zoran Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 19, 2013 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 19, 2013 Καλώς σας βρήκα, είμαι νέο μέλος και μεγάλος fan της ταινίας Contact και πρόσφατα και του Carl Sagan!Ας μπω στο ψητό όμως, όπως στο New Μεξικό έχουν αυτή τη μεγάλη συστοιχία ραδιοτηλεσκοπίων -το VLA- θα μπορούσαμε κ εδώ στην Αθήνα να χρησιμοποιήσουμε αυτή την τεράστια τσιμεντένια πλάκα (έτσι φαίνεται από ψηλά), τις ταράτσες μας δηλαδή ώστε να αποτελέσει μια συστοιχία ή έστω κ ένα ραδιοτηλεσκόποιο τεραστίου μεγέθους;Ίσως να λέω βλακείες, μάλλον όχι "ίσως" αλλά σίγουρα λέω βλακείες, όμως όπως οι PlanetHunters χρησιμοποιούν αμέτρητους χρήστες για αξιολόγηση των ευρημάτων του Κέπλερ, έτσι κ εάν ενωθούμε σε άλλο επίπεδο ίσως έχουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα!Να ρωτήσω επίσης, τα ραδιοτηλεσκόπια, εκπέμπουν ακτινοβολία ας πούμε όπως οι κεραίες κινητής;
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 19, 2013 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 19, 2013 Εκπέμπουν (ανακλούν στην πραγματικότητα) μεταξύ κατόπτρου και συλλέκτη. Είναι παραβολικά (ενώ οι ταράτσες επίπεδες) και ευαίσθητα στη ραδιορρύπανση (θόρυβος από TV, ράδιο, κινητά) οπότε τοποθετούνται σε κοιλάδες, μακριά από τις πόλεις. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
zoran Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 19, 2013 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 19, 2013 Τα κύματα που εκπέμπουν είναι βλαβερά για τον άνθρωπο;
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 19, 2013 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 19, 2013 Δεν έχει αποδειχθεί κάτι τέτοιο. Έχουν μήκος κύματος μεγαλύτερο από του DNA και των κυττάρων και δεν φαίνεται να προκαλούν μεταλλάξεις όπως η ακτινοβολία γ.Πρόκειται για μή ιονίζουσα ακτινοβολία. Το όριο ιονισμού είναι στις υπεριώδεις ακτίνες. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
MARINOS Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 19, 2013 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 19, 2013 Μήπως τα μπερδεύετε με τα radar που λαμβάνουν αυτό που εξέπεμψαν ; Νομίζω ότι τα ραδιοτηλεσκόπια είναι μόνο δέκτες και η ενέργεια του λαμβανόμενουσήματος πρέπει να είναι της τάξης μικρο/νανο/πικο-Βόλτ. Χρήστος Μαρινός
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 19, 2013 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 19, 2013 Διάβασε παραπάνω. Είπα πως ανακλούν μεταξύ κατόπτρου και συλλέκτη. Αν βάλεις το κεφάλι σου εκεί θα περάσει ακτινοβολία. Μετά είπαμε γενικά για τους κινδύνους της ακτινοβολίας αυτής, ασχέτως των ραδιοτηλεσκοπίων. Δεν νομίζω πως μπερδέψαμε κάτι. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
zoran Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 20, 2013 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 20, 2013 Θεωρητικά πάντα... εάν κοιτάξει κανείς στις ταράτσες των πολυκατοικιών στην Αθήνα θα δεί πως είναι γεμάτες με δορυφορικές κεραίες κλπ. Θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα μεγάλο ραδιοτηλεσκόπιο εάν όλες αυτές συνδέονταν και λειτουργούσαν σαν ένα array, όπως για παράδειγμα το VLA στο Νέο Μεξικό;
MARINOS Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 20, 2013 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 20, 2013 Θεωρητικά πάντα... εάν κοιτάξει κανείς στις ταράτσες των πολυκατοικιών στην Αθήνα θα δεί πως είναι γεμάτες με δορυφορικές κεραίες κλπ. Θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα μεγάλο ραδιοτηλεσκόπιο εάν όλες αυτές συνδέονταν και λειτουργούσαν σαν ένα array, όπως για παράδειγμα το VLA στο Νέο Μεξικό; Τους λείπουν πολύ βασικά στοιχεία, π.χ. rotators.Το εγχείρημα θα ήταν τόσο περίπλοκο που θα ήταν καλύτερο να φτιάχναμε ένα array απο την αρχήμακρυά απο αστικά κέντρα. Χρήστος Μαρινός
zoran Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 20, 2013 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 20, 2013 rotators... αυτό είναι για να μεταβάλλεται η γωνία τους;αλλά εάν π.χ. δεν είχαν τέτοιο σύστημα, τι θα μας πείραζε εάν ήταν όπως είναι τώρα;τι άλλο τους λείπει;
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 20, 2013 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 20, 2013 Θα πρέπει να βλέπουν όλες στο ίδιο σημείο. Και γιαυτό χρειάζονται βάση, μοτέρ και κεντρικό έλεγχο με λογισμικό. Το ίδιο σημείο ελέγχου θα πρέπει να επεξεργάζεται τα σήματα. Ορισμένες κεραίες που τοποθετήθηκαν σε μπαλκόνια δεν έχουν ελευθερία κινήσεων. Τους λείπει φυσικά και η προστασία από παρεμβολές. Στα ραδιοτηλεσκόπια, επειδή το σήμα είναι ασθενές, η διάμετρος έχει τεράστια σημασία. Δεν γνωρίζω σε τι διαμέτρημα αντιστοιχούν όλες οι κεραίες μαζί. Είναι πολλές αλλά και μικροσκοπικές. Φυσικά, αν το κάναμε αυτό που λες, θα χάναμε τη Nova (αυτό είναι ένα πλεονέκτημα ίσως). Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
zoran Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 20, 2013 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 20, 2013 Λοιπόν μερικές πρόχειρε ιδέες για τι θα κάνουμε (ποιοί? εμείς... άσε ονειρεύομαι τώρα, στήνω σχέδια ήδη)... συμφωνία με NOVA και OTEtv για επεμβάσεις στα πιάτα τους ώστε να μην ενοχλείται κανείς και να κάνουμε κ τη δουλειά μας. Και συενργαζόμαστε μαζί τους σε περίπτωση που πρέπει να συμβάλλουν κ εκείνοι! Θα δούμε τι και πως. Θα πρέπει να βλέπουν όλες στο ίδιο σημείο. Και γιαυτό χρειάζονται βάση, μοτέρ και κεντρικό έλεγχο με λογισμικό. Δεν γίνονται όλα αυτά λες; Θα φτιάξουμε μια εξτρα βασούλακαι υα την προσαρμόσουμε στα πιάτα όλων των πελατών, με τη σύμφωνη γνώμη τους βέβαια! Το ίδιο σημείο ελέγχου θα πρέπει να επεξεργάζεται τα σήματα.Θα έχουμε κάποιο κεντρικό υπολογιστή, το αρχηγείο που θα είναι επεύθυνο για όλα αυτά. Στο VLA πως γίνεται; Ορισμένες κεραίες που τοποθετήθηκαν σε μπαλκόνια δεν έχουν ελευθερία κινήσεων.Είναι νομίζω λίγες αυτές όμως. Για τι ελευθερία κινήσεων μιλάμε; Τους λείπει φυσικά και η προστασία από παρεμβολές.Σε αυτό σηκώνω τα χέρια ψηλά, πρέπει να βρεθούν νέοι ειδικοί επιστήμονες με προτάσεις ώστε να παρακαμφθεί αυτό το θέμα! Στα ραδιοτηλεσκόπια, επειδή το σήμα είναι ασθενές, η διάμετρος έχει τεράστια σημασία. Δεν γνωρίζω σε τι διαμέτρημα αντιστοιχούν όλες οι κεραίες μαζί. Είναι πολλές αλλά και μικροσκοπικές. Δεν μπορούμε να το μάθουμε αυτό λες, τι μεγέθους πιάτο δηλαδή φτιάχνουν εάν 100 είναι σε grid? Φυσικά, αν το κάναμε αυτό που λες, θα χάναμε τη Nova (αυτό είναι ένα πλεονέκτημα ίσως). Μπορούμε να προγραμματίσουμε το μοτέρ να στρέφεται εκεί που θέλουμε όταν ο ιδιοκτήτης κοιμάται και δεν την χρησιμοποιεί τη Nova ή την OTEtv (είναι κ αυτοί) Βασικό... μην το απορρίψετε το σχέδιο αυτό με τη μία, θυμάστε την Ellie στο Contact πως έπεισε τη Hayden Industries? Ε εγώ είμαι η Ellie τώρα... περίπου!
MARINOS Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 20, 2013 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 20, 2013 Οι 49 στους 50 (συνδρομητές) θα λακίσουν, όταν τους ζητήσεις να κάνεις μερεμέτια μισής μέρας στο σπίτι τους,για να περάσεις ένα-δυό νέα καλώδια (τάση rotator/ethernet), να "πειράξεις" το router τους, να έχουν μόνιμαστην πρίζα ένα τροφοδοτικό "αλλουνού" κλπ.Εσύ πρέπεις να λακίσεις, με κόστος καμμιά 250αριά ευρώ ανά εγκατάσταση, την οποία θα εκμεταλλεύεσαι για μερικές ώρες, την οποία πρέπει να συντηρείς ανά πάσα στιγμή (ντριιιιν...γειά σας, ήρθαμε για το ραδιοτηλετέτοιο...),γιά 1/10 του bandwidth ενός original ραδιοτηλεσκοπίου.Υποθέτω ότι προγραμματιστές/δικτυάδες και λοιποί ταλαίπωροι θα δουλέψουν σ'αυτό για την ψυχή της μαμάς τους,γιατί αλλιώς δεν μας φτάνουν ούτε κι οι γερμανικές αποζημιώσεις. Χρήστος Μαρινός
zoran Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 20, 2013 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 20, 2013 Οι 49 στους 50 (συνδρομητές) θα λακίσουν, όταν τους ζητήσεις να κάνεις μερεμέτια μισής μέρας στο σπίτι τους,για να περάσεις ένα-δυό νέα καλώδια (τάση rotator/ethernet), να "πειράξεις" το router τους, να έχουν μόνιμαστην πρίζα ένα τροφοδοτικό "αλλουνού" κλπ.Εσύ πρέπεις να λακίσεις, με κόστος καμμιά 250αριά ευρώ ανά εγκατάσταση, την οποία θα εκμεταλλεύεσαι για μερικές ώρες, την οποία πρέπει να συντηρείς ανά πάσα στιγμή (ντριιιιν...γειά σας, ήρθαμε για το ραδιοτηλετέτοιο...),γιά 1/10 του bandwidth ενός original ραδιοτηλεσκοπίου.Υποθέτω ότι προγραμματιστές/δικτυάδες και λοιποί ταλαίπωροι θα δουλέψουν σ'αυτό για την ψυχή της μαμάς τους,γιατί αλλιώς δεν μας φτάνουν ούτε κι οι γερμανικές αποζημιώσεις.χαχαχα ναί είναι μια άποψη αλλά... σας ζητώ μόνο να αποκτήσετε λιγάκι όραμα, να πάρετε λίγη απόσταση και να δείτε τη συνολική εικόνα, να δώσετε μια ευκαιρια σ' αυτό που θα είναι η πιό σημαντική στιγμή για την ανθρωπότητα και την ιστορία...της ιστορίας! (όποιος έχει δεί το contact καταλαβαίνει τι λέω!)δεν θα γίνουν τα πράγματα ακριβώς έτσι ειδικά με τους πελάτες Nova και Otetv, έχω σχέδιο και πάνω απόλα, δεν το κάνουμε για τα λεφτά, υπάρχει κάτι μεγαλύτερο σεαυτό το project!kkokolis και κανάς άλλος, τι λέτε?
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 20, 2013 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 20, 2013 Εγώ λέω, όπου ακούς πολλές κεραίες, κράτα μικρό καλάθι.Αν λύσεις όλα τα υπόλοιπα θα απομείνει άλυτο το πρόβλημα των παρεμβολών. Θα κλείσουν όλοι τα κινητά τους ταυτόχρονα, 3000000 άνθρωποι; Και τις τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, φούρνους μικροκυμάτων, CB, συναγερμούς σπιτιών και αυτοκινήτων και δεν ξέρω τι άλλο;Κοίτα που τα κατασκευάζουν, στην απόλυτη ερημιά. Επειδή χρειάζονται "ριαδιοσκοτία"Έχει ενδιαφέρον σαν ιδέα στην θεωρία και ας είναι ανεφάρμοστο. Συζήτησέ το στη συνέχεια με κάποιον ειδικό αν θέλεις. Εμείς γνωρίζουμε όσα και εσύ, δηλαδή σχεδόν τίποτε. Εδώ δες http://www.scienceinschool.org/2012/issue23/telescope Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
zoran Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 20, 2013 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 20, 2013 Thanx φίλε, αλλά με ποιόν ειδικό να τα συζητήσω; Επίσης σίγουρα δεν είναι ένα project που θέλω να το κάνω μόνος μου, νομίζω πρέπει να συνδράμουμε όλοι! Και γιατί λες πως ξέρετε όσα κι εγώ, δηλαδή σχεδόν τίποτε; Το μόνο σίγουρο είναι πως εγώ είμαι ο πλέον άσχετος αλλά και ο νεότερος σε αυτό το forum
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα