Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Σκοπεύω να πάρω το πρώτο μου ΚΑΤΟΠΤΡΙΚΟ τηλεσκόπιο.(μέχρι τώρα δούλευα με διοπτρικά).

Έχω αποφασίσει να πάρω το προαναφερόμενο μοντέλο με αστροστάτη(έξτρα) αλλά διάβασα ότι η EQ2 δεν είναι καλή.

Ίσως μπορώ να αγαράσω μία άλλη καλή στήριξη με αστροστάτη.

Ποιά θα μου προτείνατε?? :?: θέλω μία φθηνή αλλά καλή (αν είναι δυνατόν) :wink:

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

• Απαντήσεις 50
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

HEQ5

Μάλλον το απόλυτο όπλο στη κατηγορία τιμής.

Εχει σηκώσει ένα 200mm κατοπτρικό μαζί με ένα 80/600 διοπτρικό(βαρύ!),

δύο φωτ/κες μηχανές και τρια 5κιλα αντίβαρα.

Ολα αυτά δίχως να παραπονεθεί.

Στη χειροκίνητη οδήγηση prime focus "αντέχει " όσο αντεχεις ,δέχεται auto guide (85 ευρώ αλλά....), μετατρέπεται και σε go-to(ναι,σιγά μη γράψω τιμή,υπάρχουν και καρδιές!!!)

Kοστίζει 550 ευρώ περίπου.

Εγώ προσωπικά δε σου προτείνω άλλη βάση!

Αν για κάποιο λόγο δε θέλεις να φτάσεις μέχρι εκεί, τι να σου πω,πάρε το 130mm κατοπτρικό που δίνει 200 ευρώ ο george12!!!! ψιλο...τσάμπα είναι!!!

Οσον αφορά την eq2 και μένα με ενοχλει αλλά τη φωτό που παραθέτω με αυτή την έβγαλα.

Βάλε και ένα μοτέρ κατά RA και... προχώρα!

----------------------------------------------------

Einstein και Planck μαζί!!!

Τους βλέπω και με πιάνει ... δέος.Τα απόλυτα όπλα.

DSC03356.jpg.5a2098d2658fdbb7f912d6525e93a99d.jpg

Δημοσιεύτηκε

Εγω θα διαφωνησω με τον φιλο maxplank.. επ ουδενι eq-2 !

Για φωτο της σεληνης και του ηλιου δεν χρειαζεσαι καν ισημερινη στηριξη.

Δες την φωτο που επισυναπτω με dobsonian 8" και φτηνη ψηφιακη Olympus C-150 2Mp,Orion steady pix adapter.

Παρε ενα dobonian 6" η 8" (εν αναγκη κατασκευασε ενα!)

moon_1.thumb.jpg.9ea0694426258bb386ac3d4ae6eee2f1.jpg

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε
Προς στιγμήν τρόμαξα!

Νόμισα πως δε παραδέχεσαι το φοβερό δίδυμο Einstein-Planck!

Oυτε 'γω πολυπάω την eq2.To ανέφερα ,i think!

Xεχε,ούτε και τα dobson πάω.

μην σε ακουσει ο γιωργος μονο :P , βασικα εχω αρχισει να μην παω κι εγω τα ντομπς...

Celestron CPC C8 XLT

Celestron NexStar GT - Mak-Cas 4"

Μύκονος: 37ο 26'' Ν, 25ο 21'' Ε

================================================

Άκης Γκίκας 48η Σειρά Απόφοιτος (Α.Σ.Τ.Ε.Ρ)

Δημοσιεύτηκε

Τα dob ειναι η απλουστερη και καθαροτερη μορφη παρατηρησης.Ολα τα χρηματα πανε στο ανοιγμα του τηλεσκοπιου.Παρατηρεις πολυ καλυτερα απο πολλα μικρα πλαστικοηλεκτρονικα γκατζετακια (και δινεις και λιγοτερα).

Χρονος στησηματος ξεστησιματος μηδεν.Στρεψη απο το ενα σημειο του ουρανου στο αλλο επισης σε χρονο μηδεν,ο προσοφθαλμιος ειναι παντα σε βολικο σημειο και δεν περιστρεφεται σε περιεργες θεσεις οπως σε ενα νευτωνειο με γερμανικη ισημερινη στηριξη (ξεσφιγκε σωληνα γυριζε τον),ουτε εχει αναγκη απο αντιβαρα,πολυ μεγαλυτερη σταθεροτητα απο ενα ισημερινο αντιστοιχων διαστασεων.

Αλλα πλεονεκτηματα: μπορεις να εχεις λεπτοτερα κατοπτρα γιατι ο σωληνας δεν περιστρεφεται οποτε αρκει η συγκρατηση του καθρεφτη απο την δυναμη της βαρυτητας και μονο, αρα μεγαλα κατοπτρα με μικρο παχος,μικρη μαζα και γρηγορη προσαρμογη στη θερμοκρασια περιβαλλοντος.Στις μεγαλες διαστασεις εχει σωληνα truss αρα μικρο ογκο και ευκολη μεταφορα ενω αντιστοιχα ισημερινα μαζι με την βαση ειναι ολοκληρα κτηνη, δεν εχει πολυπλοκα μηχανικα μερη αρα λιγοτερες πιθανες βλαβες-λιγοτερη συντηρηση.

Στα πλην οτι δεν μπορεις να κανεις σοβαρη αστροφωτογραφηση (ε και ; )

στο ζενιθ επισης ειναι δυσκολη η κινηση του,αλλα το ζενιθ μια ωρα πριν η μια ωρα μετα δεν ειναι ζενιθ ενω ο ουρανιος πολος που εχουν προβλημα σκοπευσης τα ισημερινα θα παραμεινει εκει που ειναι για ... αιωνες πριν τον μετακινησει αισθητα η μεταπτωση :)

Φυσικα τα dob δεχονται και goto,push to κλπ αλλα χρηση τετοιων βοηθηματων για αρχαριους παρατηρητες σαφως και αντενδεικνυται (γιατι πρεπει να μαθαινουν τον ουρανο) και για εμπειρους επισης αντενδεικνυται (γιατι να πετουν λεφτα μιας και ξερουν να τα βρισκουν με χαρτη και ερευνητη ; )

Δημοσιεύτηκε

Oσον αφορά τη αστροφωτογράφιση, όχι, δε θα τη παρακαμψεις με ένα μεγαλόπρεπο "ε και"! :D

Είναι φοβερή διαδικασία και το ξέρεις!

Οπως επίσης ξέρεις οτι τηλεσκόπειο χωρίς αστροστάτη δεν είναι ολοκληρωμένο τηλεσκόπειο! :D

Θα συμφωνούσα ομως αν εθετες το θέμα ως εξής:

Aγοράζουμε αρχικά εναν καλό κατοπτρικό σωλήνα σε βάση Dobson δίνοντας το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων μας στο σωλήνα!

Mαθαίνουμε τον ουρανό (star hopping)

Προχωράμε μετά(αν θέλουμε!) στην αγορά δυνατής βάσης για σοβαρή αστροφωτογράφηση κ.λ.π.

Ενω ταυτόχρονα δε πετάμε και τη φτηνή ούτως ή άλλως βάση dobson που συνεχίζει να μας συντροφεύει στις εξορμήσεις μας εις τας εξοχάς!!!!!!!!

Δημοσιεύτηκε

Η αστροφωτογραφηση δεν ειναι κατι που κανεις οφειλει να ασχοληθει,και υποψιαζομαι πως για την μεγαλη μαζα παρατηρητων δεν ειναι κατι με το οποιο θα χουν σοβαρη ενασχοληση.

Οσοι οντως εχουν σοβαρη ενασχοληση εννοειται πως δεν θα ψαξουν για dob.

Για τον αστροστατη εαν σε ενδιαφερουν οι πλανητες και η παρατηρηση σε μεγαλες μεγεθυνσεις συμφωνω, εαν σε ενδιαφερει ο βαθυς ουρανος και η παρατηρηση σε μικροτερες μεγεθυνσεις κυριως, δεν ειναι καθολου απαραιτητος.

Το περι ισημερινης βασης εκ των υστερων,φυσικα και γινεται,αλλα προσωπικα απο τοτε που εφτιαξα το dob μου το ισημερινο C8 σπανια πλεον βλεπει το φως των αστρων,το dob ειναι απειρως πιο ευχρηστο και βολικο,και σε λιγες περιπτωσεις εχω πεθυμησει τον αστροστατη....

Δημοσιεύτηκε

Για αρχαριους dob κ παλι dob κ ξανα dob.Oταν μαθει κανεις πρωτα να βλεπει κ αφου αποδεχτει το υψηλο οικονομικο κοστος (οπως μου ειχε πει καποτε κ ο Στέφανος Σοφολόγης) τοτε το συζηταμε.

Να σαι καλα φιλε Γιωργο που μου ανοιξες τα ματια γιατι θα ματωνε η τσεπη μου χωρις λογο.

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Δημοσιεύτηκε

O.k,o.k

Eίστε dobsonμανιακοί :D

Τι θέλω και μιλάω?

Ευτυχώς που λείπει ο Στέφανος!

Φαντάζομαι την αρχη της απάντησής του"Βασίλη,λυπάμαι αλλά δε θα συμφωνήσω μαζί σου, καθόσον ....."

Τι βάση έχεις στο C8 Γιώργο?

Φιλιατρά,κάπου στην περιοχή σου δεν υπάρχει μια απομίμηση του πύργου του Αιφελ???

Δε μας στέλνεις καμμιά φώτο?

------------------------------------------

Απο τις πρωτες μου φωτό

Ε1,2 στη Λύρα.Η sony,ένα 90/900mmδιοπτρικό και η Eq2 με το μοτεράκι της.

30 sec έκθεση (λόγω sony!)

Και στο ένα λεπτό , δε θα είχε πρόβλημα.

------------------------------------------

Λοιπόν , μου κινήθηκε η περιέργεια

Με τη πρώτη ευκαιρία θα δοκιμάσω βραδεία έκθεση με την EQ2!

1045620423_e12.thumb.jpg.2b41ddcfea74722a9f4efd7c7567ad3e.jpg

Δημοσιεύτηκε
Να είστε όλοι καλά, χαίρομαι να σας παρακολουθώ κατά την ανταλλαγή σχολίων και πειραγμάτων. Η ενασχόλησή μου έχει κάνει λίγο κοιλιά, λόγω μιάς εγχείρησης. Και για να βάλω λίγο φυτίλι στην συζήτηση : δεν μπορώ να αποφασίσω τι είδους τηλεσκόπιο να αγοράσω !!! Χα-χα-χα-χα!!
Nothing to say, so much to show :?:
Δημοσιεύτηκε

Kατ'αρχήν ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ!

Α, dobson θα πάρετε!

Παραθέτω την πολύ ωραια φωτό των Ε1,2 της Λύρας που μου χάρισε τη πρώτη θέση-διπλή χρυσή επιτυχία- στους διαγωνισμούς FOTOFASKELO 2005 και ASTROSFALIARA 2005 !

Με διπλή βάση στο τηλεσκόπειο(ναι,ναι, παγκόσμια πρωτιά!)

Μια eq2 πάνω σε μια.... dobson :D

1926731296_e12.jpg.443ba715edd2848c0bdb3fbea8002c2f.jpg

Δημοσιεύτηκε

για να πω την αληθεια ουτε κ γω συμπαθω πολυ τα dob..

συγνωμη Γιωργο... :D :D

δν λεω,εχουν πολλα πλεονεκτηματα κ ενα απο τα σημαντικοτερα ειναι κ αυτο της τιμης,αλλα οταν βλεπω ενα τηλεσκοπιο πανω σε μια τετοια βαση..δν ξερω,αλλα δν μου φερνει καθολου τηλεσκοπιο!(εμφανισιακα παντα) :(

(η ΕQ5 σηκωνει ενα 12ιντσο??)

BRESSER-GALAXIA(114/900)

K-6mm,K-25mm,barlow 2x

celestron kit : 5 plossl fully multicoated(32mm,15mm,9mm,6mm,4mm,barlow 2x) +7 planet filters.

Δημοσιεύτηκε

Απ ότι φαίνεται μάλλον θα πάρω το τηλεσκόπιο με την eq2 και θα υποστώ τα μειονεκτήματα της .... ο λόγος ?? οικονομικός κυρίως..(άλλα 500 ευρώ δεν είναι λίγα.) όσο για την στήριξη dobson, δεν με εντυπωσιάζει ιδιαίτερα... :?

ευχαριστώ. :D

Υ.Γ.

και άλλων γνώμες ευπρόσδεκτες.

Δημοσιεύτηκε
δν λεω,εχουν πολλα πλεονεκτηματα κ ενα απο τα σημαντικοτερα ειναι κ αυτο της τιμης,αλλα οταν βλεπω ενα τηλεσκοπιο πανω σε μια τετοια βαση..δν ξερω,αλλα δν μου φερνει καθολου τηλεσκοπιο!(εμφανισιακα παντα)

Το θεμα ειναι ομως το λειτουργικο και οχι το εμφανισιακο!

όσο για την στήριξη dobson, δεν με εντυπωσιάζει ιδιαίτερα...

Και σε εντυπωσιαζει η EQ-2 προφανως... αγορασε την τι να πω εχω βαρεθει να προσπαθω να αποτρεψω νεους στο χωρο απο το να πεταξουν λεφτα!

Δημοσιεύτηκε

ο maxplank ειπε

Φιλιατρά,κάπου στην περιοχή σου δεν υπάρχει μια απομίμηση του πύργου του Αιφελ???

Δε μας στέλνεις καμμιά φώτο?

Τωρα τον επισκευαζουν.Μπορει να βαλουν καινουριο γιατι αυτος παλιωσε.Μεχρι τις εκλογες εχουμε καιρο.Ανεμενε

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Δημοσιεύτηκε

Φιλε Γιωργο...

συμφωνω μαζι σου κ καταλαβαινω για ποιο λογο προτεινεις dobsonian βαση.δν σου κρυβω οτι το 8αρι ή 10αρι που σκεφτομαι να παρω θα εχει dobsonian.κυριως για οικονομικους λογους.. :wink:

αργοτερα βεβαια βλεπουμε...ισως μια eq5 αξιζει τα λεφτα της.

αλλα θα υπαρχει κ η dob βαση.. :wink:

BRESSER-GALAXIA(114/900)

K-6mm,K-25mm,barlow 2x

celestron kit : 5 plossl fully multicoated(32mm,15mm,9mm,6mm,4mm,barlow 2x) +7 planet filters.

Δημοσιεύτηκε
αλλα οταν βλεπω ενα τηλεσκοπιο πανω σε μια τετοια βαση..δν ξερω,αλλα δν μου φερνει καθολου τηλεσκοπιο!(εμφανισιακα παντα)

Ε μην τρελαθουμε τωρα! :) Σημασια εχει τι μπορει να σου προσφερει κ ποσο καλα μαθαινεις τον ουρανο.Ξερεις ποσο ΕΥΚΟΛΟ ειναι να παρατηρεις με dob?H ποσο ευκολα στηνεται? Αν θες παρατηρηση-για μενα παντα-ειναι το καλυτερο,για φωτογραφηση αλλαζει το πραγμα.Αλλα ποιο το νοημα να σκεφτεται καποιος φωτογραφιες αν δεν εχει ιδεα απ τον ουρανο,κ πριν ακομα αγορασει το πρωτο του τηλεσκοπιο???

η ΕQ5 σηκωνει ενα 12ιντσο??

Μπα..με τιποτα!!

Απ ότι φαίνεται μάλλον θα πάρω το τηλεσκόπιο με την eq2 και θα υποστώ τα μειονεκτήματα της .... ο λόγος ?? οικονομικός κυρίως..(άλλα 500 ευρώ δεν είναι λίγα.) όσο για την στήριξη dobson, δεν με εντυπωσιάζει ιδιαίτερα...

Και σε εντυπωσιαζει η EQ-2 προφανως... αγορασε την τι να πω εχω βαρεθει να προσπαθω να αποτρεψω νεους στο χωρο απο το να πεταξουν λεφτα!

Θα συμφωνησω απολυτα με τον Γιωργο,πραγματικα ειναι τζαμπα λεφτα.Τουλαχιστον παρε την ΗΕQ5 αν παρεις τελικα το 130 mm.Αυτη θα φανει πολυ χρησιμη κ θα σε βγαλει ασπροπροσωπο!!

Φιλικά,

Παναγιώτης Αντωνόπουλος

Δημοσιεύτηκε

τι να κανουμε φιλε quendi..εγω ειμαι λιγο πιο συναισθηματικος απο σενα... :D :D μ'αρεσει κ το ομορφο αλλα κ το αποδοτικο.

βεβαια αν δν μπορεις να κανεις αυτον τον συνδυασμο....παιρνεις το αποδοτικο. :wink:

BRESSER-GALAXIA(114/900)

K-6mm,K-25mm,barlow 2x

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης