Frontiers of Science and Technology, American Men and Women of Science, The International Who is Who of International Achievement, Men of Achievement, Who is Who in Technology Today, Dictionary of International Biography and Personalities of America.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης