Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

ESA Euronews: Οι αποκαλύψεις της «Ροζέτα» και του «Φίλαι» για το νερό του κομήτη 67Ρ. :cheesy:

Το 2004 το διαστημικό σκάφος «Ροζέτα» και ο προσεδαφιστής «Φίλαι» ξεκίνησαν για την αποστολή στον απομακρυσμένο κομήτη με την ονομασία «67P/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο».

Εδώ και μια δεκαετία μας έχουν κάνει να αναθεωρήσουμε όσα γνωρίζαμε αναφορικά με το πώς σχηματίστηκε το ηλιακό μας σύστημα και μας οδηγούν σε νέα στοιχεία που κάθε φορά μας εκπλήσσουν.

Τον περασμένο Νοέμβριο το διαστημικό όχημα «Φίλαι» προσεδαφίστηκε τον κομήτη για να τον μελετήσει καλύτερα. Ήταν η πρώτη φορά που ένα κατασκευασμένο από τον άνθρωπο αντικείμενο προσεδαφίστηκε σε έναν κομήτη.

Οι κομήτες έχουν μεγάλη σημασία για τους επιστήμονες επειδή σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, είναι τα πιο αρχαία σώματα του ηλιακού μας συστήματος, η ύλη από την οποία δημιουργήθηκαν ο ήλιος και οι πλανήτες πριν από περίπου πέντε δισεκατομμύρια χρόνια.

Η αποστολή της «Ροζέτα» ήταν γεμάτη εκπλήξεις: από το σχήμα του κομήτη μέχρι την προσεδάφιση του «Φίλαι» και την παρουσία του σε περιοχή όπου δεν είναι εύκολο να γεμίσουν οι επαναφορτιζόμενες από την ηλιακή ακτινοβολία μπαταρίες του.

Ο προσεδαφιστής βρίσκεται εν υπνώσει από τον περασμένο Νοέμβριο. Δεν έχει δώσει σημάδια το τελευταίο διάστημα, ωστόσο η ομάδα της «Ροζέτα» ελπίζει ότι θα επιστρέψει το καλοκαίρι, όταν ο κομήτης θα βρεθεί πιο κοντά στον ήλιο και κατά συνέπεια το ρομπότ θα μπορέσει να αντλήσει ενέργεια για να γεμίσει τις μπαταρίες του.

Για την ώρα, η «Ροζέτα» και η ομάδα της παρακολουθούν το... «μωρό» τους, ακούγοντας σε καθημερινή βάση όσα σήματα στέλνει το «Φίλαι» και μελετώντας παράλληλα το έδαφος του κομήτη για να δουν αν θα μπορέσει να αποκατασταθεί η επικοινωνία με το διαστημικό όχημα.

Στην Βέρνη της Ελβετίας. οι επιστήμονες προχώρησαν στην πιο σημαντική ανακάλυψη της αποστολής μέχρι στιγμής. «Έχουμε δει από νωρίς, από τα πρώτα στάδια της αποστολής, ότι το νερό που έχουμε εκεί είναι εντελώς διαφορετικό από το νερό που έχουμε εδώ, στο εργαστήριο. Αυτό είναι μια καλή απόδειξη ότι ο κομήτης έχει άλλο νερό από αυτό που έχουμε στην Γη», σχολίασε η Κάθριν Αλτβεγκ, Καθηγήτρια Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης.

Η αποκάλυψη προκάλεσε ήδη μία μεγάλη αναστάτωση στην επιστημονική κοινότητα. «Ήταν μια έκπληξη για εμάς. Αυτό μας στέλνει πίσω, να προσπαθούμε να καταλάβουμε πώς η Γη βρήκε όλο αυτό το νερό, αν δεν είναι από υλικό που προέρχεται από τα βάθη του ηλιακού μας συστήματος», τονίζει η Κλαούντια Αλεξάντερ, επιστήμονας της NASA που συνεργάζεται με την αποστολή της «Ροζέτα».

Υπήρξαν και άλλες εκπλήξεις. Η επιφάνεια του κομήτη έχει σημεία που μοιάζουν με ρωγμές, ογκόλιθους, βουνά, κρατήρες και κυματισμούς, αλλά δεν παύουν να είναι κάτι το εξωγήινο, που όμοιό του δεν έχει ξαναδεί η ανθρωπότητα ποτέ στο παρελθόν.

«Αν το άγγιζα με τα δάχτυλά μου, θα αισθανόμουν φυσικά ότι είναι πολύ πολύ κρύο. Αλλά επιπλέον, είναι σκληρό υλικό. Μοιάζει κάπως με βράχο. Αλλά δεν είναι βράχος. Είναι ένα παγωμένο υλικό με σκόνη, με οργανικές ενώσεις, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι ένα σκληρό, πορώδες υλικό», αναφέρει ο Στεφαν Ουλεμέκ, διευθυντής του προγράμματος του προσεδαφιστή «Φίλαι».

«Πρέπει να σκεφτείς ότι ο κομήτης υφίσταται μια απίστευτη τεράστια θερμική καταπόνηση. Θερμαίνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας ίσως μέχρι και τους 50 βαθμούς Κελσίου, και στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της νύχτας ψύχεται σαν τρελός στους μείον 200 βαθμούς, πιθανόν και ακόμα πιο κάτω. Αυτό δημιουργεί ρωγμές στην επιφάνεια εξαιτίας αυτής της θερμικής κόπωσης», λέει ο Νικολά Τομά, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης.

Το διαστημικό σκάφος της «Ροζέτα» συλλαμβάνει και στέλνει καθημερινά εικόνες, σκόνη και αέρια καθώς πετάει γύρω από τον κομήτη. Και φυσικά, προετοιμαζόμαστε για το ενδεχόμενο το «Φίλαι» να δείξει σημάδια ζωής, κάτι που θα μπορούσε να φέρει ακόμα περισσότερες επιστημονικές ανακαλύψεις.

Βίντεο.

http://www.esa.int/spaceinvideos/Videos/2015/03/ESA_Euronews_Rosetta_continues_to_surprise

http://www.esa.int/ell/ESA_in_your_country/Greece/ESA_Euronews_Oi_apokalhupseis_tes_Rozheta_kai_toy_Phhilai_gia_to_nerho_toy_komhete_67R

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Ριπές αερίου και σκόνης απείλησαν τον κυνηγό κομητών Rosetta. :cheesy:

Η αποστολή Rosetta αντιμετώπισε «σημαντικά προβλήματα» στα συστήματα πλοήγησης και επικοινωνίας λόγω ριπών αερίου και σκόνης από τον κομήτη που παρακολουθεί, ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA. Το σκάφος τέθηκε για λίγο σε κατάσταση αναμονής, σταδιακά όμως επανέρχεται σε λειτουργία.

«Θα χρειαστεί ακόμα λίγος καιρός για να επανέλθουμε στις κανονικές επιστημονικές παρατηρήσεις» ανακοίνωσε η υπηρεσία.

Το Rosetta τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον κομήτη 67P τον Αύγουστο, έπειτα από ένα ταξίδι δέκα χρόνων και 6,5 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Οι κομήτες, ή βρόμικες χιονόμπαλες όπως τους αποκαλούν συχνά οι επιστήμονες, αποτελούνται από τα ίδια αρχέγονα υλικά από τα οποία σχηματίστηκαν οι πλανήτες. Η μελέτη τους θα μπορούσε να δώσει νέα στοιχεία για τη γέννηση της Γης πριν από 4,6 εκατ. χρόνια.

Ο κομήτης συνεχίζει να πλησιάζει προς τον Ήλιο, και η ακτινοβολία θερμαίνει τους πάγους του 67P. Πίδακες αερίου παρασύρουν σκόνη από την επιφάνειά του και σχηματίζει μια ταραχώδη ατμόσφαιρα γύρω από το σώμα, γνωστή ως κόμη.

Πλησιάζοντας τον κομήτη σε απόσταση μόλις 14 χιλιομέτρων, το Rosetta εκτέθηκε σε αέρια και σκόνη που ασκούσαν πίεση στους ηλιακούς συλλέκτες. Προβλήματα εμφανίστηκαν και στο σύστημα προσανατολισμού, το οποίο παρακολουθεί τα άστρα για να υπολογίσει τη θέση του σκάφους. Το σύστημα πέρασε τους κόκκους σκόνης για άστρα, με αποτέλεσμα να περιστραφεί το Rosetta έτσι ώστε η κεραία του να μην κοιτά τη Γη.

Το Rosetta τέθηκε αυτόματα σε κατάσταση αναμονής την Κυριακή, την Δευτέρα επανήλθε και οι επικοινωνίες αποκαταστάθηκαν.

Το σκάφος βρίσκεται τώρα σε ασφαλή απόσταση 200 χιλιομέτρων από τον 67P, και οι υπεύθυνοι της αποστολής ελπίζουν να αρχίσουν «περιορισμένες επιστημονικές παρατηρήσεις» σε διάστημα ημερών ή εβδομάδων.

Δεδομένου ότι ο κομήτης εκτίθεται σε όλο και πιο έντονη ηλιακή ακτινοβολία, οι υπεύθυνοι της αποστολής θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στους επόμενους ελιγμούς.

Ο 67 θα φτάσει στο περιήλιο, την ελάχιστη απόστασή του από τον Ήλιο, στις 13 Αυγούστου.

Την Πέμπτη βρισκόταν 423 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη και 293 εκατ. χιλιόμετρα από τον Ήλιο.

Στις φωτογραφίες η Γη όπως την είδε από μακριά το Rosetta και ο Αρης μέσα από τον φακό του Rosetta.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231397548

mars_1427967931522.jpg.af5717ea84752e8e78b7d8cf08419e91.jpg

earth_1427967931522.jpg.8394a07a6c4e97bbb438d09fbf67ec8b.jpg

7A51F61338996707D49F591FE5D32A3A.jpg.ff14aa18a966074d7b6983f585d490cf.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

To Rosetta ανατρέπει θεωρία για το σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος. :cheesy:

Μετρήσεις που συνέλεξε η αποστολή Rosetta δείχνουν ότι ο κομήτης 67P δεν έχει μαγνητικό πυρήνα, μια διαπίστωση που δείχνει να ανατρέπει μια βασική θεωρία για το σχηματισμό των πλανητών.

Η Γη και τα υπόλοιπα σώματα του Ηλιακού Συστήματος σχηματίστηκαν από τη σταδιακή συμπύκνωση των αερίων και της σκόνης που περιφέρονταν γύρω από τον νεογέννητο Ήλιο πριν από 4,6 δισ. χρόνια.

Η σκόνη αυτή πρέπει να περιείχε μαγνητικά σωματίδια σιδήρου, όπως αυτά που εντοπίζονται σήμερα μέσα σε μετεωρίτες. Ο μαγνητικός σίδηρος έκανε τους κόκκους σκόνης να έλκονται και να ενώνονται σε μεγαλύτερα σωματίδια.

Αυτό για το οποίο διαφωνούν οι πλανητολόγοι είναι το κατά πόσο αυτός ο μαγνητισμός συνέχιζε να παίζει ρόλο όταν τα δομικά υλικά των πλανητών μεγάλωσαν και έφτασαν σε μέγεθος τα μερικά μέτρα, και τελικά τα δεκάδες και εκατοντάδες μέτρα. Τα σώματα αυτά είχαν πλέον αρκετά ισχυρή βαρύτητα για να μπορούν να τραβήξουν πάνω τους άλλα σώματα. Ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένα μαθηματικά μοντέλα, ακόμα και τα μεγάλα αυτά σώματα παρέμεναν μαγνητισμένα και επιτάχυναν τη διαδικασία συμπύκνωσης.

Αν οι μετρήσεις στον κομήτη 67P ισχύουν και για άλλα αντικείμενα του Ηλιακού Συστήματος, η θεωρία αυτή θα πρέπει να εγκαταλειφθεί, αναφέρουν ερευνητές του Rosetta στο Science.

«Εφόσον ο κομήτης 67P/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο είναι αντιπροσωπευτικός όλων των πυρήνων κομητών, προτείνουμε την άποψη ότι οι μαγνητικές δυνάμεις είναι απίθανο να έπαιξαν ρόλο στη συσσωμάτωση πλανητικών δομικών λίθων με μέγεθος άνω του ενός μέτρου» δήλωσε ο Χανς-Ούλριχ Άουστερ, πρώτος συγγραφέας της δημοσίευσης.

Τις μαγνητικές μετρήσεις πραγματοποίησε το Philae, μια συσκευή σε μέγεθος πλυντηρίου που αποσυνδέθηκε από το μητρικό σκάφος του Rosetta και προσεδαφίστηκε στον κομήτη αφού πρώτα αναπήδησε τρεις φορές.

Το γεγονός ότι το ρομπότ ακούμπησε τον κομήτη σε τρία σημεία πριν καταλήξει στην τελική θέση αποδείχθηκε θετική εξέλιξη για τους ερευνητές του οργάνου Romap που ανιχνεύει τα μαγνητικά πεδία, αφού οι μετρήσεις ήταν περισσότερες από ό,τι είχαν προγραμματιστεί.

Βάσει της ανάλυση των δεδομένων, είπε ο Άουστερ,

«καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ο κομήτης 67P είναι ένα εντυπωσιακά μη μαγνητικό αντικείμενο».

Το Philae εξάντλησε τη μπαταρία του και σταμάτησε να λειτουργεί λίγο μετά την προσεδάφισή του -προφανώς βρίσκεται σε σκιερή τοποθεσία και οι ηλιακοί συλλέκτες του δεν αποδίδουν.

Οι υπεύθυνοι της αποστολής Rosetta στην ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA διατηρούν ελπίδες ότι το ρομπότ θα ξυπνήσει κάποια στιγμή μέχρι το καλοκαίρι, όταν ο 67P θα βρίσκεται πια κοντά τον Ήλιο και οι συνθήκες φωτισμού θα έχουν αλλάξει.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231399906

7D148E682E25043C27F8A71F4BF1C7E8.jpg.3e5d92dc94a26db5a9d9e3646ec35115.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Η Ροζέτα και το Φίλαι βρίσκουν πως ο κομήτης δεν είναι μαγνητισμένος. :cheesy:

Μετρήσεις που έγιναν από τη Ροζέτα και το Φίλαι κατά τη διάρκεια των πολλαπλών προσγειώσεων του ανιχνευτή στον κομήτη 67P / Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο δείχνουν ότι ο πυρήνας του κομήτη δεν είναι μαγνητισμένος.

Η μελέτη των ιδιοτήτων ενός κομήτη μπορεί να παρέχει ενδείξεις για το ρόλο που έπαιξαν τα μαγνητικά πεδία στο σχηματισμό των σωμάτων του Ηλιακού Συστήματος πριν σχεδόν 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια. Στη βρεφική του ηλικία το Ηλιακό Σύστημα κάποτε δεν ήταν τίποτα περισσότερο από έναν περιστρεφόμενο δίσκο αερίου και σκόνης αλλά, μέσα σε μερικά εκατομμύρια χρόνια, ο Ήλιος ζωντάνεψε στο κέντρο του ταραχώδους δίσκου, με το υλικό που απέμεινε να πηγαίνει στο σχηματισμό των αστεροειδών, των κομητών, των φεγγαριών και των πλανητών.

Περισσότερα.

http://www.esa.int/ell/ESA_in_your_country/Greece/E_Rozheta_kai_to_Phhilai_vrhiskoyn_pos_o_komhetes_den_ehinai_magnetismhenos

The_non-magnetic_comet_node_full_image_2.jpg.c5d2051186a7f392b5bd918a0867e6b9.jpg

Reconstructing_Philae_s_trajectory_node_full_image_2.jpg.47ff487bb89f50d0da219b237e591c54.jpg

Rosetta_and_Philae_investigate_magnetic_properties_of_Comet_67P_C-G_node_full_image_2.jpg.04b3e285755271ff34c308ad5bea0330.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Η Rosetta κατέγραψε την εκτόξευση ύλης από το εσωτερικό του διαστημικού βράχου. :cheesy:

Καθώς ο κομήτης 67P πλησιάζει προς τον Ηλιο φαίνεται ότι προκαλούνται διάφορα φαινόμενα σε αυτόν. Ενα από αυτά κατέγραψε το σκάφος Rosetta που εδώ και μήνες έχει τεθεί σε τροχιά γύρω του και τον παρατηρεί. Από το εσωτερικό του κομήτη εκτοξεύτηκαν ποσότητες ύλης γεγονός που το Rosetta κατάφερε να καταγράψει με την κάμερα Osiris.

Η ΕSA έδωσε στη δημοσιότητα ένα animation του φαινομένου το οποίο οι επιστήμονες δεν είχαν προβλέψει και προσπαθούν τώρα να βρουν εξήγηση για αυτό.

Μια πρώτη εικασία είναι ότι ο ο πίδακας ύλης δημιουργήθηκε από το λιώσιμο του πάγου που βρίσκεται παγιδευμένος στο εσωτερικό του κόμητη καθώς αυτός πλησιάζει τον Ηλιο. Αυτό που προβληματίζει τους ειδικούς είναι ότι ο πίδακας δημιουργήθηκε στην πλευρά του κομήτη που δεν ήταν εκτεθειμένη το συγκεκριμένο χρονικό σημείο στον Ηλιο.

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=696986

E09D44F390AB98860E1DAAF09E61A5B4.jpg.ce9707405a257bccdc05da7cea59a55a.jpg

roseta.gif.942fb40e9e341a956246243142cc8081.gif

rosetta-kategrapse-tin-ektoxefsi-ilis-apo-esoteriko-tou-diastimikou-vrachou-700x360.jpg.dbf4f80c523fbb64a5168875eb4e2137.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

  • 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Ζει το το διαστημικό σκάφος Philae; :cheesy:

Σαν επίδοξοι εραστές μιας ωραίας κοιμωμένης, οι υπεύθυνοι της αποστολής Rosetta περιμένουν να δουν αν το ρομπότ Philae θα ξυπνήσει από τον παγωμένο ύπνο του στον κομήτη 67P. Αυτό, όμως, εξαρτάται από τέσσερις βασικούς παράγοντες.

Η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA ανακοίνωσε ότι ξεκινά νέα προσπάθεια επικοινωνίας με το ρομπότ το διάστημα 8-17 Μαΐου.

«Δεν μπορούμε όμως να πούμε με βεβαιότητα ότι θα ξυπνήσει» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Φράνσις Ροκάρ της γαλλικής διαστημικής υπηρεσίας CNES.

Οι υπεύθυνοι της αποστολής πανηγύρισαν μια ιστορική επιτυχία στις 15 Νοεμβρίου, όταν το Philae αποδεσμεύτηκε από τη μητρικό σκάφος Rosetta και άγγιξε την επιφάνεια του κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko. Δεν κατάφερε όμως να αγκιστρωθεί και αναπήδησε δύο φορές πριν καταλήξει στην τωρινή, άγνωστη θέση του.

Η ESA εκτιμά ότι το ρομπότ βρίσκεται στη βάση ενός γκρεμού σε μια περιοχή έκτασης 50 επί 30 μέτρα. Στη βαθιά σκιά του γκρεμού, οι ηλιακοί συλλέκτες του ρομπότ δεν έχουν αρκετό φως για να φορτίσουν την μπαταρία.

Το Philae παρέμεινε πάντως ενεργό για 60 ώρες και πρόλαβε να μεταδώσει πολύτιμα δεδομένα.

Καθώς ο 67P συνεχίζει να πλησιάζει τον Ήλιο, η αύξηση της ηλιακής ακτινοβολίας θα μπορούσε να ξυπνήσει το κοιμισμένο ρομπότ, το οποίο έχει μέγεθος πλυντηρίου. Η περιοχή όπου βρίσκεται το Philae εκτιμάται ότι δέχεται 80 λεπτά λιακάδας κάθε περίπου 12 ώρες, όσο διαρκεί μια περιστροφή του κατάμαυρου κομήτη.

Καθώς κινείται σε τροχιά γύρω από τον 67P, το μητρικό σκάφος Rosetta θα προσπαθεί να επικοινωνεί με το ρομπότ κάθε φορά που πετά πάνω από την περιοχή όπου εστιάζεται η έρευνα.

Όλα όμως εξαρτώνται από τέσσερις βασικούς παράγοντες, αναφέρουν επιστήμονες της αποστολής στο δικτυακό τόπο του Nature (Five factors that will decide if Philae wakes):

•Φως: Παραμένει άγνωστο αν το σημείο όπου βρίσκεται το Philae δέχεται αρκετή λιακάδα. Το ρομπότ εκτιμάται ότι έχει σταθεροποιηθεί στην επιφάνεια υπό κλίση, και οι ηλιακοί συλλέκτες ίσως δεν στρέφονται στο φως.

•Θερμοκρασία: Το Philae μπορεί να ξυπνήσει μόνο όταν το εσωτερικό του θερμόμετρο φτάσει σε θερμοκρασία άνω των -40 βαθμών Κελσίου. Η εξωτερική θερμοκρασία εκτιμάται γύρω στους -160 βαθμούς, και ορισμένα ευαίσθητα εξαρτήματα, όπως η μπαταρία, δεν αποκλείεται να σπάσουν λόγω συστολής στο ακραίο ψύχος.

•Σκόνη: Καθώς πλησιάζει στον Ήλιο, ο κομήτης αποβάλλει όλο και περισσότερο αέριο και σκόνη. Ένα μέρος αυτών των σωματιδίων επιστρέφει πίσω στην επιφάνεια και δεν αποκλείεται να καλύψει τους ηλιακούς συλλέκτες.

•Η θέση του Rosetta: Μια πιθανότητα που δεν έχει αποκλειστεί είναι να έχει ήδη ξυπνήσει το ρομπότ αλλά να μην μπορεί να επικοινωνήσει με το Rosetta. To μητρικό σκάφος μπορεί να έλθει επαφή με το Philae μόνο όταν πετά πάνω από την ίδια πλευρά του κομήτη σε απόσταση κάτω των 300 χιλιομέτρων. Μέχρι τα μέσα Μαΐου, η ευκαιρία αυτή θα δοθεί δέκα φορές.

Αν το Philae τελικά ξυπνήσει, το πιθανότερο είναι ότι αυτό θα συμβεί πριν από τις 14 Αυγούστου, οπότε ο κομήτης θα φτάσει στο περιήλιο, την ελάχιστη απόστασή του από τον Ήλιο.

Η πολυαναμενόμενη κλήση του, δεν αποκλείεται να έρθει ακόμα και αργότερα.

Το Rosetta, εξάλλου, θα συνεχίσει να ακολουθεί τον κομήτη και το 2015.

http://physicsgg.me/2015/05/08/%ce%b6%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%cf%84%ce%bf-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%83%ce%ba%ce%ac%cf%86%ce%bf%cf%82-philae/

philaeoperat.jpg.1b02cf1295963859ca342e07e5dfb5ed.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

  • 4 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Υπεριώδης μελέτη αποκαλύπτει εκπλήξεις στην κόμη του κομήτη. :cheesy:

Η συνεχής στενή μελέτη του κομήτη 67Ρ/Churyumov-Gerasimenko από τη Rosetta αποκάλυψε απρόσμενες διεργασίες, που έχουν ως αποτέλεσμα την ταχεία διάσπαση των μορίων του νερού και του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπονται από την επιφάνεια του κομήτη.

Η αποστολή της ESA, Rosetta, έφτασε στον κομήτη τον Αύγουστο του περασμένου έτους. Από τότε, έχει τεθεί σε τροχιά ή πετά δίπλα στον κομήτη σε μεγάλες αποστάσεις από αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα έως και μικρές όσο στα μόλις 8 χιλιόμετρα. Με τον τρόπο αυτό συλλέγει στοιχεία για κάθε πτυχή του περιβάλλοντος του κομήτη με τα 11 επιστημονικά του όργανα.

Ένα από τα όργανα, ο φασματογράφος Alice που παρέχεται από την NASA, εξετάζει τη χημική σύνθεση της ατμόσφαιρας του κομήτη, ή κόμη, στα μακρά-υπεριώδη μήκη κύματος.

Σε αυτά τα μήκη κύματος, το Alice επιτρέπει στους επιστήμονες να ανιχνεύσουν κάποια από τα στοιχεία που βρίσκονται σε αφθονία στο σύμπαν όπως το υδρογόνο, το οξυγόνο, ο άνθρακας και το άζωτο. Ο φασματογράφος χωρίζει το φως του κομήτη στα διάφορα χρώματα του - το φάσμα του - από το οποίο οι επιστήμονες μπορούν να προσδιορίσουν τη χημική σύνθεση των αερίων της κόμης.

Σε μια εργασία που έγινε δεκτή για δημοσίευση στο περιοδικό Astronomy and Astrophysics, οι επιστήμονες αναφέρουν τι εντόπισε το Alice από τους πρώτους τέσσερις μήνες της Rosetta στον κομήτη, όταν το διαστημικό σκάφος ήταν μεταξύ 10 και 80 χιλιομέτρων από το κέντρο του πυρήνα του κομήτη.

Για τη μελέτη αυτή, η ομάδα επικεντρώθηκε στη φύση των «στηλών» του νερού και του αερίου διοξειδίου του άνθρακα που εκτοξεύονται από την επιφάνεια του κομήτη, που προκαλούνται από τη ζεστασιά του ήλιου. Για να το καταφέρουν, εξέτασαν την εκπομπή από τα άτομα υδρογόνου και οξυγόνου που προκύπτουν από διασπασμένα μόρια νερού, και ομοίως άτομα άνθρακα από τα μόρια του διοξειδίου του άνθρακα, κοντά στον πυρήνα του κομήτη.

Ανακάλυψαν ότι τα μόρια φαίνεται να διαχωρίζονται σε μια διαδικασία δύο σταδίων.

Αρχικά, ένα υπεριώδες φωτόνιο από τον Ήλιο χτυπά ένα μόριο νερού στην κόμη του κομήτη και την ιονίζει, σπρώχνοντας έξω ένα ενεργητικό ηλεκτρόνιο. Έπειτα αυτό το ηλεκτρόνιο χτυπά ένα άλλο μόριο νερού στην κόμη, διαχωρίζοντας το σε δύο άτομα υδρογόνου και ένα άτομο οξυγόνου, και δίνοντας τους ενέργεια κατά τη διαδικασία. Αυτά τα άτομα εκπέμπουν στη συνέχεια υπεριώδη ακτινοβολία που ανιχνεύεται σε χαρακτηριστικά μήκη κύματος από το Alice.

Ομοίως, είναι η σύγκρουση ενός ηλεκτρονίου με ένα μόριο διοξειδίου του άνθρακα που οδηγεί στη διάσπαση του σε άτομα και τις παρατηρούμενες εκπομπές του άνθρακα.

"Η ανάλυση των σχετικών εντάσεων των παρατηρούμενων ατομικών εκπομπών μας επιτρέπει να προσδιορίσουμε ότι παρατηρούμε άμεσα τα «μητρικά» μόρια που διασπώνται από τα ηλεκτρόνια σε άμεση γειτνίαση, περίπου 1 χιλιόμετρο, του πυρήνα του κομήτη, όπου παράγονται," λέει ο Paul Feldman, καθηγητής φυσικής και αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη, και επικεφαλής συγγραφέας της εργασίας που συζητά τα αποτελέσματα.

Συγκριτικά, από τη Γη ή από διαστημικά παρατηρητήρια που είναι σε τροχιά γύρω από τη Γη, όπως το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, τα ατομικά συστατικά των κομητών μπορεί να φανούν μόνο αφότου τα μητρικά τους μόρια, όπως το νερό και το διοξείδιο του άνθρακα, έχουν διαλυθεί από το φως του ήλιου, εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τον πυρήνα του κομήτη.

Βίντεο.

http://www.esa.int/spaceinvideos/Videos/2014/09/Rosetta_s_imaging_and_spectroscopy_instruments

http://www.esa.int/ell/ESA_in_your_country/Greece/Yperihodes_melhete_apokalhuptei_ekplhexeis_sten_khome_toy_komhete

Rosetta_uncovers_processes_at_work_in_comet_s_coma_node_full_image_2.jpg.6bf56c849ecb3e0dfa34cbde667796f8.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Ξανά σε λειτουργία το Philae στον κομήτη 67P :cheesy:

Με τη μετάδοση δεδομένων, η οποία διήρκεσε μόλις 85 δευτερόλεπτα, το σκάφος Philae της ESA επιβεβαίωσε χθες ότι «ξύπνησε» στον κομήτη 67P Τσουριόμοφ-Γκερασιμένκο, δίνοντας τέλος στη χειμερία νάρκη 7 μηνών. Εγκαταλείποντας το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο Rosetta, το οποίο συνεχίζει να βρίσκεται δίπλα στον κομήτη, το σκάφος είχε προσεδαφισθεί με επιτυχία στον κομήτη στις 12 Νοεμβρίου 2014.

Ωστόσο, το γεγονός ότι ήταν σκιερό το σημείο προσεδάφισης είχε σαν αποτέλεσμα τα ηλιακά πάνελ του Philae να μην μπορούν να παράγουν σημαντικά ποσά ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι, για τη λειτουργία του έπρεπε να βασισθεί αποκλειστικά στις μπαταρίες του, με συνέπεια να παραμείνει σε επικοινωνία μόνο για 57 ώρες με το Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής στην Κολονία, το κέντρο ελέγχου της αποστολής, πριν πέσει σε «λήθαργο».

Αν και υπήρχαν εκτιμήσεις πως το σκάφος δεν θα «ξυπνούσε» ποτέ ξανά, οι υπεύθυνοι της αποστολής ήταν αισιόδοξοι ότι θα μπορούσε να τεθεί εκ νέου σε λειτουργία, καθώς ο κομήτης θα πλησίαζε στον Ήλιο και στα πάνελ θα άρχισε να φθάνει μεγαλύτερη ποσότητα ηλιακής ακτινοβολίας. Μια αισιοδοξία που επιβεβαιώθηκε πριν από λίγες ώρες, με την αποστολή 300 «πακέτων» δεδομένων από τους ραδιοπομπούς του.

Όπως ανέφερε στο σάιτ του περιοδικού Science ο Στέφαν Ούλαμεκ, από το Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής στην Κολονία, τα δεδομένα αφορούσαν την κατάσταση του σκάφους. Και ήταν πολύ θετικά: ακόμη και στο μειονεκτικό σημείο που βρίσκεται, το οποίο φωτίζεται μόλις 3 ώρες κάθε ημέρα, τα φωτοβολταϊκά εξασφάλισαν στο Philae ισχύ 24 watt – μεγαλύτερη δηλαδή από τα 19 watt που χρειάζονται για την αποκατάσταση της επικοινωνίας. Επίσης, η θερμοκρασία καταγράφηκε στους -35 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή μεγαλύτερη από τους -45 βαθμούς που είναι απαραίτητη για να τεθούν σε λειτουργία τα υπολογιστικά συστήματα.

Εξίσου εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι στη μνήμη του διαστημοπλοίου υπάρχουν 8000 ακόμη «πακέτα» δεδομένων, κάτι που σημαίνει ότι είχε «ξυπνήσει» μια με δύο ημέρες νωρίτερα, αλλά δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με τη Γη. «Το σκάφος είναι σε καλή κατάσταση, η θερμοκρασία είναι ικανοποιητική, και η ενέργεια επαρκής. Στο μόνο που πρέπει να επικεντρωθούμε είναι στη διάρκεια της ραδιοζεύξης», αναφέρει ο Ούλαμεκ.

Η βελτίωση της επικοινωνίας είναι η άμεση προτεραιότητα για τους επικεφαλής της αποστολής. Γι’ αυτό τον σκοπό, οι μηχανικοί θα αρχίσουν να προσαρμόζουν την τροχιά της Rosetta, ώστε να εκπληρώνει πιο αποτελεσματικά τον ρόλο της ως αναμεταδότη των «πακέτων» στο κέντρο ελέγχου. Όταν αυτό επιτευχθεί, θα στείλουν νέες εντολές στο σκάφος, με στόχους που δεν θα χρειάζεται πάνω από 2-3 ώρες για να υλοποιήσει.

Η επιλογή των στόχων θα γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να ενεργοποιηθούν βαθμηδόν τα όργανά του, ξεκινώντας από εκείνα που καταναλώνουν λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια. Σε δεύτερη φάση, προβλέπεται ότι θα είναι εφικτό να τεθούν ξανά σε λειτουργία η κάμερα και τα συστήματα εντοπισμού, ώστε να προσδιορισθεί με ακρίβεια το σημείο που βρίσκεται το σκάφος πάνω στον κομήτη. Απώτερος σκοπός είναι να ενεργοποιηθεί ο εξοπλισμός με τις μεγαλύτερες ενεργειακές ανάγκες, όπως οι δύο θερμικοί θάλαμοι για τη χημική ανάλυση δειγμάτων του κομήτη.

Οι συνθήκες θα βελτιώνονται μέρα με τη μέρα μέχρι τις 13 Αυγούστου, καθώς σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα η τροχιά του κομήτη θα το φέρνει ολοένα και πιο κοντά στον Ήλιο. «Το όνειρο όχι μόνο είναι ζωντανό, αλλά συνεχίζεται», αναφέρει χαρακτηριστικά στο Science ο Ζαν-Πιέρ Μπιμπρίν, ένας από τους επικεφαλής του επιστημονικού επιτελείου της αποστολής.

«Πρόκειται για μία τεράστια περιπέτεια».

Βίντεο.

https://www.youtube.com/watch?v=DJeKydsEXLI#t=52

http://www.naftemporiki.gr/story/965770/ksana-se-leitourgia-to-philae-ston-komiti-67p

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Το Philae ξύπνησε και πυροδότησε εντατικό σχεδιασμό. :cheesy:

Η λήψη σημάτων από το Philae, το όχημα προσεδάφισης της Rosetta στις 13 Ιουνίου μετά από 211 ημέρες αδρανοποίησης σηματοδότησε την έναρξη εντατικής δράσης. Σε συντονισμό με τους εταίρους της αποστολής, οι ομάδες της ESA εργάζονται για να κάνουν ταχυδακτυλουργίες στο σχέδιο πτήσης της Rosetta ώστε να βοηθήσει με τις ανανεωμένες επιστημονικές έρευνες του οχήματος προσεδάφισης.

Το Philae έχει ξυπνήσει μετά από επτά μήνες σε αδρανοποίηση στον κομήτη 67P / Churyumov-Gerasimenko. Κρυμμένο από τις σκιές, το Philae έκλεισε στις 15 Νοεμβρίου 2014 03:36 ώρα Ελλάδος μετά την ολοκλήρωση της κύριας ακολουθίας επιστημονικών λειτουργιών του στον κομήτη όταν η κύρια μπαταρία τελείωσε όπως αναμενόταν μετά από περίπου 60 ώρες.

Από τον Μάρτιο του 2015, όταν οι περιβαλλοντικές συνθήκες του Philae άρχισαν να βελτιώνονται με υψηλότερες θερμοκρασίες επιφάνειας και καλύτερο φωτισμό, ο δέκτης του τροχιακού σκάφους άνοιγε ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να ακούσει για σήματα από το όχημα προσεδάφισης όταν η τροχιακή γεωμετρία θεωρείτο ως βέλτιστη.

Το βράδυ της 13ης Ιουνίου, μια αδύναμη αλλά σταθερή ζεύξη μεταξύ της Rosetta και του οχήματος προσεδάφισης εδραιώθηκε τελικά, για 85 δευτερόλεπτα. Περισσότερα από 300 ‘πακέτα’ – 663 kbits – τηλεμετρίας του σκάφους παραλήφθηκαν. Αυτές οι πληροφορίες είχαν αποθηκευθεί επί του σκάφους σε κάποια χρονική στιγμή - που απομένει ακόμα να καθοριστεί - στο παρελθόν, από αρκετές ημέρες έως μερικές εβδομάδες, οπότε δεν αντανακλά απαραίτητα την τρέχουσα κατάσταση του οχήματος προσεδάφισης.

Η Rosetta στη συνέχεια αναμετέδωσε το σήμα στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων της ESA, ESOC, στο Ντάρμσταντ, Γερμανία, στις 22:28 ώρα Ελλάδος (21:28 GMT).

Τα υποσυστήματα του οχήματος προσεδάφισης δουλεύουν κανονικά

Κάθοδος στην επιφάνεια ενός κομήτη"Εξακολουθούμε να εξετάζουμε τις πληροφορίες του ίδιου του σκάφους στο Κέντρο Ελέγχου του Οχήματος Προσεδάφισης στις εγκαταστάσεις του DLR, το Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής στην Κολωνία, αλλά μπορούμε ήδη να πούμε ότι όλα τα υποσυστήματα του οχήματος προσεδάφισης εργάζονται κατά τις τυπικές ρυθμίσεις, χωρίς προφανή υποβάθμιση μετά από περισσότερο από ένα εξάμηνο που βρισκόταν κρυμμένο στην παγωμένη επιφάνεια του κομήτη, " λέει ο Stephan Ulamec του DLR, Διευθυντής του Έργου του Οχήματος Προσεδάφισης.

Μια δεύτερη, μικρότερη έκρηξη μετάδοσης δεδομένων του οχήματος προσεδάφισης ελήφθη την Κυριακή 14 Ιουνίου, περίπου στις 22:26 ώρα Ελλάδος, διάρκειας μόλις λίγων δευτερολέπτων. Τα δεδομένα αυτά επιβεβαιώθηκε πως δίνουν την τρέχουσα κατάσταση, που δείχνει πως η εσωτερική θερμοκρασία του οχήματος προσεδάφισης είχαν ήδη αυξηθεί σε -5ºC.

Η μνήμη του Philae έχει αποθηκεύσει πάνω από 8.000 πακέτα πρόσθετων δεδομένων κατάστασης, αλλά δεν είναι σαφές από πότε τις τελευταίες ημέρες είχαν αρχίσει να καταγράφονται.

Έρχεται ο Ήλιος

Οι μηχανικοί του Κέντρου Ελέγχου του Οχήματος Προσεδάφισης διαπίστωσαν ότι το Philae ήδη δέχεται επαρκή ηλιακή ακτινοβολία για να το θερμάνει σε μια αποδεκτή θερμοκρασία λειτουργίας και για την παραγωγή ηλεκτρισμού.

"Τα επίπεδα ισχύος αυξάνονται κατά τη διάρκεια της τοπικής «ημέρας του κομήτη»- το μέρος της περίπου - 12 ωρών περιστροφής του κομήτη που το Philae είναι στο φως του ήλιου - από 13 W στην ανατολή του ηλίου στον κομήτη έως άνω των 24 W," σημειώνει ο Patrick Martin της ESA, Διευθυντής της αποστολής Rosetta. "Χρειάζονται τουλάχιστον 19 W για να ανάψει στον πομπό."

Η τηλεμετρία που μεταφορτώθηκε καλύπτει την κατάσταση του οχήματος προσεδάφισης για έναν πλήρη κύκλο νύχτας-μέρας του κομήτη, ο οποίος βοηθά τις επίγειες ομάδες να καταλάβουν πώς ο Ήλιος λάμπει στο όχημα. Τα ηλιακά πάνελ φαίνεται να τροφοδοτούνται με ρεύμα για πάνω από 135 λεπτά σε κάθε περίοδο φωτισμού.

"Αν και οι πληροφορίες που έχουμε είναι πολύ προκαταρκτικά, φαίνεται ότι το όχημα προσεδάφισης είναι σε τόσο καλή κατάσταση όσο θα μπορούσαμε να ελπίζουμε," λέει ο Δρ Ulamec.

http://www.esa.int/ell/ESA_in_your_country/Greece/To_Philae_xhupnese_kai_pyrodhotese_entatikho_schediasmho

Comet_on_13_June_2015_NavCam_node_full_image_2.jpg.ff8bf4347566598aa62ca35253a87f55.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Τι μπορούμε να περιμένουμε μετά την ανάσταση του ρομπότ Philae. :cheesy:

Στην κατάμαυρη επιφάνεια ενός περαστικού κομήτη, μια μηχανή σε μέγεθος πλυντηρίου περιμένει νέες οδηγίες: έπειτα από επτά μήνες νεκρικής σιγής, η αφύπνιση του Philae δημιουργεί ελπίδες για απαντήσεις σε βαθιά υπαρξιακά ερωτήματα του Ηλιακού Συστήματος.

Το ρομπότ της αποστολής Rosetta επικοινώνησε το Σάββατο με τη Γη για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο, λίγες ώρες μετά την άφιξη στον κομήτη 67P. Έπειτα από μια διπλή αναπήδηση στην εξωγήινη επιφάνεια, κατέληξε στη σημερινή, άγνωστη θέση του, εκεί όπου η βαθιά σκιά δεν του επέτρεπε να αντλήσει ενέργεια από τους ηλιακούς συλλέκτες.

Ο κομήτης συνέχισε έκτοτε το ταξίδι του προς τον Ήλιο, και οι συνθήκες φωτισμού άλλαξαν. Το βράδυ του Σαββάτου, το Philae μετέδωσε στη Γη 300 πακέτα δεδομένων από τα περίπου 8.000 που είχε προλάβει να αποθηκεύσει στη μνήμη του. Η επόμενη απόπειρα επαφής απέτυχε το πρωί της Κυριακής, το βράδυ όμως το ρομπότ μετέδωσε ακόμα 5 πακέτα.

Επιστημονικές μετρήσεις δεν μεταδόθηκαν, ωστόσο οι υπεύθυνοι της αποστολής στην ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA γνωρίζουν τώρα ότι το Philae βρίσκεται σε θερμοκρασία -35 βαθμούς Κελσίου, πάνω από το όριο των -45 βαθμών για την εκκίνηση του υπολογιστή του. Οι ηλιακοί συλλέκτες προσφέρουν μέγιστη ισχύ 24 watt, περισσότερη από τα 19 watt που απαιτούνται για τις επικοινωνίες.

Η ESA εκτιμά ότι το ρομπότ δέχεται περίπου τρεις ώρες ηλιοφάνειας κάθε «μέρα» του κομήτη, η οποία διαρκεί γύρω στις 13 γήινες ώρες.

Ατμός και σκόνη εκτινάσσονται από τον κομήτη 67P. Η ηλιακή ακτινοβολία δεν αποκλείεται να τον σπάσει τελικά σε δύο κομμάτια.

Τα καλά νέα με τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στην αποστολή είναι ότι το ρομπότ δεν θα ζούσε σήμερα αν είχε ολοκληρώσει τις εργασίες του σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό τον περασμένο Νοέμβριο: αν είχε προσεδαφιστεί τότε σε κάποια ηλιόλουστη θέση, θα είχε πλέον καταστραφεί από υπερθέρμανση με την ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας να αυξάνεται μέρα με τη μέρα.

«Δεν θα είχαμε την ευκαιρία να δούμε τον κομήτη στην πιο ενεργή φάση του, κάτι που θα μπορέσουμε να κάνουμε τώρα» επισημαίνει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επιστημονικός σύμβουλος της ESA Μαρκ ΜακΚόγκριαν.

Οι κομήτες, περαστικοί επισκέπτες στο εσώτερο Ηλιακό Σύστημα, είναι μάζες από σκόνη, βράχια και πάγους νερού και άλλων ουσιών. Είναι τα συστατικά από τα οποία φτιάχτηκαν οι πλανήτες, διατηρημένα σε ένα είδος παγωμένης χρονοκάψουλας για 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια, προκαλώντας τους πλανητολόγους να τα αναλύσουν.

Το Philae ίσως έχει ακόμα το περιθώριο για μια σειρά πειραμάτων που θα μπορούσαν να προσφέρουν νέα στοιχεία για τη διαδικασία σχηματισμού της Γης.

Πρώτο μέλημα είναι τώρα η βελτίωση των επικοινωνιών. Από την Τετάρτη, το μητρικό σκάφος Rosetta, το οποίο λειτουργεί ως αναμεταδότης για την επικοινωνία του Philae με τη Γη, θα πλησιάσει περισσότερο τον κομήτη σε απόσταση 180 χιλιομέτρων. Ο ελιγμός ήταν προγραμματισμένος να γίνει ούτως ή άλλως, ίσως όμως διευκολύνει την επαφή με το ρομπότ.

Το επόμενο βήμα θα είναι η έναρξη πειραμάτων που δεν απαιτούν ισχύ πάνω από περίπου 5 watt ηλεκτρικής ισχύος και δεν περιλαμβάνουν κινούμενα εξαρτήματα. Παράδειγμα είναι τα όργανα που μετρούν τη θερμοκρασία, το μαγνητικό πεδίο και την ηλεκτρική αγωγιμότητα του κομήτη.

Μια δεύτερη ομάδα οργάνων, που απαιτούν μέση ισχύ γύρω στα 15 watt, μπορεί θεωρητικά να ενεργοποιηθεί, αυτό όμως θα απαιτούσε παροδική διακοπή της επικοινωνίας για εξοικονόμηση ενέργειας.

Τα όργανα αυτά περιλαμβάνουν το αποστασιόμετρο αλλά και τις κάμερες του Philae, των οποίων οι εικόνες ίσως αποκαλύψουν την ακριβή θέση του.

Αν η λιακάδα αυξηθεί, και επιτρέψει τη φόρτιση της μπαταρίας, οι μηχανικοί της αποστολής θα εξετάσουν τη χρήση οργάνων με απαιτήσεις γύρω στα 25 watt. Περιλαμβάνουν δύο μικρούς φούρνους για την ανάλυση δειγμάτων, καθώς και το τρυπάνι για την εξαγωγή δειγμάτων κάτω από τη σκοτεινή, σκονισμένη επιφάνεια.

Παραμένει άγνωστο αν το Philae θα συνεχίσει να λειτουργεί μέχρι τα μέσα Αυγούστου, όταν ο 67P φτάσει στην ελάχιστη απόστασή του από τον Ήλιο, πριν αρχίσει και πάλι να απομακρύνονται.

Η μεγάλη ελπίδα είναι ότι η θερμότητα θα σπάσει τον κομήτη σε δύο κομμάτια, τα οποία παραμένουν σήμερα ενωμένα με μια στενή γέφυρα.

Αυτό θα επέτρεπε στους επιστήμονες να δουν τα αρχέγονα υλικά στο εσωτερικό του κομήτη -πιθανότατα όμως ένα τέτοιο σπάσιμο θα εκτόξευε το Philae στο αχανές διάστημα.

Ας ελπίσουμε ότι μέχρι τότε θα έχει προλάβει να κάνει τη δουλειά του.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500005246

1433452730_yvtjk4om20copy.jpg.9dee99dc9d6fed5ee04614349dd2b5f9.jpg

E690549FC6DCD36A453804B49DFC3FD3.jpg.b28be207ddf502319e559b01fc2c954e.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Η αποστολή Rosetta παρατάθηκε. :cheesy:

Η περιπέτεια συνεχίζεται: η ESA επιβεβαίωσε σήμερα ότι η αποστολή της Rosetta θα παραταθεί μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη του 2016, τότε που το διαστημόπλοιο πιθανότατα θα προσγειωθεί στην επιφάνεια του κομήτη 67Ρ / Churyumov-Gerasimenko.

Η Rosetta εκτοξεύθηκε το 2004 και έφτασε στον κομήτη, τον Αύγουστο του 2014, όπου έχει μελετήσει τον πυρήνα και το περιβάλλον του καθώς ο κομήτης κινείται κατά μήκος της 6,5 ετών τροχιάς του πιο κοντά στον Ήλιο. Μετά από λεπτομερή έρευνα, η Rosetta απελευθέρωσε το όχημα προσεδάφισης, Philae, στην επιφάνεια στις 12 Νοεμβρίου. Το Philae αδρανοποιήθηκε 57 ώρες μετά από τις αρχικές επιστημονικές δραστηριότητες του, αλλά πρόσφατα ξύπνησε και ήρθε σε επαφή με τη Rosetta και πάλι.

Η αποστολή Rosetta είχε χρηματοδοτηθεί αρχικά μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου 2015, αλλά σε μια συνάντηση σήμερα, η επιτροπή Science Programme Committee της ESA έδωσε επίσημη έγκριση να συνεχιστεί η αποστολή για επιπλέον εννέα μήνες. Σε εκείνο το σημείο, καθώς ο κομήτης κινείται μακριά από τον Ήλιο ξανά, δεν θα υπάρχει αρκετή ηλιακή ενέργεια για να λειτουργήσει το σύνολο των επιστημονικών οργάνων της Rosetta αποτελεσματικά.

"Αυτό είναι μια φανταστική είδηση για την επιστήμη," λέει ο Matt Taylor, Επιστήμονας του έργου Rosetta της ESA. "Θα είμαστε σε θέση να παρακολουθήσουμε την μείωση της δραστηριότητας στον κομήτη καθώς απομακρυνόμαστε από τον Ήλιο και πάλι, και θα έχουμε την ευκαιρία να πετάξουμε πιο κοντά στον κομήτη συνεχίζοντας να συλλέγουμε περισσότερα μοναδικά δεδομένα. Συγκρίνοντας λεπτομερώς τα δεδομένα «πριν και μετά», θα έχουμε μια πολύ καλύτερη κατανόηση του πώς οι κομήτες εξελίσσονται κατά τη διάρκεια της ζωής τους."

Ο κομήτης 67P/Churyumov-Gerasimenko θα κάνει την πλησιέστερη προσέγγιση του στον Ήλιο στις 13 Αυγούστου ενώ η Rosetta παρακολουθεί την αύξηση της δραστηριότητα του κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους. Συνεχίζοντας τη μελέτη του κομήτη κατά το έτος μετά το περιήλιο, θα δώσει στους επιστήμονες μια πληρέστερη εικόνα για το πώς η δραστηριότητα ενός κομήτη αυξάνεται και πέφτει κατά μήκος της τροχιάς του.

Οι επιπλέον παρατηρήσεις που συλλέγονται από τη Rosetta θα παρέχουν επίσης πρόσθετο πλαίσιο για συμπληρωματικές επίγειες παρατηρήσεις του κομήτη. Προς το παρόν, ο κομήτης βρίσκεται κοντά στον οπτικό ορίζοντα του Ήλιου, καθιστώντας δύσκολες τις επίγειες παρατηρήσεις.

Καθώς η δραστηριότητα μειώνεται μετά το περιήλιο, θα πρέπει να είναι δυνατόν να κινηθεί το όχημα σε τροχιά πιο κοντά στον πυρήνα του κομήτη και πάλι, για να προβεί σε λεπτομερή έρευνα των αλλαγών στις ιδιότητες του κομήτη κατά τη διάρκεια του σύντομου «καλοκαιριού» του.

Επιπλέον, μπορεί να υπάρχει μια ευκαιρία για να γίνει μια οριστική οπτική αναγνώριση του Philae. Παρά το γεγονός ότι εμφανίζονται υποψήφιοι σε εικόνες που αποκτήθηκαν από απόσταση 20 χιλιομέτρων, εικόνες που θα ληφθούν από τα 10 χιλιόμετρα ή λιγότερο μετά το περιήλιο θα μπορούσαν να αποτελέσουν την πιο αδιάσιστη επιβεβαίωση.

Κατά τη διάρκεια της παράτασης της αποστολής, η ομάδα θα χρησιμοποιήσει την εμπειρία που αποκτήθηκε κατά την επιχείρηση της Rosetta στο δύσκολο περιβάλλον του κομήτη να πραγματοποιήσει κάποιες νέες και ενδεχομένως ελαφρώς πιο επικίνδυνες έρευνες, συμπεριλαμβανομένων πτήσεων στην πλευρά του κομήτη που επικρατεί νύχτα ώστε να παρατηρήσουν τις αλληλεπιδράσεις του πλάσματος, της σκόνης, και του φυσικού αερίου σε αυτή την περιοχή, και για τη συλλογή δειγμάτων σκόνης που εκτινάσσεται κοντά στον πυρήνα.

Καθώς ο κομήτης απομακρύνεται από τον Ήλιο, το διαστημικό σκάφος που επιχειρεί βασισμένο στην ηλιακή ενέργεια θα λαμβάνει πλέον αρκετό ηλιακό φως για να λειτουργήσει αποτελεσματικά και με ασφάλεια, που ισοδυναμεί με την κατάσταση του Ιούνιο του 2011, όταν το διαστημικό σκάφος είχε τεθεί σε κατάσταση αδρανοποίησης για 31 μήνες για το πιο μακρινό σκέλος του ταξιδιού του έξω προς την τροχιά του Δία.

Επιπλέον, η Rosetta και ο κομήτης θα είναι και πάλι κοντά στον Ήλιο όπως φαίνεται από τη Γη, τον Οκτώβριο του 2016 καθιστώντας δυσχερείς τις επιχειρήσεις μέχρι τότε.

Ωστόσο, με τα καύσιμα κίνησης της Rosetta να έχουν σε μεγάλο βαθμό εξαντληθεί μέχρι εκείνη την ώρα, δεν έχει νόημα να τοποθετηθεί το διαστημικό σκάφος και πάλι σε αδρανοποίηση.

"Αυτή τη φορά, καθώς ταξιδεύουμε μαζί δίπλα στον κομήτη, ο πιο λογικός τρόπος για να τερματιστεί η αποστολή είναι να τοποθετηθεί η Rosetta κάτω στην επιφάνεια», λέει ο Patrick Martin, Διευθυντής της αποστολής Rosetta.

"Ωστόσο υπάρχουν ακόμα πολλά να κάνουμε για να επιβεβαιώσουμε ότι αυτό το σενάριο στο τέλος της αποστολής θα είναι δυνατό. Θα πρέπει πρώτα να δούμε ποια είναι η κατάσταση του διαστημικού οχήματος μετά το περιήλιο και το πόσο καλά αποδίδει κοντά στον κομήτη, και στη συνέχεια θα πρέπει να προσπαθήσουμε και να προσδιορίσουμε που στην επιφάνεια μπορούμε να έχουμε μια προσγείωση."

Αν αυτό το σενάριο δεν ευδοκιμήσει, τότε θα δοθεί εντολή ώστε το διαστημόπλοιο να περιελιχθεί προς τα κάτω στον κομήτη κατά τη διάρκεια μιας περιόδου περίπου τριών μηνών.

Αναμένεται ότι οι επιστημονικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν καθ 'όλη αυτή την περίοδο και θα είναι εφικτές μέχρι πολύ κοντά στο τέλος της αποστολής, επιτρέποντας στα όργανα της Rosetta να συγκεντρώσουν μοναδικά δεδομένα σε άνευ προηγουμένου κοντινές αποστάσεις.

Μόλις το τροχιακό σκάφος προσγειωθεί στην επιφάνεια - ωστόσο, είναι εξαιρετικά απίθανο να είναι σε θέση να συνεχίσει τις επιχειρήσεις του και να μεταδίδει δεδομένα πίσω στη Γη - θα τερματιστεί μία από τις πιο επιτυχημένες αποστολές εξερεύνησης του διαστήματος όλων των εποχών.

http://www.esa.int/ell/ESA_in_your_country/Greece/E_apostolhe_Rosetta_parathatheke

Rosetta_approaching_comet_node_full_image_2.jpg.560c3ec2996a9865421c23b0f06aca6b.jpg

Comet_on_5_June_2015_NavCam_node_full_image_2.jpg.c57226ebd3517a67cedaf440ede924a1.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Καταβόθρες στον κομήτη 67P θα χωρούσαν τις πυραμίδες της Αιγύπτου. :cheesy:

Μια νέα πολύ ενδιαφέρουσα ανακάλυψη έκανε το διαστημικό σκάφος Rosetta που ακολουθεί και εξερευνά τον κομήτη 67P. Καθώς ο κομήτης πλησιάζει τον Ήλιο κάνουν την εμφάνιση τους διάφορα φαινόμενα τα οποία καταγράφει το σκάφος. Η τελευταία του ανακάλυψη είναι μεγάλοι λάκκοι, σαν καταβόθρες, που έκαναν ξαφνικά την εμφάνιση τους στην επιφάνεια του κομήτη.

Πρόκειται για λάκκους που σύμφωνα με ερευνητές του Ινστιτούτου Max Planck που μελετούν αυτή την τελευταία ανακάλυψη του Rosetta αν έκαναν την εμφάνιση τους στην Αίγυπτο θα κατάπιναν τις πυραμίδες της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές το έδαφος κάτω από την επιφάνεια του κομήτη υποχωρεί κατά τόπους, με συνέπεια κάποια στιγμή να καταρρέει η οροφή της κοιλότητας και να δημιουργούνται έτσι σχεδόν κάθετες κυλινδρικές τρύπες βάθους άνω των 100 μέτρων.

Η μεγαλύτερη τρύπα έχει πλάτος περίπου 200 μέτρα και βάθος άλλα τόσα. Από αυτές τις καταβόθρες εκρέουν συνεχώς αέρια και σκόνη στο Διάστημα και το πιο σημαντικό είναι ότι επιτρέπουν στους επιστήμονες να ρίξουν μια ματιά το εσωτερικό του κομήτη για πρώτη φορά. Μέχρι στιγμής, έχουν εντοπισθεί 18 τέτοιες τρύπες. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η διάβρωση του εδάφους του κομήτη προέρχεται από την εξάτμιση των παγωμένων υλικών του καθώς πλησιάζει στον Ήλιο και δέχεται την έντονη θερμότητά του. Ο κομήτης είναι από τη φύση του πορώδης, οπότε ήδη διαθέτει κενά στο εσωτερικό του, τα οποία μεγαλώνουν σταδιακά, ώσπου καταρρέουν τμήματα της επιφάνειάς του.

Αυτή τη στιγμή ο κομήτης 67P βρίσκεται σε απόσταση περίπου 290 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη και κατευθύνεται προς τον Ήλιο με ταχύτητα 32,5 χλμ το δευτερόλεπτο.

Στις 13 Αυγούστου θα φθάσει στο περιήλιό του, δηλαδή στο κοντινότερο σημείο της τροχιάς του από το άστρο μας, προτού στη συνέχεια πάρει πάλι το δρόμο για τις παγωμένες εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος.

Όπως ανακοινώθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) ενώ η αποστολή ήταν προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί όταν ο κομήτης ολοκλήρωνε το κοντινό του πέρασμα από τον Ήλιο αποφασίστηκε το Rosetta να συνεχίσει να συντροφεύει τον κομήτη παρατηρώντας τα φαινόμενα που θα λάβουν χώρα σε αυτόν όταν θα αρχίσει να απομακρύνεται από το μητρικό μας άστρο. Επιπλέον η ESA ευελπιστεί ότι όσο ο κομήτης πλησιάζει τον Ήλιο η διαστημοσυσκευή Philae που βρίσκεται πάνω σε αυτόν θα δεχθεί το απαραίτητο για την λειτουργία του ηλιακό φως ώστε να πραγματοποιήσει και αυτό κάποιες έρευνες. Τα νέα ευρήματα του Rosetta και η οι εκτιμήσεις των ερευνητών για αυτά δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Nature».

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500009455

66D087046C3B95A3868300E491CA4CC3.jpg.a33accec78e2a020722f7afbbf73b400.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Εξωγήινοι μικροοργανισμοί στον κομήτη 67Ρ; :cheesy:

Με μικροβιακές εξωγήινες μορφές ζωής είναι «συγκάτοικος» το ρομπότ Philae στον κομήτη 67Ρ Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο, υποστηρίζουν δύο αστροβιολόγοι από βρετανικά πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα χαρακτηριστικά τα οποία έχει ανακαλύψει στον κομήτη τόσο το ρομπότ από τον περασμένο Νοέμβριο που προσεδαφίσθηκε στην επιφάνειά του, όσο και το σκάφος Rosetta το οποίο περιστρέφεται σε μικρή απόσταση από τον διαστημικό βράχο, υποδεικνύουν ότι στον 67Ρ ζουν εξωγήινοι μικροοργανισμοί.

Το ρομπότ πρόσφερε νέες ενδείξεις πως ο κομήτης καλύπτεται από ένα σκουρόχρωμο στρώμα, αλλά και ότι υπάρχουν λίμνες παγωμένου νερού στο ανάγλυφό του. Επίσης, πριν πέσει σε «κώμα» λόγω έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας, είχε προλάβει να ανιχνεύσει οργανικά μόρια, χωρίς ωστόσο να μπορέσει να εξακριβώσει την ταυτότητά τους.

Ούτε το Philae ούτε το Rosetta είναι εξοπλισμένα με όργανα τα οποία θα τους έδιναν τη δυνατότητα να αναζητήσουν άμεσες αποδείξεις για την ύπαρξη ζωής στον κομήτη.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι καθηγητές Τσάντρα Γουικραμασίνγκε και Μαξ Γουίλις, από τα πανεπιστήμια του Μπάκιγχαμ και του Κάρντιφ αντίστοιχα, τα διαθέσιμα στοιχεία είναι αρκετά για να καταστήσουν βάσιμο το σενάριο ύπαρξης μικροοργανισμών στον 67Ρ.

Οι επιστήμονες θεωρούν πως αυτά τα στοιχεία είναι οι παγωμένες λίμνες, το σκουρόχρωμο επιφανειακό στρώμα και οι οργανικές ενώσεις. «Τα χαρακτηριστικά αυτά δεν μπορούν να εξηγηθούν εύκολα στα πλαίσια της προβιοτικής χημείας.

Έτσι, το σκουρόχρωμο υλικό αναπληρώνεται συνεχώς, καθώς σημαντικές ποσότητές του εξατμίζονται σταθερά λόγω της ηλιακής θερμότητας. Κάτι πρέπει να βρίσκεται πίσω από τον εμπλουτισμό του, ο οποίος μάλιστα γίνεται με αρκετά γρήγορο ρυθμό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γουικραμασίνγκε στην εφημερίδα Guardian.

Για τις εκτιμήσεις τους, οι δύο επιστήμονες βασίστηκαν σε υπολογιστικά μοντέλα, τα οποία επιβεβαίωσαν την πιθανότητα οι παγωμένες λίμνες του κομήτη να κατοικούνται από μικροοργανισμούς. Επίσης, παρόλο που η θερμοκρασία στον κομήτη κινείται γύρω στους -40 βαθμούς Κελσίου, αν αυτές οι μορφές ζωής περιέχουν ειδικά άλατα, θα μπορούσαν να επιβιώσουν ακόμη και σε ένα τόσο αντίξοο περιβάλλον.

Ο Γουικραμασίνγκε, ο οποίος είχε πάρει μέρος στη σχεδίαση της αποστολής των Rosetta και Philae πριν από 15 χρόνια, θεωρεί πως η περίπτωση του 67P δεν είναι απαραιτήτως μοναδική, αφού και άλλοι κομήτες είναι πιθανό να κατοικούνται από μικρόβια. Σύμφωνα με τον ίδιο μάλιστα, από τέτοιους διαστημικούς βράχους ενδεχομένως προέκυψε η ανάπτυξη ζωής και στον πλανήτη μας.

Ο ίδιος θεωρεί πως το σενάριο ύπαρξης εξωγήινων μικροοργανισμών εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται με προκατάληψη. «Πριν από 500 χρόνια, χρειάσθηκαν πολλές προσπάθειες για να πεισθεί ο άνθρωπος ότι η Γη δεν βρίσκεται στο κέντρο του σύμπαντος. Μετά από αυτή την επανάσταση, η σκέψη μας συνέχισε να παραμένει γεωκεντρική, αυτή τη φορά με κριτήριο τη βιολογία και την ύπαρξη ζωής. Είναι μια αντίληψη τόσο βαθιά ριζωμένη στην επιστημονική μας κουλτούρα, που θα χρειασθούν πολλές αποδείξεις για να απαλλαγούμε από αυτήν».

http://www.naftemporiki.gr/story/975627/eksogiinoi-mikroorganismoi-ston-komiti-67r

prosedafisi-tou-philae-ston-komiti-apostoli-rosetta.jpg.fe95de57b770e9aed47367bd798e8577.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Ο πρωτοπόρος των κομητών Philae ξαναπέφτει σε κώμα. :cheesy:

Το ρομποτικό όχημα Philae το οποίο βρίσκεται στην επιφάνεια του κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko από τον περασμένο Νοέμβριο «σιώπησε», όπως αναφέρουν οι επιστήμονες που εργάζονται για την αποστολή Rosetta του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).

Το Philae που ήταν το πρώτο όχημα το οποίο προσεδαφίστηκε σε κομήτη, εμφάνισε προβλήματα κατά την προσεδάφισή του. Αναπήδησε επάνω στην επιφάνεια του 67Ρ και τελικώς προσγειώθηκε σε μια θέση πολύ σκοτεινή με αποτέλεσμα ο ήλιος να μην μπορεί να φθάσει στους ηλιακούς συλλέκτες του.

Ξύπνησε αλλά. .. ξανακοιμήθηκε

Μετά από μήνες… ύπνου το όχημα φάνηκε ότι «ξύπνησε» τον Ιούνιο καθώς ο κομήτης μετακινήθηκε πιο κοντά στον ήλιο. Η τελευταία επαφή του με τη Γη ήταν στις 9 Ιουλίου. Ωστόσο τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι κάποιος παράγοντας – πιθανώς η έκλυση αερίων από την επιφάνεια του κομήτη – πιθανότατα το… κούνησε ξανά.

«Το προφίλ του πόσο δυνατά πέφτει ο ήλιος και σε ποια πάνελ του οχήματος έχει αλλάξει από τον Ιούνιο στον Ιούλιο και αυτό δεν φαίνεται να εξηγείται μόνο από τη διαδοχή των εποχών στον κομήτη» ανέφερε ο Στέφαν Ούλαμετς, επικεφαλής προγράμματος του Γερμανικού Κέντρου Αεροδιαστημικής (DLR).

H κεραία του Philae φαίνεται ότι έχει συναντήσει εμπόδια ενώ ένας από τους αναμεταδότες του πιθανότατα σταμάτησε να λειτουργεί, σημειώνουν τα μέλη της ομάδας της αποστολής Rosetta.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=150001382

8CC4F77C5A12482417C71A201838F1EE.jpg.8e615a86599223e270756aaa55df3cd1.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

H Rosetta στέλνει software patch στο Philae. :cheesy:

Οι προσπάθειες για την αποκατάσταση της επικοινωνίας της Rosetta με το Philae πάνω στον κομήτη 67P συνεχίζονται, καθώς επιχειρούνται διορθώσεις μέσω software.

Το τελευταίο σήμα επικοινωνίας από το Philae ήρθε στις 9 Ιουλίου, κάτι που οδηγεί στην ομάδα χειρισμού του Philae από την βάση της Κολωνίας να φτάσουν στο συμπέρασμα ότι ενδέχεται να υπάρχει πρόβλημα στους δύο πομπούς του Philae, καθώς και στον δέκτη του.

Ένα πακέτο διορθώσεων λογισμικού ανέβηκε από τη Γη προς τη Rosetta με σκοπό να αποσταλεί στο Philae, προκειμένου το ρομποτικό σκάφος να συνεχίσει να λειτουργεί μόνο με έναν πομπό.

Η ομάδα χειρισμού του Philae θέλει να ενεργοποιήσει μία σειρά εντολών στο λογισμικό του, έτσι ώστε να συνεχίσει να εκτελεί μια σειρά επιστημονικών μετρήσεων και πειραμάτων πάνω στον κομήτη. Ο σκοπός είναι να μην γίνει χρήση εργαλείων που απαιτούν μηχανικές κινήσεις, καθώς δεν έχει γίνει σαφές ακόμα το εάν έχουν υποστεί ζημιές τα εν λόγω υποσυστήματα. Όλα τα στοιχεία που θα συλλέξει το Philae θα σταλούν στη Rosetta και μέσω αυτής θα ταξιδέψουν πίσω στη Γη.

Οι επιστήμονες της ESA προσπαθούν ακόμα να καθορίσουν την ακριβή θέση του Philae πάνω στον κομήτη 67P, ενώ υπάρχει η υποψία ότι το ρομποτικό σκάφος έχει μετακινήσει ελαφρώς την κεραία του.

Η συναρπαστική περιπέτεια του Philae και της Rosetta στον διαστημικό βράχο συνεχίζεται…

http://www.pestaola.gr/h-rosetta-stelnei-software-patch-sto-philae/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Ο κομήτης του Rosetta «κουβαλά» τις βάσεις της ζωής. :cheesy:

Μία απρόσμενη πληθώρα οργανικών στοιχείων, που αποτελούν θεμέλιους λίθους της ζωής, ανακάλυψαν οι επιστήμονες αναλύοντας τα δεδομένα που συνέλεξαν τα δέκα όργανα του ρομπότ Philae στον κομήτη Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο 67Ρ, γνωστό και ως κομήτη του Rosetta, του μητρικού σκάφους του Philae.

Η ανακάλυψη ενισχύει την πιθανότητα ότι κάποτε οι κομήτες μετέφεραν τους σπόρους της ζωής στη Γη και κάτι ανάλογο μπορεί κάλλιστα να έχουν ήδη κάνει οπουδήποτε αλλού στο σύμπαν. Τα νέα στοιχεία παρουσιάσθηκαν από διάφορες επιστημονικές ομάδες σε μια σειρά επτά δημοσιεύσεων στην επιθεώρηση «Science».

Τέσσερα από τα οργανικά χημικά στοιχεία (με βάση τον άνθρακα) δεν έχουν ποτέ έως τώρα ανιχνευθεί σε κομήτες. Οι επιστήμονες χαρακτήρισαν όλα αυτά τα στοιχεία πάνω στον παγωμένο κομήτη έως μια «πρωταρχική παγωμένη σούπα», από την οποία, υπό κατάλληλες συνθήκες, θα μπορούσε να ξεπηδήσει η ζωή.

Πάντως καμία από τις επιστημονικές εργασίες δεν αναφέρει ότι ανιχνεύθηκαν πιο πολύπλοκα μόρια πρόδρομα της ζωής, όπως τα αμινοξέα (από όπου προέρχονται οι πρωτεΐνες), αλλά μελλοντικές αναλύσεις μπορεί να τα εντοπίσουν κι αυτά. Μια ακόμη πολύ ενδιαφέρουσα ανακάλυψη είναι ότι το έδαφος του κομήτη είναι πολύ πιο σκληρό από όσο θα έπρεπε. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι από το εσωτερικό του κομήτη εκτοξεύεται ύλη και σωματίδια ορισμένα από τα οποία ταξιδεύουν στο Διάστημα και άλλα επιστρέφουν στην επιφάνεια του κομήτη δημιουργώντας ένα σκληρό παγωμένο στρώμα. «Πρόκειται για ένα στρώμα παρόμοιο με ένα είδος στρώματος αρχαίου στερεού πάγου που υπάρχει σε διάφορες περιοχές της Γης το οποίο εξατμίζεται και παγώνει εκ νέου» αναφέρει ο Τίμαν Σπον, ερευνητής του Γερμανικού Κέντρου Αεροδιαστήματος.

Ερώτημα παραμένει αν τα οργανικά συστατικά δημιουργήθηκαν πάνω στον ίδιο τον κομήτη ή κάπου αλλού στο διάστημα και μετά ενσωματώθηκαν σε αυτόν. Πιθανότατα πάντως, οι κομήτες αποτελούν κοσμικά εργαστήρια για τη «συναρμολόγηση» των αρχικών συστατικών της ζωής.

Παραμένει αβέβαιο κατά πόσο το Philae θα μπορέσει να στείλει άλλα επιστημονικά δεδομένα, καθώς μετά από την μακρόχρονη νάρκη του, «ξύπνησε» μεν στις 13 Ιουνίου, αλλά η επαφή του με τη Γη ήταν στη συνέχεια σποραδική και προβληματική. Η τελευταία επικοινωνία του έγινε στις 9 Ιουλίου και έκτοτε έχει σιγήσει πάλι, όμως δεν θεωρείται ακόμη «νεκρό».

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=726644

rosseta.thumb.jpg.8566c6349d711cfccb8934d4ea21b5b9.jpg

011CFE66BDDA92F10BA53E6BB220E61E.jpg.52ff49f4c74568871df5d1ee4ae470fc.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

  • 1 μήνα αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Η μεγάλη μέρα της Rosetta στον Ήλιο. :cheesy:

Το σκάφος Rosetta της ESA έγινε χθες μάρτυρας της κοντινότερης προσέγγισης του κομήτη 67Ρ / Churyumov-Gerasimenko προς τον Ήλιο.

Η ακριβής στιγμή του περιηλίου συνέβη στις 04:03 ώρα Ελλάδος χθες το πρωί, όταν ο κομήτης πέρασε στα 186 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον Ήλιο.

Κατά το έτος που πέρασε από τότε που η Rosetta έφτασε, ο κομήτης έχει διανύσει περίπου 750.000.000 χιλιόμετρα κατά μήκος της τροχιάς του προς τον Ήλιο, την αυξανόμενη ηλιακή ακτινοβολία που θερμαίνει τον πυρήνα και προκαλεί τους ψυχρούς πάγους του να ξεφύγουν ως αέριο και να εκρεύσουν έξω στο διάστημα σε ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό. Αυτά τα αέρια και τα σωματίδια σκόνης παρασύρουν μαζί δημιουργούν την ατμόσφαιρα του κομήτη – την κόμη – και την ουρά.

Η δραστηριότητα φτάνει στην μέγιστη ένταση της γύρω από το περιήλιο και κατά τις εβδομάδες που ακολουθούν – κάτι που είναι σαφώς ορατό στις εντυπωσιακές εικόνες που επιστρέφονται από το διαστημικό σκάφος κατά τους τελευταίους μήνες. Μια εικόνα που λήφθηκε από την κάμερα πλοήγησης της Rosetta είχε αποκτηθεί στις 3:04 ώρα Ελλάδος, μόλις μία ώρα πριν από τη στιγμή του περιήλιου, από μια απόσταση περίπου 327 χιλιομέτρων.

Η επιστημονική κάμερα έλαβε επίσης εικόνες χθες - η πιο πρόσφατη διαθέσιμη εικόνα λήφθηκε στις 01:31 ώρα Ελλάδος στις 13 Αυγούστου, μόλις λίγες ώρες πριν από το περιήλιο. Η δραστηριότητα του κομήτη φαίνεται καθαρά στις εικόνες, με ένα πλήθος πιδάκων που προέρχονται από τον πυρήνα, συμπεριλαμβανομένου ενός ξεσπάσματος που αιχμαλωτίστηκε σε μια εικόνα που λήφθηκε στις 19:35 ώρα Ελλάδος προχθές.

"Η δραστηριότητα θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα όπως είναι τώρα για πολλές εβδομάδες, και σίγουρα ανυπομονούμε να δούμε πόσοι περισσότεροι πίδακες και ξεσπάσματα θα συλληφθούν επ 'αυτοφώρω, όπως έχουμε ήδη δει τις τελευταίες εβδομάδες", λέει ο Nicolas Altobelli, επιστήμονας του έργου Rosetta.

Οι μετρήσεις της Rosetta προτείνουν πως ο κομήτης εκτοξεύει έως 300 κιλά υδρατμών - ποσότητα περίπου ισοδύναμη με δύο μπανιέρες - κάθε δευτερόλεπτο. Αυτό είναι χίλιες φορές περισσότερο από ό, τι παρατηρήθηκε την ίδια στιγμή το περασμένο έτος, όταν η Rosetta πλησίασε πρώτη φορά τον κομήτη. Στη συνέχεια, καταγράφηκε ποσοστό εκροής μόλις 300 γραμμάρια ανά δευτερόλεπτο, που ισοδυναμεί με δύο μικρά ποτήρια νερό.

Μαζί με το αέριο, ο πυρήνας επίσης εκτιμάται ότι σκορπά έως 1000 κιλά σκόνης ανά δευτερόλεπτο, δημιουργώντας επικίνδυνες συνθήκες εργασίας για τη Rosetta.

"Τις τελευταίες ημέρες, είμαστε αναγκασμένοι να μετακινηθούμε ακόμη πιο μακριά από τον κομήτη. Είμαστε σήμερα σε απόσταση μεταξύ 325 χιλιομέτρων και 340 χιλιομέτρων αυτή την εβδομάδα, σε μια περιοχή όπου οι αστροανιχνευτές της Rosetta μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς να συγχέονται από τα υπερβολικά επίπεδα σκόνης - χωρίς αυτούς να λειτουργούν σωστά, η Rosetta δεν μπορεί να προσδιορίσει τη θέση της στο χώρο," σχολιάζει ο Sylvain Lodiot, διευθυντής επιχειρήσεων του διαστημοπλοίου της ESA.

http://www.esa.int/ell/ESA_in_your_country/Greece/E_meghale_mhera_tes_Rosetta_ston_Helio

 

 

ESA Euronews: Ροζέτα, η αναζήτηση για την προέλευση της ζωής. :cheesy:

Περισσότερο από ένα χρόνο πριν το ραντεβού της Ροζέτα με τον κομήτη Τσούρι, το τροχιακό όχημα και το όχημα προσεδάφισης του Φίλαι, ολοκλήρωσαν κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος την αποστολή τους: τα δεδομένα που έχουν αποστείλει στους επιστήμονες φέρνουν επανάσταση στην κατανόηση των κομητών και μας προσφέρουν νέες προοπτικές για την προέλευση της ζωής.

Βίντεο.

http://www.esa.int/spaceinvideos/Videos/2015/08/ESA_Euronews_Rosetta_s_quest_for_the_origin_of_life

http://www.esa.int/ell/ESA_in_your_country/Greece/ESA_Euronews_Rozheta_e_anazhetese_gia_ten_proheleyse_tes_zohes

Outburst_in_action_node_full_image_2.jpg.8c8ffaf70f60574935f176bae457a5f0.jpg

Approaching_perihelion_node_full_image_2.jpg.be3b2231e709be826dcddfd72a5d24fa.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

  • 4 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Οι κομήτες έχουν καιρικά φαινόμενα. :cheesy:

Τελικά ακόμη και οι κομήτες αποδεικνύεται ότι διαθέτουν κάποια περιορισμένης μορφής καιρικά φαινόμενα. Το σκάφος Rosseta που ακολουθεί κατά πόδας τον κομήτη 67/P έκανε μια ακόμη εντυπωσιακή ανακάλυψη. Διαπίστωσε ότι ο κομήτης διαθέτει ένας μικρής κλίμακας καιρικό σύστημα. Το σκάφος εντόπισε κάποια στιγμή την ύπαρξη στερεού πάγου έκτασης ενός τετραγωνικού χλμ πάνω στον κομήτη και όπως διαπιστώθηκε ο πάγος αυτός ήταν προϊόν της εναλλαγής μέρας-νύχτας στον κομήτη.

Οπως διαπίστωσαν τα μέλη της αποστολής κατά τη διάρκεια της νύχτας στην επιφάνεια του κομήτη σχηματίζεται ο στερεός πάγος ο οποίος όταν αργότερα πέσουν πάνω του ακτίνες του ήλιου εξαχνώνεται (γίνεται αέριο) και εγκαταλείπει τον κομήτη ταξιδεύοντας στο διαστημικό κενό. Όταν ο ήλιος φύγει στην επιφάνεια επιστρέφει ο πάγος που προέρχεται από το εσωτερικό του κομήτη. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature».

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=740276

A7D255013C215C66FDE8ED72D9454060.jpg.821e40e7298822aeee6ad0618b089986.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Πως απέκτησε το σχήμα του ο κομήτης του Rosetta; :cheesy:

Πριν από μερικά δισεκατομμύρια χρόνια, στο νεογέννητο Ηλιακό Σύστημα, δύο κομήτες συγκρούστηκαν με χαμηλή ταχύτητα και ενώθηκαν για πάντα. Σχημάτισαν έτσι το αντικείμενο που ονομάζεται σήμερα κομήτης 67P, την κατάμαυρη χιονόμπαλα που μελετά η ευρωπαϊκή αποστολή Rosetta.Ο κομήτης 67P/Churyumov–Gerasimenko, όπως είναι το πλήρες όνομά του, έχει περίεργο σχήμα που θυμίζει πλαστικό παπάκι. Από την αρχή της αποστολής οι ερευνητές αναρωτιούνταν αν ο κομήτης αποτελούνταν εξαρχής από δύο επιμέρους λοβούς, ή αν προέκυψε από τη συνένωση δύο ξεχωριστών σωμάτων.

Την απάντηση δίνουν τώρα εικόνες υψηλής ανάλυσης από την κάμερα Osiris του Rosetta.

Οι παρατηρήσεις αποκαλύπτουν ότι και οι δύο λοβοί καλύπτονται από αλλεπάλληλα στρώματα υλικών, τα οποία τυλίγουν κάθε λοβό ξεχωριστά και συναντώνται υπό γωνία στον «λαιμό» της πάπιας, το σημείο ένωσης των δύο επιμέρους τμημάτων.

«Μπορείτε να φανταστείτε αυτή τη διαστρωμάτωση σαν κρεμμύδι. Σε αυτήν την περίπτωση, όμως, βλέπουμε δύο ξεχωριστά κρεμμύδια που σχηματίστηκαν ανεξάρτητα και μετά συνενώθηκαν» λέει ο Ματέο Μασιρόνι του Πανεπιστημίου της Πάντοβα στην Ιταλία, πρώτος συγγραφέας της δημοσίευσης στο περιοδικό Nature.

http://www.nature.com/nature/journal/vaop/ncurrent/full/nature15511.html

«Τα στρώματα [των δύο τμημάτων] έχουν κλίση σε αντίθετες κατευθύνσεις κοντά στον λαιμό του κομήτη» προσθέτει.

Η ανακάλυψη επιβεβαιώθηκε από μετρήσεις της δύναμης της βαρύτητας σε όλη την επιφάνεια του κομήτη. Σε γενικές γραμμές, τα στρώματα υλικών πρέπει να σχηματίστηκαν κάθετα στη δύναμη της βαρύτητας, μια διάταξη που ήταν δυνατό να αναπαραχθεί με υπολογιστικά μοντέλα μόνον στην περίπτωση που ο κομήτης αποτελείται από δύο ενωμένα τμήματα.Η σύγκρουση ανάμεσα στους δύο κομήτες «πρέπει να συνέβη με χαμηλή ταχύτητα προκειμένου να διατηρηθούν αυτά τα στρώματα μέχρι το βάθος που δείχνουν τα δεδομένα μας» επισημαίνει ο Μασιρόνι.

«Επιπλέον, οι εντυπωσιακές δομικές ομοιότητες ανάμεσα στους δύο λοβούς υποδηλώνει ότι, παρά την διαφορετική προέλευσή τους, πρέπει να σχηματίστηκαν από παρόμοιες διαδικασίες» προσθέτει ο Μπγιορν Ντάβιντστον του Πανεπιστημίου της Ουψάλα στη Σουηδία.

«Διαστρωμάτωση υλικών έχει παρατηρηθεί στην επιφάνεια κι άλλων κομητών, κάτι που σημαίνει ότι πέρασαν από παρόμοια διαδικασία σχηματισμού».

Το Rosetta θα συνεχίσει να παρακολουθεί τον κομήτη για έναν ακόμα χρόνο, καθώς απομακρύνεται από τον Ήλιο, και θα μπορούσε να προσφέρει νέα στοιχεία για αυτά τα γεωλογικά απολιθώματα από το σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος.

http://physicsgg.me/2015/09/28/%cf%80%cf%89%cf%82-%ce%b1%cf%80%ce%ad%ce%ba%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%b5-%cf%84%ce%bf-%cf%83%cf%87%ce%ae%ce%bc%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%bf-%ce%ba%ce%bf%ce%bc%ce%ae%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85/

the_comet_s_two_lobes_large.jpg.80d9ee98510e806d199228db02ed7bda.jpg

layers_on_the_comet_s_surface_large.jpg.174afe90e02d5066647a0e33bb8ed822.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Ο κύκλος του νερού στον κομήτη του Rosetta. :cheesy:

Ο ημερήσιος κύκλος του νερού-πάγου στον κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko, όπως καταγράφηκε από τα όργανα του διαστημικού σκάφους Rosetta, από την 1η Αυγούστου 2014 έως τις 10 Φεβρουαρίου του 2015. Την 1η Αυγούστου του 2014 όταν ο κομήτης απείχε περίπου 542 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον Ήλιο και την 10η Φεβρουαρίου 2015, 352.000.000 χιλιόμετρα.

Στα βίντεο που ακολουθούν βλέπουμε την αφθονία του πάγου κατά την διάρκεια μιας ημέρας του κομήτη (12,4 ώρες) σε δυο περιοχές του: στον «λαιμό» του και στον μεγάλο λοβό (Imhotep). Το μπλε χρώμα δείχνει την παρουσία του πάγου και το κόκκινο την μη παρουσία του. Το γκρι δείχνει τα τμήματα του κομήτη που βρίσκονται σε σκιά.

Βίντεο.

http://physicsgg.me/2015/09/29/%ce%bf-%ce%ba%cf%8d%ce%ba%ce%bb%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%bd%ce%b5%cf%81%ce%bf%cf%8d-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%ba%ce%bf%ce%bc%ce%ae%cf%84%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-rosetta/

water-ice_cycle_of_rosetta_s_comet_large.jpg.2e6def4ca6bfcf278027ecd6b6d5b083.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

  • 5 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Η Rosetta ανακάλυψε οξυγόνο σε κομήτη. :cheesy:

Το ευρωπαϊκό διαστημικό σκάφος Rosetta ανακάλυψε οξυγόνο σε αφθονία στην ατμόσφαιρα του κομήτη 67P, κάτι που κατέπληξε τους επιστήμονες οι οποίοι εκτιμούν ότι ίσως θα πρέπει να επανεξεταστούν οι θεωρίες για τον σχηματισμό του Ηλιακού μας Συστήματος.

Η ανακάλυψη αυτή αφήνει να εννοηθεί ότι ίσως η δημιουργία του Ηλιακού μας Συστήματος να υπήρξε μία πιο ήπια διαδικασία από ό,τι οι επιστήμονες εκτιμούσαν ότι ήταν.

Αυτό το μοριακό οξυγόνο (Ο2) θα μπορούσε να είναι κατά πολύ παλαιότερο του Ηλιακού μας Συστήματος που είναι ηλικίας 4,6 δισεκατομμυρίων ετών, σημειώνεται στη μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα, Τετάρτη, στη βρετανική επιστημονική επιθεώρηση Nature.

«Ίσως θα χρειαστεί να τροποποιήσουμε τα σημερινά μοντέλα μας για τη δημιουργία του Ηλιακού Συστήματος αφού δεν προέβλεπαν την παρουσία μοριακού οξυγόνου σε κομήτες» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αντρέ Μπίλερ, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

«Είναι η πιο συναρπαστική ανακάλυψη που έχει γίνει μέχρι τώρα για τον κομήτη» 67Ρ/Τσουριόμοφ-Γκερασιμένκο, τον οποίο συνοδεύει εδώ και 15 μήνες η Rosetta, σημείωσε η Κάτριν Άλτβεγκ, του Πανεπιστημίου της Βέρνης.

Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται μοριακό οξυγόνο σε κομήτη, αν και έχει βρεθεί σε άλλα παγωμένα ουράνια σώματα, όπως στους δορυφόρους του Δία ή του Κρόνου.

Το φασματόμετρο Ροζίνα, ένα από τα όργανα της Rosetta, έκανε μετρήσεις από τον Σεπτέμβριο του 2014 μέχρι τον Μάρτιο του 2015, ενώ ο κομήτης πλησίαζε στον Ήλιο. Σύμφωνα με τη μελέτη, βρέθηκε περίπου 4% μοριακού οξυγόνου στο νέφος που σχηματίζει η ουρά του κομήτη και το ποσοστό αυτό παρέμενε σταθερό με το πέρασμα του χρόνου.

Στην ατμόσφαιρα του κομήτη ανιχνεύθηκαν, επίσης, μονοξείδιο και διοξείδιο του άνθρακα, καθώς και υδρατμοί.

«Εάν υπάρχει 02 στην αρχή της δημιουργίας του κομήτη, πώς επέζησε για τόσο καιρό;» αναρωτιέται ο Αντρέ Μπίλερ.

Το οξυγόνο αντιδρά πολύ εύκολα με άλλα στοιχεία. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το οξυγόνο πρέπει να πάγωσε πολύ γρήγορα και να παγιδεύτηκε σε συσσωρευμένο υλικό στην αρχή του σχηματισμού του Ηλιακού Συστήματος.

«Όλα τα μοντέλα λένε ότι δεν θα έπρεπε να επιβιώσει για τόσο μεγάλο διάστημα και αυτό μας λέει κάτι για τη δημιουργία του Ηλιακού μας Συστήματος -πρέπει να έγινε με πολύ ήπιο τρόπο, προκειμένου να κατασκευαστούν αυτοί οι κόκκοι πάγου» σημειώνει.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500035566

Comet_on_5_June_2015_NavCam_node_full_image_2.jpg.5e44bc581861a1431c9f6b10283cb2cf.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Το τέλος του διαστημικού σκάφους Rosetta. :cheesy:

Ένα ειδύλλιο που ξεκίνησε πριν 11 χρόνια θα τερματιστεί τον επόμενο Σεπτέμβριο με μια προσεκτικά προγραμματισμένη αυτοκτονία: η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA αποφάσισε τελικά να στείλει την ιστορική αποστολή Rosetta σε πορεία σύγκρουσης με τον κομήτη 67P.

Το Rosetta εκτοξεύτηκε το 2004 και χρειάστηκε δέκα χρόνια για να φτάσει στον 67P και να τον ακολουθήσει στο ταξίδι του γύρω από τον Ήλιο. Πέρυσι απελευθέρωσε το ρομπότ Philae, σε μέγεθος πλυντηρίου, το οποίο πραγματοποίησε την πρώτη, ιστορική προσεδάφιση σε κομήτη.

Το σκάφος παραμένει σε τροχιά γύρω από το σώμα και συνεχίζει να μεταδίδει δεδομένα. Δεν μπορεί όμως να συνεχίσει για πάντα, καθώς ο κομήτης απομακρύνεται από τον Ήλιο και η ενέργεια δεν αρκεί για τους ηλιακούς συλλέκτες.

Επιπλέον, η χρηματοδότηση της αποστολής λήγει τον Σεπτέμβριο του 2016, επισημαίνει ο δικτυακός τόπος του περιοδικού Nature.

Η ESA εξέτασε το ενδεχόμενο να θέσει το σκάφος σε κατάσταση αναμονής μέχρι να ξαναπλησιάσει ο 67P τον Ήλιο σε 4 ή 5 χρόνια. Όμως η άποψη που επικράτησε ήταν ότι παρατεταμένο ψύχος θα κατέστρεφε τα όργανα του Rosetta, το οποίο θα μπορούσε επίσης να εξαντλήσει τα καύσιμά του.

Έπειτα από ένα χρόνο συναισθηματικά φορτισμένων συζητήσεων, η τελική, οδυνηρή απόφαση είναι να οδηγηθεί το Rosetta σε ένα δραματικό τέλος. Το σκάφος προγραμματίζεται τώρα να τεθεί σε φθίνουσα ελλειπτική τροχιά μέχρι να πέσει στον κομήτη με χαμηλή ταχύτητα τον Σεπτέμβριο του 2016.

Καθώς πλησιάζει το θάνατο, το σκάφος θα στέλνει όλο και πιο κοντινές φωτογραφίες του 67P, καθώς και μια πληθώρα δεδομένων που ίσως προσφέρουν νέα στοιχεία για αυτές τις διαστημικές, σκονισμένες χιονόμπαλες.

http://physicsgg.me/2015/11/04/%cf%84%ce%bf-%cf%84%ce%ad%ce%bb%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%8d-%cf%83%ce%ba%ce%ac%cf%86%ce%bf%cf%85%cf%82-rosetta/

35C0F5E8F38EDC18A9C3EC36985C7D94.jpg.d01f86b20df83c3ab777fa133a6fead2.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Βίντεο: Ζώντας με έναν κομήτη. :cheesy:

Μια φορά κι έναν καιρό

Το διαστημικό σκάφος Rosetta μας εξιστορεί όσα έμαθε για τον κομήτη 67P / Churyumov-Gerasimenko …

https://www.youtube.com/watch?v=Ibo3ppiv8Zk

http://physicsgg.me/2015/11/10/%ce%b2%ce%af%ce%bd%cf%84%ce%b5%ce%bf-%ce%b6%cf%8e%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%82-%ce%bc%ce%b5-%ce%ad%ce%bd%ce%b1%ce%bd-%ce%ba%ce%bf%ce%bc%ce%ae%cf%84%ce%b7/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Rosetta και Philae: ένας χρόνος από την προσγείωση σε έναν κομήτη. :cheesy:

Ένα χρόνο από τότε που το Philae έκανε την ιστορική προσγείωση σε έναν κομήτη, οι ομάδες της αποστολής παραμένουν αισιόδοξες για την ανανέωση της επαφής με το όχημα προσεδάφισης, ενώ κοιτούν μπροστά στο επόμενο έτος για το μεγάλο φινάλε:

όπου θα γίνει μια ελεγχόμενη σύγκρουση του οχήματος σε τροχιά Rosetta πάνω στον κομήτη.

Η Rosetta έφτασε στο κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko στις 6 Αυγούστου 2014 και μετά από μια αρχική έρευνα και την επιλογή του χώρου προσγείωσης, το Philae παραδόθηκε στην επιφάνεια στις 12 Νοεμβρίου.

Μετά την επαφή κάτω με την επιφάνεια του κομήτη στην περιοχή Agilkia όπως έχει προγραμματιστεί, το Philae δεν ασφαλίστηκε στον κομήτη και αναπήδησε σε μια νέα θέση, την Άβυδο. Η πτήση του σε όλη την επιφάνεια απεικονίζεται σε ένα νέο επεισόδιο κινουμένων σχεδίων, χρησιμοποιώντας δεδομένα που συλλέχθηκαν από τη Rosetta και το Philae ώστε να ανακατασκευαστούν η περιστροφή και η θέση του οχήματος προσεδάφισης.

Κατά το έτος που ακολούθησε μετά την προσγείωση μια διεξοδική ανάλυση έχει διεξαχθεί σχετικά με το γιατί το Philae αναπήδησε.

Υπήρχαν τρεις μέθοδοι για να ασφαλιστεί στην επιφάνεια του κομήτη μετά την προσγείωση: τρυπάνια πάγου, καμάκια και ένας μικρός προωθητήρας. Τα τρυπάνια πάγου είχαν σχεδιαστεί έχοντας κατά νου ένα σχετικά μαλακό υλικό αλλά η Agilkia κατέληξε να είναι πολύ σκληρή και δεν διαπέρασαν την επιφάνεια.

Τα καμάκια ήταν σε θέση να λειτουργήσουν τόσο σε ένα μαλακό όσο και σε ένα σκληρότερο υλικό. Θα έπρεπε να εκτοξευθούν με την επαφή και να κλειδώσουν το Philae στην επιφάνεια, ενώ ένας προωθητήρας στην κορυφή του οχήματος προσεδάφισης θα έπρεπε να το σπρώξει προς τα κάτω για να εξουδετερώσει την ανάκρουση από τα καμάκια.

Οι προσπάθειες οπλισμού του προωθητήρα το προηγούμενο βράδυ απέτυχαν: πιστεύεται ότι η σφράγιση δεν ανοίξε, αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί και μια αστοχία του αισθητήρα.

Στη συνέχεια, κατά την προσεδάφιση, τα ίδια τα καμάκια δεν εκτοξεύθηκαν. "Φαίνεται ότι το πρόβλημα ήταν, είτε με τα τέσσερα «σύρματα γέφυρα» που λάμβαναν ρεύμα για να ανάψει το εκρηκτικό που πυροδοτούσε τα καμάκια, ή το ίδιο το εκρηκτικό, που μπορεί να είχε υποβαθμιστεί με την πάροδο του χρόνου", εξηγεί ο Stephan Ulamec, διευθυντής του οχήματος προσεδάφισης Philae στο Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής DLR.

"Σε κάθε περίπτωση, αν μπορούμε να ανακτήσουμε την επαφή με το Philae, θα μπορούσαμε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο μιας προσπάθειας να επαναλάβουμε την εκτόξευση."

Ο λόγος είναι επιστημονικός: τα καμάκια περιέχουν αισθητήρες που θα μπορούσαν να μετρήσουν τη θερμοκρασία κάτω από την επιφάνεια.

Παρά την απρογραμμάτιστη αναπήδηση, το Philae ολοκλήρωσε το 80% της προγραμματισμένης πρώτης επιστημονικής ακολουθίας πριν πέσει σε αδρανοποίηση τις πρώτες πρωινές ώρες της 15ης Νοεμβρίου, όταν η κύρια μπαταρία εξαντλήθηκε. Δεν υπήρχε αρκετό ηλιακό φως στην τελική θέση του Philae στην Άβυδο ώστε να φορτίσει τις δευτερεύουσες μπαταρίες και να συνεχίσει τις επιστημονικές μετρήσεις.

Η ελπίδα ήταν ότι καθώς ο κομήτης θα πλησίαζε τον Ήλιο, οδεύοντας προς την πλησιέστερη προσέγγιση τον Αύγουστο, θα υπήρχε αρκετή ενέργεια για να επανενεργοποιήσει το Philae. Πράγματι, υπήρξε επαφή με το όχημα προσεδάφισης στις 13 Ιουνίου, αλλά μόνο οκτώ διαλείπουσες επαφές έγιναν μέχρι τις 9 Ιουλίου.

Το πρόβλημα ήταν ότι η αυξανόμενη ηλιοφάνεια οδήγησε επίσης σε αύξηση της δραστηριότητας στον κομήτη, αναγκάζοντας τη Rosetta να υποχωρήσει αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα για να παραμείνει ασφαλής πολύ εκτός του εύρους επικοινωνίας με το Philae.

Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες, με τη δραστηριότητα του κομήτη τώρα να υποχωρεί, η Rosetta έχει αρχίσει να προσεγγίζει ξανά τον κομήτη. Αυτή την εβδομάδα έφθασε τα 200 χλμ, το όριο για μια καλή επαφή με το Philae, και σήμερα βυθίζεται μέσα στα 170 χιλιόμετρα.

Εν τω μεταξύ, οι ομάδες προσεδάφισης συνέχισαν την ανάλυση των δεδομένων που επιστράφησαν κατά τη διάρκεια των επαφών του Ιουνίου και του Ιουλίου, ελπίζοντας να κατανοήσουν την κατάσταση του Philae όταν εκείνο ξύπνησε για πρώτη φορά από την αδρανοποίηση.

“Είχαμε ήδη διαπιστώσει ότι ένας από τους δύο δέκτες του Philae και ένας από τους δύο πομπούς ήταν πιθανό να μη λειτουργούν πια", λέει ο Koen Geurts, τεχνικός διευθυντής του Philae στο Κέντρο Ελέγχου του Οχήματος Προσεδάφισης στο DLR στην Κολωνία, Γερμανία, "και τώρα φαίνεται ότι ο άλλος πομπός πάσχει. Μερικές φορές δεν είχε ενεργοποιηθεί όπως αναμενόταν, ή είχε απενεργοποιηθεί πολύ νωρίς, πράγμα που σημαίνει ότι θα χάσαμε πιθανότατα κάποιες δυνατές επαφές."

Η ομάδα λαμβάνει υπόψη αυτά τα νέα στοιχεία ώστε να προσδιορίσει την πλέον υποσχόμενη στρατηγική για να ανακτήσει τακτική επαφή.

Αλλά είναι ένας αγώνας δρόμου ενάντια στο χρόνο: με το κομήτη τώρα να οδεύει έξω πέρα ​​από την τροχιά του Άρη, οι θερμοκρασίες πέφτουν.

"Πιστεύουμε ότι έχουμε μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου, πριν η εσωτερική θερμοκρασία του οχήματος προσεδάφισης παίρνει πάρα πολύ κρύο για να λειτουργήσει: δεν μπορεί να λειτουργήσει κάτω από τους -51C", προσθέτει ο Koen.

Εν τω μεταξύ, η Rosetta συνεχίζει να επιστρέφει μοναδικά δεδομένα με την σουίτα των οργάνων που διαθέτει, αναλύοντας τις αλλαγές στην επιφάνεια, την ατμόσφαιρα και το περιβάλλον του πλάσματος του κομήτη με απίστευτη λεπτομέρεια.

"Γιορτάσαμε πρόσφατα την πρώτη μας χρονιά στον κομήτη και ανυπομονούμε για τις επιστημονικές ανακαλύψεις που θα φέρει το επόμενο έτος", λέει ο Matt Taylor, επιστήμονας του έργου Rosetta της ESA.

"Το επόμενο έτος, σχεδιάζουμε να κάνουμε άλλη μια μακριά εκδρομή, αυτή τη φορά μέσα από την ουρά του κομήτη και έξω στα 2000 χιλιόμετρα. Για να συμπληρωθεί αυτό ελπίζουμε να κάνουμε κάποιες πολύ κοντινές προσεγγίσεις προς το τέλος της αποστολής, καθώς προετοιμαζόμαστε να τοποθετήσουμε το όχημα σε τροχιά κάτω στον κομήτη."

Το σχέδιο είναι να τελειώσει η αποστολή με μια «ελεγχόμενη σύγκρουση» της Rosetta στην επιφάνεια του κομήτη. Αυτή η ιδέα προέκυψε πριν από περίπου έξι μήνες, όταν ανακοινώθηκε η επέκταση των δραστηριοτήτων από τον Δεκέμβριο του 2015 ως τον Σεπτέμβριο του 2016.

Η τροφοδοτούμενη με ηλιακή ενέργεια Rosetta θα λαμβάνει πλέον αρκετό ηλιακό φως για να λειτουργήσει καθώς ο κομήτης απομακρύνεται από τον Ήλιο, πέρα από την τροχιά του Δία στην 6,5 χρόνων διαδρομή του. Θα ταξιδέψει ακόμη μακρύτερα από οτι κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 31 μηνών της διαστημικής αδρανοποίησης που έληξε τον Ιανουάριο 2014.

Επιπλέον, όπως φαίνεται από τη Γη τον προσεχή Σεπτέμβριο, η Rosetta και ο κομήτης θα είναι πολύ κοντά στον Ήλιο, καθιστώντας τη μετάδοση των επιστημονικών δεδομένων και των εντολών πολύ δύσκολη.

Οι ομάδες της Rosetta ερευνούν τώρα τους ελιγμούς που απαιτούνται για τη λειτουργία κοντά στον κομήτη κατά τις εβδομάδες που θα προηγηθούν του δραματικού φινάλε της αποστολής.

"Ακόμα συζητάμε για το τι θα περιλαμβάνει ακριβώς το τελικό σενάριο του τέλους της αποστολής," λέει ο Sylvain Lodiot, διευθυντής επιχειρήσεων του διαστημικού σκάφους Rosetta της ESA. "Είναι πολύ περίπλοκο και δύσκολο, ακόμη περισσότερο ακόμα και από την πορεία παράδοσης της διαστημοσυσκευής που οι ομάδες δυναμικής πτήσης έπρεπε να προγραμματίσουν για την παράδοση του Philae.

"Το χρονοδιάγραμμα που κοιτάζουμε θα περιλαμβάνει αρχικά μια κίνηση σε εξαιρετικά ελλειπτικές τροχιές - ίσως τόσο χαμηλά όσο 1 χιλιόμετρο - τον Αύγουστο, πριν από τη μετάβαση από ένα πιο μακρινό σημείο για την τελική προσέγγιση, που θα θέσει τη Rosetta σε μια αργή πορεία σύγκρουσης με τον κομήτη στα τέλη του Σεπτεμβρίου."

Αναμένεται ότι οι επιστημονικές παρατηρήσεις θα συνεχιστούν καθ 'όλη τη διάρκεια και σχεδόν μέχρι το τέλος της αποστολής, επιτρέποντας στα όργανα της Rosetta να συγκεντρώσουν μοναδικά δεδομένα σε άνευ προηγουμένου κοντινές αποστάσεις.

"Θα ελέγχουμε τη Rosetta σε όλη τη διαδρομή μέχρι το τέλος, αλλά όταν βρεθεί στην επιφάνεια θα είναι εξαιρετικά απίθανο ότι θα είμαστε σε θέση να «μιλήσουμε» με αυτή πια», προσθέτει ο Sylvain.

"Η προσγείωση της Rosetta σε έναν κομήτη θα είναι ένα ταιριαστό τέλος σε αυτή την απίστευτη αποστολή," λέει ο Patrick Martin, διευθυντής της αποστολής Rosetta της ESA.

Σχετικά με τη Rosetta

Η Rosetta είναι μια αποστολή της ESA με συνεισφορές των Κρατών Μελών της και της NASA. Το Philae είναι η διαστημοσυσκευή της Rosetta που παρέχεται από μια κοινοπραξία υπό την ηγεσία του DLR, του MPS, του CNES και της ASI.

Βίντεο.

http://www.esa.int/spaceinvideos/Videos/2015/11/Reconstructing_Philae_s_flight

http://www.esa.int/spaceinvideos/Videos/2015/09/Philae_s_descent_The_director_s_cut

http://www.esa.int/ell/ESA_in_your_country/Greece/Rosetta_kai_Philae_henas_chrhonos_apho_ten_prosgehiose_se_henan_komhete

Comet_on_5_June_2015_NavCam_node_full_image_2.jpg.dde8a3a563f06767610906d87e9807aa.jpg

Comet_on_31_October_2015_NavCam_node_full_image_2.jpg.e6dbbf5f1cecac6897fd746544409fc8.jpg

The_sound_of_Philae_hammering_node_full_image_2.jpg.222c0101bb4926dd4c04031d8d35e824.jpg

Agilkia_mosaic_labelled_node_full_image_2.jpg.9e01450928d6fc5ce911d0baaf856e79.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

  • 1 μήνα αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Τελευταία ευκαιρία για επικοινωνία με το Philae στον κομήτη 67P. :cheesy:

Το τελευταίο «παράθυρο» επικοινωνίας με το ρομπότ Philae, που βρίσκεται στον κομήτη 67Ρ Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο, προσπαθούν να αξιοποιήσουν επιστήμονες από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA), με την ελπίδα πως θα καταφέρουν να το θέσουν ξανά σε λειτουργία.

Το Philae προσεδαφίσθηκε στον κομήτη τον Νοέμβριο του 2014, όταν απελευθερώθηκε από το διαστημόπλοιο Ροζέτα με το οποίο έφτασε μαζί στον Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο. Χρησιμοποιώντας το Ροζέτα σαν αναμεταδότη για την αποστολή δεδομένων στο κέντρο ελέγχου της αποστολής στη Γη, καθώς το διαστημόπλοιο πετά σε μικρή απόσταση από τον κομήτη, έχει σταματήσει να δίνει σημεία «ζωής» από τον περασμένο Ιούνιο.

Οι επιστήμονες έχουν διορία μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου για να αποκαταστήσουν την επικοινωνία με το ρομπότ, όταν μαζί με τον κομήτη θα βρίσκεται ακόμη σε απόσταση μικρότερη από 300 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον Ήλιο.

Από εκείνη τη στιγμή κι έπειτα, η θερμοκρασία του βράχου αναμένεται να πέσει κάτω από τους -51 βαθμούς Κελσίου, το ελάχιστο όριο στο οποίο μπορούν να λειτουργήσουν τα ηλεκτρονικά του συστήματα.

Η πρώτη απόπειρα επικοινωνίας έγινε την περασμένη Παρασκευή, όταν οι επικεφαλής της αποστολής Ροζέτα έστειλαν στο Philae την εντολή να ενεργοποιήσει έναν μηχανισμό που θα απομακρύνει τη σκόνη από τα φωτοβολταϊκά του πάνελ, ώστε να αρχίσουν να παράγουν ρεύμα από τον Ήλιο.

Πάντως, οι επιστήμονες γνωρίζουν πως αυτή η απόπειρα επικοινωνίας, όπως και όσες ακολουθήσουν μέχρι το τέλος του μήνα, είναι πιθανό να μην έχουν κανένα αποτέλεσμα. «Σίγουρα πρόκειται για απέλπιδα προσπάθεια», σημειώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φιλίπ Γκοντόν, από τη Γαλλική Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος. «Το πιο πιθανό είναι να μην ξαναλειτουργήσει το ρομπότ».

Ακόμη πάντως κι αν το Philae δεν ενεργοποιηθεί ξανά, έχει ήδη καταφέρει να περάσει στην ιστορία, κατ’ αρχάς γιατί έγινε το πρώτο σκάφος που κατάφερε ο άνθρωπος να προσγειώσει σε έναν κομήτη. Επιπλέον, εντόπισε στην επιφάνεια του κομήτη αρκετά οργανικά μόρια, ανάμεσα στα οποία και τέσσερις οργανικές ενώσεις που δεν έχουν ανιχνευθεί ποτέ ξανά σε έναν τέτοιο διαστημικό βράχο.

Μαζί με το Ροζέτα, στόχος του Philae ήταν να εξετάσει τον 67Ρ που, όπως και οι υπόλοιποι κομήτες, αποτελεί απομεινάρι από την εποχή δημιουργίας του ηλιακού συστήματος. Κάτι που κάνει πολλούς επιστήμονες να υποστηρίζουν πως ανάλογοι κομήτες και αστεροειδείς, που έπεσαν στη Γη, μετέφεραν στον πλανήτη μας νερό και βασικά «συστατικά» για την εμφάνιση ζωής.

http://www.naftemporiki.gr/story/1052725/teleutaia-eukairia-gia-epikoinonia-me-to-philae-ston-komiti-67p

h-rosetta-stelnei-software-patch-sto-philae.jpg.cab64d807de8c61083d9b877d8e6ed98.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης