Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Με πολύ μεγάλη μου χαρά σας ανακοινώνω ότι βρέθηκε φιλμάτη SLR κάμερα, Canon FX (http://www.cameramanuals.org/canon_pdf/canon_bell&howell_fx.pdf) της οποίας η τύχη αγνοείτο για καιρό...!!! :mrgreen: Έτσι, λοιπόν, πολλές ιδέες αλλα και ερωτήσεις ήρθαν στο μυαλό μου! Αρχικά είναι κατάλληλη για αστρογράφηση σε συνδυασμό με το τηλεσκόπιο που έχω - ETX 80. Αν ναι, ποιος είναι ο καλυτερος τρόπος για να την συνδέσω με το τηλεσκόπιο? Ακόμα ισχυεί οτι η κάμερα όταν τη συνδέεις στο τηλεσκόπιο αντί για προσοφθάλμιο έχει καποια μεγεθυνση η οποία αντιστοιχεί σε κάποιο προσοφθάλμιο και αν ναι πως μπορούμε να βρούμε την αντιστοιχία?? Eπιπλέον, μπορεί κάποιος να με διαφωτίσει περι ISO, ASA και DIM ?? Τέλος, πού μπορώ να βρώ φιλμ για την κάμερα και τι είδους φιλμ χρειαζεται??? (αργο, γρηγορο κλπ) :cheesy:
Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα Αλέξανδρε και Καλή Χρονιά

 

Ναι μπορείς να φωτογραφήσεις άνετα με την SLR, όπως ακριβώς με μια ψηφιακή. Απλά δεν σου παρέχει τις "ευκολίες" μιας ψηφιακής (live view, ανεξαρτησία από φιλμ, βλέπω άμεσα τι τράβηξα, κλπ). Έχει όμως άλλα πλεονεκτήματα και μαγεία (π.χ. εύκολος χειρισμός, δε χρειάζεται μπαταρία, κλπ). Δες και εδώ :

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=7877&highlight=%F6%E9%EB%EC

Μπορεί να συνδεθεί με όλους τους τρόπους στο τηλεσκόπιο. Εξαρτάται από το τί θέλεις να τραβήξεις και τί εξοπλισμό έχεις.

Φιλμ μπορείς να βρεις στα φωτογραφικά καταστήματα ή στο e-bay.

Γιώργος Αλεξίου
Δημοσιεύτηκε

επίσης καλή χρονιά!!

Αρχικά ευχαριστώ για την απάντηση. Ενδιαφέρομαι και για πλανητική αλλά και για φωτογράφιση βαθέως ουρανού :mrgreen: Εξοπλισμό έχω ένα διοπτρικό 80mm/400mm και όσο αφορά το φίλμ τι είδους χρειάζεται???

Δημοσιεύτηκε

Κατ αρχήν καλημέρα και καλή χρονιά!

Εύγε για την ανακάλυψη της Canon FX. Κατ αρχήν χρειάζεσαι T-ring για την μηχανή σου που έχει μοντούρα φακών Canon FL η οποία ειναι προγενέστερη της μοντούρας Canon FD. Δεν ξέρω αν ειναι συμβατές οι δυο αυτές μοντούρες φακών μεταξύ τους. Το T-ring των φιλμάτων autofocus Canon και των ψηφιακών ΔΕΝ κάνει. Η Canon με την εισαγαγή του autofocus άλλαξε και μοντούρα στους φακούς της και δεν ειναι συμβατοί πλέον μεταξύ τους. Χωρίς T-ring (αποκαλείται και T-adapter καμιά φορά) δεν προσαρμόζεται στο τηλεσκόπιο.

Στα άλλα που ρωτάς. Χωρίς ισημερινό τηλεσκόπιο αστροφωτογραφία με φιλμ ξέχασέ την εκτός απο λήψεις σελήνης και ήλιου ( με φίλτρο φυσικά) που και θα βγουν πολύ μικροί στο φιλμ καθότι 400mm εστιακή ειναι λίγο.

Σε 2000mm ίσα που γεμίζει το καρέ του φιλμ στο κάθετο ο ήλιος ή η σελήνη. Να εστιάζεις χωρίς να βλέπεις δεν γίνεται... (ούτε στις ψηφιακές γίνεται δηλαδή).

Επίσης την πλανητική να την ξεχάσεις με το τηλεσκόπιο που έχεις. Για να φωτογραφήσεις πχ τον Δία με φιλμ θέλεις μια εστιακή απόσταση 10.000-20.000mm. Αυτό επιτυγχάνεται με προσοφθάλμια προβολή (eyepiece projection) για την οποία δεν έχει δυνατότητα το τηλεσκόπιό σου.

Το απλούστερο ειναι να φωτογραφίσεις με την μέθοδο piggyback δηλαδή χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο απλά σαν πλατφόρμα που παρακολουθεί την κίνηση του ουρανού και να στερεώσεις τη μηχανή επάνω του και να φωτογραφήσεις μέσα από το φακό της.

Για φιλμ πάρε το φτηνό Kodak Gold 200 που ειναι εύκολο να το βρεις και γράφει πολύ καλά το κόκκινο.

Κλείσε το φακό στο 2.8 και κάνε έκθεση περίπου 15 λεπτά από ΣΚΟΤΕΙΝΟ ουρανο από μέσα την Αθήνα ή άλλη περιοχή με φωτορύπανση ξέχασέ το. Θα "ασπρίσει" από την φωτορύπανση. Το εμφανίζεις και ζητάς να στο σκανάρουν σε TIFF.

Προϋπόθεση επαναλαμβάνω να είναι σε ισημερινή στήριξη το τηλεσκόπιό σου.

 

NGC1499.thumb.jpg.d404e0a56ffb08f369675b93a008052c.jpg

Το νεφέλωμα Καλιφόρνια και οι Πλειάδες φωτογραφημένες με Praktica VLC3, φακό 50mm/f2.8 και 15 λεπτά έκθεση φιλμ Kodak Gold 200. Η ανάλυση ειναι μειωμένη για ανέβασμα στο FB

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε

Κατατοπιστικότατος !!!Ευχαριστώ πολύ!!

λοιπον το τηλεσκόπιό μου είναι ρομποτικό αλλα δεν είναι σε ισημερινή βάση...κάνει ή οχι?? 8-[

και όσο αφορά το Τ-RING, αφου δεν κάνει ούτε τον ψηφιακών ούτε των autofocus φιλμάτων που θα βρω :?:

Τέλος, θα ήθελα να μου πει κάποιος αν ξέρει, πώς μπορώ να βάλω το ρομποτικό να ακολουθεί την κίνηση του ουρανού και όχι την κίνηση κάποιου αντικειμένου ( για να χρησιμοποιήσω το τηλεσκόπιο ως πλατφόρμα φωτογράφισης).

Δημοσιεύτηκε

Πάρε τη μηχανή ανα χείρας και πήγαινε στον Γιαννάτο ή αλλο φωτογραφείο στο κέντρο η στο πλανητάριο να δεις αν κανει το T-adapter που έχουν. Αν όχι ebay.

Αν δεν το κάνεις ισημερινό μονο ήλιο και σελήνη μπορείς να φωτογραφίσεις. Για piggyback θέλεις ισημερινό οπωσδήποτε. Φτιάξε μια ισημερινή σφήνα μονος σου η αγόρασε της Meade.

Πλανήτες σαν δίσκους ξέχασέ τους δεν γίνεται με το τηλεσκόπιό σου. Σαν λαμπρό άστρο ο Διας με τους 4 δορυφόρους γύρω του γίνεται. Αλλά δεν θα φαίνεται πως ειναι πλανήτης.

Κατέβασε το παρακάτω πρόγραμμα για να πάρεις μια ιδέα για τους χρόνους έκθεσης. Ωστόσο πειραματίσου και με αλλους κρατώντας σημειώσεις.

 

http://www.covingtoninnovations.com/astro/astrezip.zip

 

Ο Διας με φιλμ 100 ASA με το Celestron 8. Προσοφθάλμια προβολη με Plossl 10mm. Περίπου f/100 εστιακός λόγος. Έκθεση δεν καταγράφηκε. Πρέπει να ειναι 1-2 δευτ. πάντως.

Jupiter_film_C8.jpg.3ef83f6ce6e6cc587e5d9585dcca19ea.jpg

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης