sakis_petsas Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 6, 2013 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 6, 2013 Γεια σας φίλοι μου. Τον Οκτώβριο του 2011 πήρα την απόφαση να κατασκευάσω ένα παρατηρητήριο στην ταράτσα του σπιτιού μου ώστε να γλυτώσω από την ταλαιπωρία του στησίματος του τηλεσκοπίου και το ανεβοκατέβασμα έστω και ενός ορόφου.Μετά από ενάμιση χρόνο δουλειάς (με λίγη βοήθεια από τη σύζυγο και τα παιδιά) τοποθέτησα το τηλεσκόπιο και άρχισα να χρησιμοποιώ το παρατηρητήριο.Έκανα μια συλλογή από φωτογραφίες της κατασκευής για να τις δημοσιεύσω στο Mastrovox ώστε να μοιραστώ μαζί σας την χαρά μου από την απόκτηση του παρατηρητηρίου.Ο θόλος έχει γίνει από μεταλλικό σκελετό επενδεδυμένος με πολυεστέρα.Αν κάποιος δεν έχει δουλέψει άλλη φορά πολυεστέρα είναι καλύτερα να τον αποφύγει και να χρησιμοποιήσει άλλα υλικά όπως λαμαρίνα. Αργότερα θα ανεβάσω τις φωτογραφίες με την σειρά κατασκευής. Φιλικά, Θανάσης Πέτσας
DimitrisV Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 6, 2013 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 6, 2013 Καλορίζικο και περιμένουμε φωτογραφίες! “The Truth Is Out There” "Stardust" Observatory - Chalkidiki
sakis_petsas Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 6, 2013 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 6, 2013 Εικόνες κατασκευής Τοποθέτηση του θόλου πάνω στον δακτύλιο και δοκιμή αν περιστρέφεται σωστά. Τοποθέτηση του δακτυλίου στην οροφή του παρατηρητηρίου Τοποθέτηση του θόλου στη θέση του(1) Τοποθέτηση του θόλου στη θέση του(2) Τοποθέτηση του θόλου στη θέση του(3) Μόνωση και επένδυση εσωτερικού. Για την μόνωση χρησιμοποιήθηκαν πλάκες εξηλλαγμένης πολυστερίνης πάχους 5cm. Για το δάπεδο, κόντρα πλακέ θαλάσσης πάχους 21 mm και για τους τοίχους κόντρα πλακέ θαλάσσης 11 mm. ΚαλωδίωσηΥπάρχουν 2 γραμμές τάσης 220V και 12V. Από τα 12V παίρνουν ρεύμα δύο γραμμές (κόκκινες και λευκές λάμπες). Καλωδίωση Καλωδίωση Καλωδίωση Μοτέρ για το άνοιγμα της μικρής θυρίδας.Το μοτέρ μαζί με το τσόκ είναι από δραπανοκατσάβιδο 14,4V αγορασμένο καινούργιο από κατάστημα της Θεσσαλονίκης στα 18€. Η μπαταρία του γυρίζει άνετα και τον θόλο και ανοίγει και την μεγάλη θυρίδα. Μοτέρ για το άνοιγμα της μεγάλης θυρίδας.Το μοτέρ είναι από ηλεκτρική υποβοήθηση τιμονιού επιβατικού σε συνδυασμό με ένα μειωτήρα στροφών 1/100. Μοτέρ περιστροφής του θόλου. Το μοτέρ είναι από ηλεκτρική υποβοήθηση τιμονιού επιβατικού σε συνδυασμό με ένα μειωτήρα στροφών 1/100 . Το εσωτερικό Το γραφείο Η είσοδος Κάτοψη Τομή Φιλικά, Θανάσης Πέτσας
sakis_petsas Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 6, 2013 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 6, 2013 Εικόνες κατασκευής (2) Οι ρόδες πάνω στον δακτύλιο. Επένδυση του δακτυλίου με πολυεστέρα Ο δακτύλιος πάνω στον οποίο περιστρέφεται ο θόλος Ο θόλος(4) Ο θόλος(3) Ο θόλος(2) Ο θόλος(1) Η μικρή θυρίδα(2) Η μικρή θυρίδα(1) Λαμάκια για την συγκράτηση του θόλου στη βάση του Για την επένδυση του θόλου και των θυρίδων χρησιμοποιηθηκε πλέγμα για γυψοσανίδες (μπλε),πολυεστερικός στοκος λευκός χωρις τριχα για την στερέωση του πλέγματος επάνω στις λάμες, τοποθέτηση του υαλοπιλήματος(750 gr)(υαλοϋφασμα), και εμποτισμός του με πολυε Λεπτομέρεια Κατασκευή του μεταλλικού σκελετού του θόλουΧρησιμοποιήθηκαν σιδερένιες λάμες 30 x 3 mm και σιδερόβεργες στρογγυλές Φ10 Οι δύο δακτύλιοι (δακτύλιος βάσης θόλου και δακτύλιος θόλου) Ο πυλώνας(2 Ο πυλώνας(1) Βίδες με μεταλλικά ούπα για την τοποθέτηση του πυλώνα. Η αρχή Φιλικά, Θανάσης Πέτσας
wereniki Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 6, 2013 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 6, 2013 Τι έχεις φτιάξει, άνθρωπέ μου; Αν πω ότι δε ζηλεύω, θα πω ψέματα.ΜΠΡΑΒΟ και πάλι ΜΠΡΑΒΟ!!! Το σύμπαν της τέχνης & οι τέχνες τ’ ουρανού
Django Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 6, 2013 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 6, 2013 Τι είπες τώρα! Glory days για το Mastrovox! Σάκη, σου εύχομαι να το χαρείς όσο χάρηκες την κατασκευή του και άλλο τόσο!
songless_bird Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 6, 2013 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 6, 2013 Κοστος δεν ρωταω. Αλλα η αξια αυτου που εφτιαξες ειναι ανεκτιμητη. Οταν διαβασα το πρωτο post χωρις τις φωτο δεν πηγε το μυαλο μου σε τοσο επαγγελματικη υλοποιηση... Θα σβήσουμε τα φώτα της πόλης των σπιτιώνθα έχουμε απόψε Γιορτή των αστεριών... Η Πούλια θ’ αναλάβει το μπαρ και τα ποτάκαι η Μεγάλη Αρκούδα θα φτιάχνει παγωτά
sakis_petsas Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 6, 2013 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 6, 2013 Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Η χαρά και η ικανοποίηση που νιώθεις κατά την διάρκεια της κατασκευής είναι πολύ μεγάλη. Η κούραση ξεχνιέται και περιμένεις την επόμενη μέρα για να συνεχίσεις.Εύχομαι σε όλους να αποκτήσουν το δικό τους παρατηρητήριο. Φιλικά, Θανάσης Πέτσας
hypercube Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 6, 2013 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 6, 2013 Συγχαρητήρια! Φοβερή κατασκευή! Γιάννης
stelios_STI Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 7, 2013 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 7, 2013 πςςςς!!!!! Παρατηρητηριο αναφορας!!!!
B.D. Foxmoor Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 7, 2013 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 7, 2013 Τρομερή κατασκευή,εύχομαι να το χαρείτε στο έπακρο. Άγγελος Μακρής www.aggelosmakris.comwww.facebook.com/aggelosmakrisnightscapeswww.instagram.com/aggelos_makris
themis_kart Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 7, 2013 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 7, 2013 Δεν υπάρχουν λόγια!!! Πάντα μια τέτοια κατασκευή είχα στο μυαλό μου αν ποτέ κάνω παρατηρητήριο.Πάντα με φόβιζε λίγο ο πολυεστέρας επειδή είχα ασχοληθεί με κάτι κατασκευές. Αλλά εσύ έγραψες!!Θα ήταν ενδιαφέρον κάποια παρουσίαση σε pdf πχ για όλο τον τρόπο κατασκευής καθώς και το τελικό κόστος!! Σε ευχαριστούμε που το μοιράστηκες μαζί μας Gazing at the universe through the ΄Eyes΄ of an astrophotographer...!!! http://www.astrothemis.gr Greek Astrophotography Discord Chat! https://discord.gg/2DUPacrNfM
DimitrisV Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 7, 2013 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 7, 2013 Επαγγελματική κατασκευή! Μπράβο σου! “The Truth Is Out There” "Stardust" Observatory - Chalkidiki
ckormpos1 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 7, 2013 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 7, 2013 Ο,τι καλυτερο εχω δει στη ζωη μου ! Ζηλευω!!!! Μπραβω ''...Λειψανα αστρων με μορφες αραχνιασμενες'' Οδυσσεας Ελυτης Τhe Delphinus Observatoryhttp://delphinusobservatory.blogspot.gr/
Vensius Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 7, 2013 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 7, 2013 Είμαι πολιτικός μηχανικός και είχα ρωτήσει και στο youtube πώς το έφτιαξες αλλά τώρα το βλέπω υπερ αναλυτικά. Όταν βρέχει όμως δεν έχεις πρόβλημα με τα όμβρια;
sakis_petsas Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 7, 2013 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 7, 2013 Vensius Το χαμηλότερο σημείο είναι 8 cm πάνω από την επιφάνεια της ταράτσας και είναι τσιμενταρισμένο γύρω γύρω. Μέχρι σήμερα δεν είχα κανένα πρόβλημα. Φαίνεται στην φωτογραφία 2 copy.jpg πριν το τσιμεντάρισμα. Φιλικά, Θανάσης Πέτσας
mathmike Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 7, 2013 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 7, 2013 Συγχαρητήρια κύριε Σάκη, μια ερώτηση σημαντική για εμένα που θέλω να κατασκευάσω έναν παρόμοιο θόλο, ειναι η εξής : Εχέτε υπολογίσει με κάποιο τρόπο την αντοχή του όλου συστήματος στον αέρα;
sakis_petsas Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 7, 2013 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 7, 2013 mathmike Να φροντίσετε η κατασκευή να είναι καλά στερεωμένη στην βάση της(στην πλάκα της οικοδομής). Ο θόλος με την συγκράτηση που έχει στο παρατηρητήριο, για να φύγει με τον αέρα θα πρέπει να πάρει μαζί του και το παρατηρητήριο. Φιλικά, Θανάσης Πέτσας
ikoms Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 7, 2013 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 7, 2013 Μπράβο !!! Sequence Generator Pro v2.3, Pixinsight 1.8
Greekdestiny Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 7, 2013 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 7, 2013 Ενα μεγαλο μπραβο !!! Φανταστικη κατασκευη !!! Tο προφίλ του προσωπικού μου αστεροσκοπείου στο Instagram:https://www.instagram.com/specca_observatory Η Σελίδα μου στο Facebook.https://www.facebook.com/dailyastronomy1/ Specca Observatory,IoanninaΛέκκας Γεώργιος.
minaskar Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 7, 2013 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 7, 2013 Εντυπωσιακό!! I''ve seen things you people wouldn''t believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams glitter in the dark near the Tannhäuser Gate. All those moments will be lost in time, like tears... in rain. Time to die.
Explorer79 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 7, 2013 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 7, 2013 Η λεξη "εντυπωσιακη" ειναι λιγη για να περιγραψει την κατασκευη αυτη. Οταν με το καλο η Θεσσαλονικη αποκτησει Led φωτισμο και η φωτορυπανση μειωθει σημαντικα, θα μπορεσεις να απολαυσεις τον γαλαξια μας! Απο τις φωτογραφιες φαινεται οτι το αστεροσκοπειο αυτο βρισκεται εντος πολεοδομικου συγκροτηματος! Συγχαρητηρια λοιπον!!!
sakis_petsas Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 7, 2013 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 7, 2013 Explorer79 Έχεις δίκαιο. Προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε την αγάπη μας για την αστρονομία, κάτω από όποιες συνθήκες μας προσφέρονται και με όποια μέσα διαθέτουμε. Ένα μόνιμο παρατηρητήριο σου πολλαπλασιάζει κατά πολύ το ποσοστό του χρόνου παρατήρησης, από το σύνολο του χρόνου που μπορείς να διαθέσεις για την αστρονομία. Φιλικά, Θανάσης Πέτσας
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα