Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Ειμαι αναμεσα σε αυτες τις 2 σειρες , ως νεος ερασιτεχνης.Εχω κανει καποια μικρη μελετη , θα συνεχισω φυσικα να το κανω.Θα ηθελα κατι (ελπιζω να μην ακουστω προκλητικος) ευκολο στη χρηση , ευκολο στον εντοπισμο αντικειμενων στο νυχτερινο ουρανο , και γενικα κατι το οποιο δεν θα μου βγαλει το λαδι να το στησω καθοτι προκειτε για το πρωτο μου τηλεσκοπιο.

Ειμαι λοιπον αναμεσα σε αυτες τις 2 σειρες της Celestron.Δεν μπορω να καταλαβω ομως ποια ακριβως η ιδιαιτερη διαφορα τους ?Απο τα λιγα που βλεπω ειναι οτι τα skyprodigy ειναι πιο ακριβα αν και εχουν μικροτερες επιφανειες σε ιντσες απο τα nexstar.Νομιζω οτι τα skyprodigy υπερτερουνε κυριως σε θεματα φωτογραφιας και λιγο μεγαλυτερης ευκολιας χρησης , περαν αυτων ομως υπερτερουνε πχ σε ποιοτητα εικονας , στο τυπο φακου κτλ ?

Πχ για να το θεσω συγκεκριμενα , ορισμενα μοντελα που με ενδιαφερουν ειναι :

Skyprodigy 90 , skyprodigy 130 η -γιατι οχι- skyprodigy 6″ SC

Αυτα εχουν τιμες απο 900 εως 1300 ευρω περιπου.

Απο την αλλη υπαρχει η σειρα nexstar με μοντελα οπως nexstar 130slt , nexstar 5 SE και nexstar 6SE.

Πχ το nexstar 130slt εχει μεγαλυτερη διαμετρο φακου απο το skyprodigy 90 ομως ειναι αρκετα πιο φθηνο.Τα nexstar 5SE και 6SE εχουν σχεδον 5 ιντσες και σχεδον 6 αντιστοιχα ενω στην ιδια τιμη τα αντιστοιχα skyprodigy 130 για παραδειγμα που ειναι σχεδον στα 1000 (οπως το nexstar 5se) εχει λιγο μεγαλυτερη διαμετρο ομως εχει αρκετα χαμηλοτερα χαρακτηριστικα αλλου (εστιακη αποσταση , εστιακος λογος) και επισης το nexstar απο οτι καταλαβαινω ειναι ο πλεον συνηθες τυπος δηλαδη Καταδιοπτρικά Schimdt-Cassegrain σε σχεση με το skyprodigy 130 που ειναι Κατοπτρικό Newtonian (Νευτώνιο) (και απο οσο εχω ακουσει για τετοιου τυπου θες ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 6 ιντσες).

Αρα για να μη σας ζαλιζω αλλο παιδια :

Το skyprodigy 130 ως χαρακτηριστικα τηλεσκοπιο , ως μοντελο και τελος ως ΠΟΙΟΤΗΤΑ εικονας και παρατηρησης ειναι καλυτερο απο το nexstar 5SE / 6SE ?

Θα αξιζε τον κοπο εαν εδινα λιγα περισσοτερα χρηματα για να αγορασω το skyprodigy 6SC ?

Το 6SC ειναι ανωτερο των nexstar 5SE και 6SE ?Kαι αξιζει η διαφορα τιμης πχ του 6SC σε σχεση με το nexstar 5SE?

Kαι για να βοηθησω , πιο κοντα ειμαι στα skyprodigy 130 και nexstar 5SE.

Ομως εχω την δυνατοτητα να αυξησω κατα λιγο ακομη το budget (1300-1350 ειναι το τοπ).

Kαι να προσθεσω οτι σε λιγο χαμηλοτερη τιμη απο το skyprodigy 6SC υπαρχει και το nexstar 6SE.

Ευχαριστω !

Δημοσιεύτηκε

Εγω θα επαιρνα το skyprodigy 6″ SC, αλλα το κοστος μαζι με τα παρελκομενα (αξεσουαρ) μπορει ευκολα να ξεπερασει τα 2000 ευρω, προκειμενου να εχεις ενα πληρες και λειτουργικο τηλεσκοπιο.

Κατω απο 6 ιντσες δεν θα αγοραζα ποτε.

Επισης σε καμια περιπτωση δεν θα αγοραζα καλο τηλεσκοπιο ανω των 1000 ευρω, εαν δεν ειχα παρει πρωτα την αποφαση οτι το τηλεσκοπιο θα χρησιμοποιηθει και σε σκοτεινους ουρανους, μακρια απο πολεις, κατα προτιμηση σε ψηλα βουνα.

Δημοσιεύτηκε

Αρχικά θέλω να σου πω ότι δεν έχω άποψη για τα τηλεσκόπεια που αναφέρεις, δεν έχω χρησιμοποιήσει κανένα από αυτά. Αναφέρεις ότι θες κάτι απλό και εύκολο στη χρήση που να μπορείς να δεις πραγματάκια εκεί έξω και να είναι εύκολο στο στήσιμο. Με βάση αυτά εγώ θα σου αντιπρότεινα να πας σε DOBSONIAN. Τα χρήματα που θες να δώσεις πιστεύω ότι δεν πρέπει να δαπανηθούν σε υπολογιστές (για κάποιους η μισή χαρά είναι στην αναζήτηση) και φουτουριστικές κατασκευές αλλά σε μέγεθος που θα σου δείξει ωραιά πράγματα μια σκοτεινή νύχτα.

Εγώ λοιπόν θα σου πρότεινα αυτό το τηλεσκόπειο http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1602 και με τα υπόλοιπα χρήματα μπορείς να πάρεις προσοφθάλμια, ενα telrad, φιλτρα κλπ.

Παντως περίμενε και απάντηση απο κάποιον που ξέρει για τα τηλεσκόπεια που αναφέρεις.

Η τελική απόφαση είναι δικη σου. :D

Δημοσιεύτηκε

Και στα δύο πληρώνεις πολλά για τα ηλεκτρονικά, τα οποία χάνουν την αξία τους με τον χρόνο. Στις ΗΠΑ το Nexstar 6SE κοστίζει το 1/3 από εδώ.

Ο σωλήνας 6 SCT είναι καλός (έχω τον Nexstar SE αλλά πρέπει να είναι ο ίδιος στο Skyprodigy). Η βάση του SE είναι καλύτερη από του Skyprodigy (σειρά NS). Το GOTO του Nexstar είναι πάρα πολύ καλό και η επιπλέον αυτοματοποίηση του Skyorodigy είναι άχρηστη. Με το Nexstar αρκεί να γνωρίζεις ένα αστέρι ή, εναλλακτικά ευθυγραμμίζεις με 3 άγνωστα αστέρια. Αυτό γίνεται και με συννεφιά κατά την οποία τα Skyprodigy δυσκολεύονται.

Πλέον υπάρχουν και τα Dob με GOTO της Skywatcher τα οποία προσφέρουν μεγαλύτερη διάμετρο. http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1966

10" αντί για 6" με τα ίδια χρήματα!

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Συνεχίζοντας την σύγκριση

Το Nexstar είναι 100 ευρώ φθηνότερο

Το Nexstar 6SE έχει τις επιστρώσεις XLT, κάτι που δεν αναφέρεται για το SkyProdigy 6".

Δεν αναφέρεται η διάμετρος του ατσάλινου τρίποδα. Στην καλύτερη περίπτωση είναι ο ίδιος, αλλά ίσως είναι μικρότερος, αν υπολογίσεις τη διαφορά βάρους (13.5kgr το Nexstar 6SΕ και 10kgr το SkyProdigy 6")

Η στήριξη είναι 1-2 κατηγορίες κάτω. Μέχρι τώρα σε αυτή τη βάση έβαζαν το 5" SCT. Τώρα έχουν 6" και την κάμερα. Το κέντρο βάρους πολύ ψηλά.

Ο φακοβαστός είναι ατσάλινος στο Nexstar 6SE (σημαντικό: προσθέτει ακαμψία) και πλαστικός στο SkyProdigy 6"

Το Nexstar 6SE περιέχει περί τα 40000 αντικείμενα στην βάση δεδομένων, ενώ το SkyProdigy 6" το 1/10, 4000 αντικείμενα

Το Nexstar 6SE είναι δοκιμασμένο και επιτυχημένο τηλεσκόπιο. Είναι το καλύτερο της σειράς, καθώς συνδυάζει τον ελαφρύτερο σωλήνα 6SE με την μεγαλύτερη βάση 6/8SE

Το SkyProdigy 6" είναι μια τροποποίηση της σειράς NS (δύο επίπεδα παρακάτω, καθώς μεσολαβεί η 4/5SE) με προσθήκη του συστήματος StarSense, μιας κάμερας η οποία βρίσκει λαμπρά άστρα αντί για τον χειριστή. Πρόκειται για αντιγραφή του συστήματος LS της Meade το οποίο είχε αρκετά προβλήματα υλοποίησης.

Είναι προτιμότερο να βρίσκεις τα αστέρια μόνος σου, καθώς με το Nexstar δεν χρειάζεται να γνωρίζεις καν ποια είναι (εφόσον επιλέξεις 3 άστρα) ή αρκεί να γνωρίζεις μόνο ένα (και όλοι ξέρουν τον Σείριο ή τον Αντάρη). Έτσι μπορείς να επιλέξεις τρία άστρα που διαγράφουν ένα μεγάλο τρίγωνο στον ουρανό, βελτιώνοντας την ακρίβεια. Επίσης μπορείς να επιλέξεις 3 άστρα σε έναν ουρανό καλυμμένο κατά 50-60% από σύννεφα, εκεί που το SkyProdigy θα τα βρει σκούρα.

Το SkyProdigy λοιπόν είναι ένα υποβαθμισμένο (από πλευράς στήριξης και βάσης δεδομένων, ίσως και επιστρώσεων) τηλεσκόπιο, το οποίο ζητά περισσότερα χρήματα για να κάνει κάτι που δεν χρειάζεται να το κάνει.

Για τα διοπτρικά των 90mm δεν το συζητώ. Εκεί δεν απαιτείται ούτε καν η κλασσική ευθυγράμμιση, αρκεί η Solar System για να κάνει παρακολούθηση ενός πλανήτη επί μακρόν.

Με λίγα λόγια, το σύστημα SkyProdigy είναι σαν τις χάνδρες και τα καθρεπτάκια που πωλούσαν στους ινδιάνους.

Αντί για τα 1350 ευρώ που κοστίζει το καλύτερο από τα SkyProdigy μπορείς να πάρεις λοιπόν για 1250 ευρώ το σημαντικά καλύτερο Nexstar 6SE, ή, για 1300 ευρώ, το 10" Skywatcher Flextube GOTO το οποίο έχει λογισμικό ανάλογο με του Nexstar 6SE και τριπλάσια φωτοσυλλεκτική ικανότητα, αλλά και μεγαλύτερο πεδίο.

Εγώ έχω το Nexstar 6SE και όταν το πήρα το διάλεξα (ευτυχώς) σε αντιδιαστολή με το Meade 6"LS, το οποίο ήταν και καλύτερο από τα SkyProdigy από πλευράς στήριξης και βάσης δεδομένων. Έχω επίσης τα 8" και 12" Dob της Skywatchwer και σκοπεύω να αναβαθμίσω το 12" σε GOTO, (έχω χρησιμοποιήσει για λίγο ένα και με ικανοποίησε).

Αν αγόραζα τώρα και είχα 1300 ευρώ θα προτιμούσα το SW10" και αν είχα τα μισά θα αγόραζα το απλό 10" (ή το 12" μεταχειρισμένο, όπως και έκανα) με σκοπό να το αναβαθμίσω στο μέλλον, κάτι που δεν είναι άμεσα εφικτό με τα Celestron.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.Οποτε έχουμε το nexstar 6se κ το άλλο μοντέλο που προτείνεις.

Ομως το nexstar είναι κατοδιοπτρικο κ το άλλο κατοπτρικο οπότε ποιο έχει πλεονεκτημα ;

Είναι καλή εταιρία η άλλη με καλή ποιότητα ;γιαCelestron έχω ακούσει ότι είναι καλή εταιρία

Καλύτερη ποιότητα εικόνας και πιο ολοκληρωμένη λύση καθώς επίσης κ δυνατότητα φωτογραφίας κ σύνδεσης με υπολογιστή ποιο απο τα 2 ;

Επίσης γιατί το skywatcher είναι στην ίδια τιμή με το 6se αν κ έχει 3πλασια ικανότητα συλλογής φωτός και 4 ιντσες μεγαλύτερο ?απλα marketing ;

Υγ το μήνυμα είναι απο κινητό οπότε αν είναι λίγο ακαταλαβίστικο σορυ

Δημοσιεύτηκε

Και η Skywatcher είναι καλή εταιρία, γίνεται μάλιστα όλο και καλύτερη από τη Celestron σε πολλούς τομείς.

Για αστροφωτογραφία (πέραν την σελήνης- πλανητών) δεν κάνει κανένα. Εκεί χρειάζεται ισημερινή στήριξη, τουλάχιστον EQ5. Αν θέλεις κάτι τέτοιο θα σου απαντήσει κάποιος άλλος, που να γνωρίζει. Βγάλε και 5-10.000 από την τράπεζα, να τα έχεις πρόχειρα.

Το πλεονέκτημα των καταδιοπτρικών είναι το μικρό τους μέγεθος. Κατά τ'άλλα, τα Νευτώνια υπερτερούν σε πολλά πράγματα (απλότητα, θερμική εξισορρόπηση, δυνατότητα στήριξης Dobson, βραχύτεροι εστιακοί λόγοι). Αρκεί να σου πω πως τα σχεδίασε ο Νεύτωνας! Είναι απλά και ιδιοφυή.

Το Nexstar συνδέεται με υπολογιστή με διάφορους τρόπους. Το έχω συνδέσει με Netbook και Laptop μέσω προγραμμάτων που χρησιμοποιούν ASCOM (χρειάζεται ένας προσαρμογέας S232 σε USB, που τον βρήκα σε καλάθι στη Στουρνάρη), όπου μετακινείται με επιλογή από ένα πρόγραμμα πλανηταρίου αλλά και με το Nexremote και με Gamepad (εγώ έχω το Logitech wireless rumblepad II, δουλεύει μια χαρά), αλλά πλέον προτιμώ τη σύνδεση με iPOD ή iPhone και το πρόγραμμα SkySafari με τη χρήση του Skywire. Υπάρχει και το SkyQ που είναι το ίδιο πακέτο με τα χρώματα της Celestron. Το Skywire (υπάρχει και ασύρματο SkyFi) λέει πως δουλεύει και με τα Skywatcher, αλλά δεν το έχω δοκιμάσει ακόμη, ξαναρώτα με την άνοιξη ίσως.

Τελικά, αφού τα δοκιμάσεις όλα αυτά, καταλήγεις στο όσο απλούστερο τόσο το καλύτερο. Τουλάχιστον το Skywire δεν παρεμβαίνει αν δεν του ζητήσεις να το κάνει. Η οθόνες χαλούν την νυκτερινή όραση. Καλές για αστροφωτογράφους, κατάρα για αστροπαρατηρητές.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

MΕ λίγα λόγια να πάω για το skywatcher έτσι ; Εχει καλύτερη ποιότητα εικόνας ;

Που μπορώ να το στηρίζω σε τραπεζάκι για παράδειγμα ;

Ο τύπος του φακού του Newtonian στο μοντέλο που λες είναι ανώτερος του 6se ?

Ρωτάω επειδή ήδη το έχεις οπότε θα ξέρεις απο πρώτο χέρι

Δημοσιεύτηκε
Επίσης το ένα είναι cassegrain το άλλο Newtonian.Ως δεδομένο και τη διάφορα στις ιντσες μεταξύ των 2 το skywatcher είναι καλύτερο ;
Δημοσιεύτηκε

Το 10" Νευτώνιο, στην ίδια κόρη εξόδου, είναι 3 φορές φωτεινότερο από το 6" καταδιοπτρικό. Με τον ίδιο φακό είναι ακόμη φωτεινότερο. Αυτό σημαίνει περίπου 1.4 mag διαφορά στα αντικείμενα που θα βλέπεις. Ναι. όλα φαίνονται καλύτερα.

Οι φακοί (αν εννοείς τους προσοφθαλμίους) δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, απλώς συμπεριλαμβάνεται ένας χαμηλής μεγέθυνσης για να αρχίσεις. 2-3 φακούς θα τους πάρεις αναγκαστικά. Το 10" απαιτεί κάπως ακριβότερους φακούς για την καλύτερη απόδοση (βάλτο στα μειονεκτήματα του Νευτωνίου αυτό).

Το Nexstar έχει τρίποδα. Το άλλο στηρίζεται στο έδαφος και χρησιμοποιείς ένα κάθισμα (ντράμερ, σιδερώματος ή παρατήρησης). Εναλλακτικά, ανάλογα με το ύψος σου, μπαίνει σε ένα χαμηλό τραπεζάκι του IKEA.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Αρα με λίγα λόγια το skywatcher είναι απλά καλύτερο κ στα ίδια λεφτά.

Να το χτύπησε δηλαδή ;2-3 extra απαραίτητα τι προτείνεις ;

Δημοσιεύτηκε

Ένα φωτοχιτώνιο και ειδικότερα αυτό $69.00 each - #ASH4 - Astrozap Truss Dobsonian Shroud for 10" Sky Watcher Flex Tube Dob

2-3 φακούς όπως είπαμε. Μεγάλη συζήτηση, αλλά για να μην σε μπλέκω και πληρώνεις και πολλά, προτείνω ES68 24mm, ES82 11mm και ES82 4.7mm

Όλα τα άλλα δεν είναι απαραίτητα, απλώς χρήσιμα.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Aυτο το χειτωνιο λογο του οτι τα νευτωνια δεν εχουν τοσο αντιθεση φωτος ?

Επισης , θα ειναι ευκολο να το λειτουργησω ?Θα μπορω να δω σε εναν ικανο βαθμο πλανητες οπως Ουρανος Αρης Διας και γιατι οχι γαλαξια Ανδρομεδας κτλ ?

Δημοσιεύτηκε

Όχι, μία χαρά αντίθεση έχουν. Επειδή είναι πτυσσόμενο, ένα μέρος του σωλήνα είναι ανοικτό. Αυτό το πανί το διορθώνει και μαζεύεται σαν φυσαρμόνικα.

Με 10" (αλλά και με 6") μπορείς να δείς όλα αυτά και ακόμη περισσότερα.

Η λειτουργία είναι απλή. Συνδέεις με ρεύμα (μία μπαταρία 12V), ευθυγραμμίζεις, διαλέγεις αντικείμενο από το χειριστήριο και το τηλεσκόπιο το βρίσκει μόνο του. Βάζεις το μάτι στο φακό, εστιάζεις και βλέπεις.

Για να ολοκληρωθεί η ευχαρίστηση, διαβάζεις πληροφορίες για το αντικείμενο σε βιβλία, internet, Smartphone ή Tablet.

Μπορείς να βρεις και μόνος σου αντικείμενα, αδρά με το χέρι και λεπτομερώς με τα βελάκια.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Ακουγεται φανταστικο.Παντα ειχα πολυ ορεξη και διαθεση για κατι τετοιο απλως δεν ειχα τον χρονο και μπορω να πω και το χρημα για αυτο.Νομιζω πως ηρθε η ωρα και κατα 90% θα καταληξω στο skywatcher 10 dob GOTO που μου προτεινες.

Επισης εκανα ενα συλλογισμο , δεν ξερω βεβαια αν εχω αδικο , οσο αναφορα τις ιντσες κτλ.

Το 6se εχει 6 ιντσες το skywathcer 10''.Μπορει να βλεπω τον ιδιο πλανητη σε -πιθανον- παρομοιο μεγεθος με τα εργοστασιακα προσοφθαλμια , πλην ομως με το 10αρι θα εχω σαφως περισσοτερο χρωμα , λεπτομερεια , "ζωντανια".Ισχυει ?

Δημοσιεύτηκε

http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1185

Nα χτυπησω και αυτο ωστε να εχω καλυτερη λεπτομερεια σε οτι βλεπω , και αργοτερα στο μελλον να παω για αλλα προσοφθαλμια ?Αυτο 2χ barlow σε χρηση με τα 2 προσοφθαλμια (Super-10mm (120x) Super-26mm (46x) θα κανουν δουλεια ??

Δημοσιεύτηκε

Στην ίδια κόρη εξόδου (ας πούμε 1mm για πλανήτες) το 10 είναι ~3x φωτεινότερο, μεγεθύνει 250x έναντι 150x και διαχωρίζει λεπτομέρειες πρακτικά γωνιακού μεγέθους 0.48" έναντι 0.8". Σαφέστατη υπεροχή.

Αν πάρεις Barlow πάρε έναν καλύτερο. Με τους φακούς που σου προτείνω (ο 4.7 εξαντλεί τα όρια του τηλεσκοπίου) δεν θα χρειαστείς Barlow.

Καλοί Barlow πάντως είναι 1.25":

Televue 2x

Televue Powermate 2.5x

Celestron Ultima 2x

Orion Shorty Plus 2x

Baader Hyperion Zoom Barlow 2.25x

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Αρα με απλα λογια ( :P ) τα 2 συμπεριλαμβανομενα προσοφθαλμια + το barlow x2 που θα παρω , αρκουνε για πρωτη φαση για καλη παρατηρηση σε ενα 10' skywatcher goto σωστα ?

Με εχεις ψησει πολυ με το εν λογο τηλεσκοπιο διοτι στα ιδια λεφτα παιρνω κατι καλυτερο , και απο οτι διαβασα και στο νετ , εχουν πολυ καλη σχεση αποδοση - τιμη.Οτι πρεπει δηλαδη.

Δημοσιεύτηκε

Ο Barlow πάντως που ζητάς είναι προς πώληση στις Μικρές Αγγελίες, αν και εγώ θα προτιμούσα να πάρω αυτόν τον Sky watcher U.W.A 6mm 66 στην ίδια αγγελία

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?p=209947#209947

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης