Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

παιδιά ξέρη καπιος τι παίζει με το bin 2χ2 έχω καπιες απορίες,το χρησιμοποιώ αν έχω καταλάβει καλά για να αυξήσω την διακριτική ικανότητα του τηλεσκοπίου αλά τη γίνετε με το καρέ που θα πάρω θα μπορώ να το χρησιμοποιησω με αλα fit που έχω πάρει σε mode 1x1? πρέπει να πάρω διπλάσιο χρόνο λήψης? η δεν επηρεάζεται ο χρόνος λήψης?

εχω το ed 80 sw kai mia atik 16 που μου δίνει 2.9 arsec/pix αν δεν κανω λαθος, με bin 2x2 θα πάρω 5.8arsec/pix θα έχω αποτέλεσμα γιατί κάπου έχω διαβάσει οτι πρέπει να έχω 2-3 arsec/pix ισχύει?

στο νεφέλωμα της φούσκας ngc 7635 δεν είμαι πολύ ικανοποιημενος αν πάρω 2χ2 8α έχω αποτέλεσμα?ως προς την διακριτική ικανότητα

έψαξα λίγο αλά στο θέμα δεν υπάρχει σαφήνεια ούτε πολλές αναφορές.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Στο bin 2x2 τα 4 πιξελ συμπεριφερονται σαν 1 κατα τη ληψη. Αυτο εχει σαν αποτελεσμα να ριχνεις την αναλυση σου αλλα μπορεις να παρεις τους χρονους στο μισο. Γιαυτο τραβανε μονο το RGB σε 2χ2. Λογικα θα πρεπει ολα τα callibration frames σε καθε φιλτρο να παρεις στο ιδιο bin
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

οκ άρα το κάνω μόνο για να γλιτώσω χρονο στα rgb και δεν το χρησιμοποιώ στο L γιατί μου ρίχνει την ανάλυση, σε ευχαριστώ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...
Το πόσο λάθος είναι το binning γενικότερα μπορείς να το διαβάσεις πολύ καλύτερα στο "Lessons from the masters; Current concepts in Astronomical image processing", ιδιαίτερα δε στην σελίδα 219. Δεν νομίζω ότι μπορεί να εξηγηθεί καλύτερα ο μύθος περί bin2x2, 3x3, κλπ, κλπ Το ότι αρκετοί το χρησιμοποιούν αλλά βλέπεις να έχουν δημιουργήσει αριστουργήματα οφείλεται στην τεχνική τους κατάρτιση και όχι στο binning. Με λίγα λόγια χωρίς binning θα είχαν καλύτερα αποτελέσματα.

Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.

 

Arthur C. Clarke

 

 

http://vip-digital-imaging.blogspot.com

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλημέρα Ανδρέα,

 

με την Atik 16 αν κάνεις 2x2 θα είναι τρομερά μικρό το καρέ.

Άγγελος Μακρής

 

www.aggelosmakris.com

www.facebook.com/aggelosmakrisnightscapes

www.instagram.com/aggelos_makris

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Το θέμα "binning" συζητήθηκε στην περασμένη AVAT χωρίς κάποιο τελικο συμπέρασμα.

 

Το έψαξα λίγο παραπάνω και τελικά φαίνεται πως ισχύουν τα παρακάτω (τουλάχιστον αυτή είναι η πιο αποδεκτή προσέγγιση από πολούς καλούς ξένους αστροφωτογράφους:

 

To binning (π.χ 2x2) βελτιώνει το λόγο του σήματος προς θόρυβο για το χρώμα (RGB φίλτρα). Αυτό σημαίνει πως

*Δεν χάνεσαι στο θόρυβο όταν χρειαστεί να pushάρεις το χρώμα ώστε να φανεί η πληροφορία. Σε λιγότερο χρόνο έχεις πάρει δεδομένα που μπορείς να τα αξιοποιήσεις και καλύτερα.

*Εάν δεν έχεις πολύ χρόνο στη διάθεσή σου (π.χ μια εξόρμηση στο βουνό) τότε καλύτερα να κάνεις bin2x2 στο χρώμα.

 

ΔΕΝ πρέπει να κάνεις binning εάν

 

* Έχεις αρκετή φωτορύπανση, κάτι που θα ανεβάσει πολύ το background ADU level και θα είναι εν τέλει άχρηστο. Αντί για χρώμα θα μαζέψεις το χρώμα της... λάμπας και της φωτορύπανσης!

 

* Σκοπεύεις να ενώσεις στο L σου και άλλα φίλτρα, δηλαδή να φτιάξεις synthetic Luminance. Εκεί καλύτερα να έχεις το ίδιο bin με το L ώστε να μην χάσεις πληροφορία.

 

Σίγουρα άν έχεις χρόνο στη διαθεσή σου. π.χ παρατηρητήριο και όλα είναι στημένα και καλά καλύτερα μην κάνεις binning. Αν δε σου φτάνει ο χρόνος του χρώματος, πάρε λήψεις και αύριο :)

 

Νομίζω πάντως πως για τους περισσότερους που φωτογραφίζουμε στα βουνά με λίγο χρονικό περιθώριο (1-3 νύχτες max.. επιβάλεται να κάνουμε binning!

 

* Να προσθέσω πως το binning πρέπει να υπολογιστεί και με το image scale που έχουμε με τον εν λόγω εξοπλισμό. Μπορεί να είναι καλύτερο και στο L σε περιπτώσεις που φωτογραφίζουμε σε μεγάλες εστιακές αποστάσεις.

* Σε Narrowband φίλτρα όλα αυτά ξεχάστε τα! Τις περισσότερες φορές θέλει bin2x2 για να μην πω 4x4 είδικα στο φίλτρο του θείου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για το θέμα του binning στα narrowband μπορώ να πω ότι δοκίμασα binning στο SII/OIII σε image scale 6.2arcsec/px δηλ γινόταν 12,4arcsec/px. Οσο δεν προσθέτεις αυτα τα φιτ στο Luminance δεν υπάρχει καμία μα καμία αλλαγη στην ανάλυση της εικόνας. Υπάρχουν πολλές πληροφορίες ότι το binning χαλάει την ανάλυση της εικόνας αλλα μάλλον κατι λαθος κανουν αυτοί που το γράφουν.

PixInsight 1.8 RC7

 

Δημήτρης Πλατής

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Βαγγέλη νομίζω έστιψες όσα έχουμε πει/δει/διαβάσει και έβγαλες το απόσταγμα, συμφωνώ σε όλα.

Είναι ακριβώς ότι έχω συμπαιράνει και εγώ για τον πραγματικό κόσμο του φωτογράφου και όχι έναν ιδεατό στον οποίο διαθέτεις άπειρο χρόνο.

 

Ο καλός ουρανός στο βουνό απαιτεί πολλή ώρα για να φτάσει η έκθεση στα RGB στο ελάχιστο όριο υποβάθρου (sky limit) και πρακτικά σε βγάζει εκτός χρονοδιαγράμματος, οπότε bin 2x2 και drizzle 2x για καλύτερο resampling κατά το alignment των εκθέσεων.

Αν δεν κάνεις binning τότε οι εκθέσεις σου θα περιέχουν (ποσοστιαία πάντα) πολύ readout noise και δεν θα παίρνουν πολύ τέντωμα όπως είπε ο Βαγγέλης.

 

Οχι bin 2x2 όμως στο Ηα π.χ., διότι κατά κανόνα το αναμιγνύουμε (με τον ένα ή τον άλλο τρόπο) με το luminance και έτσι χαλάμε όπως είπε ο Δημήτρης την ανάλυση.

Εδώ στα narrowband φίλτρα σε καλό ουρανό το sky limit πάει περίπατο διότι ποτέ δεν θα το πιάσεις, απλά τραβάς όσο περισσότερο αντέχει η βάση σου.

 

Παρ'όλα αυτά υπάρχει και η σχολή του RGB bin 1x1 χωρίς L, δηλ. 2 σε 1: synthetic luminance από τα RGB και χρώμα από τα ίδια επίσης. Η τεχνική αυτή έχει πολλούς υποστηρικτές και προσωπικά θέλω πολύ να την δοκιμάσω.

Ηλίας Νταγιόγλου

Μια φωτογραφία = 10^3 λέξεις = 10^6 σκέψεις

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αντιγράφω από το βιβλίο των Masters, σελίδα 219:

 

"A final word about binned data. Many think that binning 2 × 2 automatically doubles SNR, but in reality the benefits of binning are reduced as light pollution increases."

 

Όπως είπε και ο Βαγγέλης, σε 2x2 συλλέγεις πολλύ περισσότερη φωτορύπανση, άρα είναι λογικό να φτάνεις το sky limit πολύ γρηγορότερα.

 

Επίσης, δεν υπάρχει θέμα ποιος γράφει και τι γράφει, ούτε είναι θέμα προσωπικό. Κουβέντα γίνεται, δημιουργική νομίζω. Επίσης, νομίζω τόνισα ότι σε οποιαδήποτε τεχνική η μέγιστη βαρύτητα είναι η τεχνική κατάρτιση και εμπειρία του φωτογράφου. Αυτό νομίζω τα λέει όλα. Όπως επίσης και τα αποτελέσματα που βλέπουμε σε αυτό το forum αλλά και παγκόσμια. Πέρα όμως από αυτό όταν η δουλειά των κορυφαίων ξένων αστροφωτογράφων, όπως επίσης και τα άρθρα τους/βιβλία τους μας ενημερώνουν για το αντίθετο, καλό είναι να το δούμε. Και βέβαια με όλο το σεβασμό προς όλους, έχω την εντύπωση ότι τα λεγόμενά τους έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα όχι μόνο για τον ιδεατό κόσμο αλλά και για την πραγματικότητα την οποία βιώνουμε (λιγοστός χρόνος).

 

Το θέμα του RGB μόνο που έθεσε ο Ηλίας, νομίζω είναι αρκετά ενδιαφέρον και έχει συζητηθεί στο παρελθόν. Στην ουσία παίρνεις το L επειδή δεν έχεις χρόνο για τέλειο RGB. Άρα στο LRGB, HaRGB, LHaRGB, κλπ, πάντα αναμιγνύεις, όπως και στο NB. Άρα η τεχνική RGB, οφείλει να είναι και η περισσότερο "αγνή" (δόκιμος όρος). Άλλο κεφάλαιο αυτό αλλά αρκετά ενδιαφέρον.

 

Φιλικά,

 

Βασίλης

Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.

 

Arthur C. Clarke

 

 

http://vip-digital-imaging.blogspot.com

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όποιος θέλει να δοκιμάσει την τεχνική του συνθετικού Lum να συμπληρώσω ότι αυτη ειναι εξαιρετικά διαδεδομένη στην επεξεργασία από DSLR...

 

http://www.astronomersdoitinthedark.com/dslr_llrgb_tutorial.php

PixInsight 1.8 RC7

 

Δημήτρης Πλατής

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 6 μήνες αργότερα...
ανάλογα με το πρόγραμμα που έχεις για την ευθυγράμμιση και το στακαρισμα θα βάλεις σαν βάση για την ευθυγράμμιση το bin 1x1 κανάλι (ha) και θα ευθυγραμμισεις τα bin 2x2 κανάλια σου (sii, oiii). Συνήθως γίνεται αυτοματα διπλασιασμός της ανάλυσης του bin 2x2 σε bin 1x1.

Φιλικά Κώστας

 

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης