Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Γειά χαρά σας,

"ζαχαρώνω" αυτόν το φακό :

http://moonfishgroup.com/catalog/product_info.php?products_id=53&osCsid=8a529125968901b0f6ff77ff3e8697e2

Θα χρησιμοποιηθεί σε ένα 127/1270 (f/10) Maksutov για παρατήρηση μεγάλων αντικειμένων και αναζήτηση. Έχω υπολογίσει στο περίπου ότι το T.FOV θα είναι 2 μοίρες και κάτι ψιλά.

Αυτό που θέλω να μάθω είναι το πως θα υπολογίσω αν/πόσο βινιετάρισμα θα υπάρχει με αυτό τον συνδυασμό τηλεσκοπίου/προσοφθαλμίου.

Ευχαριστώ, καθαρούς ουρανούς.

Χρήστος Μαρινός
Δημοσιεύτηκε

Χρήστο,

ποιό είναι αυτό το μικρό mak που δέχεται προσοφθάλμιους 2" :?:

Πιστεύω πάντως ότι θα έχεις κάποιο βινιετάρισμα.

Φιλικά, Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε
Χρήστο, ποιό είναι αυτό το μικρό mak που δέχεται προσοφθάλμιους 2" :?:

Πιστεύω πάντως ότι θα έχεις κάποιο βινιετάρισμα.

Φιλικά, Στέφανος

Είναι το Alter M500(ή Μ503) της Intes Micro, νομίζω ότι το έχεις δεί φέτος στον Πάρνωνα.

Αφότου έκανα την ερώτηση, μου "έκοψε" και μπήκα στη σελίδα του κατασκευαστή/διανομένα. Λέει ότι το μέγιστο TFOV του είναι 1 μοίρα/45 πρώτα. Πως θα φαίνονται άραγε τα 15-20 υπόλοιπα πρώτα, που από ότι καταλαβαίνω δεν θα φωτίζονται;

Από την άλλη, η τιμή του προσοφθάλμιου είναι ελκυστική και έχω διαβάσει καλά λόγια.

Χρήστος Μαρινός
Δημοσιεύτηκε

Με αυτά τα δεδομένα, το φαινόμενο οπτικό πεδίο των 65° του φακού δεν θα αξιοποιηθεί πλήρως, θα μειωθεί στις 50°-55°. Το πρόβλημα είναι ότι το field-stop δεν θα φαίνεται και επιπλέον το σκοτείνιασμα προς την περιφέρεια θα είναι προοδευτικό πράγμα που δεν είναι πολύ ευχάριστο στην παρατήρηση. Μ' άλλα λόγια το βινιετάρισμα θα γίνεται αισθητό. Ίσως o εξαιρετικός Ultima 35mm να είναι καλύτερη λύση για το τηλεσκόπιο αυτό για τη χαμηλότερη μεγέθυνση.

Φιλικά, Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε

Είχα για ένα διάστημα το συγκεκριμένο προσοφθάλμιο και θεωρώ σκόπιμο να σου μεταφέρω την εμπειρία μου. Στο τηλεσκόπιό μου (8" f/10 SCT) εμφάνιζε αυτή την ενοχλητική και μεταβαλόμενη σκίαση στα άκρα, ενώ γενικότερα μου έδινε την αίσθηση ότι παρατηρούσα μέσα από έναν σωλήνα. Το αντικατέστησα γρήγορα και για καλή μου τύχη κατέληξα σε ένα University Optics Konig 40mm. Ρίξε μια ματιά στο astromart και κάτι θα βρεις. Μεταχειρισμένο κοστίζει γύρω στα $150-170 ενώ καινούργιο θα το πάρεις γύρω στα $220. Σε αργά τηλεσκόπια Maks και SCTs θεωρείται καλύτερο και από panoptic.

Αν παρόλα αυτά θέλεις να δοκιμάσεις τον 42άρι, ρίξε μια ματιά στο ebay. Θα βρεις το ίδιο ακριβώς προσοφθάλμιο ως GSO και σαφέστατα φθηνότερο. Ελπίζω να βοήθησα λίγο. Φιλικά, Ηλίας.

Δημοσιεύτηκε

Ηλία, τον Konig ήθελα απο την αρχή αλλά λόγω τιμής στράφηκα στη φθηνή λύση του GSO, μάλλον θα κάνω υπομονή και θα τον αγοράσω καινούριο.

Στέφανε, απο ένα test που διάβασα, όντως το πραγματικό AFOV του είναι 55 μοίρες.

Παιδιά ευχαριστώ πολύ, γλύτωσα τα ευρουδάκια μου (προς το παρόν).

Χρήστος Μαρινός
Δημοσιεύτηκε

Γενικως,σε αυτες τις σελιδες, επενδυονται καλυτερα ('η εξοικονομουνται)πολλες χιλιαδες ευρω.(οπως ολοι εχουμε συνειδητοποιησει).

Δεν ειναι λιγο πραγμα... 8)

Δημοσιεύτηκε
Γενικως,σε αυτες τις σελιδες, επενδυονται καλυτερα ('η εξοικονομουνται)πολλες χιλιαδες ευρω.(οπως ολοι εχουμε συνειδητοποιησει).

Δεν ειναι λιγο πραγμα... 8)

Πράγματι υπάρχει αγγελία για 40mm Mk-70, εάν έχει ψωνίσει κάποιος απο εκεί, θα με ενδιέφερε να μάθω περισσότερα

γιά τρόπους/χρόνους κλπ.

Ευχαριστώ.

Χρήστος Μαρινός

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης