Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Χρειαζομαι τη βοηθεια σας ως προς την αγορα αζιμουθιακης βασης.

Εχω καταληξει για αγορα στο ρεφρακτορα skywatcer 102/1000.

To τηλεσκόπιο ειναι 3,5 κιλα και 960mm μηκος.

Η skywatcer az3 θα το κουμαντάρει?

Γιατι βλεπω στο net οτι συχνα την κάνουν μοντιφιες:

http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=401

http://www.spacegazer.com/index.asp?pageid=97490

Φυσικα μετα ειναι και η skywatcher az4, χωρις μεγαλη

διαφορα τιμης, αλλα αυτη αν δεν κανω λαθος δεν εχει μικρομετρικες ρυθμισεις.

Πως δουλευει δλδ? Τη σπρωχνεις και μετακινειται?

Εχει ακριβεια αυτο το συστημα?

Σε καθε περιπτωση θα ελεγξω βεβαια τις βασεις στο καταστημα

αλλα η γνωμη σας αναμφιβολα ειναι πολυτιμη.

Θα ήθελα πολύ να δώ κάπου μια συγκριτική δοκιμή μεταξύ διαδεδομένων ελαφρών- μέσων υψαζιμουθιακών στηρίξεων, όπως οι AZ3, AZ4, AZ5, Porta II, Mini Porta, ίσως και φωτογραφικών τριπόδων. Έχετε κάτι υπ' όψιν?

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Η AZ4 δεν έχει μικρομετρικές αλλά δεν τις χρειάζεται, αν το τηλεσκόπιο σου είναι καλό ζυγισμένο. Με το χερούλι που έχει, κινείς το τηλεσκόπιο σε κάθε κατεύθυνση ΑΝΕΤΑ (ΦΟΡΕΣ ΠΙΟ ΑΝΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ AZ3). Τη χρησιμοποιώ με το 100άρι και οι μικρομετρικές της AZ3 δεν μου έχουν λείψει καθόλου. Μπορείς δε εύκολα να ρυθμίσεις την ένταση της δύναμης που θα ασκείς στο χερούλι, από άγγιγμα του φτερού (δεν προτείνεται αν έχει αεράκι) μέχρι πολύ σφικτή. Αν έχεις κάνει καλό ζύγισμα δεν θα έχεις πρόβλημα.

Επιπλέον:

- Οι μικρομετρικές της AZ3 δεν καλύπτουν 360 μοίρες, παίζουν για συγκεκριμένο διάστημα! Δηλ. θα μπορείς να κινήσεις με μικρομετρική για μερικές μοίρες, μετά θα πρέπει να σταματήσεις και να μετακινήσεις το σωλήνα χειροκίνητα ώστε να δώσεις περιθώριο μερικών μοιρών ώστε να συνεχίσεις με τη μικρομετρική κίνηση. Δεν είναι τόσο ιδανικό όσο φαίνεται (ειδικά αν θέλεις να κρατήσεις εντός του πεδίου σου τον στόχο που έχεις).

- Οι πατέντες που βλέπεις στο δίκτυο οφείλονται στην πλήρη αδυναμία της AZ3 να κάνεις ζύγισμα του τηλεσκοπίου σου. Βιδώνεται σε συγκεκριμένη θέση, οπότε αν θέλεις να δεις ψηλά αρχίζεις τις πατέντες (γιατί σε ένα αζύγιστο τηλεσκόπιο η ρημάδα η φύση επιμένει να ασκεί ροπή! :cheesy: )

Γενικά την AZ3 ποτέ δεν την αγάπησα... Με την AZ4 είμαι πολύ καλύτερα αν κι έχει κι αυτή 2 θεματάκια:

- Δεν διαθέτει κάποιου είδος κλείδωμα. Δηλ. δεν σου δίνει πραγματικά τη δυνατότητα να "παγώσεις" το σωλήνα σε μια συγκεκριμένη θέση. Έτσι ναι μεν μπορείς να τη ζυγίσεις, αλλά είναι λίγο ευαίσθητη αφού το κάνεις και το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι πως αν από ένα βαρύ προσοφθάλμιο (π.χ. έναν panoptic 41) περάσεις σε ένα ελαφρύ (π.χ. έναν ορθοσκοπικό) τότε θα έχεις θέμα. Το τηλεσκόπιο θα χάσει την ισορροπία του και θα θέλει πάλι ζύγισμα. Επαναλαμβάνω μόνο αν χρησιμοποιήσεις προσοφθάλμια με σημαντική διαφορά βάρους.

- Ο σωλήνας που έχεις επιλέξει είναι καλός αλλά σχετικά μακρύς και ενδέχεται να έχεις μια μικρή παρενέργεια: σε κάποιες στάσεις (κυρίως στο ζενίθ) θα βρίσκει στο τρίποδο. Φαντάζομαι πως παρόμοιο θέμα θα έχεις και με την AZ3 (εγώ δεν είχα αλλά τη χρησιμοποιούσα στο κοντό 102 το 102/500). Το 100άρι μου έχει περίπου το ίδιο μήκος και είχα θέμα, αλλά επειδή αφορά ελάχιστες μόνο περιπτώσεις δεν με προβλημάτισε ιδιαίτερα.

Δυο ερωτησούλες:

1) Τι στόχους θέλεις να κοιτάς?

2) Ισημερινή έχεις?

Νίκος Κουρούνης

Celestron C8 XLT

Helios Apollo 15X70

Vixen Ultima 7X50

Δημοσιεύτηκε

Κατ' αρχήν ευχαριστώ για την πολυ χρησιμη ενημερωση.

Επιπλέον:

- Οι μικρομετρικές της AZ3 δεν καλύπτουν 360 μοίρες, παίζουν για συγκεκριμένο διάστημα! Δηλ. θα μπορείς να κινήσεις με μικρομετρική για μερικές μοίρες, μετά θα πρέπει να σταματήσεις και να μετακινήσεις το σωλήνα χειροκίνητα ώστε να δώσεις περιθώριο μερικών μοιρών ώστε να συνεχίσεις με τη μικρομετρική κίνηση.

Αυτο το διαπιστωσα και εγω στο καταστημα, οπου τεσταροντας την ΑΖ3,

τερματισε η μικρορυθμιση, γεγονος που μου προξενησε απορια. (και ολιγη απογοητευση)

Βιδώνεται σε συγκεκριμένη θέση, οπότε αν θέλεις να δεις ψηλά αρχίζεις τις πατέντες

Στην ΑΖ4 ο σωληνας βιδωνεται σε διαφορες θεσεις?

Ο τριποδας της ΑΖ4 που εχεις ειναι ατσαλινος η αλουμινιου?

Δυο ερωτησούλες:

1) Τι στόχους θέλεις να κοιτάς?

2) Ισημερινή έχεις?

1) Γενικα δεν γνωριζω τι ενδιαφερον παρουσιαζουν οι διαφοροι στοχοι,

ουτε κατα ποσον και απο ποια περιοχη θα ειναι προσβασιμοι με το 102/1000.

Φανταζομαι οτι αναλογα με τις δυνατοτητες του οργανου τιποτα δεν με αφηνει αδιαφορο.

Εξ ισου με ενδιαφερει και η επιγεια παρατηρηση.

2) Δεν υπαρχει κανενος ειδους εξοπλισμος.

@@ matrix

Η AZ4 δεν έχει συγκεκριμένη θέση που βιδώνεται και γενικά η ελευθέρωση του σωλήνα ή μετατόπιση του μπρος-πίσω (για το ζύγισμα) είναι εύκολη υπόθεση. Βέβαια αν γίνεται συνέχεια καταντάει κουραστική...

Τον τρίποδα μπορείς να τον βρεις και στις 2 εκδόσεις. Έχω τον ατσάλινο και είναι απόλυτα στιβαρός. Για το τηλεσκόπιο που σε ενδιαφέρει θα σε καλύψει μια χαρά. Για την έκδοση σε αλουμίνιο, αν και φθηνότερη είχα διαβάσει στο δίκτυο αρκετά παράπονα για τρέμουλο. Αν δουλεύεις σε μεγάλες μεγεθύνσεις (π.χ. για πλανήτες, Σελήνη ή διπλούς) αυτό το τρέμουλο θα είναι ενοχλητικό, οπότε θα σε συμβούλευα να δώσεις το κάτι παραπάνω και να πάρεις τον ατσάλινο.

Δεν ξέρω πως κατέληξες σε αλταζιμουθιακή στήριξη, αλλά φαντάζομαι για να έχεις την ελευθερία να κινείς το σωλήνα προς κάθε κατεύθυνση. Αυτό είναι χρήσιμο σε μικρότερες μεγεθύνσεις, όταν π.χ. στοχεύεις σε DSO. Όταν όμως θέλεις να ανέβεις σε μεγέθυνση (πάνω από 100), η ελευθερία "κουράζει" γιατί μεταφράζεται σε συνεχές "σταμάτα-ξεκίνα". Τέτοια θα είναι η περίπτωση που θα παρατηρείς πλανήτες, διπλά, Σελήνη. Στην περίπτωση αυτή, το tracking της ισημερινής είναι must. Επομένως αν στα παρακάτω ερωτήματα μαζέψεις περισσότερα (α) τότε σκέψου και την περίπτωση της ισημερινής:

1) Που μένω?

α) Σε φωτορρυπασμένο ουρανό και έχω περιορισμένη δυνατότητα εξορμήσεων.

β) Σε σχετικά σκοτεινό ουρανό ή έχω δυνατότητα εξορμήσεων.

2) Τι θα παρατηρώ?

α) Πλανήτες, διπλά, Σελήνη.

β) DSO (όσο επιτρέπουν βεβαίως οι 4 ιντσες).

3) Θέλω οπωσδήποτε στήριξη που να μεταφέρεται εύκολα?

α) Δεν με πειράζει.

β) Ναι.

Ελπίζω να βοήθησα!

@@kkokkolis

Αν το Σεπτέμβριο παίξει κάνας Κιθαιρώνας, θα μπορούσα να φέρω την AZ4.

Νίκος Κουρούνης

Celestron C8 XLT

Helios Apollo 15X70

Vixen Ultima 7X50

Δημοσιεύτηκε

Το θελω και για επιγεια χρηση, οποτε νομιζω οτι υποχρεωτικα

παω σε αζιμουθιακη.

Δημοσιεύτηκε
Με την ΑΖ3 το τηλεσκόπιο θα ειναι σχεδόν άχρηστο για αστρονομική παρατήρηση όμως... Η βάση ειναι παντελώς ακατάλληλη για κάτι τέτοιο. Ειδικά με τόσο μακρύ τηλεσκόπιο.

Δηλαδη η NEQ-3 (τουλαχιστον) ειναι μονοδρομος για αστρονομικη χρηση ?

Δημοσιεύτηκε
Με την ΑΖ3 το τηλεσκόπιο θα ειναι σχεδόν άχρηστο για αστρονομική παρατήρηση όμως... Η βάση ειναι παντελώς ακατάλληλη για κάτι τέτοιο. Ειδικά με τόσο μακρύ τηλεσκόπιο.

Δηλαδη η NEQ-3 (τουλαχιστον) ειναι μονοδρομος για αστρονομικη χρηση ?

Χωρις πλακα ... πρεπει να κανεις θεμα " τι στηριξη να μην παρω: ..... "

Για καθε τυπο και χρηση τηλεσκοπιου. [-o<

Δημοσιεύτηκε

Φίλοι μου γεια σας

Μια άλλη προσέγγιση στο θέμα της στήριξης. Χρησιμοποιήστε ότι παλιό έχετε και πατεντάρετε.

Είχα την GSO-ALT από την οποία πήρα την κεφαλή.

Την στήριξη του Bresser 70/700 που πήρα την κεφαλή του τριπόδου, τον δίσκο των αξεσουάρ και τα κάτω πόδια τα οποία γέμισα με μολύβι

και τρία κομμάτια σωλήνα ύδρευσης.

Το αποτέλεσμα το βλέπετε στις φωτογραφίες στο word που επισυνάπτω.

Μου έδωσε μια στήριξη ανοίγματος από 1,40 μέχρι 2,15 και βάρους 10 Kg.

Eνας κύκλος ύψους και ένας αζιμουθείου κάνουν την αναζήτηση διασκέδαση αφού είμαι σχεδόν πάντα εντός πεδίου ειδικά με τα κυάλια.

Ο αντάπτορας για την σύνδεση τρίποδα με κυάλια είναι γεμάτος με εποξειδική κόλλα δύο συστατικών για αποφυγή κραδασμών. Καλή σας ημέρα. Κώστας

.thumb.JPG.a2509a22db33dbf901d32f61c0077a0e.JPG

Στήριξη-Φωτό

My mount.docx

My mount

Δημοσιεύτηκε

Συγνώμη στον matrix αν του χαλάμε το νήμα, αλλά λύσε μου μια απορία. Δουλεύει το γέμισμα με εποξικό υλικό στον προσαρμογέα L των Celestron? Δεν πρόκειται να το κάνω γιατί έχω ήδη έναν πολύ καλύτερο, οπότε βασίζομαι στη δική σου εμπειρία.

Όσο για την Bresser, εγώ έχω σκεφτεί το ανάποδο. Να πετάξω το τρίποδο και να προσαρμόσω την κεφαλή σε ένα φωτογραφικό τρίποδα (μόνο για κοντά τηλεσκόπια μικρού σχετικά βάρους τη χρειάζομαι). Αλλά απαιτείται πατέντα, ίσως με κάποιο ενδιάμεσο ξύλο.

Συμβουλή: Όταν συνάπτεις κάποιο αρχείο στο Astrovox, σώσε το με αγγλικό όνομα, καθώς η σχετική λειτουργία δεν σκαμπάζει ελληνικά.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Ευχαριστώ για την συμβουλή,δεν ξέρω αν γι αυτό δεν άνοιγε το word το σήκωσα σαν εικόνα. Ο προσαρμογέας μου ειναι παλiός no name με ανοίγματα στο πλάι και κάτω.Πριν το γέμισμα μ ένα μικρό κτύπημα του δακτύλου έπαιζαν τα κυάλια για 4 με 6 sec.Tώρα στις 2 ταλαντώσεις μένουν σταθερά. Για τον προσαρμογέα της CELESTRON δεν έχω άποψη.
Δημοσιεύτηκε
Ευχαριστώ για την συμβουλή,δεν ξέρω αν γι αυτό δεν άνοιγε το word το σήκωσα σαν εικόνα. Ο προσαρμογέας μου ειναι παλiός no name με ανοίγματα στο πλάι και κάτω.Πριν το γέμισμα μ ένα μικρό κτύπημα του δακτύλου έπαιζαν τα κυάλια για 4 με 6 sec.Tώρα στις 2 ταλαντώσεις μένουν σταθερά. Για τον προσαρμογέα της CELESTRON δεν έχω άποψη.

Ναι, το λογισμικό αγνόησε τα ελληνικά και αναγνώρισε μόνο το .docx, οπότε το αρχείο έχασε την δομή ονόματος *.*

Της Celestron είναι παρόμοιος (από τη φωτογραφία νομίζω πως είναι ακριβώς ο ίδιος). Ας πούμε χοντρικά βελτίωση κατά 50-66%. Για να ξέρει κάποιος πριν κάνει τον κόπο.

Παρόμοια βελτίωση προσφέρουν οι απορροφητές κραδασμών κάτω από τα σκέλη του τρίποδα.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Τον έχω από το 1974, συνόδευε κυάλια pentax 12χ50 που πήρα από έναν ιδιώτη. Απορροφητήρες κραδασμών για τα πόδια του τρίποδα έχω της MEADE θα τα δοκιμάσω παράλληλα και θα ενημερώσω
Δημοσιεύτηκε

Vixen porta, δοκιμασμένη και ποιοτική λύση, σηκώνει πολύ άνετα τηλεσκόπια έως 5 κιλά και πιθανώς και παραπάνω. Την έχω αρκετά χρόνια και είμαι πολύ ικανοποιημένος.

Δυστυχώς, βέβαια, η μαμά Vixen έχει τσιμπήσει τις τιμές...

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
  • 1 μήνα αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Πραγματικά, η στήριξη είναι πολύ καλή. Τα αλουμινένια πόδια είναι παραφωνία ωστόσο σε σχέση με τη στιβαρή κεφαλή. Θα της πήγαινε μία επιλογή για ατσάλινα πόδια.

Σε αυτή που πήρα έλειπε το Allen 3/16" (TUZ 12.9"). Επειδή δεν το βρίσκεις στην Ελλάδα εύκολα, να γνωρίζετε πως δουλεύει και με Torx 27.

Η Bresser φαίνεται αστεία δίπλα στην Porta, αλλά όχι όσο δηλώνει η 10πλάσια διαφορά τιμής. Και έχει και σφήνα και κλείδωμα στους άξονες. Τα εύκαμπτα χειριστήρια της Bresser δουλεύουν και στην Porta, αφού έκοψα τις βίδες για να μην "βρίσκουν".

Τώρα θα λέω "Porta" και εγώ!

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης