Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Χαιρετώ τους αστροφίλους του φόρουμ!

θα μου ήταν πολύ χρήσιμο να ακούσω τις γνώμες σας άλλα και την εμπειρία σας αν έχετε δοκιμάσει ποτέ κάποιο από τα παρακάτω.

Και τα 3 έχουν τιμή 600 ευρώ από το πλανητάριο, πιο απο αυτά όμως κατά την γνώμη σας αξίζει περισσότερο τα λεφτά του; Το nexstar 127 SLT και το 127 black diamond είναι το ίδιο τηλεσκόπιο με άλλο λογότυπο; :roll:

http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1982

http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1772

http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1074

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Δημοσιεύτηκε

Έχω το 102 και είναι ένα πολύ ωραίο τηλεσκοπιάκι. Η διαφορά της μίας ίντσας όμως είναι σημαντική. Κοστίζει τα ίδια επειδή έχει καλύτερη βάση, πιο σταθερή και με περισσότερα αντικείμενα, τα περισσότερα εκ των οποίων όμως είναι εκτός δυνατοτήτων των τηλεσκοπίων αυτών. 4000 αντικείμενα για τηλεσκόπια που προορίζονται κυρίως για πλανήτες και διπλούς δεν είναι λίγα. Στην πραγματικότητα η αυτόματη παρακολούθηση είναι το ζητούμενο, καθώς τα αντικείμενα που μπορούν να δείξουν βρίσκονται σχετικά εύκολα.

Οπότε το μόνο πρόβλημα είναι οι δονήσεις σε υψηλές μεγεθύνσεις, οι οποίες ελαττώνονται με διάφορα μέτρα (προσθήκη βάρους, γέμισμα των σκελών του τρίποδα, απορροφητές κραδασμών, παρατήρηση σε καθιστή θέση, φακοί μεγάλου eye relief, ηλεκτρικός εστιαστής ή κάποιος συνδυασμός αυτών).

Τα άλλα δύο είναι πρακτικά τα ίδια, προερχόμενα από το ίδιο εργοστάσιο.

Ο σωλήνας είναι στις μικρές αγγελίες, αν και ίσως όχι πια διαθέσιμος.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα και καλώς ήρθες στην παρέα μας :)

Δεν θα σου προτείνω κάποιο από τα 3 που ρωτάς για 2 βασικούς λόγους.

1) Δεν τα έχω δοκιμάσει, οπότε το αφήνω σε άλλον

2) Με τα ίδια χρήματα μπορείς να πάρεις πολύ καλύτερο τηλεσκόπιο που δεν θα κλαις τα λεφτά σου αργότερα.

Θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις προς το παρόν να διαβάζεις τα εισαγωγικά άρθρα του φόρουμ

http://www.astrovox.gr/intro.php

και κυρίως τον οδηγό για τηλεσκόπια που είναι το α και το ω εφόσον αποφάσισες να μπεις και εσύ στο τρυπάκι :)

http://www.astrovox.gr/telescopes.html

Από την στιγμή που θα διαβάσεις αυτά τα άρθρα τότε θα καταλάβεις και εσύ πως με το 127αρι δεν θα περιμένεις και πολλά. Αν δεν σε ενδιαφέρει το τηλεσκόπιο να έχει σύστημα GoTo, σου προτείνω να πας κατευθείαν στο 8" Dob της SkyWatcher

http://astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=657

και ότι περισσέψει να το επενδύσεις σε προσοφθάλμια, καλό barlow φακό κλπ που θα σου φανούν πολύ χρήσιμα στην πορεία.

Δημοσιεύτηκε

Καλώς σας βρήκα!

kkokkolis Από όσο λέει το μικρο έχει τις επιστρώσεις StarBright XLT δεν ξέρω αν αυτό βοηθάει όντως για φωτεινότερα είδωλα.

filfilip έχω το dob 8'' και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος ωστόσο ήθελα ενα μικρο mak για παρατήρηση πλανητών (αλλα και βαθέος ουρανού εως εκεί που μπορεί) απο σκοτεινό ουρανό επειδή μου είναι δύσκολο να μεταφέρω το dob σε μακρινές αποστάσεις.

καταλαβαίνω οτι δεν θα μου δίνει τα φωτεινά είδωλα που μου δίνει το 8''

Δημοσιεύτηκε
Καλώς σας βρήκα!

kkokkolis Από όσο λέει το μικρο έχει τις επιστρώσεις StarBright XLT δεν ξέρω αν αυτό βοηθάει όντως για φωτεινότερα είδωλα.

filfilip έχω το dob 8'' και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος ωστόσο ήθελα ενα μικρο mak για παρατήρηση πλανητών (αλλα και βαθέος ουρανού εως εκεί που μπορεί) απο σκοτεινό ουρανό επειδή μου είναι δύσκολο να μεταφέρω το dob σε μακρινές αποστάσεις.

καταλαβαίνω οτι δεν θα μου δίνει τα φωτεινά είδωλα που μου δίνει το 8''

Ok! Τότε πάω πάσο! Χεχε

Καλές παρατηρήσεις λοιπόν και καλοριζικο οποιο επιλεξεις!

Δημοσιεύτηκε

Οι XLT μειώνουν τις ανακλάσεις, αλλά δεν νομίζω να χαρίζουν μία ίντσα. Εγώ είμαι ικανοποιημένος από το 4SE, απλώς περιορίζεσαι στα 100x αν τα μάτια σου είναι κουρασμένα, αλλά αν είσαι νέος μπορείς να επιδιώξεις και 150-200x. Τα άλλα ανεβαίνουν στα 125 και 250x αντιστοίχως, με τον δεύτερο να είναι το όριο της ατμόσφαιρας.

Αφού εστιάζεις στο Nexstar, πέρα από την καλύτερη βάση, διαθέτει ενσωματωμένη σφήνα (καλό για βασική φωτογράφηση) και την διπλή έξοδο (που πάλι διευκολύνει στη φωτογράφιση). Είναι καλό για επίγεια παρατήρηση. Διαθέτει σαν αξεσουάρ διαγώνιο 45 μοιρών γι αυτό, αλλά εγώ του έβαλα προσαρμογέα σε SCT και έτσι μπορώ να χρησιμοποιώ και διαγώνιο 2" αλλά και μειωτή εστιακού λόγου 0.63x, κάτι που έκανα κατά κόρον πριν αποκτήσω ένα μικρό ημιαποχρωματικό.

Είναι καλό και για ηλιακή παρατήρηση, με ειδικό φίλτρο Mylar πάντοτε. Ακόμη θυμάμαι την διάβαση της Αφροδίτης με το 4SE.

Αφού έχεις και το 8" δεν χάνεις πολλά αν επιλέξεις το 4" έναντι του 5". Με το ίδιο σκεπτικό το προτίμησα και εγώ, αφού είχα μεγαλύτερα τηλεσκόπια.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Καλή σας μέρα!

Η αλήθεια είναι πως φαίνεται πολύ χρήσιμο το ενσωματωμένο flip mirrοr σε αντίθεση με τα άλλα δύο που δεν διαθέτουν... Είναι απο τους λόγους που με κάνουν να γλυκοκοιτάζω το 4αρι!

Αλλά βρίσκομαι σε δίλημμα μιας ιντζας...

Εσείς πιο απο αυτα θα επιλέγατε σαν λύση μεταφοράς και παρατήρησης, σταθερότητα;

Δημοσιεύτηκε

Να ξέρεις πως, όταν χρησιμοποιείς το flip mirror, θα πρέπει να επανεστιάσεις γυρνώντας τον εστιαστή πολλές φορές. Με το διαγώνιο (ειδικά τον 2") η εστιακή είναι αρκετά μεγαλύτερη, 1500mm ή και παραπάνω. Πάντως η διάταξη έχει πλεονεκτήματα, αφού μπορείς να αποφύγεις αρχικά το έξοδο ενός διαγωνίου και μετά να έχεις κάμερα στην οπτική έξοδο και έναν φακό στην εστία Coude ώστε να επικεντρώνεις στον πλανήτη που θα φωτογραφίσεις.

Επίσης το Nexstar 4SE αφαιρείται εύκολα και τοποθετείται σε μια οποιαδήποτε άλλη βάση. Μια καλή φωτογραφική ή οι ελαφρές AZ το σηκώνουν άνετα (για επίγεια παρατήρηση ας πούμε). Εγώ το χρησιμοποιώ με την υψαζιμουθιακή του Lidl, κατηγορίας AZ0. Δεν είναι ιδανική αλλά το σηκώνει. Τα 127mm δεν νομίζω.

Ένας Rigel ερευνητής είναι ιδανικός για τη χρήση αυτή. Για την ανεύρεση πλανητών ιδίως, βοηθά ένα Laser, ενώ για τον ήλιο χρησιμοποιώ το πανέξυπνο και φθηνό Heliopod.

Αν ήταν το μόνο μου τηλεσκόπιο θα προτιμούσα ένα 127mm. Αλλά έχοντας ήδη το 8" και επιζητώντας τη φορητότητα, ένα 102 θα ήταν αρκετό. Και (χωρίς να έχω συγκρίνει) ένα ελαφρύτερο τηλεσκόπιο επάνω σε μια σταθερότερη βάση είναι καλύτερο από ένα βαρύτερο τηλεσκόπιο επάνω σε μία λιγότερο ευσταθή βάση.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Σας ευχαριστώ πολύ, είστε κατατοπιστικότατος!

Μια απορία σχετικά με την βάση, είναι εφικτό να τοποθετηθεί απευθείας ας πούμε μια dslr αφαιρώντας απο την βάση τον ΟΤΑ;

Επίσης τι διάμετρο ράβδο δέχεται η βάση;

Με συγχωρείτε για τις ίσως οχι και τόσο "φυσιολογικές" απορίες, όταν βρω χρόνο θα περάσω και απο το πλανητάριο να το δω απο κοντά, αλλά είναι καλύτερα να πάρω μια ιδέα μέχρι τότε!

Δημοσιεύτηκε

Η ράβδος είναι τύπου Vixen Dovetail.

Μπορείς να βάλεις DSLR με τον προσαρμογέα ενός φωτογραφικού τρίποδα, ο οποίος είναι συμβατός με Vixen Dovetail. Των Manfrotto ας πούμε είναι συμβατός. Τον αγοράζεις από οποιοδήποτε φωτογραφικό κατάστημα, πήρα έναν εξτρά από την Πατησίων και ήταν αρκετά φθηνός ώστε ξέχασα την τιμή. Για να έχεις όμως προσανατολισμό Landscape θα χρειαστείς προσαρμογέα L. Νομίζω πως έχει το Πλανητάριο Θεσσαλονίκης.

Ο Sportikus τα έχει δοκιμάσει αυτά πιστεύω και μπορεί να σε συμβουλεύσει.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Δηλαδή είναι συμβατή με ράβδους διαμέτρου 45mm όπως αυτή http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=946

και ο αντάπτορας L αυτός πρέπει να είναι αν δεν κάνω λάθος κάπου... http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=2154 :-k

Δημοσιεύτηκε
Έτσι νομίζω. Πρόσεξε όμως, για να είναι ορθή η κάμερα με το L bracket, ο άξονας του ύψους θα έχει απόκλιση 90 μοιρών. Δεν ξέρω αν το λογισμικό το προβλέπει αυτό.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης