Jump to content

προχωρημένη φυσική για άσχετους


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γειάααα!!! :cheesy: Λοιπόν, λατρεύω τη σωματιδιακή φυσική, και κάθε κλάδο της αστρονομίας και την κβαντομηχανική, και τη σχετικότητα. Δεν μπορώ να περιμένω για τη γενικής παιδείας φυσική της γ λυκείου ούτε για τα σπιν της χημείας του χρόνου ή του παραχρόνου, ούτε μέχρι το πανεπιστήμιο. Θα έχω σκάσει μέχρι τότε!!!! Θέλω να τα μελετήσω από τώρα σοβαρά, οχι ένα άρθρο της βικιπαίδειας εδώ, λίγο από το ένα βιβλίο, λίγο από το άλλο εκλαϊκευτικό. Ξέρει κανείς βιβλιογραφία που να εισάγει σε έναν σχεδόν άσχετο τις έννοιες σοβαρά??? Τα βαρέθηκα τα εκλαϊκευτικά! Ενδιαφέρομαι κυρίως για τη σωματιδιακή φυσική. Πιστεύω ότι κάποια θέματα αυτών των κλάδων έχουν λιγότερο σχέση με τα υλικά σημεία και τα κιβώτια που γλιστράνε σε κατηφόρες, που διδάχτηκα φέτος.

 

Υ.Γ.: Ξέρω ότι ζητάω πολλά αλλά αν έχετε οτιδήποτε υπόψιν σας παρακαλώ πείτε μου. :cheesy: :cheesy: :cheesy: :cheesy: :cheesy: :cheesy: :cheesy: :cheesy: :cheesy: :cheesy: :cheesy: :cheesy: :cheesy: :cheesy:

Viva la Relativity!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Masterclasses: Δεν ξέρω αν έχεις συμμετάσχει, στην πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε διάφορα ιδρύματα (στην Κρήτη στο Πανεπιστήμιο Κρήτης). Είναι μια πολύ καλή εισαγωγή! Πληροφορίες:

Εδώ (προς το παρών για το 2013 άλλα φαντάζομαι θα ανανεωθεί)

Και λίγη θεωρία (πολύ καλή είναι και η Flash παρουσίαση "πανηγύρι σωματιδίων")

Από εμένα, Καλή επιτυχία στην συναρπαστική ανακάλυψη του φυσικού κόσμου!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για αρχή μπορείς να ξεκινήσεις με διαλέξεις του καθηγητή Νανόπουλου που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

Κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και μαθήματα Κβαντομηχανικής από το Πανεπιστήμιο Κρήτης του καθηγητή Κ. Τραχανά.

Επίσης μπορείς να διαβάσεις ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο με τίτλο ΄΄Ενα σύμπαν από το τίποτα΄΄ του Krauss.

Σου παραθέτω και τον πρόλογο.

Lawrence M. Krauss: Ένα σύμπαν από το τίποτα,

εκδ. Τραυλός (εισαγωγή του εκδότη)

Το βιβλίο του Κράους είναι ο θρίαμβος της φυσικής ενάντια στο μεταφυσικό. Είναι η δόξα της γνώσης και της λογικής. Είναι η καταβαράθρωση του σκοταδισμού και του μύθου. Είναι ένα έργο βαθυστόχαστο και συνάμα απλό. Με ύφος γλαφυρό, μας εξηγεί, μας εκπλήσσει και μας αφήνει μια φανερή αίσθηση αδιόρατης υπαρξιακής ικανοποίησης.

Είναι μια πρωτοποριακή «ένεση» αναβίωσης σε έναν πανάρχαιο φιλοσοφικό και θεολογικό προβληματισμό. Το «Ένα Σύμπαν από το «Τίποτε» προβοκάρει εισάγοντας νέα στοιχεία στη διαμάχη σχετικά με την ύπαρξη του Θεού και κάθε στοιχείου δημιουργίας.

«Ξεχάστε τον Ιησού…», δηλώνει ο Κράους, «τα αστέρια πέθαναν για να μπορέσετε εσείς να γεννηθείτε».

Ακόμη και ο τελευταίος άσος στο μανίκι των θεολόγων -το ερώτημα «γιατί το τίποτε και όχι το κάτι;»- συρρικνώνεται μπροστά στα μάτια μας, καθώς διαβάζουμε τούτες τις σελίδες. Αν το «Περί της καταγωγής των ειδών» ήταν το πιο θανάσιμο πλήγμα που κατάφερε η βιολογία στο υπερφυσικό, μπορούμε να εκλάβουμε το «Ένα σύμπαν από το τίποτε» ως το ισοδύναμό του στην κοσμολογία. Ο τίτλος σημαίνει αυτό ακριβώς που λέει. Και αυτό που λέει είναι συγκλονιστικό. (Ρίτσαρντ Ντόκινς)

Μια θρυλική εξιστόρηση της σύγχρονης κοσμολογίας. Όπως αποδεικνύεται περίτρανα, τα πάντα στο Σύμπαν έχουν να κάνουν με το τίποτε – και τίποτε δεν έχει να κάνει με τον Θεό.

O Θεός δεν είναι απαραίτητος – ή, στην καλύτερη περίπτωση, είναι περιττός. Για να είμαι, ευθύς εξαρχής, απολύτως ειλικρινής, οφείλω να παραδεχτώ ότι δεν συμφωνώ με την πεποίθηση ότι η δημιουργία απαιτεί έναν Δημιουργό…

Ακόμη και η παραδοχή ενός Πρώτου Κινούντος (κατά τον Αριστοτέλη), αφήνει αναπάντητο το ερώτημα: Ποιος δημιούργησε τον Δημιουργό;

Οι πλέον πρόσφατες ανακαλύψεις των κοσμολόγων σχετικά με το Κενό, τη Σκοτεινή Ύλη και την προέλευση του Σύμπαντος, πυροδοτούν σημαντικά θεολογικά και φιλοσοφικά ερωτήματα.

Ο Κράους -ένας εξειδικευμένος θεωρητικός φυσικός- δίνει μια ακλόνητη επιστημονική απάντηση στο βαρύγδουπο υπαρξιακό ερώτημα «γιατί υπάρχει κάτι και όχι τίποτε;» (Frank Wilczek)

Πώς προέκυψε το Σύμπαν; Τι υπήρχε πριν από αυτό; Ποιο είναι το μέλλον του; Γιατί να υπάρχει το «κάτι και όχι το τίποτε»; Ο Κράους απαντά ευθέως σ” αυτά τα προαιώνια ερωτήματα. Το τελευταίο αποτελεί επίκεντρο θεολογικών και φιλοσοφικών αντιπαραθέσεων αναφορικά με την ύπαρξη του Θεού και τη διαμάχη σχετικά με την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός Δημιουργού. Με μια κλιμάκωση επιχειρημάτων και αποδείξεων που θυμίζει κοσμολογικό θρίλερ, ο πρωτοπόρος θεωρητικός φυσικός Λόρενς Κράους αναλύει τα πλέον πρόσφατα ευρήματα της αστροφυσικής, αποδίδοντας στην ύπαρξη της Σκοτεινής Ύλης και του Κενού εκπληκτικές δημιουργικές διαστάσεις: «Όχι μόνο δύναται κάτι να προκύψει από το τίποτε, αλλά πάντα από το τίποτε θα προκύπτει κάτι».

Το «Κενό» είναι κάτι πολύπλοκο. Μοιάζει με σούπα δυνάμει σωματιδίων που κοχλάζουν. Δημιουργούνται και εξαφανίζονται σε χρονικά διαστήματα τόσο σύντομα ώστε δεν μπορούμε να τα δούμε άμεσα. Όπως το έχω ορίσει μέχρι στιγμής, το «τίποτε» από το οποίο προέρχεται το παρατηρήσιμο «κάτι», είναι ο «κενός χώρος», η «σκοτεινή ύλη». Ωστόσο, από τη στιγμή που λαμβάνουμε υπόψη μας τη σύνθεση κβαντικής μηχανικής και γενικής σχετικότητας, μπορούμε να επεκτείνουμε το επιχείρημα για να υποστηρίξουμε την αναγκαστική δημιουργία του ίδιου του χώρου.

Μια θρυλική εξιστόρηση της σύγχρονης κοσμολογίας. Όπως αποδεικνύεται περίτρανα, τα πάντα στο Σύμπαν έχουν να κάνουν με το τίποτε – και τίποτε δεν έχει να κάνει με τον Θεό. Ετοιμαστείτε για μια βουτιά σε βαθιά διανοητικά νερά.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε grbodvinik . Το εν λόγω βιβλίο που μας παρουσίασες, αν και για κάποιους μπορεί να είναι πολύ ενδιαφέρον, κατά την άποψή μου δεν θα δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα και τις απορίες του Sailor Saturn, γιατί το βιβλίο που προτείνεις, αν όχι όλο, ένα μεγάλο μέρος το αφιερώνει στην φιλοσοφία και στην αντιπαράθεσή του σε ότι θεολογικό υπάρχει. Προς Θεού δεν το κατακρίνω , αλλά πιστεύω ότι δεν κάνει σε περίπτωση που κάποιος θέλει να εισαχθεί στον τομέα της σωματιδιακής φυσικής, της κβαντομηχανικής και της σχετικότητας. Για αυτές τις περιπτώσεις ( αν και δεν γνωρίζω συγκεκριμένα βιβλία ) θα πρέπει κανείς να ψάξει τα ανάλογα βιβλία που είναι εξειδικευμένα σε κάθε κλάδο που τον ενδιαφέρει.
KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

το βιβλίο του krauss το έχω διαβάσει, ήταν πολύ καλό. όσο για τα masterclasses, δεν έχω συμμετάσχει, του χρόνου σίγουρα! γενικά προτιμώ κυρίως βιβλιογραφία, δεν είμαι ο τύπος που κάθεται ώρες μπροστά από το pc...
Viva la Relativity!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητή φίλη, το πιο ενδιαφέρον βιβλίο, κατά τη γνώμη μου, είναι το "QED" του Richard P. Feynman και με υπότιτλο "Τhe strange theory of light and matter", κυκλοφορεί και στα ελληνικά ως "Κβαντική Ηλεκτροδυναμική" - "Η παράξενη θεωρία του φωτός και της ύλης" από τις εκδόσεις Κάτοπτρο. Στην ουσία πρόκειται για διαλέξεις που αφορούν στους πρωτοετείς προπτιαχιακούς φοιτητές Φυσικής. Νομίζω ότι είναι αυτό που χρειάζεσαι, είναι μεν απαιτητικό για την ηλικία σου, αλλά ταυτόχρονα άκρως διδακτικό.

 

Σε περίπτωση που το επιλέξεις, καλή μελέτη!!

 

Νάντια

Νάντια Μπαλή
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εγω θα σου πρότεινα να ψαξεις στο utube..>υπάρχουν άπειρες διαλέξεις κ αν σε ενδιαφερει κατι πιο προχωρημενο δες αυτο

 

PixInsight 1.8 RC7

 

Δημήτρης Πλατής

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Μήπως τα βιβλία φυσικής του... Λυκείου; Μπορείς να τα κατεβάσεις από εδώ:

http://digitalschool.minedu.gov.gr/

\"Έρχομαι από την έρημο των άστρων/Στερεύουν οι πηγές της πλάνης τα πάντα ξηραίνονται/Πλούσια απλώνεται η άμμος και μονάχα η άμμος...\" Γ. Υφαντής, Χαρούμενο Τραγούδι
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης