Δροσος Γεωργιος Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 18, 2022 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 18, 2022 Το βράδυ της Πέμπτης η βροχή των Λεοντιδών. Σήμερα το βράδυ μέχρι τα χαράματα της Παρασκευής ο ουρανός στο βόρειο ημισφαίριο θα υποδεχθεί τη βροχή διαττόντων αστέρων Λεοντιδών.Σε όλη τη διάρκεια του έτους κάνουν την εμφάνιση στον ουράνιο θόλο οι αποκαλούμενες «βροχές» διαττόντων αστέρων οι οποίες αν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες (ύπαρξη νεφώσεων) δημιουργούν ένα εντυπωσιακό θέαμα ειδικά σε εκείνους που αποφασίσουν να παρακολουθήσουν το φαινόμενο σε σημεία χωρίς την έντονη παρουσία του αστικού φωτισμού.Η φθινοπωρινή «βροχή» των διαττόντων αστέρων Λεοντιδών θα κορυφωθεί το βράδυ της Πέμπτης 17 Νοεμβρίου και έως τα χαράματα της Παρασκευής στο βόρειο ημισφαίριο, στο οποίο ανήκει και η Ελλάδα. Οι Λεοντίδες είναι μια μέσης έντασης βροχή διαττόντων, η οποία όμως κατά καιρούς φαίνεται ιδιαίτερα εντυπωσιακή. Συνήθως φέρνει στον ουρανό της Γης έως 15 «πεφταστέρια» ανά ώρα, αλλά κάθε περίπου 33 χρόνια εμφανίζει ένα περιοδικό αποκορύφωμα με εκατοντάδες ή και δεκάδες χιλιάδες μετέωρα την ώρα. Η πιο πρόσφατη θεαματική χρονιά ήταν το 2001.Η εν λόγω βροχή διαττόντων διαρκεί από τις 6 έως τις 30 Νοεμβρίου και φαίνεται να προέρχεται από τον αστερισμό του Λέοντα, από όπου πήρε και το όνομά της. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για τα σωματίδια της σκόνης που έχει αφήσει πίσω της η ουρά του κομήτη 55Ρ/Τέμπλ-Τατλ, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1865 και κάθε Νοέμβριο τα απομεινάρια του διασταυρώνονται με την τροχιά της Γης. Ο κομήτης θα πλησιάσει ξανά τη Γη το 2031. Καθώς η Γη περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, τα απομεινάρια του κομήτη συναντούν το ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας του πλανήτη μας, αναφλέγονται λόγω της τριβής και σχηματίζουν φωτεινές σφαίρες, γνωστές ως «πεφταστέρια» ή διάττοντες. Η παρατήρηση των διαττόντων είναι πάντα καλύτερη όταν γίνεται από κάποια σκοτεινή τοποθεσία. https://www.naftemporiki.gr/techscience/1403409/to-vrady-tis-pemptis-i-vrochi-ton-leontidon/ Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο. Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.
Δροσος Γεωργιος Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 5, 2022 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 5, 2022 Έγιναν ορατές από τη Γη εκρήξεις ηφαιστείου σε κομήτη (βίντεο) Ενα ηφαίστειο που βρίσκεται σε ένα σπάνιο κομήτη ξύπνησε και η σειρά των εκρήξεων που προκάλεσε εκτόξευσε στο Διάστημα γιγάντιες ποσότητες υλικών ανάμεσα στα οποία και υλικά που συνδέονται με την παρουσία της ζωής.Ο Αμερικανός ερασιτέχνης αστρονόμος Πάτρικ Γουίγκινς διαπίστωσε ότι είχε αυξηθεί απότομα η φωτεινότητα του κομήτη 29P/Schwassmann-Wachmann. Πρόκειται για έναν από τους περίπου 100 «Κενταύρους» που έχουν εντοπιστεί στο ηλιακό μας σύστημα. Πρόκειται για κομήτες που πήραν το όνομα των μυθολογικών Κενταύρων γιατί συμπεριφέρονται σαν να είναι κατά το ήμισυ αστεροειδείς και κατά το άλλο μισό κομήτες. Οι τροχιές τους είναι ασταθείς εξαιτίας των εξωτερικών πλανητών και πιστεύεται ότι προέρχονται από την Ζώνη του Κάιπερ, την περιοχή στα βάθη του ηλιακού μας συστήματος όπου κυκλοφορούν εκεί αμέτρητοι παγωμένοι διαστημικοί βράχοι.Ο Γούιγκινς ενημέρωσε την αστρονομική κοινότητα η οποία ενεργοποίησε τα τηλεσκόπια και τελικά κατεγράφη ένα σπάνιο, πολύ εντυπωσιακό αλλά και εξαιρετικά ενδιαφέρον για την επιστήμη φαινόμενο. Εκτός των άλλων ο 29P έχει ένα ακόμη σπάνιο χαρακτηριστικό αφού είναι ένας από τους ελάχιστους στο ηλιακό μας σύστημα διαστημικούς βράχους πάνω στον οποίο υπάρχει ένα ηφαίστειο. Το ηφαίστειο επειδή βρίσκεται σε διαστημικό περιβάλλον ανήκει στην κατηγορία των αποκαλούμενων κρυοηφαιστείων στα οποία όταν προκαλείται μια έκρηξη δεν εκτοξεύουν λάβα, τέφρα και σκόνη όπως τα ηφαίστεια της Γης αλλά εκτοξεύουν αέρια και πάγο.Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών από την έκρηξη εκτοξεύτηκαν με τεράστιες ταχύτητες στο Διάστημα περισσότεροι από ένα εκατ. τόνοι αερίων και πάγου. Μαζί με τα υπόλοιπα υλικά ίσως εκτοξεύτηκαν και οργανικές ουσίες ορισμένες από τις οποίες αποτελούν μέρος των αποκαλούμενων «δομικών υλικών της ζωής» σε μια διαδικασία διασποράς τους σε πιθανά σημεία που θα μπορούσαν να βρουν φιλικές συνθήκες για να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν με τρόπο παρόμοιο με ότι συνέβη και στη Γη. Μια από τις δύο δημοφιλέστερες θεωρίες για την ύπαρξη της ζωής στη Γη αναφέρει ότι αν όχι η ίδια αυτή κάθε αυτή τουλάχιστον τα δομικά της υλικά έφτασαν στον πλανήτη μας από κομήτες και αστεροειδείς που έπεφταν ασταμάτητα πάνω στην πρώιμη φάση της ύπαρξης του.Οι παρατηρήσεις που έγιναν στον 29P έδειξαν ότι η πρώτη και πιθανώς η κύρια έκρηξη έγινε στις 22 Νοεμβρίου και ακολούθησαν δύο μικρότερες στις 27 και 29 Νοεμβρίου. Τα υλικά της έκρηξης εκτοξεύτηκαν με ταχύτητες περίπου 1,300 χλμ/ώρα σε αποστάσεις ως και 56 χιλιάδες χλμ. μακριά από τον κομήτη σχηματίζοντας έτσι μια τεράστια ουρά στον διαστημικό βράχο. https://www.naftemporiki.gr/techscience/1412161/eginan-orates-apo-ti-gi-ekrixeis-ifaisteioy-se-komiti-vinteo/ Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο. Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.
Δροσος Γεωργιος Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 3, 2023 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 3, 2023 Ένας κομήτης στον νυχτερινό ουρανό του Ιανουαρίου. … επανεμφανίζεται για πρώτη φορά μετά από 50.000 χρόνια Ο κομήτης C/2022 E3 (ZTF) στον νυχτερινό ουρανό του San Vicente στην Ισπανία, στις 2 Ιανουαρίου 2023 (φωτογραφία του David Ibarra Gomez) Ο κομήτης C/2022 E3 (ZTF) ανακαλύφθηκε από το τηλεσκόπιο Zwicky στις 2 Μαρτίου 2022. Ο κομήτης θα φτάσει στο περιήλιο του στις 12 Ιανουαρίου 2023, σε απόσταση 1,11 AU (166 εκατομμύρια χιλιόμετρα) και η πλησιέστερη προσέγγιση στη Γη θα είναι την 1η Φεβρουαρίου 2023, σε απόσταση 0,28 AU (42 εκατομμύρια χιλιόμετρα). Είναι ορατός με κυάλια ή ένα μικρό τηλεσκόπιο και ίσως σε ιδανικές συνθήκες με γυμνά μάτια (στις 21 Ιανουαρίου με τη νέα Σελήνη θα είναι μια ευκαιρία για παρατήρηση του κομήτη στον νυχτερινό ουρανό). Ο κομήτης έχει μια περίοδο περίπου 50.000 ετών και η τελευταία φορά που εμφανίστηκε στον γήινο νυχτερινό ουρανό ήταν κατά τη διάρκεια της Ανώτερης Παλαιολιθικής εποχής, όταν ζούσαν ακόμη οι Νεάντερταλ και είχαν κάνει την εμφάνισή τους οι Ηomo sapiens.Ο αστεροειδής C/2022 E3 φαίνεται ολοένα και πιο φωτεινός με την χαρακτηριστική ουρά και την κόμη αερίων και σκόνης, σε γαλαζοπράσινη απόχρωση. Ο νυχτερινός ουρανός ανατολικά, στις 15/1/2023, ώρα 2:40 π.μ. Ο κομήτης C/2022 E3 (ZTF) είναι παρατηρήσιμος με κυάλια ή ένα μικρό τηλεσκόπιο. Εν τω μεταξύ απόψε το βράδυ κορυφώνεται η βροχή διαττόντων, των Τεταρτίδων (Quadrantids). Οι φετινές Τεταρτίδες όμως μπορεί να επισκιαστούν από το γεγονός ότι σε λίγες μέρες, το βράδυ της Παρασκευής 6 Ιανουαρίου, θα ακολουθήσει πανσέληνος, η πρώτη του 2023, με αποτέλεσμα ο ουρανός να είναι αρκετά φωτεινός. Έτσι, μόνο τα πιο λαμπερά μετέωρα θα είναι δυνατό να παρατηρηθούν. https://physicsgg.me/2023/01/03/ένας-κομήτης-στον-νυχτερινό-ουρανό-το Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο. Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.
Δροσος Γεωργιος Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 24, 2023 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 24, 2023 Ο ουράνιος θόλος της Γης έτοιμος να υποδεχτεί τον κομήτη των Νεάντερταλ. Ο διαστημικός βράχος είχε επισκεφτεί τον πλανήτη μας τελευταία φορά πριν από 50 χιλιάδες χρόνια.Πριν από λίγες εβδομάδες η αστρονομική κοινότητα έκανε γνωστό ότι πλησιάζει τη Γη ένας αστεροειδής που η τροχιακή του κίνηση τον είχε φέρει τελευταία φορά στη διαστημική μας γειτονιά πριν από 50 χιλιάδες έτη για αυτό και έλαβε το παρατσούκλι «αστεροειδής των Νεάντερταλ» αφού τα μακρινά μας ξαδέλφια πιθανότατα είχαν δει το τελευταίο πέρασμα του από τον ουράνιο θόλο.Ένας «εξωτικός» πράσινος κομήτης, ο C/2022 E3 (ZTF), ο οποίος έχει να έρθει κοντά στη Γη από την εποχή των Νεάντερταλ πριν περίπου 50.000 χρόνια, πλησιάζει γοργά τον πλανήτη μας και αναμένεται την 1η ή τη 2α Φεβρουαρίου να φθάσει στην κοντινότερη απόσταση του (περίγειο), περίπου στα 42 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Ο κομήτης είχε ανακαλυφθεί από αστρονόμους του παρατηρητηρίου Zwicky Transient Facility (ZTF) στην Καλιφόρνια τον Μάρτιο του 2022. Προέρχεται από το μακρινό Νέφος Όορτ στις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος και εκτιμάται ότι διαγράφει μια τροχιά γύρω από τον Ήλιο κάθε περίπου 50.000 χρόνια.Οι κομήτες, που αποτελούνται κυρίως από πάγο, σκόνη και αέρια, διαγράφουν συνήθως μεγάλες ελλειπτικές τροχιές γύρω από το άστρο μας. Καθώς προσεγγίζουν τον Ήλιο, η θερμότητα του μετατρέπει τον πάγο του κομήτη σε αέρια και σκόνη, δημιουργώντας την “κόμη” του που περιβάλλει τον σκληρό πυρήνα του, καθώς και την τεράστια θεαματική “ουρά” του. Οι εικόνες έως τώρα του C/2022 E3 αποκαλύπτουν ότι έχει μια πρασινωπή απόχρωση, που πιστεύεται ότι οφείλεται στη χημική σύσταση του, κυρίως στην παρουσία διατομικού άνθρακα, το μόριο του οποίου εκπέμπει πράσινο φως όταν πέφτει πάνω του η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία.Από τα μέσα Ιανουαρίου ο κομήτης – που κερδίζει συνεχώς φωτεινότητα από πέρυσι τον Νοέμβριο – έχει γίνει ευκολότερο να παρατηρηθεί με τηλεσκόπια ή ισχυρά κιάλια, ενώ τελευταία έχει γίνει αρκετά φωτεινός για να είναι ορατός ακόμη και με γυμνό μάτι, τουλάχιστον από περιοχές με ανέφελο σκοτεινό ουρανό και χωρίς φωτορύπανση. Οι ερασιτέχνες αστροφωτογράφοι κατάφεραν τον Ιανουάριο να φωτογραφήσουν τον ισχυρό ηλιακό “άνεμο” να διασπά ένα μέρος της ουράς του κομήτη. Ο C/2022 E3 κινείται στον ουρανό του βορείου ημισφαιρίου με κατεύθυνση τον πολικό αστέρα, το φωτεινότερο άστρο της Μικρής ‘Αρκτου, δίπλα στον οποίο θα εμφανιστεί στις 26 Ιανουαρίου. Έως τις 10 Φεβρουαρίου θα εμφανιστεί κοντά στον ‘Αρη, ενώ έως τα μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται να έχει γίνει πια αρκετά αχνός, καθώς απομακρύνεται από τη Γη. https://www.naftemporiki.gr/techscience/1430778/o-oyranios-tholos-tis-gis-etoimos-na-ypodechtei-ton-komiti-ton-neanterntal/ Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο. Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.
Δροσος Γεωργιος Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 25, 2023 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 25, 2023 Πώς μπορείτε να δείτε τον πράσινο κομήτη. … καθώς πλησιάζει στην Γη Ο εντυπωσιακός κομήτης C/2022 E3 (ZTF) θα μπορούσε να γίνει ορατός με γυμνό μάτι κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες μακριά από την φωτορύπανση των πόλεων. Ο κομήτης C/2022 E3 (ZTF) (πηγή) Ο κομήτης πλησιάζει γρήγορα στο περίγειο, το πιο κοντινό του σημείο στη Γη, γεγονός που διευκολύνει τον εντοπισμό του στον νυχτερινό ουρανό. Ο κομήτης, που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2022 από τους αστρονόμους Frank Masci και Bryce Bolin χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Zwicky (Transient Facility), είναι ορατός στον νυχτερινό ουρανό από τον Νοέμβριο (με τηλεσκόπιο), εντυπωσιάζοντας τους αστροφωτογράφους με την λαμπερή πράσινη ουρά του. Η πρασινωπή απόχρωση οφείλεται στη χημική σύσταση του, κυρίως στην παρουσία διατομικού άνθρακα, https://en.wikipedia.org/wiki/Diatomic_carbon το μόριο του οποίου εκπέμπει πράσινο φως όταν προσπίπτει πάνω του η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία. Ο κομήτης C/2022 E3 (ZTF) αναμένεται να φτάσει το λαμπρότερο μέγεθός του στις αρχές Φεβρουαρίου, καθώς θα πλησιάζει στο περίγειό του. Αυτό θα συμβεί την 1η Φεβρουαρίου 2023, όταν ο κομήτης θα απέχει από τη Γη περίπου 42 εκατομμύρια χιλιόμετρα.Για να δείτε τον κομήτη τις επόμενες ημέρες, κοιτάξτε προς τα βόρεια αμέσως μετά τη δύση του ηλίου και αναζητήστε μια αχνή πρασινωπή λάμψη. Υπό τις κατάλληλες συνθήκες σκοτεινού ουρανού, ο κομήτης θα μπορούσε να είναι ορατός με γυμνό μάτι, αλλά με κιάλια ή ένα μικρό τηλεσκόπιο σίγουρα θα είναι πολύ πιο εύκολο. Η θέση του κομήτη C/2022 E3 (ZTF) στον νυχτερινό ουρανό της Αττικής στις 26/1/2023 στις 11:20 μμ Η θέση του κομήτη C/2022 E3 (ZTF) στον νυχτερινό ουρανό της Αττικής στις 2/2/2023 (12:10 π.μ.) Στις 10 Φεβρουαρίου θα εμφανιστεί πολύ κοντά στον Άρη, ενώ από τα μέσα Φεβρουαρίου θα γίνεται ολοένα και πιο αχνός, καθώς θα απομακρύνεται από τη Γη. Η κομήτης C/2022 E3 (ZTF) θα φαίνεται πολύ κοντά στον πλανήτη Άρη στις 10/2/2023 (11:30 μ.μ.) https://physicsgg.me/2023/01/25/πώς-μπορείτε-να-δείτε-τον-πράσινο-κομή/ Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο. Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.
Δροσος Γεωργιος Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 31, 2023 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 31, 2023 Ο «κομήτης των Νεάντερταλ» στην ελάχιστη απόσταση από τη Γη – Πώς θα τον δείτε. Πενήντα χιλιάδες χρόνια από την τελευταία φορά που εθεάθη στη διαστημική γειτονιά μας, ένας πρασινωπός κομήτης θα βρεθεί την Πέμπτη στην ελάχιστη απόστασή του από τη Γη, οπότε θα είναι ορατός ακόμα με γυμνό μάτι.Το αντικείμενο με την εξωτική ονομασία C/2022 E3 (ZTF) ανακαλύφθηκε τον Μάρτιο του 2022 καθώς πλησίαζε τον Ήλιο. Οι αστρονόμοι αρχικά υποψιάζονταν ότι επρόκειτο για αστεροειδή, κατάλαβαν όμως ότι επρόκειτο για κομήτη όταν τον είδαν να γίνεται όλο και πιο φωτεινός.Αυτό συμβαίνει με τους κομήτες όταν πλησιάζουν στον Ήλιο, ο οποίος λιώνει την επιφάνειά τους και δημιουργεί μια μακριά ουρά από αέρια, σκόνη και παγοκρυστάλλους.Λόγω των οργανικών μορίων που περιέχει, η ουρά του C/2022 E3 (ZTF) φαίνεται πράσινη καθώς φωτίζεται στη λιακάδα.Μετρήσεις της τροχιάς του κομήτη υποδεικνύουν ότι πέρασε για τελευταία φορά από τη γειτονιά της Γης την τελευταία εποχή των παγετώνων, όταν ο σύγχρονος άνθρωπος ακόμα συνυπήρχε με τα ξαδέλφια του τους Νεάντερταλ.Ίσως ξαναεμφανιστεί σε 50.000 χρόνια, δεν αποκλείεται όμως να χαθεί για πάντα στον διαστρικό χώρο.Τα ξημερώματα της Πέμπτης, ο πράσινος κομήτης θα φτάσει στο περίγειο, την ελάχιστη απόστασή του από τη Γη. Θα βρίσκεται τότε 42 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά, περίπου το ένα τρίτο της απόστασης μέχρι τον Ήλιο. Από τις 12 Ιανουαρίου ο C/2022 E3 (ZTF) απομακρύνεται πλέον από τον Ήλιο, θα παραμείνει όμως ορατός τις επόμενες ημέρες στο βόρειο ημισφαίριο, πριν τελικά περάσει κάτω από τον ορίζοντα για να εμφανιστεί για λίγο στον ουρανό του νότιου ημισφαιρίου. Πώς θα τον δείτε Ο κομήτης είναι οριακά ορατός με γυμνό μάτι για το μεγαλύτερο μέρος της νύχτας, καλύτερα όμως να τον παρατηρήσετε με τηλεσκόπιο ή κιάλια.Την Τετάρτη, ιδανική μέρα παρατήρησης αν το επιτρέπει ο καιρός, θα περνά από τον αστερισμό της καμηλοπάρδαλης, κοντά στον πολικό αστέρα, ανάμεσα στη Μεγάλη και τη Μικρή Άρκτο. Πιο εύκολο όμως θα είναι να τον θαυμάσετε σε ζωντανή μετάδοση στο YouTube. Το livestream του Virtual Telescope Project θα αρχίσει την Πέμπτη στις 6 το πρωί ώρα Ελλάδας και θα είναι επίσης διαθέσιμο στο κανάλι του στο YouTube.Μια άλλη ευκαιρία για παρατήρηση είναι το διάστημα 9-13 Φεβρουαρίου, όταν ο κομήτης θα βρίσκεται στον αστερισμό του Ταύρου κοντά στον λαμπρό Άρη. Τι είναι οι κομήτες; Γνωστοί και με το παρατσούκλι «βρόμικες χιονόμπαλες», οι κομήτες αποτελούνται από πάγους, βράχους και σκόνη και είναι τυλιγμένοι από μια αραιή ατμόσφαιρα που ονομάζεται κόμη.Οι κομήτες που ενίοτε εμφανίζονται στον ουρανό είναι περαστικοί επισκέπτες. Σχεδόν όλοι προέρχονται από το Νέφος του Όορτ, ένα σφαιρικό αντικείμενο από παγωμένα αντικείμενα που περιβάλλει το Ηλιακό Σύστημα.Βαρυτικές αλληλεπιδράσεις ανάμεσα σε σώματα του Νέφους του Όορτ ενίοτε δίνουν μια ώθηση σε κάποιο κομήτη για να κατευθυνθεί προς τον Ήλιο.Κάθε χρόνο οι αστρονόμοι ανακαλύπτουν καμιά δεκαριά πρωτοεμφανιζόμενους κομήτες.Μια μοναδική περίπτωση ήρθε το 2019 με την ανακάλυψη του κομήτη 2I/Borisov, ο οποίος εκτιμάται ότι προερχόταν από άλλο πλανητικό σύστημα. Διαλύθηκε αφότου πλησίασε τον Ήλιο και τα θραύσματα χάθηκαν στο Διάστημα.Οι κομήτες συνεχίζουν να ενδιαφέρουν τους αστρονόμους επειδή θεωρούνται κατάλοιπα από τον σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια. Διατηρημένοι αναλλοίωτοι στην κατάψυξη του Νέφους του Όορτ, αποκαλύπτουν λεπτομέρειες για τις διαδικασίες που δημιουργούν τους πλανήτες.Για να αποσπάσει όσο περισσότερες πληροφορίες γίνεται, η NASA προγραμματίζει παρατηρήσεις του C/2022 E3 (ZTF) με το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb. Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο. Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.
Δροσος Γεωργιος Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 31, 2023 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 31, 2023 Γιγάντιος «εξωκομήτης» θα χτυπήσει την… πόρτα του Ήλιου (βίντεο) Ο διαστημικός βράχος που προέρχεται από άλλο αστρικό σύστημα έχει διάμετρο έξι χλμ.Οι επιστήμονες παρακολουθούν ένα τεράστιο κομήτη που τέθηκε πρόσφατα σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο και θα κάνει σήμερα τελευταία μέρα του Ιανουαρίου το πιο κοντινό του πέρασμα από το μητρικό μας άστρο σε απόσταση τρεις φορές πιο κοντινή από αυτή που βρίσκεται ο Ερμής που είναι ο κοντινότερος στον Ήλιο πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος.Αστροφυσικοί του Ναυτικού Ερευνητικού Εργαστηρίου στην Ουάσινγκτον παρακολουθούν τον κομήτη που έχει την κωδική ονομασία 96P/Machholz 1. Ο κομήτης που ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 1980 έχει διάμετρο 6 χλμ. κάτι που σημαίνει ότι αν έπεφτε ποτέ στη Γη θα μπορούσε να προκαλέσει ανυπολόγιστη αν όχι και πλανητικού επιπέδου καταστροφή στην ανθρωπότητα αλλά και ευρύτερα στη ζωή στη Γη. Μια εικόνα του κομήτη 96P/Machholz 1 που κατέγραψε το διαστημικό παρατηρητήριο STEREOΟι παρατηρήσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής στον κομήτη δείχνουν ότι πιθανότατα προέρχεται από κάποιο άλλο αστρικό σύστημα του γαλαξία μας. Οι ειδικοί εικάζουν ότι στο σύστημα αυτό υπάρχουν πλανήτες η βαρυτική αλληλεπίδραση των οποίων με τον κομήτη τον εκτόξευσαν κυριολεκτικά έξω από το σύστημα και μετά την περιπλάνηση του στο Διάστημα έφθασε κάποια στιγμή στο ηλιακό μας σύστημα στο οποίο εισήλθε και κινείται μέσα σε αυτό σε μια απροσδιόριστη ακόμη τροχιά. Οι ουρές του παγωμένου κομήτη αποτελούνται κυρίως από αέριο που δημιουργείται από την εξάτμιση που προκαλείται σε αυτόν καθώς θερμαίνεται από την ηλιακή ακτινοβολία. Ο κομήτης παρακολουθείται από διαστημικά παρατηρητήρια και τηλεσκόπια και η… βουτιά που θα κάνει προς τον Ηλιο είναι πιθανό να αποκαλύψει κάποια από τα μυστικά του. «Ο 96P είναι ένας πολύ ασυνήθιστος κομήτης, τόσο σε σύνθεση όσο και σε συμπεριφορά, επομένως ποτέ δεν ξέρουμε ακριβώς τι μπορεί να δούμε. Ας ελπίσουμε ότι μπορούμε να εξάγουμε σημαντικά επιστημονικά δεδομένα από αυτόν και να τα μοιραστούμε με όλους όσο πιο σύντομα μπορούμε» αναφέρει ο Καρλ Μπάταμς, εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. https://www.naftemporiki.gr/techscience/1433581/gigantios-exokomitis-tha-chtypisei-tin-porta-toy-ilioy-vinteo/ Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο. Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.
Δροσος Γεωργιος Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 31, 2023 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 31, 2023 Επίσκεψη στη Γη θα κάνει τεράστιος κομήτης με… κέρατα (βίντεο) Ο εντυπωσιακός διαστημικός βράχος λάμπει σαν μικρό άστρο.Σε ασυνήθιστο ηφαιστειακού τύπου κομήτη που κινείται προς τον Ηλιο φαίνεται να έχουν δημιουργηθεί «κέρατα» μετά από μια έκρηξη που συνέβη σε αυτόν γεγονός που εκτός των άλλων έχει ως αποτέλεσμα να λάμπει σαν ένα μικρό αστέρι και να κινείται στο Διάστημα διαθέτοντας ένα υλικό που οι ειδικοί αναφέρουν ως «υπερκρύο μάγμα».Ο κομήτης, που ονομάζεται 12P/Pons-Brooks (12P), είναι ένας κρυοηφαιστειακός κομήτης. Όπως όλοι οι άλλοι κομήτες, το παγωμένο αντικείμενο αποτελείται από έναν στερεό πυρήνα, γεμάτο με ένα μείγμα πάγου, σκόνης και αερίου ενώ περιβάλλεται από ένα νέφος αερίου που ονομάζεται κώμα, το οποίο πηγάζει από το εσωτερικό του κομήτη. Σε αντίθεση με τους περισσότερους άλλους κομήτες, το αέριο και ο πάγος μέσα στον πυρήνα του 12P συσσωρεύονται τόσο πολύ που το ουράνιο αντικείμενο μπορεί να εκραγεί βίαια, εκτοξεύοντας το παγωμένο του εσωτερικό υλικό, γνωστό ως κρυόμαγμα, μέσα από μεγάλες ρωγμές στο κέλυφος του πυρήνα.Στις 20 Ιουλίου, πολλοί αστρονόμοι εντόπισαν μια έκρηξη στον κομήτη, ο οποίος έγινε ξαφνικά περίπου 100 φορές φωτεινότερος από ό,τι συνήθως φαίνεται. Αυτή η αύξηση της φωτεινότητας συνέβη όταν το κώμα του κομήτη διογκώθηκε ξαφνικά με αέρια και κρυστάλλους πάγου που απελευθερώθηκαν από το εσωτερικό του κομήτη, επιτρέποντάς του να αντανακλά περισσότερο ηλιακό φως πίσω στη Γη. Από τις 26 Ιουλίου, το κώμα του κομήτη είχε αυξηθεί σε περίπου 230.000 χιλιόμετρα, επτά χιλιάδες φορές μεγαλύτερο από τον πυρήνα του, ο οποίος έχει εκτιμώμενη διάμετρο περίπου 30 χλμ. Αλλά είναι ενδιαφέρον ότι μια ανωμαλία στο σχήμα του διογκωμένου κώματος κάνει τον κομήτη να μοιάζει σαν να έχουν… φυτρώσει κέρατα σε αυτόν. Ο κομήτης αποτελεί σταθερό στόχο παρατηρήσεων των αστρονόμων και η έκρηξη που προκλήθηκε σε αυτόν ήταν η πρώτη που παρατηρείται σε αυτόν τα τελευταία 70 χρόνια. Η τροχιακή του κίνηση θα τον φέρει στη διαστημική μας γειτονιά σε ένα χρόνο. Τον Απρίλιο του 2024 θα πλησιάσει στη κοντινότερη απόσταση από τον Ήλιο και στη συνέχεια θα κάνει το κοντινότερο του πέρασμα από τη Γη στις 2 Ιουνίου του 2024 όπου θα γίνει ορατός στον ουρανό. Είναι μάλιστα η κοντινότερη επίσκεψη του κομήτη στη Γη τα τελευταία 71 έτη. https://www.naftemporiki.gr/techscience/1499065/episkepsi-sti-gi-tha-kanei-terastios-komitis-me-kerata-vinteo/ 1 Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο. Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.
dkate Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 1, 2023 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 1, 2023 Ο κομήτης Πονς-Μπρουκς είναι ένας από τους κομήτες που μπορούν να γίνουν ορατοί με γυμνό μάτι αν το πέρασμα είναι ευνοϊκό, δηλαδή να συμβεί ο κομήτης και η Γη βρίσκονται στην ίδια πλευρά του Ήλιου (μεταξύ Αυγούστου-Ιανουαρίου στην προκειμένη). Είναι ένας από τους λίγους περιοδικούς κομήτες που έχουν επιβεβαιωμένα παρατηρηθεί πριν την ανακάλυψη του τηλεσκοπίου. Οι άλλοι είναι ο κομήτης Σουίφτ-Τατλ (μητρικό σώμα των Περσίδων), ο Τεμπλ-Τατλ (μητρικό σώμα των Λεοντίδων) και βεβαίως, ο κομήτης του Χάλεϊ. Το πέρασμά του τον Απρίλιο του 2024, αν και καλύτερο από αυτό του 1954, δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό. Θα είναι δύσκολος στόχος για να παρατηρηθεί με γυμνό μάτι, χαμηλά στον ορίζοντα και αρκετά αχνός, με μέγεθος περίπου +4,5. Βέβαια, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να λαμπρύνει απρόσμενα με κάποια «έκρηξη» όπως αυτή των προηγούμενων ημερών. Στις 10 Απριλίου 2024 θα βρίσκεται κοντά στον Δία και στη Σελήνη σε φάση μηνίσκου και λίγο πιο πέρα θα βρίσκεται ο Ουρανός. Μετά από λίγες ημέρες θα χαθεί στη λάμψη του Ήλιου και ακολούθως θα γίνει καλύτερα ορατός από το νότιο ημισφαίριο. 1
Δροσος Γεωργιος Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 25, 2023 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 25, 2023 Στην πλησιέστερη απόσταση από τη Γη βρίσκεται ο κομήτης Νισιμούρα. Λίγο πριν από την αυγή της Τρίτης 12 Σεπτεμβρίου πλησιάσε την Γη σε απόσταση 125 εκατομμυρίων χιλιομέτρων Φωτογραφία του Petr Horalek στο Zahradne της Σλοβακίας που λήφθηκε στις 9/11/2023. Βλέπουμε λίγο πριν την ανατολή του ηλίου τον κομήτη Νιοσιμούρα και την Αφροδίτη Ο κομήτης Νισιμούρα ανακαλύφθηκε μόλις τον περασμένο μήνα, αλλά αποδείχθηκε ιδιαίτερα… θεαματικός. Ο καθηγητής Μπραντ Γκίμπσον, αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο του Χαλ, δήλωσε ότι παρόμοιες εμφανίσεις κομητών συμβαίνουν κατά μέσο όρο μία φορά στα δέκα χρόνια και ότι ο Νισιμούρα αποτελεί μια «σπάνια και συναρπαστική ευκαιρία».Ο κομήτης πήρε το όνομά του από τον Ιάπωνα αστροφωτογράφο Χιντέο Νισιμούρα, ο οποίος τον είδε ενώ τραβούσε φωτογραφίες μακράς έκθεσης του νυχτερινού ουρανού με ψηφιακή φωτογραφική μηχανή στις 11 Αυγούστου. Ο κομήτης Νισιμούρα είναι ορατός προς τον ανατολικό-βορειοανατολικό ορίζοντα λίγο πριν την ανατολή του ηλίου. Αλλά ο κομήτης πλησιάζει τον ήλιο και έτσι, παρόλο που συνεχίζει να γίνεται λαμπρότερος, πλησιάζει επίσης πιο κοντά στην ανατολή του ηλίου. Μετά από τις 10 Σεπτεμβρίου 2023, ο κομήτης Νισιμούρα ήταν όλο και πιο δύσκολο να παρατηρηθεί. Έκτοτε, ο κομήτης – C/2023 P1 είναι το κανονικό του όνομα – αύξησε την φωτεινότητά του, γεγονός που τον έχει καταστήσει ορατό χωρίς ειδικό εξοπλισμό. Φυσικά, τα κιάλια ή ένα τηλεσκόπιο θα σας διευκολύνουν ακόμη περισσότερο να τον εντοπίσετε.Εφαρμογές αστροπαρατήρησης όπως το Night Sky, το SkyView και το Sky Guide είναι πολύ χρήσιμες, καθώς μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε την ακριβή θέση των κομητών, χαρτογραφώντας τους αστερισμούς.Στρέφοντας την κάμερα του smartphone σας προς τον νυχτερινό ουρανό, αυτές οι εφαρμογές θα χρησιμοποιήσουν επαυξημένη πραγματικότητα για να σας ενημερώσουν για τους αστερισμούς που βλέπετε και να σας προσφέρουν συμβουλές για το πώς να εντοπίζετε κομήτες. Πλησιάζει το τέλος του Αν και δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, ο Νισιμούρα πιστεύεται ότι έχει διάμετρο 1,5 ή και 3 χιλιόμετρα. Ο καθηγητής Γκίμπσον δήλωσε ότι ο κομήτης, ο οποίος χρειάζεται περίπου 500 χρόνια για να ολοκληρώσει μία περιφορά στο ηλιακό σύστημα, θα μπορούσε να είναι υπεύθυνος για την ετήσια βροχή μετεωριτών Sigma-Hyrdrids που κορυφώνεται στις 9 Δεκεμβρίου. Ο κομήτης θα επιστρέψει ξανά στη Γη μετά από 430 χρόνια, εφόσον επιβιώσει όταν θα περάσει κοντά από τον ήλιο Αλλά μπορεί να μην του απομένει πολύς χρόνος για το ταξίδι του, καθώς ένα κοντινό πέρασμα από τον Ήλιο θα μπορούσε να σημάνει την καταστροφή του. Στις 17 Σεπτεμβρίου θα τον πλησιάσει στα 43 εκατομμύρια χιλιόμετρα, απόσταση αρκετά μικρή ώστε ο κομήτης να καεί.Η προσέγγιση του κομήτη στον Ήλιο είναι που του δίνει τη χαρακτηριστική «ουρά» του, καθώς η θερμότητα απελευθερώνει αέρια από τον παγωμένο όγκο του. Όταν συμβαίνει αυτό, απελευθερώνονται επίσης σωματίδια σκόνης και βράχων, γεγονός που οδηγεί σε βροχές μετεωριτών.Όπως όλοι οι παγωμένοι, βραχώδεις σύντροφοί του, ο κομήτης Νισιμούρα είναι μέρος των υπολειμμάτων από τον σχηματισμό του ηλιακού συστήματος πριν από σχεδόν πέντε δισεκατομμύρια χρόνια. C/2023 P1 (Nishimura) πηγή: https://www.cnn.gr/kosmos/story/380744/monadiki-efkairia-oratos-kai-me-gymno-mati-o-komitis-nisimoyra-pos-tha-ton-deite-kalytera – https://earthsky.org/tonight/new-comet-c-2023-p1-nishimura-bright-august-september-october-2023/ Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο. Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.
Δροσος Γεωργιος Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 25, 2023 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 25, 2023 Κομήτης τρεις φορές μεγαλύτερος από το Εβερεστ εξερράγη και έρχεται στη Γη (βίντεο) Εικόνες του κομήτη που εξερράγη και μοιάζει με το σκάφος του Star Wars. Ο κρυοηφαιστειακός διαστημικός βράχος θα πλησιάσει τον πλανήτη μας τον προσεχή Απρίλιο.Ένας κομήτης που είναι τρεις φορές μεγαλύτερος από το όρος Έβερεστ έχει εκραγεί στο διάστημα και τώρα κινείται προς τη Γη. Πρόκειται για ένα κομήτη που ανήκει στην κατηγορία των κρυοηφαιστειακών κομητών. Ο κομήτης που έχει λάβει την κωδική ονομασία 12P/Pons-Brooks έχει πάρει μετά την έκρηξη που συνέβη σε αυτόν κατεύθυνση προς τη Γη και θα την πλησιάσει στις 21 Απριλίου του 2024 αλλά όχι τόσο ώστε να αποτελεί απειλή για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα.Ο κομήτης έχει έναν στερεό πυρήνα με εκτιμώμενη διάμετρο 30 χλμ. και αποτελείται από πάγο, σκόνη και αέρια που δρουν λίγο σαν ενανθράκωση σε ένα μπουκάλι ανθρακούχου ποτού. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν θερμαίνεται από τον Ήλιο, η πίεση μέσα σε αυτό το κρυομάγμα συνεχίζει να αυξάνεται μέχρι το άζωτο και το μονοξείδιο του άνθρακα να εκραγούν και να εκτοξεύσουν το παγωμένο υλικό μέσα από μεγάλες ρωγμές στο κέλυφος του πυρήνα.Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερις μήνες που συμβαίνει αυτό στον 12P/Pons-Brooks, δημιουργώντας κάτι που μοιάζει με ένα γιγάντιο ζευγάρι κέρατων όταν το βλέπει κανείς μέσω τηλεσκοπίου. Μερικοί έχουν υποθέσει ότι το σχήμα που μοιάζει με πέταλο μοιάζει επίσης με το διαστημόπλοιο Millennium Falcon στο Star Wars. Ο διαστημικός βράχος είναι περίπου στο μέγεθος του διάσημου κομήτη του Χάλεϊ και ήταν ορατός για τελευταία φορά με γυμνό μάτι στη Γη το 1954. Αναφέρεται επίσης ως «κομήτης τύπου Halley», επειδή η 71χρονη τροχιά του στον ήλιο τον τοποθετεί στην ίδια κατηγορία με τον πιο διάσημο διαστημικό βράχο της ιστορίας, ο οποίος χρειάζεται περίπου 75 χρόνια για να κυκλώσει το αστέρι μας, σε αντίθεση με χιλιάδες χρόνια όπως οι περισσότεροι κομήτες.Αν και το Pons-Brooks θα είναι στο πλησιέστερο σημείο του στη Γη τον Απρίλιο του 2024, προβλέπεται ότι θα φτάσει το μέγεθος +4, επομένως θα μπορούσε να είναι ορατό με γυμνό μάτι τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2024. Θα είναι πιο φωτεινό στον νυχτερινό ουρανό στις 2 Ιουνίου 2024. https://www.naftemporiki.gr/techscience/1526309/komitis-treis-fores-megalyteros-apo-to-everest-exerragi-kai-erchetai-sti-gi-vinteo/ Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο. Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.
Δροσος Γεωργιος Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 13, 2024 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 13, 2024 Κοιτάξτε ψηλά στις 21 Απριλίου, τον ουρανό θα διασχίσει ένα… Έβερεστ (βίντεο) πηγή φωτο. (Brian Ottum) Εικόνα του κομήτη 12P/Pons-Brooks όπως τον κατέγραψε στις 3 Μαρτίου ο ερασιτέχνης αστρονόμος Μπράιαν Ότουμ Τεράστιος κομήτης θα πλησιάσει τον Ήλιο σε 40 μέρες.Ονομάζεται 12P/Pons-Brooks και είναι ένας κομήτης που όπως συνηθίζεται πήρε το όνομα του από τους αστρονόμους που τον εντόπισαν. Τον Γάλλο Ζαν Λουί Πονς που τον ανακάλυψε το 1812 και τον Αμερικανό βρετανικής καταγωγής Ουίλιαμ Ρόμπερτ Μπρουκς που μελέτησε την τροχιά του το 1883.Πρόκειται για ένα κομήτη με μέγεθος μεγαλύτερο από αυτό του Έβερεστ που οι επιστήμονες τον κατατάσσουν στους κομήτες που χαρακτηρίζουν «τύπου Χάλει» που είναι κομήτες που η τροχιακή τους κίνηση τους φέρνει στη διαστημική μας γειτονιά και πλησιάζουν τη Γη κάθε περίπου 70 έτη άρα κατά βάση ένας άνθρωπος έχει την ευκαιρία να δει μια φορά στη ζωή του ένα τέτοιο κομήτη.Ο 12P/Pons-Brooks έρχεται στην περιοχή μας κάθε 71,3 έτη και βρίσκεται σε πορεία που θα τον φέρει στις 21 Απριλίου στο πλησιέστερο σημείο της τροχιακής του κίνησης στον Ήλιο. Ένας κομήτης που είναι μεγαλύτερος από το Έβερεστ θα μπορούσε να γίνει ορατός με γυμνό μάτι τις επόμενες εβδομάδες καθώς συνεχίζει την πρώτη του επίσκεψη στο εσωτερικό ηλιακό σύστημα εδώ και περισσότερα από 70 χρόνια, λένε αστρονόμοι.Οι αστρονόμοι αναφέρουν ότι οι διαδικτυακές εφαρμογές και υπηρεσίες χαρτογράφησης διαστημικών σωμάτων δείχνουν την πορεία του κομήτη και όποιος το επιθυμεί μπορεί με ένα κοινό ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο ή ακόμη και με ένα ζευγάρι κιάλια να δει το πέρασμα του κομήτη από τον Ήλιο σε σαράντα μέρες. Όμως ο κομήτης θα συνεχίσει την πορεία του και θα κάνει το πιο κοντινό του πέρασμα από τη Γη στις 2 Ιουνίου οπότε πιθανότατα θα είναι ακόμη πιο εύκολη η παρατήρηση του τότε. Ο κομήτης 12P/Pons-Brooks είναι ένας κρυοηφαιστειακός κομήτης. Όπως όλοι οι άλλοι κομήτες, το παγωμένο αντικείμενο αποτελείται από έναν στερεό πυρήνα, γεμάτο με ένα μείγμα πάγου, σκόνης και αερίου ενώ περιβάλλεται από ένα νέφος αερίου που ονομάζεται κώμα, το οποίο πηγάζει από το εσωτερικό του κομήτη. Σε αντίθεση με τους περισσότερους άλλους κομήτες, το αέριο και ο πάγος μέσα στον πυρήνα του 12P συσσωρεύονται τόσο πολύ που το ουράνιο αντικείμενο μπορεί να εκραγεί βίαια, εκτοξεύοντας το παγωμένο του εσωτερικό υλικό, γνωστό ως κρυόμαγμα, μέσα από μεγάλες ρωγμές στο κέλυφος του πυρήνα.Στις 20 Ιουλίου του 2023 πολλοί αστρονόμοι εντόπισαν μια έκρηξη στον κομήτη, ο οποίος έγινε ξαφνικά περίπου 100 φορές φωτεινότερος από ό,τι συνήθως φαίνεται. Αυτή η αύξηση της φωτεινότητας συνέβη όταν το κώμα (το νεφελώδες περίβλημα) του κομήτη διογκώθηκε ξαφνικά με αέρια και κρυστάλλους πάγου που απελευθερώθηκαν από το εσωτερικό του κομήτη, επιτρέποντάς του να αντανακλά περισσότερο ηλιακό φως πίσω στη Γη. https://www.naftemporiki.gr/techscience/1612967/koitaxte-psila-stis-21-aprilioy-ton-oyrano-tha-diaschisei-ena-everest-vinteo/ Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο. Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.
Δροσος Γεωργιος Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 1, 2024 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 1, 2024 Ένας κομήτης πλησιάζει τη Γη. Στις 12 Οκτωβρίου 2024 ο κομήτης C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) θα βρεθεί στην ελάχιστη απόστασή του από τη Γη στα 70 εκατομμύρια χιλιόμετρα και ίσως θα είναι ορατός και με γυμνό μάτι, πολύ χαμηλά στο δυτικό ορίζοντα. Ο κομήτης C/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS) ανακαλύφθηκε από το Αστεροσκοπείο Purple Mountain της Κίνας και από το ερευνητικό τηλεσκόπιο Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System (ATLAS). Προέρχεται από το Νέφος του Όορτ ένα γιγάντιο σφαιρικό κέλυφος που περιβάλλει το ηλιακό σύστημά μας και φιλοξενεί δισεκατομμύρια αντικείμενα, μεταξύ των οποίων και κομήτες. Στις 27 Σεπτεμβρίου 2024, έφτασε στο περιήλιό του, σε απόσταση 58 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον Ήλιο. Ο κομήτης A3 (Tsuchinshan-ATLAS) χαρακτηρίζεται τις τελευταίες ημέρες ως «ο κομήτης του αιώνα» για το πόσο φωτεινός είναι και πόσο εύκολα μπορεί να γίνει ορατός από τη Γη. Παρά το γεγονός ότι αυτός ο χαρακτηρισμός αμφισβητείται από επιστήμονες, ωστόσο είναι σίγουρο ότι αποτελεί έναν πολύ εντυπωσιακό κομήτη και οι παρατηρητές του ουρανού θα μπορούν να τον εντοπίσουν τις επόμενες εβδομάδες. Στο βόρειο ημισφαίριο θα υπάρξουν δύο ευκαιρίες για τους ανθρώπους να δουν τον κομήτη, ίσως με γυμνό μάτι ή ακόμα πιο πιθανό με κιάλια. Μέχρι αύριο θα είναι ορατός ανατολικά λίγο πριν από την ανατολή του Ήλιου και μετά ξανά τη χρονική περίοδο 12-30 Οκτωβρίου, οπότε θα υπάρχουν και περισσότερες πιθανότητες να τον δούμε, αν κοιτάξουμε προς τα δυτικά αμέσως μετά το ηλιοβασίλεμα. Ωστόσο, ο δρ. Ρόμπερτ Μάσεϊ, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής στη Βασιλική Αστρονομική Εταιρεία, εκτιμά ότι δεν θα είναι πολύ εύκολο να τον δούμε, οπότε δεν θα είναι τελικά «ο κομήτης του αιώνα».Πάντως, αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού κατάφεραν πριν από δύο ημέρες να τραβήξουν εντυπωσιακές φωτογραφίες του κομήτη, τις οποίες έχουν αναρτήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. πηγή: https://www.ofa.gr/c-2023-a3/ – https://www.amna.gr/home/article/851726/O-entuposiakos-komitis-A3-oratos-tis-epomenes-ebdomades-apo-ti-Gi Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο. Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.
Δροσος Γεωργιος Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 10, 2024 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 10, 2024 Η ώρα του κομήτη C/2023 A3 Ο κομήτης C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) στις 12 Οκτωβρίου θα βρεθεί στην ελάχιστη απόσταση από τη Γη στα 70 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Θα μπορεί κανείς να τον αναζητήσει πολύ χαμηλά στο δυτικό ορίζοντα: 12/10/2024 και ώρα 19:30, χαμηλά στον δυτικό ουρανό, μετά τη δύση του ήλιου, εμφανίζεται ο κομήτης C/2023 A3. Το προβλεπόμενο μέγεθός του θα είναι -0,5. Στα επόμενα λεπτά καθώς ο ουρανός θα γίνεται πιο σκοτεινός, ο κομήτης δύει σταδιακά. Πώς έλαβε το περίεργο όνομά του; Το πρώτο γράμμα στα ονόματα των κομητών (C στην προκειμένη περίπτωση) συμβολίζει την κατηγορία στην οποία ανήκει ο κομήτης. Ποια κατηγορία συμβολίζει κάθε γράμμα; Έχουμε και λέμε: P: Περιοδικοί κομήτες με περίοδο περιφοράς μικρότερη των 200 ετών ή κομήτες που επιβεβαιωμένα έχουν κάνει «πέρασμα» από την γειτονιά του Ήλιου πάνω από μία φορά. 😄 Μη περιοδικοί κομήτες ή κομήτες με περίοδο περιφοράς μεγαλύτερη των 200 ετών που έχει παρατηρηθεί μόνο ένα «πέρασμά» τους από τη γειτονιά του Ήλιου. X: Κομήτες με άγνωστη ή απροσδιόριστη τροχιά, συνήθως γνωστοί από ιστορικές καταγραφές. 😧 Περιοδικοί κομήτες που έχουν διασπαστεί ή εξαφανιστεί. A: Αντικείμενα παλιότερα γνωστά ως κομήτες, τα οποία πλέον έχουν συμπεριληφθεί στην κατηγορία των νάνων πλανητών. I: Διαστρικά αντικείμενα – κατηγορία που ξεκίνησε να υφίσταται το 2017. Έπειτα, στην ονομασία του κομήτη εμφανίζεται το έτος κατά το οποίο ανακαλύφθηκε. Άρα, ο C/2023 A3 (TSUCHINSHAN – ATLAS) είναι μη περιοδικός κομήτης που ανακαλύφθηκε το 2023.Ακολουθεί ο συνδυασμός ενός γράμματος και ενός αριθμού (Α3 στην περίπτωσή μας). Το γράμμα αντιστοιχεί στο πρώτο ή στο δεύτερο μισό του μήνα της ανακάλυψης. Για παράδειγμα, Α και Β σημαίνει πρώτο και δεύτερο μισό αντίστοιχα, του Ιανουαρίου, C και D πρώτο και δεύτερο μισό αντίστοιχα, του Φεβρουαρίου κ.ο.κ. Ο αριθμός που συνοδεύει το γράμμα δείχνει την σειρά ανακάλυψης του κομήτη για το συγκεκριμένο έτος. Δηλαδή, ο C/2023 A3 (TSUCHINSHAN – ATLAS) ανακαλύφθηκε κατά το πρώτο μισό του Ιανουαρίου του 2023 και ήταν ο 3ος κατά σειρά που εντοπίστηκε εκείνη τη χρονιά.Επιπλέον, οι κομήτες λαμβάνουν και το όνομα του/των ανθρώπου/ανθρώπων που τους ανακάλυψαν ή ακόμα το όνομα του αστεροσκοπείου από το οποίο εντοπίστηκαν. Στην περίπτωση του C/2023 A3, αυτός ανακαλύφθηκε από το αστεροσκοπείο TSUCHINSHAN στην Κίνα, ενώ τον παρακολούθησε και το σύστημα εντοπισμού παραγήινων αστεροειδών ATLAS (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System), γι’ αυτό και είναι γνωστός και ως κομήτης TSUCHINSHAN – ATLAS. Πώς να παρατηρήσετε τον κομήτη Ενημερωθείτε από το διαδίκτυο, ή από εφαρμογές αστρονομίας για smartphones για το πότε είναι ορατός και σε ποια περιοχή του ουρανού (π.χ. https://stellarium-web.org/).Βρείτε μια τοποθεσία με καθαρή θέα στην περιοχή του ουρανού όπου προβλέπεται να βρίσκεται ο κομήτης. Αποφύγετε περιοχές που εμποδίζονται από κτίρια, δέντρα ή λόφους.Όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, ταξιδέψτε σε μια απομακρυσμένη τοποθεσία και αφήστε τα μάτια σας να προσαρμοστούν στο σκοτάδι για τουλάχιστον μια ώρα.Είναι καλύτερα να παρατηρήσετε με την περιφερειακή σας όραση. Αντί να κοιτάζετε λοιπόν, απευθείας τον κομήτη, κοιτάξτε λίγο παραδίπλα, περίπου 20 μοίρες, ώστε να εκθέσετε τα πιο ευαίσθητα μέρη του ματιού σας, τα ραβδία* και τα κωνία*, στο φως που προέρχεται από τον κομήτη. Έτσι, θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να τον δείτε.Ένα ζευγάρι κιάλια με μεγάλους αντικειμενικούς φακούς είναι ιδανικό για τη σάρωση του ουρανού. Τα κιάλια μπορούν να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε τον κομήτη στον ουρανό και να σας προσφέρουν μια ευρυγώνια θέα της εντυπωσιακής ουράς του.Τα τηλεσκόπια προσφέρουν ακόμη μεγαλύτερη φωτοσυλλεκτική ικανότητα και μεγαλύτερη μεγέθυνση, εάν θέλετε να παρατηρήσετε λεπτομέρειες της κόμης. Η μεσαία έως υψηλή μεγέθυνση θα προσφέρει σπουδαία θέαση της κόμης, εάν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές. *ραβδία: κύτταρα του αμφιβληστροειδή χιτώνα ευαίσθητα στην ένταση του φωτός *κωνία: κύτταρα του αμφιβληστροειδή χιτώνα ευαίσθητα στα χρώματα Ενδεικτικές μέρες & ώρες παρατήρησης Στις 14 Οκτωβρίου, ο κομήτης θα λάμπει στα δυτικά με μέγεθος περίπου 0 και θεωρητικά, εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες παρατήρησης, θα είναι ορατός δια γυμνού οφθαλμού. Φυσικά, η θέαση είναι πολύ καλύτερη με κιάλια ή τηλεσκόπιο μικρής μεγέθυνσης.Στις 14/10/2024 ο κομήτης θα έχει μέγεθος περίπου 0 και θα λάμπει χαμηλά στον δυτικό ουρανό. Θεωρητικά, εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες παρατήρησης, θα είναι ορατός δια γυμνού οφθαλμού. Στην εικόνα βλέπουμε την θέση του όταν το ρολόι θα δείχνει 19:31.Ο κομήτης C/2023 A3 μπορεί να αποδειχθεί ένα από τα εντυπωσιακότερα ουράνια αντικείμενα που θα έχετε δει σε ολόκληρη της ζωή σας! πηγή: astro.planitario.gr Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο. Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.
Δροσος Γεωργιος Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 31, 2024 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 31, 2024 Ο κομήτης C/2023 A3: ένας εντυπωσιακός ουράνιος επισκέπτης. Τις τελευταίες ημέρες, ένας εντυπωσιακός ουράνιος επισκέπτης έχει κάνει την εμφάνισή του στον απογευματινό ουρανό. Πρόκειται για τον κομήτη C/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS), ο οποίος ανακαλύφθηκε τον Ιανουάριο του 2023 από το Αστεροσκοπείο Tsuchinshan στην Κίνα και επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια από το πρόγραμμα ATLAS στη Ν. Αφρική (Sutherland). Ο κομήτης διήλθε από το περιήλιό του στις 27 Σεπτεμβρίου, ενώ στις 12 Οκτωβρίου έφτασε στο πλησιέστερο σημείο από τη Γη, πριν συνεχίσει το ταξίδι του προς το εξωτερικό ηλιακό σύστημα. Οι αρχικοί υπολογισμοί έδειξαν ότι η επόμενη φορά που θα πλησιάσει τον πλανήτη θα είναι σε περίπου 80.000 χρόνια από σήμερα. Νεότεροι υπολογισμοί δείχνουν ότι, μετά από την κοντινή του διέλευση από την περιοχή των γήινων πλανητών και τις βαρυτικές παρέλξεις που του ασκήθηκαν, η τροχιά του μπορεί να έχει μετατραπεί σε υπερβολή, γεγονός που σημαίνει ότι θα εκσφενδονιστεί εκτός ηλιακού συστήματος και δε θα ξαναεμφανιστεί ποτέ. Η τελική «τύχη» του κομήτη θα καθοριστεί εν πολλοίς από τις παρέλξεις που θα δεχτεί από τους μεγάλους πλανήτες και τη γαλαξιακή παλίρροια, καθώς οδεύει και πάλι προς το νέφος του Oort, σε απόσταση μερικές χιλιάδες φορές την απόσταση Γης – Ήλιου.Το σπάνιο αυτό αστρονομικό φαινόμενο τράβηξε το ενδιαφέρον ερασιτεχνών και επαγγελματιών αστρονόμων παγκοσμίως. Μεταξύ των παρατηρήσεων, ο κομήτης καταγράφηκε από τον Αστρονομικό Σταθμό του ΑΠΘ στο Νόησις, το βράδυ της Τρίτης 15 Οκτωβρίου. Η παρατήρηση έγινε από τους προπτυχιακούς φοιτητές του Τομέα Άγγελο Μεγγούδη και Θέμη Πουλτουρτζίδη, με την τελική εικόνα να προκύπτει από υπέρθεση 30 λήψεων, καθεμία με χρόνο έκθεσης 10 δευτερολέπτων.Οι κομήτες είναι μικρά ουράνια σώματα, κυρίως από πάγο, σκόνη και βραχώδη υλικά, προερχόμενα από τις εσχατιές του ηλιακού συστήματος. Στην εικόνα διακρίνονται όλα τα χαρακτηριστικά που κάνουν τους κομήτες μοναδικούς και εντυπωσιακούς. Καθώς πλησιάζουν τον Ήλιο, η θερμότητα εξατμίζει τα παγωμένα υλικά τους, σχηματίζοντας ένα λαμπρό «κέλυφος», την κόμη. Στο κέντρο της κόμης βρίσκεται ο πυρήνας, το συμπαγές μέρος του κομήτη, που μπορεί να έχει διάμετρο από μερικές εκατοντάδες μέτρα έως αρκετά χιλιόμετρα.Οι κομήτες συχνά έχουν δύο ουρές με διαφορετική σύνθεση και προέλευση. Η πρώτη, πιο φωτεινή και ορατή στο γυμνό μάτι, είναι η ουρά σκόνης, που σχηματίζεται από τα σωματίδια σκόνης που εκτοξεύονται από την επιφάνεια του πυρήνα λόγω της εξάτμισης. Η δεύτερη είναι η ουρά ιόντων, πιο λεπτή και αχνή, η οποία οφείλεται στην παραγωγή ιόντων στην επιφάνεια του πυρήνα, λόγω της πρόσπτωσης του ηλιακού ανέμου. Αν και οι δύο αυτές ουρές συνήθως έχουν διαφορετικές κατευθύνσεις, καθώς η δεύτερη (ιόντων) δείχνει πάντοτε αντίθετα από τον Ήλιο, στην περίπτωση του C/2023 A3 εμφανίζονται να εκτείνονται σχεδόν παράλληλα, αντίθετα από τον Ήλιο, λόγω της πολύ πρόσφατης διέλευσης από το περιήλιο της τροχιάς.Στη φωτογραφία, ο C/2023 A3 παρουσιάζει επίσης μια τρίτη ουρά, γνωστή ως «αντιουρά», που δείχνει προς την αντίθετη κατεύθυνση από τις άλλες δύο, δηλαδή προς τον Ήλιο. Αυτή η αντιουρά είναι ένα σπάνιο φαινόμενο που παρατηρείται μόνο σε ορισμένους κομήτες. Δημιουργείται από μεγάλα σωματίδια σκόνης που «μένουν πίσω» στην τροχιά του κομήτη, καθώς αυτός απομακρύνεται από τον Ήλιο, και γίνεται ορατή μόνο όταν η Γη βρεθεί στο επίπεδο της τροχιάς του κομήτη γύρω από τον Ήλιο.Ο κομήτης C/2023 A3 θα παραμείνει αρκετά φωτεινός τις επόμενες, λίγες ημέρες, πάνω από το σημείο της Δύσης και λίγο μετά τη δύση του Ήλιου, δίνοντας την ευκαιρία σε παρατηρητές και φωτογράφους να απαθανατίσουν αυτό το μοναδικό φαινόμενο. Μην χάσετε την ευκαιρία να τον δείτε στον νυχτερινό ουρανό! πηγή: https://www.facebook.com/photo?fbid=1070268878442150&set=pcb.1070270638441974 Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο. Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.
Δροσος Γεωργιος Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 1, 2024 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 1, 2024 Δείτε τον Ήλιο να καταπίνει τον «κομήτη του Halloween» (βίντεο) Εντυπωσιακές εικόνες από το ηλιακό παρατηρητήριο SOHO. Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν τον περασμένο Σεπτέμβριο έναν κομήτη που έλαβε την κωδική ονομασία C/2024 S1 ATLAS αλλά του έδωσαν επίσης το παρατσούκλι «Κομήτης του Halloween» επειδή έκανε μια κοντινή προσέγγιση στη Γη λίγες μέρες πριν το Halloween.Τα μοντέλα προέβλεψαν ότι ο κομήτης θα λάμπει στον ουρανό και θα είναι πιο φωτεινός από την Αφροδίτη για μερικές ακόμη εβδομάδες αλλά στις 24 Οκτωβρίου, ο C/2024 S1 ATLAS πέταξε δίπλα από τη Γη, έκανε μια περιστροφή γύρω από τον Ήλιο και ξαφνικά εκτινάχθηκε προς το μητρικό μας άστρο όπου και εξαφανίστηκε με το μητρικό μας άστρο να φαίνεται ότι κυριολεκτικά τον κατάπιε σε μια σκηνή που κατέγραψε το SOHO, το ηλιακό παρατηρητήριο της NASA.«Αυτός ο κομήτης ήταν πιθανότατα ήδη ένας σωρός από… μπάζα από τη στιγμή που εισήλθε στο οπτικό πεδίο του SOHO και πέρασε τόσο κοντά από τον Ήλιο που έχει πλέον εξατμιστεί πλήρως» αναφέρει ο Καρλ. Μπάταμς, επικεφαλής του προγράμματος Sungrazer της NASA.Ο κομήτης του Halloween είχε δείξει σημάδια αστάθειας όταν τα τηλεσκόπια στη Χαβάη τον εντόπισαν στις 27 Σεπτεμβρίου, συμπεριλαμβανομένης μιας ξαφνικής απελευθέρωσης σκόνης. Αν και δεν ήταν ασυνήθιστη συμπεριφορά για έναν κομήτη, ήταν ένα σημάδι κατακερματισμού του πυρήνα που σημαίνει ότι η μπάλα του πάγου είχε αρχίζει να διασπάται. Και όσο πιο μακριά στο Διάστημα σχηματίζεται ένα αντικείμενο, τόσο πιο γρήγορα είναι πιθανό να συμβεί.Είναι πιθανό ότι ο αρχικός κομήτης, και τα θραύσματα του, είχαν διαλυθεί επανειλημμένα καθώς περιφέρονταν γύρω από τον Ήλιο με μια περίοδο περίπου 800 ετών. Στο κάτω μέρος της εικόνας σημειώνεται ο κομήτης C/2024 S1 ATLAS που κατευθύνεται προς τον Ήλιο. https://www.naftemporiki.gr/techscience/1811013/deite-ton-ilio-na-katapinei-ton-komiti-toy-halloween-vinteo/ Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο. Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.
Δροσος Γεωργιος Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 14 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 14 Roscosmos Συνεχίζουμε να παρατηρούμε τον κομήτη C/2024 G3 από τον ISS Παραδεχτείτε το, ποιος έχει ήδη την τύχη να βρει αυτόν τον φωτεινό κομήτη στον ουρανό του Ιανουαρίου! Είναι αδύνατο να ξεφύγουμε από τον ευαίσθητο φακό του Alexander Gorbunov - ο κοσμοναύτης μοιράστηκε μαζί μας φρέσκες φωτογραφίες. https://vk.com/roscosmos?w=wall-30315369_580206 Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο. Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.
Δροσος Γεωργιος Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 20 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 20 Αστροφυσικοί αποκαλύπτουν για πρώτη φορά τη δομή 74 ζωνών εξωκομητών. Έναν μεγάλο αριθμό ζωνών εξωκομητών σε τροχιά γύρω από 74 κοντινούς αστέρες και τη δομή τους κατάφεραν να αποτυπώσουν για πρώτη φορά αστροφυσικοί, με επικεφαλής ομάδα από το Πανεπιστήμιο Trinity College του Δουβλίνου.Η μελέτη REASONS (Resolved ALMA and SMA Observations of Nearby Stars), που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Astronomy and Astrophysics», σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στη μελέτη των ζωνών εξωκομητών, καθώς οι εικόνες και οι αναλύσεις τους αποκαλύπτουν την τοποθεσία των μικροσκοπικών πετρών στο εσωτερικό τους και συνεπώς των εξωκομητών. Συνήθως, βρίσκονται σε απόσταση δεκάδων έως εκατοντάδων αστρονομικών μονάδων AU (η απόσταση από τη Γη στον Ήλιο) από τον κεντρικό τους αστέρα.Σε αυτές τις περιοχές, η θερμοκρασία είναι τόσο χαμηλή (-250 έως -150 βαθμοί Κελσίου) που οι περισσότερες ενώσεις, συμπεριλαμβανομένου του νερού, είναι παγωμένες σε αυτούς τους εξωκομήτες. Αυτό που παρατηρούν οι αστροφυσικοί είναι λοιπόν πού βρίσκονται οι δεξαμενές πάγου των πλανητικών συστημάτων και το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι το πρώτο που αποκαλύπτει τη δομή αυτών των ζωνών για ένα μεγάλο δείγμα 74 εξωπλανητικών συστημάτων.Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν οι διατάξεις ραδιοτηλεσκοπίων Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) και Submillimeter Array (SMA). Και οι δύο παρατηρούν την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία σε μήκη κύματος χιλιοστών και υποχιλιοστών.«Οι εξωκομήτες είναι βράχοι και πάγοι, τουλάχιστον 1 χιλιόμετρο σε μέγεθος, που συγκρούονται μέσα σε αυτές τις ζώνες για να δημιουργήσουν τις πέτρες που παρατηρούμε με τα τηλεσκόπια ALMA και SMA. Οι εξωκομητικές ζώνες βρίσκονται σε τουλάχιστον το 20% των πλανητικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένου του δικού μας Ηλιακού Συστήματος», επισημαίνει ο Λούκα Ματρά, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Φυσικής του Trinity και κύριος συγγραφέας της έρευνας.Ο ίδιος επισημαίνει ότι «η δύναμη μιας μεγάλης μελέτης, όπως το REASONS, είναι στην αποκάλυψη ιδιοτήτων και τάσεων σε ευρεία κλίμακα. Για παράδειγμα, επιβεβαίωσε ότι ο αριθμός των πετρών μειώνεται για τα παλαιότερα πλανητικά συστήματα, καθώς οι ζώνες εξαντλούνται από μεγαλύτερους εξωκομήτες που συγκρούονται, αλλά έδειξε για πρώτη φορά ότι αυτή η μείωση στις πέτρες είναι ταχύτερη εάν η ζώνη βρίσκεται πιο κοντά στον κεντρικό αστέρα. Επίσης, έδειξε έμμεσα – μέσω του κατακόρυφου πάχους των ζωνών – ότι πιθανότατα υπάρχουν σε αυτές τις ζώνες αόρατα αντικείμενα μεγέθους έως 140 χλμ ή και του μεγέθους της Σελήνης». Oι 74 ζώνες εξωκομητών, όπως απεικονίζονται στη δημοσίευση «REsolved ALMA and SMA Observations of Nearby Stars (REASONS)» των ερευνητών L. Matrà et al. https://www.amna.gr/home/article/877189/Astrofusikoi-apokaluptoun-gia-proti-fora-ti-domi-74-zonon-exokomiton – https://www.tcd.ie/news_events/top-stories/featured/astrophysicists-reveal-structure-of-74-exocomet-belts-orbiting-nearby-stars-in-landmark-survey/ Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο. Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.
Δροσος Γεωργιος Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 21 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 21 Roscosmos Ο Πρώτος Φωτεινός Κομήτης του 2025 όπως συνελήφθη από τον Ιβάν Βάγκνερ Ο Ιανουάριος είναι πλούσιος σε κοσμικά γεγονότα! Έχουμε ήδη παρατηρήσει την προσέγγιση των ουράνιων σωμάτων από τροχιά και την περασμένη εβδομάδα εμφανίστηκε στον ορίζοντα ο C/2024 G3 (ATLAS). Ο κοσμοναύτης το φωτογράφισε στο εγγύς υπέρυθρο φάσμα σε εστιακή απόσταση 400 mm. Το αποτέλεσμα είναι απερίγραπτα όμορφο! Στις 13 Ιανουαρίου, ο κομήτης έφτασε στο περιήλιο, την πιο κοντινή του απόσταση από τον Ήλιο. Αλλά μπορεί ακόμα να δει στο βόρειο και το νότιο ημισφαίριο. Κοινοποιήστε το «αστροκυνήγι» που προέκυψε κάτω από την ανάρτηση. Ευχαριστούμε τον κοσμοναύτη για τις φωτογραφίες! https://vk.com/roscosmos?w=wall-30315369_580338 Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο. Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.
Δροσος Γεωργιος Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 22 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 22 Την Τρίτη το βράδυ κορυφώνεται η βροχή των Λυρίδων. Πρόκειται για διάττοντες αστέρες ή μετέωρα που εισβάλουν στη Γη και καταστρέφονται στην ατμόσφαιρα. Οι Λυρίδες, η πρώτη σημαντική βροχή από «πεφταστέρια» της άνοιξης, θα κορυφωθούν φέτος στον ουρανό του βορείου ημισφαιρίου, όπου ανήκει και η Ελλάδα, το βράδυ της 22 Απριλίου. Οι διάττοντες Λυρίδες θεωρούνται μια μέση «βροχή» που συνήθως διαρκεί από τις 16 έως τις 25 Απριλίου.Στο αποκορύφωμά τους υπολογίζεται ότι εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα και πυρακτώνονται μέχρι 20 μετέωρα ανά ώρα με ταχύτητα έως 50 χιλιομέτρων. Μερικές φορές δημιουργούν φωτεινά πεφταστέρια με μακριές ουρές που παραμένουν ορατές οπουδήποτε στον ουρανό επί αρκετά δευτερόλεπτα. Κάποιες χρονιές, τα «πεφταστέρια» τους έφθασαν ακόμη και τα 100 ανά ώρα.Η συγκεκριμένη βροχή διαττόντων, η οποία καταγράφηκε για πρώτη φορά το 687 π.Χ. από τους Κινέζους, φαινομενικά προέρχεται από τον αστερισμό της Λύρας, από όπου πήρε το όνομά της, και ιδίως από τον αστέρα Βέγα (‘Αλφα Λύρας), ο οποίος είναι το πιο λαμπρό άστρο του συγκεκριμένου αστερισμού και το δεύτερο φωτεινότερο άστρο του νυχτερινού ουρανού του βορείου ημισφαιρίου.Η πραγματική όμως πηγή προέλευσης είναι ο κομήτης C/1861 G1 «Θάτσερ», τον οποίο ανακάλυψε το 1861 ο Αμερικανός Α.Θάτσερ. Ο κομήτης αφήνει στο πέρασμά του μια μακριά ουρά σκόνης και σωματιδίων, η οποία διασταυρώνεται κάθε χρόνο με την τροχιά του πλανήτη μας. Ο κομήτης θα ξαναπεράσει πολύ κοντά από τη Γη το 2276, καθώς η τροχιά του γύρω από τον Ήλιο διαρκεί περίπου 415 χρόνια. Τα απομεινάρια από την ουρά του κομήτη, μετά το τελευταίο κοντινό πέρασμά του κατά τον 19ο αιώνα, αιωρούνται ακόμα στο Διάστημα και συνεχίζουν να προκαλούν τη «βροχή» των Λυρίδων κάθε χρόνο.Ως συνήθως το φαινόμενο είναι καλύτερο ορατό μακριά από την αστική φωτορύπανση και φυσικά ο ουρανός εκτός από σκοτεινός να είναι και καθαρός από νεφώσεις. https://www.naftemporiki.gr/techscience/1947100/tin-triti-to-vrady-koryfonetai-i-vrochi-ton-lyridon/ Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο. Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα